Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bambano: Bambanő háza tája
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Atis45
aktív tag
Közbe már rájöttem, csak én először annyit írtam be, hogy bazalt fajsúlya, és arra 2.8-at írt. Azzal számolva elég sok lett volna, ami nekem kell az akvába, majd 50kg. Akkor írtam a hozzászólásomat, de utána rákerestem a bazalt zúzalék fajsúlyára, és arra már nekem is az 1.5-ös fajsúlyt hozta.
#36696Satyricon : Nekem nincsenek talajlakóim. Az ilyen fekete kavics/homoktól tartok, hogy azok festettek.
-
Atis45
aktív tag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
"Jól tették hogy elvették a kedved, mert nagyon drága lett a hobby"
Meg az is baj, hogy sokszor meg se kérdezik, hogy milyen akvát szeretne, hanem rögtön ajánlgatják a 100 ezres lámpákat (amikhez követlenül Paksról kell behúzni a betápkábelt), meg a drága külső szűrőket. Én is hasonlóan jártam, ajánlgattak olyan lámpákat meg szűrőket, hogy ezek majd kétszázezrbe kerültek volna, pedig én csak egy egyszerű halas akvát szerettem volna, pár igénytelen zöld növénnyel. -
Atis45
aktív tag
Én pl olyasmire gondolok, hogy szűrőválasztásnál a liter/órás vízátforgatás. Lehet olvasni 3x, 5x, 7x, 10x-es kell. Na most milyen is kell? Vagy pl mikor mondják hogy x-szeres vízátforgatású szűrő kell,és az illető megveszi, majd jelzi, hogy olyan áramlás van, hogy a halak fejéről leviszi a hajat, akkor majd kapja az ötletet, hogy zárjon el egy kicsit a befolyó (nyomó) ágon. Oké, de akkor mi van ilyenkor az x-szeres vízátforgatással?
Vagy amikor le is rajzolnak egy négyzetet, hogy az az akvárium, és be is rajzolják, hogy az áramlásnak hogy kell körbemenni. Fent végig megy az áramlat, az akva végén egy 90 fokos kanyar után lefordul, majd az alján megint egy 90 fokos kanyar után végig megy alul és a szűrő szívó részéhez viszi a "szemét" egy részét. Én szerintem ez működik egy üres akvába, max amibe csak aljzat van, de egy olyanba ami nyakig van növényekkel, kövekkel, dombokkal, fákkal, meg minden féle dekorációval, hát ott nem tudom ez mennyire működik. Vagy pl a tápanyag arányok. foszfát nitrát arány 1:10-15-ről beszélnek sokan, a green aqua oldalán pl 1:15-30. Most akkor mi a jó?
Vagy pl az aljzatnál is pl mondják, hogy a kvarchomok nem babrál a keménységgel. Hát de. Pont most mértem a napokba, mert a vizem nem ment 12gh alá, úgy hogy a cserevizeim 10gh-ra vannak belőve.
Most ennyi jutott eszembe, de biztos van még ilyen furcsaságok. Legalább is nekem furcsaságok. -
Atis45
aktív tag
válasz
bringasisti
üzenetére
És ezek nem is áznak szét hosszabb távon se?
Már bocs ha sokat, vagy hülyeségeket kérdezek, csak az akvarisztikába annyi egymásnak ellentmondó dolgot lehet olvasni és/vagy hallani, vagy csak nekem nem egyértelmű pár dolog, hogy inkább már szőrszálhasogatóan megkérdezem a dolgokat. És most itt nem erre a jelen témára célzok, hanem van pár dolog amit nem igazán értek. -
Atis45
aktív tag
válasz
bringasisti
üzenetére
És ez nem babrál a vízkeménységgel vagy a tápanyag szintekkel?
-
Atis45
aktív tag
válasz
SzaLev
üzenetére
Látod, már meg is találtad a helyét a maradék 15 liternek.
Amúgy tudsz venni 5 literesbe is [link] , és állítólag a lávakő nem babrál a vízkeménységgel. Vannak szűrőanyagok amik keményítik a vizet. Múltkor pont olvastam valamelyik fb csoportba, valaki keresgélte, hogy mi keményíti a vizét, és valamelyik szűrőanyag volt a hibás. (nekem mondjuk az aljzat (kvarchomok) keményíti a vizet) -
Atis45
aktív tag
válasz
bringasisti
üzenetére
Igazából még csak elméleti szinten foglalkozok a dologgal. Próbálok olvasgatni, érdeklődni a téma iránt. Néztem a youtube-on videókat (Fredakva), és valami hasonlóba gondolkozok. Mennyire jó a házi készítésű? Érdemes vele foglalkozni? Van valami buktató?
Tíz liter körüli tartályra gondoltam, amibe menne kb 6-7 liter szűrőanyag. Bruttó 140 literes akvám van, amibe kb 105 liter víz van, és egy 1000liter/órás szivattyúra gondoltam. Nem high tech akvám van, hanem egy halas növényes, igénytelen növényekkel. -
Atis45
aktív tag
Sziasztok!
Valaki házilag csinált már KG csőből (narancssárga lefolyócső) külső szűrőt? -
Atis45
aktív tag
válasz
-NoVa-
üzenetére
Köszönöm, hogy válaszoltál.
A dolog lényege az lenne, hogy szeretnék csinálni ledes világítást az akvára. Nyílván túltervezném, és a teljesítményét levenném, hogy ne 100%-on menjen. De ugye a PWM-es dimmerek fel-le kapcsolgatják a ledet, ami villogást okoz amit az emberi szem nem vesz észre, de a halak ki tudja hogy mit érzékelnek belőle. De viszont állítólag olyan dimmerek amik úgymond a wattot csökkentik, azoknál a csökkentés hatására a színhőmérséklet megváltozhat.
-
Atis45
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget/szívességet szeretnék kérni tőletek. Arról lenne szó, hogy az akvárium led világítást (gyári, nem pedig házilag készítettet) levenni kb 40-50-60%-ra, telefonnal lassított video felvételnél megnézni, hogy a ledek folyamatosan világítanak, vagy pedig úgymond villognak. Ami fontos lenne, hogy ne 100%-on menjen a világítás, és hogy a videózás lassított felvételre legyen állítva. Nem kell elindítani a felvételt, csak megnézni, hogy villog a led vagy folyamatosan világít. Előre is köszönöm szépen ha valaki időt szán erre a történetre.
-
Atis45
aktív tag
Sziasztok!
Ha már RO szűrő a téma, akkor lenne egy kérdésem. A csapvízből a szilikátot is kiszűri?
-
Atis45
aktív tag
válasz
Silentfrog
üzenetére
Pontosan ilyesmire gondoltam, hogy a 60 literes akván van most 1000 lumen, 6500k szalag, és mellé még raknék 100 lumen rgb szalagot. Mert állítólag a fehér led az pirosba gyenge.
(tudom hogy az az 1000lumen kevés, de csak igénytelen növények vannak, érdes tócsagaz, kocsány nélküli ambulia, indiai vizicsillag) -
Atis45
aktív tag
Sziasztok.
Aki csinált házilag akvárium világítást led szalagból, rakott színes vagy RGB szalagot is a lámpába, vagy csak fehéret? -
Atis45
aktív tag
válasz
Kristof93
üzenetére
Ennyire növényes.#36149szat8 : Valószínűleg a teszttel van valami gond, mert megmértem újra, és nullát mutatott, megmértem a csapvizet az is nulla. És ha lehet hinni a vízszolgáltatónak, akkor nálunk az adatlapja szerint 8.4 mg/l a nitrát szint a csapvízbe. Amúgy a teszt elviekbe 2025.10. hóig jónak kéne lenni.
-
Atis45
aktív tag
Szerintem igen, jó volt. Van egy másik akva is, csak az 60 literes. Szinte ugyan azok a növények, ugyan az az aljzat, a világítás ott 1400 lumenes led van. És természetesen ugyan az a probléma. Ugyan ezeket az értékeket mértem. Ott a halak, 2 fiú guppi, 4 platti, 2 törpe szívó harcsa, 3 amano garnéla, 3 sisk csiga. A víz mind a kettőbe csapvíz, GH:16, KH: 10-11
-
Atis45
aktív tag
válasz
-NoVa-
üzenetére
3200 lumen led van fölötte. Kocsány nélküli ambúlia van, érdes tócsagaz, Nymphoides sp. Taiwan, anubias, guppifű, argentín átokhínár, Vallisneria spiralis. Tehát nem növényezés a cél, csak amik vannak ne barnulnának. Meg van egy kis pontalga az anubiasokon.. Inkább a halak lennének a lényeg, persze zöld növénnyel, és nem barnákkal.
-
Atis45
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van egy brutto 140 literes akvánk. A probléma, hogy barnulnak a növények (kocsány nélküli ambúlia, érdes tócsagaz). Az új hajtások szép zöldek, de ahogy nőnek úgy barnulnak. Aljzat az kvarchomok. A tápozás frofito napi 1ml, green aqua makro napi 3 ml. Vízcsere heti 30%, minden szerdán. Most mértem ár perce pár dolgot. Nitrát: 0, Sera teszt, Foszfát: 1.8 fölött, jbl teszt, Vas: 0.02, jbl teszt.
Mi lehet a probléma? Mert lassan már a kuka felé veszi az irányt az egész akvárium. Halak 10 neon, 6 hamis neon, 2 törpe szívó harcsa, 4 lány guppi. 4 amano garnéla, 4 sisakcsiga. -
Atis45
aktív tag
"A 4 hét azért kicsit túlzás"
Általában 3-4 hetet szoktak mondani (írni).
"Én ilyenkor a bejáratott szűrőanyagot eltenném akár csak egy vödörnyi régi vízzel."
És a bacikkal mi lesz az alatt a pár nap alatt, ameddig a kezelés tart? Mert állítólag a bacik elpusztulnak pár óra alatt ha nincs a szűrőanyagon vízmozgás. Egy kezelés meg több napos.
Félre ne érts, nem kötekedni akarok, csak érdeklődök és kíváncsiskodok. (amúgy is van pár ellentmondás az akvarisztikába (is), vagy csak én nem értem a dolgokat) -
Atis45
aktív tag
Sziasztok.
Valamin mindig jár az eszem, és most azon gondolkoztam, hogy amikor indítunk egy új akváriumot, akkor ugye halakat kb 4 hétig nem szabad betelepíteni, mert még nincsenek hasznos baktériumok. Ez eddig oké. De mi van akkor amikor kezelni kell egy akváriumot pl antibiotikummal, vagy valamilyen gyógyszerrel ami hazavágja a már meglévő baktériumokat? Mert ha jól gondolom, akkor szinte nulláról indul az akvárium. Vagy nem jól gondolom?
-
Atis45
aktív tag
Sziasztok!
A halaim az aljzathoz, növényekhez, kövekhez dörgölik magukat néha. Semmi mást nem veszek észre rajtuk. Nem látni rajtuk se fehér pöttyöt, és semmi mást. Mitől lehet? Mit csináljak?
-
Atis45
aktív tag
válasz
Warton
üzenetére
Az egyik akvába raktam a fiúkat, plattikkal és szívóharcsákkal. A másik akvába raktam a lányokat és egy fiút, a neonok, hamis neonok, szívó harcsákhoz. Majd amikor a lányoktól kiesett a fiú, akkor raktam egy fiút hozzájuk. De idővel ő is kiesett, de már nem volt mivel pótolni, mert a másik akvából is fogytak.
-
Atis45
aktív tag
válasz
Warton
üzenetére
Külön voltak "ültetve", nehogy hirtelen nagy bébi bumm legyen. Külön akváriumba. Amikor elhoztam őket a tenyésztőtől, akkor a lányokat és egy fiút tettem az egyik akvába, a többi fiút egy másikba. Az egy fiú pár hét alatt kihullott, akkor átraktam egy másik fiút a lányokhoz, de már az is kihullott. Igaz úgy néz ki hogy az egyik lány fog szülni. A másik akvából is hullottak a fiúk közbe.
-
Atis45
aktív tag
válasz
bringasisti
üzenetére
Nem feltétlenül akarok piciket. A dolog lényege az, hogy halnak ki a guppijaim. De csak a fiúk, a lányokból még egy se. Van amit boltból vettem 4 db fiú, azokból már csak egy db van. Vettem tenyésztőtől is 4 fiút, 5 lányt. A fiúkból már egy sincs, a lányok mind megvannak. Vannak még plattijaim, abból egy darab se hullott el, vannak neonjaim és hamis neonjaim, azokból se hiányzik egy darab se. Csak a guppi fiúk halnak. Egyszer csak lesoványodnak, meg görbülnek, a farokuszonyuk mintha összeragadna és pár nap és vége.
-
Atis45
aktív tag
Sziasztok!
Az Endler guppi is túltenyésztett mint a Szivárványos? Mert elég sok a veszteségem Szivárványosból, és inkább feladom, és megpróbálkoznék az Endlerrel.
-
Atis45
aktív tag
Sziasztok.
Guppik, plattik és neonok mellé lehet tenni amano garnélát?
-
Atis45
aktív tag
Igazából ajándékba kaptam az Invital macrot, és még nem kezdtem adagolni. Az tünt fel, hogy ebből jóval kevesebb kell a gyári ajánlás szerint, mint pl a Tf macrojából. Igaz a Tf-nél nem írják, hogy co-val vagy nélküle, de még ha azt nézem hogy Tf-nél ha Co-val írják, a co+sok fény esetén napi 1ml/20 liter, az pl 100 liternél napi 5ml. Az Invital-nál co+sok fénynél napi 1ml/100liter. Létezhet, hogy ez ennyivel töményebb lenne? Az Invital co nélkül (ami engem érint) heti 2ml/100 liter.
-
Atis45
aktív tag
Sziasztok.
Az Invital-os macro tápot használja valaki?
-
Atis45
aktív tag
Sziasztok!
A watt/litert vagy a lumen/litert azt az akvárium bruttó térfogatára számoljuk, vagy pedig csak a benne lévő víz térfogatára?
-
Atis45
aktív tag
válasz
bringasisti
üzenetére
A Sera omnipur A, az előírt mennyiség 5ml/100liter, az előírt 1 hetes kúra.
-
Atis45
aktív tag
Sziasztok.
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Sajnos gyógyszeres kezelésen esik át az akváriumom. A dolog lényege, hogy csütörtökig tart a kezelés, akkor csinálok egy 50%-os vízelőkészítős vízcserét. Rakok be aktív szenet 24 órára. A baktérium kultúrát mikor tehetek bele? A vízcsere után rögtön, vagy várjak amíg az aktív szén kiszűrje amit ki kell szűrnie, és csak utána?
-
Atis45
aktív tag
válasz
Silentfrog
üzenetére
Pont csütörtök délután volt a heti részleges vízcsere. És péntek délelőtt tettem a vízbe a gyógyszert. (nem szeretném elkiabálni, de csütörtöktől az egyik guppi már el volt bújva a szűrőhöz, csak enni jött elő. Ma reggel is még a szűrőnél volt elbújva, de délelőtt előjött onnan, és azóta úszkál rendesen, mint a többi.)
Még egy kérdés. A farokúszó ilyen rothadásos betegség után rendbe jön? -
Atis45
aktív tag
válasz
Silentfrog
üzenetére
Uszonyrothadás lett a guppiknál. Új lakók, és nem volt lehetőség egy hétig karanténba rakni őket. A lényeg, hogy egy régebbi "gyakori kérdések"-nél tárgyalták ezt, hogy gyógyszeres kezelés alatt nem szabad etetni. Csak mondom akkor rákérdezek, mert csak fejlődik az akvarisztika is. Amúgy 7 napos a kezelés.
-
Atis45
aktív tag
válasz
bringasisti
üzenetére
Oké. De akkor most kell vagy lehet etetni gyógyszeres kezelés alatt, vagy tilos?
-
Atis45
aktív tag
Sziasztok.
Gyógyszeres kezelés (Sera omnipur A) alatt lehet etetni?
-
Atis45
aktív tag
Sziasztok.
Az létezik, hogy a forralt víznél kh érték 0? Neptun cseppel néztem, és nem színeződik a víz kékre, hanem a nyolcadik cseppnél sárga lesz. Ezt megcsináltam kétszer is, úgy hogy egy másik edénybe forraltam fel a vizet.
Amúgy az akvárium víznél 13 a kh. -
Atis45
aktív tag
Sziasztok!
Az újonnan (9 napja) indított akváriumnál, a csigáknál (sisakcsiga) is ki kell várni a 3-4 hetet? Vagy azok mehetnek bele hamarabb is? -
Atis45
aktív tag
Sziasztok!
Még egy kérdés jutott eszembe. Mi van akkor ha valamilyen okból kifolyólag megáll a szűrő (belső)? Gondolok itt arra, hogy pl nem tudunk gyorsan ugyan olyan szűrőt venni, és csak átrakjuk a már bejáratott szivacsot. -
Atis45
aktív tag
Sziasztok.
Két kérdés merült fel bennem. A belső szűrőkbe a szűrőanyagot (szivacsot) kell cserélni időnként? A másik pedig, hogy látom hogy vannak kék színű lámpák akváriumhoz, és azoknak csak vizuális szerepük van, vagy pedig az élővilágra is van valami hatása? -
Atis45
aktív tag
Sziasztok.
Nano halaknak (neon, galaxy razbóra, törpe szívóharcsa) milyen élő eledelt lehet, szabad, kell adni? -
Atis45
aktív tag
válasz
ftamas0201
üzenetére
Pl: ilyenre gondoltam : [link]
-
Atis45
aktív tag
Sziasztok!
Jól gondolom, hogy a belső szűrő és a vízforgató az ugyan az, csak a belső szűrőn egy műanyag burkolat alatt van a szűrő szivacs, a vízforgatóhoz pedig külön lehet venni szivacsot?! -
Atis45
aktív tag
válasz
Warton
üzenetére
Egyenlőre még csak elméleti síkon van ez a történet. Még csak annyi biztos, hogy van egy kis szekrény (100x35cm) amin lenne az akvárium. Vagy 80 vagy 100cm széles akváriumba gondolkozunk, és 5cm körüli halakat szeretnénk. És persze könnyen tartható és nevelhető halakat és növényeket. De még egyenlőre olvasgatok és érdeklődök ha valami eszembe jut.
-
Atis45
aktív tag
Sziasztok.
Gondolkozok akváriumon, de egyenlőre csak olvasgatok, és érdeklődök. Két kérdés merült fel bennem. Van az a "szabály", hogy az akváriumba a halakat liter/centi alapján kell telepíteni. Itt most az akvárium bruttó térfogatával kell számolni, vagy pedig a ténylegesen beletöltött víz térfogatával? Mert a kettő között van pár liter eltérés.
A halak hosszúságát hogy kell számolni? Farokuszonnyal vagy anélkül? Ezt csak azért kérdezem, mert horgászok, és a horgászatba farokuszony nélkül kell mérni a hal hosszát.
Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Szólánc.
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Nem kilincselhet tovább a Tesla Kínában
- Autós topik
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 256GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3173, 100% Akkumulátor
- Thermal Grizzly Aeronaut paszta 3,9g /BONTATLAN/Több darab/Számlával/
- Cisco Catalyst C1000-48T-4G-L 48xRJ45 4xSFP switch, CISCO refurbished
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest