2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Logout TV: Texas Instruments TravelMate 4000 WinSX

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Szürkeárnyalatos kijelző és 486-os processzor a 21 éves gépcsodában. Kell ennél több az igazi retro feelinghez?

[ ÚJ TESZT ]

Szoftver

Aztán hogy mire jó ez az egész?

Először is számomra muzeális emlék. Használni, azt én egyelőre nem igen tudom. Sajnos igen kevés a hardver, az én 486DX2 gépem 8MB RAM-mal rendelkezett, de még a 386SX is, amire alig emlékszek, 3 éves, ha lehettem. Utána meg 486DX4 lett, 100 MHz, 64 MB EDO RAM. Az volt ám a királyság. Szóval nem ehhez vagyok szokva, hogy csak teker, teker és teker. Ugyanis 8 MB a SWAP, igen, még ekkoriban a Windows is így hívta a virtuális memóriát. Aztán a hely se éppen sok.

Speciális feladatra lenne ez jó, olyan mikrokontrollerhez, ipari rendszerhez, műszerhez, eszközhöz, amit i486-hoz vagy i386-hoz és DOS-ra vagy Win3.1-re terveztek. Ilyenem nekem meg nincsen.

De ettől függetlenül azért kipróbáltam, mit tud, és túl is lőttem a célon. Nem feltétlen Windows 3.1 alatt érzi magát elemében a cucc.

A BIOS-a Phoenix BIOS, nem mai csirke. De ez a fentebbi képeken is látható volt már.
Merevlemez és kijelző energiatakarékossági beállítások vannak benne, ezek laptop funkciók, a többi, az azt hiszem, nem túl speciális. Még a monitort lehet benne állítani. Ennél a gépnél nem ám úgy megy, hogy menet közben bedugod a D-subot és lesz kép.

DOS 6.22 van rajta, nyilván a DOS-os programok nagy része gond nélkül és sebesen fut, hiszen alig van gépigény és felület. De engem azok nem izgatnak, egy Contexten kívül kb. csak játék van rajta, DBASE is felesleges most ide.

Játékból, aminek elég a 4 MB RAM, az el is megy. A maximum az eddig a DOOM volt, ott már látszik, hogy hiányzik az erő, valamint a futtatáshoz még a config.syst és az autoexec.batot is ürítenem kellett, mert kell az összes RAM. De a nagyobb megakadások a RAM és a HDD miatt voltak. A Wolfenstein 3D és a nálánál gyengébb igényű 2D játékok gond nélkül mennek, de még a Stunts is, ami textúrázatlan 3D. Windows alól futtatva viszont csökken a teljesítmény. CRT monitorral lehet rajta játszani, de a hangkártya hiánya miatt nem fogok, az tuti. A többit pedig mutatja a videofelvétel. Szerintem teljesen korrekt, csak van itthon sokkal jobb is.

Saját kijelzője nem kimondottan játékra van tervezve:

Grafikus oprendszerből pedig a Windows for Workgroups 3.11 került rá. Ezzel is került ide, csak mivel ügyesen elrontottam, újra kellett rakni. Ezt Iomega ZIP100 meghajtóval tettem, hiszen akar a franc floppyzni ilyen sokat. Tulajdonképpen ez a lemezmeghajtó az egyetlen kommunikáció a külvilággal, lehetne még soros vagy párhuzamos porton hálózatozni, de annyira az se lenne egetrengetően gyors. Az meg hihetetlen, hogy még szövegbevitel alatt is tud laggolni... valamint2D animációk során, pl.: Start menü nyitása. De a kurzoron kívül semmi sem hardvergyorsított.

Naszóval, Windows 3.11. Ugye hely nem sok van, ha már i486 akkor NT3.5-ös keretrendszert is felraktam. Legyen a 32 bitnek értelme is. Aztán a maradék helyet meg beosztottam az alábbi programoknak:

Total Commander 6.58 16 bit, az utolsó 3.1-re.

Calmira 2, hogy a Win95 jellegű Start menü feeling meglegyen, ez se tesz jót a kevés RAM-nak.

Egy cuki MPEGplayer, ami képességekhez képest értelmezhetően játszik MPEG-et. Sajna csak a demo lett meg (csak kicsi MPEG-et játszik le).

Excel 5

Word 6

Power Point Viewer for Office '97

Mindegyik kezeli az Office '97 dokumentumokat is beépülővel. Ez a max. 3.1 alatt, csak a RAM miatt köhög rendesen.

Adobe Reader 2.01 is akad, de nem sok mai doksit kezel.

Opera 3.62 pedig még fizetős volt valamikor, de ha nem lettem volna lusta, adtak volna termékkulcsot hozzá, mint a fórumain olvastam, így oldották meg legutóbb. Persze kb. dísz és majd’ meghal alatta. Többnyire ennél kerül elő a „nincs elég RAM” üzenet. Arachne böngészőnek több értelme volna a valóságban, dehát net sincs.

IrfanView egy korai kiadása is felkerült, ez már 32 bites, de túl nagy felbontásokkal nem tud mit kezdeni.

WinZIP 16 bites. Mert csak.

Ezek után maradt is vagy 6 MB helyem. De a játékokat bármikor be lehet darálni, ha lesz valami értelmes feladat a gép számára.

Kiemelném a 3.11 egy beépített funkcióját, a makrórögzítőt, amihez használati utasítás is van, és mint a nevéből látszik, folyamatautomatizálásra jó és billentyűparancsokat vesz fel.

3.1 számológép:

Expert paint skillz, első próbálkozást hagyjuk...

Nagyjából ennyit lehet a gépről mondani, igazi kuriózum lett belőle. Overclockvideó nem lesz, megpróbálom megőrizni az utókornak jó állapotban.

Bónusz irományok a témához kapcsolódóan:

Info World 1992 teszt.

PDF-ben, 48. oldal: mediafire mega

PC mag ’93 hirdetés.

Olasz iromány a 16MHz-es variánsról.

Köszönöm a figyelmet!

A kameramanok és készülékek:
QuailTurret: Samsung Galaxy S3 LTE i9305
PanzerSajt: iPhone 5 (BIOS rész)

Azóta történt

Előzmények

  • Táblagépek evolúciója

    Az okostelefonokéhoz hasonlóan a táblagépek történelme is sokkal színesebb és sokkal korábbra nyúlik vissza, mint azt sokan gondolnák

  • Logout TV: Nyomtassunk 3D-ben!

    Rétegről, rétegre: ma már eljutottunk oda, hogy ami a tervező asztalon volt, az akár 2 óra múlva a kezünkben lehet.

  • Játékok a PS1-korszakból

    Visszaemlékezés a régi korok nagy konzoljára: horroros, űrsikló-töröttes, ugrálós-verekedős, 640*480-as...

  • Logout TV: Sony Xperia SP, a celeb mobil

    Egy Sony készüléket mutatunk be, amely több mint egy évvel bemutatása után is megőrizte népszerűségét.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.