Hirdetés
- Send to qBittorrent (with SavePaths): Egy apró Firefox kiegészítő qBittorrenthez
- Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája – egy Ikea-horror igaz története
- -TongFang- Medion Erazer Beast 16 X1 - induló teszt így kora délután..."CB R23"
- Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- A Magyar Néphadsereg emlékére
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája – egy Ikea-horror igaz története
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
A low end laptopokban, és a középkategória alján is a single channel a divat, még manapság is sokszor mondjuk 8gb rá van forrasztva az alaplapra, és csak akkor lesz dual channeled, ha még egy 8 gigás modult beleraksz. Sok rendszernél szándékosan kerülték is a dual channelt a komplexitás csökkentése, és a fogyasztás leszorítása érdekében.
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Ne csak a tranzisztorok költségét számold bele a problémába. A 4 memóriacsatornához komplexebb alaplap és tokozás kell. A nagyobb cacheből több program tud profitálni, mint ahány alkalmazás a ram sávszélességből profitálni tudna. A programok sűrűbben lapátolnak kisebb memóriaterületeket újra és újra, és csak ritkábban lapátolnak nagy memóriaterületeket, így a gyártók se erőltették a kettőnél több memóriacsatornát konzumer szegmensekben. Egyszerűbb telerakni cache memóriával a procit, az az esetek nagy részében elrejti a sávszélességgel és késleltetéssel kapcsolatos problémákat is. Aztán hogy a jövőben mi lesz, azt nehéz megmondani, lehet, hogy vissza fog jönni konzumer oldalon a 3 vagy több memóriacsatorna, legalábbis ha 24 vagy 32 magos konzumer chipeket fog az AMD kihozni, akkor oda két memóriacsatorna már nem biztos, hogy elég lesz (főleg, ha a már fent említett cache memórián spórolni akarnak).
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
"az Opteron mar kint volt 2003 tavasz-nyaron" --- Ezt nem vitatom, lévén 2003 őszén a térinfón már volt egy dual CPU-s Opteron gép az intézményben, amit én magam is használtam kicsit. Ha jól emlékszem talán 1400MHZ-es CPU-k voltak benne, meg besz*rás 2GB RAM, még a légifotó egyesítős P4-be is csak 512MB RAM, nekem meg otthon 640MB, az új gamer gépek jöttek akkoriban 512-vel. Szóval olyan volt mintha ma kb 128GB RAM lenne egy gépben.
Hehe, pont ma 22 éves startolt
Viszont ilyenkor még emlékszem töménytelen mennyiségű Athlon XP-t raktam össze, már egyre több volt a Barton, ahol volt pénz, ott 3200+ -on és 9800Pro-val akkoriban 512MB RAMmal, 80-120GB HDD-vel az egy még komoly gamer gép volt.Ha jól emlékszem az A64-nek S754-en még legalább egy év kellett mire kezdett errefelé megjelenni, de népkonfig volt 2006 felé. Pont ez votl az egyik fontos pillére annak, hogy mégse akartam lecserélni a tuningos XP-t : Még mindig drága volt nekem, és az S754-esek nem is hoztak olyan erőt, amire azt mondtam volna, hogy belevégok. Az S939/940 meg még 2006-ban is felejtő volt az ára miatt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Így van, a CPU sorozatszámokat széles skálában megvizsgálva esélyes, hogy lett volna egy Tbred C is, meg hogy olyan modellekre is felkészültek amik jelentősen magasabb alapfrekivel indultak volna. pl 2800MHZ-es alapfrekire utaló számokat is láttam.
valószínűleg az volt az alapterv, hogy a Barton előtt lesz egy Tbred C, de inkább hozák a Bartont. Aztán a Bartonból visszabutítva jött a Thorton (igazán nem kellett volna) ami a selejt Bartonok selejtje volt. Ha jó áron megcsípted és unlockolni tudtad az 512KB L2-t, akkor egy rövid ideig bestbuy volt ezekkel a feltételekkel a proci az alsó szegmensben, de alapvetően csak a selejt volt.
Akkor a jó minőség már a korai A64-ekbe ment.Az A64 meg azért kellett, mert nyilván nem akartak lemaradni a 64 bites versenyben, így inkább kidobták a "Tbred C" gondolatát 1700+ - 240+ között, meg gyorsan a Bartont, hogy aztán jöhessen az A64.
"Tbred-B egy ujabb stepping-l csak siman atvette az azzal megcelzott orajeleket" --- ebben egyébként lehet némi igazság a CPUk megjelenési idejét ha összevetem a tuningolhatósági görbéjükkel.
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Az eredeti tervekben az szerepelt egyébként, hogy az integer egységek magasabb órajelen jártak volna, kb 1.5 ghz-el, mint az fpu. Aztán tervezési problémák miatt erre sose került sor. Szóval lényegében a CPU részei külön órajelen jártak volna, de ez nem történt meg, valószínűleg ez okozta a legnagyobb teljesítményveszteséget, és ezért volt lassabb a vártnál a feladatokban.
Az intel megközelítése a megnövelt számú végrehajtófutószalagokkal és HT-vel egyszerűen jobb módszer volt, mint ez.
Egyébként felesleges lett volna oda a 4 csatornás memóriavezérlő, az intelnek is 3 csatornás volt az 1366os platformon, de visszatértek később 2 csatornára, mert 0 értelme volt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Sőt, igazából nem csak +500MHZ volt benne a sorozatszámok tanúlsága alapján. Ha lehet hinni a számoknak, akkor volt ott tervben még olyan Athlon XP modell is, ami 2800MHZ(!)-es alapórajellel jött volna.
Valószínűleg nem akarták kihagyni a 2. ALU-t valamiért, de ötletem sincs, hogy miért. ha figyeled csak a low end 4200/6200-as nevűekből voltak hajlandóak kihagyni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Nekem volt Dothanos laptopom, 1700-as Celeron M, azt használtam Cipruson. 1MB L2 volt benne. Kemény 768MB RAM volt mellé. Akitől vettem 256-ról bővítette fel, meg 320GB HDD. A feliratai szerint eredetileg a HDD is csak 120GB volt.
Mondjuk 2015 nyarán már ígyis netezeni is erősen használhatatlan kategória volt, így egy idő után ment torrentes gépnek, netzezni meg telefonról. 40 percet bírt az akksija ha nyomkodtam, ha csak letöltött akkor kétszer annyit is elment. Végig azon imdákoztam, hogy le ne halljon róla az XP, mert akkor nem tudom újrarakni. VOlt ugyan benne ODD, de nekem nem volt XP-m, és az ottani netekkel örültem, ha 1-2 40 perces sorozatrész (Dexter, Californication) lejön mielőtt lemerül az akksi, nemhogy még Xp-ket töltögessek meg CD-t jrkáljak, meg ki tudja milyen drivert vadásszak.
Mikor hazajöttem a legelső dolgom az volt, hogy eladtam míg ért valamit.A sulimba pont ez volt, az 1600-as 128MB SD RAM-os gép mellett a tanári gépre nem jutott ammo, így az maradt továbbra is egy 366-os Celeron
Amit én toltam fel 458-ra az ofő engedéllyével 
2930-as Celeronnal kapcsolatban meg igazad van egy 1800MHZ-es 2200+ szerintem már odaverte de a 2GHZ-es 2400+ játékok alatt tuti. Közben került 2/3-ad vagy fele annyiba se. (Ezek a Celeronok 2004 őszén jöttek ki, akkor már a Barton 3200+ is low-end volt)
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Meg sokszor az ár is döntő tényező, aztán azt kapják ami maradt meg olcsó.
Emlékszem, mikor középsulis voltam, akkor az egyik terembe új P4-es gépek érkeztek. Wilamette 1600MHZ-es "nagy" P4-ek, 128MB SD RAM(!), GeF2 MX200 vidkari, 40GB HDD ... Persze virított rajta a Pentium 4 felirat.
Összehasonlításképp nekem akkor otthon 1700-as Celeron, 640MB DDR RAM, GeF3Ti200 128MB, 2×80GB HDD volt, és már alig pár hetet kellett várni, hogy Athlon XP-re váltsak.Nálunk Ausztriába anno elég ésszel lettek összerakva a gépek, 6th gen I7-esek 16GB RAMmal, meg 8th gen I5-ösök szintén 16GB RAMmal. És mindenben is M2 SSD, 256/500GB méretben, illetve ami még érdekes : 2×4TB HDD. De az mindegyik gépben ott a 2db 4TB-os HDD.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Az nagyon!
1999 szeptemberében az infós osztályban a 366-os Celeronnal nekem volt a legjobb gépem! Volt még egy 333-as meg egy 300A, mindneki másnak meg 233MMX (valamiért nagyon népszerű volt, volt vagy 6db belőle, mind 16-32MB RAMos 4MB VGA-s csoda). '99 őszén kezdtem el másoknak is gépeket összerakosgatni, akkor az átlag embernek (az ország második legnagyobb városa mellett lakom egy kifejezetten gazdag faluban) 366-433 Celeronok mentek, 32MB RAMmal, a menőbbeknek esetleg 64MB, meg Savage4/TNT, 2-6GB HDD.
Rambus RAMról csak a pc-s újságokban olvastunk, PIII 600EB-t is legfelejebb az árlistán láttunk. 550-es CPU-t is '99 novemberében láttam először. (igaz akkor rögtön láttam duál procis 550-es gépet is).
Egyik osztálytársam a Cerka 566-ot is 2001 kora őszén vette meg, mikor nekem már 466-osom volt, és én is Celeron 566@850-ről álmodoztam. (nyáron diákként azért dolgoztam, hogy meglegyen, de másképp alakult
) -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
A Spitfire Duronokkal nekem is hasonló a tapasztalatom, sok ment 950MHZ felett is, de 1000MHZ-et egyik se tudta. Szerintem ott volt vége az architechtúrának.
Amúgy sajnálom, hogy én magam anno nem mentem rá a Duron vonalra, bár Celeron 466 tulajként a "PC-be" (ez egy terem volt, sok PC-vel és lehetett multizni egymás ellen, meg netezni ; persze pénzért) láttam 900 és 950MHZ-es Thunderbirdöt és erősen rákívántam GeF2GTS-el és 256MB RAMmal, sokkolóan jól ment rajta a komoly sámuel második eljövetele (Serious Sam SE).
Csak aztán jött a Tualatin 1200-1300-1400MHZ, meg, hogy mennek 133-as FSBvel így akkor nyilván legyen az, pedig egy 1200-1300-1400-as Appalosha Duron is a látókörbe volt, és akkor berobbant az 1700-as Wilamette cerka, én meg gyorsan lecsaptam rá. Nem is sejtettem, hogy a három megoldásból a lehető legrosszabbra.
De sebaj, mert hamar javítottam a legendás 1700+-os Tbred B-mre
Azzal meg már 1466@2166MHZ-en sem volt pariban semmilyen Duron. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Na mondjuk igen, akkoriban az átlag embernek még az ÁFA is ráugrott (így nézve Árpi gépe még elérhetetlenebb volt).
Engem már akkriban pont nem érintett az ÁFA. Persze én általában a bolti áfásd ára lá menve tudtam csk ügyeskedni, de megvan akkor gondolom a miért, hogy miért szerettem a minél drágább gépeket. Áfamentes árra rátettem a gép árától függően 5-10-15 ezret, és mehetett a vevőnek, aki örült, mert egy 250 ezres gépnél már egy havi bért ő is spórolt a bolti árhoz képest.
De egyébként megnézve a HDD árakat, tényleg nagyon brutális, meg eszméáletlen nagy szórás van, de ahogy nő a méret (nem SCSI-nál!) úgy lesz a ft/GB egyre kedvezőbb. Ezt ma nem feltétlenül tudják, főleg a közepes méretűbb HDD-k.
De prociknál is, a 366-os Celerontól 1100MHZ-es K7-ig minden van, pedig a két CPU ég és föld. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
178 ezer ft akkor amikor a minimálbér havi 40 ezer volt.
A 933-as 105 ezerért már barátibb, de a 866MHZ 70 ezerért a 800-as meg 57-ért még barátibb. Itt gyönyörűen látszik, hogy a csúcshoz közelítve simán fél meg egy havi fizetések repkedtek 33MHZ-ekért cserébe.Árpi haveromnak ezekben az időkben 733-as PIII -asa volt (illetve 2001 márciusban, de szerintem akkor sem volt sokkal olcsóbb), 256MB RAMmal, meg valamilyen GeForce asszem 32MB-os meg egy 30GB-os HDD, meg egy 20-as, meg egy 8-as a mobile rackben. Ő a PIII 733-at egy idő után felhúzta 830-ig. Elképesztő egy gép volt akkoriban, én még Celeron 366-on voltam, még a 458-as tuningomra is 1 hónapot kellett várni. 1 hónappal később lett 96-róül 192MB RAMom, és 3 hónappal rá 2×20GB HDD-m.
Akkor ezek elképesztő gépek voltak, amit csak olyanok engedhettek meg magunknak akik lényegesen jobban kerestek az átlagnál.
-
válasz
hobizoli
üzenetére
2001 elejen, nekem egy V7100 Deluxe Combo volt (megvan meg a kartya is es a doboza is), amire egy V7700 Deluxeot cserelt a bolt, mert elkezdett zugni a 7700 ventillatora (Mivel ez a 3. csere volt, en nem akartam ujra ventillatoros kartyat, igy ebben a 7100DC-ben egyeztunk meg, meg abban, hogy adnak vissza penzt). A 7700-re anno azert "valtottam", mert a 6800 ventillatora kezdett el zugni, amire azert "valtottam", mert a 6600 ventillatora kezdett el zugni. Igy V7100-rol, majd csak 2002-ben valtottam v8440-re es amikor az elkezdett zugni, akkor nem vettem tobbet Asust, jott helyette 2003 vege fele egy Gigabyte 5900XT. Amikor ez elkezdett zugni 2004 vege fele, akkor mar a tokom tele volt a zugo VGA kartyakkal, nem akartam cserelni, igy rajottem, hogy ha lehuzom a ventillatort ES nem dugom ra a molexet a kartyara, akkor a Linux driverben egeszen addig mukodik minden, amig 3D-re nincs szukseg (akkor viszont jott a crash). A v8440 megvan meg, de hibas (lehet ram chipet kene rajta cserelni, majd valszeg veszek egy adagot pl ebayen es keresek valakit aki kicsereli), az 5900XT is megvan. Ezutan viszont nem vettem tobb PC-t, mert az Apple x86-ra valtott, igy nem kellett kulon tartani Apple gepet es x86 gepet.
-
válasz
hobizoli
üzenetére
Hasznaltpiaci erteke csak akkor van, ha akarsz szopni a hasznalt aru eladasaval. En alapvetoen sem a multban nem akrtam, sem most nem akarok, se hasznalt termeket venni, se hasznalt termeket eladni. Tehat, amikor kivettem a BH6-ot az felkerult a szekreny tetejere, vagy shiftelodott tovabb valaki mas gepebe, vagy ment a szemetesbe (pont, ahogyan ma is tortenik a dolgokkal).
A BX meg ugye 100MHz FSB-ig megy (a specko szerint, amit nem en irtam), igy abba nem raktam 133-as procit. Meg sem fordult a fejemben, hogy 133-as procit rakjak egy BX-be. A 133-as procihoz vett az ember egy 133-as alaplapot, ami vagy 810 volt (nincs AGP), vagy 820 (van AGP) vagy vehettel VIA lapot (dehat ugye, VIA-t sem vesz aki nem akar szivni). A maradek reszre nem tudok erdemben reagalni, mert olyan, minhta idogepben kerultel volna. A GF2 idejeben senki nem gondolt mar a TNT2-re, nemhogy egy sima TNT-re. A P3 korszak vegen, a P4 korszak elejen vagyunk, ahol az Athlon is csak egy rossz emlek volt annak, aki vasarolni mert belole.
-
válasz
hobizoli
üzenetére
De pont ez a lenyeg, a RAM-ot nem kellett megvenni, mert azt a kettot, ami volt a 820-as lapomban azt siman beleraktam a 850-es lapba es akarhany alaplapot lattam, mindegyikkel jott 2db continuity modul. A 850 meg boldogan kezelte 800 helyett 600-on a korabbi ramodat. A 820-as meg ugye, adott volt a 133-as FSB miatt. Kiveve persze, ha megelegedtel azzal, hogy ne legyen AGP-d, es 810-et epitettel. De en csak OEM gepben lattam 133-as FSB-s procit 810 mellett. Gepepitok szeirntem, ezt a kombot soha nem alkalmaztak, mert nem tudtal bele ertelmes videokartyat rakni, igy gepepitokent, nem maradt mas, mint a 820.
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
"366 kiugrott, a Cerka2-566 beugrott helyette" --- ez volt anno az álmom nekem is, csak lapot is kellett cserélni (Abit BX volt a cél) végig is dolgoztam ezért a mekiben egy nyarat, de mégse sikerült (másik story, de a családi kasszába lett beolvasztva a teljes nyári keresetem, így úszott, az 566@850 + lap
pedig az a meglévő 192MB RAMmal még igen jó lett volna) -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Pedig régen erre alapoztuk. Igaz Gamestar magazinra, de hogy majd a mellékleten úgyis ott az uj driver. És ott volt. Persze mire kijöttek, és megkapta az ember, már azok is elavultak voltak (nyomdai átfutással, terjesztéssel simán voltak 1,5-2 hónapos driverek mire a userhez került), de csk frissült a dolog.
Anno én is frissítgettem néha (akkoriban még hajlamos voltam arra, hogy azt is megakartam javítani ami jó), aztán mikor a 43-as detontaor driver után a 44-es semmit sem hozott, utána meg érezhetően lassulni kezdett a TNT2 akkor leszoktam erről. Ez később is jól jött, mert volt, hogy haverom rakott fel a HD4850-hez frissebb drivert, ami úgy elcseszte, hogy a Windowst is újra kellett rakjam.De kellettek ezek a CD-s megoldások, aki figyelt, lassan, de frissítetett, mert ugye sokaknak otthon 56K-val nem fért ám bele a töltike. Én is főleg az egyetemen töltögettem, mikor itthon ISDN volt, ott meg a zene akár 1,7-1,8Mbittel is jött. A 32MB-os és a 64MB-os pendriveom szinte mindennap végére tele lett új cuccokkal
Napi 96MB ISDN-el (pláne, hogy a telefon miatt csak egy vonalat használjak, tehát kb 7K/s a letöltésem) igencsak necces lett volna. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Na, de melyik évbe?
Nekem 2004 dec 28-án jött az ADSL, 512K, amit másnap 1Mbitre emeltek, és hasíthatott az 1024/128-as net, az ISDN után igazi felüdülés volt, nem csak a sebesség miatt, hanem, hogy végre nem perc limites volt.
De nagyon sok embernek csak 2006-2009 tengelyen lett ADSL/szélessáv. A Driverek letöltögetése, csak a 2010-es években kezdett gyakorlat lenni, még nálam is.
Anno 33K-val kezdtem, majd 56K, ISDN, ADSL ...
Most meg már úgy vagyok vele, évek óta 500Mbiten, hogy nem is kell gyorsabb, még ezt se nagyon használom ki
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Kicsit másképp tapasztaltam. A PPGA 533-asok általában katasztrófálisak voltak, sokszor a 466-osok jobban mentek, magasabb órajelet tudtak.
566-600-633 : 566-osból szinte nem találtam olyat ami ne vinné a 850-et, de a 600 és 633 is képes volt 800-900 közöttre. A 667-esekből meg sok ment 1GHZ-en. 733-asokból szintén 1GHZ-re. A magasabbaknál kb 1100MHZ volt a határ.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
A KT400 ugyan szinte egyszerre jelent meg az NF2-vel, de a KT400-nak az már késő volt.

"egy olyan teszt is kene, hogy 2GHz-s K7 Thorougbred-B
20x100, 15x133, 12x166, 10x200"Ez igencsak izgalmas lenne (perpillanat Pikari simán el is tudná nekünk készíteni) de a 10-es szorzó sok Tbred B-nél nem megy.

-
válasz
hobizoli
üzenetére
Rossz a gondolatmeneted az RDRAM kapcsan szerintem. Miutan nyar vegen kiderult, hogy az Athlon egy katasztrofa, visszalapatoltad a BH6-ot es az 500-as P3-at (hiaba hozott perceket az Athlonos konfig MP3 enkodolasban a P3-hoz kepest, ha az egesz gepnel gondolkodni kellett, hogy merj-e enkodolas kozben multitaskingolni vagy ne). Majd azzal unnepelted az ujevet, hogy megnyugvaskent szerelted be a hazba a 6CX-es Gigabyte lapot es dobtad bele a Slot1-es 733-at (egyedul az ISA hianyan szomorkodtal, mert ki kellett venni a GUS PnP-t, illetve addig elvoltal otthonra az ISA-s BNC/RJ45 halokartyaval, amit szinten cserelni kellett PCI-re). 800EB-t akartam venni, de abbol azt mondtak, hogy eselytelen Slot1-est szerezni. Kesobb lett S370-es 800EB (szerintem, innen kapta meg valaki a dobozat) amit atalakitoval hasznaltam. Es itt jon a lenyeg, amikor jott a Willamette es az Asus P4T, oda at lehetett rakni a 2db RAM sticket a 6CX-bol, az ASUS pedig mellekelt 2db continuity modult a lapjahoz, igy a P4 melle mar siman felhasznaltad a meglevo ramokat. Az 1.4-es P4 pedig, gyorsabban forditott kernelt, mint az elozo 800-as P3. Egyebkent, a Socket 423 rovid elete, csak utolag visszanezve rovid. Marmint, a dual voltaget tudo Socket 7 sem volt hosszu eletu, a Slot1-re mondhatod, hogy hosszu volt, de kellett hozza 3 alaplap (LX/66, BX/100, 820/133) es mindosszesen ez is 2 ev volt. Ezutan jott egy Socket 370 amire kb kiadtak azokat a CPU-kat (P3-rol beszelek), amiket kiadtak Slot1-re is. Amikor mar volt P4 desktop, a Tualatin akkor erkezett. Nekem pl low-end IBM szerverrel volt dual Tualatinos kapcsolatom, mikozben a desktopban mar a 423-as P4 dobogott. Szoval ezekhez a foglalatokhoz kepest, volt "hosszu" a 478 vagy a 775. De a mind a ketto csaloka, mert egy TH7-II (ilyenem volt 478-bol), az "csak" 400MHz-s. Ha te atugrottal az 533-at tudo 478-ra, akkor megint ugrani kellett a 800 kepes 478-ra. Viszont, ha te a 478 vege fele szalltal be, egy akkori 478 lappal (ami mar mondjuk 400/533/800 kepes volt), es raktal bele valami 400-as Celeront, akkor persze, hogy hosszu eletunek tunt a socket, hiszen az ultraolcso 1.7-es Celeronbol tudtal 3.08-as P4-et faragni.
-
vrob
aktív tag
válasz
hobizoli
üzenetére
56k-s modem? De jó lett volna.
19.200-as rémlik, de olyan zajos volt a vonal, hogy gyakorlatban örültem ha átléptem az 1 kByte/sec letöltési sebességet.
Hát jah, ott kellett hagyni.
De mondjuk egy VIA driver azért ennyire nem volt nagy. Pár 100 KByte, az lejött pár perc alatt. -
zsid
senior tag
válasz
hobizoli
üzenetére
Az enyém mezei Barton volt és szorzózáras. Már nem emlékszem, hogy a Bartont lehetett-e még grafittal mókolni, vagy az csak a Tbredeknél volt opció.
Kár, hogy a régi tesztek egy része nem elérhető a ph-n. A Computerbase korabeli cikkje szerint 2003-ban 229 euro volt a 2500+, a 2.8-as P4 444euro míg a 3.06-os Prescott 689 euro. Azért ez látványos árkülönbség volt, ami nem tükrözte a teljesítménykülönbséget.
-
válasz
hobizoli
üzenetére
Ki fogom próbálni, sztem a jobbik BE6- ban menni fog a 800- as Copper, akár 1100 felett is...
Ultra 133 SD RAMok már vannak a fiókban, régebben csak pár kiló volt, amikből 2db szerver verzió bírta a 133MHz- et stabilan. A válogatott 133 CL2 valszeg menni fog jóval 133 felett is, CL3- ban. -
arn
félisten
válasz
hobizoli
üzenetére
igy voltak a generaciok:
430lx 1993 (socket4/5) async cache
430nx 1994 (socket5) async cache
430fx 1995 (socket5/7) async/pb cache
430hx + vx 1996 pb
430tx 1997 pbala-folerendeltseg inkabb csak a vx-hx kozott volt, a masikak masik generacio volt mar, igaz lehetett oket atlapolva kapni. az fx helyett jott a vx. a tx meg amolyan hattyudal volt, mert nem minden szempontbol tudott annyit, mint a hx, viszont tamogatott mar sdramot, udmat, de inkabb mainstream volt mint az fx/vx. az fx is sokkal jobb volt mint az nx, de pl nem tamogatott multiprocit.
-
válasz
hobizoli
üzenetére
Aki az elejen vett Athlont, annak szerintem vegtelen idore elment a kedve attol, hogy barmikor is megprobaljon barmit ujra, ami AMD. Nekem volt anno hires P3 vero Athlonom (500-as Slot A rogton az elejen), de amennyire stabil volt akkor a P3 a BH6-ban, annyira volt katasztrofalis az AMD a sajat chipsetevel. Bennem ez ott, akkora mely nyomot hagyott, hogy azota ha fizetnenek se vennek AMD-t. Szoval, vagy nem kellett volna a procit kiadni, vagy huzni addig, amig legalabb stabilan mukodo valamit tudnak adni. Ami nekem az elejerol remlik, az vegtelen sok fagyas, aminek egy resze javithato volt pl az AGP
"PCI" szeru visszabutitasaval. Szoval, szerintem, teljesen ertheto, hogy amikor jott a P4, bennem sem fordult meg (es sokan masoknak a fejeben sem), hogy kukazva a stabil Intelt atugorjak az ismeretlenre. Sott, azzal, hogy a chipset is VIA lett az utolso gondolat is szertefoszlott. A korai idokben a VX/TX/LX/BX-ek idejeben, ha nem Intel chipseted volt az Intel CPU-hoz tuti, hogy vegtelen sok szivast vettel a nyakadba (nyilvan, valszeg fals az osszehasonlitas, meg rossz a merites, mert LX/BX temaban Asus/Abit volt a minta nekem, VIA temaban meg a PCPartner, a Zida, az Acorp es a tobbi lowend/noname szemet). Ez persze, mara mar nem latszik, mert az utolso BIOS verziok es 4in1 driverek mennek jol, de akkor, az akkori valosagban, a VIA az az a chipset volt, hogy jobban jarsz, ha nem bantod a meglevo geped, csak ne keruljon bele VIA. -
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Én úgy foglalnám össze a dolgot, hogy intelből a gyakorlatban mi volt az embereknél tömegével, tehát ami ténylegesen náluk volt. Nem a csúcskategória, nem olyan ritkaságok, amiből 1 vagy 2 embernek volt, hanem amik nagy számban az embereknél voltak. ezek pedig slot-os gépek kb 366os pentium2-vel, celeronnal, vagy socket370es celeronok 366 vagy 400 mhz-en, mindenféle via, meg bx szintű chipsetekkel.
Egyetlen értelmes upgrade path létezett ezekhez, egy 600-700 mhz körüli P3, 100as fsb mellett. A celeronnak semmi értelme nem lett volna a kicsi cache méret miatt, a 133mas fsb fejeltős ezeken, 700nál nagyobb p3 ezekben általában nem ment. Emellé egy nagy maroknyi 128 megás, 100as sd memória.
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Egyrészt, Socket A rendszernél az l1 cache nincs duplikálva az l2 cacheben, így a duron olyan, mintha effektíve 192 kbyte l2 cache memóriát használna.
Márszét, a socket A chipsetek fejlettebbek és modernebbek, mint egy pga370-es celeronos rendszer platformja, ezért ott elég volt a kevesebb cache.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
A 10th gennél ugrottak nagyot, mikor a korábbi I7-ekből I3 lett (4C4T), a nyolcadik gen I7-eseiből (6C12T) meg I5 lett.
Talán így érthetőbb :
2st gen - 4th gen :
I3 : 2C4T (HT)
I5 : 4C4T
I7 : 4C8T (HT)6st gen - 7th gen : DDR4
I3 : 2C4T (HT)
I5 : 4C4T
I7 : 4C8T (HT)8th gen :
I3 : 4C4T
I5 : 6C6T
I7 : 6C12T (HT)9th gen :
I3 : 4C4T
I5 : 6C6T
I7 : 8C8T
I9 : 8C16T (HT)10th gen :
I3 : 4C8T (HT)
I5 : 6C12T (HT)
I7 : 8C16T (HT)
I9 : 10C20T (HT)Na én ennél a pontnál gondoltam azt, hogy a 4th gen I3-at marha olcsón lecserélem egy 10th gen I3-ra (olyan lett volna mint 7th gen I7-re ugrani, anno azzal reklámozták, hogy ez a proci teljesítményben I7 7700K), de aztán jobban átgondolva inkább I5 lett
(ami 8th gen I7-nek felelt meg, szép ugrás 4th gen I3-ról. Nem mellesleg egy havernak volt még ilyenje, I7 8700 asszem, még ma is el lehet vele lenni). -
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Igen. Azt viszont tegyük hozzá, hogy a 13-14th gen eléggé rossz hírű a degradáció miatt (mondjuk azok inkább az I7-ek).
Meg amiért én nem vagyok oda, az az E magos bohóckodások.
Azzal viszont egyetértek, hogyha csak a teljesítményt nézed akkor a 10900K vagy 50-et se ér, de mégiscsak "Í kilenc" meg platform király. -
válasz
hobizoli
üzenetére
Lovesem sincs hol jarunk, az utolso infom, hogy a 13-14 generacios procikkal baj van, de nem tudom, hogy van-e ujabb. Pusztan, ahogy leirtam, abbol indultam ki, hogy hogy 2 generacioval le van maradva egy ujabb, meg ujonnan kaphatohoz kepest, ezert az aranak minimum az ujonnan kaphato alatt kell lennie es nem felette. Egy deka benchmarkot nem neztem meg.
Ha viszont neked valami miatt i9 kell es csak i9 jo, akkor tok mind1, hogy mi az alternativa, mert egy i9-9900KS is jobb valasztas (mint elso i9), mint egy aktualis Core Ultra 9 285K (most fellapoztam a wikin a Core procik listajat), vagy egy elozo generacios i7-1790KF.
-
válasz
hobizoli
üzenetére
Nade, ezeknek az ara nem veletlenul van ennyire alacsonyan, nem? Barmilyen vasarlo szamara igen eros kockazati tenyezo. Vagy sikerult mar orvosolni a megdoglo K/KF procik problematikajat?
Egyebkent ezer meg egy modon lehet szamolni egy termek hasznalt arat, de ha nem nezed meg, hogy ugyonazt a classt, 2 generacioval ujabban megkapod olcsobban, mint amennyiert te magad hirtedetd, akkor te nem eladni akarod, hanem arulni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Adott egy Z-s lap, amit anno egy akció keretén belül ajándék Pentium G3258al kaptál meg. Ezzel ment sok évig 3200@4600-on napira. Aztán vettem bele egy I3 4170-et, ami érezhető javulás volt, főleg, hogy a végefelé a 3258 alapórajelen ment.
Na most konkrétan ezt a lapot szeretném egyszer egy rendes normális CPU-val megetetni, és ha már lehet, csak az érdekesség és a FUN kedvéért kicsit tunerjóskáskodni is. Ha 300MHZ plusz van benne, akkor annyi nem az a lényeg. Ennek ellenére a Xeont sem vetettem el teljesen.A cél egy olyan gép a jelenleg is meglévő alaplap felhasználásával, ami vészesetben alkalmas napi használósnak kompromisszumokkal, de egyébként egy csúcsközeli Win7-es gép. Amolyan 2010-es évek közepi "jó konfig". Egyébként így a 16GB RAMra és a 4GB-os RX470-re hajlok, esetleg az RX570 8GB-ra, bár az már inkább ilyen 2017-18 körülire tenné a gépet, de még az is belefér.
2×4GB RAMom van hozzá tuti, meg még egy marék DDR3-as van, de két 4GB-os modul is kérdőjellel megvan jelölve (lehet, hogy rossz! felütéssel) szóval lehet, hogy még RAMot is pattintani kell bele, mert még Win-re el is menne 8GB RAMmal, de azért tartalék gépnek csak kéne a 16GB ...
ha X99-et akarnék (és majd akarok) akkor arról beszélnék, meg vizsgálnám, hogy két CPU-s lap-e kell nekem vagy sem, meg melyik ami sok magos magas órajeles, meg minimum 64GB RAMokról csevegnék... De oda már egyértelműen Win10/11 lenne a tervezett oprendszer is.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
"aztan a Core2 mar "behozta" a loerodiffit" --- meg még a korai Core2 -esek igencsak jól húzhatóak voltak (E6300, E6400) szinte mindegyikben volt plusz 1000-1200MHZ (alapjáraton 1866/2133MHZ-es procikról beszélünk) addig X2-ből úgy kellett nagyítóval keresni azt, amiben több volt 1-200MHZ extránál...

-
Pista0001
addikt
válasz
hobizoli
üzenetére
Én nem rinyáltam, 1 évvel korábban elengedtem a korszerűbb agp kártya vonalat.
Egyértelmű volt, hogy el kell engedni az agp-t, mert a gyártók is azt teszik. Kihúztam még 1 évet a 9600proval, majd 2008-ban váltottam Athlon 64-re. Kicsit ergya konfig volt (3000+ Venice talán, meg 6600GT), de ezt hamar orvosoltam HD3850-nel és 3700+ San Diegoval, meg a 2×512 MB ram mellé is kapott még egyszer ennyit. Úgy még akkor elég klassz gép volt szerintem. Munkára nem használtam, még talán relatív kevés játék profitált valóban a 2 magból a relatív magas órajeles 1 magosokhoz képest. Túl sokáig ezzel együtt se maradt, 2009-ben Athlon II X2 lett 785G-s mATX lappal, 2010-ben i5-760 mini-ITX lapban. A válságot lakáshitel híján nem nagyon éreztem meg, sőt, elég klassz időszak volt ez. -
Pista0001
addikt
válasz
hobizoli
üzenetére
Szerintem azok sírtak a megjelenésekor 40 helyett majdnem 50K-vga-n, akiknek a gépe, amibe szánta kb fruttit sem ért. 2008-ban 5000-ért hirdettem az MSI KT6-ot, 3000-ért a 2400+ Tbred B-t. Arra már nem emlékszek, mennyiért mentek el... Nyilván egy ilyen étékű gépbe az 5× ennyibe kerülő vga "kicsit" drága. 1 évre rá 28K is az volt...
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
HD3870 AGP-ben szerintem nem volt, legalábbis, hogy nem emlékszem rá, hogy kapható lett volna.
Én úgy tapasztalatam (lehet a kedvező beszer áraim miatt is) hogy 2002 közepén volt a legjobb ár/érték arányú gépek összeállíthatósága."ma is sokkal olcsobb egyebkent osszerakni egy "jo" gepet igazabol mint az volt 15-20 eve, mert magasabb keresetek vannak" --- meg sokakl magasabb kiadások is. Tavaly találtam egy 2014-es árlistát a kedvenc szórakozóhelyről, tehát 2024-ben. Az árak 2014 és 2024 között 3,5-4,5× nőttek, de volt olyan tétel (pl sültkrumpli) ami 6× szintre emelkedett. Ehhez képest a minimálbér pontosan csak megduplázódott.
Az elmúlt években amúgyis hatalmas élelmiszer infla volt, de minden más területen is sok volt a költség emelkedés (10 év alatt havi 3200-ról havi 13 ezerre nőtt, a bér meg még mindig csak duplázódott) meg rengteg egyéb költség keletkezett. Érzésre pont kevesebbet tudok gépre költeni mint mondjuk 15 éve* ...
Arról nem is beszélve, hogy ma egy középkategóriás VGA is egy havi fizetés.
De a környékemen az emberek is így érzik, az elmúlt 2 évben 5-6 gépet kellett összerakjak. Ez a 6 gép 20 éve egy gyenge nyár volt, 22-23 éve meg egy gyenge hónap(!)
Jó, sok más tényező is belejátszik, az időtállóbb gépek, az, hogy sokan laptopoznak, telefonoznak, de akkor is... ez nagyon durva adat és tapasztalat.* Azt hozzáteszem, hogy a mai gépek időtállóbbak is, de kevesebb rákölthető ammoból, és drágábbnak érződnek. Nyilván ha éves használatra visszaosztjuk, nem is kérdés, hogy ma egy közepes új gép is sokkal jobb ft/nap arányban mint mondjuk 25 éve, vagy akár 20 éve ...
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Bizony voltak, ha jól emlékszem már a másodiknak vett második 120GB-os HDD-m SATA volt, az meg valamikor 2004-ben volt. Meg 2004-ben itt a faluban is terjedtek, emlékszem, hogy eleinte mennyit szenvedtem, hogy a Win XP telepítő nem látja a SATA HDD-t, aztán később az SP1 vagy 2 megoldotta ezt a problémát.
2006 után meg csak SATA HDD-ket vettem, mert amellett hogy a kábel vékonyabb volt, tudtam jól, hogy ez a jövő, és azt is láttam, hogy hamarosan egy költséges átállás elé nézek (AGP --> PCIE; DDR1 --> DDR2; plusz ugye lap és CPU váltás)Végülis ez később következett be, 2009-ben, de igen durva volt egyszerre procit, lapot, RAMot, VGA-t cserélni, plusz házat és tápot is. Emlékszem az IDE-s DVD író ment a Phenomba, ugyan kifehérlett a házból évekig, de úgy voltam vele, hogy legalább ezt az egy cuccot megtudom menteni, és nem kell új belőle. Na meg persze a HDD-k, amiből az 1TB költözött be a rendszerbe, a 120/160GB-osokat már nem erőltettem.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Arra emlékszem, hogy ez a két Radeon tényleg eléggé drágán indult. Sőt, a 9500 128MB sem volt olcsó, amiből a 9700Pro-t lehetett gyártani, de még ígyis nagyon megérte, mert sokat lehetett spórolni vele.
2002 novemberében a GeF3Ti200 128MB -ak, (amiből mind stabilan ment Ti500-nak, nevezhetjük inkább Ti500-nak őket) 31500ft-ok voltak.
Így megnézve kellems alternatíva a Ti4200 64MB mellett. -
Pikari
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Azon annyira nem is háborogtak, a kezdei 40 ezren ment a huzavona. Aztán utána, hogy leesett az ár, már csak elvétve háborogtak rajta.
Aztán ahogy megérkezünk 2009-hez, páran 939-es athlon64 x2 és hasonló gépekhez veszik a 3850 agp-t. Azok a rendszerek legalább ki is tudják hajtani már. Az AthlonXP-k egyre inkább kikopnak a kommentek közül. Viszont továbbra is a Pentium4 rendszerekhez veszik a legtöbben, hadd éljen a northwood örökké
. -
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Egyébként megnéztem a 3850 agp topikját, és a kommentelők leírják, hogy milyen géphez vették az agps 3850et [link] és a legtöbben AthlonXP vagy Pentium4 mellé vették. (Van, aki szerencsés volt, és a P4-et ki tudta cserélni core2duora az alaplapjában, ő jól járt.)
Krok számára is kiemelnék egy kommentet: [link]
Ez tüzi felhasználó kommentje, aki azóta is tag. Ezt írja:de hogy most nem fogok venni több mint 40ezerért (alaphang) csak C2D procit, hozzá egy normális alaplap megint 25-30, mellé a videókari 50, mellé az új ram megint lenne van 20, valszeg új táp is kellene, ház mindenképpen, vinyóm az van, szóval nekem erre nincs 130-150ezrem
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Az oké, hogy nem egyik napról a másikra találták ki és terjesztették el. De azért nagy eséllyel amelyik alaplapon agp van, azon még csak ide van. Függetlenül attól, hogy persze vannak kivételek. Szóval ezt nem igazán lehetett megúszni, és további pénznyelő tényező. Én pl 2015ben láttam először satát. Ezt onnan tudom, hogy ott van az értékeléseim között a hardveraprón

-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Persze, nem szabad hagyni elavulni, meg pláne ebből torz következtetéseket levonni.
Egy haverom régen - mikor még gyorsan fejlődött nagyon a technika, és akár félévente is lehetett cserélni, ilyen '99 meg 2000-es évek elején - azt csinálta, hogy kb 3-6 havonta fejlesztette a gépet, az előzőt még nagyon jó áron elvitték neki, és mindig up-to-date csúcs gépe volt, éves szinten nem sok pénzből.
Mostanában meg azt csinálja, hogy vesz egy csúcs gépet, aztán 5-10 év múlva egy másikat. Most éppen egy I7 11700K-ja van, 128GB RAM-mal meg RTX3090-el, ami már vagy 3 éves, de a legtöbb mai játék még mindig képernyőkímélő kategóriás a gépének.De lehet úgyis csinálni ahogy te írod.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Arra a kb napi 30-60 percre? Nem érdemes. Ha kint vagyok és nem melózok, akkor kirándulok, utazgatok. Vagy a kinti ismikkel vagyok el valamerre. Telefonnal is húztam már ki komplett seasonöket, de egy laptop tök elég.
Nyilván az asztali a legjobb, itthon nem bírnám ki nélküle. vagy ha nagyon hosszú időre mennék ki, akkor valahogy vinnék asztalit is. -
arn
félisten
válasz
hobizoli
üzenetére
mindkettonek megvan a sajat elonye. en harminc evig csak desktoppct hasznaltam, sose volt laptopom. cegnel kezdtek el, hogy mindenki kapott egy macbookot, radugod a 34es monitorra egy usbn, es kesz. azota otthon is ezt csinalom, ha kell laptop, ha kell desktop.
a masik elonye, hogy mivel ugyanazt a layoutot hasznalod, meetingek kozben, vagy uton is ugyanugy tudsz dolgozni, max kisebb kijelzon, de nincs meglove az ember, hogy bena kacsakent probalsz prezentalni vmit, mert nincs desktop elotted. de van hogy otthon fel napot a desktop elott toltom, a masikat meg kanapen, mert egyszeruen faraszto sokat ulni.
jo mongy a kivalto ok nem a macbook volt, hanem elegem lett az ilyen 1000 wattos sokezer euros mostre dogokbol. megtartottam parhuzamosan mindkettot par evig, de rajottem, hogy nem hianyzik semmi, es 30 ev utan eladtam a desktopot - csak retroban ulok oda a regi pck ele. ha most desktopban gondolkodnek, azaz amd fele ai soc lenne sok rammal.
Új hozzászólás Aktív témák
- 24 GB-os RTX 3090 OEM
- BESZÁMÍTÁS! MSI H310M i5 9500 16GB DDR4 120GB SSD 2TB HDD RTX 3050 8GB Zalman T4 Plus AeroCool 550W
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- Samsung Galaxy A15 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP 14 Elitebook 640 G9 FHD IPS i5-1235U 4.4Ghz 10mag 16GB 256GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Ahogy igen sok épített NAS és home server is SC ramos alapra épül valószínűleg, ahogy rengeteg Celeron N és Pentium N alapú laptop is. Valószínűleg netezés, streaming nézés közben semmi hátrányt nem szenvednek.
A különböző low end, energiahatékony platformok, az Atom jellegű cuccok szerintem a mai napig azok.
(ugyanis e szerint 2003 őszén bőven használhattam ilyet --- és igen, tudom, hogy 64 bites)
Viszont ilyenkor még emlékszem töménytelen mennyiségű Athlon XP-t raktam össze, már egyre több volt a Barton, ahol volt pénz, ott 3200+ -on és 9800Pro-val akkoriban 512MB RAMmal, 80-120GB HDD-vel az egy még komoly gamer gép volt.
már csak elő kell túrnom valami socket a-s deszkát, kiváncsi leszek mit tud.
, bitang sok eszköz, a külső HDD- kből tudtam volna leválasztani, vagy a hobbigépet bekapcsolni, de lusta vagyok, meg hát ráérek kivárni.

)
, a szerény egoizmusom megint
DarthSun