- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Optimalizációban szeretnék egy kis segítséget kérni, 64 bites Mint 17.3 kde-vel, Aspire E5-ös gép, uccsó degenerációs I3, 4gb ram, tehát van azért erőforrás egy alap kde-hez
Indítás után napokig jó, de mivel nem szoktam kikapcsolni, csal lecsukással elküldeni aludni, egyre lassabb lesz de annyira, hogy egy új lap a böngészőben (Chromium) v. egy kate elindítása 5-10mp-et is igénybe vesz néha, mint egy szar windows 5 év után, swap-el ezerrel.... Restart, utána jó 1-2 napig.
Most is pl. a mem azt jelzi, hogy ~200Mb szabad ram van a 4gigábaól és csak egy chromium fut 1 füllel a céges proginkal és egy opera szintén 1 füllel, benne most a PH!, meg egy skype....
Nem részletezem honnan, miért tudom, hogy a Chromium benne van a lehetséges okokban, de nem nélkülözhetem sajnos, a céges szoftverünk csak ebben fut majdnem hibátlanul az IE-n kívűl, más weboldalakat más böngészőben nézek, mert 5-6 fül a Chromiumban és kifagy a gép szinte, kb. 5 perc mire eljutok egy konzolig és kill-el kilövöm... utána sem olyan gyors, fél perc mire elment 4-5 excel-t és újrainditható..
Valahogy nem lehet korlátozni a memória használatot egyes programokra v. hogy maximalizálni a szálak számát? Hogy tudom megnézni, mi foglal és mennyi ram-ot a top-on kívűl? V. vmi liuxos "memória felszabadító" eszköz, amit cron-al indítgathatnék X időközöként ? -
Frenky89
addikt
Sziasztok!
Szeretnék három monitoros setup-ot összerakni a munkahelyemen.
Adott egy gép Linux Mint 18-cal, egy NVidia GT210-zel és egy i7-3770 HD4000-esével.
A GT210-en viszont nincs csak két kimenet, abból is az egyik csak egy D-SUB ezért vegyesen kellene használni az alaplapi és a VGA-n lévő kimenetet.
Ami egészen odáig működik is, hogy tudok ablakokat átpakolni az alaplapi kimenetre kötött monitorra, de pl. se Cinnamon-os tálcát nem tudok kirakni rá, se jobb klikkes menü nincs, ha a háttéren kattintok.(340-es NVidia driver van fent és a PRIME performance módba van kapcsolva.)
Megoldható-e a probléma? Milyen irányban keresgéljek?
-
Akcok94
senior tag
hello,
nekem olyan problémám volna oracle van egy szerverem és egy kliensem és nem látják egymást, szerver osztaná az ip címet de nem teszi meg.
Mit ronthattam el?
köszi előre is. -
jimmy399
senior tag
Sziasztok!
Hol lehetne linuxos (pingvines, disztribuciósat ) matricát venni? Emberi áron, az országon belül? Laptopra ragasztanám, meg a homlokom közepére...
Valami tipp?
-
_Dumber_
őstag
Igazad van. Img-re gondoltam. Nem tudom miért írtam iso-t
-
spammer
veterán
válasz
_Dumber_ #24883 üzenetére
De ha dd-vel akarod, akkor ezt olvasd át: Disk cloning
-
_Dumber_
őstag
Kérnék egy kis segítséget.
Héten át kell költöznöm egy másik gépre.
SSD-ről egy M.2-es SSDre
Ha DD-vel kiirom isoba, majd onnan SSD-re, akkor az jó lesz? (blockméret, eltolás?) Meghajtót irjak, vagy partíciót? (sda-t vagy sda1-et arhiváljak?)
Milyen dd beállítással futtassam? -
bambano
titán
bocs, nem voltam gép előtt.
"rsync nem jó?": mivel biztosítod, hogy a fájlok hibátlanul megérkezzenek?
szőr Artúr:syslog nem jó, egyrészt ezt a terhelést nem bírná, másrészt fájlokban keletkezik a log, felesleges szerintem syslogba tolni.
Vladi: nem egy telephely, nem szeretnék nfs-t. a gépekhez hozzáférek.
-
szőr Artúr
tag
válasz
bambano #24877 üzenetére
Log szerver, a logokat meg átirányítanám a syslog démonba. Feltéve, hogy megoldható.
Anno eleget szoptam ilyen feladattal, olyan rendszereken, amik nem voltak felkészülve log rotate működtetésére, ezért biztosan kerülnék minden olyan megoldást, ami nem "szabványos" logot használ. -
bambano
titán
eszet ide
kíváncsi vagyok, hogy oldanátok meg az alábbi problémát debianon, alapvetően shell szkripttel, de bármi más is jó lehet, ami ingyenes.
van egy halom szerver, amin keletkeznek saját gyártású logfáljok. ezeket archiválni kell egy gépen. root jelszó van, grafikus felület nincs, automatizáltan kell működjön. a szervereken, ahol a log keletkezik, korlátozott a hely.szabad a pálya
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #24865 üzenetére
Én is valami ilyesmire gondolok, bár pont ezért kellene a pdf-nek beágyaznia a fontokat, hogy mindenhol ugyanolyanok legyenek. Viszont megjeleníteni meg tudja normálisan, tehát nyomtatásnál nem ezeket használja ezek szerint. Azt kellene valahogy force-olni, hogy a pdf saját betűtípusát használja. Erre meg gondolom nincs lehetőség.
Szőr Artúr: ez sem nyert sajnos, de köszönöm
-
szőr Artúr
tag
https://adamscheller.com/systems-administration/fix/
A második tippet próbáld ki (pontosabban a kettőt együtt, de a ms fontokat már felraktad, ha jól értem) -
Dave™
nagyúr
válasz
Jester01 #24861 üzenetére
Bele vannak elvileg ágyazva (azt írja), és igen,3-4 különböző PDF megjelenítővel is próbáltam, Acrobattal nem, azt úgy láttam nem elérhető.
ubyegon2: ott is ez lehet a gond, de azt nem értem, hogy miért jeleníti meg jól, ha nyomtatásnál elrontja. Létezik, hogy megjelenítésnél a beágyazottat használja, nyomtatásnál meg meghív egy külső, általa hasonlónak véletet?
-
Dave™
nagyúr
Szerintetek hol lehet a hiba az alábbi nyomtatásnál?
1) Van egy eredeti PDF, amit a számlázz.hu generál és mindenhol, mindenben tökéletesen nyílik és jelenik meg, ez a bal oldali kép
2) Ha ezt a rendszerem (Ubuntu 16.04) alól kinyomtatom, a jobb oldali kép fogad, mindig ugyanígy néz ki, tök mindegy milyen szoftverből nyomtatom, ahogyan az is milyen nyomtatóra, a vicc, hogy még a virtuális PDF nyomtatón is ugyanilyen hibás
3) Windows alól hibátlan a nyomtatás, viszont egy tök másik gépen Ubuntu alatt ugyanúgy rosszMi lehet a megoldás? Gondolom valami karakterkészlethez kötődő dolog.
-
válasz
spammer #24825 üzenetére
szerk: bár mondjuk oké, mert végül is a kezdő topikban úgyis megkapnád, hogy ez a kérdés nem odavaló.
Evidens egyébként. Csak azt nem értem, hogy topikgazdaként jól ismerve a rendszert és a linuxos topikokat is, miért sütöd el mindig ezt a dolgot quázi bárgyú poénként!?
-
MasterMark
titán
válasz
MasterMark #24853 üzenetére
Az NFS úgy tűnik megy.
-
MasterMark
titán
válasz
MasterMark #24853 üzenetére
Bocs a floodért.
Az INITRD: 0x0e000000+0x00952624 is not a memory region - disabling initrd sor se épp túl jó ha jól gondolom.
-
MasterMark
titán
Na már egész jó azt hiszem, itt tartok: [link]
Jól gondolom, hogy az NFS szerverből nem tudja bemountolni amit akarna?
Valaki tud NFS szervert konfigolni debiánon?
-
MasterMark
titán
válasz
szőr Artúr #24851 üzenetére
A langosat már megoldottam.
Elírtam a script-ben az usr-t. Köszi.
-
szőr Artúr
tag
válasz
MasterMark #24850 üzenetére
1. unset LANG
2. /user könyvtár szerintem nem létezik, vajon miért a /user/bin alatt keresi a mkimage programot? -
MasterMark
titán
válasz
szőr Artúr #24848 üzenetére
-
szőr Artúr
tag
válasz
MasterMark #24847 üzenetére
Ezt ömlesztve kell beírni.
A "cat <<EOF >x.x" azt jelenti, hogy a stdin tartalmát(ebben az esetben stdin=konzol) másolja az x.x nevű fájlba, míg egy olyan sor nem érkezik az inputban, aminek a tartalma EOF -
MasterMark
titán
I have no name!@host:/# cat <<EOF > etc/fstab
/dev/root / auto noatime 0 0
tmpfs /tmp tmpfs nodev,nosuid,size=32M 0 0
EOFHa beírom az első sort, akkor csak kapok egy
>
prompt-ot, a továbbiakat nekem kellene beleírni? Ezzel a paranccsal az fstab-ba írok bele? -
MasterMark
titán
válasz
szőr Artúr #24845 üzenetére
Az elején van egy olyan, hogy: My good friend has a guide on building one using debootstrap, so will only go into brief detail here. All of his tips are useful, so read that first! És ez a link nem megy ami itt van.
-
szőr Artúr
tag
válasz
MasterMark #24844 üzenetére
Melyik link? Egy órája még működött. Az, ami az eredeti kérdésben szerepelt.
A busybox egy amolyan svájci bicska. A működése attól függ, hogy milyen néven indítod. Valahogy le is lehet kérdezni, hogy a példányodba mi minden van belefordítva. Ami általában előfordul: shell, grep, vi, nslookup és hasonlók.
Ahhoz, hogy különböző neveken indíthasd, symlinket szokás használni. Ha olyan nevű linket gyártasz, amilyen funkció nincs belefordítva, akkor hibaüzenet az eredmény. Ha meg olyat, ami benne van, akkor annak megfelelően fog viselkedni.Azt a cp rm párost én sem értem.
-
MasterMark
titán
válasz
szőr Artúr #24843 üzenetére
Értem köszi.
Ez a busybox ez mi például? A leírásból meg mintha ki lennének hagyva dolgok, azért nem áll össze nekem. A link pedig már nem él.
szerk.: Most megcsináltam az első részét, de mi ez a másolgatás a következőben pl? Itt mit kell csinálni?
-
szőr Artúr
tag
válasz
MasterMark #24842 üzenetére
Csak átfutottam a linkelt cikket, nincs NAS-om, nem is volt, nem is lesz, szóval így picit nehéz lesz.
A chroot arra való, hogy legyen egy önállónak látszó rendszered a tényleges rendszeren belül. Ennek pl. olyankor lehet értelme, ha szervert futtatsz és szeretnéd megakadályozni, hogy a különböző szolgáltatások láthassák egymást lokálisan. Mondjuk van egy ftp és egy web szervered, az egyiket feltörik, attól még nem férnek hozzá a másikhoz, sem a valódi szerveredhez. (elvileg, mert egy chrootolt környezetből sem lehetetlen kitörni)Esetedben meg úgy tűnik, egy qemu alapú virtuális géphez kell a debootstrap által létrehozott debian. Szóval amikor a fizikai vasat bootolod, akkor az eredeti rendszer bootol, de utána el lehet indítani a debiant tartalmazó virtuális gépet és van egy működő linuxod, ami nem a NAS funkciókra van kihegyezve. Legalábbis nekem ez jött le belőle.
-
MasterMark
titán
válasz
szőr Artúr #24841 üzenetére
Angollal nincs gond, épp most ment fel a debian virtuális gépre, gondoltam akkor már elkezdtem anélkül hogy érteném mit csinálok.
Ezt sejtettem, hogy valami rendszert csinál, csak hogy ebből tudok majd bootolni a nas-on? chrootolt környezet az mi és mire jó?
-
szőr Artúr
tag
válasz
MasterMark #24839 üzenetére
Pontosan mit szeretnél tudni?
A debootstrap eredetileg arra készült, hogy telepítő média nélkül létrehozzon egy alap debian rendszert a megadott könyvtárba. Elsősorban az volt a célja, hogy chroot-olt környezetet minél egyszerűbb legyen létrehozni.
Meddig jutottál a problémáddal? Angol mennyire megy? -
bambano
titán
válasz
MasterMark #24839 üzenetére
szerk: téves.
-
MasterMark
titán
válasz
MasterMark #24814 üzenetére
debootstrap-hez nem ért senki? Nem igazán értem mit kell ezzel csinálni és hogy.
-
spammer
veterán
válasz
szőr Artúr #24837 üzenetére
Itt, majd ha valaki tudja a választ.
-
Rimuru
veterán
válasz
szőr Artúr #24833 üzenetére
ha itt ez a haladó, akkor mi a kezdő definíciója? eleteben nem latott meg linuxot/informatikahoz se ert. kb erre van az abszolut kezdo topic.
-
Szétgúgliztam magam, de nem találtam megoldásra.
Adott egy szöveg fileom. Ebből szeretnék kinyerni néhany karaktert ami mondjuk az "xyz:" után jön mindig.
Egyszerű lenne ha a pozíciója megegyezne, de sajnos nem.
Van erre valakinek megoldása? -
szőr Artúr
tag
Többé - kevésbé költői kérdés:
Elkefélődött a /boot, gép a grub után megáll. Javítani próbálom live rendszerről. (felmountolom a javítandó rendszert(/, /boot, /boot/efi) a /mnt alá, odaadom neki a proc, dev, sys-t is, mount -o bind segítségével, chroot /mnt.
A chroot után az update-grub miért a pendrive bootját veri agyon, ahelyett, hogy a sajátját javítaná? (újraírt pendrive, fentiek ismétlése, update-grub előtt install-grub /dev/sda helyretette, szóval megoldva, csak nem értem, hogy miért...) -
Köszönöm mindenkinek
/dev/null -ra nincs szerintem akkor szükségem, mert a mpg123-hoz van -q kapcsoló, amitől nem lesz print -
spammer
veterán
válasz
donatel #24827 üzenetére
Parancsok és kapcsolóik:
man parancsnév
De egyébként bash-t illetően ezek elég jó wiki oldalak:
The Bash Hackers Wiki
BashFAQpéldául: redirection, ha már úgyis szó volt róla.
-
spammer
veterán
válasz
Pulsar #24823 üzenetére
Guglizni ér, ez mégiscsak a haladó topik.
szerk: bár mondjuk oké, mert végül is a kezdő topikban úgyis megkapnád, hogy ez a kérdés nem odavaló.
Amúgy elkussoltatja a scriptet.
Azaz a kimenetet (2 = standard error, 1 = standard out) átirányítja a /dev/null-ba, elnyeli a fekete lyuk.
-
sziasztok,
van egy scriptem, ami két másik scriptet hív meg. Abból az egyiknek nincs visszatérése, tehát fut a végtelenségig. (mpg123) hogy tudnám azt megcsinálni hogy elindulás után adja vissza a promtot úgy hogy fut tovább?
-
-
comodo
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Szeretném a segítségeteket kérni.
Adott egy ubuntu szerver 14.04-et futtató gép amiben üzemelt 2db realtek 2832u usb-s tuner.
Tettem mellé egy tbs6902 tunert de amint telepítem a tbs driverét a realtek tunerek eltűnnek.
Hogyan tudnám mindegyik tunert beüzemelni?
Van e rá mód a két drivert egy csomagba összehozni,és úgy telepíteni? -
MasterMark
titán
Üdv újra
Ebben tud valaki segíteni?
-
brickm
őstag
Sziasztok!
Linux mint mate 18-on bekapcsoltam az ajánlott zárt nvidia drivert, aminek következtében most a linux mint logó után teljesen lefeketedik. ctrl alt f1 se jön.
A grubbannincs dafe mode-om. Hogyan tudnék valami safe modeot előhozni? -
Sziasztok,
Hogyan tudnék egy scroptet időzítve futtatni? Nem ugy ahogy a cron, hanem egy előre beállitott egyetlen időpontba.
Esetleg az jutott egyszebe, hogy a scripten belül mindig beolvasom az időt, és egy if-el eldöntöm, hogy megfelel vagy sem. Ha nem, akkor kilép. A scriptet meg futtatom cron-al pl percenként. Vagy van ennél szebb/egyszerűbb megoldás? -
szőr Artúr
tag
válasz
donatel #24807 üzenetére
http://releases.ubuntu.com/trusty/
De ez nem inkább a linux kezdő topic szintje?
-
bambano
titán
Van egy gépem (debian jessie), ami döglődik, egyelőre távolról szagolgatva memória hibára gyanakszom. A kérdés az, hogy az normális, hogy memória hiba esetén ezt írja a logba a systemd?
Nov 9 18:35:27 backupsrv systemd[1]: Starting Synchronise Hardware Clock to System Clock...
Nov 9 18:35:27 backupsrv systemd[1]: Stopping system-ifup.slice.
Nov 9 18:35:27 backupsrv systemd[1]: Removed slice system-ifup.slice.
Nov 9 18:35:27 backupsrv systemd[1]: Stopping Host and Network Name Lookups.
Nov 9 18:35:27 backupsrv systemd[1]: Stopped target Host and Network Name Lookups.
Nov 9 18:35:27 backupsrv systemd[1]: Stopping Graphical Interface.
Nov 9 18:35:27 backupsrv systemd[1]: Stopped target Graphical Interface.
Nov 9 18:35:27 backupsrv systemd[1]: Stopping Multi-User System.
Nov 9 18:35:27 backupsrv systemd[1]: Stopped target Multi-User System.
Nov 9 18:35:27 backupsrv systemd[1]: Stopping OpenBSD Secure Shell server...
Nov 9 18:35:27 backupsrv systemd[1]: Stopping Self Monitoring and Reporting Technology (SMART) Daemon...
Nov 9 18:35:27 backupsrv systemd[1]: Stopping Munin Node...
Nov 9 18:35:27 backupsrv systemd[1]: Stopping BIND Domain Name Server...
Nov 9 18:35:27 backupsrv systemd[1]: Stopping Regular background program processing daemon...
Nov 9 18:35:27 backupsrv systemd[1]: Stopping Login Prompts.
Nov 9 18:35:27 backupsrv systemd[1]: Stopped target Login Prompts.
Nov 9 18:35:27 backupsrv systemd[1]: Stopping Getty on tty6...
Nov 9 18:35:27 backupsrv systemd[1]: Stopping Getty on tty5...
Nov 9 18:35:27 backupsrv systemd[1]: Stopping Getty on tty4...
Nov 9 18:35:27 backupsrv rsyslogd: [origin software="rsyslogd" swVersion="8.4.2" x-pid="464" x-info="http://www.rsyslog.com"] exiting on signal 15.ez teljesen úgy néz ki, mint egy szabályos shutdown, miközben én úgy tudom, hogy memória hiba esetén szándékos kernel fagyasztás van, hogy ne gányoljon el semmit.
nem vagyok systemd szagértő, úgyhogy súgjatok
kösz
-
donatel
tag
Hali!
Ubuntu és Debian linuxnál melyik verziójával érdemes leginkább foglalkozni, tanulni. Melyik a legjobb, legelterjedtebb verzió és melyiket használják leginkább a cégek, vállalatok ma Magyarországon?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Fujifilm X
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- OLED monitor topik
- Napelem
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Everest / AIDA64 topik
- Synology NAS
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION + 2 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest