- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- No Voice in the Galaxy
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
csixy
addikt
válasz
MasterMark #26396 üzenetére
Ndiswrapperrel már próbáltad?
-
válasz
MasterMark #26394 üzenetére
Mi bajod van vele? A leheto legjobb megoldast javasolta, mert ha kapsz egy kernelfrissitest, megint nem fog menni a wifi cuccod. (En egyebkent, mint lusta IT-s, inkabb vennek 5-10 USD kozotti ertekben egy tamogatott wifit, oszt csokolom - mint ahogy a laptopommal is tettem, mert a gyarilag benne levo nem igazan akart menni Linux alatt.)
-
Vladi
nagyúr
válasz
MasterMark #26396 üzenetére
Milyen linux ez? ubuntu, vagy mint?
-
Vladi
nagyúr
válasz
MasterMark #26394 üzenetére
Ilyenkor szoktam menni a kályhához: biztos, hogy nincs csomag? Miért erőlteted a forrásból telepítést?
Amúgy tapasztalatom szerint a kernel modulok viszonylag könnyen fordulnak. Egy guis app sokkal macerásabb tud lenni.
-
BoB
veterán
válasz
#73749248 #26391 üzenetére
Ja, én azért elgondolkoztam rajta
Szóval na merthogy gyorsan írtam, hátha nem volt egyértelmű:
Simán wget-el ha leszeded az oldalad egy csomó szir-szar lejön, de a hosszú egy sorossal (a wget kapcsolók nélkül) csak a blogbejegyzések html-jei jönnek le amiből ki lehet szedni a szöveget. Semmi sallang, semmi kismillió könyvtár.
Viszont nyilván a szövegkiszedés már nem fér el egy egysorosban, ahhoz már script kell.
-
BoB
veterán
válasz
#73749248 #26389 üzenetére
Visszatölteni még nem próbáltam, azért írtam hogy parasztos, mert leszedi az adatokat jól ömlesztve de ennyi.
Látom még nem próbáltad ki, mert ennek az eredménye ugyanaz mint simán wget-el
wget -krl 1 https://logout.hu/blog/bob/index.html
Csak szeretek feleslegesen bonyolítani mert így szép
Na jó a hosszó egy sorossal a wget kapcsolók nélkül csak a blogok html-jei jönnek le, vagyis a szöveg, azért írtam.
-
BoB
veterán
válasz
#73749248 #26380 üzenetére
Egy "parasztos" backup-ot egyszerűen lehet készíteni az összes logout-os blogbejegyzésről pl ezzel az egy sorossal (értelemszerűen saját user névvel):
curl https://logout.hu/blog/bob/index.html | sed 's/^.*=//' | sed '/hu\/bejegyzes/ !d' | sed 's/>.*$//' | awk '!seen[$0]++' | xargs wget -krl 1
-
bambano
titán
válasz
MasterMark #26385 üzenetére
-
Modulnál viszonylag ritkán látok configure szkriptet, vagy autoconf-ra utaló nyomokat... A klónozott github forráson sincs fent configure (vagy configure.ac/in). Ezt simán egy make paranccsal kéne leforgatni, csak valamiért nincsen Makefile a kernel fejlécek arch/powerpc64/ mappájában, amire viszont a modulnak szüksége lenne.
-
válasz
MasterMark #26381 üzenetére
mondom: mielőtt a terminálba beírod a
make
parancsot, előtte írd be, hogy./configure
ez egyrészt végigellenőrzi, hogy a fordításhoz szükséges minden követelmény teljesült-e, másrészt létrehozza azt a konfigurációs fáljt, ami alapján a fordító elvégzi a dolgát, amikor kiadod amake
parancsot.
ha jól értelmezem a screenshoton lévő hibaüzenet, akkor az ezt a konfigfájlt hiányolja.egyébként muszáj ezt így fordítgatni, tuti nincs benne valami tárolóban, üzemkészen?
-
MasterMark
titán
válasz
Mr Dini #26382 üzenetére
Az első fele megvan. Ez a make nem megy. Egyébként igen, egy wifi stick-nek szeretnék drivert, hogy úgy működjön valamennyire.
A header verziót én is néztem, próbáltam valamit felrakni, megpróbáltam a passzóló verziót is, de az már alapból fent volt azt írta. (A 104-es.)
-
válasz
MasterMark #26378 üzenetére
Szia!
Első ránézésre nem egyezik a kernel verzió a linux-headers verzióval (a jelenlegi ...104-es, a linux-headers meg ...37-es kernelhez van).
Add ki ezt, ha a generic nem megy:
sudo apt-get install linux-headers-$(uname -r)
Igazából fogalmam sincs mit csinálok, ez amúgy a jó kernelre való fordítás lenne, vagy mi a manó ez?
Ha jól látom, akkor egy Realtek USB wifi dongle modult & fw.-t módosítanál, aztán forgatnál le az aktuális kernelhez, majd telepítenéd.
-
törölt tag
Linuxos témáról (üzemeltetés, programozás) szóló blogot hol lenne érdemes indítani?
Blog, mint napló, ahová a saját kis agymenéseimet feljegyezhetem és van lehetőség formázott forráskódok beszúrására, ahogy pl. itt is.
Eddigi egyetlen tippem a github (igaz, az nem blog), max. a kommentelés nehézkes, ha valakinek lenne hozzáfűznivalója.
A logouttal egy komoly gondom van: nincs lehetőség mentést készíteni róla, így magamnak nem tudok másolatot gyártani, meg költöztetni is csak nagyon nehezen lehetne adott esetben. -
válasz
MasterMark #26378 üzenetére
nem a linux-headers-szel van a problémája, hanem hogy a
make
előtt általában szokott kelleni egy./configure
is -
MasterMark
titán
Udv, valami ilyesmit probalok osszehozni, barmi is legyen:
sudo apt-get install build-essential git linux-headers-generic
git clone https://github.com/lwfinger/rtl8188eu.git
gedit rtl8188eu/os_dep/usb_intf.c
- - - Change this line: {USB_DEVICE(0x2001, 0x330F)}, /* DLink DWA-125 REV D1 */
- - - to this: {USB_DEVICE(0x2001, 0x3311)}, /* DLink GO-USB-N150 REV B1 */
cd rtl8188eu
make
sudo make install
sudo mkdir -p /lib/firmware/rtlwifi
sudo cp rtl8188eufw.bin /lib/firmware/rtlwifi/De igy ez van, a linux-headers-generic-et nem tudtam felrakni, mert nem talalja:
Valami otlet, hogy ilyenkor mit kell? Koszi.
-
bambano
titán
nem, hanem arra gondol, hogy mi lesz a fájllal, ha a fájl neve egy darab nulla karakterből áll.
merugye c-ben az a string vége karakter. falusiasan: nullstring.a kérdés egyébként teljesen jogos, nyilván be kell dobni előtte egy-két háziszilvát, hogy ilyen hülyeség az ember eszébe jusson
de abból az irányból megközelítve, hogyha írsz egy programot, ami fájlokat kezel, akkor hogyan kell lekezelni az üres fájlnév esetet, teljesen jogos.
-
BoB
veterán
Technikai kérdés: konkrétan mi történik ha egy fájlt NULL-ra nevezek át? Ez egyenlő a törléssel?
-
törölt tag
Apropó akadály: NFS szerver (v4, ha ez számít) miért akar random porton kommunikációt indítani a kliensen?
Valami ilyen bejegyzések vannak a logban:[UFW BLOCK] IN=<wifi interface> OUT= MAC=<MAC cím> SRC=<NFS szerver IP> DST=<NFS kliens> LEN=60 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=63 ID=34744 DF PROTO=TCP SPT=682 DPT=39845 WINDOW=29200 RES=0x00 SYN URGP=0
Az SPT és DPT értéke mountonként változik, SPT mindig privilegizált (<1024) port.
Mi ez? Működik az NFS, ezért is nem tűnt fel eddig.
Egyáltalán: mi abban a logika, hogy random forrás és cél portokkal dolgozik? Erre nem igazán lehet packet filtert beállítani...
(tudom, RTFM, meg is lesz előbb-utóbb, csak hátha valaki kapásból tudja, hogy mit akar a szerver a kliensemtől és valami dereng, hogy lehet fixálni ezeket a portokat, szóval nem az eltüntetése érdekel, hanem a magyarázat, hogy mi lehet ez- főleg, hogy a blokkolás ellenére működik a megosztás)
-----------------------------
Akkor máris tárgytalan a kérdés.
Második keresésre gyorsabban sikerült, mint leírni a fentieket...
https://serverfault.com/questions/377170/which-ports-do-i-need-to-open-in-the-firewall-to-use-nfs -
törölt tag
Lehet, de ... engem zavar a stílusa. Pláne ha valamit kategorikusan elutasít, amit csak tessék-lássék tud megindokolni (pl. úgy, hogy kiemeli, hogy szerinte mi a hátrány, a többit meg elegánsan ignorálja, hogy esetleg előnye is van: lásd virtualizációs téma)
Egyre kevesebb kedvem van ilyenekkel fárasztani magam, van épp elég egyéb akadály is előttem. -
válasz
#73749248 #26365 üzenetére
Van ignore gomb csak elő kell rá fizetni, mindazonáltal nem javaslom a kolléga ignorálását, igen sokat lehet tőle tanulni Linux témában.
-
törölt tag
válasz
bambano #26361 üzenetére
O.K., arcméreted prezentáltad már tűzfal témában, ha érdemi mondandód nincs, inkább ne is szólj hozzám a továbbiakban!
Zsarolóprogramot csak példának írtam, bármi váratlan történhet egy nyomorult gépen, még akkor is, ha szakember rakta össze, jobb, ha az elkülönülő cuccok külön vannak.
És ki mondta, hogy vm-ből nem lehet kitörni???ui: pl. az ubuntu képes automatikusan naprakészen tartani magát, nem kell külön update-elni, ha nem akarom. Max. a rebootokra kell figyelni, amikor szükségessé válik.
Na mindegy, kár, hogy itt nincs ignore gomb.
-
-
Sziasztok!
Adott egy Apache webszerver, aminek az egyik feladata egy domain kiszolgálása lenne. Íme a konfig részlet:
<VirtualHost *:12345>
DocumentRoot "/var/www/ext"
ServerName domain.tld
SSLEngine on
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule ^ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI}
</VirtualHost>
<VirtualHost *:12346>
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule ^ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI}
</VirtualHost>Az 12345-ös port ki volt téve alapértelmezetten a külső 80-as és 443-as portokra. Viszont, hiába van ott a rewrite, nem irányít át HTTP-ről HTTPS-re, hanem dob egy Bad request hibát, ami magáért beszél. Az SSL miatt csak a HTTPS címen jön be a tényleges tartalom, így át kell írni kézzel a címet.
Viszont, ha az 12346 címet teszem ki a 80-as portra, a korábbi 12345 pedig marad a 443-on, akkor működik a rewrite. Csak nekem ez olyan félmegoldás szerű. Szeretném egy belső portról/vhostról megoldani.
Mi lehet a gond?
Köszönöm!
-
bambano
titán
válasz
#73749248 #26360 üzenetére
"Asszonyka begyűjt egy combos kis zsaroló programot, mire észbekap, le van kódolva minden.": az asszonyka könyvtárában.
Most vagy elfogadod, hogy a linux védelmi rendszere az ilyen zsarolóvírusokat megfogja, vagy abban sincs indokod hinni, hogy a zsarolóvírus nem jön ki a virtualizált környezetből.
"Mentés is egyszerűbb: snapshot ha valami rizikós dologgal kísérletezel/vezetsz be valamit.": miért, alap linuxot nem lehet snapshotolni? hint: de. rizikós dologra meg külön vas oszt jónapot. nem fogom magam évekig virtualizációval szívatni azért a pár alkalomért, amikor valami rizikósat tesztelnék...
"Arról nem beszélve, hogy még annyira sem leszel hardverfüggő, mint egyébként.": jaja, nem leszel hardverfüggő, hiszen a pci-pass-thru az móka és kacagás. ja nem.
"Nem kell hálókártyanév változással és egyéb hasonló kedvességekkel küzdeni.": kösz, igazán boldog vagyok, hogy egy újabb mondattal bővítetted a híres utolsó mondatok gyűjteményemet
ahh, docker. mert a docker éppen nem cseszi össze a fájlrendszered azzal, hogy a konténerekben nincsenek szinkronizálva az uid-ek... oh wait
cserébe, ha sok virtualizált géped van, legalább mindegyiket külön frissítheted. szerintem a gépem van értem és nem fordítva, de mindenki a maga szerencséjének a pogácsa.
-
törölt tag
válasz
bambano #26355 üzenetére
Lásd fenti kérdés! Egyik oldalról asszonyka turkál a gépen, ki tudja, mikor, mit nyit meg, másik oldalról férjuram dolgozna rajta. Asszonyka begyűjt egy combos kis zsaroló programot, mire észbekap, le van kódolva minden. Megállt az élet, lehet helyreállítani mindent nulláról (tudom, linuxra nincs ilyesmi...)
Hangsúlyozom: ez csak egyetlen példa.Mentés is egyszerűbb: snapshot ha valami rizikós dologgal kísérletezel/vezetsz be valamit.
Stb.
Arról nem beszélve, hogy még annyira sem leszel hardverfüggő, mint egyébként. Ha cserélni kell, elég áttolni az image-eket az új gépre és bekonfigurálni újra a hostot. Nem kell hálókártyanév változással és egyéb hasonló kedvességekkel küzdeni.
(ezek konkrétan olyan dolgok, amikkel korábban már összefutottam)
Ami szerintem kérdéses lehet, hogy valódi virtualizáció vagy elég ha linuxot tud futtatni és akkor esetleg jó a konténer alapú is. (lxc, docker stb.) -
SSH tud olyat hogy nem lokál címekről csak kulccsal engedjen be?
-
válasz
bambano #26355 üzenetére
Hm, peldaul nekem van itthon egy virtualizalt 'szerverem', ami valojaban egy relative stabil tesztkornyezet fejleszteshez. Ha mondjuk egy honapra el akarnek utazni itthonrol olyan helyre, ahol nincs mindig internet (lesz ilyen), akkor athuzom a virtualis gepet a laptopomra, elviszem magammal.
-
-
válasz
Tanisz #26349 üzenetére
Két megoldás lehetséges - ami innen nézve a legegyszerűbb:
1. Debian + GNOME, FTP szerver helyett ssh szerver
Ebben az esetben mind a szerverre, mind a kliensre felrakod a nomachines-en található cuccot, oszt lesz grafikus felület elérés, nem kell párod helyett melóznod
2. Feldobsz egy Windows szervert... de hát az fizetős.
-
Tanisz
senior tag
Köszi, én is ettől féltem
Nem értek ehhez a dologhoz, én is mindig putty-al garázdálkodtam eddig, valamint winscp-vel, ha kellett.
Viszont most szükséges lenne a grafikus felület távelérésben.(#26348) nahaggyámár Köszi
Akkor már nem lenne jobb egy ESXi, ha már virtuális gépeket futtatgatok egymás mellett?Bár nem tudom ,hogy kompatibilis-e az FX-el, bár gondolom nem nagyon lenne gond.
A grafikus felület nem nekem kell feltétlen, hanem a páromnak.
Ki tudjon menni rá, használni a böngészőt, ha valami megtetszik,akkor letölti, majd élvezi a gyümölcsét a hálózaton keresztül.
Őt tuti nem fogom tudni rávenni az ssh -X-re, puttyra, vagy bármi ilyesmire, ami nem grafikus felület
Az lenne a vége, hogy mindig nekem szólna, hogy ez kellene, meg az, ezt pedig szeretném elkerülni. -
törölt tag
válasz
Tanisz #26344 üzenetére
Ha már sonar ilyen lelkesen lebeszélt róla, akkor részemről egy belevau: én azt csinálnám, hogy egy nagyon alap, minimal rendszert rá, ami szinte bármi lehet (RHEL/CentOS környékén a SELinux, Ubuntu esetében az apparmor jelenthet némi kihívást bizonyos esetekben) és a tényleges szolgáltatásokat virtuális gépbe tenném.
Azokat is úgy, hogy külön vm az elsődleges feladatokra és külön a felsorolt adatbázis szerver, webszerver, alkalmazás szerver.
Virtuális gépeket (én kvm, virtualbox párosig jutottam, xen-t, vmware variációkat nem nagyon használtam) ha muszáj, lehet akár vnc-n keresztül is használni, illetve meg nem mondom, hogy pl. a virt-manager alapállapotban milyen protokollal (A Spice nem tudom, mit jelent, alternatívaként itt is van vnc) használja a távoli konzolt, de azzal is lehet jól használni. Igaz, én csak karakteres konzolt használok vele távoli gépen.
Egyáltalán: a felsorolt feladatokhoz minek a GUI?
Egyébként ha csak alkalmanként kell grafikus felület, akkor simán "ssh -X" lépek be (Windows-on ehhez korábban kellett egy cygwin és rá egy X11, nem tudom, a linux subsystem változtatott-e rajta valamit, de azt hiszem, nem) -
sonar
addikt
válasz
Tanisz #26344 üzenetére
Szia,
RDP elérés a legutolsó RHEL/CentOS7.4 gyel überszívás. Se RDP se xdmcp nem működik.
Bár a távelérés leginkább ablakkezelőtől függ. Ubuntu-ra szoktam rakni lxde-t, ha nem kell design elem. Ott frankón szokott működni
Amúgy a server os-ek nagyon testreszabhatóak, csak jó sokat kell vele dolgozni mire egy minimal install-t belaksz -
válasz
#73749248 #26345 üzenetére
Nem voltam szarkasztikus. A maguk szakmajahoz nagyon jol erto emberek tizezrei-szazezrei gyartottak olyan programokat Excellel, amik rengeteg erteket termeltek, es soha nem valosultak volna meg, ha neki kellett volna allni specifikalni, aztan vegiggyurni egy adag fejleszton meg uzemelteton a projektet.
-
Tanisz
senior tag
Sziasztok,
Ha jól tájékozódtam, akkor ide kell írnom.
Nem vagyok abszolút kezdő, de inkább előbb kérdezek, mint, hogy hülyeséget csináljak
Adott egy AMD FX-8350, Asus Sabertooth 990FX, 16 GB RAM + HDD-k konfig.
Ebből a konfigból szeretnék egy otthoni "szervert" készíteni, azért raktam idézőjelbe, mert nem feltétlen van szükségem linux szerver disztribúcióra.
A gép hálózati megosztásra+ FTP-re lenne használva ( főleg Wines gépek és Androidos eszközök csatlakoznának hozzá).
Valamint besegetítene a munkámban is, telepítenék rá Oracle XE-t, Postgre-t, MySQL-t. Valamint ha szükséges, akkor Tomcat, JBOSS alkalmazásszervereket is.Kihasználtságának 60%-ban a hálózati megosztás/FTP-re lenne használva, a maradék a munka segítésére.
Eddig RedHat alapú disztibúciókkal volt dolgom ( OracleLinix, CentOS).
Amiben nem vagyok képben, hogy olyan oprendszer kellene, amire könnyedén (egyszerűen beállítva) tudok windowsos gépről RDP-vel bejelentkezni.
A GUI-s felület használatára is szükségem lenne, ha távolról el akarom érni a gépet.
Valamint GUI a legfelhasználóbarátabb legyen, mert néha használná olyan is, aki soha nem linuxozott és windows RDPhez szokott csak.Melyik OP-rendszert ajánlanátok erre? Lehet szerver is ákar, de nem rgaszkdom hozzá
A lehető legegyszerűbb kezelhetőségre lenne szükségem, akár GUIn keresztül is. Én megtudok oldani szinte mindent Terminálból,az nem gond, de a felhasználóbarát disztrókat nem ismerem, nem is foglalkoztam korábban ilyen téren disztribúciókkal.
Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv:
Taniszha esetleg nemide tartozna a kérdésem, kérem a topikgazdát/admint törölje a hozzászólásom. Köszönöm
-
paizinho
tag
Kedves Fórumtársak!
Debian 8 Jessie alapon OMV3 install előtt állok egy DELL T20 mini szerver alaplap felhasználásával összerakás alatt álló gépen, ami egy 8 HDD befogadásra alkalmas házba kerül. 5HDD kerül első körben beépítésre (2x1TB RAID1 fontos cuccok, 2x3TB+1x4TB : Snapraid+MergerFs), később 3/4 TB-os HDD-vel bővíteném.RAID kártya választási probléma megoldásában kérem tanácsotokat.
Az alaplap 4 SATA porttal rendelkezik és a maradék 4 HDD kiszolgálására keresek Debian 8 által ismert RAID kártyát.
Amit eddig kaptam ajánlatként:
- Dell PERC H200 8Port (LSI9211),
- LSI SAS 3041 : normál SATA kábeles.Googli barátunk alapján egyenlőre nem egyértelmű a Debian kompatibilitás, de az utóbbi felé "hajlok".
Ebben a témában nem vagyok tapasztalt, előnyben részesíteném a kipróbált megoldást. Nem vagyok Linux guru, de nem ijedek meg egy kis konfigurálástól (persze a jó leírás sokat segít).
Jó lehet a fenti LSI kártya ? Ha tudnátok bevált megoldást (pontos kártya típust) javasolni, nagyon megköszönném.
Szép estét Nektek!
Paizinho -
törölt tag
Valaki azt mondta, hogy ez a legjobb UNIX-os konyv (van 5th edition). Valaki meg azt, hogy a StackExchange.
-
válasz
sh4d0w #26338 üzenetére
Mert attol, hogy ezeket tudja, meg nem kell hasznalni. Pl. attol, hogy az Excelhez van Bloomberg API integracio, meg lehet benne havi rezsikoltseget is szamolni.
Nekem (!) kenyelmes toolok, es tenyleg par mozdulattal fel lehet oket pakolni. De a Linux Dash valszeg tenyleg egyszerubb.
-
Ezt nem ketlem, csak nem ertem a logikadat: irta, hogy otthoni HTPC-re szeretne idonkent ranezni. Ennek fenyeben nem ertem, hogy miert ajanlottal olyan monitoringot, ami rendelkezik a kovetkezokkel:
multi-dimensional data model
powerful query language
pull metrics from targets
cloud storage (adott esetben)
failover (adott esetben)#26339: az ITM5 nekem is kenyelmes, mert ismerem, de ettol meg nem ajanlom.
-
stigma
addikt
válasz
sh4d0w #26332 üzenetére
(#26332) sh4d0w : ebben igazad van, max valami lightweight programra gondoltam, kipróbálom amiket a töbek pár hsz-el késöbb ajánlottak.
Illetve látom írtál már uj hsz-t is, amit lehet kipróbálok, elször VB lesz az amin megnézema foygasztást, ha jó nekem akkor megy fel a HTPC-re.
(#26333) nahaggyámár:
1. oks, köszi.
2. EXT4-es(#26334) emvy: Őket sajnos nem ismerem, utána olvasok. Köszi.
Köszönöm mindhármótoknak segítséget.
-
-
-
válasz
stigma #26331 üzenetére
1. Szerintem a Nagios ebben az esetben agyuval verebre lenne, raadasul a CPU-dat megenne. A masik kettobol meg valaszthatsz szimpatia alapjan.
2. Linuxra nemigen van defragger, mivel sokkal kevesbe hajlamos toredezni a fajlrendszer. Ha mindenaron kell, akkor [link], de 1x ev Linuxozas soran sosem ereztem szukseget.
-
stigma
addikt
Sziasztok!
Adott egy HTPC (NAS + médialejátszó), nem kell sokra gondolni, alap Ubi server + Transmisison+Kodi.
2 programot ajánljatok nekem kérlek:
1. Monitoring tool :
Rendszer erőforrásait (RAM,Proci,hálózat,...) szeretném nézni időközönként, akár másik gépről web-es felülten. Ezekre az alábbiakat találtam: Nagios, monitorix, linux dash
Melyiket ajánljátok mely keveset foygaszt? Asrock N3150-es gépre menne 8 GB rammal szerelt a konfig2. töredezettség mentesítő:
Itt igazából csak alábbi parancsot használtam 1x (Fsck parancs), ezekül van valami jó lemeztöredezettség mentesítő?Válaszotokat előre is köszönöm.
-
GGAllin
tag
Sziasztok, ebben a topikban talán több szerencsével járok.
Ma telepítettem a gépemre Linux Mint 18.3-at(Cinnamon), és az a probléma jelentkezett hogy ha nem az intgerált vga van használatban (lap: msi 785gm-e51) hanem belerakom a PCI-E kártyát (msi N460 GTX) nincs kép, telepítéskor is csak a kompatibilitási móddal működött ezzel a kártyával.
Ezt hogy lehetne helyrehozni?
Az eddig használt Ubuntu alapú disztróknak nem volt vele semmi baja.illetve:
Bodhi Linux-ra(4.4.0) hogyan tudok képernyőbillentyűzetet telepíteni?
Sajnos hiába dúrom a netet nem találok rá megoldást..Köszi, előre is!
-
válasz
#73749248 #26327 üzenetére
> 2 node-dal lehet, csak kell egy plusz szavazat, pl. egy közös diszk/harmadik host, aki nem cluster tag, amit úgy hívnak, hogy quorum, ha jók még a régi emlékeim.
Nem, a harmadik is cluster member.
Kozos eroforrast meg, ha lehet, ne hasznaljanak. Ha muszaj, akkor azt jol meg kell tervezni.
-
törölt tag
2 node-dal lehet, csak kell egy plusz szavazat, pl. egy közös diszk/harmadik host, aki nem cluster tag, amit úgy hívnak, hogy quorum, ha jók még a régi emlékeim.
A szétesés egyébként nem gond, a gond, hogy a közös erőforrást egyszerre, de egymástól függetlenül próbálják használni és pl. egy fájlrendszernek nem tesz jót.Megnézem, köszi, bár van egy olyanom, hogy ez docker függő, azzal meg nem ápolok túl jó viszonyt.
-
válasz
#73749248 #26325 üzenetére
Docker Swarm. (Kubernetes is tudja ugyanezt, de a Swarm dramaian egyszerubb.)
Mi hasznalunk ilyet elesben is, eleg okosan mukodik.
2 node-dal nem erdemes ilyet csinalni, legalabb 3 kell hozza, mert network partition eseten menthetetlenul szeteshet a clustered. (Paratlan szamu kontroller kell.)
-
törölt tag
Üzemeltet itt valaki linuxos clustert?
Mit keressek, ha valami egyszerűbb konfigot szeretnék, két debiant vagy ubuntut futtató node-dal, kettejük közt szétosztva a szolgáltatásokat úgy, hogy ha az egyik node kiesik, akkor a rajta futó szolgáltatások átvándorolnak a másikra és ha visszajön az eredeti, akkor esetleg vissza is másznak a helyükre?
Linuxon van ilyen? (főleg az utóbbi kitétel, az automatikus hazamenetel tűnik neccesnek)Olvasnivalót keresnék, de nem tudom, merre induljak, mi a "divat" manapság.
Egyáltalán létezik olyan, hogy "egyszerűbb"?
(linuxon csak hallottam róla, hogy létezik cluster) -
törölt tag
Egyszer valaki lebeszelt a webkit-based browser-rol security okokbol kifolyolag. Mire gondolhatott? Javascript es disk caching nelkul hasznalom a suckless surf-t, ha a w3m keves. Nem szivesen dobnam el, mert a newsboat alatt nagyon hasznos a sebessege miatt. Sot, a kepeket is le tudom tiltani, hogy sprololjak (es gyorsitsak), ha tetheringelek mobilrol.
-
törölt tag
válasz
bambano #26321 üzenetére
O.K., arcméret bemutató megvolt.
Esetleg szólj, ha újra elolvastad amit írtam és felfogtad, hogy miről beszélek!
A témának ugyanis semmi köze a kernelhez és a netfilterhez.Súgok: egy linux kernelre épülő, routernek nevezett dobozban futó szoftverről van szó, ami ha egyik oldalról közelítem (packet filter), pontosan tudja, hogy mi van a WAN-on innen és WAN-on túl (más subnetből érkező portscan is látja a nyitott portokat, amiket a WAN lábáról tesztelve nem látni), ha a másik oldalról (ACCEPTed packetek logolása, aminek elvileg csak a WAN-ról beengedett csomagokat kellene, vagy ha az egyéb olyan beállításait akarom használni, ami a LAN és a WAN között különbséget kell, hogy tegyen, mint például a netről letiltott eszközök forgalmának korlátozása), akkor már csak a saját subnetet tekinti LAN-nak.
Fogadjunk, hogy még most sem érted
További segítség: a router szoftvere egy valamikori Tomato-ra épül (fogalmam sincs, mikori), amiből anno a Shibby-féle Tomato is indult.
Utóbbi annak megfelelően kezelte a problémát, ahogy én elképzelem egy tűzfal+router működését.
Mielőtt megkérdeznéd, hogy akkor miért ez az egész: épp csak már nincs karbantartva, másrészt engem az elv érdekelne, hogy miért gondolhatja azt az egyik, hogy egy fizikailag és logikailag is lokális alhálót bizonyos esetekben idegenként kezel?update: az utolsó előtti hozzászólásomat visszaolvasva... késő volt, félreérthetően fogalmaztam. Nem a kernel csomagszűrőjére gondoltam, hanem a router, mint egységes eszköz/black box/nemtudommineknevezzem szűrésének működésére, amit a készítője iptables parancsokkal állított be úgy, ahogy...
-
Ablakos
őstag
A journal webes nézegetésére (szűrés, csoportosítás stb.) tudtok ajánlani ingyenes alkalmazást?
-
törölt tag
válasz
bambano #26318 üzenetére
Biztosan egy dologról beszélünk?
Nem a routing az elsődleges gond (hogy merre küldi a csomagokat), sőt... routing tekintetében épp nincs probléma vele, mert a statikus táblában meg lehet adni, hogy merre küldje az adott subnet csomagjait.Inkább a tűzfal, csomagszűrő működése a gázos, elvi szinten, szerintem. Ráadásul nem is következetes.
Például a WAN porton minden bejövő kapcsolatot blokkol (elvileg, egyszerű portscan mindent zárva talál). A LAN oldalon lévő, de más subnetbe tartozó gépek felé ugyanúgy nyitva van, mint a többi LAN eszköz felé (DNS, printer(???) stb.)
Tehát valahol mégis "tudatában van", hogy ki, melyik oldalhoz tartozik.
Viszont, ha arról van szó, hogy blokkolnám a netet bizonyos kliensek számára vagy épp a lokális hálózatot takarnám el előle, akkor már elfelejti, hogy a másik subnet még nem internet.Nem tudom érthetőbben.
-
bambano
titán
válasz
#73749248 #26317 üzenetére
a W,A,N betűk, meg az L,A,N betűk csak stringek a routeren. Routing szempontjából teljesen mindegy. Hívhatnád akár tegnaptávkanócnak is, meg gizidrótnak is.
Az internet egyenrangú csomópontok hálózata. Tehát a router két, egyenrangú csomópontokból álló halmazt köt össze, így nincs értelme a router szempontjából, hogy bármelyik lábát kiemelten kezelje. Az egyetlen hasznos megkülönböztetés az alapértelmezett átjáró.
Annak az esélye, hogy a linux kernelben a hálózati stackben hibát találj, kicsi. Ezt fejlesztik a legjobban, nem valószínű, hogy bugos lenne, de kizárni sem lehet. Annak az esélye, hogy hibás a konfig, elég nagy. Tehát tesztelni kell és addig reszelni, amíg jó nem lesz.
-
törölt tag
válasz
bambano #26316 üzenetére
A fizikai megvalósítás nekem kínai (jó, párszor már nekiestem, hogy átrágjam magam a netfilter működésén és meg is jegyezzem, de ez utóbbi érdeklődés hiányában elmaradt
), inkább az elv, a működés az, ami számomra kérdéses.
Én úgy képzelnék egy router nevű eszközt, aki mellesleg csomagszűrő tűzfal is, hogy van egy darab (vagy több) WAN portja, ami azon innen van, az lokális, ami azon túl, az az internet.
Ha ez így lenne konfigurálva (majd előszedem a openwrt-s routeremet, hogy az mit művel, mert szerintem az így működik), akkor nincs gond olyasmivel amit említettem.Viszont lehet, hogy ez csak az én mániám, mert amikor életemben először és utoljára tűzfalat csináltam egy ezeréves slackware-en, akkor így képzeltem el a dolgot. A vázolt, szerintem hibás működést egyébként az Asus routerek gyári és Merlin firmware-ében fedeztem fel...
Amíg nincs LAN-ról letiltott vendég, addig ez csak bosszantó apróság. Ha viszont céges háló (SOHO router -> kis irodába bőven elég lenne) vendégeit oda engedi a routerétől eltérő, de még bőven lokális subnetekhez és nem számítok erre (mert emlékeim szerint ez nincs hangsúlyozva a doksiban), akkor azért okozhat meglepetéseket. -
bambano
titán
válasz
#73749248 #26315 üzenetére
alapesetben, ha nem babrálod kézzel a routingot, akkor egyszerű a routing döntés:
- minden interfészen van ip cím, subnet maszkkal, ha a továbbítandó csomag címzettje azon a subneten van, akkor azon az interfészen fogja kitolni a csomagot.
- ha nem tartozik bele egyik subnetbe sem a címzett, akkor megnézi a routing táblát, hogy tud-e infót arról, hogy merre kell tolni. ha talál, akkor arra tolja.
- ha nem talál, megy a default gw-re.arról most ne nyissunk vitát, hogy akkora mocskos állatságokat lehet csinálni a kernelben a routinggal, ha valaki tényleg ért hozzá és átlátja a működését, hogy bárki más nem lesz képes felfogni
"Ez nekem így inkább biztonsági hibának tűnik": nekem meg konfigurációs hibának.
például a bridge táblázatokban a drop "egy kicsit" mást jelent, mint az ip táblázatokban. az iptablesnél a drop eldobja a csomagot, az ebtablesnél a drop kidobja a bridge kódból és megy a routing felé. tehát ha te például összebridgelted a wifidet egy ethernettel, és ott dropoltatni akarod a csomagot, akkor az ebtables pont fordítva működik, mint ahogy első olvasatban az átlag user elképzelni. -
törölt tag
válasz
bambano #26314 üzenetére
Indoklás: adott egy SOHO router. Mögötte egy LAN, több subnettel. A routerétől eltérő subneteket a router és a tűzfala internetes címként kezeli bizonyos esetekben.
Például ssh-n csak lokálisan léphetnék be, de azt engedi más subnetből is, ha nem a wan felől jövök.
Ellenben, ha egy kliensnek megtiltom, hogy internetet használjon, akkor a más subnetben lévő proxy-mat sem éri el.
Ha guest AP-t üzemeltetek és a vendégeknek megtiltom a lokális háló elérését, attól még vígan randalíroznak a virtuális gépek számára fenntartott subnetekben.
Ez nekem így inkább biztonsági hibának tűnik, mintsem feature-nek.Csak mikor ezt bedobtam bug reportként... hát finoman szólva válasz nélkül maradt.
És mostmár piszkálja a fantáziám, hogy ennek tényleg így kell működnie és az én fantáziám túlfejlett vagy én gondolom jól, hogy ez egy ordas nagy tervezési hiba? -
törölt tag
Csak kíváncsi vagyok: szerintetek is normális, ha egy router úgy dönti el egy IP címről, hogy lokális vagy internetes, hogy megnézi, a router saját címével azonos tartományba esik-e?
Nem az lenne a korrekt, ha annak alapján döntené el, hogy melyik interface-ről jött/melyiken lehet megszólítani? -
bambano
titán
próbálta már valaki, hogy a gen10-es hp microserver mit bír nfs szerverként?
-
Frawly
veterán
Én úgy láttam, hogy a Clonezilla is dd-zik. Ettől függetlenül működik. Meg a Gpartednek is meg kéne csinálni a partícióátméretezést adatvesztés nélkül. Esetleg rsync -avHASX /forras /cel segítségével is átvihető a rendszer fájlszinten, mivel nem Windowsról van szó. Csak akkor arra is kell figyelni, hogy az SSD-n a partíciók azonosítója egyezzen, hogy az fstab-ot ne kelljen módosítani. Persze a Clonezilla egyszerűbb, ha valaki nem csinált még ilyet.
-
-
törölt tag
A dd-t nagyon ajanlom disk clone-ra. De csak mert legutobb ezzel csinaltam es nagyon szerettem. Spy 10, az iroda 2016-al, valamint tobb programmal egyutt kb 13G lett, tomoritve.
# dd if=/dev/sdX conv=sync,noerror bs=64K | gzip -c > /path/to/backup.img.gz
# gunzip -c /path/to/backup.img.gz | dd of=/dev/sdXhttps://wiki.archlinux.org/index.php/Disk_Cloning
Az image pedig 12-13 perc alatt felkerult egy masik gepre. Ez rohadt gyorsan megvan, ha bootolok Arch usb-rol (console). Az fdisk, mkdir, mount es a dd benne van. Mas nem kell.
-
válasz
totron #26302 üzenetére
Clonezillával csinálsz egy mentést a mentendőről az USB-s HDD-re, amit aztán visszaállítasz az SSD-re.
a Clonezilla nem dd-vel ment, ezért a mentett képfájl kb akkora lesz, amennyi a benne tárolt adatok összessége -
inf3rno
nagyúr
válasz
#59070464 #26300 üzenetére
Ránézésre a vezetésnek nem sok köze lehet a gazdaságtanhoz, ha 23 év alatt nem tudták nyereségessé tenni. [link] Gondolom egy ilyen olvasóközönségnél max az adakozás vagy extrákért előfizetés jöhetett volna szóba, mert a reklámokat nehezen nyelik be. Az adakozás sajnos olyan, hogy ritka az, hogy valakiből állandó bevételt húzzanak ki, inkább kedv függő lehet az ilyesmi és projekt jellegű dolgokra szívesebben adakoznak az emberek, mint valaminek a fenntartására, pl gyűjtsünk pénzt Gizike műtétjére, stb. Wikipedia-nál is vért izzadhatnak, mire összejön az éves költség, és én is csak több évente adakozok nekik, a minden évet soknak érzem. Mondjuk itt is bepróbálhatnák a gyűjtsünk pénzt a Linux Journal megmentésére sztorit. Elvileg azt írják, hogyha az adósságukat visszafizetnék, akkor talán fenn tudná magát tartani az online felületen. Szerintem ennek fényében túl hamar feladták.
-
totron
addikt
Debian rendszert szeretnék áttenni HDD-ről SSD.re, semmi UltraBay vagy helyihálózat. Hordozóközeg csak egy 40 gigás USB winyó. A forráspartíció persze nagyobb ennél, a rajta lévő adatok viszont kevesebb. Gparted csak törölve tudna átméretezni, ami elég nagy bénaság. Hogyan lehetne ezt megoldani? Azon kívül, hogy "dd-vel".
-
törölt tag
disroot-on kívül tudtok olyan szolgáltatót, ami:
- nem meghívós
- ingyenes
- támogatja az imap/pop3-t
- teljesen open source
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemlámpa, zseblámpa
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Hisense LCD és LED TV-k
- Villanyszerelés
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Építő/felújító topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070Ti 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest