Hirdetés
- Szólánc.
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Tökéletes töketlenség
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Jéghorgászat
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Filmek / Sorozatok 2024/2025
Új hozzászólás Aktív témák
-
-NoVa-
addikt
És már a következő generációból is van pár, akiket be mertem engedni a nagyokhoz:
-
-NoVa-
addikt
Az első teljesen saját.nevelésű guppikölyök szép lassan felnőtt:
-
Kristof93
senior tag
-
-NoVa-
addikt
válasz Gyb001 #36192 üzenetére
Én totális ellenséges közegben tartom őket, azaz...
A guppik ragadoznak. A citromtetrák békésnek tűnnek amíg nincs valami, ami belefér a szájukba. Az öves díszcsíkok meg csak azt várják, hogy hatalmasra nőjenek hogy mindenki mást felegyenek csak úgy, de az a távolabbi jövő problémája. De van rengeteg rejtekhely, aminek hála a, első hetekben egyet sem láttam a 10 beöntött blue dreamből. Bújtak és nőttek, amíg túl nem lépték a kajaméretet. Most meg látok már petezsákkal mászkáló garnélát, meg kicsiket is néha itt-ott, lassan szaporodik az élet. A kevés guppi is duppázódott negyed év alatt, arra lassan valami receptet kell keresni hogy korlátozzam a populációt :)
-
Gyb001
senior tag
válasz -NoVa- #36191 üzenetére
Nem válasz akart lenni, félre kattintottam.
Tudtok ajánlani nekem valamilyen békés garnéla barát neonhaltól kicsit nagyobb méretű halat?
65 liter
Jelenleg: 4 törpe szívíóharcsa, 6 neonhal, 8 db garnéla, 2 csigaevő csiga van benne.
2 anubias, remélem egyszer osszefüggő pázsit lesz a növényzet, meg 3 gömbmoha.[ Szerkesztve ]
A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station
-
zoger
tag
válasz Silentfrog #36188 üzenetére
Igen a csobogósra állítással már próbálkoztam, de az csak tüneti kezelés volt, jó lenne az okát megtalálni. Veszek másik eleséget.
-
zoger
tag
válasz Silentfrog #36186 üzenetére
Lemezes táppal etetek. Régen vettem egy nagy dobozzal. Lehet olyan, hogy megromlik?
-
Silentfrog
Topikgazda
-
Gyb001
senior tag
Azóta sem mozdult pont ugyanott "lóg", most kivettem és elkülönítettem.
A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station
-
Gyb001
senior tag
Sziasztok. Ez a herkules csiga vajon elpusztult? Mi lehet rajta ez a kis vékony valami amit a garnéla eszik? Reggel kb ugyanitt volt. [kép]
[ Szerkesztve ]
-
Kristof93
senior tag
válasz Tomocso #36172 üzenetére
Szerintem először a nitrátot rendezd el, ha igaz amit mond a teszt akkor nagyon magas. Algát okoz, a halaknak is rossz. 20 fölé nem jó, hogy menjen, de co2 nélkül szerintem jobb ha 1ppm alatt van.
Működnek ezek az egyszerű RO szűrők. ~10-20ppm-re tudják csökkenteni, ha kevesebb kell (pl párolgást pótolni) akkor kell egy DI utószűrő is, de az később is rá lehet tenni.
-
szat8
tag
válasz Tomocso #36172 üzenetére
A gyorstesztek nem túl megbízhatóak, ezért nem tudom a ph adatban mennyire lehet megbízni, de elég magasnak mutatja.
Amit a saját tapasztalatom alapján viszonylag pontosan mutatnak ezek a tesztek, az viszont a nitrát szint. Nagyon sok a nitrátod, ez nem tesz jót az élőlényeknek. Nem a vízkeménység itt a legnagyobb gond. Arányok szerint kevesebb hal, vagy több növény, és/vagy sűrűbb vízcsere és aljzat takarítás szükséges.
-
-NoVa-
addikt
válasz Warton #36170 üzenetére
Ilyenkor tudom értékelni a kertvárosi csapvizet otthon, kb 25 liter ioncserélt víz, 5ml savas akváriumhoz való PH kezelő lötyi (nem egyszerre, kb 2 hét alatt beleadagolva), és most frissen tesztelve 7.0 - 10 -10 a PH - KH - GH.
Egyelőre szabad gyökerű, nem táptalajos növényekkel van megpakolva a háttér, jó sok búvóhelyet nyújtva a garnéláknak, a talajon csak fél centi kavicsréteg, hogy könnyen áttisztítható maradjon. Ha ez így stabil és problémamentes marad hosszan, akkor neki merek állni a talajnak is.Eheim 100 légpumpa javításra van valakinek valami triviális ötlete? Tőből könnyedén letört a műanyag csővég, amire a szilikont kéne húzni. Első körben raktam egy 200-as 2 fejes változatot, de annyival hangosabb, inkább visszaállítanám a 100-ast, ha életre sikerül rugdosni. Ragasztóval körbetömítek egy szilikoncsövet, és kész?
-
Warton
őstag
Saját tapasztalatom az, hogy az RO vizet nem annyira jó ötlet keverni csapvízzel. Vagy ha valaki így csinálja akkor nagyon patikamérleg módon kiszámolva csinálja. Én anno 1/3 csapvíz 2/3 RO víz keverésével kaptam egy picit jobb csapvizet, de igazából az értékektől nem ájulok el egyáltalán. A pH olyan 7,5; KH: 6; GH: 12. Mondjuk a KH GH arány végülis nem annyira szar, de összességében így nem sikerült lágy vizet csinálni. És kb. kisebb vízcserékkel sem javítható szignifikánsan. Nagyobb vízcserénél meg a halállománynak nem tetszene a pH, keménység hirtelen változása. Belőttem a sodastreames CO2-t, de a pH-ra nem sok hatása van, viszont a növények láthatóan szebbek. Ha valaki RO vizezik akkor az akvát engedje fel azzal és kb cseppenként (direkt túlzok) adagoljon hozzá csapvizet és folyamatosan mérje, és addig adagolja hozzá, míg a kívánt értékeket nem éri el. SZóval kb. az egész akvát víz szempontból elölről kéne kezdeni, de a francnak van kedve 100 liter RO vizet legyártani így hirtelen.
Az RO vizezésben az nem annyira jön be, hogy iszonyú nagy a veszteség, míg az RO víz csöpög addig a kemény víz folyamatosan folyik el, de igazából nem tudom miben tárolni a keményvizet és nem is nagyon tudok vele mit csinálni.
Amúgy ezt az egész vízparaméteres dolgot kezdem elengedni és csak olyan növényeket és állatokat tartani, amik bírják azt, ami van. Van egy másik akvám lehet, majd írok egyszer részletesebben róla, abban le van szarva a szar is: se CO2, se RO víz, se vízcsere féléve, se tápozás, se mérés se semmi: aztán az anubias vígan virágzik, a talajból random növények bújnak ki, a hellerik pedig havonta köpködik ki magukból a kishalakat, csak győzzem őket összeszedegetni mielőtt megeszik őket. Most is négy kishal úszkál a kórház akvában, lassan már nem tudom őket hova rakni. Abban a fentiekhez képest kb. 8 körüli a pH, a vízkeménységbe pedig bele se merek gondolni, de a GH olyan 20 körül lehet.
[ Szerkesztve ]
Kompromisszummentes linux gaming.
-
szat8
tag
válasz Warton #36167 üzenetére
Pontatlanul fogalmaztam, igazad van.
Azt akartam írni, az általános vízlágyító szerek, amik nem akvarisztikai felhasználásra lettek kitalálva, nem alkalmasak erre, mert csak a víz keménységét okozó anyagok egy részét kezelik valójában. Azok arra valók, hogy ne rakódjon le a vízkő a háztartásban. -
Kristof93
senior tag
válasz Tomocso #36165 üzenetére
Valami porózus törmelék, pl lávakő utána talaj (én tropica talajt használok, de lehet tóba való is), végül aquasoil vagy homok, vagy leginkább mind a kettő. Így lehet hosszú távon fenntartani a teljes nitrogén ciklust és a növények sem fognak kifogyni a tápanyagból.
Vegyszerrel nem változtatnám a vizet, ha lágyabb kell akkor szűrőt kell használni, ahogy írták.
[ Szerkesztve ]
-
szat8
tag
-
Tomocso
tag
Köszönöm a válaszokat.
Már néztem a oase-t, akkor ez jó választás lesz.
Melyik legyen a 600-as elég vagy inkább a 850-es ajánlott?
Talajnak ez jó lehet?:
[link]Vízlágyítót érdemes venni? Nálunk nagyon kemény a víz, 20 feletti, vagy ezt meg lehet oldani szerekkel?
Lehet hülyeség de a páramentesítőből kijött vizet nem lehet akváriumba használni?köszi
-
-
szat8
tag
-
Tomocso
tag
Sziasztok,
kb 10 év után visszaörököltem apukától az akváriumom, de ez már nem elhelyezhető nálunk, így szeretnék egy új 120x50x50cm méretű aksit térelválasztóként elhelyezve építeni. A régi aksiból kb csak a halak jönnének át. (algaevő, díszcsík, sztendal, páncélos harcsák, vitorlás, gurámi)
Mindent vennem kellene hozzá, de elég nagy a kínálat így tanácstalan vagyok.
Mindenképpen külső szűrőt szeretnék, de melyiket? Melyik típust ajánlanátok?
Levegőztető ami csendes?
Ajzat?
INVITAL-tól érdemes rendelni? pl. japán aljzat,Kell ebbe vízforgató?
köszönöm ha segítetek tanácsokkal
-
-
-NoVa-
addikt
A terrarista múltra rátapintottál :)
Sivatagi jószág, ha nem is érte el a fajában világcsúcs 18 évet korban, de jó közelítést értünk el. Na neki tényleg jót tett a megfelelő Ausztrál jellegű UV és fényviszony kialakítása, de a napozólámpa miatt az nem ledes téma.
Viszont a papayafák telelését évek óta WRGB ledekkel intézem, szebben vészelték át a telet.
De magát az akváriumi lámpás okosságot pont a greenaquás egyik arc mondta, hogy a színes növényekkel felsőbb polcról kéne választani lámpát, és mutatott centinként 1000 ft-os meg drágább jóságokat WRGBU ledekkel. Inkább zöld irányban válogattam növényeket, és maradtam a WRGB kompromisszumnál, szép így is. Hónapos távlatban a piros növények kb semmit nem fejlődtek alatta (de élnek), a zöldek meg nagyon felélénkültek. Aztán ha többet érné természetes napfény az akváriumot, lehet megelégedne a sima fehérrel is, kinek hol áll az akvárium.
Ma pont voltam ott, lettek új drágaszágok.
Egy zacskó Blue Dream garnéla: -
Kristof93
senior tag
A nitrát tesztek nem valami pontosak, a csepegtetős sem. [link]
-
Atis45
aktív tag
válasz Kristof93 #36150 üzenetére
Ennyire növényes.#36149szat8 : Valószínűleg a teszttel van valami gond, mert megmértem újra, és nullát mutatott, megmértem a csapvizet az is nulla. És ha lehet hinni a vízszolgáltatónak, akkor nálunk az adatlapja szerint 8.4 mg/l a nitrát szint a csapvízbe. Amúgy a teszt elviekbe 2025.10. hóig jónak kéne lenni.
-
szat8
tag
Ja, hogy 1.8 a foszfát? Valamiért azt hittem 0.18, átsiklottam rajta. Az nem is biztos , hogy csak 1.8, annyi a mérési határ! Szóval a legsötétebb kék lett? Akkor bármennyi is lehet.
Vagy valamit teljesen rosszul mérsz, vagy nagyon nagy baj van a tápozással. Ilyen szélsőséges értékekkel csoda, hogy még nem pusztultak ki a növények.Nagyon alaposan nézd meg újra a teszteket, nem tudom elképzelni a gyárilag előírt adagolással a GA makro hogy okozhatja, hogy a foszfát elszáll, a nitrát meg nullán marad.
A profito egy viszonylag híg mikrotáp, az ilyen adagolás mellett nem okozhat gondot önmagában, de az nem szerencsés, hogy abban is van Kálium, és a GA tápban is. Mindemellett a GA a tápozását az EI tápozás szerint adja meg, az meg heti 50% vízcserét jelent. Szerintem érdemes csökkenteni rajta, főleg ha nincs sok növény. -
Kristof93
senior tag
válasz Atis45 #36141 üzenetére
Valami nincs jól a mérésekkel vagy a táppal. 1.8 PO4 elég magas, 1 fölé nem ajánlott, hogy menjen, a nitrát pedig alacsony. A foszfát más tápanyagokkal is tud problémát okozni, reagál a vassal pl, úgy hogy elég ha csak néha van a vízben. CO2 nélküli akváriumba, kevés növénnyel az adag is nagyon soknak tűnik. Ha csak homok és nincs más talaj akkor valami kapszulát a gyökerek közé beszúrnék - de olyant amiben van nitrogén is (pl tropica).
3200 lumenes led az hány watt?
Az a csapvíz elég kemény, annyira nem szeretik a növények. Az is lehet az egyik ok.
[ Szerkesztve ]
-
Atis45
aktív tag
Szerintem igen, jó volt. Van egy másik akva is, csak az 60 literes. Szinte ugyan azok a növények, ugyan az az aljzat, a világítás ott 1400 lumenes led van. És természetesen ugyan az a probléma. Ugyan ezeket az értékeket mértem. Ott a halak, 2 fiú guppi, 4 platti, 2 törpe szívó harcsa, 3 amano garnéla, 3 sisk csiga. A víz mind a kettőbe csapvíz, GH:16, KH: 10-11
-
szat8
tag
válasz -NoVa- #36146 üzenetére
Itt a fórumon is van olyan, aki fehér ledből csinált házilag világítást, és remekül megvannak alatta az akváriumi növényei. De mindenkinek más a személyes tapasztalata, úgyhogy nem célom, hogy teljesen megcáfoljam, amit írsz, de van rá ellenpélda. Egy chihiros RGB LED alatt nem pirosabbak a növények, mint egy fehér alatt, csak a piros ledek megvilágítása miatt tűnnek pirosabbnak. Ez persze jó dolog, mert nagyon szép. De a növénynek nincs rá szüksége szerintem. Az UV inkább a terrarisztikában fontos.
-
-NoVa-
addikt
Nade milyen spektrumon intenzív? UVRGB van amúgy a greenaqua színes cuccai fölött, mert a "sima" WRGB nem ad elég spektrumot a színesebb cuccoknak. Fakulnak, foszlanak, a felszín közelében túlélik, de eléggé vegetálva. A sima fehér led az szinte csak arra jó, hogy láss, nem arra, hogy éljenek alatta.
-
Atis45
aktív tag
válasz -NoVa- #36142 üzenetére
3200 lumen led van fölötte. Kocsány nélküli ambúlia van, érdes tócsagaz, Nymphoides sp. Taiwan, anubias, guppifű, argentín átokhínár, Vallisneria spiralis. Tehát nem növényezés a cél, csak amik vannak ne barnulnának. Meg van egy kis pontalga az anubiasokon.. Inkább a halak lennének a lényeg, persze zöld növénnyel, és nem barnákkal.
-
Atis45
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van egy brutto 140 literes akvánk. A probléma, hogy barnulnak a növények (kocsány nélküli ambúlia, érdes tócsagaz). Az új hajtások szép zöldek, de ahogy nőnek úgy barnulnak. Aljzat az kvarchomok. A tápozás frofito napi 1ml, green aqua makro napi 3 ml. Vízcsere heti 30%, minden szerdán. Most mértem ár perce pár dolgot. Nitrát: 0, Sera teszt, Foszfát: 1.8 fölött, jbl teszt, Vas: 0.02, jbl teszt.
Mi lehet a probléma? Mert lassan már a kuka felé veszi az irányt az egész akvárium. Halak 10 neon, 6 hamis neon, 2 törpe szívó harcsa, 4 lány guppi. 4 amano garnéla, 4 sisakcsiga. -
szat8
tag
válasz Gyb001 #36136 üzenetére
Jut eszembe: a betta a garnélával veszélyes párosítás, mármint a garnéla szempontjából. Vagy mindig bujkálni fognak, ha van hova, vagy haleledel lehet belőlük. Abban nem vagyok biztos, hogy az amano garnélával mennyire tartható együtt, mert az kicsit nagyobb fajta, ennek olvass utána, vagy hátha valaki reagál itt a kérdésre.
-
Kristof93
senior tag
válasz Gyb001 #36134 üzenetére
A szivacsban is ugyanúgy nő baktérium mint a mindenféle biológiai golyókban. Az elő szűrőt én ajánlom, sok munkát megtakarít hogy nem kell folyton szétszedni, de szerintem valami kisebb is elég, egyszerű szivacs henger.
Több növény nem ártana egyébként, úszó vagy valami víz fölött növő, azokkal szűrő nélkül is lehet akváriumot tartani.
-
szat8
tag
válasz Gyb001 #36136 üzenetére
Jó tervnek hangzik.
Rakj még bele valami szimpatikus gyorsan növő stem növényt is, vagy az úszónövény is sokat segít, hogy elhasználja a nitrátot, és ne kelljen sok vizet cserélni.
A Monte Carlo és az anubias elég lassan nőnek, főleg az utóbbi, az nem fog túl sok tápanyagot felvenni.
Ha nem etetsz túl, és időnként takarítod az aljzatot, meg a halmennyiséggel sem esel túlzásba, szerintem elég lehet ez a szűrő. A nitrátra néha érdemes rámérni, amíg kitapasztalod, hogy mennyi vízcsere szükséges az adott hal/növény mennyiséghez.
Ha elkészült a mű, érdemes felrakod képet ide, ha nem vagy biztos a dolgodban, mert sok tapasztalt fórumtárs van itt, akik tudnak tanácsot adni, vagy pl szólni, ha most valami hülyeséget írtam volna az imént tanácsként.
Ja, és a szűrőt járasd addig is a vödörben, hogy ne pusztuljanak ki benne a bacijaid.[ Szerkesztve ]
-
Gyb001
senior tag
Értem.
Eddig kevés előlény volt benne.
2 darab ilyen 9x9 cm növény: [link]
1 kissebb anubias.
1 nőstény sziami harcos hal.
4 db db törpe szívó harcsa.
4 db csiga ami az anubias al jött.
Szűrőanyag: [kép]
Eddig hetente kb 3 litert cseréltem vizet.Ha maradok a meretnél akkor még egy nőstény betta kerülne bele. Ha nagyobbra válltok akkor valami neonhal meretü rajt szeretnék több talaj(fű szerű) növénnyel, garnélával.
[ Szerkesztve ]
-
szat8
tag
válasz Gyb001 #36134 üzenetére
Az, hogy mekkora akváriumra mekkora szűrő kell, attól is függ, hogy mennyi/mekkora hal van benne, vannak-e növények, azok mennyire gyorsan nőnek, milyen gyakran cserélsz vizet, milyen szűrőanyagot használsz, meg még valószínűleg 2-3 másik dolog is befolyásolja kicsit.
Szóval nehéz alapvető okosságot mondani innen közelítve.
Szerintem ne a szűrő kapacitásához vedd az akváriumot, hanem azt találd ki, mi vele a cél. A 60 liter egy jó méret, és lehet benne olyan akváriumot berendezni, amihez tökéletes lesz ez a szűrő.
(Én azt az előszűrőt nem keverném bele, de vannak itt nálam okosabbak a témában.) -
Gyb001
senior tag
Sziasztok.
1 hónapja vettem egy 36 literes akváriumot, egy oase filtro smart 60-al(papíron 60 literig jó). [link]
Ma egy baleset miatt megrepedt az üveg. Vajon ez a szürő elég lenne egy 60 litres akváriumhoz úgy hogy a szűrő tartályban csak biológiai szűrő van, és veszek a szívó oldalra egy ilyet? [link] vagy maradjak a 36 liternél.(reggel vennem kell mert a halak felmosó vödorben vannak.)[ Szerkesztve ]
-
-NoVa-
addikt
válasz bringasisti #36131 üzenetére
Na, így már információdúsabb. A jódigényt pl még sehol nem hallottam, köszönöm.
Kb 80% csapvíz Seachem Prime kondícionálóval kezelve, 20% ioncserélt van az akváriumban (120 liter), PH rendben, vízkeménység lehetne lágyabb is. Nitrit/Nitrát a tesztcsík szerint nincs különösebben, vizet meg gyakran cserélgetem az incidens óta, akkor nagy részét (+ restart baktériumkultúra bele), azóta napi 5 litert, hétvégi takarításnál extra 15. Szintén változtattam, a tetős, fénycsöves megoldás helyett nyitott, WRGB ledes lett, a növények látványosabban fejlődnek.
Egy skimmer még hiányzik a rendszerből, most tűnt fel először, hogy kialakult egy filmréteg, és habosodik a növények kiérő levelei körül. Buborékoltató megy, külső szűrő megy, ott gondoltam, hogy ha már skimmer is kellene, akkor az állandó buborék helyett valami lényegesen halkabb üzemű hullámoztató, vagy a befolyással játszok, mindenféle lily pipe-okat nézegetek, stb. Gyönyörűek, de akkora a választék formában, jellegben, hogy jajj. Az egyetlen guppikölyök lassan kinövi a kajaméretet és kijöhet a zárt tartóból, de napokon belül szerintem nem lesz egyedül, erősen feszül az egyik borjú méretűre nőtt nőstény. Bonyolult apróságok -
bringasisti
őstag
válasz -NoVa- #36130 üzenetére
Két dolog ami szempont. Valamikor mikor gyerek voltam, akkor a dara esetén emelt hőfok, sós víz. De a sós víz se egy csipet só. Ma már inkább gyogyszer. A másik, hogy sok hal meg tud betegedni a sima csapvíz miatt. Ezért havonta 20 liter vízhez kell adni 1 csepp jódot. Egészséges halak esetében. A só ma akkor játszik, ha a víz posványos és hirtelen nem lehet nagyot alkotni. Mert a só az ammóniát ammóniumá bontja ami kevésbé terheli a hal szervezetet. Bár egyszerűbb egy komoly vizcsere.
BENEFON DELTA--------N8
-
-NoVa-
addikt
válasz bringasisti #36129 üzenetére
Sózottabb, ha a szóhasználat a gond. 1-2 csipet jódmentes só az elkülönítőben.
Vagy kifejtenéd, miért nem? Eddig emellett csak pro véleményeket hallottam, akár parazita, akár baktérium a gond.
-
-NoVa-
addikt
válasz Levi123 #36127 üzenetére
Igen. Van róla 3 részes alaposan dokumentált youtube review, anno az győzött meg. Különösen a tisztítós rész.
Egyszerű kétperces művelet, bár nem csinálnám a mosogatóban... Hát na.Más, kérdés. Időről időre egy-egy guppi fényérzékenyebb lesz, majd lusta is. Sós vizes karanténból egy része felépül, néhány nem, de nincs semmi drasztikus/látványos tünet. A lassan 4 héttel ezelőtti nitrát túske utóhatása/kifutása lenne ez még? A szívóharcsákból akkor kettő kimúlt, most egy harmadik is, aki azóta szintén rejtőzködőbb és passzívabb volt. A maradék kettő később került a vízbe, lelkesen takarítanak. A többi fajjal semmi gond.
-
Bondix
tag
Sziasztok
Van egy 50L akváriumom benne Guppik és Molli
Egy egyszerű szűrő van benne :
De engem zavar a sok kaki pedig nincsenek túletetve.
Lehet a sok guppi miatt de azt hittem a szűrő szűrni fogja az üledéket.Mivel tudnám ezt kiszedni minden hétvégén mit javasoltok?
Egy olcsóbb talajporszivó jó megoldás?
Vagy egy jobb belső szűrő inkább?Köszönöm előre is a segítséget
[ Szerkesztve ]
-
Skillet
addikt
válasz Skillet #36109 üzenetére
Kipróbáltam a két atmant. Lepkefing mindkettő.
A kisebb meg se hajtja, a nagyobb is egy vicc.
Lehet 0-24-es pumpa lesz a Schego. Végülis bemelegedve jónak tűnik a teljesítmény. Akkor mehet életre halálra.
Az az 5watt talán nem vág majd földhöz.
Illetve sajnálatos (mondjuk érthető dolog), hogy nem lehet az oszlopban porlasztót cserélni, pedig azt még megnézném. Ecetezésen kívül van valami ötlet?Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
szat8
tag
válasz Kristof93 #36121 üzenetére
Süncsigám nekem is van, régen volt hagymacsiga is, de azok nem szaporodnak édesvízben. Utóbbinak annyi a hátránya, hogy a nőstény petézik össze-vissza, nem kel ki ugyan, de nem is szép látvány a sok pete szerintem.
Köszi a választ, igazából arra voltam kíváncsi, hogy megfelelő etetés mellett a tapasztalatod szerint nem lesz túlszaporulat.
A neocaridina garnélásba lehet kipróbálom. -
Kristof93
senior tag
Stiphodon annieae
Én csiga nélkül nem tartanék akváriumot. Megeszik a hulladékot, forgatják a homokot, tisztítják a növényeket. Ha túl elszaporodnak akkor vagy túl sokat etetsz, vagy nem elég változatos az ökoszisztéma - kellenek halak minden rétegben, főleg alul, hogy ne maradjon túl sok étel, növények, rákok. Akkor nincs nagy baj a csigával.
-
szat8
tag
válasz -NoVa- #36118 üzenetére
Szép mutatós hal, de én piciben utazom, nano akváriumom van.
Van egy 2 éves 60p-s, nemrég csináltam egy kis vázát, és ha minden jól megy, annak a nagy részét (mármint a hardscape-et növényestül) átköltöztetem egy új, 30-as kockába, és a vázában pedig csinálok egy új koncepciót. -
Kristof93
senior tag
Ilyen halat lehet még nem láttátok elég soványak, remélem csak nem etették őket és nem valami parazita.
-
Warton
őstag
Beröffentettem a CO2 rendszeremet egy kérdés: a visszafolyásgátlót lehet a vízbe a diffúzor közelébe rakni, vagy annak szárazon kéne lennie?
Kompromisszummentes linux gaming.
-
bringasisti
őstag
válasz Skillet #36113 üzenetére
Rossz a matek. 0.2 bár esetén 1 buborék fog megjelenni. Ez bizonyítja, hogy mekkora nyomást képes kifejteni. Ott nincs áramlási sebesség. Tehát jó vagy hibás a pumpa. Ha ezt tudja akkor ha emeled ki a vízből a cső végét akkor folyamatosan nő a levegő áramlási sebessége és ezáltal a szállítót mennyiség. Komolyabb berendezésnél még egy grafikont is mutatnak.
BENEFON DELTA--------N8
-
Skillet
addikt
válasz bringasisti #36110 üzenetére
Az, hogy megjelenik a buborék, egy dolog. De hogy mennyi is az a buborék... Az a nagy kérdés.
Kinézem belőle, hogy még 2m fölött is megindul a buborék... Csak a L/óra nem lenne meg. Amúgy meg nem is igazán érdekel a 2m, vagy a 3m, ezt a 1.5 métert sem tudja lekezelni, ez itt a gond.Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
bringasisti
őstag
-
bringasisti
őstag
válasz Skillet #36106 üzenetére
Veszel 3 méter 40 es lefolyó csövet és a végére egy dugót az OBI ba. Telirakod vízzel és egy cső végére sújt kötözöl. Természetesen nincs a cső végén porlasztó. Fenékig leengedett. Bekapcsolod a pumpat és lassan húzod fel a levegő csövet míg az első buborék még nem jelenik. Pumpa beállítva, és kihuzod a levegő csövet és megmered milyen mélyen volt a vízben. A kísérletet nem a szobában csinálod. De egy ilyen műszer 20 forintba kerül. [kép]
BENEFON DELTA--------N8
-
Skillet
addikt
Viccnek jó, amúgy meg ágyúval verébre kategória.
Nagy, hangos, felesleges
Ennek az oszlopnak a gyárija egyébként egy 12V-os pumpa volt. Kínai cucc. Elektronikus teljesítmény szabályzással.
Nem egy nagy darab, de egy pillanat alatt teletolta az oszlopot buborékokkal. Csak hát elfáradt a membrán, nem találtam hozzá valót, így gondoltam csere.
Eheim legkisebbje is elég lett volna (légiszállítás), de a nyomás nem volt meg. Aztán jött a Schego WS2, hogy ott 0.2 bar nyomás van, két méterig tuti tudja amit tudnia kell. Jónak is tűnt... Egy darabig. Agyalok még, de lehet kipróbálok egy ilyen atmant (AP-35R vagy AP-45R). Amúgy esküszöm rápróbálnék egy tekercs cserére, de tőlem nagyon messze van a bolt, ahol árulják. Nem akarok vele oda-vissza járkálni. Tényleg, csak kíváncsi lennék, attól megoldódik-e a teljesítmény probléma. Mert már minden szart cseréltem, más már nem maradt. Csak nekem életszerűtlen, hogy a tekercs ilyet tudna, hogy elfárad. Ja, meg hogy ahogy melegszik be, úgy jön meg a teljesítménye...
Csak már nem szívesen foglalkozom vele. Pedig baromi csendes pumpa. A buborékokat lehet hallani, a pumpát nem.[ Szerkesztve ]
Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
bringasisti
őstag
Nekem csak kettő van ilyen eladó. Ha az eredeti membrán van benne akkor hamar elromlik. Ha olyan membrán van benne amiből én 50-et csináltam akkor 100 évig nyomja a 0.3 bart. Én az előszobában hasznaltam, és a 160 as pamel falat furtam át a csőnek. Nem való szobába. Hangos. Ez egy ipari konstrukció
BENEFON DELTA--------N8
-
Alg
veterán
válasz Skillet #36104 üzenetére
Lehet jobban járnál ha valami elektromágneses darabot néznél ezek helyett a membrános berregők helyett...
Bár ez meg lehet kihajtaná a vizet is abból a csőből
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Skillet
addikt
válasz bringasisti #36105 üzenetére
Ioncserélt víz van benne, csapvizet sosem látott. Nem vízköves, nem algás. És amikor új a pumpa, azonnal teledurrantja az oszlopot levegővel. Szerintem nem az oszloppal lesz a gond....
Ezt a tesztet hogy gondolod? PVC cső... És?
Lehet rá kellene kötni valami műszerre, ami tud nyomást mérni. De abból valami precíz kellene, ami század bar-t is tud mérni.Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Skillet
addikt
válasz bringasisti #36103 üzenetére
Made in Germany. Állítólag nagyon jó cucc. Hát nem tudom.
Fura, hogy tekercset is árulnak hozzá. Nem tudom ez mennyire jellemző.
Azt vettem még észre, hogy amikor elindul a pumpa, eléggé gyengus... Aztán pár órával később már látványosan telenyomja buborékokkal az oszlopot.
Újkorában mindig első pillanattól megvolt a kellő nyomás... mostanában már kell neki vagy 15mp mire megjelennek a buborékok. De már nincsen mit cseréljek benne... Max a tekercs, de az meg ugye, mint megbeszéltük, vagy megy, vagy nem megy....
Nem tudom, nehéz ügy.
Atman pumpákkal van tapasztalat?
Talán egy AP-35R vagy 45R jó lehetne. Mindkettő tud kivezetésenként 0.02MPa-t, ami 0.2 bar. Elvileg 2m-ig jó lehet... Így a 150cm-t le tudná kezelni.
KATT
A két kivezetést közösítve a L/óra is meglenne. A kisebb is tudna úgy 300L/órát.Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
bringasisti
őstag
válasz Skillet #36102 üzenetére
Elvileg a tekercs nem tud elromlani, az vagy működik, vagy leég de akkor leveri a biztosítékot. A mai mágnesek azok már jó minőségűek, de ezt a márkát nem ismerem. Régen a mágnest időnként delejezni kellett mert szar volt az alapanyag. Ha a szelepek szépen tömítenek akkor nehéz ügy. Ha szétszeded egy közeli képet tegyél fel.
BENEFON DELTA--------N8
-
Skillet
addikt
Hali.
Kb 4 éve írtam egy Schego légpumpával kapcsolatban.
Egy WS2-t vettem, 0.2 bar-t tud, elvileg 2m magasságig tudja kezelni a vizet. Egy 150cm magas vízoszlopot hajt meg.
Az első kb 3 hónap után begyengült. Vittem magammal a boltba a vízoszlopot, hogy lássák mi a gond. Egy normál magasságú akváriumot simán elbírt, ott nem vették volna észre, hogy harmat gyenge lett. Cserélték.
Gari nem indult újra.
A csere darab már egész jól bírta, de végül az is begyengült.
Gari már lejárt.
Vettem hozzá membránokat pumpafejekkel. Illetve légszűrő filcet is cseréltem. Nulla változás.
Mi lehet a gond? Konkrétan már nem nagyon van mit kicserélni. Vagyis de, az elektromos tekercs... De az tud ilyet, hogy begyengül? Az nem úgy van, hogy megy vagy nem megy?
Minden segítséget köszönök.
KATTMess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest