- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
Jester01
veterán
válasz
Fecogame #27788 üzenetére
man inotify
The inotify API does not report file accesses and modifications that may occur because of mmap(2), msync(2), and munmap(2).Lehet, hogy a mysql mmap-ot használ ezért nem működik.
TRIGGER
van ugyan, de shell scriptet nem fog hívni. Készült viszont UDF bővítmény amiben van sys_exec de a használata biztonsági szempontból ellenjavalt. -
Van egy fájlom az alábbi elérési úton:
/var/lib/mysql/mydatabase/onetable.idb
Szeretném monitorozni (futtatni egy scriptet) azonnal, amint a fájl megváltozott. Próbáltam már inotifywait-el és systemd-vel is, viszont egész egyszerűen nem érzékeli, ha a fájl módosítási dátuma megváltozott. Ha chmod-al módosítok a jogosultságain, azt viszont érzékeli.
Fogalmam sincs mi lehet a gond, jogosultság valószínűleg nem, hiszem a systemd root-al fut (ha jól tudom).
Ugyanez a módszer (systemd és inotifywait) tökéletesen működik egy /tmp alatt létrehozott fájl esetén.
Van valami ötletetek?
-
-
Andralin
aktív tag
válasz
sh4d0w #27783 üzenetére
És a systemd miért változtatja meg csak úgy random az NIC nevét?
Valahol be lehet ezt állítani vagy letiltani, hogy máskor ne csináljon ilyet és tartsa meg az eddigi nevét?Elég gáz, amikor az ember 200km-ről újraindítja a szervert és az nem jön vissza a netre, mert éppen valami más lett boot után a hálózati csatoló neve, mint eddig volt.
-
-
Andralin
aktív tag
válasz
bambano #27780 üzenetére
Szia!
Nagyon köszönöm a tippet, sokat segített a logokban kutakodás!Ilyen hibaüzenetekkel volt tele a log:
Using interface ppp0
Connect: ppp0 <--> /dev/pts/0
ioctl(SIOCGIFHWADDR): No such device
Modem hangup
Connection terminated.
Exit.
PPPoE connection lost; attempting re-connection.Egy kis nézelődés után feltűnt, hogy megváltozott a fizikai hálózati csatoló neve, amit a pppd használ!
A régi neve, telepítés óta mindig is enp0s26f7u3u1c2 volt, így szerepelt a saját config fájljának nevében is (/etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-enp0s26f7u3u1c2), illetve a ifcfg-ppp0 fájlban is ez a sor volt: ETH=enp0s26f7u3u1c2
Viszont az ifconfig -a parancs már enp0s26f7u3u1 néven listázta a csatolót, egyszerűen lemaradt róla a "c2" a végéről!
A megoldás az lett, hogy átneveztem az új, "c2" nélküli névre a saját ifcfg fájlját is és átírtam a ppp0 fájlban is az ETH= sort is az új névre. Reboot után azonnal fenn volt a neten!
Ez elég érdekes hiba volt, ilyesmi előfordulhat csak úgy magától? Mi okozhat olyat, hogy egy reboot során csak úgy teljesen random megváltozik egy hálózati csatoló neve?
-
Andralin
aktív tag
válasz
Andralin #27777 üzenetére
Nos, kicsit megzavarodtam, teljesen elfelejtettem egy fontos dolgot.
Azt, hogy PPPoE a kapcsolat és a kapcsolat felépülésekor létre kell jöjjön a ppp0 interface.
A helyzet az, hogy az ip a parancs nem listázza a ppp0-t.
Szóval fel sem épül a kapcsolat, itt lesz a kutya elásva.Szerintetek mi okozhat olyat, hogy egy 6 hónapos uptime során végig tökéletesen, stabilan működik a PPPoE kommunikáció, majd egy szabályos, parancssorból kezdeményezett reboot után már nem jön létre a újra a kapcsolat?
Merre induljak el a hibakeresésben?
-
Andralin
aktív tag
válasz
Andralin #27777 üzenetére
Még az fontos lehet, hogy a DIGI weboldalán a következőket írják az IPv6-al kapcsolatban:
Egymástól függetlenül lehet állítani kliens oldalon hogy milyen módot szeretne:
- dual-stack (ipv4+ipv6)
- ipv4-only
- ipv6-only -
Andralin
aktív tag
Sziasztok!
Segítséget kérnék tőletek, nagy bajban vagyok. Mióta a szolgáltatónk bevezette az IPv6 címek támogatását, a tűzfalként használt CentOS 7 gép nem hajlandó csatlakozni az internetre.
A részletek a következők. Digi FTTH szolgáltatáson a CentOS 7-es gép PPPoE felületen csatlakozik a hálózatra és tűzfallal, routerként osztja tovább a netet a háztartás számára a belső hálózat felé. Egy ideig semmi gond nem volt, gond nékül csatlakozott. A rendszer teljesen stabil 6 hónapos uptime után újra lett indítva és azóta nem hajlandó újra csatlakozni a hálózatra.
Pár órás kísérletezés után kiderült, hogy most már IPv6 címeket is osztogat a Digi nálunk is. A WAN interface reboot után csak IPv6 címet kap, IPv4 címet nem kap.
Digi ügyfélszolgálat kérésére le lett tesztelve a végpont egy Windows 10-es gépen. Azon létrehozva a PPPoE kapcsolatot és csatlakozva a Windows kap TCPv4 és TCPv6 címet is! Ezek után a Digi mossa kezeit, szerintük náluk minden rendben van. A linux továbbra is csak TCPv6 címet kap és nem működik rajta az internetkapcsolat.Hogyan lehetne a linxuot rávenni, hogy kérjen a DHCP-től IPv4 címet?
Amit eddig próbáltam: letiltottam a IPv6-ot a linuxon neten talált tippek alapján.
A /etc/sysconfig/network-scripts/ könyvtárban a megfelelő interface konfig fájlba beírtam ezt a sor:
IPV6INIT=noIlletve a /etc/sysctl.conf fájlba beírtam az alábbi sorokat:
net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1Így reboot után a WAN interface most már semmilyen címet nem kap, se IPv4-et, se IPv6-ot.
Hogyan tudnám rávenni a linuxot, hogy kérjen IPv4 címet? Ha a Windows tud kérni olyat és kap is, akkor gondolom a linux is képes lenne rá valahogy. Mivel, hogyan lehet ezt beállítani?
Előre is hálásan köszönöm a segítséget!
-
togvau
senior tag
Másik:
GCC-hez kellene opciót hozzáadni... De hol?
-fomit-frame-pointerEhhez tartozó probléma, csakhogy nekem közöm nincs a gcc-hez, valami cmake-s dolgot indítok én, GCC-t nem.
[L]https://tls.mbed.org/kb/development/arm-thumb-error-r7-cannot-be-used-in-asm-here -
togvau
senior tag
sziasztok
valaminek a kworker haverja valamit csinál, és napok óta folyamatosan eszik kb 10% cpu-t:
root 20 0 0 0 0 I 10.2 0.0 0:45.56 kworker/0:1-eve
Hogy derítem ki, hogy ezt mi csinálja? Perf nincs a csomagkezelőben (debian).
-
válasz
Jim Tonic #27764 üzenetére
Alapértéken 60 a swappines, de én nem vettem észre 8GB mellett sem, hogy használná a rendszer. 5-10GB átlag napi írásterhelés mellett kicsit sok lenne 240GB swap-ra írás. 16GB mellett ha csak nem szükséges, mondjuk virtualizálás miatt, nem is hiszem, hogy van értelme a swap-nak. Valami ott a mért értékeknél nem kerek, azért is célszerű megnézni az élettartam alatt keletkezett írásmennyiséget.
-
válasz
ubyegon2 #27763 üzenetére
Ez a swappiness értéktől függ. Ha pl. 100-on lett volna neki, akkor gyakorlatilag mindent kiír SSD-re a rendszer.
Én azt hittem, 60-ra volt neki belőve, akkor még össze is jöhet a 240 GB sok memóriaművelet esetén. De 1-es swappiness értékkel érthetetlen.
Viszont az írja, hogy letiltva most jó, szóval kicsit az az érzésem, hogy van nem 1 volt az az érték (inkább pont 100), vagy valamiért nem jól működött. -
válasz
felora:) #27762 üzenetére
Milyen használatra van az az SSD? Mi mér úgy, hogy naponta nullázódik? Nézz egy Lifetime writes értéket az érintett partíciókon:
sudo tune2fs -l /dev/sdax
A használatot azért kérdezem, mert kizártnak tartom, hogy 16GB memó mellett jelentős swap használat zajlana.
242+ gb adatmennyiség napi írása elég extrém, ha nem töltesz le rá. (mivel e foglalt hely nem növekszik, ez is kizárható)Átlag használatban egy 4+ éves SSD 800+ nap kiírt használattal 7+TB írást kapott.
-
felora:)
tag
válasz
Jim Tonic #27761 üzenetére
Igen. Újonnan vettem en bontottam ki. De a smart erteket is ha megnezed azt par honap alatt hozta ossze (kb. 3-4). Minden ujrainditasnal a disk usage kinullazodik es irtam is, hogy azt a 242+ gb adatmennyiseget 30 ora alatt irta fel a lemezre. Viszont ugye a tarhely nem valtozik. Annyi, hogy amiota swapoff -a nyomtam neki ugy nez ki normalisan uzemel.
-
válasz
felora:) #27760 üzenetére
Az egy, az egy nagyon alacsony érték. A legtöbb, Linuxon, ha jól rémlik, 60 körül szokott lenni, SSD-hez szoktak 10-et ajánlani.
Az 1 azt jelenti, hogy gyakorlatilag nem swappel a rendszered. Akkor viszont valami nagyon nem stimmel a 240 GB-tal. Biztosan újonnan vetted? -
tag
válasz
Jim Tonic #27756 üzenetére
NAME TYPE SIZE USED PRIO
/dev/sda3 partition 1024M 0B 1total used free shared buffers cached
Mem: 16289796 1867240 14422556 0 19716 1581600
-/+ buffers/cache: 265924 16023872
Swap: 1048572 0 1048572elvileg nem nyúlt hozzá. nyomtam neki egy
swapoff -a
parancsot és majd látjuk. -
tag
Sziasztok.
A problémám az lenne, hogy van egy samsung 860 evo ssd-m (sda). 30 óra alatt azt mondja, hogy
transfers
Device MB read MB written
sda 478 242962
sda1 8 81
sda2 1 0
sda3 3 0
sda4 463 242881
sdb 21415 1
sdc 21406 1
md126 45277 2Kb. 242 gb -ot irt ra. A smart is szep erteket ir mar, az ssd kb. 6 honapos.
241 Total_LBAs_Written 0x0032 099 099 000 Old_age Always - 2170884487
A fajlrendszer ext4Kicsit sokallom...
-
-
Dißnäëß
nagyúr
Utolsó kérdés mára és nem fárasztalak Titeket
1. Egy 250-es SSD-n van most W10 is (C: és D: ) illetve utolsó partíciók között egy Linux telepítés is.
2. Van egy 120-as SSD-m is.
3. D: elég nagy, nem kell. Így beférnék a 120-asra simán, 1:1, a rendszer (és sallangjai, a kis partíciók) partíciókkal.
4. HOGYAN ?Hogy boot-oljon is. Most GRUB van természetesen. 10 éves AM3-as Gigabyte lap, nem EFI.
Régen ezt ilyen Paragon Partition Manager-ből kreált Recovery CD-vel oldottam meg: boot, összekattintgat, ha minden oké, nagy piros gomb megnyom és a program elvégzett minden módosítást.
Elég az is, ha ajánlotok hasonlót (akár ugyanezt, a friss verziót, akár egyebet, ami képes partíciók mozgatásával, nem 1:1 leképezéssel áttenni két rendszert egyikről a másikra). A partíciók mérete változna csak, sorrendje nem (bár ha D:-t gyepálom, lehet beleszól, a W10 előtte van, a Linux mögötte).
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
sh4d0w #27746 üzenetére
Teljesen igazad van. Csak nem mindegy, hogyan dobom kukába. És kislabdadobásból is sajnos mindig feketepontot kaptam.
Egyébként léteznek alternatív megoldások, legalábbis google alapján smartctl, TLER, CCTL, ddrescue (de én írnék), eh_timeout, hdparm, ilyesmi progik és paraméterek környékén.. de ahogy látom, TLER menti meg sokak életét.
Azért köszi, egynek bedobtam. Összerakom.
-
-
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok, újra én. Úgy látszik, problémamegoldós hétvégét ütemeztem be magamnak
1. van egy néhol jó, néhol kevésbé jó HDD-m. Szeretném törölni. Milyen eszközzel vagy paranccsal tudom úgy teleírni random adattal (de lehet tőlem 0 is), hogy a problémás szektorokon ne álljon le lassúzni, próbálkozni, erőlködni, hanem ha instant nem megy, skip, átlépte, annyi, megy a következőre.
Se a HD Sentinel Windows alatt, se a DD linux alatt (zero-ból vagy urandom-ból) nem képes erre, beleállnak a rosszabb szektorokba, elpöcsölnek, végül sikerül és tovább lépnek - a következőre. Sebesség leesik a béka se**e alá nyilván.. aztán újabb jó rész következik és újra szárnyal az írás.
Gyanítom, ez valami low level paraméter módosítást igényel, hátha Linuxban van erre megoldás (friss Debian Testing-em van). Szóval a vezérlő (?), kernel (?) ne erőlködjön: ami nem megy, skip, maradhat úgy. Ennyi a lényeg. (És akkor randommal írom, ez már eldőlt).
-
sonar
addikt
válasz
Jim Tonic #27737 üzenetére
Nem.
És nem a pub hanem a user saját kulcsai aminek semmi köze a remote eszközhöz. A távoli eszköz egy switch és nem kulcsos belépés van hanem sima pwd. A configolás rajta meg annyi, hogy portot tudok állitani, kulcsos belépést és ennyi. Egyébként egy switchről van szó és felraktam a legutolsó fw-t, de a helyzet változatlan. -
Dißnäëß
nagyúr
Hát ez nagyon gyors volt. Köszönöm, hibátlan válaszok
(fstab-ba inkább UUID alapján kötöm, de a paraméterek hasznosak voltak).Apropó, ntfs mount esetén "defaults": nem kell discard ? (ssd..)
-
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok, a kezdőben azt javasolták, itt kérdezzek. Jöttem
1. Ha többféle HDD-m van többféle méretben, mindenféle raid-eket alkotok (alsóbb szinten), majd ezeken felül teszek-veszek, néha át akarom konfigolni, fájlrendszert csökkenteni-növelni, ilyesmik -> LVM ?
2-es kérdés - kicsit egyszerűbb: JBOD-t használ valaki ma még, mondjuk bukható adatra, vagy csak a múlt egy csúnya csontváza és LVM mellett értelmetlen, vagy mi van ezzel most ? Újra megszerezhető anyagokat JBOD-zzak, vagy szimplán 2 HDD-n keresztülívelő LVM volume-ba tegyem ? (Esetleg a gyorsabb transzferek érdekében raid0, nem gond ha buknak.. de ha nem raid0 ?).
3. Debian alatt az NTFS partícióimon a karakterek nincsenek jól kezelve. Pár ékezetes helyén kérdőjel. Friss install, friss testing telepítőről (nem ez a gond sztem). Mount-olásnál kellene ráerőltetnem valami UTF-8-ra ? Gondolom vmi egyszerű kódolás értelmezési dolog lesz.
-
maxima
tag
Sziasztok!
Tudom nem ez a topic témája de lenne egy olyan kérdésem
amire tőletek remélek választ:
Tud-e valaki olyan fórumot/oldalt/akármit ahol azok a laptopok
vannak felsorolva amelyek támogatják a linuxot, a secure boot
kikapcsolható, a legacy boot lehetséges?
Köszi. -
bambano
titán
válasz
Victoryus #27734 üzenetére
nem tudom, kérdezték-e már:
ha a géped uefi módban indul, akkor kell neki egy efi partíció is, anélkül nem fog elindulni.
lényeges, hogy a telepítő média is tudja ezt kezelni. nem tudom, ubuntuéknál hogy van, debiannál ugyanaz a telepítő képes mindkét módban futni.ha bios módban indul a gép, akkor ez nem számít.
-
Több variációt próbáltam:
1. 1GB swap, 512MB boot, a maradék gyökérnek mindkettő lemezen
2. 1GB boot, a maradék gyökérnek mindkettő lemezen
Úgy lenne logikus, hogy mindkettőn mindet párba állítom md0-md1-md2 néven mondjuk, nem? A 16-os ubuntu simán bebootolt így, meg működik is.
Mi van ha pont a boot partició megy tönkre? Mindet le szokták tükrözni nem? Vagy azt csak utólag kéne? Azt látom, hogy jól átvariálták a 16-os Ubuntuhoz képest.Végül most negyedik nekifutásra már csak 2 partició volt lemezenként, és csak a ~8GB-os részből csináltam raid-et de így se bootol be. Az egyes lemezen csináltam neki /boot-ot. Így se képes elindulni.
ubuntu-18.04.1.0-live-server-amd64.iso-t használom -
bambano
titán
válasz
Victoryus #27731 üzenetére
de te raid1-et akarsz particionálni, és az egyik partíciót felmountolni /boot alá?
ha igen, azt nyilván nem engedi, mert hogy fogja betölteni azt a drivert a /bootról, ami a /boothoz kell?csinálni kell két partíciót, abból egy raid1 kötetet, és azt mountolni /boot alá particionálás nélkül.
szerk: egyébként is rossz ötlet szerintem raid1-et particionálni. ha több partíciót akarsz egy raid1 kötetre rakni, akkor lvm.
-
Nem lehet boot particiót megadni neki raid-be... Nem hagyja kiválasztani a /boot -ot. Ahogy látom belefutott ebbe más is, de nem találtak megoldást rá. Tehát maga a telepítő bugos. De ha valaki tud rá megoldást, szóljon!
A másik két particiót engedte raid1-be tenni. Az ubuntu18 dokumentációja meg még mindig a 16-ról szól, a 18-asban nincs is olyan, hogy raid partició...
update: újraindulás után képtelen bootolni, azt írja nincs bootolható eszköz. -
sonar
addikt
Sziasztok,
Találkozott már vki olyannal, hogy ha egyszerre van id_dsa meg id_rsa kulcs a lokál gépen akkor bizonyos eszközökre nem lehet ssh-zni mert megszakad a kapcsolat az alábbi hibaüzenettel:
Read from socket failed: Connection reset by peer
-
válasz
Victoryus #27725 üzenetére
ajánlom a témában (legtöbb Linuxos témában) az Arch Linux wikijét, nagyon sok téma nagyon jól és részletesen le van írva, nyilván disztrónként eltérnek apróságok, de az alapvető toolok, amikkel nagyjából minden megoldható, mindenhol jelen vannak.
-
sonar
addikt
válasz
Victoryus #27725 üzenetére
azt a konkrét netacademia képzést nem ismerem, de általánosságban elmondhatom, hogy nagyon gyenge.
azért mondtam azt a képzést mert ott telepités közben csinál raid-et ahogy te és el van mondva, hogy mit miért. Meg rávilágít olyan dolgokra is ami lehet egyből nem kézenfekvő. -
Köszi, majd megnézem ezt is. Van a netacademia-n is, de az még a 14-es Ubunturól készült.
Megint az a gondom, hogy nincs normális leírása a raid-nek. 2hdd esetére. Ok, ott van a 18.04 server dokumentációjában is, de az alapján én például nem tudom megcsinálni. Ott csinálja a srác a youtube videón is, csak ő mondjuk 3 hdd-t használt.
Ugyanez van a kvótákkal is, ahhoz is van pár tutorial, de azok alapján nem lehet megcsinálni szerintem. Odáig egyeznek, hogy install quota... Nálam a sudo nano /etc/fstab is máshogy néz ki, mint náluk. Egyik szerint mount -o remount /your_drive rw másik csak a annyit ír, hogy mount -o remount. Hihetetlen rosszul vannak ezek a dokumentációk megcsinálva, ezek alapján nem lehet megtanulni. Fele parancs, kapcsoló hiányzik, mint a múltkor, a routing-nál, amit ti segítettetek megoldani. -
sonar
addikt
válasz
Victoryus #27723 üzenetére
Ajánlom figyelmedbe: ubuntu-16-04-lts-szerver-halado-telepitese Magyar nyelvű.
-
VirtualBoxban szeretnék raid1-es telepítést csinálni. Az a gondom, hogy amint beállítom az első hdd-nek, hogy swap partíció 1GB, utána már nem lehet választani a szoftveres raidet. YouTube tutorial, meg a server dokumentációja alapján próbálom megoldani.
-
sonar
addikt
válasz
slett27 #27721 üzenetére
Hálóval lehetnek nem várt gondok. De orvosolható.
Én már csináltam ilyent, ssh server-t is vittem át. Fontos volt, hogy senki ne vegyen észre semmit.
Egy szombaton megvolt az install meg a transzfer is.
Mondjuk először az új szervert beállítod egy másik IP-re és ha minden faja akkor a régit lelövöd az újon meg változtatsz IP-t (DNS ha van a hálóban akkor azt én addig kihagynám a próbából) -
válasz
slett27 #27718 üzenetére
De mi a gond? A Linuxot is cserélni szeretnéd? Mert ha mindent átpakolsz az új gépre, akkor ott is el fog indulni ugyanaz a Linux telepítés. Ez nem Windows.
Én Celeronról i3-ra, majd onnan Xeonra váltottam. Alaplapcsere, procicsere, RAM-csere, minden megvolt. Csak a Linux a régi. -
válasz
slett27 #27718 üzenetére
Innen indulnék a helyedben. Olvasdl el a hozzászólásokat is!
Először kísérleti jelleggel csináld meg testuserekkel, -csoportokkal és ha minden okés, akkor állj neki a migrációnak, ha sikeres a tesztfutam. Ha befejeződött a migráció, állítsd le a régit, de még ne töröld le. Ha minden rendben megy az újjal folyamatosan, akkor megszabadulhatsz a régitől.
-
slett27
addikt
Okés. Pontosítok. Ubuntu 16.04 LTS + Samba 4 és vagy 60 felhasználó és ehhez tartozó jogosultságok. A user gépeken Windows 7/10 van ezért is lett szamba fájlmegosztás. A baj hogy egy 2012-es Celeron G540-es gépről költözne egy Dell Blade (Xeon E5-.... + SAS RAID)-re.
És igazából nagyon nagy munka lenne lentről építeni az egészet. Ezért kérdezem hogy mi a "migráció" menete ilyenkor. Rákerestem a neten mindenféle "Samba költöztetés" "Samba migration" de nem találtam semmit. Azon gondolkodtam hogy ez vagy ilyen egyszerű vagy senkit nem érdekel.
-
sonar
addikt
válasz
slett27 #27711 üzenetére
Alapvetően nem nagy gond. És nem igen van különbség a mozgatás meg az új setup között.
De mit is szeretnél pontosan? Számomra nem világos.
Új vas-ba akarod a régi OS-t meg mindent átrakni? Vagy új OS és a régi beállításokat akarod átvinni?
Csak Samba-t akarsz átvinni másik gépre? -
slett27
addikt
Valaki költöztetett át Samba szervert egy másikra ? Van esetleg ennek valami metódusa ? Vagy újra telepítenem kell az Ubuntu-t beállítani a könyvtárakat, hozzá a jogosultságokat, felhasználókat ? Esetleg erre program ? Illetve mi történik ha a HDD-t simán átmigrálom egy Macriummal és ráindítom az új szervert ?
El fog indulni az Ubuntu ? Az a baj hogy nem csináltam még ilyet. Köszi a segítséget előre is.
Ezt a kérdést a kezdő topicban tettem fel, de javasolták hogy térjek át ide. Tényleg semmi infot nem találtam a neten.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van itt aki használja a Steam Protont? Bekapcsoltam és próbáltam használni, de mindegy milyen .exe fájlal próbálkozom, mindegyiknél ezt kapom:
ERROR: ld.so: object '/home/kepsz/.local/share/Steam/ubuntu12_32/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS32): ignored.
/bin/sh: /mnt/store_1/Games/steam/steamapps/common/Galactic Civilizations III/GalCiv3.exe: cannot execute binary file: Exec format errorVan erre ötletetek?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! HP 250 G8 - i5-11GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged