Hirdetés
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hódmaci
senior tag
ŐŐŐŐ
Mire lőjem a GH-t, PH-t?Az ok hogy RO szűrőn átment a víz. De a talaj és a kövek miatt nem tudom mire kellene beállítani.
100x50x50
ADA Aqua Soil Amazonia általános növénytalaj -18l
Tropica Substrate növény táptalaj - 5 l
Seiryu kő (Premium Dark) ez nem sok- 10-15kg
Menne bele -
turika86
aktív tag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Igen, ezt gondoltam, inkább a kérdésem az lett volna, hogy ez gondot okoz e a jövőben?
Esetleg használjak ilyen "foszfát" megkötő szert?! -
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Hogyan könnyebb ültetni növényeket?
Tele az akva vízzel vagy ha csak az aljába van 5-10cm víz.Mert ha tele könnyebb akkor lehet ma el is indítom.
Szerdán jönnek a növények. -
turika86
aktív tag
Újabb jelenséggel szembesültem, ugye egyre szebben kirajzolódik a neon zöld alga a sziklákon, és most már buborékokat is ereget(gondolom oxigént termel)
Ez jó vagy rossz az akvárium számára?! Abba marad magától vagy kellene tennem ellene?! Nyilván az akvárium üvegről szorgosan távolítom el az algát, de a sziklákat nem bántottam... -
Alg
veterán
válasz
hódmaci
üzenetére
Kb. mindegy a márka, bármivel lehet szépet meg algadzsungelt is nevelni, az hogy neked mi váik be neked kell majd kikísérlezetni... Alapvetően nekem a napi adagolásban fél/negyed adag makró+heti egyszeri mikró vált be: "Lean" rendszer, nitrát 5 körül, foszfát 0.5 körül marad, azaz nagyon alacsonyan. Igaz nekem RO víz meg co2 megy. MasterLine-t használok.
Ha ennyi fajta növényt akarsz kipróbálni hajrá, valószínű úgyis lesz ami nem bírja majd, vagy elnyomja a többi - jellemzően pl a Reinecki low techben nehézkes (mindenképpen kell neki gyökértáp!), ahogy a Parvula gyep is... A Micranthemum valószínű nő majd így is, a Ludwigia és a legtöbb stem alulról kopaszodni fog... kb ezekre emlékszem mikor low techben próbálkoztam.
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Növénytápot mit ajánlotok?
Elsősorban "márkára" gondolok.
Micro, macro, carboEsetleg?:
AquaLine TF Planter
AquaLine TF Macro
Liqui CarboIlletve növényekkel meggórnám.
Marad ami marad, illetve ami nem tetszik az szintén megy, ami tetszik és marad az még plusz lesz.
Alternanthera reineckii
Ceratopteris siliquosa
Hydrocotyle verticillata
Hygrophila polysperma Rosanervig
Ludwigia repens
Holland köteg
Micranthemum micranthemoides
Ludwigia repens Rubin
Anubias nana mini
Echinodorus vesuvis
Sagittaria subulata
Eleocharis acicularis
Cladophora aegagropila
Stringy moss
Eleocharis parvulus / minimaMinden csak kis mennyiségben.
Esetleg van olyan közte amibe bele se vágjak?
ADA Aqua Soil Amazonia Ver.2 - általános növénytalaj lesz benne ha ez számít. CO2 nem
ro víz visz. -
szat8
tag
Hú, micsoda alapos válasz, köszönöm!
Rengeteg hasznos infót kaptam most, és a YT csatorna is jó tipp volt!
Akkor tovább bővítem az ismereteimet, mert a linken megnézett 1-2 videóból csak azt láttam, hogy mindenféle csodaszert a vízbe öntenek, és kapszula is kerül a frissen ültetett növények alá, de még homályos, hogy pontosan mi dönti el, kell-e CO2 rendszer vagy sem.
A Margaritatuson még gondolkodom akkor, hogy milyen alternatíva van, amivel tapasztalat hiányában is kisebb eséllyel nyúlok mellé az egyedekkel. -
Alg
veterán
Ezen a YT csatin pl. sosincs CO2, de még márkás világítás sem - LED refikkel meg olcsó kínai lámpákkal dolgozik főleg, imádom ahogy egy egyszerű paraszti logikával áll a dolgokhoz. Jól ellenpontozza a mindent pontosan megtervező, aranymetszésező, méregrdrága RGB lámpázó high-tech csatonákat.
-
Alg
veterán
Röviden:
Szűrőből ekkora akváriumhoz külső szűrő javasolt, főleg mert tudtommal a kalászhalnak kristálytiszta víz kell. Eheim 2424 vagy Oase Biomaster 250 (ez újonnan elég drága, de használtan ki lehet fogni fél áron). Garnélák beszívása ellen vagy szivacsot kell tenni a szívóágra, vagy van fém garnélavédő hálót.
A leírt halmennyiséggel nem lesz gond, tippre mehetne kicsit több is... viszont a Margaritatust nagyon meg kell nézni honnan veszed. Mivel nagyon kedvelt, elég gyenge a génállománya (nagyon szűk a természetes élettere, közel kihalásig gyújtötték...) és nagyon sok a genetikai hibás, beteg hal a boltokban. Próbálj olyan helyről venni ahol kevés a beesett hasú, görbe hátú egyed és ne hagyd hogy a boltos ezeket adja neked.
Ahhoz hogy legyen garnéla szaporulat, kelleni fog valami moha, a dániók szeretik levadászni a kicsiket.
Co2 nélkül is lehet szép növényes akváriumot csinálni, de ha csak kicsit belekóstólnál a co2 világba akkor vannak élesztős rendszerek.
Co2 nélkül ami nem lesz, az a dús gyep, meg a bokros, alul nem felkopaszodó stem(szálas) növények. De egy jól összerakott low tech akvárium cryptokkal, anubiasokkal, microsorummal, bucephaladra-val, mohákkal, stb. is tud nagyon szép lenni.
-
szat8
tag
Sziasztok!
Régóta szeretnék belevágni az akvarisztikába, és most elkezdtem alaposabban utána olvasni, de minél többet olvasok, annál több a kérdésem.
Gondoltam itt a fórumon sok tapasztalt akvarista van, úgyhogy körülírnám, mire jutottam, és mik a konkrét kérdések.A kiindulási alapnak 50-60l körüli akváriumban gondolkodom. Néztem Eheim szettet (aquastar), hogy abban legalább "minden passzol egymáshoz", de amikor rájöttem, hogy az 54 és a 63 literesbe is olyan szűrőt raktak, ami maximum 60l-t bír, elbizonytalanodtam.
Ha jól gondolom, érdemes akár dupla méretű akváriumra tervezett szűrő, baj nem lesz belőle, túlszűrni nem lehet, az árkülönbözet nem vészes (Eheim Puckup-ot néztem), és legalább nem tömődik el 2 naponta. A garnélák is szeretik a tiszta vizet. Vagy ez túlzás, és bőven elég lenne, amit a szettben láttam? Illetve milyen szűrőt javasoltok, ami nem szívja fel a garnéla szaporulatot?A méret után a lakókat próbáltam belőni, hogy majd ahhoz igazítsak minden mást. A tervben kis nano halak, és garnélák vannak:
- 10-12 db sakura garnéla
- 6-8 gyöngy dánió (Danio margaritatus)
- 6-8 törpe (pettyes) kalászhal (Pseudomugil luminatus vagy Pseudomugil gertrudae)Ha jól tudom, ezek békésen elélnek egymás mellett, de nem lesz túlzsúfolt 12-16 nano halnak mondjuk 60 liter? Esetleg elúsznak közös rajban, és elég 4-5 db is 1-1 fajtából?
(Próbáltam úgy választani, hogy a víz különböző rétegeiben legyen az életterük, és ne zavarják egymást.)A következő kérdésem a növény, pontosabban annak gondozása:
A fenti halak szeretik a sűrű növényzetet. Nekem teljesen új ez a CO2 téma, mármint nem az elve, de hogy szükség van rá akvarisztikában kezdő szinten is, ha sok a növény.
Palackot semmiképpen nem akarok, mert olyan szobában lesz, ahol kisgyerek van, és ott is alszik.
Láttam ezeket a folyékony CO2-s termékeket, mint alternatíva.
A kérdésem, hogy ügyes növényválasztással, és/vagy a megfelelő megvilágítással meg lehet úszni ezt a CO2 oldást/pótlást, vagy mindenképpen szükséges?Egyelőre ennyi, így is jó hosszú poszt lett.
Előre is köszönöm a segítséget mindenkinek!
-
turika86
aktív tag
Ki mivel tisztítja az aljztatot?! Mit ajánlotok milyen sűrűn érdemes csinálni? Esetleg vélemény az eheim quck vac-ról?
Köszi előre is
-
turika86
aktív tag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Akitől hoztam a halakat ő is ancit akart adni, de mondtam, hogy nem szeretnék, azt mondta nem gáz... Megkezdük ezzel a "pontos" algával
De akkor megnyugodhatok ,hogy nincsen nagy baj... Azt hittem már hogy sikerült is elszúrni az egészet...
-
Eugene Roe
őstag
válasz
turika86
üzenetére
Ez a jó fajta alga, a két jó fajta közül a második
örülj neki, hogy van. Világításból 7-8 óra elég. 2-3 hétig elég lesz még a heti 1 vízcsere, mást ne csinálj. 1-2 algaevő kell neked, nem más.Növények hiányában ancit tudnék ajánlani még, pleco-t ne, mert azok 40 cm-esek

-
Alg
veterán
válasz
turika86
üzenetére
Dobjál bele valami plekót/ancit... meg lehet nem ártana valami golyóálló növény bele, mondjuk egy jó adag Microsorum a kőrakás mögé, hogy ha van felesleges tápanyag a vízben azt elhasználja.
Növény nélküli sügeresben amúgy nem tudom ezt hogy kezelik, nitrát/foszfátszelektív gyantát tesznek a szűrőbe?
-
turika86
aktív tag
Egy hete laknak a halak az akváriumban, de már az üveg meg a sziklák kezdenek rendesen algásódni, ez jó vagy rossz jel?! lehet ellene tenni valamit?! vagy csak takarítgassan és kész?! összefügg e ez a szűréssel?!
de ,hogy valami pozitívumot is írjak rendesen nőnek a halak, legalábbis szemmel láthatóan nagyobbak lettek, mint mikor elhoztam őket. -
turika86
aktív tag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Milyen szűrő az amibe ennyi anyag belefér?
Csak kíváncsi vagyok?
Amúgy ha már veszek új szivacsokat a biomasterhez, az előszűrönek 30ppi vagy 45 inkább esetleg 60? (Én a 30ra tippelek) de gondoltam inkább megkérdezem...
-
turika86
aktív tag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Ezek szerint te használód/javaslod a matrix trop-ot!
Érdemes kombinálni valamivel vagy ebből is simán mehet bele 5l a szűrőmbe és jónapot?!
-
Eugene Roe
őstag
válasz
hódmaci
üzenetére
Purigen, nitrátszelektív gyanta, potenciális aktív szén tartoznak a vegyi kategóriába

A seachem az gyakorlatilag pumice, vulkanikus habkő féleség. Ugyanúgy fejtik, mint bármi ilyesmi követ, kavicsot, egy magyar emberke megnézte mi az, és elkezdte mosni / porciózni, majd negyed áron is hasznot termelni rajta
örüljünk neki, hogy van.Az eheim szűrőtöltet vagy túlárazott, vagy semmire se jó.
-
Alg
veterán
válasz
turika86
üzenetére
Siporaxot mondanám a minimumnak... vagy Matrix trop (ez nem a seachem matrix, hanem annak valami másolata...), esetleg az új Aquario Neo Pure verzió
-
Alg
veterán
válasz
turika86
üzenetére
Gyárilag az Oase pont fordítva rakja össze a szűrőanyagokat, ráadásul az előszűrő után már felesleges a durva szivacs a szűrőbe is.
Legalulra egy adag közepes szivacs, fölé amennyi Siporax(ez olcsóbb) vagy matrix (ez meg elvileg a legjobb) fér, a tetejére meg a gyári finom szivacs vagy perlon, esetleg purigen, ha van bent fa és nem akarsz barna vizet.
-
hódmaci
senior tag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
"Alapvetően a sorrend a mechanikai -> biológiai -> vegyi, de a vegyit ne a külsőbe tedd, hanem egy belsőbe / akasztósba."
Milyen vegyi szűrőanyagot javasolsz(nál, tok)
Mert vagy én nem értem mi a vegyi, vagy valami nem kerek:
TM30 az mechanikai
TF Matrix trop az biológiai
Eheim BioMech az biológiai és mechanikai
Eheim Substrat Pro biológiaiÍgy nincs vegyi szűrésem, nem?
Vagy én nem értek valamit?
-
turika86
aktív tag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
-
Eugene Roe
őstag
válasz
hódmaci
üzenetére
Nekem meg a 4 kosárból 3 teli mátrix trop van (keverve substrat pro-val, mert volt feleslegbe), a legfelsőben pedig fele matrix trop, fele tm30 szivacs
perlon helyett tehetsz be tm40-et, csak akkor gyakrabban kell majd bontani, mert gyorsan tömődik.A mechanikai szűrést a matrix trop is ellátja, pláne oase-nál ahol igazából erre van az előszűrő

Alapvetően a sorrend a mechanikai -> biológiai -> vegyi, de a vegyit ne a külsőbe tedd, hanem egy belsőbe / akasztósba.
Pondguru egy szűrőtöltet kereskedő
ebből él.Igazából mindegy, hogy teletömöd, vagy hagysz egy ujjnyi helyet a kosárban. Hagyj egyet ha az szimpibb, én próbáltam mindkettőt, semmi difi, hidd el
ahogy +10-15% töltetben se.Versenyakvánál azért fontos, hogy az a minimális ammónia is ami keletkezeik, a lehető leggyorsabban legyen nitrit és nitrát, ugyanis ezzel arányosan lesz egyre nehezebb megtelepednie az algának. Ezért is nincs sok hal általában, mert a kakiból van a legtöbb ammónia

-
turika86
aktív tag
Ha már külső szűrő, akkor az összerakásnál, tényleg érdemes 2-3kg bio szűrő anyaggal megtömni?! Néztem a pondguru pimp my filter videóját és hát nem aprózta el... Amúgy matrix vagy siporax inkább?! Jelenleg 1l siporax van a belső szűrőmbe...
-
-
mivamma
senior tag
válasz
turika86
üzenetére
Már megint a kifogás. Láttad, hogy van a külső szűrő nálam

Na de viccet félretéve, tényleg nem egyszerű összehozni a technikát úgy, hogy a gyári tető is megmaradjon sértetlenül, de nem lehetetlen.
Az aminózus kép akkor készült nálam amikor külső szűrőre váltottam és két hétig ment együtt a két szűrő.
Ha a belsőt is meg akarod tartani, akkor esélytelen a tető faragása nélkül elhelyezni a külsőt, az én esetemben kivettem a belsőt és annak a helyén ha nem is vígan, de befért a külső csövezése.
Ahogy már te is jól látod, a fórumtárs által ajánlott csövek sajnos a Juwel akváriumokkal egyáltalán nem kompatibilisek.Az esőztetőt én sem javasolnám.
-
turika86
aktív tag
SZépek ezek, nézeggetem is csak az a gond velük, hogy mindet oldalrol kellene feltenni, na már most úgy tényleg furán nézne ki az akvárium már a tetővel, mert jelenleg hátul van egy süllyesztett zseb és ha nem is teljesen de sokkal jobban el tudnám rejteni, illetve a csövek is jobb ha az akvárium mögött futnak... de azért köszönöm!
kutatok tovább!
-
Alg
veterán
válasz
turika86
üzenetére
Ha már úgyis veszel rá, én valami skimmeres cuccot javasolnék...
GA-ban elég drágák az üveg cuccok, de legalább látod kb. mit kell keresni: [link]
Ekkora akváriumhoz a Lily vagy sima cső végű ajánlott a rövid oldalra téve, hogy hosszában keverje a vizet.
Olcsóbb van pl. itt: [link]
Ha nem zavar, acél is lehet azt nem töröd el takarításkor (üvegből kb. garantált hogy előbb-utóbb eltörsz egyet)
Amazonról vagy Aliról lehet egész emészthető áron kapni, aquarium lily pipe 16/22 meg aquarium filter inflow keresőszavakkal. Vagy persze használtan (nekem is van egy eladó üveg inflow meg két outflow, csak ezek 12mm csőre valók)
-
turika86
aktív tag
Úgy néz ki, hogy meglesz az oase 600as biomaster, viszont csövek bemeneti/esőztető nélkül van, esetleg van valamilyen márka ami javasolt, vagy mehet a gyári?! Asszem 16/22mm a cső átmérő...
-
Alg
veterán
válasz
hódmaci
üzenetére
Ne vagdosd fel a szivacsot.
Egyrészt a vagdosással adott plusz felület kb. nulla, másrészt ömlesztve még kevesebb is kerül bele szóval még csökken is az össz szűrőfelület, harmadrészt a szivacs felülete a biológiai anyagéhoz képest amúgyis elenyésző. Negyedrészt kitakarítani is sokkal egyszerűbb az egy nagy darabot. -
hódmaci
senior tag
Na és erről mi a véleményetek?
"Illetve a legalsó rekeszben a tm30 szivacs egyben van belevágva a rekeszbe. Esetleg nem volna jobb ha ezt is felkockáznám késsel 2x2x2.5 cm kockákra és úgy tenném a rekeszbe ömlesztve és nem szorosan illesztve"
Nem csak a szemcsék kiszűrésére gondolok itt elsősorban, hanem a "jó" baktériumok itt is jobban meg tudnának telepedni.
-
hódmaci
senior tag
válasz
Silentfrog
üzenetére
Amennyiben a víz áramlását veszem figyelembe akkor a perlon vatta amivel utoljára érintkezik a víz. Utána visszatér az akváriumba.
Víz áramlását figyelembe véve a következő képen alakulnak a szűrő töltetek:
Akváriumból a szívó ág --> Gyári kék szivacs -> TM 30 Szivacs 5cm vastag -> TF MatrixTrop 1l /nagy szemű/ -> Eheim BioMech mechanikai-biológiai szűrőanyag -> Eheim Substrat Pro biológiai szűrőanyag -> fehér perlonvatta-> akvárium nyomó(visszatérő) ág
Alg
"Eheimből mindent ki kell pakolni hogy az alján a szivacshoz hozzáférj."
A legfelső rekeszbe van a "durva" szivacs amivel a víz érintkezik először. így elég csak a tetejét levenni és máris ott van. Na de én akarok bele még egyet legalulra
-
Alg
veterán
válasz
hódmaci
üzenetére
Az alap elrendezés mindig, víz átfolyás irányban haladva:
- Durva szivacs/előszűrő
- Finom szivacs
- Biológiai szűrőanyag
- Kémiai szűrőanyag (szén, purigen, stb.)
- Perlon vagy nagyon finom szivacsSzivacsot hagyd egyben, annak az a dolga hogy a szemcséket kiszűrje és ne engedje a mulmot a biológiai szűrőanyag közé rakódni. Ezért baromi jó az Oase felépítése, az előszűrőt szétszedés nélkül 5 perc kimosni, magát a szűrőt megbontani elég évente. Az Eheimből mindent ki kell pakolni hogy az alján a szivacshoz hozzáférj.
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
hódmaci
üzenetére
Ezt a szűrőt nem láttam még szétszedve csak képről, de a legfelső kosárba célszerű rakni a perlon vattát ha az teljes értékű kosár a többivel megegyezik a mérete csak a vastagsága más mit a többinek. Kivéve ha ezzel a kosárral érintkezik elsőnek az akvárium vize.
/tehát ha ez egy előszűrő szivacs akkor maradjon a szivacs ha nem akkor oda célszerű rakni a perlon vattát./A perlon vattával érintkezzen utoljára a szűrőből kimenő víz. Ha purigen, szat stb is kerül a szűrőbe akkor csak azt rakjuk a perlon vatta "után" de ezt nem írtad hogy lesz e -
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Lassan elindítom az akváriumot.
Ott tartok, hogy raknám össze a szűrőt.
Kérdés:
Ezek a töltetek megfelelőek és a sorrendjük jó-e?
100x50x50 low Növényes halas
Eheim 600 Typ2275020Legalulról felfele haladok a töltetek felsorolásával és nem a víz áramlás irányával.
Tehát:
Alsó 1. rekesz: TM 30 Szivacs 5cm vastag
Felette 2. rekesz: TF MatrixTrop 1l /nagy szemű/
Felette 3. rekesz: Eheim BioMech mechanikai-biológiai szűrőanyag
Felette 4. rekesz: Eheim Substrat Pro biológiai szűrőanyag
Ebben a rekeszben található még a fehér perlonvatta
Felette 5 (fél)rekesz: Gyári kék szivacs
Ez így ok lehet?Tul képen ezek voltak benne de az alsó két töltet Eheim MechPro műanyag hengert kivettem és a szivacs meg a matrix menne helyette.
Illetve a legalsó rekeszben a tm30 szivacs egyben van belevágva a rekeszbe. Esetleg nem volna jobb ha ezt is felkockáznám késsel 2x2x2.5 cm kockákra és úgy tenném a rekeszbe ömlesztve és nem szorosan illesztve?
-
turika86
aktív tag
válasz
Silentfrog
üzenetére
Köszönöm a hasznos infokat! akkor rámegyek a használt oase-re első körben, mert az tetszik a legjobban...
-
Alg
veterán
válasz
turika86
üzenetére
A Tetra és a Sera nem annyira a minőségi szűrőiről ismert... pl a Tetra szűrők nagyon gyanúsan hasonlítanak a kínai SunSun szűrőkre, ebből aztán olyan következtetést vonsz le amit szeretnél... egy biztos, az a műanyag és az Oase szűrőház műanyaga nagyon nem egy kategória.
Szvsz JBL, Eheim, Oase trióból érdemes választani Európában, a Fluval inkább USA-ban elterjedt. Kb. az ár és a minőség is így van sorrendben JBL<Eheim<=Oase
Ja meg van az ADA, de azt normális ember nem vesz.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Osztrák videó, a srácok tanácsai eddig nekem mindig beváltak
Szerk: tényleg, az új AquaEl-ekről is jókat hallani
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
turika86
üzenetére
Szerintem majdnem mindegyik szűrőnek van jó és gyengébb szériái. Pl van nekem egy JBL e 1901 ami 6 éve megy hiba négy alkalommal volt kitakarítva. A JBL e 1502 meg új korában is "szériahibás" a forgalmazó szerint is.
Vettem egyszer egy Tetratec 1200 külsőt, használtan 10 ezerért. Az összes tömítéseinél folyt a víz. Kicseréltem az összeset kb 1200 forintból azóta 6-7 éve tökéletesen működik.
Szerintem egy fontos a külső szűrők összerakásakor mikor összerakod használj valamit ami keni a tömítéseket. Nem fog kiszáradni, szépen össze lehet tenni vele a szűrő alkatrészeket. ( én vazelint szoktam használni,erre és csak erre.
)
Szerintem a legkevesebb baj a legegyszerűbb szűrőkkel van ,és ha márkát nézzük akkor én Eheimet választanék.
Van egy külső szűrőm
Szerintem van vagy 20 éves. Nem enged , nem csöpög,csak picit zörög. Medence vízfogatónak fogtam már be.

-
mivamma
senior tag
válasz
Silentfrog
üzenetére
Nekem addig nem volt vele bajom, de tény, a JBL is elismerte, hogy jött ki egy hibás széria a 1502-ből, pont az általad említett hibával.
Ezek a hibák viszonylag hamar kiderültek, mint nálad is, ezeket cserélték is. -
turika86
aktív tag
Tetra ex 1200 plus?? Valakinek van ilyen? Vagy tényleg csak az oase eheim páros? (Még ha használt is?)
-
turika86
aktív tag
válasz
Silentfrog
üzenetére
Komolyan ennyire problémás az összes külső szűrő?
Én meg itt vadászom a használtakat... De egyre jobban elbizonytalanodom... -
Silentfrog
Topikgazda
válasz
mivamma
üzenetére
Neked sosem volt bajod a JBL e 1502-vel? Nekem garanciában kicseréltek benne szinte mindent. Az mondta a hazai forgalmazó ne küldjem vissza , küldenek alkatrészt. A fejadapter oldotta meg a problémát. Folyamatosan levegősödött, meg csöpögött is itt ott. Már egy hónapos korában kezdte. (fejadapter, feltöltőgomb, fejtömítés mindet kicseréltük)
-
turika86
aktív tag
Nah feltúrtam az internetet, és nem túl sok jót olvastam a fluval-al kapcsolatban... Szerintem ebből oase lesz, az tűnik a legszimpatikusabbnak
-
turika86
aktív tag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
406 ot tudnék eléggé kedvező áron venni... Megfontolom...
-
Eugene Roe
őstag
-
turika86
aktív tag
Amúgy most ajánlották még a fluval 406/407 az eheim helyett... Arról valakinek vélemény?
a három közül ez van a legjobb árban.. -
turika86
aktív tag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Pont a zaj miatt félek a nagyobb szűrőktől, egyelőre tartja a frontot a gyári bioflow , de ha megnőnek a halak akkor szerintem kevés lesz...
-
Alg
veterán
válasz
turika86
üzenetére
Parancsolj, ennyiért ajándék

-
Eugene Roe
őstag
válasz
turika86
üzenetére
Én 200 literre legalább az előbb említett 600-asokat + egy zöld eheim aquaballt ajánlanék. Az aquaball nagyon sok szemetet összeszed, így vagy tisztább lesz az akva, vagy ritkábban kell megbontani a külső szűrőt + a garnik is tudnak legelni rajta.
Nekem egy 2080-as Eheimem van, én erre szavazok egy kicsit lefojtva, de kezdetnek egy kicsit overkill lenne + hangos is (csillapítás nélkül) de szűrésileg tuti

-
Alg
veterán
válasz
turika86
üzenetére
Jellemzően nem szokott lenni - persze mindennel lehet ökör módon bánni, elrepeszteni csatlakozókat, szétbarmolni gumömítéseket stb, de viszonylag sok alkatrész kapható külön is ha esetleg cserélni kellene.
Nálam az Ecco pro 4 éve megy gond nélkül, és használtan vettem már akkor is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Yettel topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple MacBook
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Lenovo X1 Yoga G4 i5-8265 számlával, garanciával
- ÚJ Lenovo LOQ Intel Core i5-13450HX, 32GB, 1TB, RTX 5060(8GB), FHD IPS 144Hz
- S. Mario PC! Hogy fusson a Super Mario! I5 14400F / RX 6900XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 11900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- 2színben! Lenovo Yoga PRO 9 Ultra 9 285H 32GB RAM 2TB SSD RTX 5060 8GB 16" QHD+ OLED 3év Prémium GAR
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Marad ami marad, illetve ami nem tetszik az szintén megy, ami tetszik és marad az még plusz lesz.

örülj neki, hogy van. Világításból 7-8 óra elég. 2-3 hétig elég lesz még a heti 1 vízcsere, mást ne csinálj. 1-2 algaevő kell neked, nem más.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
perlon helyett tehetsz be tm40-et, csak akkor gyakrabban kell majd bontani, mert gyorsan tömődik.