- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
kriszpontaz
veterán
Akkor miért van a telepítő DVD-n Saucy-ra utaló mappa stb.? Mire épül?
(#15798) megema: A Cinnamon verziót teszteltem az adatlapomon szereplő konfiggal, plusz feltettem egy Celeron D + 1GB RAM + ATI 9600 XT 256MB gépre, és azon is szépen elketyegett. HD videókat szépen vitte, játékokat telepítgettem rá (Torchlight, stb.) azok is szépen futottak. Minden kézre áll benne, jobban bejön mint az alap Ubi, pedig eddig csak azt használtam.
A gyenge gépen a Lubuntu, Xubuntu telepítő valamiért live módban képet sem adott, ezzel semmi gond nem volt. -
megema
őstag
válasz
kriszpontaz #15794 üzenetére
Épp ezt akartam megkérdezni, mielőtt még nagyon belaknám a gépet...
Tegnap megfordult a fejemben, hogy ha nem lenne 5 TB-nyi ext4 partícióm, raknám is fel valamelyik Windows-t (legálisan)... Nyilván hirtelen felindulásból, mert nem lenne megoldás több szempontból sem. De az biztos, hogy sok gondtól kímélném meg magam és időt spórolnék.
Milyen gépen próbáltad? Nekem az elsődleges az XBMC (Ivy GPU gyorsítás, 24p, autologin XBMC felülettel) és az SMB hibátlan működése lenne, minden egyéb másodlagos.
Van javasolt / nem javasolt változat a különböző GUI-k közül, vagy mindegyik rendben van?
-
Cyrin
addikt
válasz
kriszpontaz #15794 üzenetére
Nem arra épül
-
kriszpontaz
veterán
válasz
megema #15793 üzenetére
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem kezd tele lenni a hócipőm az Ubuntu-val...
Ezért próbálgattam végig hétvégén az összes általam ismert Linux verziót, és a Linux Mint 16-os vitte a pálmát. Nagyon jól összerakott rendszer. (Tudom hogy 14.04-es Ubira épül, de akkor is
)
-
megema
őstag
válasz
megema #15785 üzenetére
A csatolás részét én néztem be, de kicsit fura volt az egész. Parancssorból nem hagyott másolni sudo cp-vel sem, viszont gondoltam egyet és sudo-val indítottam el a Nautilus-t. Úgy semmi baja sem volt...
14.04-gyel más is tapasztalja az alábbiakat?
- TV képernyőhöz igazításra van állítva, XBMC gui rendesen jelenik meg (Ubuntu is), de egy valós full HD (1080 soros) mkv-t függőlegesen összenyom, vízszintesen meg megnyújt. Át kellett állítanom az egyik arányállító opciót 1.00-ról 0.95-re, és úgy normálisan jelenik meg.
- SMB nem működik normálisan. Ugyanúgy bekonfigoltam, ahogy korábban 12.04-en, és nem fogadja el a megjegyeztetett felhasználómat (OS X-ről). Délután megnézem másik gépről is, hátha kompatibilitási gond, vagy csak az OS X szórakozott...
xRDP-t használ valaki? 12.04 alatt fel kellett rakni a gnome-fallback gui-t, majd egy .xsession fájlban beállítani, hogy azt is használja, és működött is. 14.04 alatt továbbra is pontozott háttér fogad egy x egérmutatóval. Ahogy olvasom másik gui-t kéne felrakni, majd kipróbálom...
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem kezd tele lenni a hócipőm az Ubuntu-val...
-
Foose
addikt
Sziasztok! Egy kérdés. Adott egy alap 12.04-es ubuntu rendszer. Csináltam róla mentést (visszaállítási pont) systemback-el,sajnos azóta rendszert frissítettem,eltűnt a systemback,de végül vissza tettem a korábbi rendszert. Nyilván a mentést csak azzal tudom visszaállítani. Kérdés,ha most van a 12.04-en egy kezelőfelület,és így csinálok mentést,akkor a felületet és annak beállításait is menteni fogja? A felülettel együtt állítja vissza,ha visszaállítást csinálok?
-
törölt tag
Van olyan billentyű parancs indításkor, mint a WIN esetében az F8 pl, ahol VGA módot és egyebet lehet választani? A Lubuntu úgy tűnik olyan ATI drivert tett fel a 9600-hoz, ami miatt a vga nem működik. XP alatt nincs baja.
-
megema
őstag
válasz
Ablakos #15784 üzenetére
Dettó. Most szívok vele, hogy rohadna meg...
Most nem azért, de a live Trusty mi a francért csak olvashatóra csatolja fel a meghajtókat? Nem is történik semmi, ha átcsatolom írhatóra. A másik ami érdekes, hogy az újratelepítés opciót választva a Grub-ot tönkrevágja, és még a /var/www mappát is letörli. Törném el a kezét, aki ezt így találta ki.
-
megema
őstag
Sziasztok!
Tapasztalt valaki problémát 12.04-ről 14.04-re frissítés során / után? Nincs időm nulláról újrahúzni a gépet, így jó lenne tudni mi a helyzet... Jelenleg friss 3.11-es kernellel minden rendben van.
Fontos szoftverek: XBMC, SMB, miniDLNA, Plex, LAMP, Avahi, Netatalk, xRDP.
Van bármi probléma (Pentium) Ivy Bridge-nél XBMC-s GPU gyorsítással / 24p-vel? Jelenleg 12.2-es XBMC-t használok, mókolt GPU gyorsítással (wsnipex repo). Iris Graphics GPU-s gépen próbáltam a 13.0-ás utolsó betáját, teljesen jól működött alapból is. Ivy-nál is jó már? Mert akkor azt is felfrissíteném.
-
TyLe
csendes tag
Hello! Valaki le tudná írni egy Ubuntuban kezdőnek, hogyan tudom a Winfast DTV2000H Plus tunerem működésre bírni? PCI ID: 107D/ 6F44
Végigcsináltam az [itt] leírtakat, de nem értem el eredményt. -
-
leslieke
Jómunkásember
Ubuntu 14.04-en ki milyen dlna alkalmazást használ? Már aki használ.
-
Zs0lt
csendes tag
Hello! Valaki tudja, miert van az, hogy ha telepites kozben nem csatlakozok a netre, akkor mindig keptelen feltenni a GRUB-ot es osszeomlik a telepito? (Ha van net, minden ok.)
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
stopperos #15772 üzenetére
Köszönöm!
Ez a disztró brutálisan jó. Még nem láttam semmi hibaüzenetet. Az exFat-ot pöccre kezeli és minden további nélkül engedi a kivételét, az Ubuntu azt nagyon nem szerette, előtte unmount kellett különben dobálta a hibajelentéseket. A Gnome Editiont tettem fel, az is sokkal jobb mint a Unity, ami v14.04-en nálam mindig összeomlott. Persze valamivel bonyolultabb is, de ezt a stabilitás ellensúlyozza.
Sokkal halkabb mint az Ubuntu, szerintem jobban kezeli a dpm-et, csak akkor hajtja a ventilátorokat, ha tényleg szükséges. -
stopperos
senior tag
válasz
Fritz Teufel #15769 üzenetére
No, mégegy Arch linuxos született. Attól még szívesen látunk
-
Viper26
nagyúr
válasz
Aethelstone #15768 üzenetére
Helyre lehet hozni valahogy?
-
Fritz Teufel
addikt
Ubuntu 14.04 LTS le Manjaro Linux GNOME Community Edition 0.8.9 fel. Minőségi változás a szabad életemben. Köszönöm Mindenkinek, aki az Uborka alatt segített nekem. Majd benézek és ha tudok, akkor segítek, amiben tudok.
-
kispx
addikt
válasz
csiben1 #15766 üzenetére
Transmission a neve.
Nyitsz egy terminált, és elkezded gépelni a program nevét, és közben nyomkodod a TAB billentyűt ekkor felkínálja azokat a programokat amiket elérhetsz. Próbáld ki. Nem kell megijedni a termináltól, segít.
Vagy a system monitor alkalmazásnál megnézed, hogy milyen programok futnak.
-
csiben1
tag
Így szépen elindult az újraindítást követően, köszönöm a segítséget
Viszont még egy kérdés. Ha a közeljövőben mondjuk szeretnék elindítatni egy alkalmazást a startup-al vagy a terminálban, akkor honnan tudjam hogy milyen parancsal indíthatom el. Magyarol ez a transmission-gtk honnan jött? A logikát próbálom megérteni..
-
Viper26
nagyúr
Valakinek van ötlete, hogy a pendrive-ra megcsinált ISO miért nem akar boot-olni?
Win8 mellé telepíteném ami SSD-n van,de a Linux külön meghajtóra - HDD - kerülne.
Ilyen esetben (már ha elindulna a telepítés) nem fogja bántani az MBR-t? -
kispx
addikt
válasz
csiben1 #15761 üzenetére
Melyik programot akarod elindítani?
Először terminálban próbáld megnézni ha nem megy. Ott a TAB billentyű nyomkodásával felajánlja az elérhető programokat.
Általában ezekben a könyvtárakban vannak a futtatható fájlok (browse gombbal innen is kiválaszthatod)
/bin
/sbinA többit jól gondolod.
-
csiben1
tag
Ezt most nem teljesen értem
Itt egy kép a startup-ról:[link]
-Gondolom a név-hez tetszőlegesen bármint be lehet írni
-A parancshoz nem tudom mit kell beírni, megpróbáltam a program nevet beírni, de úgy nem indította el a rendszer újraindítása után.
-A megjegyzést szintén tetszőleges, akár ki is hagyhatom szerintemBocs ha értetlen vagyok
-
kispx
addikt
válasz
csiben1 #15758 üzenetére
Általában nem szükséges az elérési útvonalat beírnod mivel a PATH változóban benne van (= Ha kiadsz egy parancsot akkor az ebben a változóban szereplő könyvtárakban keresi + az aktuális könyvtárban)
Szóval elég csak a parancs nevét oda beírnod, nem kell elérési útvonal. Kivéve, hogyha a csomagkezelőt megkerülted. (Ez esetben neked kell tudni, hogy hova telepítetted az alkalmazást.)
-
kispx
addikt
válasz
#10726912 #15757 üzenetére
1) Installáld PPA-ből
2)
A /usr/share/applications/ helyre hozz létre egy seamonkey.desktop nevű fájlt, aminek a tartalma:[Desktop Entry]
Version=1.0
Name=Firefox Web Browser
Comment=Browse the World Wide Web
GenericName=Web Browser
Keywords=Internet;WWW;Browser;Web;Explorer
Exec=firefox %u
Terminal=false
X-MultipleArgs=false
Type=Application
Icon=firefox
Categories=GNOME;GTK;Network;WebBrowser;
MimeType=text/html;text/xml;application/xhtml+xml;application/xml;application/rss+xml;application/rdf+xml;image/gif;image/jpeg;image/png;x-scheme-handler/http;x-scheme-handler/https;x-scheme-handler/ftp;x-scheme-handler/chrome;video/webm;application/x-xpinstall;
StartupNotify=trueA félkövérrel szedett sorokat cseréld a seamonkey indítófájljára és az ikonfájljára.
Szerk.: És a nevére. -
törölt tag
Apró gondom lenne:
Nem szeretem a Lubuntuval települő FireFoxot. A guglikrómot sem. A Sea Monkey-t használtuk, gyorsabb és stabilabb, mint a másik kettő. Letöltöttem, telepítettem is. De csak könyvtárban van meg, nem került az internet eszközökhöz, a firefox és a guglis kereső mellé....hogy tudnám oda tenni az indító ikonját?
Remélem érthető...úgy működik, hogy bemegyek a mappába, a fájlkezelőbe, ahova települt, ott két katt az indító ikonra, kérdi: "sea monkey futtatható fájl. Futtatni szeretné? " kattintok, hogy igen, s megy a Sea Monkey.
Ezt sezertném úgy indítani, ahogy pl az alapból beépült FireFox-ot.
Köszönöm a választ! -
csiben1
tag
Ubuntu 14.04LTS alatt, hol tudom beállítani, hogy egy programot a rendszer indítása után rögtön indítson el. Mind a windows alatt az indítópult.
-
Foose
addikt
válasz
_Dumber_ #15743 üzenetére
Megoldódott a jelszókérés gond,most be tudtam állítani,hogy jelszókérés nélkül induljon. Van egy olyan lehetőség is,hogy "rendszerindító" lehet a grub,a grub2,burg,lilo. (utóbbi kettő nem tudom mi) itt érdemes beállítani a grub-ot? Szerintem nekem sima grub van. Enélkül is jön a grub,azzal nincs baj. Az lehetséges hogy a nem auto indulástól van,hogy a képernyő felbontást mindig vissza állítja fullra?
-
Atlantisz48
őstag
Üdv!
Régebben írtam a topikba hogy az Ubuntu 14.04 LTS nél amikor be bootol akkor csak a háttér jelenik meg, és se a bal oldalt lévő alkalmazások, se a fen lévő tálca nem jelenik meg. Nem tudtam mit csinálni ezért feltettem az Ubuntu Studio-t ami működött rendesen míg a Wifit használni szerettem volna ( Lenovo B590 ), megpróbáltam csatlakozni a Wifi-re és hiába csatlakozott nem volt internet. aztán megszakadt a wifi kapcsolat, aztán megpróbáltam újra csatlakozni, ezt mind film nézés közbe próbáltam, és egyszer csak lefagyott, megakadt a hang mint amikor beragad a magnó, nem tudtam mit tenni így csak a bekapcsoló gomb hosszan nyomásával tudtam kikapcsolni. Utána úgy gondoltan, hogy jó rendben akkor Wifi most nem megy, de legalább a filmet had fejezzem be, ez sikerült is, de miután ki akartam jelentkezni akkor rákattintottam a Kijelentkezés-re és lefagyott a rendszer. Semmire se reagált, így csak az előző módszerrel tudtam kikapcsolni.
Másnap egy csomó más linuxot kipróbáltam, és mindegyiknél gond volt a Wifi beállítás, csatlakozás, és használat. És akkor rátettem tegnap a Kubuntu-t eleinte nagyon tetszett, fel is ajánlotta hogy telepítse-e az Nvidia Driverét, hát fel is raktam, a Wifi ment rendesen. ( Lehet hogy az volt a probléma az Ubuntu Studiónál hogy nem tettem fel a videó kártya driverét ? ) Ma amikor bekapcsoltam a gépet a Kubuntuval akkor nem akart csatlakozni a Wifire, és a hangszóró búgott amikor egy zenét akartam lejátszani. Amikor újra indítottam akkor már nem produkálta ezt a hangot. lehetséges hogy valamilyen hangkártya, meg Wifi drivert kéne telepíteni? Mert már kifogytam az ötletekből. Windows 7 64bit Ultimate-n minden tökéletesen megy. Egyszer sem produkált ilyet.Előre is köszönöm
Üdv:
Zoli -
rolland88
tag
Az mitől lehet hogy a youtube os videók megállnak, és nem nemtölti be őket végig?
Egy lenovo b590es laptop, 14.04 es legfrissebb ubunturól van szó. -
Foose
addikt
válasz
God Vazzeg #15747 üzenetére
Már túl vagyok azon is,néhány napja raktam fel a Xubuntu 14.04-et,nem jött be. Visszaraktam a 12.04-et,most arra akarok más felületet
-
Foose
addikt
válasz
_Dumber_ #15743 üzenetére
Nos, megtaláltam azt a menüt, ahol valóban be lehet állítani azt hogy jelszó kérés nélkül kapcsoljon be a gép, de akármit csinálok,hibaüzit dob, nem lehet végrehajtani vagy milyen szöveggel
most megint mi van?? Egyedüli felhasználó vagyok. Valami jogosultság gond lehet?
-
FіkuszKukіsz
őstag
válasz
assemble #15735 üzenetére
Bocs de ez urban legend.A megbízható forrásból megbízható programok telepítése bármelyik op. rendszerre érvényes.
Ajánlom figyelmedbe az alábbi két linket:
-
_Dumber_
őstag
nos.. be lehet állítani, de kérdés megéri e ezt most Neked.
Jelszó kérés nélkül nem fogja felajánlani a felület választást sem.
Ha meg tesztelni akarsz akkor maradni kell a jelszó ablaknak.Ha meg le akarod törölni a KDE-et , először a régi Unitis ubuntut kell kiválasztani és azon keresztül kell törölni.
Utánna azon kiválasztani a automata bejelentkezést -
Foose
addikt
válasz
_Dumber_ #15741 üzenetére
Mindegy,mert itt nekem magyar,és nem tudom mire gondolsz. Keresgélek,de nem találok olyat hogy ne kérjen jelszót. Valahogy nem jó. Alap ubuntu indul jelszó nélkül,de mióta feltettem a kde felületet,(és ugye teljesen le sem tudtam pucolni) azóta ha kell,ha nem,jön a jelszó kérés. Akár kde-t indítom,akár az alap ubuntut.
-
törölt tag
-
-
assemble
addikt
válasz
#10726912 #15719 üzenetére
Ahogy tudom:
Linux-on nincs fos registry mint windows-nal, ezert nem kell karbantartani sem
Program meg csak ugy telepul meg, hogy rendszergazdakent explicite engedelyt adsz ergo, ergo a virus sem nagyon letezo fogalom, ameddig megbizhato forrasbol telepitesz megbizhato programokat. -
Foose
addikt
válasz
_Dumber_ #15731 üzenetére
Most az van,hogy ugye nemrég a lentebb írt parancsokkal elvileg lepucoltam a kubuntu és xubuntu felületet,de ott vannak,induláskor jelszót kér.... mondom megpróbálom megint felrakni a kubuntu felületet,és ott kikapcsolni a jelszó kérést. Indul is,(hogy hogy,ha terminalban töröltem??????) de nem magyar. Próbálom a magyart összeszedni hozzá,de sem parancssal,sem letöltött fájllal nem megy. Ergo most életre akarom kelteni a kubuntu felületet,de nem magyar. LEfuttattam az install parancsot,végig is zongorázza,de nincs magyar nyelv. Egyszerűen nem vágom. 12.04 ubuntun meg ugye nem indul a synaptic. Gondolom erre írtad a tanácsot. Lefutott a parancs.
-
gtasystem
őstag
válasz
#10726912 #15728 üzenetére
akkor még nem volt fent semmi, végül azért lett a clam mert az van a szoftverközpontban és csak annál nem kaptam semmi riasztást telepítéskor..
amúgy nem rossz csak egyszer kell beállítani aztán el is lehet felejteni..
a felületét nem sikerült csak frissíteni, arra nem bírtam rájönni hogy azt hogyan lehet de végülis nem ez a lényeg és úgyse nézegetem.. -
Foose
addikt
Valami nem kóser
Gép bekapcskor jelszót kér,és a kubuntu felület üdvözlő logója jön,az nem gond hogy jelszót kér,de miért kéri?? Mert a 12.04-nek meg van adva hogy enélkül induljon. Viszont nem tudom eltávolítani sem a kubuntu felületet,sem a xubuntu felületet. Most is ott vannak bejelentkezéskor. Próbáltam most a synaptic-al,de nem tudom miért,jelszót kér indításkor. Megadom a jelszót,és nem indul a synaptic.
-
Foose
addikt
válasz
stopperos #15725 üzenetére
Beállítottam hogy gyenge felbontás,lassú proci,de így is gázos volt a működése
Pedig tetszett. Néztem a beállításait,az volt beállítva rajta,meg lehetett volna valami xender is... Most találtam rá épp az autoremove parancsra,bár mint lentebb írtam,a kubuntu-desktop remove-al már lepucoltam. De bejelentkezéskor ott volt a lehetőség hogy az induljon. Most a xfce felületet is töröltem megint,hátha már jó lesz.
-
stopperos
senior tag
válasz
gtasystem #15724 üzenetére
Windows-hoz szokott emberek szokták a gui-t hiányolni hozzá, mert az nincs alapból. A parancssorba is bele lehet rázódni, de clamtk elég jó szokott lenni.
Én is felraktam most, kíváncsi vagyok talál e valamit.Foose: Nekem egyik másik desktop gépemen Radeon 9600-al használom (Home gépem az adatlapról). Ott simán megy a gyorsítás. Szerintem az a 9250-es kikívánkozik, nekem is itt van egy azt asztalon, még PCI portos, de nagyon lassú volt a desktop vele.
-
stopperos
senior tag
A kubuntu-nál lehet állítani hogy a vizuális megjelenítésekhez milyen gyorsítást használjon. Szerintem alapból szoftveresen van, azért olyan lassú. Azt hiszem a 12.04-ben még benne van az OpenGL 1-es gyorsítás, ami neked kell. Válts át, és próbáld úgy.
Teljes desktop környezetek eltávolításában szerintem a google tud majd segíteni, mert van pár olyan kulcs csomag amit ha eltávolítasz, akkor mindent visz. Illetve ehhez kapcsolódóan, a sudo apt-get autoremove nem ad ki egy halom csomagot? Mert elvileg ha leszedted a kubuntu-desktop csomagot, akkor minden csomag, ami annak nyomán települt automatikusan, azokat fel kellene kínálnia eltávolításra. -
gtasystem
őstag
válasz
stopperos #15722 üzenetére
épp most raktam fel a Clamav-t kíváncsiságból és kapásból 4 gyanús elemet talált, szóval nem árthat azért linuxon sem a vírusirtó..
kicsit nehézkes ez a clam, de lehet automatizálni..
avg-re avast-ra comodo-ra gyanús elem riasztást kaptamúgyhogy inkább nem is telepítettem egyiket sem..
-
Foose
addikt
Na szóval,12.04-re felraktam a KDE felületet,de öli a gépem
Nem bírja,hiába vettem le minden vizuális vackot. Adtam neki egy sudo apt-get remove kubuntu-desktop parancsot,de nem szedte le. Ha kijelentkezek,akkor a választható felületek között ott van,gép restart után is. Feltettem a xubuntu desktopot is,de az meg üres GUI-val jön,mindent nekem kell megcsinálni,amihez sajnos se időm,se szakértelmem. Így pucoltam azt is,de ez is ott van bejelentkezéskor. Mit rontottam el?
-
stopperos
senior tag
válasz
#10726912 #15719 üzenetére
Igazából nincsenek karban tartó eszközök nagyon. De nem éreztem szükségét sosem.
Vírusirtóm nincs a desktop gépen, pl itt egy link amin össze vannak foglalva a lehetőségek: [link]. Az egyik szerveren, ahol a home könyvtárakat tároljuk ott van egy ClamAV. Illetve azt hiszem a nod32-t rakott fel pár felhasználó magának régebben. -
assemble
addikt
válasz
#35202114 #15710 üzenetére
Errol jut eszembe: cinnamon-bol meg nem jott stabil trusty-hoz ugye?
Ennel a reponal ezt irjak:
"This PPA will not be receiving any new updates.
You can now install cinnamon from the official Ubuntu repositories."Viszont a hivatalos repokban is ami van, az trusty-hoz meg nem jo, csak regebbiekhez, trusty-hoz csak a nightly channel-en ami van, az jo egyelore...
-
törölt tag
válasz
elem67 #15707 üzenetére
elem67stopperos:
Köszönöm a válaszokat. Tegnap feltelepítettem a Lubuntut, ha van ettől kisebb hardver igényű op.rendszerük, azt szívesen fogadom, mert nekem a minél nagyobb gyorsaság a cél, legközelebb azt teszem fel! Természetesen a felhasználhatóság rovására ne menjen...de nem érdekel a külcsíny, böngésző működjön akadás mentes filmnézéssel, videóklipp nézéssel, s pl a skype is menjen rajta, mint a vihar.
Egyébként olyan, amit vártam: megy, van egy csomó idiótasága, amit meg kell szoknom, és működik, gyors...De nekem a gyorsaságból sosem elég. S persze semmit nem tudok róla, na de egyszer kell ezt is megtanulni.
Kell egyébként valamivel karbantartani ? CCleaner jellegűre gondolok...van beépített hdd karbantartó progija is? Vírusirtó menyire szükséges, szoktatok tartani itt is egy AVAST-ot pl? -
Phvhun
őstag
Hogyan tudok egy grafikus felület nélküli vps-en futó ubuntura feltolni valami grafikus felületet, és elinditani rajta egy teamviewer-t, vagy egyéb távirányitós progit?
Van hozzá ssh-m meg minden ami kellhet.
Más: Az ubuntu gnome disztró mennyire számit jónak stabilitás, megbizhatóság etc.. szempontjából?
-
_Dumber_
őstag
Azért kérdeztem, mert valami LXDE, vagy Lubuntut emlegettél? Olyasmi rémlik..
Lubuntuhoz képest az Origin Ubuntu egy tehervonat, meg más a koncepció is...
Nem mondom, hogy ez-vagy az jobb vagy rosszabb... a célközönség más.
Gyenge gépre próbáld ki a XFCE felületet. Fel kell tenni erre az Ubuntura ami a gépeden van.
sudo apt-get install xubuntu-desktopHa bejön, akkor javaslok egy clean installt a Xubuntu iso-val. (persze /home marad)
Szerintem teljesítményéhségben a következő a sorrend:
Lubuntu (LXDE), Xubuntu (XFCE), Kubuntu (KDE), Ubuntu.
Közöttük (talán XFCE szintjén ) elhelyezhető a Mint - CinnamonÉn már rég leszoktam a *buntu vonalról, de kezdőknek szerintem tökéletes (én is ott kezdtem)
-
Foose
addikt
válasz
_Dumber_ #15713 üzenetére
Hát mittudomén mi a neve
Az alap,a gyári van fent.
Aham,tehát maradnak a progik,csak cserélheti. Ez így jó. Szóval érdemes ezen a gyenge gépen felrakni? Mert a kezelőfelület nekem nem nagyon tetszik,xubuntu alatt viszont tetszett. Csak a rendszer nem jött be
Akkor lesz egy 12.04-em KDE felülettel? Mondjuk ha gyorsabb lesz,az nekem pont jó lenne a gyenge hardwer miatt.
-
törölt tag
Akkor talán még ez: MATE 1.6 RELEASED, INSTALL IT IN UBUNTU [GNOME 2 FORK]
-
_Dumber_
őstag
most mi van fent? Origin Ubuntu?
Mert ahhoz képest minden csak gyorsabb lesz
A leírt KDE paranccsal kapsz egy KDE windows managert, sok új programot és az alapártelmezetteket is kicserélheti.
Azért írtam, hogy "..heti", mert pl pont a böngészőt nem biztos, hogy ki is fogja. Illetve a régit semmiképpen sem törli le, de az alapértelmezést kicserélheti. (amit persze egy mozdulattal visszaállíthatsz).Ja... a régi programokat semmiképpen sem törli le, úgyhogy bátran próbálkozz.
-
törölt tag
-
Foose
addikt
Sziasztok! Szeretnék valami használhatóbb felületet 12.04-em felülete helyett. De azzal csak a látvány változik? Vagy a programok is? Mint ha rendszert raknék fel? A xubuntu felülete egész jó szerintem,de csak a kezelhetőség lenne a lényeg,rendszert nem akarok cserélni
KDE? Vagy xcfe? És hogyan? Azt már megtaláltam,hogy pl kde felület az apt-get install kubuntu desktop paranccsal megy fel,de ez megváltoztat olyat is,hogy pl az alap böngésző a firefox lesz...? Érti valaki mit szeretnék?
-
-
törölt tag
Üdv mindenkinek!
Egy AMD Sempron 300+-os ddr1 1giga ram, vga ati 9600 pro-val szerelt gépre akarok telepíteni Ubuntut.
Két kérdés van.
Az első: Lubuntu mehet, elegendő? netezésre (fészbuk), filmnézésre van használva a gép.
Második: Ha letöltöm a Lubuntut (vagy mást, a Lubuntu már lejött), akkor egy ISO fájl van a hdd-n. Ezt a lemezképet beteszem az emulátorba, ezután teljes lemez másolást kell csinálom Boot cd készítéshez?
Köszönöm a válaszokat, a cél a gyorsaság és a stabilitás a fentebb felsorolt tevékenységekhez!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Path of Exile 2 early access kulcs
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- BESZÁMÍTÁS! ASRock X570 R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RX 7800 XT 16GB Fractal Design Meshify 2 850W
- BESZÁMÍTÁS! Asus B360M i7 9700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650 XT 8GB ZALMAN N4 600W
- Tenda RX2 Pro Wifi6 Router
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3047, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest