- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
jobarat01 #24996 üzenetére
Elromlott a számítógéped.
1-el régebbi kernelt tudsz bootolni? Amikor indul kiírja, ott régebbi verziószámút.
még a
dmesg | tail
parancsot megnézhetnéd. Az az utolsó kernel üzeneteket írja ki, nekem pendrive bedugás után ilyenekkel fáraszt:[oleg@localhost ~]$ dmesg | tail
[ 3789.626884] usbcore: registered new interface driver uas
[ 3790.657412] scsi 8:0:0:0: Direct-Access TOSHIBA TransMemory 1.00 PQ: 0 ANSI: 4
[ 3790.658585] sd 8:0:0:0: Attached scsi generic sg4 type 0
[ 3790.660018] sd 8:0:0:0: [sdd] 7574304 512-byte logical blocks: (3.87 GB/3.61 GiB)
[ 3790.660758] sd 8:0:0:0: [sdd] Write Protect is off
[ 3790.660770] sd 8:0:0:0: [sdd] Mode Sense: 45 00 00 00
[ 3790.661491] sd 8:0:0:0: [sdd] Write cache: disabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
[ 3790.669902] sdd: sdd1
[ 3790.673366] sd 8:0:0:0: [sdd] Attached SCSI removable disk
[ 3790.972383] FAT-fs (sdd1): Volume was not properly unmounted. Some data may be corrupt. Please run fsck. -
jobarat01
tag
eddig egyszer próbáltam akkor működött, azóta csak frissítéseket meg a transmission daemon-t telepítettem
a pendrive működik windows 10-enLenry-nek:
root@server3:~# ls - l /dev/sd*
ls: '-' nem érhető el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
ls: 'l' nem érhető el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
/dev/sda /dev/sda1 /dev/sda2 /dev/sda5 -
-
jobarat01
tag
sziasztok még mindig a pendrive gondos kolléga vagyok
root@server3:~# lsusb -t
/: Bus 04.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=ohci-pci/2p, 12M
/: Bus 03.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=ohci-pci/3p, 12M
/: Bus 02.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=ohci-pci/3p, 12M
/: Bus 01.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=ehci-pci/8p, 480M
|__ Port 7: Dev 9, If 0, Class=Mass Storage, Driver=, 480M
nem töltötte be a drivert a pendrive-hozroot@server3:~# modprobe usb-storage
modprobe: FATAL: Module usb-storage not found in directory /lib/modules/4.4.0-45-genericmelyik csomagban van benne ez a driver?
az kéne nekemköszönöm
-
-
válasz
szőr Artúr #24975 üzenetére
Szerintem a probléma az, hogy a bedugott pendrive device node-ja, azaz pl /dev/sdb nem jön létre valamiért és emiatt nem látszik a pendrive partíciója az fdisk kimenetben és ezért nem megy a mount sem.
De. hogy miért viselkedik így a kolléga Ubuntu-ja, arról lövésem sincs...
-
-
Uhttpd-re valaki csinált már autentikációt? A wikin leírtak szerint persze nem megy.
Mondjuk nehezítés, hogy több webszerver fut, és csak egyre kellene jelszó. -
-
-
válasz
bambano #24978 üzenetére
Hm, hogyan tudom ezzel megnézni, hogy mit csinál a php-vel?
Alapvetően az van, hogy a php elérési útja jó, parancssorból meg tudom hívni, stb.
@Lenry : Elvileg egy php.ini van :S
root@OpenWrt:~# find / -name php.ini
/etc/php.ini
/overlay/upper/etc/php.iniElvileg ez ugyanaz.
-
-
holyseat
csendes tag
Ha az Antergos telepitoje (cnchi) folyamatosan lefagy (azon a ponton, amikor ellenorzi az internet kapcsolatot, tarhelyet, blabla), akkor milyen mas megoldas van a rendszer telepitesere?
Minimal iso nem opcio, mert nem hajlando csatlakozni a wifi-hez. -
-
válasz
szőr Artúr #24975 üzenetére
igen, de akkor partíció sincs rajta, tehát nem tiszta, hogy mit szeretne a kolléga mountolni?
-
-
jobarat01
tag
sziasztok, egy jó barátom tanácsolta, hogy kérdezzelek meg titeket.
A következő lenne a gondom: van egy régi gépem, amin Ubuntu 16.04.1 LTS fut és általában puttyról irányítom ssh-n.Amikor pendriveot csatlakoztatok a géphez és fel akarom mount-olni akkor nem tudom.
'sudo fdisk -l' parancsra ezt írjaa pendriveom egy 32gb os sony)
Disk /dev/sda: 37,3 GiB, 40020664320 bytes, 78165360 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0xcb41fb8bEszköz Indítható Start Vége Szektorok Size Id Típus
/dev/sda1 * 2048 999423 997376 487M 83 Linux
/dev/sda2 1001470 78163967 77162498 36,8G 5 Kiterjesztett
/dev/sda5 1001472 78163967 77162496 36,8G 8e Linux LVM
"lsusb" parancsra:
Bus 001 Device 003: ID 054c:05ba Sony Corp. <--ittvan
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
"dmesg | grep usb"
[ 0.132792] usbcore: registered new interface driver usbfs
[ 0.132827] usbcore: registered new interface driver hub
[ 0.132877] usbcore: registered new device driver usb
[ 1.034589] usb usb1: New USB device found, idVendor=1d6b, idProduct=0002
[ 1.038741] usb usb1: New USB device strings: Mfr=3, Product=2, SerialNumber=1
[ 1.046903] usb usb1: Product: EHCI Host Controller
[ 1.050993] usb usb1: Manufacturer: Linux 4.4.0-45-generic ehci_hcd
[ 1.055131] usb usb1: SerialNumber: 0000:00:03.3
[ 1.213255] usb usb2: New USB device found, idVendor=1d6b, idProduct=0001
[ 1.217554] usb usb2: New USB device strings: Mfr=3, Product=2, SerialNumber=1
[ 1.225901] usb usb2: Product: OHCI PCI host controller
[ 1.230189] usb usb2: Manufacturer: Linux 4.4.0-45-generic ohci_hcd
[ 1.234516] usb usb2: SerialNumber: 0000:00:03.0
[ 1.354124] usb usb3: New USB device found, idVendor=1d6b, idProduct=0001
[ 1.358544] usb usb3: New USB device strings: Mfr=3, Product=2, SerialNumber=1
[ 1.367214] usb usb3: Product: OHCI PCI host controller
[ 1.371579] usb usb3: Manufacturer: Linux 4.4.0-45-generic ohci_hcd
[ 1.375959] usb usb3: SerialNumber: 0000:00:03.1
[ 1.462135] usb usb4: New USB device found, idVendor=1d6b, idProduct=0001
[ 1.466395] usb usb4: New USB device strings: Mfr=3, Product=2, SerialNumber=1
[ 1.474629] usb usb4: Product: OHCI PCI host controller
[ 1.478860] usb usb4: Manufacturer: Linux 4.4.0-45-generic ohci_hcd
[ 1.483050] usb usb4: SerialNumber: 0000:00:03.2
[ 186.936034] usb 1-7: new high-speed USB device number 2 using ehci-pci
[ 187.069826] usb 1-7: New USB device found, idVendor=054c, idProduct=05ba
[ 187.069834] usb 1-7: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[ 187.069839] usb 1-7: Product: Storage Media
[ 187.069842] usb 1-7: Manufacturer: Sony
[ 187.069846] usb 1-7: SerialNumber:
[ 1653.003617] usb 1-7: USB disconnect, device number 2
[ 1688.184031] usb 1-7: new high-speed USB device number 3 using ehci-pci
[ 1688.317909] usb 1-7: New USB device found, idVendor=054c, idProduct=05ba
[ 1688.317918] usb 1-7: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[ 1688.317923] usb 1-7: Product: Storage Media
[ 1688.317926] usb 1-7: Manufacturer: Sony
[ 1688.317930] usb 1-7: SerialNumber:
itt is írja
Itt megállt a tudásom, elképzelésem sincs mi baja lehet, esetleg mi zavar be neki
Remélem tudtok segíteni és nem újratelepítés lesz a vége.
Előre is köszönöm a segítségeteket. -
-
Hello,
Hülye kérdés. Uhttpd-t használ valaki?
Openwrt-n van, ez lesz a harmadik Openwrt szerverem. Az első kettőn gond nélkül megy (egy BB és egy CC), ezen viszont nem akar menni vele a PHP.
A lényeg : mindegyiken több szerver fut, egyik a Lucinak, másik az, amin a tartalom van. Extrooton mind.
Megadom a 2 szervert az újon, és a PHP azt mondja bármilyen tartalomra, hogy "No input file specified". Ezt mi okozhatja? A konfig kb ugyanaz mind a kettőn, php.ini-ben a doc_root üres, szervereknek meg van mondva, hogy az indexek közé tartozik a .php is, PHP megmutatva neki a megfelelő helyen, mint CGI.Köszi bármilyen ötlet
-
-
válasz
szőr Artúr #24968 üzenetére
jah, TERM mindenhol xterm, locale mindenre azt mondja, hogy hu_HU.UTF-8
a putty azért hülye, mert magyar Windowson mániája, hogy a ISO8859-2-t állít be alap karakterkódolásnak, ha átállítod UTF-8-ra (és elmented), akkor már jó
-
válasz
szőr Artúr #24965 üzenetére
nem csak az MC ilyen, csak ezen látszódik a legjobban, azért erről raktam képet, de egyébként minden másnak is el van szabva a karakterkódolása
viszont a hiba userszinten van, és csak lokálisan, mert másik felhasználóval bejelentkezve jó, illetve ez a user is jó SSH-n keresztül (bár ott gondolom a kliens gép karakterkódolása számít, de azért gondoltam megemlítem
)
-
szőr Artúr
tag
export NCURSES_NO_UTF8_ACS=1
Ez sem segít? -
-
-
-
Vladi
nagyúr
-
Proxy nem lesz jó :s
Dnf az mi? -
Vladi
nagyúr
ez el? Ha nem, akkor dnf-et ha megnézed..
-
Hello,
Olyanba futottam, hogy yum update channelt kéne csinálnom valami biztonságos módon. A yum támogat valamit ftp-n kívül? -
szőr Artúr
tag
UEFI-s gépen, pendrive-ra tennék grub2-t.
Mit olvassak el, hogy sikerüljön?
A pendrivelinux.com leírását próbáltam követni, de a grub-install hiányolja az EFI könyvtárat. Nomeg nem szeretném, ha pendrive is bekerülne a gépemen az nvram-ba. -
GD
őstag
válasz
szőr Artúr #24953 üzenetére
én is erre gondoltam, kicsit cizelláltabban
-
GD
őstag
válasz
bambano #24952 üzenetére
md5 hash: akkor mikor kész a file forrás odalon és majd akkor megint mikor átmásolva a cél oldalra a file
az md5 hash-t nem másolod, csak generálod mindkét oldalon és összehasonlítod..a hálózat szakadást nem ebben a rétegben kell kivédeni, meg az áramszünetet sem
ha szakadna akkor ugye egy töredék másolatnak más a hash-e, ergo, törli a darabot és újrakezdi amint lehetfeltételezem, hogy egy ilyet észreveszel 24 órán belül, monitoring rendszerből, a megoldásnak max 24 órán belüli elmaradt job-okat kell pótolni, a forrás file-ok meg 24 órán belül a napi mappában vannak, ha jól gondolom, azt kell felolvasni őjra
a job akár egy text file-ba tudna magának naplózni, minden sikeres összehasonlításról, ergo a listában a következő file-t kell csak felszedni újra, ami nem "completed"
szvsz az egész fából vaskarika, a központi logszerver nettó fájdalommentesebb lenne
én meg letudtam az éves hsz-t a klubtagságért
-
szőr Artúr
tag
válasz
bambano #24952 üzenetére
Egyre kevésbé értem, mit is szeretnél...
(legutóbb még úgy tűnt, a scriptelést akarod kikerülni)Adott x darab kész, nem változó fájl.
Készítesz róluk hash-t, mondjuk MD5-t.
Lemásolod őket.
_Túloldalon_ újabb hash gyártás a másolatokról.
Hash-t visszahozod, összehasonítod. Amelyik stimmel, azt forrás oldalon törölheted.Kb. ennyi.
Ha hiba, akkor manuális beavatkozást igényel, mert minden hibára nem lehet felkészülni.Ezzel mi a gond?
-
bambano
titán
mikor csinálsz md5-ös hasht?
az hogy kerül át egyik gépről a másikra?
mi van, ha épp nincs hálózat a két gép között?
mi van, ha épp nincs áram valamelyik gépnél?ezt a problémát csak azok hiszik egyszerűnek, akiknek még sose tört bele a bicskája. nem a szkript írást akartam megkerülni, mert azt nem lehet, hanem azt, hogy ki kelljen nyitni a tűzfalon az adatbázisszerver portját.
az a ppscp szkript sok szép példát mutat arra, amiért rendes egyetemi gyakorlaton karót kapna
-
GD
őstag
válasz
szőr Artúr #24949 üzenetére
hát akkor itt van, megírták helyette
[link]
-
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
Miután az eredeti topikból a topikgazda kedvesen elirányított ide, itt folytatnám.
Előzmények.
Előzmények #2Adott egy Raspberry Pi 2 Model B+, rajta egy Arch-alapú, hálózati zenelejátszási célú disztró (RuneAudio) - ez egy 8 GB-os, class 10-es micro SD-re van amúgy telepítve, mint háttértár. A célom az lenne, hogy működésre bírjak vele egy TP-Link Archer T2U-t. Ez egy MediaTek MT7610u chipsetes wireless AC dongle, van Linux támogatása. (Az AC miatt lényeges a dolog, a túltelített 2,4 GHz-es sáv miatt próbálok minden itthoni gépet az 5 GHz-es sávon használni wifin, kábelezés pedig hosszú távon nem játszik.)
Raspbian-os leírást találtam arról, hogyan lehet működésre bírni Pi-vel a dongle-t [link], ami mindennel együtt nem tűnt különösebben Raspbian-only leírásnak; de én a make parancsnál elakadok. Jelenleg ez a kimenet: [link].
A korábban a topikban kapott tanácsok alapján kerestem és telepítettem gcc compilert, illetve linux-raspberrypi-headers csomagot (legalábbis azt feltételezem, hogy ez lehet az én esetemben jó csomag), a kimenet ezek telepítése utáni eredmény.
A RuneAudio felületén amúgy nincsen grafikus csomagtelepítésre mód, Windows-os notebook-ról PuTTY-al próbálkozom terminálból. (Arch-alapú, tehát van pacman.) Előre is köszönöm a segítséget.
-
megema
őstag
válasz
szőr Artúr #24941 üzenetére
Én is arra gondoltam, de az olyan workaround jellegű megoldás. A hozzáférést megoldja, de a tulajdonos/csoport attól változatlan, kusza marad. Aha, almás. Netatalk kell hozzá.
-
megema
őstag
Sziasztok!
Végre rendbe szeretném rakni a fájl jogosultságokat a NAS gépemen. A lényeg az lenne, hogy az egyes kliensekkel létrehozott fájlok/mappák örököljék a tartalmazó mappa jogosultságát kompletten (tulajdonos, csoport, írás-olvasás). Van erre megoldás fájlrendszer szintjén? ACL-t beállítva az elérést meg tudom oldani, de az mégsem az igazi. Írjak egy szkriptet, ami beállítgatja a tulajdonos és a csoportot, aztán futtassam cron-nal?
A probléma abból fakad, hogy SMB-nél be lehet állítani az öröklődést, AFP-nél viszont nem. Én pedig legtöbbször AFP-zek. Ami még fura, hogy AFP-nél be vannak állítva default fájl és mappa jogosultságok minden megosztáshoz, de 0xxx ellenére beállítja a setgid-t.
-
-
van otthon egy NAS-ként üzemelő gépem, Debian fut rajta.
statik IP-t kapott
lenry@Echo-Three:/$ cat /etc/network/interfaces
# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.0.101
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.0.1ezen kívül a csodálatos, Telekomos routerben is fixáltam, hogy 101 legyen az IP-je. mégis időnként valami, valahol megszakad és a gép új IP-t kap a DHCP tartományból, nyilván ilyenkor semmi nem működik...
egy
service networking restart
után újra minden szupiszuper, de ez így semmiképp sem normális.
hol magyarázhatnám el ennél jobban a gépnek, hogy ne kérjen IP-t, ha kap, ne foglalkozzon vele, használja, ami a fájlban van.már gondolkodtam egy scripten is, ami figyeli az IP-t és ha nem 0.101, akkor újraindítja a networkinget, de ez nem kifejezetten elegáns...
-
szőr Artúr
tag
Nem véletlenül hivatkoztam Mr. Murphy-re
Én is sokáig bíztam a "bolondbiztos" scriptjeimben, míg ott nem felejtettem egy visszatöltött állományt egy ölyan helyen, ahol nem kellett volna.
-
válasz
szőr Artúr #24933 üzenetére
Az, hogy a program egy bemenetre egy kimenetet ad (konvertál), a bemenet egyik tulajdonságától függ a fájlnévben a figyelt minta, kétszer fut le, a két kimenet pont a figyelt mintában különbözik, és minden futás végén törli a scriptem a munkamappa tartalmát.
Igyekszem hülyebiztosra írni a scriptjeimet
-
-
-
válasz
szőr Artúr #24928 üzenetére
semmit nem ír ki, visszaadja a promptot és kész
végül finddal oldottam meg, mert azért felismerhető pattern van benne
find . -name '*pattern*' -exec 'mv $0 ujnev' {} \;
-
van nem túl jól paraméterezhető program, ami generál egy fájlt. mivel nem túl jól paraméterezhető, így csak részben tudom szabályozni mi legyen a létrejövő fájl neve, és meguntam a kapcsolókkal való játszadozást, így arra gondoltam, hogy egyszerűen átnevezem, mindegy mi jön ki.
a kérdés, hogy hogyan?
a $ program | mv... gondolom nem játszik -
szőr Artúr
tag
válasz
bambano #24924 üzenetére
Note that rsync always verifies that each transferred file was correctly reconstructed on the receiving side
by checking a whole-file checksum that is generated as the file is transferred, but that automatic
after-the-transfer verification has nothing to do with this option’s before-the-transfer "Does this file need
to be updated?" check.Látszik, hogy ilyesmire mindig célszoftvert használtam, rsync-t soha.
Szóval ő külön kérés nélkül is végez egy MD5 checksum ellenőrzést, ami esetedben elégséges lehet, a --remove-source-files meg másolás után eltakarítja a feleslegessé vált fájlokat a forrás oldalán. -
bambano
titán
válasz
szőr Artúr #24922 üzenetére
nyilván akarok ellenőrzést, anélkül egyrészt semmit nem ér, másrészt nem kérdés
-
Sleed
aktív tag
válasz
bambano #24918 üzenetére
megcsináltam, most ugyan az a hibaüzenet csak /usr/local/lib/ helyett /usr/lib/ alatti opencv shared library-ket nem találja.
[link] itt a második válasz, azaz hhony válasza alapján generáltam az opencv csomagokat,majd újrakezdtem az egészet. így már az így kapott csomagok a telepítése után futott az alkalmazás, nem kellett lefordítanom az opencv-t hozzá.
-
szőr Artúr
tag
válasz
bambano #24921 üzenetére
Mondjuk én a syslogot eredetileg a logfájlok helyett gondoltam, nem az archivált példányok továbbküldésére...
Ha nem akarsz extra ellenőrzést(hálózaton, esetleg diszkre íráskor nem sérült-e), az rsync tud törölni sikeres másolás után. Ha össze is hasonlítanád törlés előtt a két példányt, azt úgy tudom, csak scripttel (javasolhatnék IBM TSM szoftveréhez hasonló eszközt... jé... jut eszembe: bacula nem jó? ... de ez ágyú és veréb esete is lehet)
-
bambano
titán
válasz
szőr Artúr #24920 üzenetére
valahol van egy log, mindegy, micsoda.
ezt én periodikusan (1-3 percenként, mikor hogy, de ez is mindegy), átmásolom a /var/log/ev/ho/nap alá sima cp-vel. hogy közben változik-e a forrás, nem érdekes. utána a célállományt betömörítem bzip-pel.itt kezdődik a kérdés: a szervereken kialakul egy könyvtárfa, tele fájllal. ami nyilván nem változik már, mert egyrészt lemásoltam olyan könyvtárba, amiről a syslog se tud, meg semmi más se tud, másrészt be van tömörítve.
fentiek több szerveren lezajlanak. ezeket a másolt, tömörített logokat szeretném az archiváló szerveren viszontlátni, hibátlanul. és nem szeretném keresztülpaszírozni a syslogon, mert jelenleg nem látom értelmét. de meggyőzhető vagyok, ha nincs jobb. és amikor ezeket viszontláttam az archiváló szerveren, akkor törlődjenek a forrás helyen.
segédinfó: minden gép debian, mindenhol van root jelszó és van jelszó nélküli kulcsos ssh bejelentkezés. a forrásnál pár napnyi cuccnak van hely.
érdekelne, hogy kinek milyen ötlete van, ami esetleg bennem nem merült fel.
-
szőr Artúr
tag
válasz
bambano #24919 üzenetére
Folyamatos írás alatt álló fájlokat nem fogsz tudni "hibamentesen" másolni -> nem véletlenül emlegettem log rotálással kapcsolatos problémákat.
(Nem tudod ellenőrizni pl. cheksum generálással)
Az rsync lehet naplózott a --verbose kapcsolóval, szerver/cél oldalon meg ha jól rémlik, az sshd logjába tud szemetelni. Vagy napló alatt valami olyanra gondolsz, mint a fájlrendszerek journalja vagy adatbázisok redo(oracle) logja?De feltételezem, ezekkel tisztában vagy, szóval nem teljesen értem, hogy mire vágysz.
-
bambano
titán
válasz
devin77 #24916 üzenetére
a log fájlban keletkezik, de nem a syslog rendszeren keresztül és nem vagyok róla meggyőződve, hogy keresztül akarom kergetni a syslogon, mindegy, hogy syslog vagy syslog-ng.
az érdekelne, hogy kinek milyen ötlete van arra, hogy egyik gépről a másikra másolgassak naplózottan és hibamentesen sok fájlt. az rsync sem nem naplózott, sem nem hibamentes.
-
Sleed
aktív tag
Sziasztok!
Debian package készítésben van valakinek tapasztalata?
Egy OpenCV-re épülő Qt alkalmazáshoz szeretnék package-et készíteni de a shared library függőségeket nem sikerül kezelnem.
Azt a javaslatot kaptam hogy telepítsem az OpenCV-t packageből, de erre nem találtam lehetőséget (legalábbis nem olyat amivel fordulna is az alkalmazásom).Amiket eddig csináltam és a hibaüzenet:
1. I set up an Ubuntu in a Virtualbox
2. I installed the neccessary software to compile and run the application (Qt related things, ffmpeg, codecs, OpenCV etc.)
3. I successfully compiled and executed the application
4. I created a GPG key
5. With dh_make I created the debian directory in my project dir
6. I added the packages to debian/control->Build Depends what I got by executing dpkg-depcheck -d qmake
7. I added to the Depends also what I got by dpkg-depcheck -d SampleApp
8. I edited the copyright and changelog files
9. I tried to run dpkg-buildpackage -bItt kaptam a hibaüzenetet:
dpkg-shlibdeps: error: no dependency information found for /usr/local/lib/libopencv_imgcodecs.so.3.1 (used by debian/sampleapp/opt/SampleApp/bin/SampleApp)
dh_shlibdeps: dpkg-shlibdeps -Tdebian/sampleapp.substvars debian/sampleapp/opt/SampleApp/bin/SampleApp returned exit code 2
make: *** [binary] Error 2
dpkg-buildpackage: error: debian/rules binary gave error exit status 2Build Depends és Depends mezők:
Build-Depends: debhelper (>= 8.0.0), libpopt0:i386, libqt5core5a:i386, qtdeclarative5-dev, libglib2.0-0:i386, qtchooser, pkg-config, qt5-qmake:i386, locales
Depends: ${shlibs:Depends}, ${misc:Depends}, udev, libxext6:i386, libxcomposite1:i386, libopencore-amrwb0:i386, libglib2.0-0:i386, libpangocairo-1.0-0:i386, libva-drm1:i386, libxinerama1:i386, libmp3lame0:i386, libnih1:i386, libx11-6:i386, libxcb-render0:i386, libffi6:i386, libgdk-pixbuf2.0-0:i386, libdrm2:i386, libvorbis0a:i386, libfontconfig1:i386, libxrender1:i386, libpango-1.0-0:i386, libdbus-1-3:i386, libpixman-1-0:i386, libopenexr6:i386, libxvidcore4:i386, libjpeg-turbo8:i386, libcgmanager0:i386, libcairo2:i386, libjasper1:i386, libxfixes3:i386, libilmbase6:i386, libtiff5:i386, libusb-1.0-0:i386, libdc1394-22:i386, libxi6:i386, libfreetype6:i386, libxrandr2:i386, libqt5network5:i386, libpng12-0:i386, libthai0:i386, libxcb-shm0:i386, libva1:i386, libvorbisenc2:i386, libtheora0:i386, libharfbuzz0b:i386, libicu52:i386, libjbig0:i386, libopencore-amrnb0:i386, libogg0:i386, libxcursor1:i386, libxcb1:i386, libraw1394-11:i386, libudev1:i386, libnih-dbus1:i386, libqt5core5a:i386, libgraphite2-3:i386, libva-x11-1:i386, libatk1.0-0:i386, libexpat1:i386, libgtk2.0-0:i386, libpangoft2-1.0-0:i386, libdatrie1:i386, libxdmcp6:i386, libvdpau1:i386, libxdamage1:i386, libxau6:i386Valaki akinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban, az tudna segíteni?
Köszi,
Sleed -
devin77
csendes tag
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #24913 üzenetére
Lehet hogy en voltam (ha volt a lenti link is akkor valoszinu
).
Fajlbol olvasod be az lemezkepet, tehat csak egy olyan fajlrendszer kell amit kezel a grub.
Egyebkent ArchWiki, Multiboot USB drive, en az also syslinuxos megoldast hasznaltam korabban. -
válasz
szőr Artúr #24912 üzenetére
grub-n-iso
Ezt még sose láttam, jó, hogy beraktad! Hasznos lehet még. thnx
(#24911) colomb2
felrakod és kész
ezt pontosan hogyan több iso esetén?
Már emlékszem, fat32-re kell particionálni, ilyesmi volt a hsz-ben! Te írtad? -
szőr Artúr
tag
válasz
ubyegon2 #24910 üzenetére
https://help.ubuntu.com/community/grub-n-iso
Azt hiszem, ez volt.
Sajnos bezártam a böngészőt, az meg ilyenkor törli az előzményeket. -
Rimuru
veterán
válasz
szőr Artúr #24909 üzenetére
Nem kell hozza tobb particio, fogsz pl egy sima elsodleges fat (vagy amit kezel a grub es a win is) particiot, felrakod es beconfolod a grubot es orulsz.
-
válasz
szőr Artúr #24909 üzenetére
Sajnos windows alól is elérhetőnek kell maradniuk
Mi az az ígéretes megoldás? Ha működik, mindenképpen oszd meg velünk!
-
válasz
szőr Artúr #24906 üzenetére
Lehet, hogy nagy marhaság, de nemrég olvastam valakitől egy logikusnak tűnő megoldást valamelyik topikon.
Partíciónként felmásolod a megnyitott iso-kat a penre és minden partíciónak adsz boot flagot. Utána teszel rá egy grub-ot és bootnál már választható a szükséges iso.
Valami ilyesmi rémlik, lehet, hogy valamelyik lépés nem kell, most nem találom a hsz-t, hátha valaki jobban emlékszik és leírja.
például (#24907) colomb2 ft.
-
Rimuru
veterán
válasz
szőr Artúr #24906 üzenetére
grub/syslinux
-
szőr Artúr
tag
Van néhány iso image egy pen drive-on, mindegyik egy-egy live linux. Szeretném bootolhatóvá tenni őket, de yumi és hasonló eszközök nélkül. Van erre valami egyszerű mód?
-
bhonti
aktív tag
Az mitől van, hogy rálép a Wi-Free hálózatra, de nem kap IP-t, se a dhclient, se a pump:0
-
Anakin007
aktív tag
válasz
szőr Artúr #24901 üzenetére
Egyáltalán nem sürgős, kb. fél éve van ez a gond, csak most fogyott el a türelmem és ötletem. Amiket említettél, nekem új dolgok
Ha utánna nézel, azt megköszönöm, én sem maradok tétlen, megpróbálok ezen a vonalon.. Sztem sokaknak lehet hasznos még, biztos sokan vannak, akik nem elégedetetek a teljesítménnyel és nem a vas hibája.
-
szőr Artúr
tag
válasz
Anakin007 #24900 üzenetére
Mennyire sürgős?
Lehet (sőt, ajánlott) korlátokat beállítani, de már nem emlékszem a részletekre.
Én még a limits.conf-ból indulnék ki, de azt hiszem, ez már elavultnak számít, utána kell néznem, hogy hogy illik mostanában. (A cgroups lehet talán a mostanában "divatos", de abban még nem merültem el eléggé)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen egeret válasszak?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Autós topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-32Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
- Iphone 16E 128GB Fekete Bontatlan 24 Hónap Garancia
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest