- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Tonnara di Scopello
- crok: Android ADB, TWRP, ROM, GApps, MicroG, Shizuku, APK és egyéb segédeszközök
-
LOGOUT
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok!
Utóbbi hónapokban már csak read only voltam... Most "végleg" elhagyom a topikot, de az FX tábort biztosan. Igazán nem is a teljesítmény, vagy a fogyasztás, melegedés miatt (van egyéb, amit az FX-re ráolvasnak?
), egyszerűen régen is kis gépeim voltak, AM3+ kivétel volt, most frissítéssel egybekötve egy kisebb vasra váltottam, víz nélkül, retro módra...
Az új gép az adatlapomon.Köszönöm a kellemes fórumozást, a sok kapott (és remélem adtam is) segítséget.

AMD OFFban vagyok azért, esetleg privibe, ha kérdés van és tudok, segítek.
-
-
-
-
válasz
Hegyirabló
üzenetére
Az az útmutató csak irányadó. Minden proci más, lap más, hűtés más. Meg kellene keresni, h a tiédhez mi passzol... Illetve ha megnézed mennyit kap auto-n, akkor az már egy kiindulási pont.
-
-
-
Nem akarok a frissítéses dolgokba belemenni. Annyi, h nálam alapból tiltva vannak (tudom, jajj gonosz user vagyok, de inkább tűzfal+AV+host tiltás, ill. néha manuálisan ápdét, de w10-nél ez elmaradt...), cserébe semmi baja a gépnek. Nem mondom, h ezért vannak a bajok másnál, de nah...

-
-
-
válasz
üzenetére
Sorolhatnám a win 10 hibáit, meg h mennyire nem user friendly pl OS X vagy egy Linux Mint után... de úgyis hiába. Azért csak próbáld meg kedvenc mappádat lerakni a tálcára, h egy klikkre nyíljon, Esetleg próbálj eltávolítani gyárilag integrált bloatware-t. Stb... stb... Szal. win-t a játékok miatt tartjuk.
-
-
-
-
-
válasz
Gabrikovics
üzenetére
Ilyenem nekem is van, valahol Logouton írtam még anno (de házcserés táp hőfokos is, meg több radis, etc. tapasztalatok). De nem tudom megsaccolni, h a mostani hogy viselkedne Saberben. Annyit látok, h még vizezve is a VRM fogy el. Simán tervezési "hiba", ha húzni akarod a procit erősen, ahhoz drágább lapot kell venned - ha egyébként a többi sallang nem érdekel, akkor is.
-
-
-
-
-
-
-
válasz
rolcsi099
üzenetére
Fx sem annyit fog enni, ahogy Intel TDP keret sem a valós fogyasztást adja meg. Táp elvileg elég, de én határesetnek tartom, főleg mert nagyon nem új már. Hűtőd jó lesz, ha megvan az AMD lefogató hozzá, mert amivel intelen van, azzal nem jó ugye.
"most kapott egy új videokártyát" hááát, ez nagyon nem új. Ha VGA-t nem fejlesztesz, akkor ehhez kár a 8 mag, bár nem tudom mivel játszol. -
-
-
-
-
-
-
válasz
SECTORnooB
üzenetére
CPU support szerint elvileg FX4320 vagy 6300 is mehetne. Sok jóra ne számíts, a lap még inkább Phenomokhoz való. Nem tudom mire használja, milyen procija van most, de 4 GB ram+SSD már csodákat tesz.
-
válasz
belaazallat
üzenetére
A chipseten nem paszta, hanem GAP-pad szokott lenni. Az is kellene oda, nehogy vmi rövidzár legyen. Okozhatja amúgy USB eszköz is, live linux alatt teszteld kicsit, illetve vmi szép nagy flash játékkal, nekem anno a ram problémát az szépen "előhozta".
-
Az a lap FX procikhoz készült, vannak benne olyasmik, amiket a korábbi procik nem tudnak, főleg energiagazdálkodásban. Szal. lehet szimplán ennyi is. De frissítsd a biost (írd újra, akkor is, ha a legfrissebb), resetelj és teszteld ismét. HA akkor sem, akkor passz, tesztelni kell FX kockával.
-
válasz
fahrii
üzenetére
"És ami az érdekes, hogy teljesen gyári beállítások mellett terhelés alatt is képes szorzót dobálni."
ez nem érdekes, hanem az FX betegsége, ill. az alaplapgyártók hanyagsága. Alapon biztosan nem jó, túlfeszeli. LLC-vel babrálni kell, high és 1,35 V feszhez keress frekit, ami stabil. Ha van, akkor lehet továbblépni. -
-
válasz
Butcher82
üzenetére
Elsőre a hangot látom csak: VIA vs. Realtek. Alapból semmit nem veszek, amihez a VIA-nak köze van...
VIA-s 1.2 lapon van Firewire is, kb. semmit nem jelent.
VRM mindkét lapon egy kupacban, nem túl nagy bordával... szal. nem erőltetném, de majd mondják a többiek is a véleményt. -
-
-
-
-
-
-
-
válasz
jokeph
üzenetére
Ezért is írtam, h normális lappal penya konfig, jó VGA-val. Amit írt i3, ahhoz már a deszka sem 20k... szal. nem olcsó az. Akkor használtan i5 a b250 lapba pont annyi, vagy olcsóbb is. De majd eldönti...
(#74144) AttilaBG nem értem mit nem értek.
A VGA is gyenge, nem játékra való igazán. Nem az AMD van túlárazva, hanem az intel, amihez Z370 lapok vannak csak, kb. 35k és felfelé... +5 k a proci, OK, de mibe fogod rakni? oOSzal. Ryzen inkább, hozza a szintjét és olcsóbb a lap, de attól a VGA még vicc.
-
válasz
AttilaBG
üzenetére
Az az i3 erősen túlárazott, a tudásához képest. És ha VGA cserét nem tervezel, akkor kb. felesleges az is. 1050Ti 4 GB fHD-ra vagy jobb, és ehhez nézzél CPU-t. Nem tudom mi a keret, meg a cuccaid nincsenek kitöltve... de kis pénzből lehet most FX konfigot használtan buherálni (főleg, ha van procid) és inkább VGA-t vegyél jobbat.
Jah, olvasom az előzményeket... akkor ezt eladni, pentiumos Intel konfig egy b250 lappal, majd jobb VGA és később tudsz bele venni akár i5-öt is. Sztem. -
-
válasz
FoLey-v
üzenetére
Az egy jó lap, nem saber, de utána ez van, nincs nagyon a kettő között. 4,5 GHz simán meglehet, vagy felette, rendes hűtővel.
Kender23: írtuk, h az ilyen auto tuning izék max tájékozódásra valók, nem minden napi használatra, mert túlfeszel. Rém egyszerű a dolog. Ramokat alapra, HT link, CPU nb is 2000-re, h ne zavarjon elsőre. Utána szorzóval belövöd a procit 4-4,2 GHz-re a feszt meg 1,36-1,4 V-re és teszteled. Ha bírja hűteni, akkor OK. Ha nem tudja hűteni a hűtőd, droppol, etc, akkor lejjebb a feszt. Miután megvan kb, h mit tud hűteni még (Prime small FFT, 20-25 perc alatt kiderül), akkor ahhoz a feszhez megkeresed a frekit, amit még tudsz futtatni (IBT very high 5 kör, ha renderelsz vagy ilyesmi, akkor mehet több is). Ha csak játszol, akkor elég lehet, ha 2-3 kör stabil, valszeg játékban sem lesz gond. Ez a hűtésre is igaz, ha csak játék, akkor nem kell, h bírjon egy óra Prime-t, játékban nem terhelik ennyire. Ha ezek megvannak, akkor mehet a ram és a HT link, CPU NB feljebb, tetszés szerint, bár ez sokat nem hoz már.
Elsőnek találj egy stabil fesz+freki párost, amit tudsz hűteni.
-
-
válasz
erer1000
üzenetére
Mert minden a PCIe sávok kiosztásán múlik. A memvezérlő a prociban van, de nem mindegy, mennyi sávot kapnak a ramok. Meg azon is múlik, h a lap gyártó mit szeretne. Ha több PCIe slotot, meg sata-t, egyéb I/O portokat, akkor valahonnan faragni kell.
Itt egy ryzenes kép, de FX is hasonló:
Itt az FX-ről a kép:
-
-
válasz
Gabrikovics
üzenetére
Nem a procid lett jobb, hanem a VRM a deszkán. HA tudják etetni, akkor száguld az FX. HA AMD figyelt volna erre, akkor jobb gyári speccel lehetett volna kiadni, mittomén alapon 4,2 GHz-vel és máris jobb a megítélése. OK, TDP keret meg ilyesmi, de nah...
-
válasz
erer1000
üzenetére
Szvsz ez nem annyira probléma, tekintve a ram árakat, meg azt, h mi használ 64 GB-ot? Ha olyan progid van, amihez ennyi ram kell, akkor meg szinte biztos, h már nem FX-re kell építkezni, oda van a Threadripper (128 GB) vagy Intel oldalon LGA-2066 / esetleg 2011. Pénzben az is csodálatos, mondjuk ott már fut a paint rendesen

Kender23: annyit még Penge úr javaslatához, h AI suite-val voltak itt problémák. Mondjuk az pár éve volt, lehet már javították, de még egyszer akkor sem raknám fel, ha fizetnének érte. Hasonlóképp vagyok a Sapphire vackokkal.
-
-
-
-
-
válasz
Gabrikovics
üzenetére
Más játék vagy egyéb terhelés alatt mi van?
Melegedés lesz ez... valamivel a proci hőfokát nézd. Nem dugult el a blokk? Próbálj IBT-t futtatni, 90% biztosra veszem h ez van. A háttérben lehet akár vírus is, szeretnek bányászkodni más vasán. De lehet csak dugulás a blokkban. Ha ez sem, akkor marad a tesztelgetés. -
-
-
válasz
Dark KillerX
üzenetére
Megy ez többet is. 1060 mellé jól fogjönni sztem.
-
-
-
az a lap olyan, mint én: roppant szerény. Tesztelgetni kell. Kezdésnek mondjuk 1,3 V és megnézni, h milyen frekit ér el, tudod-e hűteni, VRM bírja-e. Ezek alapján utána lehet még játszani vele. Azért egy 4 GHz-t én mernék mondani, h stabil lesz biztosan. Nem a proci hűtés, hanem a VRM fog limitálni. Ebben viszont az a jó, h ha nem is stabil 10 kör IBT, attól még játékra lehet magasabb frekit is kinézni, mert ott nem folyamatos a terhelés.
-
-
válasz
Hopsycle
üzenetére
Komolyan semmi konkrétumot nem mondasz és erre mit válaszoljunk? Miért kell leírni ezredszer is, h frekit, feszt esetleg bios képeket rakj ide.
Az adatlap ásító ürességét még elnézem egy újoncnak, de nah...
Orvoshoz is úgy mész, h adjon valamit, mert olyan nem jól vagy?
Köszönöm a megértést...
...
az a hűtő meg olyan mint én: nagyon szerény. Azzal a hurka radival nem tudom mi a 350 W és hány percig. Jól megkergetett FX még a Phobya Nova-t is megfűti. Mellesleg tesztet kerestem, ez a korszar h110-et is alig fogja be. Noctua D15-nél 2 °C-vel "jobb", és annak van megadva 220 W AMD TDP... magyarul elfogy a játékvíz ereje. Hiába írnak X kilowattot papírra, a fizikát nehéz átverni. -
válasz
scorpion1333
üzenetére
Szal. nem fogsz utánaolvasni a dolgoknak. Megszoktuk, h kb. havonta előkerül vki, akinek most itt mindent írjunk le, de rögtön. Ami már le van írva, évek óta...
De összefoglalom, mert ma hihetetlen jó napom van, karitasz, ilyesmi.Szal. gyárilag túlfeszelik a biosok az FX-et. Nem tudjuk miért, már nem is érdekes. Ezeket a hibás default beállításokat lehet reszelgetni normális lappal. Kevesebb fesz, kevesebb hő, gyárinál jóval magasabb freki.
Van leírva bővebben is, de nem másolnám ide az összefoglalót.
Igen, tudom, kiállhatatlan vagyok. De olvass vissza (ok, ez a rész a problémás a legtöbb jóembernek) és látod, h írtuk már. Kb. hetente. -
-
válasz
Slavia
üzenetére
"processzor hőfok szabályzó program"
ezt nem értem. Ha lenne, akkor beállítanám -180 -ra és adnék neki...

Fordítva van: proci hőfokra vezérli a ventiket. Illetve van progi, aminél be lehet állítani proci hőfokra figyelmeztetést, vagy leállítást. Minap olyan progit kerestem, ami a top 5-10 processzt listázza folyamatosan, h ne kelljen a futó folyamatokat nézegetni. Csak körülményes megoldások voltak, ha voltak, igazán működőt nem találtam. Mondjuk közben kiderült, h mi volt a para, szal. nem fektettem bele több időt.
-
-
-
-
-
válasz
Eclips21
üzenetére
Mondtuk. Kereső. Asus topikban és itt is volt róla szó, csak ugye eltűnik ez előbb utóbb, mi meg már pár éve ezt tudjuk, nem írjuk le újra. Naponta én sem követem a topikot már, kicsit későn írtam lehet.
4,7-4,9 GHz még épített vízzel is nehézkes IBT alatt, szal jah, elfogy a hűtőd (pedig az az egyik legjobb). Ne keseredj el, a 40°C víz sem tudja lehűteni, chillert vagy ilyesmit nem veszek. Viszont játékok és alkalmazások alatt nincs folyamatos terhelés, szal. 4,7 vagy 4,8 GHz-n használom. Ha renderelsz vagy ilyesmi, akkor ez nem járható mindig.
-
-
-
-
-
-
-
válasz
gameworks20
üzenetére
Természetesen: [link]
...troll off.
Van ventis topik, ott értenek hozzá. Ami jó, tartós, halk: drága. Amit ajánlok az ócó, jó, majdnem halk és elég tartós: Xilence, AC bármelyik. -
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
feszt lejjebb venni és CPU LLC-t egyel feljebb rakni esetleg? Mert soknak tűnik ez a fesz a frekihez. Előbb próbáld lejjebb venni a feszt, ha akkor fagy/kevesli, akkor LLC-t egyel feljebb. Sokat el lehet játszadozni. Ha ez sem megoldás, akkor 100-200 MHz-t beáldozni alacsonyabb fesszel tesztelgetni esetleg.
Jah, várj, azon van borda, akkor vmi ventit kellene a VRM bordára applikálni, hátha. Meg a lap hátuljához is jó lenne légáram, pár fokot jelenthet.
-
-
-
válasz
jokeph
üzenetére
A chipset és egyéb cuccok fogyasztását kihagytad, bátran 50 W-ot még levonhatsz sztem, és a VGA is lehetett inkább 220 W, meg ugye a táp hatásfoka (gondolom a konnektor oldalán mért). A procinál nagyon plafon a 300 W lehet, de inkább azt is 250-nek venném. VGA-ra keress rá, simán 200 W fölé mennek ezek.
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Bizony ez Seasonic, jóféle. FSP is jó tápokat gyárt, táposban konkrét típussal is segítenek.
erer1000: ez annyira egzakt, h vitázni nem lehet vele
... lidibótban szokott lenni pár ezresért fogyasztásmérő, nem halál pontos ez sem, de jobban meghatározhatóak azért az értékek. -
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Nem a nyák gyullad ki, hanem a műanyag... onnan a kábelek, a tápban felrobbannak a kondik, attól elég a hálózati kábel, kigyullad a tapéta, az asztal, a kanapé, leomlik a födém az utcán parkoló autókra és lángra kap a kifolyt üzemanyag, felrobban és viszi a házat... meg a fél utcát.

-
-
-
Miért baj az ha CPU vga yGPU limit van? Az a fontos, h adott felbontáson az adott játék normálisan fusson, a beállítások neked megfeleljenek és ne menjen olyan 40-60 fps (nálam) alá. Ha GPU linitet akarsz, akkor emeld a felbontást. De jobb lenne, ah megmondanád mivel, milyen felbontáson és beállításokkal szertnél játszani. 1050Ti 4 GB-t vennék hozzá amúgy, esetleg 460 vagy inkább 470/570 ha kapni és van rá keret.
-
Írtuk már, h a maghő nem °C skála, csak terhelten pontos -hozzávetőlegesen. Kupakot nézd, az már szenzoros érték, bár az is lehet hibás, pontatlan, de mégis az a mérvadó. Ahogy írták is, ha nincs ami elvonja a hőt, akkor nem lehet a környezeti hő alá hűteni, ez van. Ha ez megnyugtat, meglestem és 3,4 nálam a core temp jelenleg... a VRM és a kupak meg 30°C... valószínűtlen, h 27°C difi lenne a kettő között. Közben ránézek a ventivezérlőre: VRM 30°C, proci mögött a lap 26°C, ram 30°C. Ez az idle, ventik állnak többnyire.
-
válasz
Jakuskacsa
üzenetére
belemegy az, csak gyengék vagytok!

-
-
-
válasz
Jakuskacsa
üzenetére
akartam már írni, h itt a helye...

...meg ennyi autóhoz már minimum fegyverneppernek vagy szervkereskedőnek kell lenni, bakker... az átírási költség több ezeken, mint a verdám ára
-
válasz
Jakuskacsa
üzenetére
Újak itt, még senki nem nézte Rambustibit a titánjával... pedig megérne egy keresést.

-
válasz
Slavia
üzenetére
Volt egy szép és jó RX 480 @8GB karim. Boldogok voltunk. De beütött a bányászláz, jó drágán elvitték. Vettem egy 1050Ti-t, ezt kihajcsa bármi, de fHD-ben azért van kompromisszum (ha sok az effekt, akkor lehidal - nem vészes, de beesik az fps és észrevenni). Ha veszel, akkor tápcsatisat, mert amin nincs, annál reménytelen a tuning.
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- Intel Core I7 14700KF - 20mag/28szál - Gari 2027.10.03. -ig - Eladó!
- Intel Core ULTRA 9 285K +32GB 7600MHz Patriot Viper XTREME 5 DDR5 kit! (Bolti ár: kb 600ezer Ft!)
- AMD Ryzen 9 9950X3D2 4.30GHz
- Intel Core I9 12900KF - 16mag/24szál - Új, bontatlan, 1 év gari - Eladó!
- 2.-3.-4. generációs processzorok (G, i3, i5, Xeon) 3dMark-al tesztelve!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- KFA2 8 GB GeForce RTX 3070 Ti - garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4426, 100% AKKSI
- 27% - ÚJ ASUS ROG Strix 27" XG27AQDNG OLED Monitor! 2560x1440 / 360Hz / 0.03ms / G-Sync / FreeSync
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Red -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4684
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
), egyszerűen régen is kis gépeim voltak, AM3+ kivétel volt, most frissítéssel egybekötve egy kisebb vasra váltottam, víz nélkül, retro módra...