Hirdetés
- Öregszem
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Szólánc.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gyb001
senior tag
Megvettem, vettem hozzá egy eheim csapot meg szívó és nyomó oldali részt (esőzetető)
Viszont mikor raktam volna rá a csőre a csapot és a befolyót akkor a műanyag anya nem szorult rá.
Vegyek vastagabb csövet vagy van valami egyszerű megoldás rá? Jelenleg gyorskotozővel megy, de nem merem így hagyni. [kép] [kép]kimenő ágon a csappal szabályozva esőzetővel nincs "örvény" az akváriumban.
[ Szerkesztve ]
A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station
-
Skillet
addikt
Viccnek jó, amúgy meg ágyúval verébre kategória.
Nagy, hangos, felesleges
Ennek az oszlopnak a gyárija egyébként egy 12V-os pumpa volt. Kínai cucc. Elektronikus teljesítmény szabályzással.
Nem egy nagy darab, de egy pillanat alatt teletolta az oszlopot buborékokkal. Csak hát elfáradt a membrán, nem találtam hozzá valót, így gondoltam csere.
Eheim legkisebbje is elég lett volna (légiszállítás), de a nyomás nem volt meg. Aztán jött a Schego WS2, hogy ott 0.2 bar nyomás van, két méterig tuti tudja amit tudnia kell. Jónak is tűnt... Egy darabig. Agyalok még, de lehet kipróbálok egy ilyen atmant (AP-35R vagy AP-45R). Amúgy esküszöm rápróbálnék egy tekercs cserére, de tőlem nagyon messze van a bolt, ahol árulják. Nem akarok vele oda-vissza járkálni. Tényleg, csak kíváncsi lennék, attól megoldódik-e a teljesítmény probléma. Mert már minden szart cseréltem, más már nem maradt. Csak nekem életszerűtlen, hogy a tekercs ilyet tudna, hogy elfárad. Ja, meg hogy ahogy melegszik be, úgy jön meg a teljesítménye...
Csak már nem szívesen foglalkozom vele. Pedig baromi csendes pumpa. A buborékokat lehet hallani, a pumpát nem.[ Szerkesztve ]
Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
bringasisti
őstag
Nekem csak kettő van ilyen eladó. Ha az eredeti membrán van benne akkor hamar elromlik. Ha olyan membrán van benne amiből én 50-et csináltam akkor 100 évig nyomja a 0.3 bart. Én az előszobában hasznaltam, és a 160 as pamel falat furtam át a csőnek. Nem való szobába. Hangos. Ez egy ipari konstrukció
BENEFON DELTA--------N8
-
Atis45
aktív tag
"A 4 hét azért kicsit túlzás"
Általában 3-4 hetet szoktak mondani (írni).
"Én ilyenkor a bejáratott szűrőanyagot eltenném akár csak egy vödörnyi régi vízzel."
És a bacikkal mi lesz az alatt a pár nap alatt, ameddig a kezelés tart? Mert állítólag a bacik elpusztulnak pár óra alatt ha nincs a szűrőanyagon vízmozgás. Egy kezelés meg több napos.
Félre ne érts, nem kötekedni akarok, csak érdeklődök és kíváncsiskodok. (amúgy is van pár ellentmondás az akvarisztikába (is), vagy csak én nem értem a dolgokat) -
DemonDani
addikt
Például akár egy ilyesmi lámpatest is megfelelő lehet az akvárium fölé?
[ Szerkesztve ]
NEM FIZETETT REKLÁM! >>armegoszto.hu<< Folyamatosan friss akciók.
-
Warton
őstag
KÖzben találtam egy lengyel videót is, ahol már szerel fel a csávó egy mágnesszelepet. Az amúgy mire kell, csak arra, hogy lehessen időzíteni a CO2-zést?
Kompromisszummentes linux gaming.
-
Warton
őstag
Olyan 3-4k körül van a szódapatron csere az Auchanban. Amit te mondasz úgy látom egy 10-es. Viszont annak a rendszernek a bekerülési értéke 100káról indul (greenaquas szetteket nézve, lehet, hogy össze lehet hozni olcsóbbért is, nem mélyültem el benne túlságosan). Ez a videóban bemutatott meg kb. 20k összesen. Én alapvetően erre gondoltam a pénztárcabarát kijelentéssel.
Nyilván hosszabb távon lehet, hogy behozza az árát a 2kg-os palackos.
Valahogy nem érzem azt, hogy kipróbálásként rádobnék 100k-t erre a projectre.
-
DemonDani
addikt
Köszi a tanácsokat, meg neked is Kristof93
Fénynél, ha jól értem, igazából elég sima fehér is, és nem kell bohóckodni azzal, hogy legyen más színhőmérséklet? A CRI 95 azért kell, hogy én lássam a legszebbnek a növényeket, vagy ez nekik is érdekes valamilyen okból?
Akvárium méretére vonatkozó dolgokat tökre értem, de sajnos nincs nagyobb helyem. Meg tetszik ez a nanokocka, azt viszont már láttam, hogy ilyenben nehezebb építeni, szóval ezt azt hiszem, hogy plusz kihívásnak kell felfognom.
A vitorlás virágos ötleted amúgy nagyon klassz, én egy miniorchideás megoldást fontolgattam, de ez még nagyon távoli. Ahhoz valami magasabb akvárium kellene talán.
NEM FIZETETT REKLÁM! >>armegoszto.hu<< Folyamatosan friss akciók.
-
Whynot?
aktív tag
Nekem 50 cm magas van, nem jut le elég fény az aljzatra. A montecarlo és társai nem szeretik. Amelyik növény feljebb van az él és virul, de túl sok fény kell az alsó szekciónak, ami feljebb meg algát eredményez nálam. Ha most vennék akváriumot, akkor 40cm magas optit vennék.
-
Alg
veterán
Pici ecset van de csak minimális, meg lett carbozva, be is lilult szépen. A zöld is alga, szeretnek legelni rajta a garnélák meg az oto-k a bal oldali/hátsó kisebb kövek most kerültek be azért világítanak ennyire
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
BullZeye
veterán
~6-700 ezer forintra gondoltam, édesvízi, de ha több, akkor több, de "csak" a márkáért nem szívesen fizetnék felárat.
Akvárium mérete szélesség max 120 ami elfér, de inkább 110 lenne az ideális, mélység, magasság ~50-60cm körül, és igen, kellene alá egy bútor is amire rakhatom.30 éve nagyon sok munkával sikerült egy kis akváriumban egy aránylag önfenntartó rendszert létrehozni (internet nélkül) és itt is ez lenne a cél, hogy minél kevesebbet kelljen aktívan foglalkozni vele hosszú távon, és inkább csak élvezzük, bár ahogy nézegetem a videót amit küldtél azért kell foglalkozni folyamatosan (nem baj).
De igen, a cél az a 3800 eurós akvárium lenne hosszú távonPár hete egy akváriumnyi optiwhite edzett üvegért most fizettünk 220ezret szereléssel, szállítással (konyha hátlap) 400 x 60cm, így erre irányult a kérdés, hogy van e értelme megvenni a márkásat, vagy jó az üvegessel is? bútort pedig lapszabászatból esetleg saját tervezést
szerk.:
Pl a CO2-ről eddig sose hallottam, hogy kell az akvarisztikában, a videóban szereplő srác pedig szinte minden akváriumba tett egyet.[ Szerkesztve ]
Eladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
Atis45
aktív tag
Igazából ajándékba kaptam az Invital macrot, és még nem kezdtem adagolni. Az tünt fel, hogy ebből jóval kevesebb kell a gyári ajánlás szerint, mint pl a Tf macrojából. Igaz a Tf-nél nem írják, hogy co-val vagy nélküle, de még ha azt nézem hogy Tf-nél ha Co-val írják, a co+sok fény esetén napi 1ml/20 liter, az pl 100 liternél napi 5ml. Az Invital-nál co+sok fénynél napi 1ml/100liter. Létezhet, hogy ez ennyivel töményebb lenne? Az Invital co nélkül (ami engem érint) heti 2ml/100 liter.
-
szat8
tag
Mennyire igazad van! Az ozmó cserevízben lenne értelme a TDS mérésnek, ott nem zavar be semmi...
Habár ott meg elvileg tudnék menni a címke után, hogy mennyit emel (20 liter, 2 gramm só, 2-t emel a KH-n).
Akkor ha jobban belegondolok, van egy eladó TDS mérőm.
Azt gondoltam egyszerűbb lesz, mint a cseppteszt után menni, de ezek szerint nem vált be.Köszi a segítséget!
-
szat8
tag
Nagyon jó lett ez az új akva!
Jöhetne már róla új kép, hogy mennyit változott azóta.
A halválasztás nagyon ismerős, nálam ugyanilyenek vannak.
Illetve sajnos csak voltak. Nekem a habrosus-szal nem volt szerencsém. 6-ot vettem úgy másfél éve, abból 3 kisebb példány pár hónap alatt elpusztult. A többi egy ideig még bírta, de az utolsó néhány hete adta meg magát.
Kivétel nélkül mindnek lett valami úszóhólyag betegsége, mert nem nagyon tudtak a fenéken maradni, elkezdtek elemelkedni a talajtól. Nem jöttem rá az okára, az espei razbórák, az Amanda lazacok, a gyöngy dániók mind jól érzik magukat, nagyon ritka, hogy 1-1 eltűnik, és egy amano garnélánál kerül elő.
Szóval tartsd szemmel a kis páncélos harcsákat, mert a boltban annyit mondtak a kérdésemre, hogy érzékenyek a mulmos talajra, és "nem erős" halak.Egyébként most csinálok egy pici garnélás nanot, kész a hardscape, és egészen elégedett vagyok vele. Nem nagy cucc, 2 vasfa darabból ragasztottam össze, az alján pár pagoda kővel, de nekem tetszik.
A növényeket is kitaláltam már hozzá, de először darkstart módszerrel akarom járatni kicsit, átmenetileg egy akasztós szűrővel.
Utána meglátjuk, mennyire fog működni no-filter akváriumként. -
ftamas0201
senior tag
Ezzel még nem is találkoztam, csak az invital félét láttam, valóban mutatós és ha tényleg jól is működik, szinte teljes értékűként akkor szuper dolog
Nem volt még citromsavas rendszerem, csak olvastam róluk, bekerülési költségekről lehet tudni? (mennyi ideig tart egy töltet és az kb mennyibe kerül). Nekem egy 5kg-os Linden Co2 palackom van, ez már nálam van 3 éve és épp tegnap hívtam a telepet hogy rendeljenek nekem palackot mert csere érett, jövő héten tudni fogom a csere árat aztán akkor lehet számolni valami költségeket hogy palack szinten is melyiket érdemesebb venni. Az tény hogy egy co2 palack gondozás mentesebb dolog, nem kell boszorkány konyházni, de azért jó ha az ember tud számokat is melléAkkor mehet is a növényezés szépen aktív talajba és fejest ugrani az akvakertészet csodás világába
[ Szerkesztve ]
-
ftamas0201
senior tag
Citromsavas rendszerek egyetlen hátulütője, hogy nem tudod lekapcsolni éjszakára sem mágnesszeleppel, viszont lehet üzemeltetni alacsonyabb bubiszámmal és talán a ph ingadozás sem lesz olyan nagy ebben az esetben.
Nekem nagynyomású rendszerem van, én nem mértem brutális ingadozást úgy hogy csak világítási időben megy (illetve előtte két órával kapcsol)
Ez mind attól függ hogy mennyire akar belemászni az ember az akvarisztikába, mennyit hajlandó költeni dolgokra, esetleg verseny szintre akarja-e emelni dús növényzettel és szép hardscape-el Hatásos megoldás a ph csökkentésre szerintem is a co2, de akkor már tényleg érdemesebb olyan növényeket is tartani amik hasznosítják is a gázt, világítást is aztán szépet építeni is, egy igazi ördögi kör és pénz ugye -
Warton
őstag
Szerintetek azzal lehetne csökkenteni a keménységet, ha desztillált vizet adagolgatnék, (mittomén napi 50ml) az akváriumba? Van valakinek ezzel kapcsolatosan tapasztalata?
Olvasgattam a neten ezzel kapcsolatosan, és említés szintjén meg-megjelenik, de sehol se fejtik ki részletesen. Persze a boltok által "rendelt" cikkekben inkább a RO szűrő vásárlását javasolják.
-
Silentfrog
Topikgazda
Pedig a kemény vízbe ha mészkövet raksz akkor nem fog már változni a vízkeménység, lágy vízben már ez más dolog.
Magam is megtapasztaltam, volt sügéres medencém amiben fakő volt és szűrőhomok. Meguntam és kicseréltem az aljzatot zúzott márványra és horvát mészkőre. Semmi nem változott a tesztek szerint.[ Szerkesztve ]
-
biker
nagyúr
-
astrojoe12
tag
Teljesen igazad van. Csak azt mondtam, hogy sok helyen még beszélgetni se lehet a témáról, mert egyből ufonak néznek. Minegyik módszer mellett vannak érvek és ellenérvek, nincs egy biztos út, de sokan csak a vízcserés lehetőséget ismerik. És igen, ha már elég tapasztalt az ember, akkor "elég csak ésszel csinálni" és működni fog. De ehhez kell pár év tapasztalat.
A kezdőket viszont az üzletek egyből beleterelik az állandó vízcserés dologba, ha bajuk van egyből vízcserét ajánlanak, meg gyógyszereket és algaölő vegyszert, stb... ha meg nem sikerül, akkor meg miért nem olvasott utána, mielőtt belekezdett duma következik. Ez nagyon álságos és elveszi az emberek kedvét.
A kisöreg is elfogult, ez egyértelmű, úgy osztja az észt,mint aki a bölcsek kővét birtokolja. Pedig csak az egyik lehetséges utat mutatja. Viszont nagyon közvetlen figura és nem akar ránk sózni minden xart. Növényeket árul meg akvárium díszeket, a webshopban mást nem is találni.
Éveken keresztül részt vett a kaliforniai egyetem díszhal tartási kutatásában, amiről szintén volt egy nagyon érdekes videója.
"az igazság még ennnél is nyomasztóbb. A világ vezetői nem elég okosak, hogy olyan gonoszak legyenek, ahogy azt hiszitek..."
-
Alg
veterán
Már csak azt kellene eldönteni, hogy akarok-e hátra E. Mondevidensis/Vivipara/Cyperus Helferi "függönyt", vagy inkább valami hosszúkás levelű Cryptocoryne legyen...
Stem meg kárpit nem lesz, az 100%
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
astrojoe12
tag
Csináltam foszfat és vas tesztet. Elszíneződés volt a is cseszekben, de csak minimális. A színskála minimum szintje alatt van mindkettő.
A növényeket vissza vagtam, az algás elhalt részt kidobtam a szép felső részt vissza ültettem.
Foszfor és vas is van a folyekony tápban, amit adok. Mikro plusz makro. A táp mennyiséget növeljem meg, vagy vegyek külön foszfat és vas tápot?"az igazság még ennnél is nyomasztóbb. A világ vezetői nem elég okosak, hogy olyan gonoszak legyenek, ahogy azt hiszitek..."
-
SSJmeszes
senior tag
-
szat8
tag
Köszi a tanácsot!
Pont a garnélák miatt gondolkodom nano-n is.
Minden jól megy az akváriumomban, de bármit csinálok, a garnik nem sokasodnak. Amikor újat veszek, az elején még van néha petés, de sose lett belőle semmi.
Pedig susnya van bőven elrejtőzni, halak békések...
Nem tudom mire vélni. -
szat8
tag
Szerintem frankó!
Esetleg azt kipróbálhatod, hogy milyen, ha kevésbé párhuzamos a frontüveggel. Csak enyhén elforgatni.
De a növények úgyis belepik majd a nagy részét gondolom.Megkaptam én is az engedélyt még egy akvárium létesítése itthon, csak most sajnos se idő, se energia, se semmi, de talán még idén lesz belőle valami. Lényeg, hogy a lehetőség adott.
-
Alg
veterán
Kicsomagoltam, szép lesz ez
Csak időm nincs összerakni, szerintem kb. júniusig nem is lesz
Következő 2 hétvégén meg tudnám oldani, de utána 2 hétre elutazom, nem akarom itt hagyni indítás után 2 héttel az akváriumot 2 hétre mert utána lehet kezdhetném elölről az egészet."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
SSJmeszes
senior tag
Én lehet vissza is vinném neki..
Szerintem nem passzol a fekete ragasztás egy növényeshez.
Persze nem azt mondom, hogy használhatatlan, de engem zavart.. Én is majdnem feketébe rendezkedtem be, aztán addig addig nézegettem, hogy csak visszavittem inkább..Flickr: flickr.com/photos/63962202@N05 | Insta: natural.sight
-
senki11
aktív tag
Úgy látom mér az ali sem a régi. Ezt meghajtom magamnak fillérekért.
Talán mégicsak épített lesz. Közben nézegettem ezt a Eheim classic 250-es szűrőt. Jókat regélnek róla. De egyébként nem hangos? Ha az előbb linkelt üveg maradna, milyen ledet lenne érdemes választani? 60 literhez legalább olyan 1400 lumen kellene alapból? Egy lowtech növényes esetében pedig legalább 3000? Ja és időzítő miatt mennyire érdemes zsebbe nyúlni? Gondolom egy okos aljzat még többet is tud, mint egy ledhez adott időzítő.
Még egy kérdés. Nem keretes esetében hogyan lehet kiküszöbölni a vízkőcsíkot? Külső matricával?[ Szerkesztve ]
-
senki11
aktív tag
Köszi! A startup szettek felé leginkább a tapasztalatlanság miatt kanyarodtam el. Gondoltam egy füst alatt megvan több fontos kellék is. Meg a fedél is praktikusnak tűnt. Úgy értem, hogy a fekete fedél nem engedi, hogy a víztükörről visszaverődő fény az akváriumon kívül mást is megvilágítson. Egységesebb képet nyújt így az akvárium. De lehet, hogy tévesen gondolom.
A linkelt üveg esetében egyébként nekem is gyengének tűnt a led (annak ellenére, hogy teljesen laikus vagyok). Talán mégis inkább össze kellene válogatnom a cuccokat.
Most ez ütötte meg a szemem. Keret nélküli. Az egyik képen látni azt is, hogy mire gondolok a "fedetlen" led esetében. Bár ennek kiköszöbölésére biztosan van valamilyen okosság. -
szat8
tag
Szép arányos hardscape, szerintem pár kicsattanóan egészséges növény köré, és már is tökéletes akvárium lesz belőle.
Most rakott fel pár napja MD egy új videót, amiben nagy kerek kavicsok, hasonló szögben elrendezett fák vannak (csak nagyobb léptékben), és elég egyszerű növények, sok zöld. A színes halak látványosan mutatnak az egyszerű színvilágú akváriumban, nekem nagyon bejön! Már a régi kongó lazacos akváriuma is az egyik kedvencem volt.Múltkor vettem még pár narancs színű cseresznye garnélát az eddigiek mellé, és ma vettem észre, hogy végre megint petés az egyik!
Eddig sosem jött össze a szaporulat, drukkoljatok, hogy végre legyenek kis garnélák! -
szat8
tag
Tényleg van köztük hasonlóság az elrendezésben!
Mondhatni lemásoltad az enyémet...
Jó lett az a szikla, majd ha jól benövik a növények hátul (ami a CO2 mellett sokkal gyorsabban fog történni, mint nálam), akkor szépen kitölti az akvát magasságilag is.Egyébként próbáltam kicsit azzal játszani, hogy hátrébb kisebb követ raktam, és nagyon meredeken megemeltem a talajszintet is, tiszta domboldal lett. Állítólag növeli a mélyégérzetet. Nem tudom, azért nem érzem azt tőle, hogy hirtelen dupla távolságra került a hátsó üveg, de tény, hogy jobban tetszik így.
A crypto-kat én is szeretem, a kedvencem az albida brown, szétosztottam több tőre, remélem szépen megnő újra. A lutea hobbittal viszont nem volt szerencsém. Meglepődtem, milyen sötétlila lett az összes új levele, de nem fejlődött valami szépen. Bezzeg az albidának vagy 10 cm hosszú gyökere volt, amikor kihúztam!
Igazából nagyon nehéz volt víz alatt elrendezgetni a talajt, miközben a fél akvárium maradt eredeti állapotában. Szerintem az amazoniából kimosódott közben a tápanyag 80%-a ahogy beraktam, bármilyen módszerrel is ügyeskedtem. Legközelebb már nem így fogok hozzá.
Viszont én is bezsákoltam az aljára MD módra némi talajt, ezért ha lesz egyszer rescape, az megy vissza az aljára a bacikkal együtt. -
szat8
tag
Jó hallani, hogy úgy sikerült, ahogy szeretted volna.
Én is így voltam vele nagyjából, amikor a jobb oldalát újracsináltam nemrég az akvának. Sokkal elégedettebb vagyok vele, mint az előző változattal. Biztos lehetne még sokkal jobban megcsinálni, de nálam meg a kövekből volt csak ennyi, mindet felhasználtam végül, és nem éreztem, hogy másmilyen kövekkel szebben meg tudtam volna csinálni a mostani tudásommal, ennyire tellett.
Rakok fel egy képet, amit csak gyorsan lőttem róla 2 napja, de még most kezdenek magukhoz térni a növények, hátul középen a rotala wayanad ki se látszik még, szóval úgy nézzétek.
Ami a fás hardscape-et illeti, az okosak azt mondják, hogy sosem talál az ember pont olyan alakút, amilyet szeretne, hanem több kissebből kell összerakni. De ebben még semmi tapasztalatom, mert a fenti az első és egyetlen akváriumom, habár nagyon szeretnék egy kisebb fásat is előbb-utóbb......És a végére egy pro tipp a homokból a talajszemcsék kiszedegetésére, amit nemrég fedeztem fel egy YT videóban:
Erős mágnes!
Meglepő, de az amazonia talaj vastartalma miatt tapad a mágnesre, a homok viszont nem!
De tényleg jó erős mágnes kell hozzá. -
szat8
tag
Pár hete én is újítottam az akván, de nem olyan nagy kaliberben. "Csak" kiszedtem az előtérből és jobb oldalról az összes fekete homokot, öntöttem be új akvárium földet, és világosabb színű homokot.
Vettem néhány új növényt is, kipróbálom mennyire lehet low-techben gyepet csinálni articularis miniből és marsilea hirsutaból. Meg persze kicsit rendezgettem az apróbb köveket is az új részen.
Sajnos bármennyire igyekeztem ezt elkerülni, mindeközben többször is teljesen felkavarodott a vízben az apró szemcse, sok vízcsere, kavarászás közben egy hal és egy garnéla is odalett megzavarta őket a sok variálás.
Egyelőre csak azért nem raktam fel képet, mert a növények még el se kezdtek nőni ezalatt a pár nap alatt, az amano garnélák viszont jól teledobálták talajszemekkel a homokot...Ja és leváltottam a profito tápot, azóta a microsorum windelow nem kezd mindig feketedni, hanem szép zöld marad. Nekem egyértelműnek tűnik, hogy ebben a táp volt a ludas.
Ami az egyszerű setupot illeti, az elmúlt időszakban az MJ aquascaping YT csatornán felkerült pár no-filter low-tech kis akvárium, amibe persze így kellett úszó növény, és valami stem is, de szerintem ezeknek nem vészes a kordában tartása co2 nélkül, mert annyira azért nem nőnek villámgyorsan. Magam is nagyon gondolkodom valami kisebb, csak garnélás, sok növényes akván, de most a keretet egyelőre elvitte a 60p-snek a felfrissítése.
Sok sikert az új akváriumhoz, rakj majd fel képet, hogy milyet csináltál, amikor összeállt! -
Alg
veterán
Kis update: szétbontottam nemrég... nem volt egy sikertörténet végül...
- Baromi nehéz volt karbantartani, pici, zsúfolt akvárium, nagy lapát kéz, ráadásul az akva elhlyezése miatt jobb kézzel alig tudtam hozzáférni, "balkezesre" volt építve...
- Egy CO2 hiba kinyírta a garnéla állomány 3/4-ét - itt eléggé elment a kedvem a dologtól.
- Elég hektikus az életem jelenleg, alig volt időm foglalkozni vele, és egy ilyennel azért kell legalább heti 1-2 órát - volt hogy teljesen benőtt mindent a Rotala, az üvegen folyamatosan gond volt a zöld alga. stb.Szóval szétszedtem, a túlélő pár garnélát áttettem a nagyba (na, az elketyeg magában, csak víz rátöltéssel hónapokig, alga zéró... a hatalmas Buce-erdő teszi a dolgát).
Most valami egyszerűbb setupon gondolkodom, co2 nélkül, csak mohával+crypto/anubias/buce vonalon... és semmi ágas-bogas meredező felépítmény
-
Dsandor8200
újonc
-
szat8
tag
@Alg
Régebben ajánlottad a Fenbendazolt a picike csigák ellen.
Újabban már valami szösz is nő a házukon, ezért úgy döntöttem, most már lépek az ügyben, mert eléggé elcsúfítják az egyébként egészen rendbe jött akváriumot.
Tudnál adni valami pontosabb instrukciót az alkalmazásáról?
Neten keresgélve a témáról ezt találtam, de nem csiga, hanem örvényférgek ellen:
"5 % a por hatóanyaga, tehát akkor érvényes a 0,1 g / 30 liter szabály. Tehát 100 mg kell 30 liter nettó vízbe, ezt saccold majd meg, mennyi van. Érdemes a port kiméretni gyógyszertárban, vagy ha van otthon éksztermérleg az is jó.
Úgy kell adagolni, hogy előte feloldod a port langyos vízben, vagy 1 literben, mert nagyon lassan oldódik, majd betöntöd. Vársz egy hetet, feles vízcsere, majd megint ugyanennyit adagolsz. Ha ezt egy hónapig csinálod, tehát négyszer, valszeg ki fognak írtódni a férgek.
Lassan ható írtószer, ezért tart ennyi ideig."Szóval ha jól értem, csak 0.2 g kellene a 60 literbe?
-
Mikolino
lelkes újonc
padlóvédő műanyagot tettem én is, de az csak fröccsenés ellen véd. Ha kifolyik az egész, akkor sajnos felázik a parkett, de még az alattam lakó is ázna. A biztosítás pedig a pénzt térítené meg, de csak utólag és rengeteg macera lenne, ezért gondolkodtam felitatóban. Meg is venném, ha nem tartanék attól, hogy a levegőt is szárítja (sőt, akár folyamatosan nedvesség lenne hála neki a padlón ).
Még amire gondoltam, az a felfújhat medence. Aminek az alját nem fújnám fel, csak az oldalát. bár elég hülyén festene De abban elférne a víz.
-
szat8
tag
Pont az vízszivárgás érzékelőt akartam én is írni.
Ha törik minden, akkor úgyis mindegy, de ha csak ereszt, akkor pl egy ilyen Shelly Flood rögtön küldi a jelzést, és hamar lehet észlelni a bajt. A tulajok megnyugtatására is alkalmas lehet. -
laci06
senior tag
Oké, ez nem tűnik azért olyan nagyon vészesnek.
A halak megbetegedése azért megütött picit. Ez azt jelentené, hogy elpusztulnak, vagy pedig lehet ilyenkor valamit tenni ellene? Egyáltalán ha megbetegszik pár, akkor ez olyan, mint egy iskolai osztályterem, hogy utána mindegyik halon végigmegy a dolog, vagy pedig van olyan betegség ami mondjuk csak bizonyos fajtákat támad meg?
-
Alg
veterán
Amúgy érdekesség, a múltkor itt Bécsben valaki megkérdezte mennyiért raknának össze egy olyan 120cm-es (120x50x50 -> 300l) akváriumot ami pl a GA galériában is van.
Válasz: berendezés bonyolultságtól függően 7-10ezer EUR (a semmiből új bolti cuccokkal, tehát ebben minden high-tech kütyü benne van, a túlárazott lámpák meg CO2 cucccok is + az összerakás óradíja, illetve a heroinárban mért hardscape meg rengeteg növény).
Illetve vállalnak (a GA-ban is) karbantartás szolgáltatást, szóval ha valakinek sok pénze van, annak nem kell foglalkozni vele csak gyönyörködni benne, aztán hetente beengedni egy órára a srácokat karbizni..."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
szat8
tag
Hú, ez jól hangzik. Nekem szerencsére planaria eddig nem volt, de az állatokkal nem vagyok ilyen szerencsés az utóbbi időben.
A cseresznye garnélákból már csak olyan 6-7 van meg a 10-ből. De jobban zavar, hogy nincs petés. Pedig az elején volt egy, aztán egész sokáig hordta, több hétig, de szerintem idő előtt eldobálta. Azóta semmi.
Aztán egy hagymacsiga adta meg magát, nem tudom az okát. Arra tippelek, hogy túl kevés volt neki az alga.
A 8 páncélosból max 7-et szoktam látni, attól félek abból is eltűnt egy.
Amandák még megvannak, de a 4 amanoból 1 eltűnt.Tegnap volt a legrosszabb napunk, mert a 8 hengeli razbórából 2 is kiugrott, és egyiket sem sikerült megmenteni. Annyira beleúszkálnak a befújó lilly pipe-ba, hogy néha berántja őket, aztán kirepíti. Most kicsit beljebb fordítottam, hogy el tudjanak úszni mögötte, és leragasztottam az akvárium és a fal közötti rést, hogy oda se tudjanak beesni. De nem tudom miért zavarodtak meg így. Az oké, hogy átrendeztem a szűrőcsövek helyét, de nem gondoltam, hogy emiatt beleúsznak, amikor érzik, hogy túlságosan sodorja őket. Talán kaptak egy kicsit az easy carbo-ból, mert beleúsztak amikor beadagoltam?
-
hódmaci
senior tag
Elég drága minden a kellékek közül.
Esetleg valami hosszú hegyes ollót tudnál(tok) ajánlani ami nem horror árú és tudom vele metszeni a növényeket? Hajlított lenne a szuper, de az egyenes is megtenné.
Sajnálok 7-8eFtot adni egy nyamvadt ollóért.
5e+post.[ Szerkesztve ]
Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)
-
Silentfrog
Topikgazda
Én semmin se lepődök meg, de nagyon durva.
Amíg van aki ezeket megveszi addig annyit kérnek el érte amennyit akarnak.
Most komolyan egy Ada külső szűrő amit maga gyártó max 35 literes akváriumhoz ajánl és 123 ezer forint 1.5 literes tartálymérettel adják és megveszik ezek után nem lepődök meg a 170 eurós csipeszen. -
szat8
tag
A leveles tobozos blackwater akvárium nekem olyan, mint a zsiráf. Csodálom, milyen szép, de itthonra nem kéne.
Viszont a vízből kilógó, paludarium típusú dolgok nekem is nagyon szimpatikusak. Csak tartok tőle, hogy mennyire nehéz a víz feletti növényeket szép állapotban tartani. Legfeljebb nagyon nano méretben merném kipróbálni (20-30 l-es kockában), abba meg nem biztos, hogy illik halat rakni.Nekem a legközelebbi projektem a GA galériából Steve Chong 60p-s akváriumának lekoppintása lenne. Talán jövőre megpróbálkozom vele, addig gyűjtöm a tapasztalatokat meg a pénzt, és azért is várok, hogy megmarad-e a lelkesedés. Persze azért nem egy az egyben másolnám (amúgy sem lenne könnyű feladat), és maradnék a low tech vonalon, de az alap ötletet onnan meríteném a hardscape-hez.
-
szat8
tag
Köszönöm a gyors választ!
Nem nagyon találtam hirtelen olyan boltot, ahol beszerezhető a malawa garnéla. Egyelőre akkor szerintem megpróbálkozom pár amanoval.Köszi! Érdekes, hogy a hardscape az eleje óta változatlan, a növények viszont jobban felöltöztetik. Többnyire én is elégedett vagyok az eredménnyel (főleg így elsőre), de a növényeknek még sokat kell erősödniük. Úgy fél év múlva talán már kialakul majd.
Még egy aljzatcserét nem vállalok, az első is horror volt, max photoshopban.Egyébként a kongó lazacok nagyon tetszenek, szívesen csinálnék egyszer egy biotope Kongó akvát szép világos aljzattal, kerek kövekkel, olyan 200 literes körül.
Talán majd pár év múlva, most ezzel sem bírok egyelőre. -
Eugene Roe
őstag
Tévedés, green aqua elég középszar halból. Betták 2/3-a élőhalott.
Az akváriumok minimum 10%-a folyamatosan gyógyszeres kezelés alatt áll, miközben a víz igazából átmozog közöttük. Amikor karanténoznak egyet, akkor lehet, hogy kiszedik a vízkörből, de alapvetően nem. Meg el is csíptem pár beszélgetést mikor jött áru az eladók között, és hát volt olyan, hogy törpesügérből két szállítmány között felét eladták, fele még náluk meghalt... van ilyen alapon.
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
bringasisti
őstag
Nyilván a költségeket figyelembe kell venni, de van egy lényeges dolog. Ha tudod, hogy nincs parazita akkor csak egyféle kell lőni. Ha ilyen helyzet áll elő akkor merre kell lőni? Mert végső esetben mikor dupla vagy semmi akkor szoktak egyszerre kétfelé lőni. Nekem egyszer volt, hogy hazamentem és láttam, hogy helyzet van. Egyik medence klorocid, a másik neomicin. Reggel korábban keltem egy órával. Láttam hogy mi a helyzet. Gyors teljes vízcsere a nem reagált medencébe és az összes medencét poroztam. De ez csak akkor lehetséges ha biztosan tudod, hogy jobbra vagy balra kell lőni.
BENEFON DELTA--------N8
-
Directors
senior tag
Én is erre gondoltam amire te is. A garnik lennének az elsők amik mutatnák a rossz víz jeleit.
Nem kergetik egymást és nem is verekednem. Első nap picit igen, de másnapra megszűnt.
Boszorkány harcsa.
Foltos törpe páncélosharcsa
Amanda lazac
Kolibri
Gyűrűs bohòc csukaNem vásárolok a környéken halat mert semmi jò hely nincs.
Pesten szoktam a vadvilág akvarisztikában. Illetve van egy tenyésztő a 18. kerületben, ott a garnikat vettem. Meg talán az Aqua Petnél vettem még 1-2 éve ékfoltosokat. Azok is jòl bírták. Több éve.
Esetleg jò helyet tudnál ajánlani ahonnan érdemes lehet halat beszerezni ? Green aqua ? Vagy ahonnan te szoktál ? Feltéve ha publikus. :)[ Szerkesztve ]
A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.
-
bringasisti
őstag
Én is tagja vagyok több csoportnak, de ez olyan mint a bringás topik. Az a menő aki olyan dolgokat vesz meg ami egy abszolút faszság ( kerámia csapágy ) amit előre lehet tudni, aztán nagy hallgatás utána. Ezek a halas csoportok úgy épülnek fel sajnos, hogy az a menő aki hülye és szórja a pénzét.
BENEFON DELTA--------N8
-
Warton
őstag
Én szettet vettem és meg vagyok vele elégedve. Kezdőknek szerintem teljesen jó lehet egy ilyesmi, tudva, hogy nyilván nem tökéletes megoldás, de egy hobbiba jobb ha úgy vág bele az ember, hogy nem költ rá túl sokat, mert lehet, hogy mégse fog neki tetszeni...
Aztán ha megtetszik a dolog akkor majd lehet bővíteni, változtatni. Kb. december óta már vagy 5ször rendeztem át az akvát, mert olvastam valamit valahol, hogy amit csináltam az nem jó. Mindig lehet/kell korrigálni.
Érdemes facebook csoportokba csatlakozni ott sok hasznos poszt van követendő és elrettentő példa is, sokat lehet ott is tanulni. Véleményem szerint egy sima belső szűrővel is vígan el lehet lenni, ha valaki rendszeresen cseréli a vizet nem telepíti túl az akvát.
-
Alg
veterán
Szerk: most találtam ezt, ez korrekt szett, a 250-es szűrővel picit túllóg a kereteden, meg a fűtő lehet hogy felesleges. Még ha nem is szettként veszed, az alkatrészek miatt jó támpont.
-
szat8
tag
Igazából azt kell, hogy mondjam, egész hatásos a csapda. Pedig elég pici lyukak vannak rajta, hogy még a garnélák se szoruljanak bele. Valahogy mégis kiszagolják a csigák.
24 óra alatt kb 20 apró csigát fogtam vele.
Ma estére is bepakoltam, most kipróbálom másik haltáppal.
Egy sima műanyag kis dobozos, az aljában egy lekváros üveg tetejével, hogy nem ússzon fel.
Talán mindet nem sikerül vele megfogni, de egyelőre megnyugtatóbb ez a megoldás, mint a kemikáliák. Aztán ha megunom a csapdaállítást, mert mindig újra szaporodnak, a vége mégis az assassin csiga lesz, ahogy többen javasoltátok.Elkezdtem adagolni a foszfátot, és a növényeim úgy látom sokkal szebben fejlődnek. Főleg az althernanterán látok javulást, de a crypto is szebb lett (habár azzal eddig sem volt nagy gond a táptabletta miatt), a rotalák is gyors növésnek indultak, a repens levele is fényesebb...
A mérés szerint a szint egyelőre marad nullán napi 2 ml adagolása mellett. Ezt tartom, amíg 0.4 alatt marad a szint, utána visszaveszek belőle.Viszont sajnos megjelent némi zöld cérnaalga a rotala greenen. Pedig az agancsalga már kezdett visszaszorulni.
Eddig csak a hajalga és a zöldpont alga felett arattam fényes győzelmet.
Nehéz ez az állandó harc az újabb és újabb algafajták ellen, remélem azért idővel beáll a rendszer. -
hódmaci
senior tag
Uhh
Bocsánat kicsit sűrű vagyok mostanság.Neptun PH csepp teszt amivel mérek.
Nem megy bele csak RO víz amin már csak a GH-n emelek.
Heti 30%Kő, talaj:
Seiryu kő (Premium Dark)
ADA Aqua Soil Amazonia Ver.2 - általános növénytalajA GH-t keverékkel növelem: Magnézium-szulfát-heptahidrát és Kalcium-klorid-dihidrát törzsoldattal.
[ Szerkesztve ]
Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)
-
szat8
tag
Köszönöm a gyors választ!
Ami a kevés halat illeti, nálam most 12 amanda és 8 törpe cory van, de már erősen gondolkodom rajta, hogy még 6-8 hengeli razbóra elférne, mert az amandák inkább az alsó felében úszkálnak. Talán nem zavarnák egymást, mert a hengeli állítólag inkább a felső felében úszik.
De még várok pár hetet, hogy minden beálljon, aztán utána meglátjuk. Remélem azok is jól kijönnek a többi hallal/garnélával. Leírás alapján nagyon békések, de pl a zöld törperazbórára is ezt mondja a hivatalos leírás, hogy békés társas hal, fórumokon meg panaszkodnak, hogy nagyon agresszív kis halacska.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest