Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Lenry
félisten
válasz Frawly #25388 üzenetére
jobb fölül -> beállításaim, aztán
[ Szerkesztve ]
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
Lacc
aktív tag
válasz Frawly #25540 üzenetére
Lehet, amikor olvastam erről leírást, akkor csak azt láttam, hogy windows 8.1-nél ezt hogyan kell kikapcsolni (shift + win bill kombó talán), windows 10-nél csak simán vezérlő pultban kapcsoltam ki.
Már a témánál tartva. Jó pár éve volt nálam olyan, hogy Ubuntu és Windows volt egy gépen. De ami nekem most feltünt, de lehet rosszul emlékszem. Most a sorrend Bios (alaplap márkája kiírodik, régen a proci és ram méret is szerepelt ) -> Grub2 betöltő -> választom hogy Windows 10, és újra indul az egész, ismét a Bios -> aztán a Windows bebootol.
Régen, mintha nem volt újraindulás, nem emlékszem arra, hogy a Bios képernyő mégegyszer megjelent volna. Most meg igen.Vagy csak egy szimpla rossz vicc, eselteg bosszú feature került be a Grub2-be, ha valaki Windowst is használt az Ubuntu mellette?
-
BoB
veterán
válasz Frawly #25571 üzenetére
Nem tudom hogy nézted-e, de 2 GPU, 2 egér, és 2 billentyűzet kell. Utóbbi kettő azért mert ha emulált lesz akkor nagyon fog lagolni ami játékhoz nem jó. Legelső meg a GPU passthrough-hoz kell és egyébként ez nem akkora gond mert ma már minden Intel prociban van egy.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
BoB
veterán
válasz Frawly #25582 üzenetére
Ha csak 1 GPU-d van hogy oldod meg a passthrough-t? Mert ez konkrétan azt jelenti hogy a guest egy az egyben megkapja a GPU-t úgy, hogy a host abszolút nem fogja tudni használni.
Szerintem nem néztél rendesen utánna, kötelező 2 GPU.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Rimuru
veterán
válasz Frawly #25714 üzenetére
Amelyik szimpatikus.
Csak azokat mondom amivel van valamennyi tapasztalatom:
awesome: van benne maximized mod
i3: tabbed, stacked mod
stumpwm: manualis, szoval kezzel tudsz splitelni (ide johet a tobbi manualis is)
fenti 3: panel is elfelejtheto (stumpwm: ha hajlando vagy teljesen uj paradigmat tanulni)
felso 2: konnyu floating ablakot csinalni, stumpwm eseten csak kulon csoporttal lehet
vagy marad az openbox ahogy gondoltad.lock: sokaig slock-ot hasznaltam, i3locknal is butabb.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
Dave™
nagyúr
válasz Frawly #25717 üzenetére
Nekem nem sajnos (majdnem ugyanez volt, de ezzel sem ment). De gondolom billentyűzetes hangerődomb van nálad, ez meg teljesen külön, a tableten van. Nem mintha számítania kellene, mert elvileg ugyanazt a kódot küldi, amit egy átlag multimédia billentyűzet. Valami elkapja alacsonyabb szinten, és a Manjaro-hoz köthető. Szerintem még keycode szinten is ugyanaz van nálad (115 fel, 114 le) mint nálam, csak itt valami elkapja. Ugyanez igaz a hardveres Win gombra is, ami szintén a tableten van, az is rezeg, de nem történik semmi, Ubi alatt meg bejött rá a Dash, ahogy kell. Ezek nélkül is tudok persze élni, csak már pusztán a kihívás része miatt is érdekel, hol romlik el a dolog.
-
Dave™
nagyúr
válasz Frawly #25729 üzenetére
Gnome-on is ugyanez a helyzet, legalábbis Manjaro alatt. Amúgy megtaláltam KDE alatt is, hol lehet megadni, csak sajnos nem érzékeli a lenyomást, nincs látható jele. Csak terminálban. Ezért gondolom, hogy valahol valami elkapja, még alacsonyabb szinten, mint a DE.
[ Szerkesztve ]
-
Dave™
nagyúr
válasz Frawly #25747 üzenetére
Nálam is csak Intel van, kettő Kaby Lake, egy Haswell. Utóbbival eddig egyszer sem fordult elő, a desktop Kaby-val egyszer, a mobil Kaby-val meg rendszeresen. Nem hinném, hogy driver lenne,az egyetlen különbség, hogy a laptopot néha külső kijelzőre is kötöm, és ez a probléma dokumentált multi-display esetén. Csak az a gond, hogy csak a beépített mellett is csinálja. Remélem majd a következő frissítés megoldja, mert eléggé zavaró.
-
Frawly
veterán
válasz Frawly #25734 üzenetére
Erről az udev-es automountról tudna írni valaki? Elég bonyásnak tűnik, hogy scriptet kell hegeszteni hozzá. Esetleg félautomata megoldás is jó, hogy eszköz csatlakoztatása előtt elindítok valamit, mondjuk grafikus felületen, az detektálja milyen eszközöket csatlakoztatok, és egyszerűen, pár kattintással tudom csatolni, root jog nélkül.
Közben kipróbáltam az udisks2-őt udiskie-vel, de ez utóbbi is 42,2 MB memóriát eszik, szóval ugyanott vagyok vele, mint gvfs-sel (MTP és Trash Can nélkül). Ráadásul a gvfs az MTP-kezelést is megoldja, ami anélkül libmtp + android-file-transfer kombóval elég kényelmetlen.
-
King Unique
titán
válasz Frawly #25815 üzenetére
A 8 évesnél kell általában külön programokkal, aktív partícióval (boot flag) szórakozni, az újaknál már rendszerint nem. Utóbbiaknál valóban elég lehet csak csatolni az ISO-t, majd a tartalmát rámásolni egy FAT32 fájlrendszerű pendrive-ra. Annak normál esetben Legacy / UEFI módban egyaránt bootolnia kell!
Legközelebb meg majd a téma topikjában kellene feltenni a nem ide való kérdéseket! Egyébként UEFI-ben a boot teljes javítása kissé macerás, de azért megoldható.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Frawly #25821 üzenetére
Hmm korrekt válaszok, köszönöm.
Az SSD egy ilyen modell, legalábbis amin a rendszer(ek) van(nak). Ez támogatja az ATA jelszót, amiről írsz ? Adatlapja szerint van hardveres titkosítás benne, AES256, de hogy hogy kell ezt aktiválni egy akármilyen oprendszer telepítése előtt, nem tudom. (Nekem ez az infó új volt, hogy van beépített titkosításuk).
(A második SSD majd egy NVMe típusú lesz, a game-ek és a multimédiás motyók alá, de akkor abban is ilyet keresek majd).
nVidia-hoz kezdek a zárttal, hátha jó. Nyíltban azt írják nincs power saving motyó, az megeszi akkor igen hamar a kakaómat. (Bár AC-n mindegy, akkuról meg úgysem játszok).
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Frawly
veterán
válasz Frawly #25815 üzenetére
Először winusb-vel akartam megpróbálni, nyomtam neki egy yaourt -S winusb parancsot. Viszont kilőttem, mivel i7-es, SSD-s gépen már több mint két órája fordítja azt a nyüves webkitgtk csomagot, ennyi idő alatt a kernel 5-ször lefordul.
Szóval most FAT32-re másolással fogom megpróbálni.
-
-
nagyúr
válasz Frawly #26056 üzenetére
Igazad lehet, nekem ebben valóban nincs gyakorlati tapasztalatom, de teljesen logikus amit írsz, meg bambano is erre utalt. Olvas az ember sok mindent, de valóban más a hétköznapi gyakorlat!
Ezért van az is, hogy gyakorlatban, átlag felhasználásnál nem érezni a sebességkülönbséget a SATA SSD-k és az NVMe-s SSD között.
Én erősen érezném itt a különbséget azért.....az NVMe nehezen találna csatlakozást a gépeimben!
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
growler
őstag
válasz Frawly #26056 üzenetére
sudo hdparm -Tt /dev/sda
/dev/sda:
Timing cached reads: 8264 MB in 2.00 seconds = 4133.06 MB/sec
Timing buffered disk reads: 386 MB in 3.01 seconds = 128.27 MB/secAz alsó érték egy 30 GB-os SATA2-es SSD olvasási sebessége. (szerintem valós)
A felső érték a RAM olvasási sebességére utalhat ? -
bambano
titán
válasz Frawly #26065 üzenetére
először is velem szemben mellőzd az ilyen igék használatát, nem őriztünk együtt libát.
másodszor azok a videók, amiket linkeltél:
- az első címe: "NVMe vs SATA SSD vs HDD - Game load and file copy times tested"
- a második címe: "Samsung 960 Pro vs SATA SSD - game loading times tested"
a címük alapján, és a tartalmába is belenézve, teljesen indifferensek az állításaimhoz képest.az én állításom az volt, hogy a ram gyorsabb, mint az ssd. hogy a ram szóból te hogy keveredtél át az nvme csatolós ssd-khez, az a te belső magánügyed, én nem tudom, de nem is érdekel.
de hogy legyen ontopic teszt is:
[link] és [link]
ezek már reálisabb tesztek abból a szempontból, hogy azokat az eseteket teszteli, amikkel kapcsolatban állítottam valamit, nem pedig indifferens témákat.a számok magukért beszélnek, az állításod tévedés.
most nem akarom azt firtatni, hogy az ablakos rendszer mennyiben hivatkozási alap itt. azt se firtatnám, hogy egy kézmodell magyarázata mennyire szakmai és/vagy helytálló, annyi köze van a témához, hogy az ő főnökének a keresztneve is Linus. a vezetékneve már nem stimmel, de borítsunk fátylat ilyen apróságokra.
"Vagy pl. lehet forráskódból forgatásnál is megnézni, nálam a kernelfordításnál tizedmásodpercre azonos idő alatt fordult le a kód ramdrive-on és SATA SSD-n is. ": megmérted kétszer egymás után a ramdrive-ot és nullaszor az ssd-t? maradjunk annyiban, hogy a véleményed nem lesz általánosan népszerű itt.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
inf3rno
nagyúr
válasz Frawly #26070 üzenetére
Én is észrevettem, hogy a Firefox kezd hulladék lenni. Folyamatosan kerültek elő hibák az elmúlt évben, amiket csak nagy sokára javítottak, ha egyáltalán megtették. Régen azért stabilabb életérzés volt. FF nálam olyan 1GB-ot eszik cirka 1000 nyitott tabbal. Nem igazán érzem át, hogy kevés lenne a RAM vagy CPU neki. Inkább az zavar, hogy 5 percenként szétcsúszik benne a flash játék, amivel tolom. Már váltottam flash-el MSIE-re, az csak összeomlik fél óránként, de legalább úgy működik rajta a cucc, ahogy kell.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Frawly #26094 üzenetére
El vagy tévedve:
Van tree style tab plugin is, ami aszerint rendezi fába, hogy melyik új tabot melyik másikból nyitottad meg. Egy időben használtam, egész jó volt, de most már általában sorban szoktam menni időben visszafelé, tehát mindig az utolsót nézem, és nem foglalkozok az előzőekkel. Ha valami sürgős, akkor nem nyitok meg addig másikat, amíg nem olvastam át minden vele kapcsolatosat.
@BoB:
Azért te is érzed, hogy az első 200 az erős túlzás, én is csak negyed annyit írtam. Általában ezeknél is megnézem az idézett részt a google-ben mielőtt megnyitnám. Időben visszafele haladva most ezek a témák (30 db, átlag 30-40 tab témánként):
- design by contract
- duplatalpas statikus pipapánt ajtóhoz
- meghajtótitkosítás - dmcrypt, veracrypt, ciphershed, truecrypt, stb...
- unlock luks/dmcrypt via remote ssh, usb pendrive
- Alan Key OOP, message oriented programming, agents, tell don't ask, stb...
- init systems, systemd, relauchd, stb...
- Alpine + Docker, Ubuntu 16 + Docker
- Ubuntu 17
- Devuan, Slackware, systemd, runit, stb...
- Docker remote container management gui
- server control panels
- btrfs
- nodejs repl
- custom interactive shell / nodejs shell
- custom docker shell
- zmq + docker, zmq + nodejs
- docker security, sandboxing docker
- pm2 + docker
- ddd
- rest + hydra
- btrfs backup, rollback
- szájzuhany, elektromos fogkefék, lézeres ínyműtétek, stb.
- raid, fake raid, raid0,1,10,5,6, software raid, btrfs, zfs, stb.
- ajánlott uATX házak
- TDD/BDD + docker
- capturing ARP broadcasts, sleep proxy, TCP proxy, stb.
- search engine domain model, ranking, stb.
- custom firmware, openVPN routers
- custom router firmwares, openWRT, LEDE, Tomato, stb.
- mikroszerver alaplapok, processzorok, memória, komplett gépek, stb...Ezeknek egy kis része olyan, amire már nincs szükség, és be lehetne zárni, pl a mikroszerver hardveres része, router választás, szájzuhany és az init rendszer választás ilyenek, mert velük kapcsolatban már döntöttem. Viszont erőforrást alig foglalnak, mert úgysem tölti be soha őket a Firefox, szóval nincs velük dolgom. Majd ha visszajutok hozzájuk, akkor bezárom őket. A maradékot még át kell néznem, és elolvasni, ami arra érdemes.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Frawly #26118 üzenetére
Ja, hát várható volt. Egyébként nem cél az átláthatóság nálam. Ctrl+W, ha nem tetszik, amit látok, aztán nézem a következő tabot. Ha valami hasznosnak tűnik, akkor elolvasom és berakom könyvjelzőbe, vagy ha nagyon hosszú, akkor félreteszem későbbre szintén könyvjelzőbe. Igazából ez csak a netes része a dolognak, olvasok nyomtatott könyveket is, ha elegem van a gép előtt ülésből. Szóval ha az átláthatóság a cél, akkor én is a könyvjelzőket használom, meg nem sokára az új rendszeremet, amivel keresni is tudok majd közöttük kulcsszavakkal.
Buliban hasznos! =]
-
Frawly
veterán
válasz Frawly #25825 üzenetére
Tudom, hogy nem Windows topik, de ha már múltkor szóba került a Win10-es USB-s telepítő készítése Linux alatt, akkor írok egy kis update-et. Win10-nél ugyebár működött, hogy FAT32-es partícióra felmásolta az ember a telepítő .iso-fájlból a telepítőfájlokat. Ez Win7-nél nem működik, nem bootol, mindegy, hogy MBR vagy GPT-s táblát használok-e, FAT32LBA-s vagy EFI-System partíciótípust, mindegy, hogy bootflagezem-e a partíciót, nem indul. A WoeUSB viszont normálisan megcsinálta, egész gyorsan lefordult a AUR scriptből.
Igaz először befosatott a woeusbgui, mert nem listázza ki a meghajtókat, csak külön menüpontból kérve, aztán kiválasztottam a célmeghajtót, elkezdte csinálni, de kivette a listából, és a rendszermeghajtó maradt ott csak a listában, így úgy tűnt, mintha arra másolna, meg az USB-átalakítóra dugott SATA SSD-nek is olyan recegő hangja lett, mintha HDD lenne, így először azt hittem, hogy a rendszermeghajtót (ami szintén SATA SSD, de belső) gyalulja le mégis.
Aztán megszakítva a folyamatot látszott, hogy a célmeghajtóra másolta, szóval másodszorra hagytam lefutni, és már megy is a Win7 telepítése egy netbookra, a gazdája azt kért rá.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
félisten
-
MasterMark
titán
válasz Frawly #26434 üzenetére
Ubuntu MATE, már írtam.
Ezt a fajta fordítást is megpróbálom majd, köszi.
Update-upgrade már ezerszer megvolt, friss minden.
Switch Tax
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hardcore café
- Már 70 millióan nézik a Netflix reklámos csomagját
- Assetto Corsa Competizione
- DIGI kábel TV
- Dolce Gusto
- Milyen alaplapot vegyek?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Milyen légkondit a lakásba?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- További aktív témák...
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest