- Asszociációs játék. :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MárkaLánc
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Használható a Windows 11 aktiválás nélkül hosszú távon?
- Gurulunk, WAZE?!
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
biker
nagyúr
válasz
astrojoe12 #35799 üzenetére
Nagyon sokat esznek
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
válasz
astrojoe12 #35796 üzenetére
Ma reggeli tesztcsík
NO3 talán 10, épp csak színeződött, NO2 nulla
ph 7.6 körül, GH zöldben, Kh éppen kicsit magasElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
válasz
astrojoe12 #35796 üzenetére
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
astrojoe12
tag
A nitrát szint mennyi nálad?
A floridai egyetem egyik kutatónője szerint, az akváriumi halakra 450mg/l -től mérgező a nitrát, egyébként tápanyag a növényeknek. Akkor miért van ez a nitrát őrület, hogy 20-30-50mg/liter körül már farkast kiáltanak?"az igazság még ennnél is nyomasztóbb. A világ vezetői nem elég okosak, hogy olyan gonoszak legyenek, ahogy azt hiszitek..."
-
biker
nagyúr
válasz
astrojoe12 #35794 üzenetére
nálam évi 2-3 vízcsere van, tudom, ufó vagyok.
90liter, végtelen számú xifo, és rengeteg növény, egy atman 800-as szűrővel.. week aqua lámpa, univerzális tápElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
astrojoe12
tag
válasz
Warton #35793 üzenetére
Ma én se cseréltem vizet, kipróbálom mi történik. Pótoltam ami elpárolgott, tápoztam a növényeket és napi 12 órát megy a levegőztető.
Figyelem a szagát az ammónia miatt, hetente mérem a nitrátot, nitritet, ph, klór, keménység és a lebegő részecskéket figyelem.
Kiváncsi vagyok mi lesz.
"az igazság még ennnél is nyomasztóbb. A világ vezetői nem elég okosak, hogy olyan gonoszak legyenek, ahogy azt hiszitek..."
-
Warton
őstag
válasz
astrojoe12 #35779 üzenetére
Amilyen állapotok uralkodnak az akvarista facebook csoportokban nem csodálkozom. Hányingerkeltően bicskanyitogató stílust tolnak arrafelé az emberek. A facebookon összességében is eléggé alacsony színvonalon zajlik a diskurzus, de az akvarisztika csoportokban különösen. Bárki bármilyen problémával hozakodik elő egyből 50% vízcserét javasolnak általában olyan lekezelő stílusban, mintha a kérdést feltevő valamilyen állatkínzó bűnöző lenne.
Most már kb. 1 hónapja nem csináltam vízcserét. Csak pótolva lett a párolgás miatt eltűnt víz, a kánikula miatt jég formájában. A halak élnek virulnak, semmi extra nem történt. Algát nem tapasztalok, mondjuk a kismillió rákocska mellett azon nem csodálkozom.
2 hete nem tápoztam semmit, mivel külföldön voltam. Az egy kicsit látszik némelyik növényen, kókatagabb lett. Beraktam a heti profito adagot, meg egy kis vasat, meglátom mi lesz.
A víz nem homályosodott, nem felhősödött be egy picit mintha lenne neki egy sötétebb árnyalata. De az lehet, hogy azért mert a szűrő eltömődött és nem teljes kapacitással üzemelhetett az elmúlt napokban... gondolom.
Kipróbálom meddig lehet ezt vízcsere nélkül csinálni, majd ápdételek.
Kompromisszummentes linux gaming.
-
biker
nagyúr
-
biker
nagyúr
üdv, eladnám a komplett akváriumomat, 90-95l teljes felszerelés, állvány, működő, telepítve, stb
sajnos a elgtöbb adásvétel fb csoportból ki...nak mert élőállat kereskedelem tilos. kabbe.
kb annyiért adnám mint a lámpa meg a szűrő, az összes többi ajándék, a hal is.szerintetek hol érdemes hirdetni?
-
cybericius
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék pár páncélosharcsát (elegáns, aranysávos leginkább).
Privátban várom a lehetőségeket.
Köszi! -
Alg
veterán
válasz
astrojoe12 #35787 üzenetére
Ideálisan 10:1 és 15:1 között kellene lenni a nitrát/foszfátnak, amiatt is lehet algásodás. Nem tudom milyen a macro tápod, lehet megérné elhagyni egy darabig...
Foszfáton nem emelnék, Ferroxban nem tudom mi van, de leírás alapján valami micro táp lehetMondjuk én egyébként is minimál tápozásban tolom, szerintem a nitrátom szinte nem is megy 10 fölé, foszfát minimális, vas is alig. Lehet kicsit lassabban nőnek a növények, de alga is kevesebb van. Ja, és mindez co2 mellett. A talajt cserébe megtápoztam gazdagon.
Algának adj valamilyen carbo-t, a mohákra pedig figyelj, mert különösen a Fissi rengeteg mulmot képes összeszedni ha hosszúra nő. Vagy át kell mozgatni takarításnál, vagy megnyírni hogy rövid maradjon (utóbbitől szebb lesz, de mindenhova elszáll a nyesedék és elkezd nőni... ezért nem tettem a mostani scape-be semmilyen mohát)
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
válasz
astrojoe12 #35784 üzenetére
Nitrát mennyi?
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Whynot?
aktív tag
válasz
astrojoe12 #35784 üzenetére
meleg van :S
-
astrojoe12
tag
Egy hete kezdtek kunkorodni a levelek és lett egy kis alga, mitől lehet ez?
nettó 45-50 liter
ph 6.8
klór 0
keménység közepes, alacsony
vas 0.5mg/l
foszfát 0.5mg/lhetente adok:
1ml vas
1ml foszfát
1ml macro3 naponta adok:
1ml feroxot (invitalos táp, eddig bevált)co2 nincs
"az igazság még ennnél is nyomasztóbb. A világ vezetői nem elég okosak, hogy olyan gonoszak legyenek, ahogy azt hiszitek..."
-
Alg
veterán
válasz
astrojoe12 #35781 üzenetére
Igen sajnos a legtöbb "akvarista" bolt csak eladni akar - tipikusan az algagátló az ami csak ront a helyzeten ahelyett hogy javítana.
Illetve van rengeteg már-már átverés kategóriás cucc, a kedvencem az ADA superge, aminek elérhető a biztonsági adatlapja, ami szerint közönséges 5%-os hipó, sokszázszoros áron eladva... vagy a Clean Bottle, egy sima műanyag doboz kupakkal, szintén heroináron (és akkor a "talajegyengető"ről még nem is beszéltem).
Másik példa a világítás, ezer színű diszkólámpa amin minden állítható, mikozben a növényeknek tökéletes és szerintem és esztétikailag is a legszebb egy napfényhez közeli, 5500-6500K közötti, minél magasabb színvisszaadású (90+ CRI) fehér LED szalag. Érdekes, ilyet senki nem gyárt
Háttérvilágítás 300euróért, mikor egy vele azonos képességű mennyezeti beépíthető LED panel ennek ötöde. Ilyenekre is gondoltam mikor azt írtam, ésszel kell csinálni.
Vízcsere: ez azért elég biztos tanács egy kezdőnek, mondhatni ártani nem fog* és a legtöbb probléma forrása a túletetés meg a karbantartás hiánya.
*persze ha megfelelően csinálja az ember, megfelelő minőségű és hőmérsékletű vízzel, nem sokkolva az élővilágot.
[ Szerkesztve ]
-
astrojoe12
tag
Teljesen igazad van. Csak azt mondtam, hogy sok helyen még beszélgetni se lehet a témáról, mert egyből ufonak néznek. Minegyik módszer mellett vannak érvek és ellenérvek, nincs egy biztos út, de sokan csak a vízcserés lehetőséget ismerik. És igen, ha már elég tapasztalt az ember, akkor "elég csak ésszel csinálni" és működni fog. De ehhez kell pár év tapasztalat.
A kezdőket viszont az üzletek egyből beleterelik az állandó vízcserés dologba, ha bajuk van egyből vízcserét ajánlanak, meg gyógyszereket és algaölő vegyszert, stb... ha meg nem sikerül, akkor meg miért nem olvasott utána, mielőtt belekezdett duma következik. Ez nagyon álságos és elveszi az emberek kedvét.
A kisöreg is elfogult, ez egyértelmű, úgy osztja az észt,mint aki a bölcsek kővét birtokolja. Pedig csak az egyik lehetséges utat mutatja. Viszont nagyon közvetlen figura és nem akar ránk sózni minden xart. Növényeket árul meg akvárium díszeket, a webshopban mást nem is találni.
Éveken keresztül részt vett a kaliforniai egyetem díszhal tartási kutatásában, amiről szintén volt egy nagyon érdekes videója.
-
Alg
veterán
válasz
astrojoe12 #35779 üzenetére
Azért ez nem kicsit túlzás. A természetben is bőőőőven cserélődik a víz. Ráadásul ha "természetes módon" tartanád a halaidat, akkor egy sokszáz literes akváriumban lenne egy maréknyi hal...
A tengeri téma megint más, ott "drága" a víz, érthető ha ki akarja valaki tolni a vízcserét.
Édesvizes akvárium is el tud szépen menni csak a párolgás utántöltésével, csere nélkül, de akkor nagyon oda kell figyelni mennyi hal van, mennyi növény, milyen szűrés, mit etetünk stb. Aztán ott van a Walstad módszer, könyv is íródott, baromi népszerű, az van talán a legközelebb a természetes folyamatokhoz.
Sokkal egyszerűbb a rendszeres vízcsere, felhígítod vele a felgyűlt méreganyagokat. Ráadásul manapség már "olcsón" elérhetően RO szűrők, olyan vizet csinálsz amilyet akarsz. De a klórtalanító/vízkezelő sem valami drága dolog (bringasisti pedig többször leírta hogy lehet fillérekből, patikai cuccokból kikeverni). Vízcserénél ugyanúgy figyelni kell mit és mennyit öntesz az akváriumba mint bármi másnál.
Persze, van regeteg hókuszpókusz, csodaszer, de nem kötelező használni. Most indítottam új akváriumot kicsit több mint egy hónapja, semmi szirszart nem öntögettem bele a növénytápon kívül, gyönyörűen, algamentesen elindult. Ésszel kell a dolgokat csinálni, nincs "egy igaz út", hagyjuk ezeket a konteós marhaságokat.
Az meg hogy egyvalakinek évtizedek óta megy az akvárium vízcsere nélkül - oké, gratula, de ez nem jelenti hogy 1) mindenkinek ilyen jól fog menni 2) ez jobb lenne a halaidnak mint a rendszeres vízcsere. Plusz egy vízcsere tökéletes alkalom az egyéb karbantartások elvégzésére - szűrőtisztítás, növények rendberakása, üveg takarítás. Ha nem cserél az ember vizet, könnyen "elfelejti" ezeket is.
-
astrojoe12
tag
Az akvárium iparág megpróbálja elrejteni a természetes tartás lehetőségét az emberek elől, mert az nem hoz akkora hasznot. Nem kell hozzá előkészítő, vegyszerek, gyógyszerek, starter baktériumok, méregdrága lámpák, stb, stb... a kisöreg erről is készített már videót.
Nemrég azt mutatta meg, hogy ha nem steril az akváriumi tengervíz, akkor a legkényesebb korallokat is lehet tartani sima íróasztali lámpa fényénél, nem kell hozzá több százezres világitás. Letiltották a videóját a youtube-ról. Aztán készített egy rövidített változatot erről a témáról, de már a kaliforniai egyetem egyik tudósával, aki alátámasztotta amit mondott.
Father Fish videóit próbáltam már népszerüsíteni a facebookon két akvarista csoportban. Nem tiltottak ki, de nem hagyják jóvá a bejegyzéseimet azóta nem tudok írni azokra az oldalakra. Annyira tele tömték az emberek fejét a vízcsere fontosságával, hogy mást már nem tudnak elfogadni, sokan agresszívan reagálnak a facebookon erre a témára és állatkínzónak kiáltanak.
FatherFish tavaly bemutatta a 22 és 17 éve vízcsere nélkül működő akváriumát, nézzétek meg a csatornáját, nagyon kedves ember és sok érdekeset mond.
[ Szerkesztve ]
-
Warton
őstag
Valahogy nem érzem azt, hogy a vízcserével segítenék az akváriumomon. A csapvíz annyira tré alapból hiába pihentetem, hiába rakok bele vízkezelőt.
Meg aztán, ami vizet kiöntök az se tűnik koszosnak. Három hete nem volt vízcsere és semmi tragikus nem történt, korábban a rendszeres vízcserék során összevissza haltak a neonok meg minden. Mindig csak egy-egy.
-
pjen
félisten
válasz
Warton #35775 üzenetére
Az első akvám még a 60 as években volt. Az átlagos szűrés egy bórából és egy levegőztetőből állt. A jelszó pedig az volt, hogy az öreg vìz a jó víz. Viszont a Wc tartályban tartott élő tubival és ha lehetett kapni élő bolhával etettünk.Ja és akkor is volt bettám, vitorlasom, dánióm, szumi, tetra. Mikor mi tetszett.
[ Szerkesztve ]
-
Warton
őstag
Erre vélemény?
A napokban láttam egy akváriumot, ami ennek a szellemében volt tartva. Azaz rengeteg növény, homok aljzat, ami jó vastag volt. Évek óta nem volt vízcsere. A víz mondjuk egy Greenaquas akváriumoz képest koszos volt, talán nem is koszos, de volt neki egy sötétebb tónusa. Viszont a halak egészségesnek tűntek, sőt rengeteg pici hal volt, ami alapján úgy gondolom, hogy egy számukra egészséges környezetben vannak, különben nem szaporodnának.
-
Alg
veterán
Egy kis részlet... ez még ritkítás előtt volt, a Blyxa nagyon elkanászodott, meg kellett ritkítani kicsit, meg az Eleocharis ADA is elkezdett mindenhova futni - a Crypto-k még lassúak, de a Spiralis "Red"-nek már kikandikál néhány levele a scape mögül.
Ma jöttek halak is, 15x Espei razbóra, meg 8x Cory Habrosus.[ Szerkesztve ]
-
fecke78
senior tag
válasz
mivamma #35772 üzenetére
akvárium szekrényt szeretnék , megnéztem akit linkeltél , vásárlásnál másik oldalra írányit , őket láttam , csak attól tartók , ha valami gond van nem lesz gördülékeny a probléma megoldás, nem is a cég miatt hanem ha kivonult a juwel ...
[ Szerkesztve ]
-
fecke78
senior tag
Nem tudjátok mi lett a Magyarországi Juwel képviselettel ?
Végleg megszűntek ?
Nem túl szimpatikus , hogy nem közölnek semmit . -
bikaga
friss újonc
Gyöngykavics innen beszerezhtő. Legjobb minőség! Az akváriumunk nővényeinek és halainak tökéletes.
Barna Gábor
-
bigdady
nagyúr
válasz
bringasisti #35766 üzenetére
-
bigdady
nagyúr
válasz
Silentfrog #35764 üzenetére
Nincs növény. Csak zebra lazacok. 54liter. Mezei szűrő
[ Szerkesztve ]
-
bigdady
nagyúr
válasz
Silentfrog #35762 üzenetére
Köszi. És ez mehet akváriumba? Nem kevés ez a kelvin/lumen?
Vagy maradjon ez: [link]
Nálatok mennyit megy egy nap a fény? Nálam 10 órát kb[ Szerkesztve ]
-
bigdady
nagyúr
Hali
Akváriumba létezik t8-as 45cm hosszú fénycső ami LED? Csak hosszabbakat látok mindenhol
-
astrojoe12
tag
Szereztem egy olcsó co2 generátort. Mivel citromsavas co2 adagolást használok, jobb lenne egy ilyen, mert alacsony nyomás mellett is működik. Viszont nem tudom mennyire hatékony. Van valakinek ilyesmi, mennyire jól oldja be a gázt?
A videó nem valami meggyőző, a bubik mintha beoldás nélkül távoznának...
-
astrojoe12
tag
Sziasztok!
Egy kis tanács kellene. Májusban több növényem lett és ahhoz már alacsony volt a vas és foszfát szint. Az általános táp mellé (amiben van vas és foszfát is), külön adagoltam vasat és foszfátot. Két héttel később mindkettő elérte az optimális szintet, az alga eltűnt, heti metszésem van és szépek a növények. Azt szeretném kérdezni, hogy mi a következő lépés? Adagoljam tovább a külön vasat és foszfátot, vagy most már elég az általános táp is, mit szoktatok ilyenkor csinálni?"az igazság még ennnél is nyomasztóbb. A világ vezetői nem elég okosak, hogy olyan gonoszak legyenek, ahogy azt hiszitek..."
-
-
-
A héten én is beléptem az árvíz-klubba - szerencsére csak a 30 literessel...
A garniknak szánt akváriumot kezdtük újra (Dennerle NanoCube 30l), mert még tavasszal egy nagyobb pusztulás miatt le lett állítva. Hajnalban párom arra kelt, hogy valami csobog, a kisszobában addigra kb 12-15l víz volt mindenfelé. A mázli leginkább az Ikea-szekrény volt alatta: a víz jó részét ugyanis felszívta! (Ezúton is köszönöm neki a parketta megmentését!)
Az üveg helye nem változott, annyi történt csak, hogy szépen átmostuk. Az ok rejtély marad örökre.A sors iróniája, hogy a zigbee-s vízérzékelö, amit oda szántam jövő héten ér majd ide!
[ Szerkesztve ]
"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
Fantomas80 #35752 üzenetére
"Nekem tetszik amikor pl 3 darab lámpa világítja meg"
Akkor a legegyszerűbb a dolgod, 3 darab 30wattos 6500K színhőmérsékletű vagy 2 db 50 wattos refletort veszel és rárakod. ( sügéres akváriumoknál ez elég elterjedt.)
Ha meg nem tetszik akkor nézel olyan ODYSSEA akvárium lámpát amihez lehet kapni plafonos függesztéket. -
Fantomas80
tag
Sziasztok
Tudnátok ajánlani világítást kb 400 literes akvárium 130*60*60 a méretei.
Nem túl igényes növények vannak benne.
Viszont az akvárium üvegén merevítések vannak ami miatt az üveg szélére tehető lámpák nem jók. Vagy ki hogy oldottam meg.
Nekem tetszik amikor pl 3 darab lámpa világítja megGooglemaps frissíthetne már! A házunk helyén Avarkori sátrak és temető látható! :)
-
Alg
veterán
válasz
fecke78 #35748 üzenetére
Egyáltalán nem ronda - és bizonyára semmivel nem rondább mint az átlátszó lesz egy hónap múlva
és nem, nem fogom hetente pucolni a csövet. Ráadásul el tudtam vezetni úgy a szekrény mellett, ahogy a merev verziót biztos nem sikerült volna.
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Megérkezett a Biomaster 600, hát jó nagy dög az ecco pro-hoz képest
Éppenhogy befért a szekrénybe, a CO2 palack már nem fér el mellette...
Volt egy kis gubanc, elsőre eresztett de aztán rájöttem, user error volt, megoldódott kb. harmadik szétszedés-összerakás után, mikor rájöttem végre.
Normál szűrőcső helyett szilikonnal raktam össze - nagyon ajánlom mindenkinek, sokkal puhább, lágyabb, ezért sokkal kezelhetőbb mint a többi merev cucc.
-
Alg
veterán
válasz
astrojoe12 #35743 üzenetére
Inline diffúzor van a nyomógára kötve, bent van a szekrényben. Majdnem olyan hatékony mint egy reaktor, de olcsóbb, kisebb és gyengébb szűrővel is működik.
Cserébe ha jobban megküldi az ember a CO2-t, akkor szépen beködösíti az egész akváriumot apró buborékokkal, és kicsit nehezebb takarítani. Valamiért nekem most sikerült úgy belőni, hogy egy közepes co2 szintet úgy tart hogy közben nem ködöl.
Ha minden igaz ma/holnap megérkezik a nagyobb szűrő, szóval az a két cső is megszépül kicsit.
-
fecke78
senior tag
112 akvámhoz vettem ro lágyitot 300 tds ről 30 Liter vizcserével lement 180 ra majd viszaált 200 ra Gh 21 ről 16 lett KH 10 ről 6 ,heti 10litert lekapok , illetve a párolgást pótlom ro val . mikor kezdjek hozzáadni HG/KH+ om van ?
a tds mérőn csekkolom és ha 150 környéki , akkor megint csinálok egy cseptesztet gh/kh ra ? Meddig eshet a GH/KH , van erre valami szám ? -
Alg
veterán
Ez meg a garnelas… CO2-t kivettem mert masik szekrenyre koltozott. A kovet meg lehetne fogkefezni, de egyelore hagyom inkabb legelonek… Ezen kivul par helyen van minimalis szakallalga, carbo kordaban tartja szepen. Szuro szivoagra meg kitalalok valami esztetikusabb megoldast…
-
Alg
veterán
válasz
Silentfrog #35739 üzenetére
Köszi - kicsit kopár még, szerintem kell majd még bele némi apró növényke a faágakra hogy több legyen a részlet... nézek valami mini levelű bucét szerintem
Igen, Purigent használok - már kimerülőben van, regenerálni kell - látszik hogy kicsit sárgás a víz...
-
Alg
veterán
A harscape tetszett a boltos srácnak is, pedig ők nem kispályáznak
Végül 90%-ban Crypto-k kerültek be:Ami a régiből jön:
- Anubias Nana
- Buce "red"
- pár tő Crypto Albida BrownAmi új - ez kb fele-fele arányban saját ötlet illetve Liquid Nature srácok segítsége:
- Blyxa
- Crypto wendtii green
- Crypto Spiralis "Red"
- Crypto nurii "Rose Maiden" - ezt kibontáskor láttam hogy már penészesmeglátjuk megmaradnak-e, ha nem majd jelzem a srácoknak, talán megszánnak egy cseredobozzal
- Crypto Parva
- Crypto Lutea Hobbit
- Microsorum "True needle leaf"
- Eleocharis Montevidensis "ADA"Később még biztos változik, de kb látszik az irány: vékony, hosszúkás levelek mindenféle színvariációban
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Már csak azt kellene eldönteni, hogy akarok-e hátra E. Mondevidensis/Vivipara/Cyperus Helferi "függönyt", vagy inkább valami hosszúkás levelű Cryptocoryne legyen...
Stem meg kárpit nem lesz, az 100%
-
Alg
veterán
No eltartott egy darabig, de a neheze megvan...
Sokat szenvedtem mire megszületett, de talán nem lett olyan borzasztó ocsmány, legalábbis hozzám képest szerintem kimondottan jól sikerült, eddig tetszik.
-
szat8
tag
válasz
astrojoe12 #35732 üzenetére
A nitrátot fel tudják venni a növények.
Ha egyensúlyban van a halak és a növények mennyisége, akkor a nitrát nem nő folyamatosan.
Mindamellett mond pár érdekes dolgot az a bácsi, ami érdekes téma lenne itt a fórumon.
De amiket ő csinál, azok nem verseny akváriumok sok hallal, meg EI tápozással. Talán a Walsted módszerre meg az ADA módszerre is hasonlít, amit csinál, egy videóban emlegeti is ezeket. -
astrojoe12
tag
válasz
Silentfrog #35731 üzenetére
A kaliforniai egyetemen vizsgálták, hogy valójában milyen nitrát szint lehet veszélyes az akváriumi halakra. 450 fölött kezdtek el tüneteket mutatni és a fölött meg elhullani, alatta vígan voltak.
Mi azért szeretjük 20 alatt tartani a nitrátot, mert magasabb szint gátolja a növényeket más anyagok felvételében.De akkor hogy működnek azok az akvárium fajták, amikben soha nem cserelnek vizet, akár évekig?
Egy fickó a fatherfish oldalon azt mondja, hogy sokkal több fajta baktérium van azokban az akvakban.
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
astrojoe12 #35730 üzenetére
Ritkán cserélnek vizet, vagy a cserevíz is nitrátos. Egy boltba ismerősnek mondtam hogy miért nem tesz a szűrésbe nitrátszelektív gyantát ami drasztikusan lenyomná az értéket. 3
Sokba kerül 10-20 akváriumhoz rakni 0.5 -1 litert. Olcsóbb a vízcsere, bár arra meg sokszor nincs idő vagy kedv.
Valszeg mindig ilyen magas nitrát szintbe voltak a halak és megszokták. Tuti volt elhullás de annyi belefér nekik.
-
astrojoe12
tag
A bolti vizet gyorsteszteltem, amiben a halakat hoztam. A nitrát szint 500+, még soha nem láttam ilyet. Tudom hogy vannak olyan típusú akváriumok,amikben normális ez a nitrát szint, de a boltokban is ez szokott lenni? A tobbi érték rendben, kivéve a kemény vizet.
-
astrojoe12
tag
Sziasztok!
Van itt egy Sinkor led világítás, 60cm széles, pont mint az akvárium, 6000K, 3700 lumen WRB (3:2:1). Az akva bruttó 60 liter, 42 liter víz van benne.
Most 35-40 lumen/liter fényerővel megy kevés co2 beoldassal. A fényerő 45%-on van.Ha azt szeretném hogy low tech módon 20 lumen/liter legyen a fénymennyiseg, akkor annyira le kell vennem a fényerőt (22%), hogy sötétnek tűnik az akvárium, főleg ha este a helység lámpája is fel van kapcsolva.
Nem jól számolom a lument, a három komponenst egyben kell figyelembe venni, vagy külön a megadott arányoknak megfelelően (3:2:1 wrb)?
-
Alg
veterán
Ha jár valaki Bécsben a következő 1-2 hétben - van egy rakás makkegészséges Budephalandra "Red" meg Anubias Nana - bontom a 60l-es kockát és épül a 80-as, lesz bőven maradék, lehet vinni ajcsiba.
Meg ha valaki szeretné, egy közepesen karcos 60-as Dennerle kockát is.
-
szat8
tag
válasz
astrojoe12 #35726 üzenetére
Vasat szokott tartalmazni a micro táp, az nem szükséges külön. Persze ellenőrizd le a leírásában, hogy tényleg van-e benne.
Foszfát is csak akkor kell külön, ha valami miatt nullára csökkenne (pl aktív talaj).
Szerintem ha van egy jó micro tápod, és sikerül belőni a szükséges adagolást, akkor már fel siker.
Persze sok növény, kevés hal, és CO2 mellett szükség lehet macro tápra is, ezt ki kell tapasztalni. -
astrojoe12
tag
Köszönöm a segítséget!
Akkor veszek külön foszfat és vas tápot. Remélem eltűnnek a fonal algák.
-
szat8
tag
válasz
astrojoe12 #35723 üzenetére
Azt mondanám, ha minimálisan kimutatható a foszfát és a vas, az a legjobb állapot. Felesleges, hogy sok legyen belőlük, de ha semennyi sincs, az persze hiánytüneteket okoz.
Viszont a nitrát 20 felett már nem kevés, úgyhogy a makrot semmi esetre se növeld szerintem. A makró elemek közül egyedül a kálium, amiből könnyebben alakulhat ki hiány, a nitrátot és a foszfátot már az is megoldja, ha van benne "elég" hal, és persze jó a szűrés. Ezesetben nem is feltétlenül kell makrot adni, vagy csak minimálisat.De csalókák ezek a szintek. Sokáig mértem a vas szintet. Szinte nulla volt, mégis azt mondták, hogy túl sok a vasam, és azért van fonál algám. Tápot váltottam, a vasszint eléggé megnőtt, a növények pirosabbak lettek, az alga mégis eltűnt. Na ennyit a számszerű értékekről.
-
Alg
veterán
válasz
astrojoe12 #35723 üzenetére
A nitrát/foszfát arány kb. 10:1 körül ideális, úgy hogy a nitrát valahol 10-20 között van... szóval tápot nem növelnék semmiképpen.
-
astrojoe12
tag
Csináltam foszfat és vas tesztet. Elszíneződés volt a is cseszekben, de csak minimális. A színskála minimum szintje alatt van mindkettő.
A növényeket vissza vagtam, az algás elhalt részt kidobtam a szép felső részt vissza ültettem.
Foszfor és vas is van a folyekony tápban, amit adok. Mikro plusz makro. A táp mennyiséget növeljem meg, vagy vegyek külön foszfat és vas tápot?"az igazság még ennnél is nyomasztóbb. A világ vezetői nem elég okosak, hogy olyan gonoszak legyenek, ahogy azt hiszitek..."
-
szat8
tag
válasz
fecke78 #35721 üzenetére
Nem mondom, hogy ez rossz, de érdemes lehet más tápot is kipróbálni. Persze legalább 1 hónap a próba, és az elején pusztán az átállás is okozhat egy kis sokkot a növényeknek, ezzel együtt algát is.
Én szkeptikus voltam, hogy miért ne lenne jó az előző tápom, de nálam ez megoldotta az alga problémát. Előtte már mindent próbáltam végigjárni, mi lehet a gond.
Az adagolást is érdemes átgondolni. Ha ilyen kevés növényed van, ráadásul a crypto fajták pl inkább gyökéren át vesznek fel tápot, és lassan is nőnek, akkor érdemes lehet felezni az adagot.
Ha nem heti, hanem pl napi vagy más sűrűbb alkalmakra osztod szét a tápozást, és nem egyben kapják hetente, az is segít az alga ellen.[ Szerkesztve ]
-
SSJmeszes
senior tag
-
Alg
veterán
válasz
astrojoe12 #35716 üzenetére
Jó lenne először mérni, rendes cseppteszttel, legalább nitrátot, foszfátot meg esetleg vasat...
A növényeknek meg nyugodtan dugdoss tápkapszulát a gyökeréhez, meg nyírd meg őket mielőtt nagyon felnőnének a felszínre, a stemek (erős fény, sok táp és co2 nélkül) könnyen eldobálják az alsó leveleket ha hagyod hosszúra nőni.Azt is csinálhatod hogy a régi, csúnya, algás alsó szárrészt kiveszed, és a friss hajtásokat (akár megcarbozva az akván kívül) dugdosod csak vissza.
[ Szerkesztve ]
-
astrojoe12
tag
Már fél éve küzdök fonal algával, kb akkor merült ki a táptalaj. A videón látszik, hogy felül szépek a növények, de alul kunkorodnak a levelek, algásodik és tönkre megy. Úgy tudom, hogy ez foszfát- és/vagy vas hiányra utal. Eddig nem volt külön szén adagolásom. A carbo megölt pár garnit fél napi adaggal, ezért azt nem használom. Helyette barkács co2 van egy hónapja, (citromsav és szódabikarbóna) ami alacsony és közepes co2 szintet biztosít, nekem nem is kell több, csak a carbo-t akarom helyettesíteni. Folyékony növénytápot adok a gyári adagolás szerint. Mit csináljak ezzel a fonal algával? Adjak külön foszfort és vasat?
- videóGH: 12
KH: 8
ph: 6.8
klór: 0
nitrát: 20-25
nitrit: 0 - 0.5[ Szerkesztve ]
-
astrojoe12
tag
Köszönöm a válaszokat!
Veszek 10-12 sima neon halat. vagy a kisebbik fajtából 15-öt, majd meglátom mi lesz a boltban.
[ Szerkesztve ]
-
szat8
tag
válasz
fecke78 #35713 üzenetére
Nekem sok próbálkozás után az hozott nagyobb változást ebben a kérdésben, amikor váltottam EL ProFito tápról 2hr APT1 Zero-ra.
Nem mondom, hogy pont ez a táp a kulcs, de nálam low-techben még úgy is sokkal jobb állapotban van most az akva, hogy 2-3 hete teljesen el van hanyagolva sajnos (most egyéb okokból nagyon kevés időm van rá).
A másik, hogy a fényből érdemes visszavenni pár hétig, és utána fokozatosan, hetente emelni vissza, kitapasztalva, hogy mekkora fényt bír el alga nélkül.
De ez csak pár általános tipp, segítő szándékkal. Hátha nálad is segít valamelyik. -
fecke78
senior tag
Algával sok szenvedésem van , illetve növényekkel is sokkal probálkoztam , nem sok sikerrel , csak a igénytelenek maradnak meg , szeretnék valami szép gazt is az akvába
-
Alg
veterán
válasz
fecke78 #35710 üzenetére
Bármelyik, a különbség csak vízhozamban van. Döntsd el mennyit vagy képes várni amíg lefolyik a cserevíz...
Amúgy kell neked a lágy víz? Növények miatt nem, és gondolom a halaid is jól érzik magukat, az akva meg le van fedve + oldala letakarva, így a vízkövesedés sem akkora probléma.
astrojoe12: a centizés mint olyan nem túl szerencsés módszer, de szerintem egy 20as csapat kisméretű hal még beférhet - neonból inkáb a zöld neon, kisebbre nő. Ha normál neont akarsz az már kérdéses, 8-10 darab elfér jó szűrés mellett de nem fog olyan jól mutatni mint egy nagyobb csapat kisebb méretű hal. Az anci pedig jó eséllyel hamar ki fogja nőni azt az akvát.
[ Szerkesztve ]
-
szat8
tag
válasz
astrojoe12 #35709 üzenetére
Ez a centis ökölszabály elég megtévesztő, sok minden befolyásolja, mennyi halat bír el az akvárium.
Szerintem ha sok a növény ahogy írtad, akkor vehetsz bele nyugodtan egy szép neonhal rajt, mert a harcsáknak és az anciknak más az életterük, nem zavarják egymást úszótérben, a betta meg vidáman ellesz mellettük. Minimum 10-et vennék, de simán elfér benne a duplája is, ha rendszeresen cserélsz vizet, amikor kezd felgyűlni a NO3 szint. Ha vannak gyorsan növő növényeid, akkor elég kéthetente 50%-ot így tippre, de ki kell tapasztalni, függ a tápozásodtól meg minden mástól is. -
fecke78
senior tag
120 L akváriumon tds értéke 303
Jbl telefonos mérésével
pH-érték (pH)7.6
Karbonátkeménység (KH)10
Teljes keménység (GH)>21
Nitrit(NO2)0.5
Nitrát (NO3)100
szén-dioxid (CO2)<14.9
klór (Cl)0
ezeket mértem ,látom magas a GH/kh-m
Gondolkozom Ro beszerzésén , de nem tudom melyik a jó , és hogy mekkora kell ?
Ezek közül ?
köszi -
astrojoe12
tag
Másik téma... adott egy 64/50 literes tartály. Sok a növény és lakik benne egy békés betta, egy anci és két páncélos törpe harcsa. Veszek még két harcsát, hogy legalabb négyen legyenek a csapat létszám miatt. Ez eddig a "centiket számolva" 25 centi, azaz huszonöt liter, marad még 25 liternyi élőhely. Hány darab neonhalat rakhatok be szerintetek? Előre is köszönöm!
-
astrojoe12
tag
Kiderült egy másik teszt segítségével, hogy az első teszt folyadék címkéje fel volt cserélve a kontroll folyadék címkéjevel. A márkát direkt nem írom le, mert egyébként jó termékei vannak, de erre is figyelni kell, ott is csak emberek dolgoznak.
-
astrojoe12
tag
Sziasztok!
Vettem új vas- és foszfor csepptesztet. Ugye a szokásos módon van benne egy teszt folyadék és egy ellenőrző (előre bekevert értékű) kontroll foyladék. Elvégzem a tesztet a leírás szerint.
A teszt foyladék alapból sárga és bekeverve pont az ideális színt adja. A kontroll folyadék pedig átlátszó és bekeverve éppen csak sárgul, alacsony vas szintet mutat, pedig fordítva kéne lennie.
Az az érzésem, hogy felcserélték a címkéket a teszt- és a kontroll folyadék tartályain.
Volt már valaki így, lehetséges ez?(A foszfor teszt ugyanígy végződött, a teszt éppen tökéletes értékű, a kontroll pedig nagyon alacsony értéket mutat. Ez is mintha össze lenne keverve a két címke.)
-
astrojoe12
tag
válasz
bringasisti #35705 üzenetére
Igen, ezt mondtam én is, majd megmutatja magát.
-
bringasisti
őstag
válasz
astrojoe12 #35704 üzenetére
Látod az eredményt, vagy nem látod. Ha állandóan megy fogy az áram, és egy cső egy évet bír ki. Ha a medence nem algasodik, akkor elég rövid időkre bekepcsolni. Az se mindegy, hogy milyen a liter/UV-C arány.
BENEFON DELTA--------N8
-
astrojoe12
tag
válasz
Eugene Roe #35703 üzenetére
Úgy látom ebben senki nem ért egyet a másikkal, nagyon sokféle véleményt lehet olvasni. Van aki szerint hetente 24 órát menjen, más szerint mehet foylamatosan, mások szerint napi pár órát csak... én a heti 24 óra mellett döntöttem, meglátjuk mi lesz belőle.
-
Eugene Roe
őstag
válasz
astrojoe12 #35702 üzenetére
Én napi pár órát használnám, és mástól is így hallottam.
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
astrojoe12
tag
A külső szűrő után szerelt UV lámpát hogyan kell használni, napi szinten, vagy csak hetente egyszer 24órát?
Gondolom az utóbbi, de a leírásában ilyesmi nem szerepel. Egyébként nincs baj a tartályban, csak megelőzési célból használnám."az igazság még ennnél is nyomasztóbb. A világ vezetői nem elég okosak, hogy olyan gonoszak legyenek, ahogy azt hiszitek..."
-
astrojoe12
tag
válasz
Eugene Roe #35699 üzenetére
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- EAFC 25
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Elektromos autók - motorok
- Asszociációs játék. :)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Trollok komolyan
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Netfone
- A gyári kábelek fontosságára hívják fel a figyelmet az új GeForce-ok gyártói
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest