- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Tutti Georg: A Microsoft 2025. augusztusi biztonsági frissítései hibásak
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- sziku69: Szólánc.
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zLegolas
őstag
válasz
TrollBalint #499 üzenetére
Mert az fstab-ba beirtam, hogy ro,users de csak rendszergazda látja..
Ezzel csak azt mondtad meg, hogy ki csatolhatja. A jogok megváltoztatása ügyében inkább a chmod-ot kék zargatni. Pl az aktuális könyvtár tartalmához rekurzívan:
chmod 777 -R *
vagy pl.
chmod 777 -R /mnt/BálintNTFSkönyvtárja
[Szerkesztve] -
TrollBalint
addikt
normális esetbe ez így is müködne...
de azért persze, vannak jó fej, segítőkész emberek HUP is
Az ntfs particiót hogyan kell olvashatóvá tenni nem rendszergazdának? (hogy valami topikhoz illőt is kérdezzek)
Mert az fstab-ba beirtam, hogy ro,users de csak rendszergazda látja... -
GD
őstag
autofs-ben jártasságot mutat vki? pl hogy mitől lesz nekem iso8859-2es a felcsatolt pen vagy optikai lemez.. gondolom vmi varázssor az conf-ba (fedora alatt, de kb mind1..)
-
GD
őstag
válasz
TrollBalint #493 üzenetére
engem már azért is b@sztak le mert vki meglátta hogy egy másik fórumon is ami nem ők, feltettem a kérdést..mintha vmi verseny folyna..ezzel is csak megosztják az amúgy sem túl nagy linux közösséget.. ilyen is csak hazai viszonyokban van sztem
-
CsY
aktív tag
(off)én meg ugy döntöttem, hogy veszek egy MacBook Pro-t..
eddigi tapasztalatok...
Shell nagyon jo benne, a grafikus felület nagyságrendekkel jobb, mint bmelyik általam használt disztribben.
Végre felhasználó/adminisztrátorbarát oprencert találtam...
(/off)
aki régebb óta olvassa a topicot tudja, h debian fan vagyok... de sjanos most a debian is elvesztett egy hivőt... most már csak szimpatizáns...
másik... melomban bsd t használnak... kezdem megérteni mért... nagy terhelésnél a linux konzolnál is rendesen lassul, szinte megáll... bsd ez nincs... masik... kernelt/rencert forditani sokkal értelmesebb... nem kell értened a sok hw-s cucchoz... eccer bekonf és ennyi.. nem minden kernelverzional again... csomagkezelés forrásból és binárisból... izlés kérdése... forrás jobban bejön, mert én tudom h mit akarok...
nem akarok senkit meggyőzni... de ez a 2 oprencer nálam most vezeti a toplistát...
aki nem hiszi.... -
TrollBalint
addikt
válasz
Cathfaern #466 üzenetére
Én egyet értek veled, nekem kb. eddig 2 probléma mentes telepítésem volt, összesen kb. 4 v. 5 féle linuxon.
Ettől függetlenül használi fogom, meg meg is akarom tanulni
szóval nem adom fel.
Van már itt valaki aki Frugalware-es?
Azt hiszem feljebb Loveless írta, hogy a linux egy összetarto közösség? Hát én nem azt hallottam, pl. a HUP:hu-ról. Ott vannak páran akik le szokták oltani a kérdezőt, hogy még ezt sem tudja stb. stb. Ezért is nem szeretek oda írni... -
szijartg
őstag
nincs senki itt aki tudna egy picit segíteni??
-
szijartg
őstag
na jó lett... pingelhető, puttyolható.
már csak valamit is kellene vele így kezdeni
to ngabor: ha vagy és van időd akkor plíz gyere msnre
[Szerkesztve] -
ReJim
őstag
válasz
dr_strange #481 üzenetére
áhh
én a gyerekeimnek nem engedem meg majd az ilyet. (kde, gnome) vagy fluxbox, vagy csak konzol..
de nekem még odébb van a családalapítás..
(meg sajnos most a linuxosdi is távolabb van)
-
Debian alatt melyik fájlok határozzák meg az x server konfigurációját?
Mert telepítéskor tök jól felismerte a cuccaimat, indításkor meg bejön egy olyan elmosódott háttér mint az xp üdvözlő képernyője.Egeret tudom mozgatni, de billentyűzetre nem reagál, másik munkasztalt sem enged megnyitni, akkor sem ha parancssorból indítom.
etc/X11-ben lévő conf fájl úgy tűnt, hogy rendben van, viszont arra nem jöttem rá, hogy melyik parancssal tudom újrakonfigolni a beállításokat, hátha sikerülne összehoznom valamit.
A másik kérdésem, adott egy PCMCIA kártya(Texas Instruments PCI-1225) s úgy láttam, hogy ezt nem támogatja a Linux.Amennyiben tényleg így van használatra lehet bírni valami általános driverrel vagy mondjak le róla?
A hardware howto-n kivül lehet még valahol ellenőrizni? -
Vilmoskorte
tag
válasz
zLegolas #470 üzenetére
Elsőre is van megoldás, scriptelési lehetőség windowsban is van, bőven. Kapásból nem írnám meg, kellene rá egy délelőtt, de van rá megoldás.
Második is menne, szerintem. Mondjuk ehhez olyan program kell, amit lehet konzolból is csesztetni, Lame, mp3 kódoló ott is van. Innen meg már csak kézügyesség kérdése. Ha nagyon akarnám megcsinálnám. Nem látok okot rá, miért ne lehetne.
Mindezeket nem fikázás miatt írom le. Sokat foglalkozok windowsal, programozok rá. Sokkal több lehetőség van benne, mint az átlag user lát. Próbaképp csinálj meg egy egyszerű MCP tesztet, lehidalsz tőle. És az még csak az első lépcső. Nálam tervben van MCSD elérése, az azért már nem lesz piskóta. -
Vilmoskorte
tag
válasz
Cathfaern #466 üzenetére
Nagy valószínűséggel ilyen sohasem lesz. A miértre a válasz a filozófiában rejlik. Akár te is csinálhatsz disztribet. Ami nem pont úgy fog működni, mint a többi 200. A windowson azért megy a next,next,finnish, mert gyakorlatilag egy disztrib. Ha linuxon csak debian lenne (pl), akkor itt is menne. Mert a programok alatt ugyanaz a rendszer futna.
-
dr_strange
senior tag
''aham szóval a te családodban nem kell meglepődni, ha a fiad oda áll eléd és: ''apúúúú megint lefagyott ez a sz*r windóz, most már elegem van, lécci töröld le, úgyis csak foglalja a helyet... meg különben se használom, hiszen a játék amit írtam cében, csak linuxon fut, mert az új feature windowson bug-os.''''
Ott még nem tartunk, hogy Cben programozon, de az ízlése már kezd ''linuxosodni'' -- két héttel ezelőttig KDE ment nála állandóan, aztán valamit nem tudott megoldani, mondtam, nézze meg gnome alatt, átlogolt, és visszaírt, hogy jé, hiszen ez sokkal jobban néz ki, mint a kde -
ngabor2
nagyúr
válasz
szijartg #475 üzenetére
béven kell mennie rajta. még graf. felületnek is kellene, de ha nem kell, akkor meg simán. látatlanban azt tudom feltételezni, hogy aki pakolja felfele, az vagy nem ért hozzá, vagy nem igazán fűlik hozzá a foga, hogy debet pakolásszon.
(vasárnap délután leszek ismét otthon úgy, hogy ha kell, tudok távsegíteni.) -
szijartg
őstag
[link]
srácok! most szerintetek egy ilyen gépen futna a debian? enyémbe 2x333mhz és 256mega ram van.
mert már idegbajt kapok. nemtudom hogy mi van vele
és nem kell grafikus felület
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
A tegnapi:
# !/bin/sh
konyvtar=''/raktar/DVD/kabare/''
ujkonyvtar=''''$konyvtar''64/''
mkdir ''$ujkonyvtar''
cd ''$konyvtar''
ls -R ''$konyvtar''* > lista
for a in *;
do
cd $a # be az alkonyvtarba
for i in *.mp3* *.MP3 *.Mp3 *.mP3;
do
lame -b64 ''$i'' ''$ujkonyvtar''''$i''
done
cd $konyvtar # vissza a gyokerkonyvtarba
done
cd $ujonyvtar # be az alkonyvtarba
for f in *.mp3* *.MP3 *.Mp3 *.mP3;
do
rta ''$ujkonyvtar'' \*.* -src: ''MP3'': mp3:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.* -src: ''Mp3'': mp3:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.* -src: ''mP3'': mp3:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: '' '': _:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''á'': a:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''ö'': o:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''ó'': o:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''é'': e:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''ú'': u:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''ű'': u:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''í'': i:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''ü'': u:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''Á'': A:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''Ö'': O:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''Ő'': O:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''Ó'': O:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''É'': E:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''Ú'': U:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''Ü'': U:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''Ű'': U:r -s
rta ''$ujkonyvtar'' \*.mp3 -src: ''_-'': -:r -s
done
exit 1 -
zLegolas
őstag
Elmondom én miért szeretem a Pingvint, akit nem érdekel ugorja át.
Szal olyan feladatokat lehet vele (relatív) könnyen megoldani, amit Windows alatt eléképzelhetetlennek tartok.
Tegnapi példa: Van 4 GB kabaré felvétel (Kabarécsütörtök rulz), egy ''kabare'' mappában 30-40 alkönyvtár, olyanok, mint ''Markos-Nadas'', ''Usztics'', stb... Ezekben rengeteg mp3 fájl, a nevük ékes hosszú őúűé betűkkel megtüzdelve, 128-160 kbps.
Vettem egy 256MB-os mp3 lejátszót óccsóért germániában. Erre bőven elég lenne a 64kbs szöveges anyagból, így több is ráférne, meg jó lenne olyan neveket hasznalni, amit a lejatszo is meg tud jeleniteni.
Írtam egy kis scriptet, ami rekurzivan végigmegy a megadott könyvtár alkönyvtárain, az ott talált mp3-akat átkódolja és átnevezi, majd menti egy másik megadott helyre.
Tegnap este elindítottam, ma reggelre megcsinálta az egészet, mindenféle kézi buzera nélkül.
Régebbi példa: Reggel adott időben kapcsolódjon be a PC-m, induljon el egy Linux, kapcsolódjon be a gépre dugott rádió deck, a Sláger Rádióból vegyen fel 2,5 óra anyagot kapcsiból mp3-ba kódolva (a'la Rokker Zsoltti), mentse el úgy, hogy a fájl neve tartalmazzza az aktuális dátumot, majd vegyen fel a Cartoon Network-ről fél óra Tom és Jerry-t kapcsiból .xvid avi-ba, és kapcsolódjon ki az egész hóbelevanc.
Lehet sorolni a fenti két feladat megoldásait Windows alá. -
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
zLegolas #462 üzenetére
Azért én személy szerint nagyon örülnék, ha egy linux programos telepítés tényleg csak ennyiből állna. Én egy kezemen meg tudnám számolni hányszor raktam fel úgy programot, hogy ezen 4 szó elég lett volna.
Ne essék félreértés szeretem én a linuxot, de azért vannak ''hibái'' (felhasználóbarátság szempontjából legalábbis mindenképp). Az apt-get féle rendszer egy fokkal jobb, de még az se tökéletes, talán a gentoo emerge-je kezelhető a legkönnyebben. -
ReJim
őstag
válasz
dr_strange #464 üzenetére
aham szóval a te családodban nem kell meglepődni, ha a fiad oda áll eléd és: ''apúúúú megint lefagyott ez a sz*r windóz, most már elegem van, lécci töröld le, úgyis csak foglalja a helyet... meg különben se használom, hiszen a játék amit írtam cében, csak linuxon fut, mert az új feature windowson bug-os.''
(bocsi nem hagyhattam ki, beindult fantáziám...)
-
törölt tag
válasz
zLegolas #462 üzenetére
nem flame keltés szempontjából linkeltem be, mindössze kíváncsi lettem volna hogy mennyi igaz a hírből. a linuxosok pedig egyáltalán nem nagyképűek, hanem összetartó közösség, akik szívesen segítenek a kezdőknek (ezt én is tapasztaltam, mikor linuxot használtam és segítségre volt szükségem).
ami viszont igaz, hogy tényleg nehezebb egy kicsit kezelni (bár ez egyre inkább nem így van), és a játékfelhozatal is gyenge. egyébként megfigyelésem szerint a fiatalabbak (akiknek fontos a játék) inkább windózoznak, az idősebbek pedig előszeretettel használnak linuxot. de pont emiatt nehéz a linuxra váltás, mivel fiatalkorban a gyerekek már win függővé válnak, mivel azon gémelnek egész nap. -
zLegolas
őstag
válasz
#51736960 #461 üzenetére
Ejgen, ez így van.
Nem megy rajta a Need4Speed 10, tehát szar. Különben is, a zixpé jobb, mer mindenki azt használja és az összes havernak az van. A Linux alatt meg mindent DOS-ban kell megcsinálni. És még Néró meg Zónalarm sincs, wáááá, milyen gagyi! Programot telepíteni meg maga a horror, nem elég a kettős katty a setup.exe-re, hanem be kell írni 4 egész szót: ./configure, make, make install - hát nem katasztrofális? De egyszer mégis láttam/felraktam Linux-ot, egy káosz az egész, még a Cé meghajtót se találtam, egyszerűen nem lehet kiigazodni rajta!
Szal ha még jó sokat fejlesztenek rajta, és nem lesz ilyen sz@r, akkor talán többen fogják használni, és akkor lehet, hogy majd megint kipróbálom, de a haverom azt mondta, hogy nem érdemes, ő a héten kipróbálta, és nem ismerte fel a rádiós billentyűzetét, pedíg ő ért a számítógépekhez, és a legújabb játékok is mindíg megvannak neki.
Szal szar és kész.
Ja, és majdnem elfelejtettem: a Linuxosok mind nagyképűek. -
törölt tag
''...Míg Magyarországon kötelező a konfigurációkhoz operációs rendszert mellékelni, addig külföldön ilyen szabály nincs. Persze az árérzékeny magyar piacon is megkerülik ezt, és általában az ingyenes Linuxot rakják fel a gépekre, ami azután azonnal formatálás áldozatául esik...''
Forrás: sg.hu, teljes cikk: [link] -
GD
őstag
az autofs-nek hol lehetne megmondani és miként hogy ne utf8-ként mountolja fel a cd-dvd stb lemezeket? hanem iso8859-2 -nek (ékezetek)
(fstab-ban nincs semmi optikai meghajtókra, Fedora Core 5-ről van szó) -
Jester01
veterán
cfdisk-ben fatként szerepel
Az mindegy, az csak a partíciós táblában lévõ típus, ettõl még lehet bármilyen filerendszer. Amikor bemountoltad nézd meg a /proc/mounts tartalmát, ott fogod látni valójában micsoda. Én mondjuk látatlanban ntfsre tippelek. Ha ezekután átállítod a partíció típusát is, akkor talán a win is látni fogja. -
ngabor2
nagyúr
iocharset=iso8859-2
az op not perm pedig a jogokra vonatkozik, quiet-tel el lehet hallgattatni. de asszem a win/fat nem szereti a .-tal kezdődő neveket.
Cathfaern: szerintem 2 oprendszerre gondolt. de ha umsdos-os linux van fenn, akkor is kell a reboot.
birno: ha a rebootot akarod elkerülni, akkor ajánlom figyelmedbe a cygwin-t. egész ''majdnem komplett'' linux-szerű dolgot lehet összehozni vele win alatt.
[Szerkesztve] -
ReJim
őstag
valahogyan szeretném lemásolni egyik winyómról az adatokat egy másikra.
elvileg mindkettő fat32-es.
de amiről másolni akarok, azt nem lehet bemountolni vfat-ként, meg bármiféle fájlrendszertípus megadással, hanem csak típus nélkülráadásul a kicsi puha képbetűs ablaka sem látja
(kernel kiabál induláskor, hogy nem fat a vinyó. de cfdisk-ben fatként szerepel.)
szóval betudom mountolni, linuxban tudom használni, most viszont szeretnék róla msáolni. de mindig megdeglik a másolás az mc-ben. ''Operation Not Permitted''
meg az ékezetes dolgokat is ?-jelezí, holott elvileg régen azt nem csinálta...
most a fat32-es particó nem kezeli el semmiképpen a .xy szerű kt-akat?
vagy csak a chown-al lehet a gond? (amit már állítottam, de nem jött javulás)
vagy a kódlapokkal lehet a gond, amikor bemountolom a vinyót/vinyókat?
vlaaki tudna segíteni?
(esetleg lehet úgy konvertálni valamivel, hogy mondjuk fat32-es legyen, és az adatok ne vesszenek el?)
-
ngabor2
nagyúr
van egy olyan, hogy monkey linux. nagyon régi, lehet, hogy már rég nem fejlesztik. ez képes umsdos módon települni, tehát sima fat partíción egy kt-ba. ezzel hozva magával annak minden hátrányát, de végülis linux lesz.
live cd nem jó neked ilyen célra? azon találsz friss rendszereket is. -
Sziasztok!
Hogyan is lehet linuxot Windowsra telepíteni, úgy hogy ne külön partición legyen(valami dos-os dologgal kapcsolatos a megoldás)?
Valahol olvastam ilyet, de egyszerűen nem jut eszembe, hogy hol.
Az a gond, hogy melóban szeretnék gyakorolni, de ott nem nyúlhatok a konfighoz meg telepíteni sem lehet(vagyis virtuál gép sem jó), azonban jó lenne megoldani valahogy.
Mit javasoltok? -
TrollBalint
addikt
válasz
dr_strange #446 üzenetére
hát megnéztem a header file-koat meg a forrást is, a csomagkezelő szerint fent vannak, bár a header file-ok 2.6.12-es verziójuak a forrás meg a kernes viszont 2.6.16-os, ez lehe baj?
-
roz.zoli
csendes tag
válasz
dr_strange #446 üzenetére
köcc
még csak anyi kéne hogy én elég uj vagyok linux témában, és már töbször probálkoztam de nem irja felül ezt a fajlt milyen progit használjak? -
Sianis
addikt
válasz
DragonR+ #436 üzenetére
Hali!
Nem azért mondtam, hogy old meg magad, ne érts félre!Csak most sokat kell tanulnom, és nem volt időm erre. Amúgy én is össze akarok dobálni egy kis servert otthonra, ami vinné a nyomtatást és még egy két dolgot, szóval én is utánna fogok olvasni, csak most éppen el vagyok havazva...
-
dr_strange
senior tag
válasz
TrollBalint #441 üzenetére
igen, a hup-on nagyobbnak tűnik a frugalware-es aktivitás
-
zLegolas
őstag
válasz
roz.zoli #444 üzenetére
Nem emléxem pontosan, lehet, hogy mezei user-ek alapból nem mountolhatnak fel/le CD-ket.
Nézd meg az /etc/fstab fájlt, a CD meg DVD sorába írd be az users kifejezést!
Valahogy így:
/dev/cdrom /media/Sony auto ro,noauto,users,exec,iocharset=iso8859-2 0 0
Ez azt jelenti, hogy innen a users csoport tagjai is csatolgathatnak fel és alá. Még pár stuff:
ro - (read only) csak olvasható
users - az adathordozó felcsatolása normál felhasználók (users) számára is engedélyezett
auto - a meghajtó a rendszer indulása során automatikusan felcsatolásra kerül
noauto - a meghajtó nem csatolódik fel automatikusan (nekünk kell mountolni...)
exec - a futtatható fájlok indításának engedélyezése
iocharset - a használt karakterkészlet kódolása, az ISO 8859-2 a nekünk megfelelő -
roz.zoli
csendes tag
suse 10.0-án ha elinditom a sajátgépben a cd/dvd meghajtot olyan hiba üzenetet ir hogy ''nem lehet csatlakoztatni a kijelölt kötetet''
''mount: can't find /dev/hdc in /etc/fstab or /etc/mtab''
mit kell ilyenkor csinálni? -
TrollBalint
addikt
válasz
dr_strange #440 üzenetére
az a baj, hogy az a topic nem igazán aktiv...
viszont most valami csodafolytán bebootolt a gép, és tudtam is hangot kicsikarni a gépből (ez sem ment tegnap)
viszont újrainditásnál az volt, hogy a ALSA hangerőbeálitásának elmentésére azt irta ki, hogy hozzáférés megtagadva
a hal démon leállitására meg kiirta, hogy hiba
szerk: amúgy én gentoo-t szeretnék majd végül felrakni, de ahhoz még kevés vagyok...
[Szerkesztve] -
dr_strange
senior tag
válasz
TrollBalint #437 üzenetére
akkor úgy látom, egyelőre az nvidia driver telepítése a legkisebb gondod; előbb juss el egy konzolos bootig...
frugalware-em még sosem volt, úgyhogy ezzel leginkább valaki abban szakértőt keress meg -
A Linuxnak van valami saját mbr tisztító toolja?
-
TrollBalint
addikt
válasz
dr_strange #432 üzenetére
megnézném szivesen, de ezzel két gond van, a kisebbik, hogy nem tudogy kell megnézni, gondolom az usr/src/linux mappám megvan-e, de a nagyobbik gond, hogy nem akar elindulni...
bootolsáor megáll a CUPS services elinditásánál... egyszer tovább ment 4 perc után, de már ez sem jellemző, aztán ezt valahogy sikerült kiiktatni, azóta a HAL démon-nál áll igy meg, de legutóbb még előbb megállt... és nem tudom mitől.
Telepítés közbe kiirt valami olyamit, hogy csomagfüggőségi problémát talált, de mire rendesen el tudtam volna olvasni már tovább ment a telepítés, gondoltam akkor megoldotta, ez lehet a gond?
(azért megprobálok bebootolni még1x)
-
DragonR+
aktív tag
Hello!
Köszi az útmutatást.
Linux téren (is) béna vagyok, ezért gondoltam megkérdezem a nagyokat.
Valami reakciót szerettem volna kicsikarni.
Az általad javasoltak alapján végre el tudok indulni, s megpróbálok valamit alkotni.
Sianis: Jóvanna, én lenni kezdő.Szükségem lenni tanácsra, ó nagy törzsfőnök.
Üdv, DragonR+
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
DragonR+ #433 üzenetére
egyrészt megnézed, hogy megy-e a printer linux alatt: [link] ez alapján megy. a hálókártyát feltételezem, hogy megy.
másrészt elnézel a [link] címre, kiválasztod, hogy szerver disztribet keresel, esetleg live cd-set, és a neked szimpatikusat letöltöd. ha régi a gép, akkor azt választod, hogy az old pc-ken menjen. jó közelítéssel mondható, hogy a linux az linux, majdnem mindent ugyan úgy kell/lehet csinálni minden disztró alatt, legfeljebb a körítés más.
egyébként lehet, hogy pont ilyet itt még senki nem csinált. -
DragonR+
aktív tag
válasz
DragonR+ #427 üzenetére
Több eset, lehet.
Azért nem válaszoltok, mert
(A) Guglizással megoldható
(B) Tök egyszerű, hadd jójjön rá a Süsü magától, úgy tanul.
(C) Nem tudjátok.
(D) Nem lehet megoldani ezzel a nyomtatóval.
(E) Húzzak innen el jó messzire.
Valamit reagáljatok, könyörgök.
Egyszerre több válasz is megjelölhető. -
dr_strange
senior tag
válasz
TrollBalint #429 üzenetére
azt nézd meg, hogy fenn van-e annak a kernelnek a forrása, amit élesben használsz a rendszeren (illetve a megfelelő verziójú kernel-header csomag fenn van-e), és hogy a /usr/src/linux symlink ennek a kernelforrásnak a könyvtárára mutat-e
-
zLegolas
őstag
-
TrollBalint
addikt
Sziasztok, használ itt valaki frugalware-t?
Bár talán nem ennyire specifikus a gondom...
Nem hajlandó felmenni az nvidia (már amikor bebootol a linux)
azt irja ki, hogy nem tudja a kernelt leforgatni, gondoltma megpatchelem, de az sem jött össze, továbbra sem hajlandó felrakni az nvidia drivert. Van valakinek valami ötlete, hogy kell ferakni, úgy hogy fel is menjen? -
Garfield
aktív tag
[link]
mail server help ! -
DragonR+
aktív tag
Üdv!
Printer servert szeretnék barkácsolni.
Tudnátok nekem olyan mini disztribet ajánlani, ami működik, és fájdalommentesen telepíthető?
Nem kertelek, linket szeretnék.
Egy olyan mini-disztrib.-re, amivel printer servert faraghatok egy SiS900 hálókártyával és egy Canon BJC-3000 nyomtatóval megáldott masinából.
Sőt, az álmom egy 1 floppy-s okosság lenne.
Így a HDD-t is megúsznám.
Előre is köszi!
Üdv, DragonR+
[Szerkesztve] -
husy
csendes tag
Sziasztok!
Én csak meg szeretném köszönni a második Linux topoikban ezt a bejegyzést:
''(#4113) Jester01 válasza Po-Fa (#4112) üzenetére Új Válasz Privát Email 2005-12-03 02:15:20''
Rajtam is segített. Továbbra is csodálkozom hogyan lehet ilyen dolgokat fejből tudni... -
szijartg
őstag
beszúrom ideis, hátha itt többen járnak.
''ha van valamelyikőtöknek egykis felesleges ideje, segítene nekem?
elméletileg holnap lessz a nagy nap a gép üzembehelyezésével kapcsolatban. és lenne még egypár kérdésem amit le szeretnék tisztázni magamban ezekkel az ftp-s meg ''távoli asztalos'' témával kapcsolatban. meg egykis biztonsági dolgok is jól jönnének.'' -
KrAt
veterán
válasz
rokefeller #415 üzenetére
Köszi, már töltöm, majd kiderül, mire jutottam
-
Ery
tag
hi!
Tudnátok mondani linux emulátort XP alá?
Linuxos progit szeretnék futtatni XP-n! Előrre is köszi -
szijartg
őstag
felmerült bennem még egy kérdés...
a gépezet amiről szó van. egy dual procis scsi winyóval(ezen van a linux). kicsit kicsi, de a miénkegy raid kártya segítségével minden ok nélkül elfogja fogadni egy mondjuk 120gigás mezei winyót??
-
GD
őstag
akkor amit mondtam 2. verzió:
linux alól ntfs olvasás sima ügy, de még mindíg nem tudom milyen linuxod van..
win alól ext3 pedig total commander plugin-al olvasható
(pár kb az egész cucc, ha gondolod elküldöm mailben, de magad is letöltheted, barátod a google)
amit mindkettő tud írni és olvasni: fat32, hátránya hogy nem naplózó filerendszer, 2 gigánál nagyobbb file nem megy rá,de egyetlen járható út a két rendszer között rw-re
nálam pl van egy kis fat32 ahol a thunderbird (linux és win-es is van belőle) tárolja a leveleket, akármelyik oprendszerben vagyok, mindkettő levelezője onnét olvassa fel a dolgokat, mindíg ugyan azt az állapotot látom, nincs olyan hogy ''na ez a levél melyik oprendszer alatt is lett letöltve?'' -
KrAt
veterán
Helló srácok!
Tudnátok segíteni? Tegnap kipróbáltam a Kororaa Linux Live CD-t, amiben már volt a 3D-s asztal (asszem xgl a neve)
Kérdésem lenne, hogy milyen linuxot tudnék leszedni, amiben ugyanez benne van, és telepíthető?
Mert a Kororaa Linux telepíthető verzióját leszedtem, de vmi olyan hibával elszáll induláskor (feltelepülni felmegy), amikor a GRUB elindulna, hogy nem tudta bemount-olni a lemezt. És ilyen össze vissza kriksz-krakszok vannak benne. A grub-ba még ki tudnám választani a Linux-ot, de nem indul el, visszadob a választómenübe
Szóval összefoglalva: létezik olyan linux, ami telepíthető, és tartalmazza az XGL-t?
Előre is köszi: Atesz -
GD
őstag
válasz
szijartg #403 üzenetére
milyen linux disztro-val vagy?
pl ubuntu-nál:
apt-cache search vnc ---parancsra dobja hogy:
vnc-common - Virtual network computing server software
tsclient - front-end for viewing of remote desktops in GNOME
xvncviewer - Virtual network computing client software for X
vino - VNC server for GNOME
tehát a gép amire rámész távolról, az a vnc szerver, amivel rámész az meg a kliens
win-nek mindegy milyen kliens meg szerver, akármilyen ingyenes vnc-t használhatsz
linuxnak meg meg kell keresni mi az amit ismer a csomagjai közül és azt feltenni
[link]
itt van oprendszerenként egy fajta vnc pl ha magad akarod letölteni
[Szerkesztve] -
GD
őstag
közvetlenül a vinyót nem is fogod látni mert a win nem ismeri az ext3-at, viszont a total commender-hez van frankó plugin amivel tudja a win olvasni
linux meg disztro függő, de az ntfs-t olvashatóvá lehet tenni könnyen neki, írás felejtős mert nem biztonságos..
most akkor a két oprendszer 1 gépen van? mert akkor más a felállás..
azt hittem 2 gép, 1 linux-al és egy win-el -
szijartg
őstag
köszi szépen.
és akkor a vnc-t meg a többi progit mindegyik gépre fel kell tenni.
bocsi a sok sületlenségekért, de ilyennel most fogok először foglalkozni.
ezért légyszi írjátok le hogy ezeket a progikat is honnan szedhetem le, mert találtam egy comót de nemtom melyik az ami a legjobb. -
GD
őstag
má hogy a viharba ne: vnc (grafikus) vagy ssh putty-val (parancssoros)
ha meg a linux file-t oszt pl samba vagy ftp-vel akkor szerverkén éri el..
mint egy munkacsoport-ot vagy akármilyen ftp-t
amúgy a kollégának:
apt-get install proftpd
apt-get install samba
sambát tud konfigolni gnome menü alól is, azért nem mondom hogy egyből konfig file-t szerkesszen.. bár az sem mágia..
vnc-hez win alól a realvnc-t javaslom
ubuntu-ba meg elvileg van is vmi féle vnc kliens meg szerver is, ha nincs biztos van a backport-ba vmi..
(vnc= xp távoli asztalhoz hasonló cucc)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- ÚJ Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential robotporszívó feltörlő 2db 1999 Ft
- GIGA AKCIÓ!!! AKTIVÁLATLAN iPad Air M2 11" WiFi + CELLULAR 512GB!!! KÉK
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
- HP 15S FHD LED Matt i5-1135G7 4.2Ghz 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XE Graphics Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest