- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jester01
veterán
válasz
ricshard444 #30197 üzenetére
Ha az APM-et bekapcsolod akkor van TDP limit, ami egyébként valóban állítható.
-
dergander
addikt
válasz
ricshard444 #30197 üzenetére
Fogyasztás korlát van ami a procira 120wattlimit ha eléri jön a szorzólevétel.
-
-
dergander
addikt
Unlock alatt azt értem hogy a TPD értéket meglehet lőni 220wattra,ilyenre gondoltam de amúgy igaz a nap most rettentő kemény uv-t sugároz
-
-
dergander
addikt
Az a poén hogy mindegyik 8350 tudja a 9590 szintjét,felesleges pénzkidobás,viszont egy nagy reklám... AMD a világ első 8 magos 5Ghz procija.
Kiváncsi leszek a 8350 lehet-e majd unlockolni 9590re.
-
dergander
addikt
Nekem egy lépcsővel feljebb teszem és stabil.
-
daneeeeee
aktív tag
Tapasztaltabb kollégáktól kérdezném az fx 8350-em 4,9GHz-et tud 1,512V-on. Ez mennyire számít jó eredménynek? Az 5GHz-et nektek mekkora feszen abszolválta?
-
=HG=
addikt
válasz
Lacielvtárs #30180 üzenetére
A fizika törvényeit egy kicsit felrúgja a házban lévő sok lom !
Nem az általános ház hűtésre gondoltam... Pl: egy 8cm-es venti ráállítva a vga tetejére, hogy pofán fújja a déli hidat.. Nekem bejött egy elég problémás Asrock 990Fx extreme3 alaplapon....
-
Lacielvtárs
nagyúr
drága Uram
jogos nem írtam ide de 7 db jól és godnosan beállított 12 cm-es venti tekeri a levegőt ki a gépemből és be is
ahogy a nagy könyvben megvan írva
és ahogy fizika órán tanultam
a meleg levegő felfelé száll és a hideg levegő meg "nehezebb"
de ebben a melegben nem érdemes tesztelnem úgy látom, mert mindegy, akkor is meleg van a gépben
de köszönöm a válaszod -
Jester01
veterán
ki a fenét érdekel hogy mi van belül (maghő), ha ott történik a hőátadás, "odakinn".
A processzort érdekli. Az a külső hőátadás ugyanis azért van hogy a belső hőmérsékletet kordában tartsa. Persze, valamilyen kapcsolatban állnak egymással de ettől még a korlátok a belsőre vonatkoznak ami jelen esetben fontos különbség mivel a kettő között jelentős számérték-beli eltérés lehet. Ráadásul a belső sokkal gyorsabban tud változni ezért nem biztos, hogy jó ötlet lenne a védelmek működését egy külső szenzorra bízni.
És hogy miért mágikus a skála? Azért mert így a linearitásra nem kell figyelni és kalibrálni is csak egy pontra kell.
Kiolvasni éppen azért lehet, hogy tudd vele vezérelni a hűtést.
Kijelezni meg azért "kell" mert a kedves szakértő vásárló minden adatot tudni és állítgatni akar
-
törölt tag
Igen, egy párszor már én is leírtam itt a fórumon, hogy a maghő kalkulált érték, és minél nagyobb a terhelés a CPU-n, annál pontosabb.
Ami érdekes, előző ASRock+8120 (Bulldozer) kombónál terheléskor is volt különbség a mag és a kupak hőfoka között, a mostani Gigabyte+8350 (Piledriver) kombónál viszont terheléskor max. 1 fok a különbség, tehát lényegesen pontosabb a kalkuláció. -
lee56
őstag
De tényleg mi értelme volt ezt egyáltálán mérhetővé tenni? Egymagos időkben elég volt egy CPU hőfok is. Arról meg gondoskodjanak a többmagos processzorok tervezői, hogy nagyobb hőingadozások miatt ne károsodjon a lapka aztán kész. De minek ezt kijelezni, főleg ilyen mágikus becsült értékskálákkal, tényleg nem vágom.
-
dergander
addikt
-
daneeeeee
aktív tag
válasz
Jester01 #30166 üzenetére
Vishera-k TJMax értékével kapcsolatosan eléggé ellentmondásos dolgok vannak fent a neten, a 8350 adatlapján nem tesznek róla említést, egydül a bulldozer adatlapján említenek 61C.
Jobban átgondolva azonban szerintem lehetetlen, hogy ennyi legyen a visherák TJMax-ja hiszen nincs az a hütő ami egy FX-9590-et 5GHz-en 1,55V-on lehűtsön 61C-ra.Még ezt találtam: ez a cikk az ASUS ROG hivatalos oldaláról származik. A második oldalon szó szerint ezt írják:
"However, you’ll also notice the CPU temperature has increased a lot too; our setup here recorded a delta T of 49°C. This is hot, as expected, but still within the TJMax of the chip though"a hozzá tartozó kép a második oldal alján.
Na most én ezen 49C deltát nem látok viszont a progi 76C-t mutat ami ezek szerint rendben van?
-
Kingaxxx
tag
Sziasztok, olvasgattam...
tulajdon képen ez a processzor 2 magos de 4nek számít?
AMD Athlon II X2 250 (2x 3000mhz)
-
Jester01
veterán
Éppen erről van szó, hogy pont a maghő számít a processzornak (direkt erre a célra tervezték!), és a valós külső hőmérséklet különösebben nem érdekel senkit. Mit zavar engem ha valahol a külső szenzornál megreked a hő vagy ha idiótán mér, amíg a processzor mag a gyárilag megadott működési tartományban marad.
Abban pedig nincs vita hogy a maghő nem a közismert hőmérséklet, úgyhogy ne gyere itt az univerzumosdival mert az csak akkor lenne érv ha ugyanazon a skálán mérne a kettő.
Pug: akkor az programhiba, nem tudok róla nyilatkozni.
-
válasz
Jester01 #30161 üzenetére
Mondjuk úgy olvashatja ki rosszul, hogy pl az én lapom esetében a kupakhővel megegyezző és együtt mozgó értékről van szó...
Szerk:
Nem program hiba, mive minden monitorozó programnál így van az adott lap esetében és már más usernél is jelentkezett.
Mellesleg a maghőhöz nem társul szenzor, becsült, származtatott érték. Csak úgy megsúgom.
-
lee56
őstag
válasz
Jester01 #30161 üzenetére
De kicsit mintha túlbonyolítanátok a dolgot, a maghővel nem kell foglalkozni és kész. Úgy is a valós °C értékre kíváncsi mindenki, meg azt is kell lehűteni ez pedig a kupakhő. A 30 fokos szobában 20 fokos maghő meg egy másik univerzumban még talán elmenne, de ebben nem.
-
Jester01
veterán
Ugyanabban a doksiban van hozzá ábra is:
Nem a bal oldali hőmérős értéket adják meg hanem a jobb oldali Tctl_max-ot, hiszen azon a skálán dolgozunk:
Tctl_max is specified in the power and thermal data sheet. Tctl is defined as follows for all parts:
A: For Tctl = Tctl_max to 255.875: the temperature of the part is [Tctl - Tctl_max] over the maximum operating temperature. The processor may take corrective actions that affects performance, such as HTC, to support the return to Tctl range A.
B: For Tctl = 0 to Tctl_max - 0.125: the temperature of the part is [Tctl_max - Tctl] under the maximum operating temperature.Azt nem értem hogy lehet rosszul mérni, csak ki kell olvasni az adott regisztert. A linux kernel driverről konkrétan tudom, hogy jól csinálja, mert megnéztem
-
mqm
senior tag
Olvasgatom a hőmérséklet méréssel kapcsolatos beszélgetéseteket és felmerült bennem egy igen nehezen megfogalmazható kérdés...
Most tulajdonképp akkor mivel is nézzem meg hány fokos a CPU-m terhelés alatt?!
Én az alaplaphoz adott driver-t használom ehhez (asus m5a97). Ez a program helyesen mér akkor? Vagy van ennél hitelesebben mérő program is? -
válasz
Jester01 #30158 üzenetére
Azt értem, hogy az a skála nem celsius. Viszont a meghatározoty max érték az tudtommal az. Vagyis az AMD specifikációiban celsiusban megadva maga a maximum. És az továbbra is áll, hogy a százalékos értéket a monitorozók gyakran rosszul mérik, százalékban is rosszul, nem tudom így már végre érthetõ-e a probléma a skálával és az arra való támaszkodással.
-
Jester01
veterán
Lásd BIOS and Kernel Developer's Guide (BKDG) AMD Family 15h Models 00h-0Fh Processors: 2.11.1 The Tctl Temperature Scale
"Tctl is a processor temperature control value used for processor thermal management. Tctl is accessible through D18F3xA4[CurTmp]. Tctl is a temperature on its own scale aligned to the processors cooling requirements. Therefore Tctl does not represent a temperature which could be measured on the die or the case of the processor. Instead, it specifies the processor temperature relative to the maximum operating temperature"
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
Jester01 #30154 üzenetére
igen, köszönöm neked is a véleményed, mert több helyen is ezt az infót kaptam hogy a magok hője alapján vegyem figyelemben az üzemi hőfokot
viszont ezek fényében nincs miért aggódnom, mert a tegnap hőségben sem ment 51-52 fok fölé a magok hője
elvileg, nincs miért aggódnom
bár azt is olvastam hogyha elér egy bizonyos hőfokot ami már káros lenne a cpu-ra nézve akkor vissza veszi alapból az órajelet a cpu
igaz ez szerintetek? -
Jester01
veterán
Azt nem tudom az egyes programok mit csinálnak vele, de szerintem semmit, egyszerűen kiírják. Igen, tévesen odabiggyesztik hogy Celsius fok, de ez igazi hőmérséklet sosem lesz, mivel a mért kiindulási érték eleve nem az. Az is világos, hogy ezért lesz eltérő a valódi fizikai hőmérsékletet mutató kupakhőtől.
De ami a lényeg: bármilyen skálán is van, az AMD a processzorhoz ezen a skálán határozza meg a működési tartományt. Vishera esetén azt mondják, 70 ilyen "virtuális" fok az ajánlott maximum. Amíg ez alatt vagy, a kupakhő teljesen mindegy. (Az Intel egyébként kupakhőben adja meg a maximumot.)
Malibutomi: na igen, azt én is észleltem, hogy a ventivezérlés a kupakhő alapján megy. Mondjuk valamennyire érthető mert ahhoz egyszerűen hardveresen hozzáférnek (esélyes, hogy egy chip a hőmérő és a ventivezérlő), míg a maghőt azt szoftveresen kellene kiolvasgatni. Ami BIOS oldalról leginkább csak SMM használatával lenne lehetséges.
-
válasz
Jester01 #30150 üzenetére
Továbbra sem érted, hogy nem tudod mennyi a maghőmérséklet... mivel a softwarek melyek olvassák, nem az olvasásis skálájukkal megegyező skálából nyernek ki adatokat...
Tehát nem véletlen mikor Aidában kupakhőre (valós, hőmérsékelt mérésére szolgáló szenzor érték alapján) mondjuk 20 fokkal magasabbat ír ki, mint maghőre, mivel a maghőnek köze nincs a valós hőmérsékletre. Teccik érteni
Tehát az a lényeg, hogy azok a software-ek, amivel monitorozod a "maghőt", nem ahhoz a "nem celsius" skála kiolvasáshoz vannak kalibrálva....
-
Lacielvtárs
nagyúr
értem a válaszod és köszönöm
akkor jó
egyre több helyen olvasom azt hogy nem gond amit tapasztalok
tudjátok nem hobbiból figyelgetem, de nem is szeretném hogy egyszer csak behalljon a rendszer
mindig szépítgetem, mindig vigyázok rá
és szeretném használni, nem pedig újat vennimielött leég a cpu, vagy elolvad a foglalat
-
Jester01
veterán
De nem öncélúan nézegeted a hőfokot hanem azért mert azt akarod tudni a processzor a működési tartományán belül hol van. Ez pedig a maghőmérséklet. Hűteni ezt akarod, és ebből látszik ha a határérték felé közelítesz valamint ez az amit értelmesen össze lehet hasonlítani különböző rendszerek között.
Hogy az "emberi" hőmérséklete mennyi az csak egy érdekes adalék, mondjuk arra jó, hogy szétolvad-e a foglalat
Lacielvtars: szerintem egyáltalán nincs túlmelegedve a processzorod.
-
Lacielvtárs
nagyúr
-
válasz
Jester01 #30147 üzenetére
Mivel a maghőmésréklet egy a celsius skálátó eltérő, relatív skálán mozgó érték, így a monitorozó softok sok esetben nem igen tudják értelmezni az értékeket, mer ugye ők celsiusban dobják az infot, így továbbra sem alkalmas sokmindere a maghő.
Szóval ha a CPU hőmérséklete érdekel és az, hogy "hogyan érzi magát", akkor a kupahőt kell figyelni.
Szóval mivel a CPU valós hőfokáról egyedül a kupakhő árulkod, így illik arra hagyatkozni.
-
Jester01
veterán
A maghőmérséklet nem egy hétköznapi hőmérséklet hanem egy speciális skálán mért érték ami direkt arra van, hogy a hűtést vezéreld vele. Ha valamiért tényleges hőmérsékletre vagy kíváncsi akkor nézegesd a kupakhőmérsékletet mert arra tényleg nem jó, de ha csak az érdekel a processzor hogy érzi magát akkor a maghőmérséklet a mérvadó.
Lacielvtars procijának maghőmérséklete nem megy 52 "virtuális" fok fölé, innentől kezdve a kupakhőmérséklet szerintem irreleváns, azért fölösleges belassítania a gépét.
-
-
MiklosSaS
nagyúr
Fiuk, dobjatok ossze egy kis $ es vegyetek egy FX-9xxx cpu-t. Kivancsi vagyok mit tudnak a tuningban.
-
Lacielvtárs
nagyúr
no olvasgatok, olvasgatok, de előszór is ma lesz a próba
lecserélem a pasztát, mert lehet az lesz a gond
a gyári pasztát úgy gondoltam elég lesz ami rajta van
de nem egyenletes az elterülése, és lehet az a gond
no ma meló után kiderítem, majd jelzem mi a végeredmény
egyenlőre köszönöm az infókat, látom tényleg minden ki van szinte vesézve -
stratova
veterán
válasz
dergander #30135 üzenetére
Pedig fejtegettem már korábban. Itt és itt.
Annyi javítást megejtenék, hogy a pb2 természetesen pb0 akart lenni.Röviden: Elvileg bekapcsolt APM mellett használható. Annyi a lényege, hogy nem használja a CPU a 'normál' órajelnél (p0) kisebb órajelű p-stateket kivéve a p4-et teljesen üresjáratban vagy leszabályozáshoz.
-
Lacielvtárs
nagyúr
értem
tehát akkor én most járok az A betünél
no akkor vásárolok majd másik magánhangzót is -
ViZion
félisten
válasz
Lacielvtárs #30136 üzenetére
Z
Igen, értened. Itt minden van, A-tól Z-ig.
-
dergander
addikt
A HPC-t nem sikerült megfejteni de benne van a nevében hogy magas teljesítmény számítás,ha kikapcsoltam akkor dobálta vissza az órajelet 2.9ghzre
-
mqm
senior tag
válasz
Lacielvtárs #30129 üzenetére
A
-
Lacielvtárs
nagyúr
köszönöm az elismerést a lapnak és a porcinak
dolgozom eleget hogy legyen egy tűrhető gépem
nem a legjobb de ez legalább nem hitelből van, hanem kezem munkája
nem kívánok senkit sem megsérteni!
ha kérdésem van, jövök!
és tuti biztos vagyok benne hogy lesz kérdésem
ismerkedem a gépem tudásával, képességével -
=HG=
addikt
válasz
Lacielvtárs #30129 üzenetére
Jó lap, és jó proci. Nem fogod legyilkolni őket, nyugi ! Csak ha auto beállításokkal megy, akkor túl sok feszt ad a procinak, és jobban melegszik.. De ahogy a fórumtárs is mondta: Jó olvasást, és utána ha van kérdés visszavárunk !
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
DeadMeat #30127 üzenetére
értem, köszönöm a választ
akkor holnap nekiesem és mindent végig olvasok
lehet az lesz a gond, tehát akkor a kupak hő számít és nem a magok hője?
mondjuk érdekes hogy én semmit nem állítottam és a gép, már mint az alaplap, alapból húzza már olyan 4200 Mhz-re
tetszik hogy száguld, de nem szeretném legyilkolni sem a lapot sem a procit
no de holnap olvasgatok, remélem megtalálom ami segít rajtam isupdate: és köszönöm az üdvözletet a klubban
-
DeadMeat
nagyúr
válasz
Lacielvtárs #30124 üzenetére
Maghőt nem kell figyelni, nem igazán pontos, bár a terhelt értékek nekem valósnak tűnnek.Illetve ahhoz közelinek.Viszont a kupakhőd picit soknak tűnik, vagy cserélj hűtőt, vagy feszből vegyél vissza. 4Ghz-et viszik átlagban a 8150-ek 1.2x volt környékén, szvsz neked is menni fog valami hasonló. Kicsit olvass visszább, sok setupot leírtak a srácok, kezdésnek neked is megfelel, aztán a saját procidra szabod a feszeket, órajeleket.
Btw: Üdv a klubban -
DeadMeat
nagyúr
High performance computing. Szerintem semmi köze a szorzó, ect levételéhez.Az a C&Q C1E, meg a C6 dolga.
Ezt találtam róla: "During our experiments we discovered that enabling “HPC Mode” parameter in the “CPU Configuration” section prevents the frequency from dropping like that. Although, I have to admit that this parameter works in a very unique way. Even when it has been enabled, the processor frequency may still drop, so you will need to cut off all power to prevent this from happening. The opposite is also true. Once we have enabled the “HPC Mode”, we could successfully complete our tests in overclocked mode and there was no frequency drop of any kind. However, when we saved the BIOS settings profile, we suddenly noticed that this parameter got disabled, though the frequency didn’t drop." [link]
-
Lacielvtárs
nagyúr
üdv fórumlakók és látogatók
remélem tudtok nekem segíteni
a mai napon üzemeltem be egy fx-8150 procit
azt tapasztaltam hogy minden rendben
de az aida 32 progi szerint (lásd alábbi kép) a sima cpu hőmérséklet elég magas a magok hőmérsékletéhez képest.
a kép amit fotóztam az önmagában lehet jó adatokat mutat, de amikor megterhelem a gépet, akkor a cpu felmegy akár 65-70 fokig is, míg a magok mindegyike 50-51 foknál feljebb nem megy.
a gépem adatai itt vannak az aláírásban ha ez kérdés lenne az érdembeni válaszhoz
alap járaton olyan 25-27 fokos a proci, ami számomra meglepő ilyen forróságban
az előző procim (phenom II x4 955) ennél is voltak eltérések, de terhelés mellett szinte azonosak voltak a hőmérsékletek.
ez amit tapasztalak, normális?
vagy esetleg nem jó a hűtőpaszta, bár amikor cseréltem, újat, frisset vittem fel a coolerre
de nem találgatok, hanem megvárom a válaszotokat, amit előre is nagyon köszönök!update:
egy kép a terhelésről és amiről írtam is
az okés hogy gyorsan visszahűl a proci, gondolom az a cooler érdeme -
dergander
addikt
válasz
ricshard444 #30116 üzenetére
Ezt mondom énis. De ez a stratégia már igencsak régen megyen.
-
ricshard444
veterán
válasz
dergander #30115 üzenetére
6950 és 70 esete más, a 7950-t már lézerrel vágták meg /tehát hardveres beavatkozás/ ezért nem lehet Bios mókolással feloldani a cuccost, míg a rev 1-s 6950-ket szoftveres tiltással oldották meg.
A processzor témához pedig: Nyilvánvaló, hogy a a nagyobbtól kezdik és onnan tiltanak le egységeket az olcsóbb cuccokhoz.Itt is hardveres elvágást alkalmaznak már.
-
dergander
addikt
válasz
and1ao #30112 üzenetére
Hát pedig jó ha hozzászoksz,mert ezek mind 8magosból lettek,ajánlom figyelmedbe ezt a cikket amibe levan vázolva minden,valamint azt kiemelem hogy "1 modul letiltásával búcsút inthetünk 2 mega L2 gyorsítótárnak"
Meg értelmetlen lenne külön 4 magost csinálni,és akkor a 8 magos selejteket tonnaszámra kidobálja az AMD vicces is lenne,igy nemmegy a kukába és jó áron gyengébb CPUként ellesz adva ez nagyon régen igy megy már.
-
Alister71
nagyúr
-
and1ao
őstag
-
DeadMeat
nagyúr
válasz
Alister71 #30110 üzenetére
Nem hiszem, hogy külön gyártó soron vannak csinálva a különböző procik, szvsz mind nyolc hengeresnek indul, aztán le lesz válogatva 8350;8320-nak amin megy mind a 8 mag és így szépen lefelé.A legjobbak meg mennek a 9k szériába.Szerintem ez így a leggazdaságosabb, mer ugye a kissebbség is számít
Pont mint az x2-x4-ph2 szériáknál. Bevenné a kis gyomrom, ha vennék egy 4 hengerest, két katty a biosban és lenne belőle 8350 -
wukodlak
aktív tag
Sajnos nemtudtud megoldani már áthívtam ismeröst is a innen a szomszéd boltból.Valahogy az egész particionálás eltünt,ő se tudta megoldani a dolgot,ugyhogy maradt az ujra formázás.probáltuk másik gépre rádugni ott is semmi,felismerte azt ennyi.1.5tb mentésem meg programom ment bukoba.Na azt lesz szép munka összeszedni ujra,föleg,hogy fele már általam modosított android romok meg hasonló szépségek voltak,amit már azt se tom honnan szedtem le.Azért köszönöm mindekinek a segítséget,tanácsokat
Új hozzászólás Aktív témák
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- BestBuy topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Hardcore café
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Rengeteg pénzt kapott az USA-tól az Intel, de Trump kért cserébe valamit
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Autószerelők, autószerelés
- Notebook hibák
- További aktív témák...
Állásajánlatok