Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-04-05 13:51:56

LOGOUT.hu

Üdv minden érdeklődőnek.
Ebben a topicban várok mindenkit, aki zenelejátszót szeretne építeni, összerakni, a magas hanghűség figyelembe vételével.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8001) Tothg86 válasza :AMF: (#8000) üzenetére


Tothg86
tag

A T+A hangfalakat ki tudtam probalni a Topping daccal (kesobb az smsl-el is). Nagyon minimális különbség volt a tobbi dobozhoz kepest. Mondhatni a T+A képességeiből nem jött elő sok.Aztan jött egy nagyon jó lehetőség, és váltottam az SMSL-re. De a Topping Dac és SMSL dac is nagyon hasonló, ugyanilyen lapos az egész. A rendszerben ugyanez minden. Sajnos az USB-jét nem tudtam kiprobalni a Topping dac-nak

(#8002) Mathiask válasza Tothg86 (#8001) üzenetére


Mathiask
senior tag

1. Nem lehet, hogy máshoz vagy szokva?
Pl korábbi szoba akusztikájához, vagy korábbi hangdoboz hangjához? Vagy ebben a szobában, elrendezésben volt már jó hang számodra? Ha igen, mivel? (Ennél a pontnál feltételezzük, hogy most jó az akusztikád)
2. Vagy pont hogy most rossz az akusztikád? Eddig itt nem volt más cucc?

(#8003) Mathiask válasza Tothg86 (#7998) üzenetére


Mathiask
senior tag

Érdemes lenne a dacot a maximálishoz közeli kimeneti jelszinttel kipróbálni.
Vagy legalább állítsd maxra a dacon a hangerőt majd az erősítőn tekerd addig a potit felfelé míg eléred a számodra elegendő maximális hangerőt. Utána vegyél vissza a dacon a hangerőből a mindennapi zenehallgatáshoz szükséges hangerőig.

(#8004) Ba cy lus válasza Mathiask (#8003) üzenetére


Ba cy lus
őstag

Nem egyszerűbb lenne csak DAC módba tenni? :F Úgy egyébként is jobban szólhat.

(#8005) Mathiask válasza Ba cy lus (#8004) üzenetére


Mathiask
senior tag

De. De napi használatra, ha a dacon akarja állítani a hangerőt akkor így érdemes beállítani.

(#8006) turho


turho
őstag

Van egy rpi4b 8gb alapú házi streamerem, Volumioval. Mivel panellakásban élek, előnytelen a szobám, vannak kompromisszumok. Illetve hajtana a kíváncsiság.
Érdeklődnék, VOLUMIO alatt (vagy egyéb streamer progi alatt) használ-e valaki FusionDSP-t olyan formán, hogy pl. REW-vel mért PEQ-adatokat importál be.

(Nem tudok dönteni, hogyha szeretnék foglalkozni ezzel, milyen utat válasszak....van egy négyutas hangfalpárom, azt alakítsam aktívvá, vagy használjak, próbáljak ki korrekciót. Illetve, a Volumioban érdemes-e ezzel küzdeni, vagy valamelyik miniDSP megoldás jobb? Esetleg DIRAC live? :F UMIK-1 vagy komolyabb, kompatibilis kalibrált mikrofont mindenképpen szeretnék szerezni).

Minden tapasztalatot, tanácsot szívesen veszek.

(Egyébként "udvari" mérésre nincs lehetőségem, mert 105 kg darabja a hangdoboznak, illetve itt nincs privát szabad tér - tehát a szobában kell mindenféle trükkökkel méregetnem).

(#8007) Tothg86 válasza Mathiask (#8003) üzenetére


Tothg86
tag

Köszönöm a tippeket! Kipróbáltam a hangerős beállításokat. Így jobb érezhetően. Az akusztikája a szobának sajnos teljesen kezeletlen, nyilvánvalóan előnytelen. Sajnos eléggé kötve van a kezem. Majd átgondolom hogyan tudnám javítani.
Ezen a helyen igazából még nem szólt semmi. Előző szobában, előző dac és erősítő végén a Roydok jól szóltak, azt szerettem nagyon. Lehet az van a fülemben. Azt érzem, hogy gyorsabb, dinamikusabb a D osztály.
Köszönöm a segítséget, tapogatózom akusztika ügyben

(#8008) Patice válasza turho (#8006) üzenetére


Patice
Topikgazda

Roon alatt lehet importálni REW-es mérést és azzal DSP-zni…

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#8009) Polllen válasza turho (#8006) üzenetére


Polllen
nagyúr

Én moode alatt próbálgattam ezeket, de mindig rontottak a hangon. Amit nyugodt szívvel tudnék ajánlani az az APO EQ vagy a Patice által említett Roon, ez fizetős, de az rpi megmaradna végpontnak.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#8010) Ear001 válasza Patice (#8008) üzenetére


Ear001
addikt

Annyit hozzátennék, hogy ahhoz már az alapszintnél erősebb vas is kell, ami számol.

(#8011) Ear001 válasza turho (#8006) üzenetére


Ear001
addikt

Jó móka a DSP-zés, de erős korlátai vannak. Egyfelől rettentő helyhez kötött, ott működik, ahol mértél, és minél erősebb a beavatkozás annál kisebb a tér, ahol tényleg működik. Simán lehet, hogy öt centire már nem jó.

Másfelől a frekvenciákat még csak-csak rendbe tudja rakni, de a fázisokat nem nagyon. Négyutas dobozt írsz, ott különösen nehéz lehet ezt kezelni. Én mindkettőt bevetném, aktív módban jobban lehet EQ-z ni is.

Az akusztikai problémák is csak egy bizonyos szintig kezelhetők vele.

(#8012) turho válasza Ear001 (#8011) üzenetére


turho
őstag

Rengeteg DIRAC Live véleményt is olvasgatok most, állítólag kevert módot használ, idő, fázis-és frekvenciakorrekciókat is. Ahhoz mondjuk kellene egy valamilyen miniDSP kütyü.

Azt nem tudom, ehhez képest mennyivel rosszabb lenne (és hogy mennyire stabil rpi4-en) a REW mérés utáni beimportálás a Camilla DSP (Fusion) bővítménybe.
/Főleg amiatt, hogy a VOLUMIO önmagában sem egy beton stabil program - nálam legalábbis).

(#8013) Ear001 válasza turho (#8012) üzenetére


Ear001
addikt

Bármilyen DSP rettentő számításigényes. Ha azt is akarsz használni, az biztos, hogy az rpi nem lesz gyorsabb.

Persze, valamit csinál a fázisokkal minden ilyen program, de mit. Egy rendes, megismételhető hangdoboz fázis görbéhez olyan mikrofon kell, amin inkább hét számjegyű árcetli van, mint hat.

(#8014) turho válasza Ear001 (#8013) üzenetére


turho
őstag

Azért kérdeztem, hogy első körben próbálta-e már ki valaki pl. akár a REW-UMIK-1-Import Volumioba szintet.
A keret véges, tapasztalatok+stabilitás érdekelne.

(#8015) :AMF:


:AMF:
senior tag

Lelövik a mysqueezebox.com-ot, így megszűnik minden, az oldalon keresztül eddig hitelesített streaming szolgáltatás (Deezer, Tidal, stb) használata.

[ Szerkesztve ]

(#8016) Polllen válasza :AMF: (#8015) üzenetére


Polllen
nagyúr

Szomorú. :O

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#8017) Panthera válasza :AMF: (#8015) üzenetére


Panthera
őstag

Köszi az infót. :(
Akkor az LMS-re becsatolt fiók akár törölhető is a szerverről. Remélem másra nincs hatással, egyes beállításokat szinkronizált a felhőbe (pl. DAC).

[ Szerkesztve ]

(#8018) tibor72 válasza :AMF: (#8015) üzenetére


tibor72
tag

Daphile-t használtam, de már megvan az utód, hangban nálam jobb, LibreELEC Generic 11.0.5 Tidal pluginnal, ami nekem nem ment egyszerűen, de fent van, és elégedett vagyok vele :K (a natív felbontás is jobb, mint Daphile esetén, lehet ez is hozzájárul a az eredményhez, de merev lemezen lévő, ugyan azon a fájlok is jobban szólnak LibreELEC alatt)

(#8019) :AMF: válasza tibor72 (#8018) üzenetére


:AMF:
senior tag

Nálam mini pc-n fut az LMS szerver, Raspberry pi 3b+ és Allo Digione pároson pedig Picoreplayer. Deezer-t használok. Egy ideje nézegettem a Wiim Pro-t a fentiek helyett, asszem adok neki egy esélyt. :)
Most nézem, hogy Kodi alá van Deezer plugin is. Ha megjött a Wiim, teszek egy próbát a Kodival a raspberry-n.

(#8020) tibor72 válasza :AMF: (#8019) üzenetére


tibor72
tag

Jó választás, habár több helyről azt olvastam, hogy a pro plust jobbnak ítélték szinte kivétel nélkül, pusztán a kapott hang alapján. A DAC része különböző, ez biztos. Saját tapasztalatom nincs ez ügyben, de mindenképp követem azt a vonalat is.

(#8021) :AMF: válasza tibor72 (#8020) üzenetére


:AMF:
senior tag

PCM5121 van a Pro-ban, AK4493 a Pro Plusban. Olvastam én is a különbségekről, de nekem csak a streamer részre és a coax kimenetre van szükségem, külső dac-om már van. Illetve az applikációs vezérlés talán kényelemben hoz valamit.

(#8022) s4tch válasza tibor72 (#8020) üzenetére


s4tch
veterán

Ahogy :AMF: írja, csak akkor van különbség a kettő között, ha a belső dacot használod. Nekem sima Pro van, a belső dacja ugyanaz, mint ami a Miniben van (olyan is volt itthon); gyenge felbontású rendszert kiszolgál, de már egy belépő külső dac is többet tud. A Pro Plust nem hallottam. Mindenesetre ha van egy coax bemenetes dacja az embernek, akkor szerintem már jobb választás egy Wiim Pro, mint a málnával bűvészkedés. Utóbbit imádtam, szívesen játszom vele most is, de a Wiim egyszerűen kiforrottabb élmény: gyors boot, tökéletes stabilitás (sok hónap alatt nulla problémám volt a Minivel és a Próval), jó app, komoly szolgáltatás-kínálat (tidal connect, spoti connect, deezer, amazon, vtuner, dlna/upnp, a Próban chromecast). És állítólag lineáris táppal még lehet dobni a Pro hangján. Ügyes cucc.

(#8023) Panthera válasza tibor72 (#8018) üzenetére


Panthera
őstag

Az LE-t vezérled telefonról? Mivel lehet?
A BubbleUPnP-hez már volt szerencsém, egyik barátomnak konfiguráltam be egy NUC-ot vegyes tartalomfogyasztáshoz.
Nekem a Daphile vált be nagyon, külön jó dolog a Squeezer is.
A Volumio nem tetszett, az LE-t alkalmanként filmezéshez használom. Az még nem jutott eszembe, hogy a kettőt összevonjam esetleg.

(#8024) :AMF: válasza s4tch (#8022) üzenetére


:AMF:
senior tag

Egy TMP tápom van az Rpi-hez, gondolom a Wiim sem fogja húzogatni a száját, ha megörökli. :)

Panthera: A Volumio nekem sem tetszett, bár én a 2-es verziónál abbahagytam a kísérletezést. A Kodi vezérléséhez keress appo(ka)t, az LE csak a Kodi-t futtató minimál OS.

Az egyik mini pc-re raktam Linuxot és felraktam a Deezer app-ot. Ha fut az app, a telefonon működik a Deezer Connect, tudom vezérelni a pc-ről történő lejátszást. Ha USB-s dac-om lenne, lehet megelégednék ennyivel is, ingyen van. :) Teszek egy próbát az Rpi-s Kodival is.

(#8025) s4tch válasza :AMF: (#8024) üzenetére


s4tch
veterán

Deezer connect működik Pi-n is. Androidot kell rá tenni, csak nem a tévés verziót. Jó móka az is.

(#8026) tome0001 válasza s4tch (#8022) üzenetére


tome0001
senior tag

Ezt én is csak megerősíteni tudom. Két hónapja cseréltem le a Pi4+Hifiberry Digi+ Standard kombómat egy Wiim Pro-ra. A Marantz erőlködőm DAC-jának hangja nekem nagyon bejön, ezért nem is akartam többet kiadni a Pro Plus-ra, mert COAX-on viszem a jelet az erősítőbe.
A volumio sokat fejlődött az utóbbi 1-2 évben, de a Wiim appja nagyon átlátható, gyors, logikus, 2-3 hetente frissül és összességében szerintem sokkal jobb mint a Volumio.
Én személy szerint a Volumio Premium-ot csak a tidal connect miatt tartottam, és így a Wiim-et használva, meg tudok spórolni évi 70€ volumio előfizetési díjat, amit inkább beforgattam a Wiim vételárába.
Én egy IFI Power 5V-al hajtom meg a Wiim-et, és tényleg szépen muzsikál, de az hogy ez mennyit dob a gyári tápjával szemben, azt nem tudom sajnos, mert 0km-es kora óta az IFI-t használom.
A Wiim Pro-t én is maximálisan ajánlani tudom!

(#8027) bala6120


bala6120
senior tag

+1 a Wiim Prora.
Az előttem lévő hozzászólásokat csak kiegészíteném, hogy ha valakinek fontos az MQA, kiküldi coaxon és optikain is a DAC-nak.

(#8028) Ba cy lus válasza bala6120 (#8027) üzenetére


Ba cy lus
őstag

Mindkettőn? :Y

(#8029) bala6120 válasza Ba cy lus (#8028) üzenetére


bala6120
senior tag

Igen :)

(#8030) Ba cy lus válasza bala6120 (#8029) üzenetére


Ba cy lus
őstag

Még nem próbáltam MQA-t, azért kérdezem. Eddig azt hittem, elég hozzá egy koax kábel.

(#8031) s4tch válasza bala6120 (#8027) üzenetére


s4tch
veterán

Ezzel csak annyi a gond, hogy kevés dac tud optikán mqa-t dekódolni.

Mindegy, időszakos a probléma, pár év múlva csak a formátum emléke lesz velünk.

#8026 tome0001: "a Volumio Premium-ot csak a tidal connect miatt tartottam"

Nem teljes körű megoldásként fel lehet ezt tenni ingyenes volumio mellé:
https://github.com/GioF71/tidal-connect

(#8032) Balerik válasza s4tch (#8031) üzenetére


Balerik
aktív tag

Azt nem tudod véletlenül, hogy a MQA kódolást hogyan lehet ennél a megoldásnál (GioF71) bekapcsolni?

Elmúlik.

(#8033) bala6120 válasza s4tch (#8031) üzenetére


bala6120
senior tag

Tudom, csak kiegészítésként írtam, de jeleztem is.

(#8034) tibor72 válasza :AMF: (#8021) üzenetére


tibor72
tag

Nekem pont a kimenetek miatt egyenlőre kiesik, mivel USB a preferált Amanero kártya miatt és erről nem vagyok hajlandó lemondani. Dual PCM1792 DAC-ot használok, és nincs I2S csatlakozáson kívül más lehetőség, viszont az Amanero-val pont jó.

(#8035) tibor72 válasza s4tch (#8022) üzenetére


tibor72
tag

Osztom a "málnás" részt, pedig nem volt, és úgy néz ki, ki is marad az életem ezen területéről. Ez nekem a "TV Box-os rész" ami szintén ARM, nem rég egy Mi Box-ot probáltam ki USB Audio Player Pro app-al, kicsi, gyors, kényelmes. Viszont hangban, az átlagostól csak kicsit jobb.
Egy jó tápegység sokat dobhat.

(#8036) tibor72 válasza Panthera (#8023) üzenetére


tibor72
tag

Nem, lehet majd egyszer kíváncsiságból BubbleUPnP-vel kipróbálom, de megvagyok nélküle, ha bár a kényelmet én is szeretem.
Nekem is a Daphile kedvencem volt, a Volumio 1TB-nyi zenémbe fájt, soha nem fog kiderülni mi nem tetszett neki, de olvashatatlanná tette a tartalmat, nem lettünk barátok.
Ha összevonni nem is, de egy próbát megér, persze filmre másik eszközt használok, viszont hangban, külső eszközt beállítva, nálam nagyot dobott minden tekintetben a Daphile-hoz képest.

(#8037) s4tch válasza Balerik (#8032) üzenetére


s4tch
veterán

Nem próbáltam, nem tudom megerősíteni, hogy működik-e. Mindenesetre a config résznél leírt módon kezdenék hozzá:

cd $HOME/tidal-connect
bash configure.sh -c true

Ez is a régi ifi-tidal-connect megoldást használja, aminek nincs nyilvános dokumentációja, úgyhogy csak tipp a fenti ötlet.

(#8038) Balerik válasza s4tch (#8037) üzenetére


Balerik
aktív tag

Köszönöm. :R Kipróbálom.

Elmúlik.

(#8039) bala6120


bala6120
senior tag

Roon Early Acces Tidal Max kompatibilis.

(#8040) :AMF: válasza :AMF: (#8015) üzenetére


:AMF:
senior tag

Érdekes, mióta megjött a hír, hogy lelövik a mysqueezebox szerverét (már nem elérhető), nagyon felpörgött az LMS Community. A Tidal és a Qobuz már elérhető 3rd party pluginként és a Deezeren is dolgoznak. [link]

(#8041) Polllen válasza :AMF: (#8040) üzenetére


Polllen
nagyúr

Helyes. :K

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#8042) contaxg válasza :AMF: (#8040) üzenetére


contaxg
veterán

Haha! Érdekelne honnak lehet ez a plug-in? A lejátszóm sqbox alapú és már egy jó ideje önálló Tidal és Qobuz plug-inje van.

A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.

(#8043) :AMF: válasza contaxg (#8042) üzenetére


:AMF:
senior tag

Eddig is volt plugin, de a hitelesítés a mysqueezebox szerveren keresztül történt, amit most lekapcsoltak. A linkelt fórumon ott van amúgy minden infó, nincs semmi "haha", ha érdekel, elolvashatod. A szolgáltatókat keresték meg, illetve a szerver lekapcsolásáról szóló hír után kérték, hogy minél többen írjanak a szolgáltatók supportjának/fórumaira, hogy működjenek együtt a fejlesztőkkel (az egyikük Logitech alkalmazott). A Deezerből elég nehéz kiverni a szükséges api-t, de úgy tűnik megoldódik az is. (Először megvonták a vállukat a Deezernél, de egyre többen írták a fórumain, hogy lelépnek más szolgáltatóhoz. Ennek hatására meggondolták magukat.)

(#8044) contaxg válasza :AMF: (#8043) üzenetére


contaxg
veterán

A Deezer már megy az én gépemen, szóval tényleg csak időkérdése, hogy más SQBox-on is menjen

A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.

(#8045) :AMF: válasza contaxg (#8044) üzenetére


:AMF:
senior tag

Milyen lejátszód van?
Most írta a fórumon a fejlesztő, hogy a jövő héten jelenik meg a Deezer plugin.

(#8046) contaxg válasza :AMF: (#8045) üzenetére


contaxg
veterán

InnuOS

A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.

(#8047) :AMF: válasza contaxg (#8046) üzenetére


:AMF:
senior tag

Meglepett, hogy az InnuOS 2.0 gyakorlatilag egy LMS + squeezelite (audio részt illetően), némi felhasználóbarát saját fejlesztésű púderrel. Ügyesen látták meg a benne rejlő lehetőséget, mert nagyon stabil és jó a hangja. Viszont a Logitech eléggé elengedte a kezét az utóbbi időben, aminek lassan meg is lett az eredménye.

(#8048) csergyuri válasza tome0001 (#8026) üzenetére


csergyuri
tag

Hasonló nálam is a helyzet. Anno három málna volt a lakásban volumio premium előfizetéssel, de kicsit átvariáltam és most egy chromecast audio a hálóban és egy wiim pro a nappaliban tökéletes az igényeimnek. Igaz, hogy az analóg hangot egy ifi zen one signature és egy SLMLS sanskrit tolja tovább az erősítőknek.
Egy pi4-et meghagytam offline DSD lejátszásnak ingyenes volumioval, bár lassan lehet azt is elengedem. Wiim abszolút beváltotta a hozzáfűzött reményeket, nem kizárt hogy majd a másodrendszerembe egy wiim amp mindenes kerül.

(#8049) contaxg válasza :AMF: (#8047) üzenetére


contaxg
veterán

Tényleg jó cucc. Roon szerver is van rajta, de szerintem sokan le kapcsolják (mint én is) mert jobb a squeezebox rendszer hangja. Néha azért beröffentem a Roon-t de egyedül a Roon rádió ami vonzó maradt abban a rendszerben.

A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.

(#8050) turho


turho
őstag

Sziasztok!
Nem tudom, mennyire fér bele a topic keretébe, de 1 éve hajt a kíváncsiság, és szereztem regy MiniDSP SHD STUDIO-t UMIK-1 mikrofonnal. Célom a hangzás finomhangolása, illetve van benne egy majdnem teljes értékű, Tidal connect-et is tartalmazó Volumio (bár 3 hónapja építettem egy kijelzős rpi4 free Volumio-s streamert, ami a programhibák ellenére kiváló).
Az lenne a kérdés, használ-e valaki ilyen kütyüt, a Volumio része mennyire jó. Illetve, hogyan a legcélszerűbb elkezdeni a telepítését, van jó tutorial? Illetve, ha màr DIRAC LIVE, azt a rendszert használja valaki?

/Hab lenne a tortán, ha a miniDSP SHD Studio rendelkezne HDMI kimenettel, mint az RPI4, mert akkor használhatnám talán egy kijelzővel is - de gondolom hogy ez hekkeléssel is elérhetetlen...)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.