Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
szat8
tag
válasz Atis45 #35871 üzenetére
Szerintem az egy elég félrevezető szabály.
Jobban jársz, ha egy akvaristalexikon.hu vagy hasonló oldalról nézed ki a hal helyigényét. -
Warton
őstag
válasz Atis45 #35871 üzenetére
Nem csak akvárium méretétől függ, hanem attól is, hogy mennyi növényed van, illetve mennyi időt szeretnél vízcserével tölteni. Minél kevesebb növényed van annál kevesebb halat fog tolerálni a rendszer. Minél több halad van annál többször merülhet fel a vízcsere.
A FatherFIsh iskola szerint az újonnan indított akváriumba beleraksz 1 darab halat, a vízfeltöltés után 24 órával. Aztán pár nap múlva mehet bele a többi fokozatosan, annak érdekében, hogy ne legyen túl nagy a bioterhelés az első napokban.
Hal állomány bővítést én kb. az akvában lévő nitrát szinttől tenném függővé, ha nagyon magas akkor nem érdemes új halakat belerakni. Mert már vagy túl sok a hal vagy túl kevés a növény, de nincs egyensúlyban a dolog.
Összefoglalva én azt javaslom, hogy a hal beszerzést fokozatosan végezd, ne egyszerre szórjál az új akvába 15 halat.
Kompromisszummentes linux gaming.
-
Warton
őstag
válasz Atis45 #35874 üzenetére
Én csak arra próbáltam rávilágítani elméleti síkon, hogy ne csak halakban gondolkodj, hanem rendszerben. A kérdésre pedig az a válasz, hogy nincs egzakt szám. Amúgy nem kell izgulni túlzottan, mert ha túl sok halat teszel az akváriumba akkor mothernature el fogja intézni, meg fogja tenni a szükséges redukciót.
-
ftamas0201
senior tag
válasz Atis45 #35876 üzenetére
Helló.
Ha az áramoltatókra gondolsz vízforgató alatt, azok nagy részben tengeri akváriumban szükségesek illetve furcsa formájú akváriumokhoz esetleg ha olyan a berendezés ahova áramlás nehezen jut el a szűrő által.
Létezik már belső szűrőből is kicsit nagyobb változat amibe már tudsz rakni rendes szűrőanyagot is, így létre tudsz hozni egy kis biológiai szűrést is talán. -
fjudors
aktív tag
válasz Atis45 #35878 üzenetére
én a nagy testvérét használtam
A képlet egyszerű: a mechanikai szűréséhez nagy áramlat kell, a biológiaihoz megfelelő átfolyási sebesség.a matten vagy alsó/oldalpolcos szűrő megfelelő átfolyással.az mechanikaira pedig nagy (10-20x), ami összesöpri
persze 1,5 m feletti méreteknél, nem 100 literesben
[ Szerkesztve ]
-
szat8
tag
válasz Atis45 #35902 üzenetére
Nem kell feltétlenül 10 óra, általában 7-10 között szokott lenni a legtöbb akváriumnál, 8 óra egy jellemző szám.
Meg lehet osztani két részre, van aki szerint segít a növények fotoszintézisében, hogy van egy kis pihenőjük, mások szerint ennek nincs nagy jelentősége.
Ami szerintem fontos, az 2 alapvető dolog:
1. Nem szabad össze-vissza variálni a világítás idejével, mert megsínylik a növények. Van nekik is bioritmusuk. Ezért érdemes időzítőre rakni a lámpát, hogy bármi van, mindig ugyanakkor kapcsoljon fel és le. Ha mégis változtatni kell, azt lehetőleg több lépcsőben, hetek alatt, fokozatosan érdemes elkövetni.
2. Nem az időtartam a lényeg, hanem az egyensúly. Milyen erős fény, mekkora akvárium (milyen mély), mekkora világítás időtartam, mennyi és mennyire fényigényes növény, mennyi tápanyag és CO2... Az a titka szerintem, hogy ki kell tapasztalni az egyensúlyt, ahol minden növény szépen nő, de még nem jelenik meg sok alga.De nem vagyok profi én sem sajnos, csak próbáltam alaposan utána járni a témának.
-
Kristof93
senior tag
-
szat8
tag
válasz Atis45 #35950 üzenetére
A bejáratott szivacs csak addig marad bejáratott, amíg a bacik kapnak oxigént, az ellátásuk pedig a szűrő megállásával megszűnik. Utána pár óra múlva elkezdenek kipusztulni.
Mindemellett ha van az akvában pl valami porózus kő, meg olyan aljzat, amiben átjut az oldott oxigén, akkor nem marad teljesen szűrés nélkül az akvárium, abban is tenyésznek bacik. Hiszen vannak no-filter akváriumok is, de azért a rendszer csak ideig-óráig megy szűrő nélkül, ha nem eleve arra lett kitalálva pl a halak mennyisége/aránya... -
szat8
tag
válasz Atis45 #35952 üzenetére
Ha arra gondolsz, hogy nem egyforma a régi és az új szűrő, és nem passzol bele az előző szivacs, akkor érdemes a régi szűrő szivacsának tartalmát belecsavarni az újba. Mármint azt a koszosnak tűnő szmötyit. Az segít valamit, de akkor is kell neki idő, amíg eléri egy bejáratott szűrő teljesítményét. Vannak termékek, amik elvileg rásegítenek. Van, aki esküszik ezekre, és vannak, akik szerint nem ér semmit, csak lehúzás. Seachem stability például. Ártani biztos nem árt ilyen esetben.
-
Warton
őstag
válasz Atis45 #35944 üzenetére
Ennek a heti nyomkodásnak semmi értelme nincs, kb. többet árt mint használ, csak a szűrés minőségét csökkented. Általában akkor szoktam tisztítani, amikor már a szűrő kezd eltömődni és a kijövő vízáramlás nem a megszokott erősségű.
Meg azért a heti vízcserébe is érdemes némi tudatosságot vinni. Elgondolkodni azon, hogy az adott pillanatban miért is cserélsz vizet. Mérsz valamit és valamelyik paraméter nagyon rossz, vagy csak azért cseréled mert a tavazás ezerrel fészbuk csoportban Végbéla kisnyugdíjas azt mondta, hogy hetente 50% vizet köll cserélni, mert különben állatkínzó vagy...
-
biker
nagyúr
válasz Atis45 #35996 üzenetére
a watt/liter egy laza ökölszabály, rengeteg hibába fthatsz bele, hiszen nem mindegy, egy 100literes akva széles lapos, vagy 50cm mély de kisebb alapterületű, és hogy milyne növény megy bele.
A W/l annak való, aki nem akar komolyabban foglalkozni veleegyébként szerintem bruttó liter lesz, mivel nem tudod nettó literben mennyi víz van benne...
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Kristof93
senior tag
válasz Atis45 #35996 üzenetére
Annyira nem hasznos szabály. Nagyon fontos hogy milyen burjánt akarsz növeszteni, milyen gyorsan, vane co2, tiszta víz vagy blackwater, hol vannak ezek a növények (az alján vagy tetején). Olyan lámpát keress ami az egész akváriumot lefedi - de nem sokkal többet. Magát a fényerőt szerintem érdemes túlméretezni, utána lehet kísérletezni, főleg ha ilyen telefonról programozható.
-
Alg
veterán
válasz Atis45 #36003 üzenetére
Nem, de macro tápokban csak az arányok fognak eltérni, az meg nagyon növény, akvárium, halasítás, stb. függő hogy mi fog neked bejönni.
Amit én használok és jól működik Masterline az pl. 6:1:8 NPK arányú, + pici Mg is van benne.
Ehhez képest az invitalos 12:1:7,6 azaz arányosan dupla annyi nitrát van benne. Ha azt látod hogy sok a nitrát+kevés a foszfát és ezért algásodsz, akkor keresni kell egy olyan amiben arányosan kevesebb N van. De ezt csak próbálgatással lehet jól belőni."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
válasz Atis45 #36005 üzenetére
Simán lehet hogy sűrűbbre keverik, van aki otthon porokból keveri ki magának a tápot. Nyilván oka van hogy miért hígítják jobban mások. Ha nagyon telített az oldat akkor könnyebben kicsapódik, dózispumpa sem szereti gondolom...
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Warton
őstag
válasz Atis45 #36049 üzenetére
Mondjuk a fiúk nem annyira bírják egymást. Halálra szekálják egymást. Főleg ilyen ivararány esetén. Kb. 1:3 arányt én tartanám a lányok javára. Pl.: 6 lány 2 fiú. De mindenesetre jóval kevesebb fiút tartanék mint lányt, tudom, hogy jobban néznek ki, de akkor is.
-
Alg
veterán
válasz Atis45 #36077 üzenetére
A 4 hét azért kicsit túlzás, sokmindentől függ, de akár lehet rögtön hallal is indítani, ha elég óvatos az ember és rendesen cseréli a vizet.
Bacigyilkolás még rosszabb mint a nulláról indítás, mert a halott bacik is bomlásnak indulnak. Én ilyenkor a bejáratott szűrőanyagot eltenném akár csak egy vödörnyi régi vízzel. A szűrőt meg szivaccsal pakolnám csak tele.
Meg persze gyakori vízcserék és ammónia tesztelés, halak viselkedésének figyelése fontos."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
válasz Atis45 #36079 üzenetére
állítólag a bacik elpusztulnak pár óra alatt ha nincs a szűrőanyagon vízmozgás
Ezt általában azok mondják akik mindenféle szűrőindító bacikultúrát akarnak neked eladni de egy vízforgatót berakhatsz mellé
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Whynot?
aktív tag
válasz Atis45 #36079 üzenetére
Mi a helyzet a boltokban kapható indító bacikultúrákkal? Azokban hogyan mozog a víz? Ugyan melyik lehet marketing fogás, az hogy a szűrődben elpusztulnak, vagy az, hogy a flakonban nem? Egyébként tényleg sok elpusztul a kedvezőtlen feltételek miatt, de újraoltódik az akvárium a semmiből is.
[ Szerkesztve ]
-
Kristof93
senior tag
válasz Atis45 #36141 üzenetére
Valami nincs jól a mérésekkel vagy a táppal. 1.8 PO4 elég magas, 1 fölé nem ajánlott, hogy menjen, a nitrát pedig alacsony. A foszfát más tápanyagokkal is tud problémát okozni, reagál a vassal pl, úgy hogy elég ha csak néha van a vízben. CO2 nélküli akváriumba, kevés növénnyel az adag is nagyon soknak tűnik. Ha csak homok és nincs más talaj akkor valami kapszulát a gyökerek közé beszúrnék - de olyant amiben van nitrogén is (pl tropica).
3200 lumenes led az hány watt?
Az a csapvíz elég kemény, annyira nem szeretik a növények. Az is lehet az egyik ok.
[ Szerkesztve ]
-
Silentfrog
Topikgazda
-
-NoVa-
addikt
válasz Atis45 #36243 üzenetére
WRGB alatt szép zöld minden, aminek zöldnek kell lennie. Fotózva fehérre áll össze, szabad szemmel alacsony intenzitáson még a pirosas, zöldes komponensek feltűnnek.
Az időnkénti ritkításon túl nem fordítok külön figyelmet a növényekre, fény van, a halak trágyáznak, a békalencsék meg gyorsabban szaporodnak, mint ahogy a Tetrák eszegetik.
-
-NoVa-
addikt
válasz Atis45 #36317 üzenetére
Chihiros B80 van BT vezérlővel, teljesen villogásmentes 1%-on is. Mostanában több időt fut 100%-on, és a felbutás / lecsengés ritmusán is finomhangoltam, megmaradt a sötét órák száma, de a világosabban több az intenzívebben megvilágított időszak, gyorsabbak a felfutások / lecsengések, azóta a szűrőcsövekben kb 3 hetente megjelenő barna alga lerakódás problémám teljesen elmúlt.
A hagyományos izzószálhoz tervezett filléres dimmerelektronika okoz villogást, mert az nem feszültségejtéssel, hanem adott frekvenciás ki-bekapcsolással szabályoz, amit az izzó áthidal, a led lekövet, szóval olcsó húsnak híg a leve általában. Vagy legalábbis ésszel kell összeválogatni a komponenseket. -
sicc_innen
tag
válasz Atis45 #36317 üzenetére
Üdv!
Nem kell lassított felvétel video. Elegendő egy olyan kamera app, amin manuálisan állítható a fényképező zársebessége. A kijelzőn, az előképen elő fog jönni a villogás (amennyiben van), amikor változtatod a zársebességet.
A ledes fényerőszabályzásnál színhőmérséklet-változás előfordulhat.Minden változik, csak a Boltzmann-állandó
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Öregszem
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Robotporszívók
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Projektor topic
- Mesterséges intelligencia topik
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest