Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- ldave: New Game Blitz - 2026
Új hozzászólás Aktív témák
-
Warton
őstag
Szerintetek két plecot (Hypostomus plecostomus) mennyire viselne el egy szumátriai márna csapat? Elvileg amennyire olvastam más szinteken úszkálnak. A placo inkább talajközelben a márnák meg inkább középen.
-
válasz
Atis45
üzenetére
Annyira nem hasznos szabály. Nagyon fontos hogy milyen burjánt akarsz növeszteni, milyen gyorsan, vane co2, tiszta víz vagy blackwater, hol vannak ezek a növények (az alján vagy tetején). Olyan lámpát keress ami az egész akváriumot lefedi - de nem sokkal többet. Magát a fényerőt szerintem érdemes túlméretezni, utána lehet kísérletezni, főleg ha ilyen telefonról programozható.
-
biker
nagyúr
válasz
Atis45
üzenetére
a watt/liter egy laza ökölszabály, rengeteg hibába fthatsz bele, hiszen nem mindegy, egy 100literes akva széles lapos, vagy 50cm mély de kisebb alapterületű, és hogy milyne növény megy bele.
A W/l annak való, aki nem akar komolyabban foglalkozni veleegyébként szerintem bruttó liter lesz, mivel nem tudod nettó literben mennyi víz van benne...
-
Atis45
aktív tag
Sziasztok!
A watt/litert vagy a lumen/litert azt az akvárium bruttó térfogatára számoljuk, vagy pedig csak a benne lévő víz térfogatára?
-
Warton
őstag
Az mit jelezhet, hogy a sisak csigám mostanság állandóan kijön a vízből és a levegőn dekkol, aztán persze egy idő után visszamegy a vízbe. Eddig kb. két hónapja nem is láttam, mert mindig beásta magát a talajba.
-
Silentfrog
Topikgazda
Buék!
-
Atis45
aktív tag
válasz
bringasisti
üzenetére
A Sera omnipur A, az előírt mennyiség 5ml/100liter, az előírt 1 hetes kúra.
-
Atis45
aktív tag
Sziasztok.
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Sajnos gyógyszeres kezelésen esik át az akváriumom. A dolog lényege, hogy csütörtökig tart a kezelés, akkor csinálok egy 50%-os vízelőkészítős vízcserét. Rakok be aktív szenet 24 órára. A baktérium kultúrát mikor tehetek bele? A vízcsere után rögtön, vagy várjak amíg az aktív szén kiszűrje amit ki kell szűrnie, és csak utána?
-
Atis45
aktív tag
válasz
Silentfrog
üzenetére
Pont csütörtök délután volt a heti részleges vízcsere. És péntek délelőtt tettem a vízbe a gyógyszert. (nem szeretném elkiabálni, de csütörtöktől az egyik guppi már el volt bújva a szűrőhöz, csak enni jött elő. Ma reggel is még a szűrőnél volt elbújva, de délelőtt előjött onnan, és azóta úszkál rendesen, mint a többi.)
Még egy kérdés. A farokúszó ilyen rothadásos betegség után rendbe jön? -
Atis45
aktív tag
válasz
Silentfrog
üzenetére
Uszonyrothadás lett a guppiknál. Új lakók, és nem volt lehetőség egy hétig karanténba rakni őket. A lényeg, hogy egy régebbi "gyakori kérdések"-nél tárgyalták ezt, hogy gyógyszeres kezelés alatt nem szabad etetni. Csak mondom akkor rákérdezek, mert csak fejlődik az akvarisztika is. Amúgy 7 napos a kezelés.
-
Silentfrog
Topikgazda
Van egy nagyobb bolt ( direkt nem írok helyszínt) . Ismerem a tenyésztő srácot aki odahordja eladni a halakat, jellemzően sügéreket, mindig szép egészséges jó húsban lévő halakat ad el.
A bolt tulaját is ismerem, többszőr voltam bent a boltba etetéskor. Igaz kapnak enni a halak ,de a számukhoz képest én nagyon kevésnek éreztem az adott mennyiséget.
A szép kerek halak egy hónap alatt durván lefogytak.
Lehet hogy túléli a hal a havi egyszeri etetést, de a második hónapot nem nagyon éri már meg. ( mondjuk ezek történetesen császársügérek)
Nem szabad összekeverni azt hogy egy jó karban lévő sügér valamiért nem kap enni 2-3 hétig és azt hogy csak havonta kap egyszer enni és ezt rendszeresen.
Azt talán el tudom képzelni hogy mondjuk márványsügér ( Astronotus ocellatus ) elvan a havi egy etetéssel de a egy Aulonocara vagy egy Placidochromis phenochilus tuti felfordulna véleményem szerint a havi etetésekkel.Atis45.: Ha gyógyszeres kezelést alkalmazol akkor a legnagyobb baj az szokott lenni hogy a gyógyszer elpuszítja a szűrőben élő baktériumokat. Így a biológiai szűrés lényegében megszűnik.
Ha esznek a halak akkor ugye keletkezik mulm, maradék kaja , stb ami bár a szűrőben köt ki de így biológiai szűrés hiányában fogja szennyezni a vizet.
Darakor esetén én nem adtam nekik ennyi addig amig a kezelés tartott, 5-7 nap utána már kaptak, és vízelőkészítővel kezelt vízzel 4-5 napig részleges vízcserét hajtottam végre, pár alkalommal . Mire helyreált a normális szűrés addigra így nem tudott felhalmozódni a vízben az ammónia.
Persze valamikor azért nem adunk enni ekkor mert olyan baja van a halnak hogy a koplalás szükséges a gyógyuláshoz a gyógyszeres kezelés mellett. -
Atis45
aktív tag
válasz
bringasisti
üzenetére
Oké. De akkor most kell vagy lehet etetni gyógyszeres kezelés alatt, vagy tilos?
-
pjen
félisten
válasz
bringasisti
üzenetére
-
pjen
félisten
válasz
Silentfrog
üzenetére
Olvassatok vissza, igaz elég régen volt egy hsz. Fórumtárs hosszabb ideig csak havonta 1x tudta etetni a halakat és egy sem pusztult el. Régen mikor még nem volt ennyire gépesített a rendszer, ha valamiért zavaros lett a víz addig nem etettem még ki nem tisztult. Sose halt éhen egy halam se.Persze a víz se legyen 26 fokos.
-
Alg
veterán
Random kép...
Kicsit elhanyagoltam, rengeteg karbantartás meg tápozás kimaradt, most volt fél délutánom, rendbeszedtem kicsit... van még munka vele (talajt rendbetenni, hiánytüneteket megoldani, esetleg a köveket lesikálni ha nagyon ráérek...)
-
Atis45
aktív tag
Sziasztok.
Gyógyszeres kezelés (Sera omnipur A) alatt lehet etetni?
-
Warton
őstag
válasz
Silentfrog
üzenetére
Írtam, hogy parakillt.
-
Warton
őstag
Közben észrevettem másik két halon egy-egy fehér pöttyöt, úgyhogy megint emelem a hőmérsékletet.
-
bringasisti
őstag
válasz
Silentfrog
üzenetére
Én arra reagáltam, hogy már nem látni a darát a halon. Természetesen először kezelni kell
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
bringasisti
üzenetére
Igen, de ha ez idő után is van hal a vízben és nincs kezelve a víz akkor jó eséllyel kezdődik újra az egész.
-
Warton
őstag
Darakóros lett az egyik neon halam. Raktam be parakillt, illetve megnöveltem a vízhőmérsékletet 29 fokra (ez a max, amit kitudtam hozni a melegítőapparátból), most már úgy egy-két napja nem látom a fehér foltokat vagy kisebb lett a halon, nagyon nehéz megállapítani. A kérdés meddig érdemes tartani ezt a magas hőmérsékletet? Van ezzel tapasztalata valakinek?
-
-
pjen
félisten
Üdv Urak. Látok itt sok nagyon szép akvát tele növénnyel és elég sok hallal. A sűrű növényzet között hogyan veszitek észre, ha egy hal elpusztul, és legfőképp, hogy találjátok meg? Megeszik a csigák, algaevő?
-
Atis45
aktív tag
Sziasztok.
Az létezik, hogy a forralt víznél kh érték 0? Neptun cseppel néztem, és nem színeződik a víz kékre, hanem a nyolcadik cseppnél sárga lesz. Ezt megcsináltam kétszer is, úgy hogy egy másik edénybe forraltam fel a vizet.
Amúgy az akvárium víznél 13 a kh. -
Atis45
aktív tag
Sziasztok!
Az újonnan (9 napja) indított akváriumnál, a csigáknál (sisakcsiga) is ki kell várni a 3-4 hetet? Vagy azok mehetnek bele hamarabb is? -
Szancsó
aktív tag
válasz
Kristof93
üzenetére
Konkrét választ nem tudok, de a Hygrophila nálam is ilyen Schrödinger-növény: félig élő, félig holt a környezetétől függetlenül.
Felül általában normális, csak az alsó pár levéllel van gond.
Egyszer mondjuk "eleresztettem" és megnéztem hova akar mindig kimászni: 95cm -nél mondtam azt, hogy akkor álljunk meg és kicsaptam. Az akvárium am. 45cm, a világítás olyan 70cm magasan van, szóval "elmellőzte". Meg felemésztett 3 tő Crypto -t is a környezetéből, azok még most se tértek magukhoz. -
Valaki tudja, hogy mi hiányzik/miből van túl sok? A lyukakra és elhulló levelekre gondolok. A többi burján szépen nő, csak a hygrophila haldoklik.
-
Warton
őstag
válasz
Atis45
üzenetére
Ennek a heti nyomkodásnak semmi értelme nincs, kb. többet árt mint használ, csak a szűrés minőségét csökkented. Általában akkor szoktam tisztítani, amikor már a szűrő kezd eltömődni és a kijövő vízáramlás nem a megszokott erősségű.
Meg azért a heti vízcserébe is érdemes némi tudatosságot vinni. Elgondolkodni azon, hogy az adott pillanatban miért is cserélsz vizet. Mérsz valamit és valamelyik paraméter nagyon rossz, vagy csak azért cseréled mert a tavazás ezerrel fészbuk csoportban Végbéla kisnyugdíjas azt mondta, hogy hetente 50% vizet köll cserélni, mert különben állatkínzó vagy...
-
szat8
tag
válasz
Atis45
üzenetére
Ha arra gondolsz, hogy nem egyforma a régi és az új szűrő, és nem passzol bele az előző szivacs, akkor érdemes a régi szűrő szivacsának tartalmát belecsavarni az újba. Mármint azt a koszosnak tűnő szmötyit. Az segít valamit, de akkor is kell neki idő, amíg eléri egy bejáratott szűrő teljesítményét. Vannak termékek, amik elvileg rásegítenek. Van, aki esküszik ezekre, és vannak, akik szerint nem ér semmit, csak lehúzás. Seachem stability például. Ártani biztos nem árt ilyen esetben.
-
szat8
tag
válasz
Atis45
üzenetére
A bejáratott szivacs csak addig marad bejáratott, amíg a bacik kapnak oxigént, az ellátásuk pedig a szűrő megállásával megszűnik. Utána pár óra múlva elkezdenek kipusztulni.
Mindemellett ha van az akvában pl valami porózus kő, meg olyan aljzat, amiben átjut az oldott oxigén, akkor nem marad teljesen szűrés nélkül az akvárium, abban is tenyésznek bacik. Hiszen vannak no-filter akváriumok is, de azért a rendszer csak ideig-óráig megy szűrő nélkül, ha nem eleve arra lett kitalálva pl a halak mennyisége/aránya... -
Atis45
aktív tag
Sziasztok!
Még egy kérdés jutott eszembe. Mi van akkor ha valamilyen okból kifolyólag megáll a szűrő (belső)? Gondolok itt arra, hogy pl nem tudunk gyorsan ugyan olyan szűrőt venni, és csak átrakjuk a már bejáratott szivacsot. -
Elkezdtem azon dolgozni, hogy legalább egy hónapot önfenntartó tudjon maradni az akvárium - automata etető, párolgást pótló pumpa és a nagy JBL bőrönd teszt, hogy lássam mi történik a növényekkel. Jelenleg elég sok nitrogént és foszfort kell hozzáadnom, hogy ne haljon ki a salvinia és a calathea, de kicsit félek, hogy az ilyen mindenes táp (FloraGrow Pro) túl megnöveli az egyébb elemeket.
Akit érdekelnek az eredmények:
ph - 7.5
GH - 240ppm
KH - 150ppm
NH4 - 0
NO2 - 0.02ppm
NO3 - 1ppm
PO4 - 0.03ppm
K - 20ppm+
SiO2 - 6ppm+
Fe - 0.03ppm
Cu - 0.05ppm
Mg - 10ppm+
O2 - 8ppmElég magas a kálium, úgy hogy valami olyasmi táp kombinációt keresek, amivel tudok nitrogént és foszfort adagolni, esetleg még extra vas és maradék elemek, de a kálium, magnézium és SiO2 marad. Seachem-en kívül tud valaki ilyent?
-
-
Atis45
aktív tag
Sziasztok.
Két kérdés merült fel bennem. A belső szűrőkbe a szűrőanyagot (szivacsot) kell cserélni időnként? A másik pedig, hogy látom hogy vannak kék színű lámpák akváriumhoz, és azoknak csak vizuális szerepük van, vagy pedig az élővilágra is van valami hatása? -
Tv
senior tag
Sziasztok,
Egy régebbi külföldi YT videóban láttam ezt a polcrendszert. Valami ehhez hasonlót láttatok esetleg itthon? Nemigazán tudom miképp keressek rá. Csak gondoltam hátha van valakinek hasonló vagy látott valahol. Nekem is ilyesmi lenne a cél, hogy néhány csak garnélás akva menne rá meg egyéb cuccok mint ahogy a srác is csinálta. jobb képet nem tudtam screenshotolni a videóból. De a szerkezete az fém, és egész kultúráltan néz ki.

-
turika86
aktív tag
Köszönöm, megpróbálok ezt azt...
-
szat8
tag
válasz
turika86
üzenetére
Ahogy a fórumtárs írta, a nekik rendelkezésre álló kaja szerint sokasodnak. Annyival egészíteném ki, hogy néha nem is látszik a biofilm az üvegen, amíg le nem kaparja az ember.
Azt viszont előszeretettel nyalják a csigák, nálam legalábbis. Szóval elő az üvegkaparóval, ha régen volt már használva, azaz 1-2 hétnél régebben. -
Alg
veterán
válasz
turika86
üzenetére
1. Kevesebb etetés - ha nincs maradék kaja, nincs mit enni a csigáknak
2. Csigacsapda
3. Valami csigazabáló dolog: Botia, csigaevő csiga, gömbhal...
4. No Planaria kezelés kiviszi a csigákat is, de ez elég nukleáris taktika...De amúgy nem probléma szerintem ha sok van, ők is részei az ökoszisztémának az akváriumban. A kisebbeket gondolom a sügerek is megeszik.
-
turika86
aktív tag
Sziasztok!
Jó ideje nem írtam ide, de most egy kérdéssel fordulok hozzátok! Most ,hogy már közel két éves a sügeres akvariumom, majdnem minden szuper, ami aggaszt vagy inkább érdekes, hogy a csigák mennyiségének növekedése probléma vagy sem?
Illetve milyen módszerrel tudok ellene védekezni, utóbbi időben a vízcseréknél 50esevel dobálom ki őket, de ennek ellenére egyre több van.
Köszönöm
-
fecke78
senior tag
Nálam ez megy probléma mentessen csendben Oase BioMaster Thermo 850 . Könyü pucolni ,az elöszürő szivacsokat cseréltem ,meg perlon vatta van benne . Kristály tiszta víz . 2 éve vettem
-
Directors
senior tag
Sziasztok!
Egy 160x40x45 akváriumba milyen külső szűrőket tudnátok ajánlani ?
Az akva több mint másfél éve üzemel. Eddig egy Hydor prof 350, és egy Tetra ex 1500 szűrte. A hydor néha egy picit szivárog takarítás után, így majd cserélnem kell lassan szerintem. Sajnos tömítést már nem lehet kapni hozzá ha jól tudom. Olyan 6-12 hónap közt szoktam takarítani őket. A hydor már olyan 4 éve üzemel ha jól tudom.
A Tetra ma elég kellemetlen meglepetést okozott. Szerettem volna kitakarítani a szűrőt, aztán ahogy lekapcsoltam, majd a csapokat elkezdtem elzárni akkor láttam hogy folyni kezdett belőle a víz a fej és a vödör közt. 4 rögzítő fülből 2 elvolt törve. Nem emlékszem hogy erőltetnem kellett volna legutóbbi takarításnál. Direkt kenem a tömítéseket is mindég, meg a rekeszeket is figyelem hogy szépen össze csússzanak és mehessen rá a fej. Kíváncsi lennék hogy mi miatt törtek le a fülei. Szerintem illett volna erősebbre csinálni ezeket a füleket. [kép] [kép] A szűrő alig múlt másfél éves.
Összességében nem volt bajom a szűrővel mert elég csöndes volt, és jó nagy ereje volt. -
-
ftamas0201
senior tag
válasz
Ataxia
üzenetére
Szia.
80x40x40cm akváriumom van/volt, kb 120 liternek felel meg, nettó 100 liter körüli víz volt benne, co2 reaktorral az eheim 2273 szűrőm éppen csak elég volt (1050l/h). Szóval ilyen vízforgatási mennyiségű szűrőkkel számolj véleményem szerint.
Ezt a típust pl ajánlom, 5 éve megy 0-24ben, semmi nyűgje sem volt még, egy rotort és tengelyt cseréltem most, bár a réginek se volt nagy gondja még, csak úgy biztonság kedvéért cseréltem. -
Ataxia
tag
sziasztok
100 literes akváriumba milyen külső szűrőt ajánlatok?
jelenleg egy powerhead plusz nagy szivacs van berakva, de szintet lépnék.Konkrét típusok is érdekelnek.
Kinézett modell egy tetra ex700 plus. -
szat8
tag
Közben nekem is alakul a garnélás no-filter low-tech nano vázám.
Remélem nem üt be semmi váratlan, jó lenne szaporítani a CRS garnikat, hogy kicsit mozgalmasabb legyen a kép. 5-5 CRS és yellow fire garnélával indultam, 4-4 még biztos megvan, az szerintem nem rossz arány az átszoktatásra.
Egyelőre vissza van véve a lámpa fénye, majd szép fokozatosan emelem, ahogy benövi az úszónövény a tetejét, és stabilizálódik minden.
Ebből a szögből nem nagyon látszik a crypto parva, a hydrocotyle verticillata nagy része meg elolvadt sajnos, de a többi eddig rendben. Utóbbit talán pótolom majd a bal oldalon rotala h'ra-val, azzal eddig egész sikeresen mentek a dolgok a másik akvában. -
Atis45
aktív tag
Sziasztok.
Nano halaknak (neon, galaxy razbóra, törpe szívóharcsa) milyen élő eledelt lehet, szabad, kell adni? -
Warton
őstag
Szerintem az akváriumba kb. bármi megtörténhet, valaki nemet vált, valaki olyannal párosodik, akivel nem is lehetne, de mégis születik valami.
Amúgy lehet, hogy igazatok van, mert amanoból nem lett több, cseriből kb. vettünk 4 db-ot. Azóta már 40-et elcseréltem egy ancira, és most is van az akvába minimum 20, de lehet, hogy a duplája, nem számolgatom őket.
Nekem a betta mellett volt xifo, de ki kellett venni, mert nem bírták egymást.
-
Köszönöm
Sokat olvasgattam, hogy mi kompatibilis mivel és rájöttem, hogy mindenki mást mond. Eddig nagyon jól tűrik egymást. Olyan bettat választottam amit más halakkal tartottak az üzletben, eddig nem támadott meg semmit. A rainbow-k jelenleg félnek tőle, remélem ez nem fog változni ha még nőnek.Egyébként én is úgy tudom, hogy az amano csak enyhén sós vízben tud szaporodni, úgy hogy drága mulatság. Ezért is akarok még cherry-t melléje.
-
szat8
tag
válasz
Warton
üzenetére
Lehet, hogy én tudom rosszul, de szerintem a cherry és az amano nem keresztezhető, mert az előbbi neocaridina az utóbbi meg caridina faj. Ráadásul az amano garnélát nem is nagyon lehet "sima" vízben szaporítani.
@Kristof93:
Nagyon szép akvárium, pláne elsőre! Csak így tovább!
Az enyém nem ilyen szép sajnos, de majd csak belejövök egyszer.
-
ftamas0201
senior tag
válasz
Warton
üzenetére
Sőt, abban az esetben is létre tudnak jönni úgynevezett vadas garnélák, ha nem választjuk le a kicsinyeket a nagyoktól. Ha össze párosodik a jövevény a "szülőkkel" mert megesik ugye, akkor színtelen vadas garnélák lesznek belőlük.
Neocaridina fajtájú garnéláknál ez sajnos elég gyakori jelenség, ezért kell nagyon szelektálni az újoncokat.Betta mellé én sem tennék garnélát, sőt kisebb halakat sem, hajlamos hogy megeszi ami nála kisebb, főleg ha az hím példány, akkor még a területét is képes védeni és csak megöli őket. Reméljük nem fog ilyen történni Kristof93-nál

-
Warton
őstag
válasz
Kristof93
üzenetére
Szép.
Szerintem a betta meg a rák annyira nem kompatibilis.Az amanok meg a cherryk tudnak egymással szaporodni és a kis rákok elég furcsák lesznek. Volt nekem is ilyen párosítás, nem gond, csak mondom.
A forktailem nem volt, nem ismerem, de azok se biztos, hogy bettakompatibilisek az alábbi cikk alapján:
[link]Forktail Blue Eye Rainbowfish may also have some problems with slow-moving fish that have long-flowing tails. They’re notorious fin-nippers, so it’s best to keep those types of fish out of the tank.
De a puding próbája az evés, meg talán elég nagy az az akvárium, hogy ellegyenek. -
Most kezdtem ezt a hobbit, gondoltam megmutatom az első epítményem. Egy hónapja van feltöltve, nem tudom mennyire stabil még, mennyire lesz tartós, úgy hogy szívesen fogadok észrevételeket.
Aquamanta Nano 60 (90L), hátul eválasztva a sump (sok mindent csak angolul tudok sajnos) - kerámia hengerek, szivacs, szén, pumpa, melegítő és a növények.A képek óta kicsit még átrendeztem - montecarlo-t szétosztottam kissebb darabokra, fele pedig a fa tetejére ment az anubias köré. Moha megnyírva mert sajnos nagyon sok algával jött az üzletből.
A halak/élőlények:
1db betta, 7db forktail rainbow, 2db otocinclus, 2db amano, 2db nerite csiga, sok bladder snail. Még lesz egy adag cherry shrimp és talán valami az aljára - egy pár cory vagy egy hillstream loach. -
hyundaikia
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Tetra ex 600 plus külső szűrőm, aminek valószínűleg a rotorja tönkrement. Esetleg elfekvőben volna valakinek ilyen rotorja? Szívesen átvenném/megvenném. Ha esetleg Sopron közeli lenne az illető, akkor már akár most a hétvégén is elmennék érte..
-
Warton
őstag
válasz
Warton
üzenetére
2 hónap eltelt az előző hozzászólás óta "vízlágyítás -savanyítás on the budget" témájában, gondoltam updatelek egyet, hátha másnak is hasznos lesz. Persze senki se csinálja így...
Ahogy az interneten utánanéztem a KH-PH értékek összefüggnek egymással, pontosan nem értem, hogy miért, de egyenes arányosan. Ha a KH magas akkor a PH sem lehet alacsony.
Szóval 2 hónappal ezelőtt nem tudtam olyan pontosan KH-t mérni, viszont nem régiben indítottam egy másik akvát ugyanazzal a csapvízzel, aminek a KH értéke (NEPTUN-nal mérve): 10, PH: ~8,5. Illetve a pihentett csapvíznek is ilyesmi értékei vannak. Tehát két hónappal ezelőtt kb. erről indulhattam annál az akvánál is, ahol mostanra a KH lement 4-re, a PH 7,5. Úgyhogy van még hova fejlődni, de azért alakul.
Amit csináltam:
-Az elpárolgó vizet ioncserélt vízzel pótoltam. Eddig kb. 10 liter ment bele a 110 literes akvába. Mivel közben vegyszereztem is, ezért nem tudom, hogy ennek önmagában mennyi haszna volt, ártani talán nem ártott, a címkére rá volt írva, hogy akvárium feltöltésére is használható.A másik pedig a Tetrának a KH/PH minus nevű cucca, amiből 5 ml-t tettem a vízbe 2-3 naponta. Kétféle használati módja van amúgy az egyik az egyszerre öntsél bele a vízbe sokat a másik pedig a fenti. Én inkább a fokozatos adagolás mellett döntöttem, semmi szükség nincs, hogy a halakat sokkoljam. Amit olvastam, hogy a 7-es PH-hoz közeledve érdemes óvatosabban adagolni a PH csökkentőt, mert az már árthat a halaknak.
Amit nem csináltam: a vízvisszatöltésen kívüli vízcserét nem csináltam. Félek tőle, hogy újra megemelné a KH-t is, meg a PH-t is, másrészt meg nem is nagyon vágom, hogy miért is kéne cserélni. Telepítettem még pár tő növényt és a haletetés mennyiségét is visszafogtam úgyhogy a nitrát szintem is lejjebb ment, úgy a 20-30ppm régióba. Halhullás nem volt ezidő alatt egyáltalán. Ami tök érdekes, mert amikor hetente cserélgettem a vizet úgy 2 hetente "elúszott" egy-egy neon.
-
szat8
tag
válasz
Atis45
üzenetére
Nem kell feltétlenül 10 óra, általában 7-10 között szokott lenni a legtöbb akváriumnál, 8 óra egy jellemző szám.
Meg lehet osztani két részre, van aki szerint segít a növények fotoszintézisében, hogy van egy kis pihenőjük, mások szerint ennek nincs nagy jelentősége.
Ami szerintem fontos, az 2 alapvető dolog:
1. Nem szabad össze-vissza variálni a világítás idejével, mert megsínylik a növények. Van nekik is bioritmusuk. Ezért érdemes időzítőre rakni a lámpát, hogy bármi van, mindig ugyanakkor kapcsoljon fel és le. Ha mégis változtatni kell, azt lehetőleg több lépcsőben, hetek alatt, fokozatosan érdemes elkövetni.
2. Nem az időtartam a lényeg, hanem az egyensúly. Milyen erős fény, mekkora akvárium (milyen mély), mekkora világítás időtartam, mennyi és mennyire fényigényes növény, mennyi tápanyag és CO2... Az a titka szerintem, hogy ki kell tapasztalni az egyensúlyt, ahol minden növény szépen nő, de még nem jelenik meg sok alga.De nem vagyok profi én sem sajnos, csak próbáltam alaposan utána járni a témának.
-
szat8
tag
válasz
Misi1980
üzenetére
A 19 óra nagyon-nagyon sok. Azt tanácsolom, 10-12 óránál többet ne világíts, ha lehet. Attól nem nagyon lehet alga, hogy kevés a fény, pont az ellenkezője szokott gondot okozni, mármint a túl sok fény az egyik leggyakoribb oka az algának.
Ezesetben az algásodásnak szerintem semmi köze sincs a világításodhoz, de rengeteg más oka lehet.
Viszont felesleges tippelgetni anélkül, hogy többet tudnánk az akváriumodról.
Szerk.: ja, hogy 10 óra. Az úgy oké lehet, főleg ha előtte évekig nem algásodott ugyanilyen fénynél.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Kiszivárgott a Xiaomi 17T és 17T Pro teljes specifikációja és eurós ára
- Peugeot, Citroën topik
- Milyen autót vegyek?
- MIUI / HyperOS topik
- 4K vs 8K – Megéri-e a 8K TV 2026-ban?
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Brutálisan drága lehet a Poco F9 Ultra
- Azonnali informatikai kérdések órája
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5290, 2 az 1 ben,12.5",FHD,i5-8350U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11
- Lenovo Thinkpad X1 Yoga 6th Gen. i7 11th, 32GB RAM 27% ÁFÁS (0326)
- Üzleti kategóriás laptopok, asztali számítógépek, alkatrészek,garanciával, ZoliLaptop.hu
- HP EliteBook 640 G9 - i5-1235U 16GB 1000GB 1 év garancia
- Akció!!! Sosemhasznált! HP OmniBook 5 i7-1355U 16GB 512GB 16" FHD+ Gar.: 1 év
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest