Hirdetés
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- sziku69: Szólánc.
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
- Mr.Csizmás: Bestbuy travel, utazós, kirándulós topic - szállások, jegyek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alg
veterán
Tegnap felkészültem hogy szétbontom a kockát, már a scape-et is kb. kitaláltam, de aztán megint leikráztak a cory-k, meg közbejött egy csomó teendő...
Szóval egyelőre marad a dzsungel, és lecserélem az üveget, mert ez a 37x37x43(magas) arány nagyon nem jön be, nincs elég alapterület, de közben jó magas...
Most kérek árajánlatot pár helyről egy 80x35x35-re, ekkora még pont elfér, nem is kezelhetetlenül nagy, és már építeni is lehet bele valamit. Legvégső esetben meg ott az Oase 60x35x35-öse, amit még boltból is kiszállítanak emberi áron.
A cory ikrás növényt/leveleket meg átraktam a frissen indított garnis akváriumba
meglátjuk lesz-e valami belőle. -
vendingo
veterán
Üdv
Eladtam kollégámnak egy 250 literes akváriumot. A kérdésem az lenne, hogy mennyire árt neki a fagy? Mint kiderült, hogy az udvaron tárolja, mert még nincs meg a helye. A ragasztás mennyire bírja ezeket a mostani minuszokat? (Víz nincs benne) -
szat8
tag
Tényleg van köztük hasonlóság az elrendezésben!
Mondhatni lemásoltad az enyémet...
Jó lett az a szikla, majd ha jól benövik a növények hátul (ami a CO2 mellett sokkal gyorsabban fog történni, mint nálam), akkor szépen kitölti az akvát magasságilag is.Egyébként próbáltam kicsit azzal játszani, hogy hátrébb kisebb követ raktam, és nagyon meredeken megemeltem a talajszintet is, tiszta domboldal lett. Állítólag növeli a mélyégérzetet. Nem tudom, azért nem érzem azt tőle, hogy hirtelen dupla távolságra került a hátsó üveg, de tény, hogy jobban tetszik így.
A crypto-kat én is szeretem, a kedvencem az albida brown, szétosztottam több tőre, remélem szépen megnő újra. A lutea hobbittal viszont nem volt szerencsém. Meglepődtem, milyen sötétlila lett az összes új levele, de nem fejlődött valami szépen. Bezzeg az albidának vagy 10 cm hosszú gyökere volt, amikor kihúztam!
Igazából nagyon nehéz volt víz alatt elrendezgetni a talajt, miközben a fél akvárium maradt eredeti állapotában. Szerintem az amazoniából kimosódott közben a tápanyag 80%-a ahogy beraktam, bármilyen módszerrel is ügyeskedtem. Legközelebb már nem így fogok hozzá.
Viszont én is bezsákoltam az aljára MD módra némi talajt, ezért ha lesz egyszer rescape, az megy vissza az aljára a bacikkal együtt.
-
szat8
tag
Jó hallani, hogy úgy sikerült, ahogy szeretted volna.
Én is így voltam vele nagyjából, amikor a jobb oldalát újracsináltam nemrég az akvának. Sokkal elégedettebb vagyok vele, mint az előző változattal. Biztos lehetne még sokkal jobban megcsinálni, de nálam meg a kövekből volt csak ennyi, mindet felhasználtam végül, és nem éreztem, hogy másmilyen kövekkel szebben meg tudtam volna csinálni a mostani tudásommal, ennyire tellett.
Rakok fel egy képet, amit csak gyorsan lőttem róla 2 napja, de még most kezdenek magukhoz térni a növények, hátul középen a rotala wayanad ki se látszik még, szóval úgy nézzétek.
Ami a fás hardscape-et illeti, az okosak azt mondják, hogy sosem talál az ember pont olyan alakút, amilyet szeretne, hanem több kissebből kell összerakni. De ebben még semmi tapasztalatom, mert a fenti az első és egyetlen akváriumom, habár nagyon szeretnék egy kisebb fásat is előbb-utóbb......És a végére egy pro tipp a homokból a talajszemcsék kiszedegetésére, amit nemrég fedeztem fel egy YT videóban:
Erős mágnes!
Meglepő, de az amazonia talaj vastartalma miatt tapad a mágnesre, a homok viszont nem!
De tényleg jó erős mágnes kell hozzá. -
Alg
veterán
Done.
Az MD-féle hálós zacsiba rakott Amazonia megoldással csináltam, így azzal se kell majd foglalkozni remélhetőleg.
Ahhoz kjépest mennyire nincs érzékem hozzá, kb. olyan lett mint amilyennek elképzeltem.
Még tisztul, majd ha kicsit szebb lesz rakok fel képet.A nagyra is ráférne egy rescape amúgy, de ahhoz nincs idegzetem, meg lövésem sem hogy lehetne egy akkora kockát szépen megcsinálni (igazából van: 30-40ezer forintnyi vasfával, amit vagy 2 tonnányi anyagból válogatok ki hogy pont passzoljon
) -
Warton
őstag
"Ja és leváltottam a profito tápot, azóta a microsorum windelow nem kezd mindig feketedni, hanem szép zöld marad. Nekem egyértelműnek tűnik, hogy ebben a táp volt a ludas."
Dettó, sőt nekem bizonyos növényeknek a levelei ki is lyukadtak. Utánanézve kálium hiányt olvastam a probléma forrásaként. Mióta heti szinten a profito és carbon mellé káliumot is adok, azóta így néz ki, meg a többi növény is szebb lett.
-
szat8
tag
Pár hete én is újítottam az akván, de nem olyan nagy kaliberben. "Csak" kiszedtem az előtérből és jobb oldalról az összes fekete homokot, öntöttem be új akvárium földet, és világosabb színű homokot.
Vettem néhány új növényt is, kipróbálom mennyire lehet low-techben gyepet csinálni articularis miniből és marsilea hirsutaból. Meg persze kicsit rendezgettem az apróbb köveket is az új részen.
Sajnos bármennyire igyekeztem ezt elkerülni, mindeközben többször is teljesen felkavarodott a vízben az apró szemcse, sok vízcsere, kavarászás közben egy hal és egy garnéla is odalett megzavarta őket a sok variálás.
Egyelőre csak azért nem raktam fel képet, mert a növények még el se kezdtek nőni ezalatt a pár nap alatt, az amano garnélák viszont jól teledobálták talajszemekkel a homokot...Ja és leváltottam a profito tápot, azóta a microsorum windelow nem kezd mindig feketedni, hanem szép zöld marad. Nekem egyértelműnek tűnik, hogy ebben a táp volt a ludas.
Ami az egyszerű setupot illeti, az elmúlt időszakban az MJ aquascaping YT csatornán felkerült pár no-filter low-tech kis akvárium, amibe persze így kellett úszó növény, és valami stem is, de szerintem ezeknek nem vészes a kordában tartása co2 nélkül, mert annyira azért nem nőnek villámgyorsan. Magam is nagyon gondolkodom valami kisebb, csak garnélás, sok növényes akván, de most a keretet egyelőre elvitte a 60p-snek a felfrissítése.

Sok sikert az új akváriumhoz, rakj majd fel képet, hogy milyet csináltál, amikor összeállt! -
Alg
veterán
Kis update: szétbontottam nemrég... nem volt egy sikertörténet végül...
- Baromi nehéz volt karbantartani, pici, zsúfolt akvárium, nagy lapát kéz, ráadásul az akva elhlyezése miatt jobb kézzel alig tudtam hozzáférni, "balkezesre" volt építve...
- Egy CO2 hiba kinyírta a garnéla állomány 3/4-ét
- itt eléggé elment a kedvem a dologtól.
- Elég hektikus az életem jelenleg, alig volt időm foglalkozni vele, és egy ilyennel azért kell legalább heti 1-2 órát - volt hogy teljesen benőtt mindent a Rotala, az üvegen folyamatosan gond volt a zöld alga. stb.Szóval szétszedtem, a túlélő pár garnélát áttettem a nagyba (na, az elketyeg magában, csak víz rátöltéssel hónapokig, alga zéró... a hatalmas Buce-erdő teszi a dolgát).
Most valami egyszerűbb setupon gondolkodom, co2 nélkül, csak mohával+crypto/anubias/buce vonalon... és semmi ágas-bogas meredező felépítmény
-
Warton
őstag
Az egyik neon halam fokozatosan elvesztette a színét, kvázi befehéredett, de úgy egyébként aktívnak tűnt, viszont tegnap elhalálozott. Ez milyen betegség lehet, mit lehetett volna ellene tenni?
Akva paraméterei: 110 liter, társas akvárium (kb. 10neon 1-2 molly, 3xifo, 1 anci, 2 páncélosharcsa, számolatlan mennyiségű garni), viszonylag sok növény, heti 30%-os vízcsere, kétnaponta történő etetés. 25C fok.
-
szat8
tag
válasz
Dsandor8200
üzenetére
Szerintem ez az egy szemcsetípusa a tápnak kisebb sűrűségű lehet, mert néha nekem is felszínre kerül egy-egy darab belőle. Vissza szoktam tuszkolni a talajba, nehogy az algákat etesse a víznek kitéve.
-
Dsandor8200
csendes tag
-
bringasisti
őstag
válasz
Silentfrog
üzenetére
Fogalmam sincs hogy micsoda, csak poénkodtam. Egy biztos, hogy nem a természet műve.
-
Alg
veterán
válasz
Dsandor8200
üzenetére
- Csigapete? (bár az nem ekkora és/vagy nem kemény)
- Kiszakadt a Purigenes zacskód? (az is kisebb lenne)
- Elgurult a gyógyszered?
- Pici Gyerek van a lakásban? Lehet ő "eteti" valamivel a halakat...
- Növény gyökértáp ami a felszínre keveredett? (pl. Tropica kapszulában vannak hasonló golyócskák) - én erre tippelnék hirtelen -
Whynot?
aktív tag
válasz
Silentfrog
üzenetére
olyan mint az a víz hatására duzzadó biogél gyöngy
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
bringasisti
üzenetére
Ez pontosan mi? Sosem láttam még ilyet.
-
bringasisti
őstag
válasz
Dsandor8200
üzenetére
Ivadék biliárd golyó. Ilyen szabályos gömb alak szerintem a természetben nincs
-
myk74
senior tag
válasz
bringasisti
üzenetére
Igen, minden is van hozzá azonnal. Becsülendő példa!
-
myk74
senior tag
válasz
bringasisti
üzenetére
Nekem 2 db 2224 - es van. Egyik fél a másik 10 éves. Ha egymás mellé teszem, nem igazán tudom melyik a régi. Működése a réginek ugyan olyan halk mint újkorában. Van egy új akasztós is itthon tartalékban, az is tökéletes. Volt pár eheim eddig, de egyikben sem csalódtam.
-
myk74
senior tag
válasz
bringasisti
üzenetére
Bizony így van. Egy 5 éves eheim, még szinte újnak számít!
-
bringasisti
őstag
válasz
Silentfrog
üzenetére
Ez az ideális méret
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
Silentfrog
üzenetére
Apró szemcseméret, valódi nem színezett márvány zuzalék, nem élesek a szélei, van belőle fekete is.

-
bringasisti
őstag
válasz
mivamma
üzenetére
Arra kell vigyázni, hogy a sügér szeret kertészkedni, és ha éles a zuzalék akkor a halat fogorvoshoz kell vinni. Ha éles zuzalékot tudsz csak venni, akkor egy vödör vízbe kell tenni kis mennyiségben és fúrógép és keverőszár segítségével meg kell igazítani az éles felületet.
-
mivamma
senior tag
Sügeres akváriumba mit ajánlanátok aljzatnak. Tudom, hogy ördögtől való, de feketét szetetnék.
-
burriebonz
tag
válasz
vwpolooo
üzenetére
Na igen sajna van hogy csak ez a megoldás játszik. Szerintem a szülő ketrec rendben van így, de erre azért mások talán tudnak biztosabbat mondani, nálam igazából csak elvétve szaporodtak, ugye én nem nagyon tudok napi szinten foglalkozni vele szóval inkább a lehetőségekhez mérten legalacsonyabban tartom a hőmérsékletet.
-
vwpolooo
csendes tag
válasz
burriebonz
üzenetére
Múltkor sajna császár metszés lett a terhes guppyból, tele volt pici hallal, párat sikerült belőle megmenteni. Köszönöm a tanácsot.
Most a Molly-nk is terhes, már eléggé rejtőzködő volt, a kimeneti nyíláson is megjelent a fehér folt, valószínűleg szülni fog. Beruháztunk egy szülő ketrecre mert állandóan zaklatta a him molly, van valami elhelyezési szabály vagy a képen látható módon jó lesz?.
-
turika86
aktív tag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Ok, köszönöm, akkor inkább itt is inkább a többet veszem
-
Warton
őstag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Volt már lyukas akváriumom, és az azért nem úgy néz ki, hogy egyik pillanatról a másikra felrobban és elárasztja a lakást, a szomszédot, kimossa a talajt a házad alól, ami miatt az összedől.
Valójában: megjelenik egy pici tócsa az akva alján. Mondjuk ezt ingyen kaptam és kb. 5 hónapig semmi gond nem volt vele. Állítólag lehet javítani, szilózni. Nem próbáltam. -
turika86
aktív tag
Sziasztok!
Purigent szeretnék venni a 200l akváriumhoz szerintetek tényleg elég a 100ml zacskós kivitel, vagy jobban járok a 250ml el ha harisnyában teszem a szűrőbe?! Illetve van e valamk jelentősége hogy a belső vagy a külső szűrőbe rakom?! Esetleg elosztva mindkettőbe?!
Köszönöm -
myk74
senior tag
-
myk74
senior tag
válasz
Warton
üzenetére
Teljesen egyetértek veled. Kezdő akvarista vesz egy szettet. Rájön hogy gyenge a hozzá tartozó szűrő, kevés a beépített világítás. Mi marad, az üveg.Többe lesz a végén, mintha külön megvenné a megfelelő cuccokat. Láttam gyári alap szetthez tartozó akváriumot, trehány ragasztással amit biztosan nem töltenék fel vízzel. . Én tuti szétnéznék halas csoportokba. Vannak akik nagyobbra váltás miatt adják el a kisebb akváriumot, és kifogsz egy lelkes akvaristát aki szépen tisztán adja oda. Helyi csoportokba meg metszésből lehet olcsón növényeket stb szerezni. Én ki tudnám hozni 50-60 körül a 54 literes szettet.
-
szat8
tag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Vitáról szó sincs.
Én sem javasolnám kifejezetten, és ha tudom előre, hogy ennyire nincs benne anyag, mást választok.
Csak azt mondom, hogy ha ezen múlik valakinek, hogy hasonlókon spórolva belekezdjen ebbe a szép hobbiba, és azt a pénzt inkább arra fordítja, hogy a halak jól érezzék magukat, akkor ez ne tartsa vissza, mert akár ezzel a gyenge polccal is megoldható, persze óvatosan kezelve. -
Eugene Roe
őstag
Ebben nem nyitok vitát! Szakadt már rá rokonra 80kgs-os könyvespolc 3db 40kg-os tiplivel és csavarral. Sőt, a 1,5-es vezetéken is ment már 3,5kwh teljesítmény, amig ki nem lépett belőle, szóval sok sikert

18m2 panel szobában 22 ezer / m2 szalagparkettánál nekem megért némi aprópénzt. De nekem pl. 10-15 ezret spórolni egy üvegen nem ér meg beülni az autóba, menni Budapesten 2*45 percet autóval, aztán 1,5 órát ecetezni a vízkövet. Ízlések

-
szat8
tag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
A 2x2-es, gyakorlatilag papírból készült kallax polc szépen elbírja a 63 literes akvát kövekkel megpakolva. Persze azért a falhoz csavarozva rögzítettem hátul a gyári alkatrészekkel (nem az üveget, a polcot
), és tettem az akvárium alá szivacsot.
Nem mondom, hogy büszke vagyok rá, de működik.
Mentségemre: azt hittem a külső vastagabb elemekben több anyag van, és nem papírsejtcellás, vagy mi a fene... -
bringasisti
őstag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Én Pesten lakom és mikor abbahagytam a felszerelés nagy részét kidobtam mert 50 literes akváriumot 3 ezerért nem vett senki pedig saját gyártmány volt. A drágább felszerelést nem is említem
-
Eugene Roe
őstag
válasz
Warton
üzenetére
Kimegyek én is a 10 emeletrn az erkélyre hátha találok egy szőlőtőkét
meg pl. én ancit se vennék sose, tehát ízlések.A használt akvárium is olyan, hogy elég drága otthon a padló, úgyhogy nem akartam a gányolt, ismeretlen előéletű cuccol között kutakodni. De persze ez sok mindentől függ, hol laksz, mit szeretnél, stb.
Ilyen benzinárakkal elutazni 35km-t egy abbahagyott hobbi miatti üvegért, majd tisztogatni, stb.
Mondom ezt úgy, hogy az üvegen, szekrényen, állatokon kívül szinte mindent másodkézből vettem 
-
Warton
őstag
Meg még az jutott eszembe, hogy facebookon erre-arra vannak emberek akik a növény metszésüket odaadogatják ingyért vagy gombokért. Vagy pl. nekem lebabáztak a garnélák és 40 darabért cserébe kaptam egy nagyobb méretű kb. 15cm ancit, ami mondjuk alapesetben sokezer forint lehet.
Az anci kedvenc fája pedig nem az, amit megvettem 5káért, hanem a szőlő tőke, amit a kertből ástam ki.
-
Warton
őstag
Szerintem a használt piacot is érdemes lenne megnézni. Én pl. 27-ért vettem 110 literes akvát felszereléssel mindennel, halakkal fával földdel stb.
-
Chris0321
veterán
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Elhiszem, hogy ennyit kellene költeni, akkor várok még vele mert közben motorkerékpár felújítás közben is vagyok.
-
Eugene Roe
őstag
válasz
Chris0321
üzenetére
Egy akva tetővel alátéttel 20k, a szép dizájnos az 35k
Egy szűrő 15-22k
Egy világítás 10-25k
1db szebb fa 7k
5l föld 7-8k
4 doboz növény 6-7k
20 olcsó kicsi hal 5k
10 drága kicsi / 4 drága nagyobb hal 8-10k
Ha már 2022 van, akkor legyen 1-2 amanó (tető nélkül kiugorhat) / 3-4 (nem szaporodó) csiga 2kEz összesen 80-125k
+ 60 liter (70kg) már pont az a tömeg, amit a legtöbb ikea bútor nem bír el, egy oszlop-bútor 20-35k.
Vityó és Covid miatt ennyi, 3 éve ez -25-30% volt.
-
fecke78
senior tag
én meg azt vallom isten pénze nem elég ....
-
szat8
tag
válasz
Chris0321
üzenetére
Ha nem zavar a külföldről rendelés, én lámpát pl aliról vettem, konkrétan innen. Lassan egy éve használom, és eddig tökéletesen meg vagyok vele elégedve növényes akváriumon. A hazai boltok azért sokat rádobnak az árra, meg persze a divatos márkanevek.
Egyébként szerintem a növények tartása dob sokat az akvárium költségén, a halak jól elvannak, ha nem valami érzékenyebb fajtát választ az ember. De én zöldfülű vagyok a témában, csak tavaly kezdtem.
-
Chris0321
veterán
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Köszönöm a választ, akkor ezt még átgondolom. Max. 50.000 körüli összeget vártam, ez jóval több. Kisebb akváriumot nem nagyon szeretnék, mert az hamar kevés lett fiatalabb koromban is és nem akarok kétszer költeni.
-
Chris0321
veterán
Hello.
Gondolkozom rajta, hogy megint szeretnék tartani halakat. Még 30 éve tizenévesen tartottam, de sajna már csak egy akvárium maradt ami nem tudom mennyire használható még mivel ragasztott. Gondoltam veszek egy kb. 60 literest, abban már elfér pár hal valamelyest vegyes felhozatalban és érdekelne nagyjából mekkora beruházás lenne ez nézegettem szetteket de nem sokat értek már ezekhez. -
Junkie
aktív tag
Köszi, igen, macro és planter(micro) is megy, 2-be táptalaj is van, a legkisebb 42 literes abba csak aktív talaj. A kis akvába van chihiros doktor, igazából megy de összességében szerintem nem sokat tesz hozzá vagy vesz el, az oxigén szintet emeli kicsit az akvába. Vízfelszin fodrozás mindegyik akvába van, levegőbeoldáshoz elég az.
-
szat8
tag
válasz
Junkie
üzenetére
Hű, milyen szép élénk színű a növények! Gratulálok hozzá, mutatós akváriumok!
Köszönöm az infót a tápról! Ha ennyi pozitív tapasztalat van vele, lehet, hogy mégis teszek vele egy próbát.
Macroval együtt adagolod mindegyikben? Gondolom ilyen sok növénynél kevés, amit a halak termelnek...Sterilizátort is szoktál használni? Pont nemrég volt róla szó itt a fórumon. Nekem nincsen, de ami az oxigén részét illeti, épp azon gondolkodtam, hogy éjszakára megpróbálom úgy állítani a szűrő csöveket, hogy kicsit levegőztessen. Jelenleg is hullámoztatja a felszínt, de úgy hallottam éjszakára van, aki kintebb emeli.
-
Whynot?
aktív tag
-
szat8
tag
válasz
Whynot?
üzenetére
Előkevertből erről az Invital Feroxról van szó?
Az összetételt nem látom, de azt írja a macro tápjában van kálium. Ezek szerint ebben nincs?
Vagy mivel porból kevered, adsz hozzá azt is?Olyan érdekes, hogy szinte minden valamirevaló táp esetén van, aki csodaszép növényt nevel vele, másnak meg nem válik be. Tiszta mágia ez a tápozás. :)
Az MD fish csatornán is a srác API leafzone-t használ, ami gyakorlatilag csak kálium és vas, mégis nőnek a növényei. Persze gyökéren keresztül tápoz mellette, és algája is van azért, de az epifitái mégse pusztulnak sorra...
Mondjuk ki tudja, mennyi nitrát van a csapvizében, meg náluk lágyvíz folyik a csapból, nem kell RO-val bajlódnia. -
Whynot?
aktív tag
Póbáltam Green Aqua tápot, picit többet adagolva, mint a leírás szerint szükséges. (CO2 és közepesnél kicsit erősebb fény mellett.) Burjánzott minden, szép piros volt aminek kellett, de apránként a növények szára elvékonyodott, nem győztem megújítani őket. Aztán Próbálkoztam TF-fel. Nem jött be, visszaestek a növények és zöld poralga kezdett növekedni. Visszaváltottam GA-ra és visszaállt minden. Instagram reklám miatt kipróbáltam az invitál előre bekevert tápot. Semmi sem romlott, sőt, most nincs ez a szár elvékonyodási problémám, de az igaz, hogy többet kell adagolni, mint az előírás, de sokkal olcsóbb mint a GA. Adagolok hozzá kevés plusz foszfátot is hétvégente. Most a porból keverem az Invital tápot, szinte gombokért adják a többihez képest és nagyon jó. Növények szeretik, nincs hiányuk semmiből és egyáltalán nincs algám. Szerintem adj neki egy esélyt!
-
-
myk74
senior tag
-
szat8
tag
Értem!
Nekem kicsit más a hal/növény arány, ezért a nitrátszint megvan táp nélkül is. (Csapvízzel 15-20 is volt, RO-val sikerült 10 alá vinni, most kb 5 körül van.)
A foszfáttal most kísérletezek, hogy mennyit érdemes rásegíteni. Mármint tudom, van az az 1/10 arány, de hogy ahhoz mennyit kellene adagolnom naponta a foszfátból, az még nem alakult ki. Meg nem is akarok annyit méricskélni, azt próbálom inkább kitapasztalni, mi a jó a növényeknek.
Talán nem a TF lesz az én tápom, de jó minél többet megismerni, úgyhogy hasznos volt az infó! -
szat8
tag
Megnéztem a TF tápok leírását, és kicsit összezavarodtam.
Az EasyLife-nál a micro tápban (Profito) van a Kálium, ahogy a Tropica premiumnál is. A GA-nál pl. a macro-ba rakják...
De a TF-nél mindenben van!
Leírás alapján van a TF Planterben, a TF Macroban, de még a LiquiCarbo-ban is! Viszont hogy mennyi, az rejtély.
Ha nem szeretnék macrot adagolni, jól sejtem, hogy a Planterben úgy lett belőve a Kálium mennyisége, hogy elég legyen low tech-ben?
(A LiquiCarbo-ba pedig csak egy picit raktak, mert segít a szén beépülésében, vagy valami ilyesmi?)Bocsánat a rengeteg kérdésért, de kicsit zavaros nekem egyelőre a dolog.
-
szat8
tag
Köszönöm a választ!
Már máskor is rácsodálkoztam, hogy milyen szép élénk színű növényeket tartasz low tech-ben, rá is kérdeztem, ha jól emlékszem az alternanthera kapcsán...
Azóta már én is lágyvizezek, azt hiszem itt az ideje a tápozásomat is jobban átgondolni.Utána nézek ennek a terméknek, mert a boltot már láttam, de a tápjukról eddig nem hallottam. A tropica premiummal szemeztem, de megnézem ezt a TF termékcsaládot, köszi a tippet még egyszer!
-
Warton
őstag
Hangtalan vagy nagyon halk levegőpumpát szeretnék beszerezni. Van valamilyen javasolt modell vagy ilyesmi? Illetve az elhelyezésének van valami specialitása (pl. sarkoba, szűrő elé mögé stb?) vagy tökmindegy. Egy 110-es akvába és egy 30-as betta akvába keresek egyet-egyet.
-
burriebonz
tag
válasz
vwpolooo
üzenetére
Hát sajnos ebben az esetben bármilyen borzasztó is, de az az egy megoldás van ha felvágod és akkor az ivadékok talán megmaradnak, ha nem tudja kihordani akkor az anya így is úgy is elpusztul. De hát azért csak saját felelősségre, mert aztán lehet nem az a baja, de kép alapján nagyon úgy néz ki mint ami nálam volt.
-
vwpolooo
csendes tag
válasz
burriebonz
üzenetére
Köszönöm, és lehet valamit tenni? Megmenteni? Esetleg az ivadékokat? Ez az egy pár guppynk van csak.

-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
burriebonz
üzenetére
Ha használsz yízelőkészítőt akkor egész sűrűn lehet vizet cserélni. Én nem cserélnék sokat pl 50-70 % hanem többször 20-30-at .
-
burriebonz
tag
Na megint Hi!

Az a bökkenő hogy pár hétig magára kellett hagyni az aksit aztán felszaporodtak a gyomok, na most az ilyen elhalt részeket stb. eltávolítottam, viszont azóta is ilyen "láp" szaga van. Na most ilyenkor érdemes egy nagyobb vízcserét csinálni, vagy inkább még várjak?
-
myk74
senior tag
Macro ha jól emlékszem nitrát /foszfát /kálium, szerintem, foszfát hiány.
Szerintem valamelyik hiányától jön a fonal.
Én anno elhagytam a profitot, sokat küzdöttem vele, ahogy egyre igényesebb növényeket telepítettem,mindig volt valami probléma.
Vagy valamelyikből több van és ezért nem bír beépülni a másik elem. Volt valahol egy táblázat az antigonista és szinergista öszzefüggésekről. -
szat8
tag
A ProFito-ban van Kálium, a nitrátom meg rendben van a halak miatt. Vas ugyan tényleg van benne, de nem olyan sok, van külön az EL-nek tápja sok vassal ferro néven, és vasat is mértem, alig lehet kimutatni.
Van a növények között Ludwigia repens és rotala H'ra, azok felvesznek minden vasat szerintem. Ráadásul amíg nem kap mellé foszfort, a vastól nem jelenik meg nálam a fonálalga.Mindazonáltal köszönöm a visszajelzést!
-
szat8
tag
Van egy dilemmám a tápozással kapcsolatban, hátha tudtok tanácsot adni.
Kiindulási alap:
Adott a lassan 1 éves low tech aksi, egész szépen beállt, EL ProFito-t és Easy Carbo-t adok napi leosztásban az eleje óta.
Újabban elkezdtem lágyvizezni, nagyon bevált, minden jobb azóta, a GA-s GH+ KH+ cuccal szoktam visszasózni 150 TDS-re.
Az aktív talaj miatt egy ideig adagoltam foszfátot is, de ahogy beállt a talaj, elhagytam.
Viszont ahogy néha mértem a szintet, és a lágyvíz óta lement nullára a foszfát szint.
Nagyon óvatosan elkezdtem újra adagolni, kb 0,2 ml/nap a 60 literes aksiba. Heti 50% vízcsere RO vízzel. Mértem közben, sosem ment 0,1 fölé a foszfát szintje.
A növények látványosan jobban nőnek, főleg az epifiták, mint az anubias és a bucephalandra, olyan növény is elkezdett hajtani, ami hónapok óta csak vegetál, de: megjelent újra a zöld fonálalga!
Teljesen biztos vagyok benne, hogy van összefüggés.Kérdés:
Hogy oldjátok meg a foszfát pótlást alga nélkül?
Csak legyek türelmes, és beáll a rendszer az új tápozásra alga nélkül? (egyelőre nem úgy tűnik)
Vagy UV lámpa, esetleg a nemrég emlegetett CD sterilizátor mellett nem jönne vissza az alga?
Vagy teljesen rossz nyomon járok?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- World of Warships
- Az elfek is rábólintottak a Yunzii új billentyűzeteire
- Video digitalizálás
- Yettel topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kiszivárgott a Xiaomi 17T és 17T Pro teljes specifikációja és eurós ára
- Filmvilág
- Parfüm topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...
- Honor Magic5 Lite / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Dell Precision 7760 - i7-11800H, 64GB RAM, 1TB SSD, RTX A3000, 17,3 27% ÁFÁS
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- 233 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
meglátjuk lesz-e valami belőle.
)
- itt eléggé elment a kedvem a dologtól.

meg pl. én ancit se vennék sose, tehát ízlések.