2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Satellite 2100CS, a 486DX2 erejével

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nem foglal sok helyet, elég öreg, de nem túl lassú. Csak a DOS-t kellett ráncba szedni.

[ ÚJ TESZT ]

Tesztek, játékok

Bevallom, hogy ezt a részt élvezem a legjobban mindig, amikor egy régi vasat élesztgetek. A mű elkészült, az alkotó megpihenhet. Mindez nem igaz a gépre, ami izzad a tesztek alatt, illetve futtatja a játékokat a pihentetésemre.

Benchmarkok

A landmark 2.0 szerint egy 167MHz-es AT-nek felelt meg a gépezet, aminek 409MHz-en fut az FPU-ja. A 6.0 már csak 237/340 MHz-re taksálta, de akárcsak az előző verzió 3413 chr/ms-et mért video átviteli sebességként.

A checkit szerint a CPU integer sebessége 23807 Dhrystones, a lebegőpontos pedig 8319.1K Whetstones volt. A merevlemez átviteli sebessége mosolyra fakasztó 739.8 kB/sec, míg az átlagos fejléptetési idő 10.9 sec.

A Doom 1.9 timedemo 3 benchmarknál nem csak a végeredmény volt érdekes. Sikerült 2134 gametics alatt 4250 realtics-et elérni maximális képméret és részletesség mellett. Ez a 35*gameticks/realticks képlet alapján átlag 17.6fps-nek felel meg. Kevés, de sokkal jobban zavart a kijelző, amin elmosódott, utánhúzásos volt a kép.

A Superscape vgabench képen az elmosódás jól látható. Nem mondom, hogy nem készítettem szebb képet, de azért ezt választottam, mert itt jól látható az LCD minősége. A pörgő számítógép ha külső monitorra kötöttem a laptopot rögtön sokkal élesebb lett. A 31.2 pont alapján kb. egy Trident 8900CL teljesítményét nyújtja a VGA kártya.

A WinTach 1.2-vel Windows 3.1 alatt kétszer is lemértem a gépe teljesítményét. Első körben az optimalizálatlan 16 színes VGA driverrel, majd a VGA kártya Chips 655XX meghajtójával. A jó driver már akkor is sokat nyomott a latba. Az első értékek láthatóan sokkal gyengébbek ahol a 2D grafikát rendesen kihasználta a teszt.

Word processing 4.11 / 5.72
CAD-Draw 3.64 / 22.06
Spreadsheet 3.32 / 8.12
Paint: 4.27 / 15.54
Átlag: 3.84 / 12.86

Játékok

Játékokból dögivel akadt a horgomra. Mára sok ingyenesen letölthető abandonware, a maradékot pedig pár $-ért meg lehet venni. Inkább csak képekben mesélem el, hogy mit is próbáltam ki. Érdekes, hogy a fiatalabb generáció is az "öreg vacak" előtt ragadt.

Egy piros hangszórót sört ajánlok fel a következő fülei lanparty alkalmával annak, aki elsőként helyes sorrendben a fórumba megírja, hogy milyen játékokat szedtem össze. Segítség képen mindegyikből kiloptam egy-egy képet.

Az elsővel már 286-os gépen is jókat lehet robbantgatni. Fontos a jó taktika, de egy kis szerencse is elkél. A már megtalált kijáratot és bónuszt erősen nem ajánlott felrobbantani, nem úgy, mint az életünkre törő szörnyeket. A fiatalabb 6ü8 éves korosztálynak is ajánlott.

A második játék csupa vér és hentelés. Igazi billentyű gyilkos játék, a gyilkolászás közben könnyedén szét lehet verni. A mikrokapcsolós darabok valamiért jobban bírták, mint a maiak. Talán a legjobban a majd kilós Compaqok.

A számtech órák örök kedvence. A lényeg egyszerű, az ellenfelet el kell tenni az útból. Ehhez sok féle fegyvert vásárolhatunk az egyszerű napalmtól a baby Nuke-on át a szanaszét szálló mirv-ig. Természetesen lehet venni pajzsot és ejtőernyőt is, arra az esetre, ha valaki kirobbantaná alólunk a hegyet.

Körökre osztott stratégia. Hősünk elindul a nagy világba, embereket, szörnyeket toborozhat. Az nyer, aki megszerzi a várak nagy többségét. Persze nem kötelező elfogadni az ellenfelek behódolását, simán le lehet mészárolni őket.

Még egy körökre osztott stratégia, még a 8 bites időkből. Kis lázadó csapatunkat dirigálhatjuk öt helyszínen a gép, vagy egy másik ember ellen. Az X-COM széria nagyon sok ötletet merített belőle a saját harcrendszeréhez.

Korszakalkotó RTS. Kötelező játék volt. Készítettek egy újabb keretrendszert is hozzá lelkes programozók, de szerintem így jó ahogy van.

Azt hiszem ehhez a képhez nem is kell kommentár. Ebben a világban ma is emberek milliói ölik az ellent. Igaz, ekkor még csak stratégia volt.

Ezt a képet szándékosan nehezítésnek tettem be. De a korszak kedvelői így is gyorsan rá fognak jönni a nevére. Annyit segítek, hogy ez egy kicsit kakukktojás az eddigiekhez képest.

A kép minősége rossz. Elég nagy az LCD utánhúzása és sötétben ment a játék. De így is fel kell ismernetek gond nélkül. Az újságban anno a következő szöveggel vezették fel: "A kalasnyikov ideje lejárt! Elő a rakétavetőkkel."

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.