Hirdetés
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- btz: Internet fejlesztés országosan!
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
FF23
senior tag
Más
Lehet, hogy haldoklik az IS7-E lapom?
Egy hűtőcsere és egy ötlet vezérelve szétkaptam az IC7-max3 komplett gépem, majd feltettem a tesztpadra...
És csoda történt!
Amire ez a hsz. válasz készült Asus FX 5200 VGA-n mindenféle artifact...hiba nélkül futnak az említett 3dmark tesztek. Bénázás sem lehet, mert a win XP ugyanaz. Végül is 15-17 éves alaplap, bármi lehet.Azért használtam az IS7-E-t tesztelésre, mert azt hittem jobban veszi a magas FSB-t. Ennek a procinak 250FSB-nél vége volt benne, ugyanez IC7-max3-ban:

-
Alpi.
addikt
Cpu-z elkezd tölteni és közben megfagy az egész rendszer ? S462 Nforce2 ?
Tudom reprodukálni akárhányszor. Ismerős.. konkrétan az őrületbe kergetett egyszer. Hwbotra kellett volna egy eredmény és képtelen voltam cpuz ablakot produkálni. Aztán félig véletlenül rátaláltam, mi okozta....
1T / 2T : alapbol cr2 -vel megy. Minden gyári bios sztem, ez biztosan megy minden rammal, stb. Viszont !! Nekem eddig soha nem volt gondja 1T bios-szal sem ramokkal, sem fsbnél nem láttam igazán visszaesést. A teljesítmény cserébe sokkal jobb. Itt rengeteget tud hozni esetenként. -
Szép eredmények, aktív volt minden komponens ?
Amiatt tartok többféle CPUz- t, van amelyik tényleg fagy
, ilyen korú gép+XP esetén. Itt konkrétan az 1.58- as fut rendesen, a bugzás részleges, a proc name ok, a specificationnál az Unkown jelen van, megszoktam, nincs jelentősége, ha egyébként műkszik rendesen. A CPU feszt pedig érdekes módon van amikor kiírja, van hogy nem
. Az nForce drivert nem is néztem most, azt még a gép összeszerelésekor tettem fel, most nem kapcsoltam be, de asszem ez van rajta :
This nForce Win2K/XP driver package contains the below components:
Audio driver 3.62 (WHQL)
Ethernet driver 3.46 (WHQL)
GART driver 3.34 (WHQL)
SMBus driver 3.38 (WHQL)
IDE driver (In-the-box) 3.43 (WHQL)
Installer 3.65A sideband a CPUz- ben disabled, a RivaTuner meg aktívra jelzi, nemtom melyik a valós
. A 12V- ot az Aida magasra jelzi, ez multival mérve 12.4. Készítettem a 4GHz- es állapotról egy HWMonitor képmentést is, azon ezek láthatók, valamint az is hogy itt éppen kiírta a CPUz a procifeszt.
(#68363) KROK640 : az nem kérdés hogy vízhűtéssel megy annyit, főleg ha Alpi tuningolja. Ha visszanézed a leírt kritériumaimat, szerepel benne hogy léghűtés, tökmindegy milyen, csak az legyen, Te is azt írtad hogy léghűtéssel használtad.
-
Alpi.
addikt
Igen, sokat készítettek ! Általában mindegyik mod biosnak van valami speckó iránya. Különböznek még a hadznált ram strapek-ben is pl. 133-166fsb vagy vannak kifejezetten 166-200 fsb és + setuphoz módosítottak. Van amelyik kifejezetten 2d-s, cpu teljesítmény orientált, mások pont vga stabilitásra magas fsbnél, stb. El lehet veszni bennük. Merlin biosokbol van több verzió is. V1, v2, v3. Valami aktualis dologhoz módosította az előző, stabil verziót a bios varázsló ! Legtöbbnek ezen túl további 2 verziója is létezik. Cpc on / cpc off megnevezéssel leggyakrabban. Ez a command rate 1 vs 2 -t jelöli ramnál. (1T vs 2T). Nem óriási diffik ezek amugy, de egy setuphoz illő, jó bios azért érezhetően dob a mutatványon. Én pl. Nf7 Merlin biosokat nagyon szeretem ! Stabilak és tényleg erezhetően nagyobb szívvel megy pl. magas fsbnél a cucc.
-
FF23
senior tag
Hát ez projekt nagyon nem jött be. A visszajelzés szerint a hőfokkal nem volt gond, de érdekes módon alapon(2500+) kívül sehol nem volt stabil, ahol eddig simán, pl. 3200+-on. Feszemelés sem segített, meg semmi más.
Mondom: Hmmm?! Visszatettem a Primecoolert és minden visszaállt a régibe, lehet megint húzni.Talán feszült valahogy, túlságosan meghajlott az alaplap, vagy mittudomén. Most megint jó.
-
Alpi.
addikt
Jaja, ez egy sima 2500+, vízzel ment. Így érkezett ez a konfig tegnap hozzám. Lap + proci egyben. Nekem tetszik !

Elég komolyat megy ez a 2500+ ! Annyira jellemző, hogy mikor feladod a cpu keresgélést, akor jön szembe egy sosem látott mobil xp hírdetés (innen is köszi !
), illetve egy fillérekért vásárolt, igazábol a lap miatt, de volt vele egy cpu, ami kb. szintén az eddigi egyik legjobb bartonom... -
-
Alpi.
addikt
A ram jó tipp, de a vgan lévő szvsz nem számít annyit, mint az alap ram setup. Mármint a lapon található ramokra gondolok.

Ezért ellenfele itt a P4-eseknek az Athlon ! Alacsonyabb latencyt lehet kihozni s462-ben. Itt megy pl. a Cr 1 !!
Bugyutácskának tűnik ez a platform, de azért vannak jó dolgai. Nyers erőben alulmarad, de kis piszkos trükkökkel azért sokszor megcsípi a s478-as vetélytársakat.
Meg pille könnyű xpt is használok bár ennek nem tudom itt mekkora szerepe van. Az mondjuk biztos, hogy segít, akár picit akár többet. -
Frawly
veterán
Kösz, akkor ezt rosszul tudtam. Az árára úgy emlékeztem, hogy olcsóbb volt, igaz lehet a C2D-val szembeni árára emlékszek, és nem az eredetire, és így évek távlatából már összemosódnak a dolgok. s478-as P4-ből nem volt NX bites, csak a s775-ösből, erről volt is szó pár oldallal ezelőtt ebben a topikban, most már, hogy írod az 505J-t, rémlik.
-
Persze, ez ki is ment a fejemből hogy az NF7- en van 4pin 12V CPU csati. Ez az egyetlen amit az Asus korabeli csúcslapjáról hiányolok. Lehet hogy lemérem én is a fogyasztást, bár mondta valaki itt hogy a középretro FSP viszonylag rossz hatásfokú táp, hiába megbízható. Pontosan 2315MHz- en vagyok most én is a konfiggal.
Látom a procit is feljebb toltad, a 7300GT meg hasonló lehet teljesítményben, mint a 6600GT, jó hasonlítási alap, órajeleik is nagyjából összevethetők.
(#68198) arn : egyetértek, a retrozáshoz amúgyis sok idő kell, az hogy most 10mp, vagy 1-2perc a bootidő, nem oszt nem szoroz.
ALL : az UT teszt még nincs meg, fel kell tenni a játékot a 462- re, eltart egy darabig. Viszont már anélkül is nyert a Barton konfig, de a rend kedvévért persze lefuttatom. Nem gondoltam volna, azt hittem a határokat kell majd feszegetni, mégnagyobb órajel, hűtő, stb. A győzelem már 2315MHz- en amiatt is jó. mert itt még teljesen 24/7- es az AMD, mérsékelt fesz, kisebb melegedés mint 2400- on. Tényleg nagyon jó volt ebben az időszakban. Persze, a Bartonnak drukkoltam, nyert. Másik két tesztemben viszont nem nyertek, melyeknek drukkoltam - 486VLB vs PCI és a Katmai vs K6-III+ - [link], [link].
-
Príma ! Kár hogy nem 6600GT lesz mellette.
1 : elég lesz sztem, bár ezek még inkább az 5V- ot igénylik jobban. P4- hez a 300W DTK elég volt. 462- ben meg 350W FSP van
2 : minden élcsatlakozót tisztítok használatbavétel előtt, fülpálcikára fújok műszerész kontaktspray- t, avval. Valamint a molekszekbe csak befújok --> száradás után használom
3 : Primecooler ahogy néztem, elegendő hűtést fog adni -
Nemtom, az AData Prescott mellett, az Asus és az Asrock lapokat is megkergítette, akárhogyan lőttem be a BIOS- ban, persze az sincs kizárva hogy volt benne user error is
, a tuningramok lelkivilágához nem értek nagyon. Az Asus Socket462- ben megy rendesen CL2 és már FSB- t is emeltem. Ahogy nézem nem nagyon lesz itt küzdelem, még csak a 2.3GHz stabilitástesztjei futottak le, utána próba 3DMark99- et futtattam, az eredmény szerint az "átlag P4" (3.3GHz) Prescott el lesz kalapálva, mint a huzat. És ez a proci 2.4GHz- et tud, de lehet hogy nem is fog kelleni annyi
.A 84.26- os driver volt régebbről a gépen, brutális FPS- ekkel indult, csak néztem ki a fejemből. Cseréltem a 67.03- ra, mivel a P4- ben is avval lett mérve, ez kicsit lassabb driver, de ez is elég lesz a P4 vereségéhez, legalábbis a 3DMark szerint, bár a többi teszt még okozhat meglepetést, kiderül nemsokára...
A légáram iránya - igen biztosan befolyásolja a hőérzetet. De az alaplap is magas hőfokot jelez, jó az nem pontos, de a borda forró. Pld a Gallatinon is stock hűtő van (bár nagyon jó), de ott csak langyos a borda.
Először 1 ventivel indítottam a hűtést, de aztán mégis alkalmaztam a dual módszert, a 8centis fölé sufniztam egy 9centist, -6 fokot hozott.
mod : most néztem rá a 3DM2001 eredményre is, az is magasabb lett, a 67.03- as drv is elegendő, így igazságos hogy azonos driver...
-
Nem megfelelő driver. Látom 2003- as kártya. A 17x.xx driver némelyike már nem jó a régebbi kártyákhoz. Látom a 175.19- es driverrel futtattad. Túl új driver, régi kártya : az említett poligonhiba (kitörő háromszögek), teljes texturahiány, havazó pixelek, instabil működés - ilyeneket produkált nálam némelyik kártyával. Innen tudsz leszedni régebbi drivereket. Nálam is hiány volt a középrégi ForceWare- kből, itteni linkből, a filenév lefaragásával találtam az FTP- t véletlenül. A 6x.xx-7x.xx-8x.xx drivereket ajánlom, azokkal hibátlanul és gyorsan futnak a korabeli kártyák.
(#68163) KROK640 : mielőtt leveszem a P4- et, futtatok egy 3DM03- at is...meglátjuk. Meg egy SPi- t, ami a CPU-Cache-RAM lépcső sebességről ad egy gyors képet, végülis ez most a VGA tesztemből kivált, mutálódott konfigteszt lesz. Eddig úgy tudtam én is hogy a 6600GT a gyorsabb, de nem tudtam mit tenni, ezen eredmények születtek. Mindkét kártyánál azonos driver/beállítások/enyhe tuning volt, igazságos küzdelem sztem...úgy néz ki ez van. Mondjuk a 3DMark03- ból most csak a 6600GT- ről lesz eredmény, a 9800Pro- t majd később, a viszonyítás kedvéért, a Barton-P4 viadal kimenetele fontosabb, ez határozza meg most a Galaxisunk további sorsát

-
-
Én nem azért írtam mert mérni is akarok azonos órajel klubbot. A #68130- ban ki is fejtettem hogy más irányokba nyomulok. Egy bizonyos konfig amire képes, mérsékelt tuninggal. Az azonos órajel egy irányadó információt adhat, de a gépet nem irányadónak használjuk, hanem amire az adott konfig képes.
Valamint most nem is bonyolódnék bele, egyszerre egy projekt...de esetleg közben vagy utána
Athlon XP->Pentium M->A64 X2 - SuperPi- t tudok majd mérni, PCM2002 CPU- t nem ismerem."Közben" mérésre lehetőség : a fentebb analizált 3.3GHz Prescott gép - amíg fent van a padon, utána pedig a Barton@2400MHz jön, SPi nem nagy ügy, lefut gyorsan mindegyiken. Prescott- ból akár a 4GHz- re képes gépen is...sokára, az most bevan dobozolva. A64 939 hibernálva, AM2 elöl van, de abban meg már Athlon-II X2 van, utána meg már csak Phenom-II konfigok, 3 gép...
-
No, azért a 3.3GHz nem egyenlő a 3.9- el
. Az közelebb van a 4- hez, a 4GHz- es gépemen meg nincs is XP, hanem csak Win98
(HT- t ne keress, 98 csak 1 szálat tud), de azé' hasít - [link], [link]. Ok, ez R9800Pro, de van 9600TX- el is - [link], [link]. Ezeket már biztos nem fogja be a Barton, ezt meg főleg nem, a 3.3GHz meg majd kiderül.
Kissé késésbe kerültem, az AGP tesztsorban a GeF3Ti200 jön, de valami gáz van, nem stabil. Kettő is van belőle, egyik sem akarja az igazságot. Majd kiderítem mi az oka, egyelőre továbblépek a következő kártyára. -
Ha változna is az osztó, nem lehet elérni. 1.26 V- ot kap a proci, 1.35 kellene. 3.4- en még megy, de ott már előfordulnak instabilitások, amiatt marad a 3.3. Strapa, próbalap, arra tökéletes. Meg arra is hogy az átlag P4 szerepét betöltse, végülis nem kell most 3.3GHz- nél magasabb órajel, pont erre leszek kíváncsi hogy ehhez képest a Barton mit mutat fel, valszeg veszít, de ha már megközelíti, annak is örülni fogok. Az Asus vagy Giga lapomat nem akartam evvel a rengeteg ki-be kapcs+reboottal kínozni - a sok AGP teszt. Valamint baráti áron jött, az is közrejátszott hogy tesztlapnak berendeltem. Nemrossz sztem és egész újszerűen néz ki, a hozzákapott Asus hűtő pedig szép és hatékony.
-
FF23
senior tag
Javítás:
3DMark99 1024x768 felbontás -
arn
félisten
Az elsonel szvsz meg nem terjedt el... a zalman epp ebbol epitette fel a nevet, hogy halk hutoket csinalt, falconrock es tsi meg voltak az olcso alternativak. A 2001 kornyeki globalwin, alpha turbinakhoz kepest megvaltas volt. Epp azert vagtunk bele akkor a vizhutes fejlesztesbe, hogy halkan is meg lehessen huteni a 70w+ procikat. Aztan mire lett volna belole vmi, jottek a normalis zalman hutesek, igy a celok egy resze okafogyotta valt (2002-2004 idoszak).
oszinten szolva nem is emlekszem, hogy melyek voltak az elso nepszeru heatpipeos hutok. Arctic cooling freezer, scythe ninja remlik, ami olcso volt, relativ jol hutott es a ma nepszeru toronyfelepitest hasznalta. Asszem 2005os.
-
Lehet hogy 2 ventivel rosszabb
, nemtom, annyira nem értek az áramlástanhoz, csak a kis falusi eszemmel jött az ötlet
. Ez megy rá, aztán megnézem majd hogy az alap 1 ill a 2 ventisre moddolt milyen hőfokokat ad, kiderül ha rontja.Szerintem jó az a PrimeCooler.
-
Olyan futólag érintettem csak az analizálását a 462- nek. Összeraktam, pár teszt, majd ment a kész gépek közé. Blogolása még sokára, más próbák, SS7 folytatása jön, aztán utána talán. Fogyasztást nem mértem rajta, ahogy visszaolvastam. Arra figyeltem fel, amit már említettem itt többször, hogy jóval nagyobbnak éreztem a hőtermelését mint a Prescott- nak, levett oldallappal ment pár teszt erejéig, dőlt az arcomba a meleg. A rézmagos borda kézre is forró (hűtőcsere lesz), talán éppenhogy lementek a tesztek, vagy már volt benne lassulás is a magas hőfok miatt
, bár az M-Barton- ra 90 fok maxot írnak.NF7-S - nemtom, abból meg egy kondizásra váró van a fiókban, a fent említett gépet Asus lappal szereltem.
-
Az NF7- ben a 2500+ megfutja sztem a 2400MHz- et, az XP-M nél is itt van a max nálam...egyelőre. RAM nem limitál, mert visszaosztva is órajelplafon van. Majd ha ismét előveszem (most két másik projekt fut), kap a rézmagos helyett fullréz hűtőt, meg azért tuning-RAM- okat is, hátha segít. 2600MHz körüli futásokat is hallottam léghűtéssel, de elég legendnek tűnik, 2400- on stabil, aztán erre elegendő egy pici emelés és már rosál. Mintha egy betonfal lenne 2400- nál.
-
unclefucka
senior tag
Ha kelleni fog a kollégának, akkor tip-top állapotba kell hozni.
Egy FX5600 mégiscsak jobb, mint egy 9600SE, nem?
Anno minden süvöltött és kerregett a gépekben, ha valakit zavart, akkor moddolt.
Régi szép idők, amikor kioperáltam a fecskémből a gumit, hogy arra függesszem a merevlemezt.
Mondjuk csendesebb is lett.
-
Frawly
veterán
-
Frawly
veterán
-
Frawly
veterán
De 64 bit támogatás nem kell a Win10 32 bites verziónak. Csak a PAE, NX, SSE2. Ezek meg a sima, nem J-s 505-ben is jelen vannak, hacsak valaki el nem gépelte az NX-et az Intel oldalán, ami könnyen megeshet, mert a Pentium M 770-nél is el van gépelve a PAE 36 bitről 32-re.
Tégy vele próbát. Az a „hurka” 32 gigás SSD bőven ver akármilyen HDD-t, sokat fog dobni rajta, főleg Win10 alatt. De a +2 GB RAM is határozottan segíteni fog, ha az alap chipsete beveszi.
(#64473) jokeph: de pont ez a poén, hogy a Win10 állandóan frissít, akkor is, ha nem akarod (a hálózati kapcsolat forgalomkorlátosra állításával könnyen kijátszható), meg a Defender is állandóan cseszteti a lemezt. Nagyon letérdeltet akármilyen HDD-t sajnos, hiába van melléjük társítva i7-es vagy Ryzen-es gép 8-16 GB RAM-mal, ha azon erőlködik a rendszer, hogy a HDD rotyog alatta. Tapasztalatból beszélek.
C2D és attól erősebb, illetve az ezeknek erőben megfelelő Pentium, Celeron, utolsó genes Atomok tényleg tűrhetően viszik a Win10-et. Csak elég RAM és SSD legyen hozzátársítva, akkor nem lesz vele probléma.
A Win10 drivermodellje, stabilitása (itt most hardverrel kapcsolatos stabilitásra gondolok, nem bugos driverre, meg bugos frissítésekre) valóban nem rossz, de ebben a Win8 sincs mellette elmaradva, azonos a kettőnél. De ebben a Win7 sem volt olyan rossz szerintem.
-
Frawly
veterán
Az Intel oldala azt írja, hogy a sima 505-ös is támogatja.
A Win10 HDD-ről eleve lassú, i7-en is, kell alá az SSD. Főleg egy 80 gigás HDD nem lehet sebességbajnok. Aztán egymagos, egyszálas prociról beszélünk itt, alacsony órajel, nem valami sok L2 cache, nuku L3 cache, csak 533-as FSB, nuku turbo, alacsony enerigakeretű mobil kivitel. Erre a gépre valami modern, de mégis sovány Linux disztrót érdemes tenni (esetleg NetBSD), ha tényleg modern rendszert akarsz rá, ha nem, akkor meg retrózni érdemes rajta XP-vel. Esetleg felbővíteni 4 GB + SSD-re, meg procit upgrade-elni, 479-es foglalatba nem tudom mi a legerősebb, amit bele lehet passzintani.
Persze nem lehúzni akarom, mert így is becsülendő, hogy 15 éves proci, és még a MS aktuális OS-e elindul rajta, akárhogy is fut. Ezt senki nem is várhatja reálisan, hogy egy ilyen régi proci újabb rendszer alatt használható szinten teljesítsen.
Főleg úgy szép, hogy ha megnézzük, a Pentium M 770 megjelenése idején egy akkor 15 éves proci az kb. egy 486-os volt (esetleg megjelent az első P1), ami nem mondhatta el magáról, hogy az akkor épp aktuális XP-t egyáltalán tudta volna futtatni (a P1 sem vitte volna már az SP2-t). Innen is látszik, hogy a fejlődés lassul le. Még 15 év múlva szerintem a mostani friss procik még jobban teljesítenek majd, hacsak nem lesz valami félelmetes áttörtés, hogy elhagyjuk a szilikont, vagy áttértünk addigra kvantumra.
-
Frawly
veterán
Majdnem. A Wikipedia szerint a 2004. decemberében megjelent s775-ös Pentium 505 volt az első Intel proci, ami tartalmazta a XD/NX bit támogatást. De az a Pentium M 770 sem sokkal később jelent meg, szerintem 1 hónap sem volt a kettő között, annyira szoros.
Illetve annyiból tekinthető elsőnek az Intelnél, hogy az első s479-es proci, ami támogatta.
De az AMD64 megelőzte (ezzel is) őket 2003 áprilisában.
Az, hogy elmegy rajta a Win10 (és a Win8.x is), csak azt jelenti, hogy fut. Köszönet nem lesz benne, olyan lassú lesz, meg nem lesz az alápakolt hardvereknek sem drivere. Puszta technikai érdekességnek elmegy.
És itt most 32 bites Win10-ről van szó, mert a 64 bitesnek elég kacifántosak a követelményei, nem csak 64 bitesnek kell lennie a procinak, hanem 64 bites LAHF/SAHF, CMPXCHG16B, PREFETCHW-t is támogatnia kell ezeken felül. Ezekben viszont az Intel lehet megelőzte az AMD-t, mivel a korai AMD64-ekből ezek egyike-másika hiányzott. Természetesen ez az Intel részéről nem technikai bravúr, mert ezek a MS nyakatekert követelményei miatt kellenek, nem a 64 bites OS futtatásához. A windowsok korábbi 64 bites verziói, 64 bites Linux, BSD, stb. nem igényli ezeket a kacifántos plusz utasításokat, elég azoknak a sima 64 bites támogatás.
-
Alpi.
addikt
Utolsó (k közül) bios kell, hogy induljon Is7-E -be is, de utána aztán halad.
AI7-esben is működött, illetve IC7-esben, de csak Ht nélkül. Bios reset, cpu berak, indít, biosba be és már az első mentést Disabled-re rakott Ht-val kell csinálni, különben Post képen kiáll a világ végezetéig. Kikapcsolt állapotban viszont nagyjábol úgy működött, mint Is7-esben aztán.
Van vele móka, mire ki legózza az ember, mire is van szüksége valójában.
-
Alpi.
addikt
Jaja, elég beteg módon halad a kicsike !

Annyira ismeri fel, hogy elindul vele gond nélkül az utolsó biosokkal, amikbe már van E0-s stepping Prescott-1024 mikrokód. Az érdekes, hogy ezek a mobil P4-esek tudják a speedstep-et, tehát nem fix a multi, hanem 14 és X (típustól függően) változtatható. Ezzel ugyan nem tud, mit kezdeni a lap viszont gond nélkül indul, megy a legkissebb, 14-es szorzón és ami a lényeg, hogy minden "fícsör", tehát a Ht, speedstep, stb., működőképes marad. Szórzót állítgatni és egy kis határon belül még vid értékeket (ergo vcore-t) is módosíthatunk windows-ba egy programmal.
Ha már végigkínlódtad az egészet és megvan a metodika, egész mókás cucc !
-
petakpa1
őstag
Kipróbáltam, Trim mindkettő szerint működik, ahogyan azt az SSDOK is jelzi.
E szerint:
- Ha "pciide - bad" sort látunk, akkor nem AHCI módban van az SATA vezérlő amire az SSD-t kötöttük, hanem IDE módban.
A "pciide" ebben az esetben az oprendszer alapértelmezett IDE vezérlőjét jelöli, a BAD pedig azért került oda, mert az AS SSD szerint csak az AHCI mód a jó.
A "pciide - bad" üzenet csak akkor nem jelent gondot, ha egyébként sincs a BIOS-ban AHCI mód, mert ha a fentebb linkelt cikk alapján helyesen telepítettünk, akkor rendben lesz a TRIM IDE módban is.
Ha van AHCI mód a BIOS-ban, akkor viszont úgy kellett volna telepítenünk.Doky Nálad lehet BIOS-ban AHCI módot választani? Az én gépemben biztosan nincs ilyen AsRock lapom BIOS nem valami feature gazdag fajta

-
alvaro
senior tag
Szép lassan haladok a C64 projecttel. Forrasztottam (jó sok bosszúsággal, szerintem fejlesztenem kéne a felszerelésem, minimum egy rendes pákával meg egy harmadik kézzel...) s-video+hang prototípus (mert iszonyú ronda és a hang se 100%, hogy érintkezik) kábelt, összekötöttem a pár éve itt porosodó guberált Samsung 214T-vel, és most van kép és hang. Egyelőre sok mindent nem tudtam nézni rajtuk, egy szem működő demóm (Spasmolytic) van 5.25" lemezen, azt tudom nézni/hallgatni.
Viszont oda eljutottam, hogy megtaláljam a hibát egy furán hullámzó képű régi C64-en (egy kondilábat kéne csak rendesen beforrasztani, de a pákám nem olvasztja meg a C64-et
), meg épp keresem annak az újabb példánynak a baját, amelyik szigorúan fekete-fehér képet ad. Valahol út közben elveszik a színinformáció, feltételezem, hogy nem a VIC a ludas, mert abból 4 másikat is kipróbáltam (ebből egyet kiszórok, mert vaksötét volt vele a gép).Kell valami jó kis tároló hozzá (1541 Ultimate lebeg a szemem előtt, gyűjteni kell rá még egy jó darabig), akkor aztán lehet másolgatni bőszen a sok pouetes demót...
Egyelőre egy gatyamadzaggal összefogott 1541-II és egy furán sustorgó 1541 a tesztelt készlet

És ha lesz mit nézni rajta, nekifutok a cca 30db SID kiválogatásának...
-
-
> Az első, ami furcsa, hogy a feladatkezelőben a CPU használatnál miért piros az alja...
Én széndékosan így használom már XP óta, 10-en is. mutassa a kernelidőt is. [kép]> A win update keresést érdemes kikapcsolni, meg a Defendert is teljesen...
Ezek már mind ki vannak kapcsolva. Ha volt vírusirtó telepítve akkor 50% alá ritkán esett be, induláskor win update pedig 99%-ig tekerte. Most át van rakva manuális win updatere, és csak az Avira offline virkeresőjét indítom el pár naponta..Igen udma5-ben mennek. [kép]
Ha nem irogatok ide weben (mint most) akkor lemegy 8% alá a procikihasználtság.> A biosban a meghajtónál enabledre kell állítani a 32bit data transfer-t.
Köszönöm! ez tiltva volt, de engedélyeztem. Kicsit segített. [kép] [kép] -
törölt tag
Köszi. Az írásod alapján picit kutakodni kezdtem és ez alapján pár infóhoz jutottam.
1. A 130 micron-os northwood procik tűréshatára 1.75V-nál ér véget
2. 3.4GHz/512kB-es példányból tényleg van VID 1.55V-os, mint amilyen az enyém is
3. A VDrop jelenség normális, táblázatban jelzik, hogy mekkora Amper felvételnél mi a tűréshatár (feszültség esés)
4. Fentieket alapul véve és multival kimérve teljesen normális, hogy terhelés nélkül 1.55V-ot kap a CPU, de terhelésnél nem mehet a táblázat szerint 1.355V alá.Ezek tükrében már tudom, hogy az intel lap tökéletesen üzemel ezzel a CPU-val
Szóval, marad ebben.Máris tanultam valamit
Köszönöm, leülök magamtól, de egy nyomdát megérdemlek az üzenőfüzetbe?
-
Úgy emlékszem hogy a BIOS és a Win alatti feszek pici eltéréssel de egyeztek. Hmm, akkor lehet hogy az én Geil- em is megy/mehet annyit
, vagy a Corsair is... az AData tuti megy 566- ot, aztán hogy van-e feljebb, lövésem sincs.Ja és kevertem
, a Gallatin mellett 500- as Kingmax- ok vannak, a Barton mellett van egyelőre a kevert verzió. -
Lehet félreértettél, nem azt írtam hogy a Tiédnél többet megy az átlag Corsair- om, hanem hogy az én eredményemen javul az összkép, ha azokkal hozom ki a 4G- át + erősebb videot teszek bele. Ez csak arra volt jó hogy megnézzem a proci végét. Ha valamikor előveszem (hűtőt nem vettem le, úgy van eltéve tartalékba), akkor tudom mi az ábra, bár nagyon nem tuningolok, véglegesre olyan 3.6-3.7- re lőném be. Ha valami nem megy, elő kell venni egy későbbi konfigot. Komplett gép a Gallatinból van építve, meg 423- asból, ez a kettő nekem elegendő. Van még Geil, bár az sem megy sztem különösebben magas frekit, bár még egyiknek sem néztem a végét, csak kipróbáltam. A Gallatin mellett is kommersz Corsair pár+Kingston van, a Kingstont dícséri hogy lépést tud tartani a Corsairral, legalábbis abban a gépben. 270 vagy magasabbra a Vitesta 566 tud menni gondolom, ezeket Alpi- tól kaptam ajándékba, Ő tesztelte ki a végét, tehát Ő tudná megmondani mennyi az annyi.
Komoly az a tesztpad

#63692 : nálam a Giga és Asus lap is alacsony hőfokot jelez terhelve is, de kézzel sem érezni hogy melegek, jó hűtők dolgoznak rajtuk. Bezzeg a Barton konfigból dől az arcomba a meleg.
(#63689) PeachMan : Presscottnál 1.45 főlé nem mennék, bár valszeg nálam szerencsés példány van 1.4 alatt megy 4G- át. A Gallatint tettem feljebb (1.568- ra), de csak a tuninghoz, ott a gyári max is 1.6, véglegesre azonban 1.472V- ot lőttem be.
-
petakpa1
őstag
Köszi a választ. Memtest x86 lefutott 2x hibamentesen, illetve Aida stabilitástteszt (cpu, cache, memtest) is futott több mint 3 órát hiba nélkül, úgy, hogy 3-3-3-8-ra volt állítva BIOSban az időzítés.
Ez alapján jól gondolom, hogy a "Corsair" chipes modul is bírja ezt a beállítást?
Ha igen, akkor mi a javallott, a Samsung chipes modul teljes SPD beállításait flasheljem be egy az egyben a "Corsair" chipes modulba, vagy egyenként állítgassam át azokat az értékeket amik fent eltértek?
Azt leszámítva, hogy flashelés közben áramszünet van van bármi más kockázata annak, hogy használhatatlanná válok a "Corsair" chipes modul?
-
FF23
senior tag
Hopsz! A 300-ast tettem be a 350 helyett. De mindegy, mert a lényeg az lett volna, hogy ezeknél a tápoknál a fesz. ágak nem teljesen függetlenek egymástól. Nem szerencsés, hogy pl. míg a 3,3V+5V-os ág a névleges(130W) ~50-60%-ára vannak terhelve, a 12V-os ág(ak) pedig 324W ~1-2%-ára.
-
petakpa1
őstag
Majd meglátjuk válaszol-e a vaterás kolléga, esetleg megengedi-e, hogy odavigyem a komplett gépet, belepróbáljuk a procit, és elindítsuk a W10 telepítőt.
Közben kiszámoltam, hogy a csúcs 3,4 és a szóban forgó vaterás proci 3,2 GHz-es órajele között mindössze 6% különbség van, amivel együtt tudok élni

(Amikor ilyen régi vasakat használok modern OS-sel akkor az adott platformra elérhető legnagyobb teljesítményű komponenseket próbálom beépíteni: leggyorsabb CPU, HDD helyett SSD (ezért is tetszik ez a lap, mert van rajta sata), HD4x50 AGP grafikus kártya (ami már elég sok videótartalmat gyorsít
), minden slot tele memóriamodulokkal dual channelben.64 bit annyira nem hoz lázba egyébként 2x1,5 GB dual channelel már elég szépen muzsikál a W7 egy nagyon hasonló HP DX2000 konfig fateroméknál: P4-3,4 GHz, 2x1,5 GB RAM, IDE csatos ssd. Sajnos sata és AGP nincs rajta

SSD-k egyébként nagyon szépen kiadják a PCI és az UDMA5 elméleti sávszél korlátját

D330-ban SATA porton 127-129 MB/s olvasási sebességet mérek, míg
DX2000-ben ICH5 chipset UDMA5 IDE portján 99 MB/s-et. -
petakpa1
őstag
Írtam a vaterán az SL7QB-t áruló kollégának, hogy ha belefér neki, akkor Aida-val CPU-Z-vel nézzen rá a procira, esetleg W10 telepítőt próbáljon meg elindítani, mert már a telepítés első lépéseként történik egy ellenőrzés, és abból kiderül, hogy telepíthető-e vagy sem.
Meglátjuk bevállalja-e?
Kérdés továbbá még a BIOS is. A konkrét HP D330 lapomhoz találtam olyan BIOS CPU microcde update-et, amely az F41-es cpuid-hez kell. Igaz SL7QB-nak cpu world szerint 0F41h a CPUID-je.
Találtam még ezt is. E suretin OS, CPU és BIOS támogatás kell az nx/xd bithez.
Ha az SL7QB valóban tudja az nx bitet, és a megtalált BIOS-sal a lap fel is ismerei, akkor menni fog a W10 a socket 478-as P4-en

-
petakpa1
őstag
Sziasztok!
Intel oldalán Prescottok-ra rászűrve [link] én úgy látom, hogy aminek a nevében szerepelt egy három számjegyű szám (pl. 511) azok LGA775-ösök. Egy kakukktojás van pont a MasterDeeJay féle 511-es. E mellé oda van írva, hogy LGA775 és socket 478-as is van belőle.
Az 511-es 2,8 GHz-es órajelét 533-as FSB mellett már kevésnek találom, ha valamibe esetleg beruháznék az egy 3,4, de legalább 3,2 GHz-es kellene, hogy legyen. Ezekre viszont nem egyértelműek a fellelhető infők.
A CPU-World pl az SL7Q8-ra pl azt mondja, hogy talán támogatja a az EM64T-bitet, Intel oldalán ugyan az RK80546PG0961M-ra rákeresve viszont azt írja, hogy nincs se EM64T se nx bit támogatás. Intel oldala viszont nem különbözteti meg a különféle steppingeket és S-Speceket

FF23
Az SL7QB-t amit a vaterán láttál be tudnád linkelni? Kerestem de nem találtam
Köszi!
-
-
-
jokeph
nagyúr
Korábban sokat szivtam geforce VGA driverekkel régi OS-nél, olyat keress ami korhű driver, azzal kell menjen rendesen.
Legújabb nem mindig a legjobb.

(#57559) Laraxior:
Volt/van nForce 2/3/4-es lapom, a 2/3-al sosem volt ilyen gond, a 4-es nem volt problémamentes, hasonlóan jártam mint te vele.
nForce 4 egyébként döglődős chipset volt, az aktiv hűtés kötelező rajta, ami volt borda+vicces venti, cseréltük le nagyobbra... rettentően tudtak melegedni, tuning nélkül is.
Án úgy gondolom, hogy ezekhez a régi cuccokhoz a legjobb, amit anno kidobtak CD-re melléje, mert azzal biztosan működik, már ha van az embernek driver cd-je, én amit kaptma, megőriztem.
Neten se lesz minden örökké fenn, rengeteg régi drivert le is archiváltam.
-
Laraxior
titán
Nekem anno az nforce driverrel voltak gondjaim. Amikor letöltögettem ezt azt, mindig hibásan jöttek le. Ha manual telepítettem a drivert. Ha windows-zal kerestettem meg azt a pár file-t, akkor jó volt.
A8N-SLi és 3500+ kombó volt, 2x512 rammal. Az első komolyabb gépem. 60k-t fizettem a CPU-ért emlékszem.
-
-
Ranagol_5
őstag
Köszi, írtam neki!

(#57305) flymi: Hát, egy X5640-et betettem alá, ami ugye 120W-os TDP-vel rendelkezik, és igen csak meleg volt a windows 7 élmény index tesztje után, így nem kockáztatnék. Mondjuk hozzáteszem 1,3V-on megy 1600-as FSB-vel 9-es fix szorzóval 3600Mhz-en. A házban lenne egy venti, ami tolná rá végülis az air-t, csak nem érezném elégnek, inkább legyen B tervnek valami fix megoldás is.
Egyébként, hogy tiszta legyen mindenki számára, erről a monstrumról van szó.
(#57304) frescho: Én is erre gondoltam, csak elöszőr próbálok valami gyárihoz legalább közelítő megoldást találni, hogy mutasson is valahogy a gép.

-
alvaro
senior tag
Kösz, sejtettem, hogy kell lennie valami hasonló cuccnak! Azt hiszem a 98-as időkben nagyon népszerű volt az ilyesmi az összeakadásra hajlamos driverek miatt. Hát most én is megpróbálom. Aztán ha ezzel se, beteszem még egy olyan rendszerbe is, ami még sose látott drivert egyiktől se a két nagy közül...
-
Új hozzászólás Aktív témák
- 365 NAPRA RÉSZLETRE BANKMNETES KAMATMENTES , GAMER PC ,LAPTOPOK , GAMER SZÉKEK , GAMER MONITOROK
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 - 4 év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3734
- Bomba ár! Dell Latitude 5590 - i5-8GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I CAM I W11 I Gari
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Most amiből több felgyülemlett, párat eladok (de mindenből hagyok is)
, ilyen korú gép+XP esetén. Itt konkrétan az 1.58- as fut rendesen, a bugzás részleges, a proc name ok, a specificationnál az Unkown jelen van, megszoktam, nincs jelentősége, ha egyébként műkszik rendesen. A CPU feszt pedig érdekes módon van amikor kiírja, van hogy nem
. A 12V- ot az Aida magasra jelzi, ez multival mérve 12.4. Készítettem a 4GHz- es állapotról egy HWMonitor képmentést is, azon ezek láthatók, valamint az is hogy itt éppen kiírta a CPUz a procifeszt.
Nem foglalkoztam most ezzel. Egyébként egy Merlin Seedfire bios.
, a tuningramok lelkivilágához nem értek nagyon. Az Asus Socket462- ben megy rendesen CL2 és már FSB- t is emeltem. Ahogy nézem nem nagyon lesz itt küzdelem, még csak a 2.3GHz stabilitástesztjei futottak le, utána próba 3DMark99- et futtattam, az eredmény szerint az "átlag P4" (3.3GHz) Prescott el lesz kalapálva, mint a huzat. És ez a proci 2.4GHz- et tud, de lehet hogy nem is fog kelleni annyi

DarthSun