- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
szat8
tag
-
szat8
tag
Minden így van, ahogy írod, és a kolléga is biztos érti a dolgát az eddigi hsz-ei alapján. Csak azért írtam kis pontosítást, mert ha valaki idetéved a fórumra, félreértheti a dolgokat. Nem okoskodásnak szántam.
-
szat8
tag
Szerintem a TDS értékét a keménységen kívül sok más oldott anyag is befolyásolja, ezért nem lehet belőle egyértelműen meghatározni, kivéve ha vegytiszta víz visszasózásáról van szó.
Én cseppteszttel szoktam keménységet mérni, GH és KH értékre külön. -
szat8
tag
A Chihiros lámpák elég szaturált fényt adnak. Élénk pirosak és zöldek. Van akinek ez bejön, van aki inkább a természetesebb hatású fényt preferálja. Ez ízlés dolga.
A növényeknek semmi szüksége rgbw létre, jó nekik a sima fehér. A piros meg mindenféle színű ledek leginkább azért vannak, hogy látványosabban kiemelje a növények színeit, ha ez a cél.
Nekem egyébként tetszik, de ez egyéni preferencia.
Minden esetre ne 100% fényerővel indíts, hacsak nem szeretnél jó sok algát látni.
-
szat8
tag
Eléggé kezdő voltam még, és csak egy részén volt csere, az aktív talajos rész el volt választva. Szóval nem mérvadó, hogy hogyan csináltam. (Nekem az volt a macera, hogy minden mást meg akartam közben tartani.)
Ha tudsz teljes restartot, az a legtisztább és legegyszerűbb.
A víz nem számít annyira igazából, a szűrő a lényeg, amit helyesen írtál is, hogy járatsz közben. Persze ha legalább a fele vizet átmented az új akvába, az ártani biztos nem fog, és az élőlényeket is könnyebb úgy átszoktatni, hogy többnyire a megszokott vizükbe kerülnek vissza. -
szat8
tag
Dennerle nem festett. Nagyon megbízható márka.
Nekem volt olyan fekete kavics, nagyon jól működött! Jól takarítható, nem úgy mint a nagyobb szemcsések, nem algásodik annyira, mint a világosak, talajlakók is nagyon szerették.
Ha elfogadsz egy tanácsot, érdemes olyat választani, ami megfelel a talajlakóknak is, mert ha később meggondolod magad, és mégis szeretnél valami jópofa corydorast vagy hasonlót, nem kell amiatt talajt cserélni.
Nekem régen élesebb nagyobb szemű volt, nagyon megbántam utólag, és nem volt egyszerű kicserélni úgy, hogy minden más maradjon. Rengeteg kosz marad az alsó rétegeiben, takaríthatatlan volt. Írtam is róla itt a fórumon. -
szat8
tag
A Jézuska hozott egy citromsavas chihiros CO2 szettet.
Most először van dolgom ilyesmivel, összeraktam, beüzemeltem, raktam fel dropcheckert... Tegnap még nem kapcsoltam be, had menjen fel a nyomás, ma indítottam, nagyjából úgy tűnik minden oké, csak a szintet kéne belőni. Itt kicsit megakadtam.
60p-s akváról van szó, gondoltam indulásnak kezdek kb 1 bubi/sec értékkel. De a palackon lévő bubiszámláló kétszer olyan gyors, mint a diffúzorba épített!
Gondoltam rá, hogy hátha ereszt valahol, de csak 2 csatlakozás van a kettő között levegőn, és azokat leellenőrizve nem tűnik úgy, hogy eresztene, a többi meg víz alatt van, az csak látszana.
A dropchecker még elég kékes 2 és fél óra után, de gondoltam szokják kicsit a halak meg a növények az új körülményeket, nem kell rögtön ajtóstul rontani a házba.
Mi lehet az oka ekkora bps eltérésnek? Melyik lehet közelebb az igazsághoz? Vagy hagyjam az egész bubizást, semmi értelme, ott a dropchecker meg a ph cseppteszt? -
szat8
tag
Ha prémiumot szeretnél, el lehet gondolkodni opti-white üvegen, de az dupla ár a simához képest, cserébe nincs az a halvány zöldes színezete.
green aqua 128l
Házhoz is szállítanak, én vettem onnan 60p-s akváriumot, nagyon elégedett vagyok vele, de még csak kb. 4 éve van meg, így a ragasztással kapcsolatban nem tudok 10+ éves tapasztalatot mondani. -
szat8
tag
Igen, arra a szűrőre gondoltam.
Ami az aktív talajokat illeti, ha nincs "lezárva" a teteje homokkal, az első héten túl sok tápanyagot enged a vízbe, ezért sűrűbben kell vizet cserélni.
Alternatív (szerintem ideális) megoldás a darkstart method, amikor az akváriumot növények (és persze állatok) nélkül járatod a szűrővel teljesen letakarva, fénytől elzárva. Így a szűrő be lesz járatva, a fény hiányában alga nem lesz, a végén egy nagy vízcsere, és lehet ültetni a növényeket. Egyetlen hátránya a módszernek, hogy türelem kell hozzá, amíg egy hónapig kerülgeted a szinte üres és letakart akváriumot (a talajon kívül a hardscape ekkor már benne van). Utána viszont könnyebb lesz a dolgod az algával és a növényekkel is. Fontold meg, mint lehetőséget. -
szat8
tag
Nekem is Eheim szűrőm van, utólag sajnálni fogod, hogy nem hallgattál Alg kollégára, és nem Oase-t választottál, amit jóval egyszerűbb karbantartani. Ráadásul abból tudnál olyat is venni, amiben van beépített vízmelegítő, és akkor nem kell bajlódni vele, hogy hová tedd az akvában azt a csúnya cuccot, ráadásul vízcserénél nem lesz az, hogy véletlenül elfelejted kikapcsolni, felforrósodik ahogy a levegőre kerül, aztán ahogy megkapja a hideg vizet, elcsattant.
A mágneses kaparászó szerintem csak végszügség esetén, ha máshogy nem férsz az üveghez, egyébként egy rendes pengés kaparó százszor hatékonyabb, de egy sima dörzsis mosogatószivacs is többet ér.
Kavics nem praktikus, mert telemegy kosszal, takaríthatatlan, ültetni is nehéz bele. Emellett nem egyenletes réteget kell csinálni, hátrafelé emelkedjen. Az aktív akvárium talajra nem is muszáj feltétlenül más réteg a tetejére. Ha ezek újdonságok számodra kezdőként, legjobban ezt videókból lehet ellesni, megvan a helyes módszer elrendezésre, sorrendre, elválasztásra, ültetésre. Javasolt youtube csatornák: green aqua, md fish tanks, mj aquascaping.
Mindegyiken nagyon jó videók vannak az alapoktól kezdve is. Green aqua inkább high-tech CO2 vonalon mozog, de nekik is találsz low-tech videójukat.Garnélából javaslom az amano garnélát, sokféle algával elbánik, és talán a legstrapabíróbb, kevésbé érzékeny a vízparaméter változásokra, mint a többi fajta.
Panda páncélost is érdemes kis csapatban tartani, min. 3-4, akkor jobban érzi magát, jobban előmerészkedik, nem stresszel.Növényből vedd figyelembe, mennyire nő gyorsan. Low-techben az amazon sword és az anubias lassabban terjeszkedik (főleg utóbbi), érdemes pár gyorsan növő típust kinézni, ami abban is segít, hogy a víz NO3 szintjét kordában tartsa. Rotala félék jó választás, akár többfélét is variálhatsz: rotundifolia, h'ra, green, orange juice. Nem kell mindegyiket, amelyik tetszik. (Tipp: a h'ra az akvárium valamelyik harmadpontjában nagyon fel tudja dobni a pirosas színével, de ez ízlés kérdése.)
-
szat8
tag
Hát a személyes véleményem az, hogy ha szép az akvárium (ízlésesen van berendezve, és a növények is meg az állatok is egészségesek, jól érzik magukat), akkor mindenhol jól mutat, senkit nem fog érdekelni az alatta lévő szekrény mérete. Ha meg egy algatenyészet betegeskedő halakkal, akkor azon a legszebb szekrény sem segít.
De valószínűleg nem én vagyok a megfelelő ember erre a kérdésre.
-
szat8
tag
Minél egyenletesebb és minél nagyobb felületen támaszkodik le a szekrény, annál jobb. Ha jobban eloszlik a teher, az a padlóburkolatnak is segít.
Előre billenni nehezen tudna a szekrény, de ha hátra van rögzítve a falhoz, az ártani nem fog, valamennyit még segíthet is. Már csak azért is, mert ha a fedlapot alulról pár sarokvassal a falhoz dübelezed, az nem csak vízszintesen, hanem függőlegesen is megtámasztja a hátsó pereme mentén.
Ahogy írták előttem, közbenső osztás vagy merevítés mindenképpen hasznos, mert akkor nem csak a széleken ül fel a fedlap. A faanyag idővel meg tud ereszkedni, akár több éven keresztül. Emiatt is mindenképpen szükséges az akvárium alá kiegyenlítő szivacs, ami néhány milliméteres különbséget ki tud kompenzálni.Inspirációnak még az MJ aquascaping YT csatornát tudom javasolni. Ott pár éve éppen ebben a témában is volt egy videó egyébként, ahol végül ha jól emlékszem, meg is kellett erősítenie a szekrényt házilag.
Szerk.: ja és a hal amit kérdeztél, azt hiszem a bristlenose pleco.
-
szat8
tag
A gyári pótalkatrész a legjobb megoldás.
Ideiglenesen próbálhatsz méretre vágni egy megfelelő átmérőjű szeget, ha tudsz ilyet gyorsan beszerezni.
(Fúrószárnál tartanék tőle, hogy az éle elkezdi "fúrni" a forgórész belsejét.) -
szat8
tag
Becsülendő, hogy ez felmerült benned, mint kérdés!
(A legtöbb ember úgy tekint a házakra, mind amire bármit lehet pakolni, jakuzzit erkélyre és hasonlók.)
Nem tudom még aktuális-e a dilemma, de hátha valakinek segít:
Az érvényes tartószerkezeti szabvány szerint a lakások hasznos (értsd: használatból eredő) terhelése 200 kg/m2 lehet.
Ebből gyorsan kiszámolható, hogy ilyen alapon 20 cm-nél magasabb akváriumot elvben sehová sem rakhatna az ember, ami azért lássuk be, nem életszerű.
Ez azonban arra vonatkozna, ha telibe az egész házad alapterülete 20 cm magas akvárium lenne. Nyilván ha egy 100x50cm-es sávban 60 cm magas akvárium van, a mellette lévő 1 m-en viszont semmi, azért (kicsit leegyszerűsítve a kérdést) lehet átlagolni.
Sok változó van még, nem mindegy miből van a födém, milyen fesztávjai vannak, milyen terhek vannak még az adott födémmezőn, stb, stb...De úgy nagyságrendileg, ahogy írta előttem másik fórumtárs is, az sokat segít, ha főfal mellé rakod az akváriumot! Tehát nem 10 cm-es tégla válaszfal mellé, hanem a 30 cm-es tégla főfal, homlokzati fal, vagy panellakás esetén ha az adott belső (akár 30 cm-nél vékonyabb) fal vasbetonból van, az is megfelel.
Ha az akvárium alatti bútor nem 4-6 ponton adja le a terhet, hanem hosszabb vonal mentén, az is előnyös, már csak a padló szempontjából is.
Ha ezeket betartod, nagy eséllyel semmi gondod sem lesz az épület tartószerkezetével az akvárium miatt, 500 liternek sem szabadna problémát okoznia.Attól sem kell tartani, hogy egyik pillanatról a másikra beköszönsz az alsó szomszédhoz, előbb fog felcsengetni, hogy repedezik a fala/födéme. A komoly túlterhelésnek vannak látható előjelei, persze ettől még elég kellemetlen, ha valami javítási költséget neked kell állni emiatt, de katasztrofális következmények nem lesznek.
U.i.: Tarts meg ezt a felelős hozzáállást, és ne feltétlenül adj hitelt a látatlanban bedobált tuti tippeknek, hogy kinél mennyitől nem omlott még le a ház, úgyhogy őszerinte biztosan jó lesz nálad is...
-
szat8
tag
Nincs benne gyorsan növő növény, ami segítene beállni az egyensúlynak, főleg az elején.
Legegyszerűbb a tetejére dobni valami úszónövényt, pl. limnobium laevigazum, az sokat segít, és gyorsan szaporodik. Ha túl sok van, a felesleget egyszerűen kidobod.
Ha az nem tetszik esztétikailag, a sziget mögé rakj valami gyorsan növő stem növényt, pl rotala (h'ra) vagy limnophilia sessiliflora.
Ezek segítenek felhasználni a nitrátot, nem kell olyan sűrűn vizet cserélni, és jót tesznek az akvárium egyensúlyának. -
szat8
tag
-
szat8
tag
Ami a szűrőt illeti, a pici garnélásomra én egy ilyen HOB filtert vettem. Kidobtam belőle a szűrő szivacsot, raktam a helyére Siporex mini-t.
Elég csendes szerintem, kicsi akváriumra jó választás lehet valami hasonló akasztós szűrő. -
szat8
tag
-
szat8
tag
Lehet valamit félreértek, de az a "szaporulat" a képek alapján nem kis garniknak tűnik. Seed shrimp, magyarul azt hiszem kagylósrák amire tippelek. Ártalmatlanok, nekem is volt új akváriumnál, segít rendbe rakni, idővel eltűnik.
De ha tévedek, vannak itt nálam tapasztaltabbak, majd ők kijavítanak.Szerk.: most nézem a kisebb képen a hosszúkásakat, az inkább planaria, az viszont gond.
A garnéla szaporulat ezek szerint a képen nem látszik, vagy csak nem vettem észre.Ami még sokat segít a garnélák egészségén, az a tannin tartalmú cucc, égertoboz pl, meg lehet kapni levelet is. Meggyógyulni szerintem nem fognak tőle, de erősíti az immunrendszerüket.
-
szat8
tag
A kiporszívózásról >> itt << egy hasznos videó, hátha segít. A lényeg, hogy ne folyamatosan szívja a vizet, ügyesen szét lehet választani vele a mulmot a homoktól. Persze ha van nagyon finom része is a homoknak, ami nem lett belőle kimosva, annak egy részét így is kiszedni, de ezért is jobbak azok a dekorhomokok, amik picit nagyobb szemcseméretűek.
-
szat8
tag
Hogy valami témába vágó dolgot is hozzászóljak/kérdezzek, van most egy dilemmám.
Régóta szeretnék egy belépő szintű co2-t a 60p-s akvára, az invitalos citromsavas fémpalackkal szemezek egy ideje.
Az akadálya az, hogy a gyerekek abban a szobában alszanak, és ha egy minimális veszély is van ebben, akkor nyilván nem kockáztatok.
Ugye jól értem, hogy egy ehhez hasonló rendszer még ha le is dobná éjszakára a lezárt szolenoidnál a csövet (amire nem sok esélyt látok), és csukva lenne az ajtó a kb 10 m²-es szobában (ami sosincs csukva), akkor se termelne annyi co2-t a rendszer egy éjszaka alatt, hogy a gyerek akár az ágyról legurulva a földön aludva rosszul legyen tőle?
Tényleg kíváncsi vagyok, van-e bármi valós veszély, mert annyit nem ér az egész.
Köszi előre is a tanácsokat! -
szat8
tag
Ezt szeretem ebben a hobbiban!
Összehozza az embereket, és rájövünk, hogy mindenki megtalálhatja a saját útját az egyéni sikereihez, ami erőt ad a mindennapok viszontagságai közepette.
Szép akváriumok, csak így tovább, én drukkolok mindenkinek!
-
szat8
tag
Még a szerkesztés előtti rövidebb hsz-edre írtam a választ.
Látom a segítő szándékot és a sok hasznos infót az általad leírtakban, csak egy pillanatra úgy tűnt, nem jön át, mire gondolt Kristof93 az oxigénhiányos bomlással, és érteni véltem, ezért próbáltam kifejteni kicsit.
Egyébként ez a szűrőanyag dolog nagyon hitéleti kérdés, én is sokat olvasgattam utána, de magam részéről egyáltalán nem lettem tőle okosabb.
Egyszer eltörtem egy siporax minit, és az a teljes keresztmetszetében bebarnult egy év alatt. Ezt biztató jelnek gondolom, de hogy ettől tényleg hatékonyabb-e a szűrés, nem tudom.
Igazából soha nem történt még olyan nekem bejáratott szűrővel, hogy ne bontotta volna le az összes ammóniát, igaz, nem is volt sok halam a növények mennyiségéhez viszonyítva. -
szat8
tag
Amennyire tudom, oxigénhiányos környezetben az anaerob baktériumok érvényesülnek, amik a nitrátot nitritté majd ammóniummá alakítják.
Ezért nem szeretjük, ha az akváriumban vastag talajréteg úgy van kialakítva, hogy nagyobb mélységben nem tud levegőzni.
Szerintem Kristof93 nem mondott butaságot, és nem hinném, hogy nem lenne tisztában a nitrogén körrel, az eddigi hsz-ei alapján elég tájékozott.
De lehet én értettem valamit félre... -
szat8
tag
A sodráson lehet sokat csökkenteni, ha megfelelő alakú lilypipe kerül a végére a befolyó oldalnak.
Van az a gömb alakú vagy a gyűrű alakú, mindkettő sokat levesz az áramláson az akváriumban, és nem kell hozzá visszafojtani a szűrőt sem. -
szat8
tag
Na elkészült a 60 literes akvárium!
Sajnos a limnophila hippuridoides még mindig olvad, szerintem annak annyi.
De a rotalám most nagyon szereti a helyét úgy látom.
Low tech, szóval jó sok idő lesz, mire benövik a növények szépen, jelenleg így néz ki:
A 30c kocka is egész jól van, a nyáron sajnos megviselte a meleg, amikor elutaztunk egy hétre, de már kezd rendbe jönni. Hátul a crypto spiralis red-nek még kell idő, hogy megnövekedjen, de szerintem már aklimatizálódott.
A kis váza meg csak egy próba, meg persze kell valami a kisebbik lányomnak is, mert az az "övé".
Nagyon most nem merem babrálni, mert az egyik garnéla petés, hátha sikerül végre szaporítani őket.
-
szat8
tag
Cserepes.
Hát reménykedem benne, hátha tényleg csak most szokja az új környezetet. Kap még türelmi időt, de ha ráugrik a barna alga, akkor megy a levesbe, mert úgy örülök, hogy eddig még egész szerencsésen megúsztam alga nélkül.
Emlékszem amikor pár éve elkezdtem, nagyon sokat bajlódtam az elején az algákkal, még a régi Amazonia talaj volt, cserélgettem a vizet mint az őrült, de akkor is rengeteg tápanyag jött ki belőle, jött is mindenféle alga. Most meg már pár hét után egészen kezd alakulni, persze már más, mint amikor nem volt se bejáratott szűrő, se semmi.Rakok majd fel képet is az új aquascape-ről, csak még nem volt időm teljesen befejezni, pár apróság még hiányzik.
Egyébként nem tudom ezzel csak én bajlódok-e, de az easy carbo-t fecskendővel szoktam adagolni, és amelyiket erre befogom, az pár hét alatt olyan nehezen húzható ki, hogy utána hamar elhasználódik. Mintha megmarná a carbo, vagy ráragadna, nem tudom, de hiába mosom utána, nem segít.
Van erre jobb mód? Adagolófejjel is ezt csinálná? -
szat8
tag
Van valakinek tapasztalata limnophila hippuridoides-szel? Már második alkalom, hogy próbát teszek vele, most az újraépített akvában, és nem valami biztató.
Az elején még nőtt kicsit, de lehet az még a rajtározott tápanyagból ment, most meg nem tudom eldönteni, hogy ez a sárga szín, amit csinál, csak átmeneti a zöld és pirosas között, vagy már kezdi megadni magát.
Mellette a H'ra olyan vidáman elvan, low-tech-ben is pirosas kicsit, és a Tropica ezt a növényt is easy-nek írja, de már kezdek kételkedni ennek a hitelességében.
Új Tropica talajban van, kapja a mikro tápot, foszfátot, nitrát is normál szinten, fény kicsit még óvatosabb a kezdés miatt, az lenne túl kevés neki?
Talán jobb ötlet lett volna a pogostemon erectus, félek ebből így csak alga lesz a vége. -
szat8
tag
Attól is függ, milyen garnéláid vannak. Nálam a neocaridina nem maradt meg 150-re visszasózott TDS-sel. Azt mondták a GA-ban, ők 250-re szokták a cseresznye garnéláknál visszasózni, most én is ezzel teszek épp egy próbát a kis garnélás vázában.
(CRS garnélák viszont jól vannak és szaporodtak is ugyanabban, amiben a cseresznyék feladták, szóval alapvetően nem az akváriumommal van baj, csak nekik nem volt ideális.) -
szat8
tag
Nem egészen. A vízhez is érdemes hozzászoktatni, nem csak a hőmérséklethez. Az akváriumod vizéből szép fokozatosan adagolsz nekik ahhoz a vízhez, amiben voltak. Én egy kis csövön át szoktam lassan folyatni kb fél órán át, amíg legalább a fele már a saját akváriumom vize, de inkább több, és csak utána rakom át őket. Enélkül könnyebben elhullanak az első napokban.
Ha vegyes színben veszed őket, az utódok szürkés-zöldes természetes színt vesznek fel általában, de ha csak egy színből vannak, akkor azt megtartják. -
szat8
tag
Másnapra hajlamosak elbújni, pár nap múlva előbújnak általában.
De érdemes őket fokozatosan átszoktatni a másik vízhez, nem tudom az megvolt-e. Érzékenyek a hirtelen változásokra.
Törpe garnéla alatt cseresznye garnélát értesz, igaz?
Minden esetre szaporodni csak akkor tudnak guppik mellett, ha van elég búvóhelyük. -
szat8
tag
Nekem a 250-es van egy 60 literesen lehet kicsit túlzás, de szépen elmegy rajta. A 150-es 100 literre lehet kicsit szűkös, de attól is függ mennyi hal/növény lesz benne.
Amit negatívumként fel tudok hozni az Eheim ellen, hogy a zöld csövek és a zöld esőztető nem a legszebb szerintem, hamar ki is cseréltem őket. Nem tudom most is ezeket adják-e hozzá, mert 3 éve vettem az enyémet.
Ha most választanék, inkább az Oase lenne, mert annak külön van az előszűrő szivacsa, könnyebb tisztítani. Az Eheimnél legalulra kell az a szivacs, minden kosarat ki kell szedni hozzá. Nem katasztrófa, de kicsit macerásabb.
Az AquaEl-t nem ismerem, de ha @Alg ajánlotta, akkor biztosan jó.
-
szat8
tag
Nagyon érdekes téma ez. Elsősorban bolti cuccokat használok óvatosságból. Két kivétel volt eddig: égertoboz és a hársfa termésével együtt leeső kis levélke (talán lependéklevél vagy hogy hívják), de mindkettőt kifőztem.
Általában azt mondják a legtöbb videóban a profik, hogy iszapot ne pakolj az akváriumba, mert olyan fertőző dolgokat behordhatsz vele, amik kipusztítanak mindent. Van viszont olyan, aki szerint egészséges természetes tavakból főképp nem fertőzést, hanem nagyon is hasznos baktérium kultúrát és mikroorganizmusokat viszel be, amiktől kis idő múlva sokkal jobb lesz az akváriumod egyensúlya, mint bármi más csodaszertől lenne. És aki ezt mondja, annak ugyanúgy évekig elmegy gond nélkül az akvája, mint aki az ellenkezőjét állítja.Egy ideje már az az érzésem, nincsenek örök igazságok az akvarisztikában, (ha a teljesen értelmetlen őrültségeket kizárjuk.) Valahogy el kell találni az egyensúlyt, de arra ugyanúgy működhet a heti 50% RO vízcsere EI tápozással, mint az iszapos Walsted talajos módszer háromhavonta egy kis vizet belelöttyentve.
...és talán pont ez a szép ebben a hobbiban.
-
szat8
tag
-
szat8
tag
-
szat8
tag
Nagyon jó lett a hardscape!
Valahogy sokkal nagyobbnak tippeltem volna a képről, csak az égertobozok miatt lett gyanús, utána néztem a feliratot felette.
Rakj fel majd képet ahogy halad előre a projekt, mindig jó látni, hogyan fejlődik egy új akvárium, vagy hasonló.
Én is újraépítettem a 60p-t másfél hete. 3 évet ment, első próbának jó volt, de már lejárt az ideje. Egyelőre kevés a növény, azok is alig kezdték el megszokni a helyüket, úgyhogy még nem bátorkodtam képet felrakni. A napokban beszerzek még hozzá pár új növényt, aztán ha aránylag jól néz ki, közszemlére teszem.
Addig is tolom bele a foszfátot, mert a friss tropica talaj zabálja, az epifitáim levelei meg kezdtek bekunkorodni. Van még mit tanulnom.
-
szat8
tag
Szia!
Ami a szűrőt illeti, az Eheim experience szériát tudom ajánlani. Nekem a 250-es méretű van, csendes fajta.
Ezek külső szűrők, de ekkora akváriumhoz már ajánlott, persze amennyiben el tudod helyezni a szekrényedben.
Az Oase márkának is jó híre van, talán valamivel drágább, de azzal nincs saját tapasztalatom. -
szat8
tag
Úgy emlékszem az a Manado nem egy jó termék, én nem erőltetném.
5 cm amúgy is nagyon kevés lenne. Egy vastagabb réteg lávakő mulcs és/vagy aktív akvárium talaj valami jó minőségűből (Tropica, Dennerle, ADA Amazonia) sokkal többet ér, gyorsan növő növényekkel kombinálva.
De ezeknek idő kell, hogy belakják a bacik, és nem pár cm-es réteg. Lehet csinálni szűrő nélkül is akár akváriumot, de ott nagyon kell érteni az arányokat, inkább sok növény nagyon kevés nano hal vagy inkább garnélák amivel lehet sikereket elérni, és ha nincs kifejezett oka, akkor sokkal egyszerűbb és biztonságosabb egy megfelelő méretű szűrő.
Nekem a 30c kockában egy kifejezetten alulméretezett pici belső szűrő van, inkább a vízmozgásban segít. De csak fél tucat pici hallal, még adnom is kell macro tápot, hogy meglegyen a nitrát szint... -
szat8
tag
Ha a növények jól vannak, nem feltétlenül kell elmenni lágyvizes irányba RO vízzel. Azt meg vissza kéne sózni, mert az se jó, ha túl lágy, ahhoz speciális só kell...
A gond az lesz amit @Alg fórumtárs megfejtett, kevés vízcsere, kevés aljzattisztítás, túl sok kaja... Ettől túl sok lett az ammónia, a szűrő nem boldogul vele, megjelenik a nitrit, mindkettő mérgező a halakra.
Csak csinálj mielőbb jó nagy vízcserét. Azt írtad van vízelőkészítőd, azok azonnal működnek, nem kell előtte fél napig állni hagyni a vizet. A keménységén nem javít, de ha nem csak mindig rátöltesz, hanem cserélsz is vizet, nem lesz gond vele. -
szat8
tag
Nitrát határon van, de ennyitől még nem kéne pusztulni szerintem. Viszont a nitrit nem szabadna, hogy legyen egy bejáratot akváriumban! Sajnos ezek a gyorstesztek nem túl megbízhatóak, de valahogy ki kéne deríteni az ammónia és nitrit szintet, mert ha tényleg ilyen magas, akkor nem jó a szűrésed!
Minden esetre én tennék félre ebből a vízből tesztelés céljából, és gyorsan csinálnék egy nagyobb vízcserét, persze a klórt kezelve vízelőkészítő szerrel. -
szat8
tag
-
szat8
tag
Köszi a válaszokat!
Én is erre gondoltam elsőre, kapott kapszulát, ahogy elkezdett satnyulni, de semmi. Még arra tippeltem nem örült a visszavagdosásnak, de nem találtam erre utaló infót a neten. Rejtély...
Kicsit húzok a crypto felé, hátha az valamivel kompaktabb, meg akkor olyan biotope a többféle crypto.
Nálam úgyis zöld lesz az a "red" low techben, de nem zavar, ha szép egészséges a növény. -
szat8
tag
Így van, ők a verseny akvárium színvonal, nem hétköznapi hobbisták szintje.

Viszont jó magyarázó videóik vannak, sokat lehet tanulni belőle, ha valakit érdekelnek a mélységei.Ha már ilyen aktív a fórum, nekem is van kérdésem.
Egy kis 30l-es nanoba régebben Aponogeton ulvaceus-t raktam háttérnek. Nagyon szép volt, őrült mód nőtt, virágzott, nem győztem visszavágni a hosszabb leveleket, hogy ne lepje el a kis akváriumot. Aztán egyszer csak elkezdett kipusztulni, és csak a gumó maradt. Ötletem sincs mi baja lett, semmi más növény nem mutatott problémát, garnik is jól megvoltak.
Ha valakinek van tippje, csak az okulás végett meghallgatnám.A másik, helyette tennék valamit a háttérbe, mert így elég üres maradt. Cyperus helferi-re és/vagy Cryptocoryne spiralis red-re gondoltam. Van valakinek nano low-tech-ben tapasztalata ezekkel a növényekkel? Valami vékonyabb szálút keresek, ami nem nő eszeveszett gyorsan, és szépen elvan hátul.

Lágyvizes, van még benne crypto wendtii meg egy kis lutea hobbyt, parva, szóval főleg crypto fajták, és bucephalandra a fán. Egy kis marsiela hirsuta van még az előtérben, ezek mind jól viselik magukat. -
szat8
tag
Ha szereted videókból összeszedni az infókat, a Green Aquának is vannak nagyon jók, de ők a high tech vonalat képviselik.
Illetve nekem nagy kedvencem az MJ aquascaping, keress rá YT-on, ha gondolod. Ő szokott kisebb és közepes, egyszerűbb és összetettebb berendezésű akváriumokat is összerakni, jól magyaráz, és szépeket csinál. -
szat8
tag
Pl. a mészkő és jó néhány másik kőtípus is oldódik, és keményíti a vizet, ami növényes akváriumban nem előny. A vulkanikus, porózus lávakő pl. nem befolyásolja a víz paramétereket, és a pórusok segítenek a "jó" bacik beköltözésén is. Vagy ott van a dragon stone, az is jó, és elég különleges látvány.
Ha van egy jó szűrőd, a talajt/homokot nem szoktuk nagyon bántani. Nincs olyan, hogy kiszedünk mindent és átmossuk, nincs is rá szükség. Egy stabil akvárium akár évekig elvan anélkül, hogy megbontaná az ember, a növényeknek lehet tápanyag kapszulát lenyomni a talajba időnként. A mostani ún. aktív akvárium talajok segítenek stabilan tartani a vízparamétereket.
MD fishtanks régebbi videóit érdemes kezdőként nézni. Idővel ő is elkezdett CO2-t használni meg hasonlók, gondolom kíváncsi is lett rá, meg kell a változatos tartalom a népnek, nem lehet mindig ugyanolyan akvát csinálni.
-
szat8
tag
A szűrő mérete sok tényezőtől függ igazából az akvárium méretén kívül is. Mennyi/mekkora halállomány lesz, mennyi és milyen gyorsan növő növényzet, milyen gyakori vízcsere, mennyi talaj...
Lehet csinálni szűrő nélkül is akváriumot, de ahhoz jól át kell látni az arányokat, és hogy mit miért csinál az ember. Túlszűrni nehéz, nagyobb gond, ha alul van méretezve a szűrő.
De szerintem az akvarisztika szabályai elég rugalmasak, a kulcsa a jó biológiai egyensúly eltalálása. Ezt pedig ki kell tapasztalni. -
szat8
tag
Szia!
Ekkora akvára már érdemes külső szűrőt rakni. Én az Eheim márkát tudom javasolni, megbízható, de nincs annyira elszállva az ára. (Azért olcsónak sem mondanám, de szerintem megéri.)
Hagyd bent a régi szűrőt is, és rakd mellé az újat bejáratni. Kicsit vissza kell majd fojtani a csapjával, hogy ne legyen túl nagy a sodrás a pici akváriumban.
A víz nem olyan sokat számít, a bacik a szűrőben, a talajban, és a porózus kövekben tenyésznek. De ártani nem fog, ha átkerül az új akváriumba a víz is, aztán szép lassan töltöd fel a többit, mert akkor a halak könnyebben hozzászoknak, nem kapnak sokkot a hirtelen változástól. -
szat8
tag
Ha nem ragaszkodsz a halakhoz, nagyon szép cseresznye garnélákat vehetnél bele, azoknak szuper méret a 25 liter, és nem nehéz őket tartani, sőt akár szaporodhatnak is.
Vagy akár pár picike békés hal mehet a garnélák mellé, mint pl a chili razbóra.
De összességében könnyebb egy kicsit nagyobb akváriumot fenntartani, inkább olyan 50-60 liter körülit, mert az nem olyan érzékeny, és akkor nagyobb a hal választék is. (Tudom, nem ez volt a kérdés, de kezdőként is könnyebb 60 literrel boldogulni, mint 25-tel.)Szerk.: kolléga megelőzött a chili razbórával.
Nekem a habrosus-szal nem volt szerencsém, másfél év alatt mind a 6 elpusztult egyesével, de lehet, hogy csak én szúrtam el valamit. Amúgy aranyos kis halak. De ha talajlakó halat választasz, figyelj rá, hogy az aljzat ne éles szemcsékből legyen, mert akkor megsérül a bajszuk és elpusztulnak. -
szat8
tag
-
szat8
tag
-
szat8
tag
A gyorstesztek nem túl megbízhatóak, ezért nem tudom a ph adatban mennyire lehet megbízni, de elég magasnak mutatja.
Amit a saját tapasztalatom alapján viszonylag pontosan mutatnak ezek a tesztek, az viszont a nitrát szint. Nagyon sok a nitrátod, ez nem tesz jót az élőlényeknek. Nem a vízkeménység itt a legnagyobb gond. Arányok szerint kevesebb hal, vagy több növény, és/vagy sűrűbb vízcsere és aljzat takarítás szükséges.
-
szat8
tag
Pontatlanul fogalmaztam, igazad van.
Azt akartam írni, az általános vízlágyító szerek, amik nem akvarisztikai felhasználásra lettek kitalálva, nem alkalmasak erre, mert csak a víz keménységét okozó anyagok egy részét kezelik valójában. Azok arra valók, hogy ne rakódjon le a vízkő a háztartásban. -
szat8
tag
-
szat8
tag
-
szat8
tag
Ja, hogy 1.8 a foszfát? Valamiért azt hittem 0.18, átsiklottam rajta. Az nem is biztos , hogy csak 1.8, annyi a mérési határ! Szóval a legsötétebb kék lett? Akkor bármennyi is lehet.
Vagy valamit teljesen rosszul mérsz, vagy nagyon nagy baj van a tápozással. Ilyen szélsőséges értékekkel csoda, hogy még nem pusztultak ki a növények.Nagyon alaposan nézd meg újra a teszteket, nem tudom elképzelni a gyárilag előírt adagolással a GA makro hogy okozhatja, hogy a foszfát elszáll, a nitrát meg nullán marad.
A profito egy viszonylag híg mikrotáp, az ilyen adagolás mellett nem okozhat gondot önmagában, de az nem szerencsés, hogy abban is van Kálium, és a GA tápban is. Mindemellett a GA a tápozását az EI tápozás szerint adja meg, az meg heti 50% vízcserét jelent. Szerintem érdemes csökkenteni rajta, főleg ha nincs sok növény. -
szat8
tag
-
szat8
tag
Itt a fórumon is van olyan, aki fehér ledből csinált házilag világítást, és remekül megvannak alatta az akváriumi növényei. De mindenkinek más a személyes tapasztalata, úgyhogy nem célom, hogy teljesen megcáfoljam, amit írsz, de van rá ellenpélda. Egy chihiros RGB LED alatt nem pirosabbak a növények, mint egy fehér alatt, csak a piros ledek megvilágítása miatt tűnnek pirosabbnak. Ez persze jó dolog, mert nagyon szép. De a növénynek nincs rá szüksége szerintem. Az UV inkább a terrarisztikában fontos.
-
szat8
tag
-
szat8
tag
-
szat8
tag
Jut eszembe: a betta a garnélával veszélyes párosítás, mármint a garnéla szempontjából. Vagy mindig bujkálni fognak, ha van hova, vagy haleledel lehet belőlük. Abban nem vagyok biztos, hogy az amano garnélával mennyire tartható együtt, mert az kicsit nagyobb fajta, ennek olvass utána, vagy hátha valaki reagál itt a kérdésre.
-
szat8
tag
Jó tervnek hangzik.
Rakj még bele valami szimpatikus gyorsan növő stem növényt is, vagy az úszónövény is sokat segít, hogy elhasználja a nitrátot, és ne kelljen sok vizet cserélni.
A Monte Carlo és az anubias elég lassan nőnek, főleg az utóbbi, az nem fog túl sok tápanyagot felvenni.
Ha nem etetsz túl, és időnként takarítod az aljzatot, meg a halmennyiséggel sem esel túlzásba, szerintem elég lehet ez a szűrő. A nitrátra néha érdemes rámérni, amíg kitapasztalod, hogy mennyi vízcsere szükséges az adott hal/növény mennyiséghez.
Ha elkészült a mű, érdemes felrakod képet ide, ha nem vagy biztos a dolgodban, mert sok tapasztalt fórumtárs van itt, akik tudnak tanácsot adni, vagy pl szólni, ha most valami hülyeséget írtam volna az imént tanácsként.
Ja, és a szűrőt járasd addig is a vödörben, hogy ne pusztuljanak ki benne a bacijaid. -
szat8
tag
Az, hogy mekkora akváriumra mekkora szűrő kell, attól is függ, hogy mennyi/mekkora hal van benne, vannak-e növények, azok mennyire gyorsan nőnek, milyen gyakran cserélsz vizet, milyen szűrőanyagot használsz, meg még valószínűleg 2-3 másik dolog is befolyásolja kicsit.
Szóval nehéz alapvető okosságot mondani innen közelítve.
Szerintem ne a szűrő kapacitásához vedd az akváriumot, hanem azt találd ki, mi vele a cél. A 60 liter egy jó méret, és lehet benne olyan akváriumot berendezni, amihez tökéletes lesz ez a szűrő.
(Én azt az előszűrőt nem keverném bele, de vannak itt nálam okosabbak a témában.) -
szat8
tag
-
szat8
tag
Süncsigám nekem is van, régen volt hagymacsiga is, de azok nem szaporodnak édesvízben. Utóbbinak annyi a hátránya, hogy a nőstény petézik össze-vissza, nem kel ki ugyan, de nem is szép látvány a sok pete szerintem.
Köszi a választ, igazából arra voltam kíváncsi, hogy megfelelő etetés mellett a tapasztalatod szerint nem lesz túlszaporulat.
A neocaridina garnélásba lehet kipróbálom. -
szat8
tag
Szép mutatós hal, de én piciben utazom, nano akváriumom van.

Van egy 2 éves 60p-s, nemrég csináltam egy kis vázát, és ha minden jól megy, annak a nagy részét (mármint a hardscape-et növényestül) átköltöztetem egy új, 30-as kockába, és a vázában pedig csinálok egy új koncepciót. -
szat8
tag
-
szat8
tag
10 cm vastag polifoam?
Az mondjuk önmagában mindegy, hogy 60 vagy 600 liter, a magassága a lényeg, mivel felületre vonatkoztatott terhelésről van szó. -
szat8
tag
Igazából nem rossz ötlet.
Az EPS (expandált polisztirol) viszonylag kisebb teherbírású, de abból is van olyan, ami 200 kPa-t bír.
Az XPS (extrudált polisztirol) már 300 kPa-t is elvisel, mondjuk ez az érték ha jól tudom a 10%-os összenyomódáshoz tartozik, szóval kicsit csalóka.
Minden esetre mivel csak a nyomást tudja felvenni, én valami külső keret nélkül nem használnám úgy, hogy szorosan követi az akvárium vonalát, hanem ráhagynék körbe úgy 5-10 cm-t, úgy viszont elég hülyén nézne ki, és ha jól értem, a bútor sem szélesebb.
A PIR hab még durvább, talán az a jó megoldás. Nem olcsó, de nem is kell belőle sok, és súlyra sem olyan nehéz, mint bútorlapból telibe rakni.
Szerk.: Bocs, ezt az utolsót pontosítom, mert elég nagy a szórás, van belőle puhább is, alaposan utána kell olvasni, hogy melyik mennyit bír. -
szat8
tag
Mindig nagyon szép akváriumos képeket raksz fel!
Gratulálok hozzá!A kis váza akváriumon én kipróbáltam a darkstart módszert, nagyon ajánlom mindenkinek, semmi ammónia csúcs nem jelentkezett utána. Ha jól emlékszem egy bő hétig ment rajta egy akasztós szűrő a sötétben, aztán növények be, még egy hétig szűrő, utána levettem róla, és mentek be a garnélák. A CRS-ből 4/5 volt a túlélési arány, az szerint rendben van.
-
szat8
tag
Amúgy az nekem furcsa kicsit, hogy pl green aquában van GH+, meg van GH+KH+, de nincs olyan, ami csak a KH-t emeli. Nekem is azt kéne, a GH valamitől felment eléggé. Nem is nagyon oldódik fel emiatt a só teljesen, illetve nagyon nehezen, gondolom a GH része már telített.
-
szat8
tag
Ha arra gondolsz, hogy nem egyforma a régi és az új szűrő, és nem passzol bele az előző szivacs, akkor érdemes a régi szűrő szivacsának tartalmát belecsavarni az újba. Mármint azt a koszosnak tűnő szmötyit. Az segít valamit, de akkor is kell neki idő, amíg eléri egy bejáratott szűrő teljesítményét. Vannak termékek, amik elvileg rásegítenek. Van, aki esküszik ezekre, és vannak, akik szerint nem ér semmit, csak lehúzás. Seachem stability például. Ártani biztos nem árt ilyen esetben.
-
szat8
tag
A bejáratott szivacs csak addig marad bejáratott, amíg a bacik kapnak oxigént, az ellátásuk pedig a szűrő megállásával megszűnik. Utána pár óra múlva elkezdenek kipusztulni.
Mindemellett ha van az akvában pl valami porózus kő, meg olyan aljzat, amiben átjut az oldott oxigén, akkor nem marad teljesen szűrés nélkül az akvárium, abban is tenyésznek bacik. Hiszen vannak no-filter akváriumok is, de azért a rendszer csak ideig-óráig megy szűrő nélkül, ha nem eleve arra lett kitalálva pl a halak mennyisége/aránya... -
szat8
tag
-
szat8
tag
-
szat8
tag
Ahogy a fórumtárs írta, a nekik rendelkezésre álló kaja szerint sokasodnak. Annyival egészíteném ki, hogy néha nem is látszik a biofilm az üvegen, amíg le nem kaparja az ember.
Azt viszont előszeretettel nyalják a csigák, nálam legalábbis. Szóval elő az üvegkaparóval, ha régen volt már használva, azaz 1-2 hétnél régebben. -
szat8
tag
Közben nekem is alakul a garnélás no-filter low-tech nano vázám.
Remélem nem üt be semmi váratlan, jó lenne szaporítani a CRS garnikat, hogy kicsit mozgalmasabb legyen a kép. 5-5 CRS és yellow fire garnélával indultam, 4-4 még biztos megvan, az szerintem nem rossz arány az átszoktatásra.
Egyelőre vissza van véve a lámpa fénye, majd szép fokozatosan emelem, ahogy benövi az úszónövény a tetejét, és stabilizálódik minden.
Ebből a szögből nem nagyon látszik a crypto parva, a hydrocotyle verticillata nagy része meg elolvadt sajnos, de a többi eddig rendben. Utóbbit talán pótolom majd a bal oldalon rotala h'ra-val, azzal eddig egész sikeresen mentek a dolgok a másik akvában. -
szat8
tag
Lehet, hogy én tudom rosszul, de szerintem a cherry és az amano nem keresztezhető, mert az előbbi neocaridina az utóbbi meg caridina faj. Ráadásul az amano garnélát nem is nagyon lehet "sima" vízben szaporítani.
@Kristof93:
Nagyon szép akvárium, pláne elsőre! Csak így tovább!
Az enyém nem ilyen szép sajnos, de majd csak belejövök egyszer.
-
szat8
tag
Nem kell feltétlenül 10 óra, általában 7-10 között szokott lenni a legtöbb akváriumnál, 8 óra egy jellemző szám.
Meg lehet osztani két részre, van aki szerint segít a növények fotoszintézisében, hogy van egy kis pihenőjük, mások szerint ennek nincs nagy jelentősége.
Ami szerintem fontos, az 2 alapvető dolog:
1. Nem szabad össze-vissza variálni a világítás idejével, mert megsínylik a növények. Van nekik is bioritmusuk. Ezért érdemes időzítőre rakni a lámpát, hogy bármi van, mindig ugyanakkor kapcsoljon fel és le. Ha mégis változtatni kell, azt lehetőleg több lépcsőben, hetek alatt, fokozatosan érdemes elkövetni.
2. Nem az időtartam a lényeg, hanem az egyensúly. Milyen erős fény, mekkora akvárium (milyen mély), mekkora világítás időtartam, mennyi és mennyire fényigényes növény, mennyi tápanyag és CO2... Az a titka szerintem, hogy ki kell tapasztalni az egyensúlyt, ahol minden növény szépen nő, de még nem jelenik meg sok alga.De nem vagyok profi én sem sajnos, csak próbáltam alaposan utána járni a témának.
-
szat8
tag
A 19 óra nagyon-nagyon sok. Azt tanácsolom, 10-12 óránál többet ne világíts, ha lehet. Attól nem nagyon lehet alga, hogy kevés a fény, pont az ellenkezője szokott gondot okozni, mármint a túl sok fény az egyik leggyakoribb oka az algának.
Ezesetben az algásodásnak szerintem semmi köze sincs a világításodhoz, de rengeteg más oka lehet.
Viszont felesleges tippelgetni anélkül, hogy többet tudnánk az akváriumodról.
Szerk.: ja, hogy 10 óra. Az úgy oké lehet, főleg ha előtte évekig nem algásodott ugyanilyen fénynél.
-
szat8
tag
-
szat8
tag
Bocs az okoskodásért, nem 40% a nitrát, hanem 40 ppm, vagyis mg/liter. Csak ha néhány kezdő is követi a fórumot, ne értse félre az elírást.
Azt egyébként én sem értem, miért nem akar valamennyi vizet lecserélni. Ha sok az 50% neki valamiért, akkor kevesebbet, az is segít. -
szat8
tag
Szerintem nem az etetés gyakorisága a kérdés, hanem a mennyisége. Inkább a napi adagot csökkenteném, mint a gyakoriságot.
Dobi bele valami nagyon gyorsan növő növényt, az leviszi a nitrátot. Mondjuk Limnophila sessiliflora lesúlyozva gyűrűvel valamelyik sarokba, ahol nem zavar átmenetileg. Vagy valami úszónövényt, ami hamar megsokszorozza magát. Aztán ha lement a nitrát, kiszedheted, ha nem tetszik. -
szat8
tag
Mennyire igazad van! Az ozmó cserevízben lenne értelme a TDS mérésnek, ott nem zavar be semmi...
Habár ott meg elvileg tudnék menni a címke után, hogy mennyit emel (20 liter, 2 gramm só, 2-t emel a KH-n).
Akkor ha jobban belegondolok, van egy eladó TDS mérőm.
Azt gondoltam egyszerűbb lesz, mint a cseppteszt után menni, de ezek szerint nem vált be.Köszi a segítséget!
-
szat8
tag
Érdekes dologba futottam vízkeménység kontra TDS kérdésben.
Azt eddig is tudtam, hogy nem lehet átszámolni egyiket a másikba, mert a TDS-t sokféle oldott anyag befolyásolja, de azt gondoltam durva becslésnek jó lesz.
De most vettem egy KH csepptesztet (tudom-tudom, az elején kellett volna), és a KH szinte 0 volt 200 feletti TDS mellett.
Elkezdtem visszasózni, most sikerült felvinni a KH-t 4-re (9 kanál sóval, azt hiszem az 18 g a 60 literre), a TDS már 500-on.
Ez normális?
Nem hinném, hogy teljesen rossz lenne a TDS mérő, és ekkorát téved.
(A víz amúgy kristálytiszta, külső szűrő van, egy kis csomag purigennel.)Lágyvizezek, minden kő és alzat inert (elvileg), tehát a GH-t nem kéne felvinnie semminek. Az ozmó víz TDS-e 5 körüli, és GH/KH plus-t szoktam bele tenni visszasózáshoz.
Már értem, miért kezdett el a csigák háza csúnyulni, és egyik-másik növény sem viselte jól, persze némelyik vidáman elvan, halakon sincs semmi tünet.
Az volt gyanús, hogy csináltam egy gyorstesztet csak úgy, és a PH leesett 6 körülre.
Kíváncsi vagyok, helyre jönnek-e a növények a magasabb KH (és vélhetően PH) hatására.Nektek mi a tapasztalatotok ezzel kapcsolatban?
-
szat8
tag
Szerintem az egy elég félrevezető szabály.
Jobban jársz, ha egy akvaristalexikon.hu vagy hasonló oldalról nézed ki a hal helyigényét. -
szat8
tag
Nekem a profito-val nincsen jó tapasztalatom. Amikor leváltottam, szebbek lettek a növényeim, és a fonalalgám is eltűnt.
Persze minden akvárium más, de ha van kedved kísérletezni a tápozással, próbálj ki egy másikat is, úgy minimum egy hónapra, hogy legyen idejük átállni a növényeknek az új tápra.
Egyébként nekem tetszik az akváriumod, szerintem semmi baj nincs vele. Nyilván lehet találni benne pár csúnyácskább levelet, de ez nem gond, a lényeg, hogy az élőlények jól érezzék magukat benne.
(Sajnos most az enyém sincs a legszebb állapotában, másfél hónapig nem nagyon tudtam vele foglalkozni, csak amennyit nagyon muszáj volt, etetés, minimál tisztítás, és hát meg is látszik. De majd helyre jönnek a növényeim szépen lassan.) -
szat8
tag
Nagyon jó lett ez az új akva!
Jöhetne már róla új kép, hogy mennyit változott azóta.
A halválasztás nagyon ismerős, nálam ugyanilyenek vannak.
Illetve sajnos csak voltak. Nekem a habrosus-szal nem volt szerencsém. 6-ot vettem úgy másfél éve, abból 3 kisebb példány pár hónap alatt elpusztult. A többi egy ideig még bírta, de az utolsó néhány hete adta meg magát.
Kivétel nélkül mindnek lett valami úszóhólyag betegsége, mert nem nagyon tudtak a fenéken maradni, elkezdtek elemelkedni a talajtól. Nem jöttem rá az okára, az espei razbórák, az Amanda lazacok, a gyöngy dániók mind jól érzik magukat, nagyon ritka, hogy 1-1 eltűnik, és egy amano garnélánál kerül elő.
Szóval tartsd szemmel a kis páncélos harcsákat, mert a boltban annyit mondtak a kérdésemre, hogy érzékenyek a mulmos talajra, és "nem erős" halak.Egyébként most csinálok egy pici garnélás nanot, kész a hardscape, és egészen elégedett vagyok vele. Nem nagy cucc, 2 vasfa darabból ragasztottam össze, az alján pár pagoda kővel, de nekem tetszik.
A növényeket is kitaláltam már hozzá, de először darkstart módszerrel akarom járatni kicsit, átmenetileg egy akasztós szűrővel.
Utána meglátjuk, mennyire fog működni no-filter akváriumként. -
szat8
tag
A nitrátot fel tudják venni a növények.
Ha egyensúlyban van a halak és a növények mennyisége, akkor a nitrát nem nő folyamatosan.
Mindamellett mond pár érdekes dolgot az a bácsi, ami érdekes téma lenne itt a fórumon.
De amiket ő csinál, azok nem verseny akváriumok sok hallal, meg EI tápozással. Talán a Walsted módszerre meg az ADA módszerre is hasonlít, amit csinál, egy videóban emlegeti is ezeket. -
szat8
tag
Vasat szokott tartalmazni a micro táp, az nem szükséges külön. Persze ellenőrizd le a leírásában, hogy tényleg van-e benne.
Foszfát is csak akkor kell külön, ha valami miatt nullára csökkenne (pl aktív talaj).
Szerintem ha van egy jó micro tápod, és sikerül belőni a szükséges adagolást, akkor már fel siker.
Persze sok növény, kevés hal, és CO2 mellett szükség lehet macro tápra is, ezt ki kell tapasztalni. -
szat8
tag
Azt mondanám, ha minimálisan kimutatható a foszfát és a vas, az a legjobb állapot. Felesleges, hogy sok legyen belőlük, de ha semennyi sincs, az persze hiánytüneteket okoz.
Viszont a nitrát 20 felett már nem kevés, úgyhogy a makrot semmi esetre se növeld szerintem. A makró elemek közül egyedül a kálium, amiből könnyebben alakulhat ki hiány, a nitrátot és a foszfátot már az is megoldja, ha van benne "elég" hal, és persze jó a szűrés. Ezesetben nem is feltétlenül kell makrot adni, vagy csak minimálisat.De csalókák ezek a szintek. Sokáig mértem a vas szintet. Szinte nulla volt, mégis azt mondták, hogy túl sok a vasam, és azért van fonál algám. Tápot váltottam, a vasszint eléggé megnőtt, a növények pirosabbak lettek, az alga mégis eltűnt. Na ennyit a számszerű értékekről.
-
szat8
tag
Nem mondom, hogy ez rossz, de érdemes lehet más tápot is kipróbálni. Persze legalább 1 hónap a próba, és az elején pusztán az átállás is okozhat egy kis sokkot a növényeknek, ezzel együtt algát is.
Én szkeptikus voltam, hogy miért ne lenne jó az előző tápom, de nálam ez megoldotta az alga problémát. Előtte már mindent próbáltam végigjárni, mi lehet a gond.
Az adagolást is érdemes átgondolni. Ha ilyen kevés növényed van, ráadásul a crypto fajták pl inkább gyökéren át vesznek fel tápot, és lassan is nőnek, akkor érdemes lehet felezni az adagot.
Ha nem heti, hanem pl napi vagy más sűrűbb alkalmakra osztod szét a tápozást, és nem egyben kapják hetente, az is segít az alga ellen. -
szat8
tag
-
szat8
tag
Nekem sok próbálkozás után az hozott nagyobb változást ebben a kérdésben, amikor váltottam EL ProFito tápról 2hr APT1 Zero-ra.
Nem mondom, hogy pont ez a táp a kulcs, de nálam low-techben még úgy is sokkal jobb állapotban van most az akva, hogy 2-3 hete teljesen el van hanyagolva sajnos (most egyéb okokból nagyon kevés időm van rá).
A másik, hogy a fényből érdemes visszavenni pár hétig, és utána fokozatosan, hetente emelni vissza, kitapasztalva, hogy mekkora fényt bír el alga nélkül.
De ez csak pár általános tipp, segítő szándékkal. Hátha nálad is segít valamelyik. -
szat8
tag
Ez a centis ökölszabály elég megtévesztő, sok minden befolyásolja, mennyi halat bír el az akvárium.
Szerintem ha sok a növény ahogy írtad, akkor vehetsz bele nyugodtan egy szép neonhal rajt, mert a harcsáknak és az anciknak más az életterük, nem zavarják egymást úszótérben, a betta meg vidáman ellesz mellettük. Minimum 10-et vennék, de simán elfér benne a duplája is, ha rendszeresen cserélsz vizet, amikor kezd felgyűlni a NO3 szint. Ha vannak gyorsan növő növényeid, akkor elég kéthetente 50%-ot így tippre, de ki kell tapasztalni, függ a tápozásodtól meg minden mástól is.
-
szat8
tag
Köszi a tanácsot!
Pont a garnélák miatt gondolkodom nano-n is.
Minden jól megy az akváriumomban, de bármit csinálok, a garnik nem sokasodnak. Amikor újat veszek, az elején még van néha petés, de sose lett belőle semmi.
Pedig susnya van bőven elrejtőzni, halak békések...
Nem tudom mire vélni. -
szat8
tag
Ebben lehet valami. Kell venni gyorsan 20-30 kilót minden kőből, meg vagy 3-féle fából ugyanennyi darabot, abból baj nem lehet.
Komolyra fordítva a szót, még a méretben sem vagyok biztos, mert jó ez a 60p is, ami van, de 90-esben már akár nagyobb hal is elférne, pl. a kongó lazaccal szemezek egy ideje, ugyanakkor annyiból 2 kis nano akva is összejönne már, abban is látok fantáziát.
De jelenleg sajnos annyi dolgom van, hogy a heti 1 vízcserének is örülök, ha nyugodtan neki tudok állni kapkodás nélkül. -
szat8
tag
Szerintem frankó!
Esetleg azt kipróbálhatod, hogy milyen, ha kevésbé párhuzamos a frontüveggel. Csak enyhén elforgatni.
De a növények úgyis belepik majd a nagy részét gondolom.
Megkaptam én is az engedélyt még egy akvárium létesítése itthon, csak most sajnos se idő, se energia, se semmi, de talán még idén lesz belőle valami. Lényeg, hogy a lehetőség adott.
-
szat8
tag
-
szat8
tag
Köszönöm!
Nem egy beállított fénykép, csak dokumentáltam nyírás után az aktuális állapotot, szóval remélem lesz még szebb is.
Növényben akár a tropica akár a dennerle márka növényeire rákeresel, mindkettő fel szokta tüntetni, hogy alacsony/közepes/magas a növény igénye.
A greenaqua oldalán is vannak leírások mindről, és kategóriákra is tudsz szűrni.
Így könnyen ki tudod választani, hogy mik a low-tech-ben szépen fejlődő növények.
Egyébként anubias, bucephalandra, cryptocorine és rotala fajták mind szépen elvannak, az úszónövények is jellemzően kicsi igényűek.
Válassz egy jó akvariumi talajt (pl Ada Amazonia, vagy Tropica, de van sok féle), az sokat segít a növényeknek. A cryptocorine fajták pl a gyökerükön veszik fel inkább a tápanyagot, nekik kell a jó talaj, de a szűrésbe is besegít.
Halban nagy a választék, de abban majd a tapasztaltabb fórumtársak adnak tanácsot, nekem csak néhány fajjal van saját tapasztalatom.
Minden esetre rajhalakból minimum 6-8 db kell.
A fent említett greenaquának egyébként elég sok oktató videója van magyar felirattal, igaz ők inkább a high-tech vonalon mozognak. -
szat8
tag
Ez csak egy vélemény, de 60 liter low-tech akvára szerintem kissé túlzás a 3000 lumen.
Főleg az elején, akkor mindenképp le kell dimmelni legalább a felére.
Minél erősebb a fény, annál nehezebb az algát kordában tartani.
Ha nem akarsz extra igényes, vagy nagyon piros növényeket, akkor semmi értelme.
Az enyém egyáltalán nem etalon, de a lámpa, ami van rajta, kb 1000 lumenes. Ez a red root floater növénynek már kevés, hogy pirosodjon, de a ludwigia palustrisnak bőven elég, és a rotala h'ra is pirosodik kicsit...
(Azért én is gondoltam már egy kicsivel erősebb fényre, de ezzel is szépen elmegy.)
Még alakítom, a rotala wayanadot most nyírtam először, jelenleg ebből a szögből alig látszik ki a kövek mögül, de a következő után már szép sűrű és magas lesz.
A homokot ne nézzétek, az amano garnélák mindig teleszórják a földdel pár nap alatt, ezen még dolgozom.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Autós topik
- Diablo IV
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Állítólag összeolvadt a OnePlus és a Realme
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- EA Sports WRC '23
- Dell notebook topic
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Lassan küszöbön a NTE: Neverness to Everness premierje
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad T14s Gen 3 i5-1245U 14" FHD+ 16GB 1TB 1 év teljeskörű garancia
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Lenovo L14 Ryzen 5 4500U Refurbished - Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Powercolor RED Devil RX 7900XTX 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- HP EliteBook 640 G9 - i5-1235U 16GB 512GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Silentfrog