- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gyb001
senior tag
válasz
fjudors #36213 üzenetére
A biológiai szűrés feltétele meg az hogy: "baktériumok maximum 30 cm/perc sebesség mellet képesek megmaradni a szűrőfelületen és akadálytalanul végezni a feladatukat. ' [link]
De ugye ez nekem majdnem hogy lényegtelen. Bízok benne vagy majd hétvégén utána számolok hogy az oase jól méretezve e a szűrőt. -
Thom7
csendes tag
válasz
fjudors #33240 üzenetére
köszönöm a kimerítő válasz
egy kissebb fajt, a channa pulchrát vagy az általad említett bleherit néztem ki, de igazából valószínúleg olyanom lesz majd amit valahogy belehet szerezni itthon...
max 120*50*50es körüli méretű akváriumot terveznék neki, plusz most kezdtek megtetszeni a polypok is és abból is valamelyik kissebbet(delhezi, többet nem nagyon ismerek még) gondolnám, mert nincs helyem 50centis halaknak2x300literes akva egy lakásban most elég lenne
de a kigyók meg a polypok is megesznek fagyasztott haldarabokat meg garnélát is, nem feltétlen kell élő hal nekik mint a jelenleg tartott délamerikai levélhalam, amit már dániókkal etetek mert a neonra rá se néz olyan picik -
Danecay
addikt
válasz
fjudors #32167 üzenetére
Egyik korábbi (#32122) kérdésemet én is ilyen megfontolásból tettem fel:
"Ilyen vagy ehhez hasonló világítást vásárolt már valaki? Tudom, hogy ez elsősorban növényes akváriumokhoz szükséges és sokan még a növényes akváriumot gondozók közül is csak sima fénycsöves világítást alkalmaznak, de ez így ebben a formában teljesen megfizethető az itthon erre a célra használatos eszközök árával szemben."
Ez egy nagyon rövid, nem egészen szakmai válasszal le is lett zárva. Félreértés ne essék, nem (#32125) Alg hozzáértését kérdőjelezem meg csupán a válasz jellegétTermészetesen én sem fő világításként gondoltam hanem kiegészítőként amit feltehetően a fővilágítás nagyrészt elnyom. Gondolom igénytelenebb növényekhez felesleges, bár gondolom ártani azoknak sem árt. Nekem is pár db. igénytelenebb növényem van, így feltehetően nálam sem lenne jelenleg indokolt. igazából tippnek szántam de az első és egyetlen válaszra az jött le, hogy hülyeség, most pedig azért is reagáltam mert más által újból felhozódott a téma
-
Eugene Roe
őstag
válasz
fjudors #32142 üzenetére
Néma azért nem lesz, eleve a szivacsszűrő működéséhez nagy buborékok kellenek (esdig olyanokat láttam). Egy mattenfilter lehet még szerencsés választás egy 500-600l körüli jobb minőségű tapadókorongos pumpával.
#Thom7 illessz már be ide egy fényképet, kíváncsi lettem, hogy nézhet ez így ki :)
-
Eugene Roe
őstag
válasz
fjudors #32071 üzenetére
A domestos az 6*-osan túlárazott hypo + illatanyag + 0,5% szappan
#Danecay: Nem. Fogsz egy literes kancsót, vagy műzlis tálat. Abba öntesz hypot (szerintem minimum 1:1 víz:hypo arányban) aztán belemártod és fel-le mozgatod 30-60 secig, majd alaposan leöblíted a csap alatt, miközben a kezeddel is dörzsölgeted róla a hypot, és mehet vissza az akváriumba.
Az szakállalga ezután is rajta marad, de másnapra belilul, elvörösödik és akkor szemöldökcsipesszel
leszedheted a levél széléről.
-
-
Eugene Roe
őstag
-
Danecay
addikt
válasz
fjudors #32006 üzenetére
Köszönöm a robbantott ábrát, amint lesz időm szétszedem és megvizsgálom. Bár abban szinte egészen biztos vagyok, hogy első szétszedés alkalmával is maga a tengely jött ki és úgy gondolom, hogy a 2 szóban forgó gumi a lapátkerék házában valamint a zárókupakban maradtak.
-
-
bringasisti
őstag
válasz
fjudors #31996 üzenetére
nátrium tioszulfát 200 ml víz törzsoldat és ebből 1 ml 50 liter vízből a klórt kiszedni. Ha gond van a vizet nem sózni kell hogy az ammónia ammónium legyen meg szódabikarbóna kezelést csinálni hanem cserélni kell. A kövek talaj ha nem lágyvizi a medence jó ha tertalmaznak mészkővet ha lágyvizi akkor sósav.
-
Eugene Roe
őstag
válasz
fjudors #31987 üzenetére
Keresztapámnál minden xipho, havernál pedig minden neonhal halt meg temperálásos startot követő 2-3 napon belül :) akinek ennyi türelme sincs, az szerintem ne eröltesse ezt a hobbit. Persze a vis maior az más
Danecay: Én is csapvizet engedek az akvába, illetve 40 liter csapvizet rögtön a zuhanyból és 20 liter ro szűrt vizet kanából, vagy közvetlenül. A pihentetést azért javasoltam, mert nálad gázos volt a helyzet, nálam pedig nem az :)
Silentfrog: Jó az a zacskós megoldás, mert nem 20 fok deltaE-t kell leküzdenie a zacskóban, hanem csak 4-5-t. Én csak garnélánál, meg otónál vagyok óvatos úgy, hogy egy 1 literes kancsóba 3-4 decihez 15-30 percenként öntök 1-1 dl-t. Nem csöpögtetek, mert tuti elfeledkeznék róla :)
-
Danecay
addikt
válasz
fjudors #31987 üzenetére
Én is meg szerettem volna kérdezni, hogy mit kellett volna tennem. Az eladó elmondása alapján jártunk el mely szerint a zacskóban hazahozott halakat zacskóstól az akváriumba helyeztük míg az át nem vette az akvárium hőmérsékletét majd beleengedtük az új jövevényeket az akváriumba. Amúgy szerintem is sanszos, hogy az aljzat tett be szerencsétlen halaknak. Pár perce ismét lefolytattam egy részleges vízcserét, igaz nem pihentetett vízzel lévén nem tudok hol tárolni mondjuk 50L vizet de nálunk szerencsére kifejezetten jó minőségű az ivóvíz, nincs agyonklórozva. Az az előző akváriumunk eltörése után kb. 80%-ban friss csapvízzel lett feltöltve az új akvárium minden probléma nélkül.
-
fjudors
aktív tag
válasz
fjudors #31942 üzenetére
van nekem is odyssea lámpám, szép, olcsó, használom, de attól még vacaknak tartom, és macerásnak a csőcserét .a lábak meg kritikán aluliak.a megadott max hosszértékű akváriumba simán bele tudod ejteni a lámpát, ha kicsit ferdén tolod odébb, mert kicsúszik a láb.az, hogy legyen rajta ütköző, vagy 10 centivel hosszabb a láb...az megdobná biztos az árát
máshol ugye, még fel is tudod nyitni a lábon a lámpát..nagyobb méretnél azok kb dupla áron vannak, de kisebb méretnél nincs akkora eltérés árban. -
bajtokarpi
őstag
válasz
fjudors #31936 üzenetére
Szia.
Vacak, vagy nem vacak nekem tökéletesen megfelel. Csak és kizárólag az energia takarékosság miatt kérdeztem. Nem mindegy, hogy 2x80 watt, vagy 2x35 watt fogyasztás van.
Köszönömpjen
Szia!Igen ez lenne a célom, mint írtam energia takarékossági szempontból. Nem növényezem, így véleményem szerint elegendő lenne.
Köszönöm
-
Danecay
addikt
válasz
fjudors #31653 üzenetére
"a szénszűrővel óvatosan, nem tartós hastnálatra való..hosszú távon gondot okozhat."
Ezt kifejtenéd? Már csak azért mert nem tudom milyen régi benne a szénszűrő."ha kicsi a szűrő, az gyakoribb takarítást jelent, ha emiatt nincs biológiai szűrés, az gyakoribb vízcserét"
éppen ma takarítottam ki a szűrőt, a baktérium és enzim kultúrát szem előtt tartva az akvárium saját vizével amit ezt követően természetesen pótoltam és kapott BIO Start-ot is."sokféleképp lehet üzemeltetni egy akváriumot. az idő megmutatja, hogy az adott összeállítás hogy működik, a beavatkozás gyakoriságával."
Már több éve üzemel eddig ennél jóval kevesebb gondoskodás mellett."egy levegő pumpával és egy szivaccsal is lehet szűrni egy akváriumot. mindent meg lehet oldani, de attól még nem fogja senki ajánlani."
Nem vásárlás előtt állok és döntésképtelenségem miatt kérek töltetek tanácsot hanem arra voltam kíváncsi, hogy a jelenlegi szűrőt le kell e cserélnem vagy sem. -
twi452
senior tag
válasz
fjudors #31626 üzenetére
Ez egy német patakocska de persze nem egy Duna ebben igazad van.
Viszont itt a nap hány "wattnyi" fénnyel bombázza a nem túl magas vízoszlopot? 🙂Amúgy van már jópár többezer literes aquascape a világon. Sumida aquariumban többet is építettek. Portugáliában Lisbon Oceanarium ezek mind tisztességesen dokumentálva is vannak építéssel együtt.
Oliver Knott is épített nagyokat szóval azért ha van rá pénz megcsinálják nagyban is.
Nyilván ezeket nem vödörrel szűrik hanem egyedi épített szűréssel mert máshogy nem lehet ebben igazad van viszont a fénnyel ugyanúgy bombázzák mint a hobbi kisebb "akvakertész" otthon.Nekem nincs bajom a halas akváriumokkal és megértem a kötődést egy egy halhoz, én is kézből etetem, és simogatom otthon a koi-t
Mondjuk itt azért érzek egy kis keserűséget néha amikor nagy halakat látok akváriumban.. mert tóban 60 cm halra írnak min. 1 köbméter vizet általában. -
dugynok
senior tag
válasz
fjudors #31616 üzenetére
Egyfelé gondolkodunk. Szép-szép a GA, de ott nem a természetességről szól. Nyilvàn ők ebből élnek, üzlet az egész, azt kell promótàljàk. Ki mit szűr le onnan és miért akvàzik... Nekem hobbi, kísérletezgettem, szerintem sikerrel.
Pàr éve kezdtem csak, de minnél olcsóbban egy jól működő életteret a halaknak úgy, hogy jól nézzen ki.
Amúgy tavaly, mikor alig volt víz a Dunàba, Téténynél simàn a medrébe sétàltàl. Sok növényt nem làttam a fenéken. Szóval nem gondolom, hogy az a természetes, ha tele van növénnyel a halak körül. Legalàbbis nem mindegyiknél. -
Eugene Roe
őstag
válasz
fjudors #31613 üzenetére
Nem kell kikérni, hidd el, hogy nincs bajom a te nézeteddel :D a kiindulási pontod a gond, akquascapenél senkit se érdekel a hal kényelme. Fájó, de igaz. Ott a növény érdekei a fontosak úgy, hogy még a halacska se purcanjon ki. Ha a halacska érdekelné az embereket, bringasisti tudása mindenkit kielégítene :)
+ Én nem ültem fel Viktorék vonatára, ott a $ minden rációt kivett az egyenletből. Ha már mondani kéne valakit, akinek a nézeteivel azonosulni tudok, akkor az George Farmer, de én próbálok saját kútfőből valami működő keveréket létrehozni.
-
Eugene Roe
őstag
válasz
fjudors #31609 üzenetére
Neked egy low-tech akváriumod van halakkal, ahol a megjelenés (víz abnormális tisztasága, akár a halak életminőségének kárára is) minden rossz indulatot nélkülözve is másodlagos.
Olyat még nem láttam, hogy aquascape jellegű akváriumot mattenfilterrel tudtak volna üzemeltetni. Lehet, hogy van ilyen, de én még nem láttam.
Az enyém egyébként egy minden szempontból gyenge aquascape, nem vagizásból linkeltem, de szerintem mindenki számára szemmel látható a különbség.
A lényeg, hogy a kezdő akvarista döntse el, hogy low- vagy high/hybrid-tech akváriumot akar-e.
-
Alg
veterán
válasz
fjudors #31598 üzenetére
Ha a vödrös eltömődik ott azért más gond is van, normális esetben, rendes karbantartással (az akváriuméval, nem a szűrőével) minimum fél évig hozzá se kell nyúlni.
Mondjuk jó lenne tudni a kolléga elképzeléseit az akváriumról, mert egy jól megrakott sügeres meg egy nanohalas növényes között azért szűrésben is van különbség.
-
Sanya595
senior tag
válasz
fjudors #31557 üzenetére
Sziasztok.
Természetesen 2db szűrő megy együtt ,egy belső hátér mögé rejtve és egy külső.
Az akva 400 literes,ha lesz időm teszek fel képet én is.
A hátér mögötti szűrő egy lyukon keresztül csobogva folyik vissza,a külső pedig az egyik sarokból szív és a másikba vissza.
Amúgy a mérete 130x55x58.
Mindenkinek köszönöm az eddigi és ez utáni segítséget. -
Eugene Roe
őstag
válasz
fjudors #31561 üzenetére
Ismerem őket, nem is értek egyet a GA hozzáállásával, de az eredmények igazolják őket.
Oldalpolcos nekem nem mutatna jól a 90*50-es méretben a szoba közepén, a hátteres meg nem opció az méretemnél, mivel nálam a mélység a legértékesebb dimenzió.
Alsópolcos nem opció egy kisebb lakásban, mert akkor duplán párolog az egész, illetve a túlfolyó hangos / vagy ázásveszélyes, amiből egyik sem szempont egy állatkertben.
1000-1500 literes medencék sem a hálóban vannak, de oda is teljesen elég 2 db classic xl, vagy ugyanaz hordóval diy módban.
Ráadásul a liter / hal az sehol sincs egy állatkerti medencében.
#31564 nincs túltelepítve, minden növény és hal is strapabíró :) törpeharcsának se kell vizet cserélvetni. Nekem tetszik.
#31563 nem értem ezt a nullás kh értéket, de sokan hajszolják valami miatt. Én 2-4 (3) kh párti vagyok.
-
Eugene Roe
őstag
válasz
fjudors #31559 üzenetére
Tekintve, hogy nem olcsó a szűrő, és mikro büdzséből dolgozunk, szerintem maradnak a kavicsok.
Greenaquaban is egy 2080 van általában, és nem 2 db 2076/8 ha lehet választani.
De a problémával én is találkoztam, 2075-öm van 180 literre, 2080 kellene, de hálóban van, ezért maradt ez, de kellene fog mellé egy áramoltató, amit igazából nem bánok. De lényeg, hogy hamarabb vennék egy 2080-at, mint két kisebbet (2080-nak két szívóága is van, ami sokat segít a megfelelő áramlás kialakításánál).
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Autós topik
- Konteó topic
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Asztrofotózás
- Bittorrent topik
- Napelem
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- További aktív témák...
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben