Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-04-05 13:51:56

LOGOUT.hu

Üdv minden érdeklődőnek.
Ebben a topicban várok mindenkit, aki zenelejátszót szeretne építeni, összerakni, a magas hanghűség figyelembe vételével.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3027) Patice válasza envagyok (#3015) üzenetére


Patice
Topikgazda

Nem akarom tovább görgetni a témát, csak pár általam eddig elfogadhatónak tűnő választ szeretnék hozzátenni (én is kíváncsi vagyok a miértekre, tudományos alapon magyarázva, ha lehet):

1. a digitális átvitelnél nem csak az információ (a nullák és egyesek) a lényeg, hanem annak időzítése, hogy a DAC chip az eredetileg rögzített jelalakhoz minél közelebb álló hullámformát tudjon kiadni az analóg kimenetén. Minél rosszabb ez az időzítés (jitter), annál zavarosabb, mosottabb lesz a kapott hangkép.

A PC-k alaplapján, a dedikált USB kártyákon is van órajel generátor (clock), ami egy piezo elven működő kristály rezonátor. Ezek (optimális hőmérsékleten!) egy adott frekvenciát bocsátanak ki magukból elektromos áram hatására. Mint tudjuk, semmi sem tökéletes, ahogy ezek az órajel generátorok sem. Adatátvitelhez jók, audio célra kevésbé. Az alaplap gyártóknak egyáltalán nem szempont, hogy hogyan fog szólni zenével. Sokadik szempont a tervezésnél.

Ezért kezdtek el szaporodni mostanában a tuning kártyák, ahol a leglényegesebb módosítás, a gyári clock jobb minőségűre, pontosabbra cserélése + pár kondenzátor helyettesítése. Valamint ugye ezeknek is kell stabil tápellátás (pláne a clock chipnek), ami azt jelenti, hogy lehetőleg állandó 5,00 V-ot kapjanak, ne 4,98-at, vagy 5,03-at. Ezért szükséges ezeket a kártyákat külön táplálni --> külső, vagy belső lineáris táppal.

2. Ha a digitális jel átment a DAC-ba, ott is van clock, sokszor a jitter kiküszöbölése miatt a digitális jelet pufferelik és "újra-órajelezik" (re-clock), amihez ugye megint csak egy órajel generátor kell. Itt ugyan azok a problémák igazak, mint az egyes pontban. Stabil tápellátás (hőmérséklet) és jó minőségű oszicllátor kell a jó hanghoz. És ugye ez a kettő szépen emeli is a DAC árát.

Az aszinkron DAC-ok - ahogy Mézga Aladár is említette - kiküszöbölik ezt a hibát, mivel nem függenek a PC-től kapott órajeltől, hanem csak a sajátjukat használják --> ismét clock minőség + tápellátás stabilitása...

3. A PC, mint jelforrás alapból igen zajos, még a galvanikusan leválasztott DAC-ok, melyeknek nincs szüksége az USB kábel 4 eréből kettőn "utazó" áramra, is jobban szólnak, ha az USB kijáraton meg sem jelenik a tápáram, mert ez is csak felesleges zajt generál magában a kábelben, ami rárakódik a számunkra hasznos jelre. Ezek a zajok nem a digitális jelet szennyezik, hanem a DAC-ban az analóg kijáratot, ha nem megfelelően van elszeparálva a DAC-ban az analóg jelért felelős tápkör. Főleg olcsóbb DAC-okban lehetséges ez szerintem, de nem lepődnék meg, ha a pár százezres kategóriában is találkoznánk olyan megoldással, ahol erre nem figyeltek.

Remélem így már tisztább a kép. :B

És ezek alapján a kérdésedre a válaszom: azért jobbak a külső USB --> S/PDIF átalakítók, mert (jobb esetben) külön áramforrásuk van (akár akkumulátor formájában!) és újramintavételezik a jelet, amit lehet az utánuk kötött DAC is megtesz, de a re-clock szerintem nem olyan gyakori régebbi, de jó hangú DAC-okban, amiket pl. CD transzportokhoz használtak régen. Ezekhez tökéletes társ egy jó USB --> S/PDIF bridge.

Szerintem.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.