- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
Nem talalja a gepem a Canonical repokat frissiteskor. Folyton 404-es hibat dob.
Hiba http://security.ubuntu.com raring-security/main Sources 404 Not Found [IP: 91.189.91.13 80]
Mi lehet a gyikja? -
N0zer0
senior tag
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
ubyegon2 #16896 üzenetére
Ebben az értelemben inkább gondolatmenetet jelent, amit inkább megérteni kell, mint végigolvasni. Egyébként nem szakmai szó, szerintem is inkább magyarul kellett volna írni
Mindegy, legalább tanultál egy új szót ;-)
Egyébként sokan a topik-ra is használják, miközben a kész szó nem szinonimái egymásnak vagyis hibás a használata -
válasz
Kendek #16883 üzenetére
Systemback a király! MINT- en ugyan egész használható a backup, de a Systemback mindíg felkerül!
Kár, hogy csak Debian alapúakra van.(#16884) N0zer0 Az idő az igen jó tényleg, arra gondolsz, hogy páran napszúrást kaptak?
thread nem tudtam mit jelent, ezért rákerestem és még így se értem miért emlegetik többen is!? Trendi nem-magyarul írni a szál- at?
na ezt biztosan jól elmagyarázza majd valaki az 1bites agyamnak -
Benex
senior tag
Akadt egy kis gondom dual boot-al. Amikor létre hozom a /partíciót primary-ként akkor ami marad partíció arra azt írja hogy unused és nem tudok vele semmit csinálni, mit rontottam el?
-
BoB
veterán
válasz
lionhearted #16890 üzenetére
EFI: persze, ha UEFI, tudom.
-
N0zer0
senior tag
válasz
lionhearted #16890 üzenetére
Majd ránézek. Igazából nincs fent semmi különleges, csak frissítések (gondolom a régi fájlokat is megtartja), meg egy rakat program, közöttük néhány nem túl nagy játék is (Quake1, 2, ilyesmi, persze adatfájlok nélkül, mert azok más elérési úton vannak), meg persze ezeknek a csomagfüggőségei. Egyébként én pont ezt utálom a csomagkezelőben, hogy mindent a root partícióra, a /usr-be tol, ha a fene fenét eszik, akkor is, az nem érdekli, hogy adott esetben egy másik partíciót 100x annyi hely van. Pedig nyugodtan csinálhatná, és én adom meg neki, az /usr-be meg csak és kizárólag linkeket csinál, így azok a programok is megtalálnák, amelyek ott keresnék.
Egy anomália van csak nálam, fent van a TeXlive DVD változatban és a texlive-full csomagból is, ez a kettő kapásból együtt 6-7GB, majd a DVD-set leveszem. Amúgy lenne fent helyette más, mert sok programot telepítek, próbálgatok, van fent bőven minden, és a legtöbb bizony kell is. Így is van pár program és játék, amit portable módban használok, egy saját mappából, legfeljebb újratelepítéskor a home mappa mentéséből a konfigfájlaikat visszamásolom.
Azt is hozzá kell venni, hogy a 64 bites rendszer foglalása nagyobb, mert néha ugyanannak a csomagnak a 32 bites és 64 bites verziója is kell.
-
válasz
N0zer0 #16886 üzenetére
Csak félve merek újra a nevedhez védjegyezett threadhez hozzászólni, de 3 Ubuntu alapú rendszerem root partíció (a fő: 7,9GB, laposnál minden egyben ~7GB, homeszerver / desktop 6,9GB) alapján mondhatom, hogy fő rendszerként sem esznek olyan sokat.
Ajánlom, hogy te is less rá, hogy mi foglal annyi helyet, ha itt mindenki azt állítja, hogy nevetséges helyen elférnek. Persze, ha fennmarad 120 kernelverzió, vagy a PlayOnLinux miatt ezernyi elzárt wine, akkor persze elkezd fogyni a hely, semmi kétség.@bob.zxr: Van olyan rendszer (pl. az Ubuntu
), ami simán feltelepíthető formázás nélkül, és megmarad a régi home, még ha egy partíción is van az egész. Nem a GPT-hez kell boot, hanem az UEFI-hez kell EFI partíció. GPT-nél és legacy bootnál csak arra kell figyelni, hogy a Grub stage 1.5 hol fér el, mert az MBR és a GPT header méretbeli különbségei miatt nem (mindig) fér az első partíció elé.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Fritz Teufel #16887 üzenetére
Nekem ilyen:
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda 8:0 0 465,8G 0 disk
├─sda1 8:1 0 100M 0 part
├─sda2 8:2 0 73,2G 0 part
├─sda3 8:3 0 34,2G 0 part /
├─sda4 8:4 0 1K 0 part
├─sda5 8:5 0 97,7G 0 part /Data
├─sda6 8:6 0 211,8G 0 part /Archive
└─sda7 8:7 0 48,8G 0 part /homesda1, sda2 az W7
-
N0zer0
senior tag
Nem, épp ellenkezőleg, inkább azoknál, akiknek tetszik az avatarja. Én is csak egyszer cseréltem le, de ez sem tetszik, jobb viszont még nincs.
Méretezés ügyben pedig a ráhagyás híve leszek mindig is. Azt is vegyétek figyelembe, hogy egy Ubuntu/Mint és ahhoz hasonló disztrónak mindig is több hely kellett, mint egy Arch/Gentoo típusú minimállegónak, amire tényleg csak azt teszel fel, amit te akarsz, nem lesz mellette sallang. Sokkal rosszabb véglet az, hogy ha 0 a helypocsékolás, de mégis túlzottan megtelik a root. Mindegy, 30GB elég lehet elsőre, csak gondoltam leírom a másik szemszöget is.
-
BoB
veterán
válasz
N0zer0 #16881 üzenetére
Ha visszább olvasol, látod hogy én is írtam lehet több 30-nál, de én nem adnék többet. Annyit állít amennyit akar.
Látom azokról beszélsz avatár címzéssel, akiket nem szeretsz annyira. Az a baj nem tudok így vissza címezni mert Te szoktad cserélgetni
Egyébként meg azért kell a sok tárhely hogy a különféle linux distro-kat tudjam seed-elni
-
-
Ha valakit még érdekel itt, akkor megjelent a Systemback 1.0.1-es verziója is. Ez a Qt5/C++ port második főbb kiadása, pár újítással.
De bake ha belegondolok, hogy honnan indult még innen, sosem gondoltam volna anno, hogy ez lesz belőle.
Ami persze nem olyan sok, de amikor elkezdtem, akkor még nemigazán konyítottam a programozáshoz. -
N0zer0
senior tag
Nem, Gyurmafigura kivételes misztikum, ő még kéz nélkül is linuxozik, sőt Archozik, és 3,5TB-os tárat úgy tölt meg, hogy a jogvédőktől sem fél (mikor én 1,6TB-nál meg fosok a torrentezés miatt). Én úgy általában mondtam, és talán rosszul fogalmaztam. Nem a felhasználó komolyságát minősíti, hanem inkább ha komolyan GONDOLJA, kizárólagos rendszernek tervezi használni, és biztosra akar menni, akkor nem árthat az 50GB sem, mert azért a root partíció is hízhat, egy csomó minden települ a /bin-be és főleg a /usr-be, aztán a 30GB gyorsabban betelhet, mint az 50. Nem azt mondom, hogy garantáltan mindenkinél be fog telni, de nem szabad úgy járni, ahogy Kapus Vili bácsi a 640KB-tal.
Most őszintén, a kérdezőnek 1TB-os HDD-n most mit számítana a 30 vs 50GB? Mondjuk a 100GB tényleg elég brutális, amit eredetileg neki szánt, de szerintem még az sem olyan lehetetlenül nagy pocsékolás ekkora lemezméretnél. Az az +50GB a gyakorlatban meg sem érződik, ekkora lemeznél nem áll elő az a helyzet, mikor a végén hiányozni fog az adatpartíciót, mert annyira betelik. Főleg, hogy egy kezdő az első rendszerére sokkal több mindent fel fog telepíteni a kísérletezés miatt, mert még nem állt össze neki az alkalmazáspalettája, sok mindent kénytelen bepróbálni.
Tudom, én a szigorúan néző avataros kolléga jóvoltában be lettem állítva hozzá nem értő hülyének, de pl. most nálam a root hozzávetőlegesen 25GB-tot foglal (tényleg nagyon hozzávetőleges commanderös mérés, mert vészmegoldás miatt minden egyben van, a root, a home és az egyéb adatok, meg 5%-ot elrejt a rendszer is), és az előző rendszeremen volt 40 közelében is, mikor sok szar volt telepítve, igaz egyik sem Arch volt. Kalkulálni kell azzal is, hogy nem árt, ha 20% szabad hely marad, úgy kevésbé töredezik a történet (a te 30GB-os korlátod mellett nekem most már csak 16,6% maradna, ami még mindig bőven elmenne, de még hízni fog nálam a történet, és könnyen neccessé válhat). Ma már végleg vége azoknak az időknek, mikor ilyen 10GB-os tételeken összeszorított fogakkal kellett spórolni.
-
kispx
addikt
Amíg végigolvastam a threadet, addig lejárt a szerkesztési idő.
Ha Win 8.1-gyel akarsz közös partíciót használni, akkor kapcsold ki a fast boot-ot, mert újabban nem fogod tudni felcsatolni az adatpartíciódat (vagy régebbi eseteknél felcsatolod, csak adatvesztéssel fog járni az írás)
-
kispx
addikt
Aha, tudsz olyat csinálni.
Elindítasz egy terminált.
sudo nano /etc/default/grub (enter és beírod a jelszavadat)
Majd megkeresed a GRUB_DEFAULT=0 sort. És a számot átírod, annak a operációs rendszernek a számára amit el akarsz indítani.Majd ctrl + x paranccsal kilépsz a nano-ból. (a kérdésre értelemszerűen igennel (y vagy i, [lokalizációtól függően], majd egy enter)
Majd egy sudo update-grub2 parancsot kiadsz. -
Benex
senior tag
Akkor most hogy teljesen tisztába legyek a dolgokkal mivel eléggé fontos ez nekem és holnap meg szeretném csinálni annyi a dolgom hogy:
USB-ről bootolom az elementary os-t.Formázom a mostani 700as particiómat NTFS-re. Létrehozok 2 particiót belőle 1x 30GB-t és 10GB a / és 20GB /home , ezek természetesen ext4-ek.Telepítem az OS-t. Majd mikor ez fent van bootolásnál már megfogja kérdezni, hogy mit inditok? És például olyat majd tudok , hogy automatikusan melyik os legyen a fő?
Bocsánat a noob kérdésekért, dualboot-ot pc-n még sosem csináltam, csak androidon de az teljesen más. És nem akarom elrontani a dolgokat.
-
BoB
veterán
Lehet több is mint 30, én csak azért mondtam mert nekem annyi a root és szerintem átlag felhasználásra nem szükséges több, ergó felesleges. Később is lehet hozzárakni vagy elvenni belőle.
Milyen szokásos 3 partíció?
SWAP ha van 4GB memóriád és nem akarsz hibernálni akkor nem nagyon kell. Külön teheted a home mappát, ott lesznek a személyes beállításaid. Ha újra kell telepítened úgy megmaradnak (bár enélkül is ki lehet menteni majd visszarakni). Mást nem raknék külön partícióra. Boot akkor kell ha GPT a partíciós tábla. Mást otthonra szvsz felesleges kirakni.
Nem kell újratenned a wint.
-
Benex
senior tag
Szóval ha jól értem : most 150gigan van fent a win 8.1 újra se kell tennem csak a 700ast formázni és "lecsipni" belőle 30GB-t, arra a szokásos 3 partíció, a maradékot ntfs-re formázom, és a végén a grub-ot melyikre kell tenni? (és így jó is? Vagy muszáj újra tenném a win-t is?)
-
assemble
addikt
Nah, uj chrome-mal vegre megjelenik a hangouts a talcan
-
Benex
senior tag
Sziasztok, tudnátok adni egy leírást hogy dual boot-ot hogy kell pontosan csinálni?
amit tervezek :
Win8.1 és Elementary OS. Win=150GB, linux=100GB,és a maradék 750GB lenne ilyen közös használatra, mindkét rendszerről azon lennének a fontosabb adatok ExFAT-ra formazva ez a partíció (ha jól tudom ezt minden OS kezeli. Remélem érthető voltam és köszönöm előre a segítségeteket -
törölt tag
válasz
SUPREME7 #16852 üzenetére
8GB bőven elég. Bár én nem raknám az Ubuntut (Unity nem lesz gyors pendrive-ról), inkább Lubuntut. Bár én két hete Puppy Linuxot tettem pendrive-ra. ~160MB, így egy 256MB-os pendrive is elég.
-
megema
őstag
Sziasztok!
Sajnos újfent miniDLNA-hoz köthető gonddal jelentkezem. Samsung F5300 szériás okostévén nézem a filmeket, és az utóbbi 1 hétben véletlenszerű idő után egyszerűen abbahagyja az adott film lejátszását, és mintha véget ért volna, a következőt kezdi el a mappából. Korábban ilyet sose tapasztaltam. Mivel csak az említett TV miatt van DLNA szerverre szükségem, így eléggé zavaró a dolog. Tapasztaltatok már ilyet? Bármi ötlet?
-
SUPREME7
őstag
Sziasztok! Teljesen nulla a linuxhoz a közöm, de szükségem lenne egy bootolható ubuntura (ha mást ajánlotok akkor nekem teljesen mindegy, csak ez szimpatikus meg ezt "ismerem"). Ami a bajom vele, hogy a stock live cd-ből csinálok boot pendrive-ot, viszont telepítés nélkül az alap videólejátszó nem játszik "semmit", pedig ez lenne az egyik lényeg. A kérdés, hogy 8GB-os USB3-as pendrive elég-e neki, hogy pendrive-ra telepítsem teljes rendszerként, vagy van-e olyan kedves vállalkozó aki összehajítana egy-két +szoftverrel szerelt bootolható lemezt nekem? (gondolom windows-ra nincs linux customizer cucc)
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
lionhearted #16849 üzenetére
Az esetek 99%-ban a power on is elég :p
-
-
válasz
Fritz Teufel #16847 üzenetére
nálam a torrentje sem indult el. ez is elég nagy baj.
...
viszont ugy néz ki, hogy az ubuntum szeretne windows lenni. már épp jól belaktam, mikor elfogyott a türelmem a sok hiba miatt... marhára nincs kedvem ujratelepiteni, pedig kellene. és ha megint bekrapál??
most épp elementaryvel próbálkozok egy másik winyon. eddig jó. leszámitva, hogy inditás után nem csatlakozik automatikusan a wifihez a gép, pedig be van állitva, hogy legyen a csatlakozás automatikus.
viszont legalább a magyar nyelvet nem kell minden második inditásnál belőni. itt jól működik. és a rendszerhiba üzenetek is elmaradnak -
Fritz Teufel
addikt
Elég komoly gondok vannak az UHU-val, egy másik topikban linkeltem a problémákat. Van, hogy már a telepítő is lefagy, vagy nem indul el az x esetleg nem lehet DE-t váltani/választani.
-
stopperos
senior tag
Csak kérni kellett és van uhulinux 3
-
válasz
tvamos #16836 üzenetére
Peppermint ! Király, van még ilyen Mint is, Egész jó a szoftverközpontja.
No ezt kipróbáljuk alkalomadtán. Ezt olvasgatva tényleg egész jól sikerült.
En tobb elegedett Ubuntu user-t ismerek, mint aki egyaltalan ismeri a
LinuxmintLMDE-t.
és most nézd meg, mennyit ér, amit írtál:En tobb elegedett Widows user-t ismerek, mint aki egyaltalan ismeri a Linuxot.
Szerinted eme mondat a Linuxot minősíti?
(#16837) tvamos
Volt már nyekergés nemrég. -
tvamos
nagyúr
válasz
FіkuszKukіsz #16829 üzenetére
Nem! Itt nincs semmi kerdes, mintden dokumentalva van.
Ubuntu: The first release was on October 2004.
Linux Mint: The first release, named "Ada", was released in 2006.
En magam fosuli utan probaltam eloszor linuxot, akkor ezek voltak szamomra elerhetok: Ubuntu, Suse, Fedora. (Persze, a Debian is, de az tul bonyolult volt....)(#16835) ubyegon2 válasza N0zer0 (#16833) üzenetére
En tobb elegedett Ubuntu user-t ismerek, mint aki egyaltalan ismeri a Linuxmint LMDE-t.(#16833) N0zer0 válasza ubyegon2 (#16832) üzenetére
Az LMDE-ről meg el is feledkeztem. Szóval akkor ez is sztornó, lenne MINT Ubuntu nélkül.
Inkabb egyik sem lenne, Debian nelkul! Koszonet a fejlesztoknek!
De valoszinuleg nem lenne Ubuntu nelkul Mint sem, meg sok minden sem. Pl. Peppermint sem lenne. -
válasz
N0zer0 #16833 üzenetére
Na ja, most már én is ,de akkor picit bosszantott, mert volt még abba a novellába elég sok hasonló belegyúrva.
LMDE- ről meg szoktak sokan feledkezni, pedig elég jól bírja a gyűrődést, direkt próbálgattam rajta Debian repókat a 7.5- el párhuzamosan. Nem pusztult le!
7.6 kijött, most látom, jöhetne már a Jessie is!(#16834) stopperos
Szerintem már érik a penderítésünk innen offológiai szempontból! -
stopperos
senior tag
válasz
N0zer0 #16833 üzenetére
Nekem amúgy az a kedvenc poénom, hogy honnan tudod meg valakiről hogy Arch linuxot használ? Ne aggódj, az lesz neki a második mondata.
Illetve ebben a videóban van nagy tanulság valahol a 43 perc után: https://www.youtube.com/watch?v=5pOxlazS3zs
Bármennyire is idegesítő dolgokkal van tele, mégis szeretjük és tudunk róla beszélni, hogy mit kellene javítani. Egy Mac felhasználó pedig totál kiakadna ha az ő rendszerét kritizálnánk. -
Így már értelek. Kicsit megnyugtató, amit írsz, már épp fel akartam volna hagyni ezzel a stílussal.
mzx cimbora kemény eset, vagy bugyuta poenokkal szórakoztatvagy pedig durván besértődik, de mindkét esetben érdekes fogalmakat kreál, az biztos!
kedvencem a (I)segítőkészséggel való visszaélés(/I), mai napig tötöm a fejem, miként valósíthattam meg ezt itt a fórumon!?(#16831) bwooster
Igazad van, le is zárult már nagyrészt, de lehet, hogy teljesen.
Egy kicsit győzikeshowt utáló feelinges, de érthető haragod.
-
BoB
veterán
válasz
FіkuszKukіsz #16829 üzenetére
És most Te is beszáltál a vitába amit lenézel
Ennyi erővel nem nekik köszönhetjük hanem azoknak akik felfedezték az elektromosságot... Ja nem, azoknak akik a gépgyártást.. Ja nem, azoknak kik... ... végeredményben Ádámnak és Évának
-
FіkuszKukіsz
őstag
Most komolyan Ti a tyúkról és tojásról vitatkoztok? Szégyen, hogy egy szakmai topik elmegy ilyen irányba. Elárulom nektek a nagy titkot. Tudjátok, hogy kinek köszönhető mindegyik?? Nem. Nem Linusnak. Hanem neki .+ nekik
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #16822 üzenetére
Most neked ment a válasz gomb, de aki inge stb.. Szóval nem feltétlenül rád és csak rád értettem. Aki tudja hogy ilyen, arra értettem.
Amúgy nekem nincs bajom a stílusoddal - nagyon
- , én is meg tudok nyilvánulni néha (lásd a bugyuta stílus). Amikor mzx felkapta a vizet pár hozzászólásodon pl. én értettem hogy csak poén semmi komoly.
-
válasz
#40553216 #16824 üzenetére
Nyilván arra célzott, hogy a Mint projekt el sem indul az Ubuntu nélkül.
N0zer0 ft. célzott erre inkább, bár más irányból, de lehet mindketten ugyanarra gondoltak?
Amúgy fenti mondatod egyértelműen igaz.Pendrive formázás? Ez mennyire hétköznapi probléma már egy kezdő Linuxosnak?
Érdekes, de bizony sokszor probléma egy disztró pendrive- ra írása, a mintstick eddig még minden Linux iso- t megírt tökéletesen. A dd- t kezdő Linuxosnak hiába említed.Fenti reagálásommal nem kívántam egyik disztrót sem minősíteni!
(#16823) tvamos
Tény, hogy van MINT Debian, ami Ubuntu nélküli MINT. A véleményed róla most indiferens.Mint megtudtuk, valószinűleg félreérthető megfogalmazás esete forgott fenn.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Teasüti #16817 üzenetére
Az, hogy CD olvasó van benne, és nem DVD, az nem kellő alap, hogy feltételezd, hogy nem tud USB-ről bootolni. Ki kell próbálni, nem szabad feltételezgetni. Az a gép, ami nem tud USB-ről bootolni, az már kb. 10 éve elektronikai hulladéknak minősíthető, már az 1999-2000-től gyártott gépek mindegyike tudja, legfeljebb egyes korai gépek háklisak, és nem minden pendrive-ről bootolnak (mert csak, mert 1-2 USB eszköz nem tetszik nekik), de a 2003-2004-től gyártott gépek meg akármiről bootolnak. Esetleg beletesztek, ha más nem átmenetileg, egy DVD olvasót. Egy ilyen gépre én sem tennék Ubuntut, max Lubuntut, mert ennél lényegesen erősebb kategóriájú gépeket is megfog az Ubuntu Unityje.
Szóval én kidobnék olyan gépet, amire vagy nem lehet XP-t telepíteni (jó, tudom, Linux topik, de ha XP nem megy rajta, valami korlát miatt, akkor modern Linux sem, népszerű disztró fog, XP-t már én sem nagyon tennék semmire), nem megy bele legalább 512MB RAM, vagy nincs USB, vagy nincs USB-boot, nincs DVD boot, nincs LAN boot, vagy nem tehető bele 3D gyorsító. Egyszerűen egy ilyen ócskavas ma már nem éri meg a szenvedést, elég, ha csak az egyik feltétel teljesül. Sőt, ma már az a gép is elég gáz, amelyik legalább nem 2 magos/nem HTT-s, órajel nem éri el az 1GHz-et, nem tehető bele legalább 1GB RAM, nem támogatja a 64 bitet, nincs benne legalább USB2, akkor sem nagyon éri meg használni mindennapi desktop gépnek, legfeljebb spéci vékonykliensnek, meg letöltőgépnek, ilyesminek. Most sokan felhördülhetnek, hogy micsoda, pl. minek egy 1GB RAM-os gépbe 64 bites támogatás. Pl. azért, ha valaki 64 bites szervertelepítővel szeretne kísérletezni, mondjuk ilyesmit tanulna/gyakorolna rajta, és mivel az ilyen régi gépek procija nem támogatja a virtualizációt, így virtuális gép alatt sem futtatható 64 bites OS.
Ma már az 1.5GHz-es proci, 2GB RAM is elég sovány, szerintem ajánlott ennél sokkal erősebb, legalább C2D vagy ennek megfelelő AMD (és lehetőleg virtualis extensiont támogató proci), min. 4GB RAM, tisztességes 3D gyorsító (hardveres decoderrel pl. a HD videókhoz) ahhoz, hogy normálisan, kompromisszumok nélkül lehessen használni a gépet átlag/home desktop felhasználásra. Aztán még egy ilyen gép sem számít ma már újnak, erősnek. Viszont egy ilyen gépen bármilyen OS elszaladgál, akár virtuálisan is.
Persze, aki nagy guru, meg sok elcseszni való ideje van, az valami minimáldisztróval, extra lightweight DE-ve, spéci disztrókkal tutujgatni tud ennél lényegesen gyengébb gépeket is, de ez esetben is megkérdőjelezhető, hogy megéri-e. Átlag felhasználó viszont ezeknél gyengébb géppel nem fog tudni mit kezdeni, mivel nincs meg a szaktudása, hogy minimálrendszereket toljon rá, meg ilyen bootolási ügyben kerülőutakat keresgéljen. Utóbbi felhasználói típusnak az kell, hogy beteszi egy modern OS grafikus telepítőjét, és onnantól fogva mindenféle trükközés és kikapcsolgatás nélkül fusson a kóceráj, teljesen felhasználóbarát módon.
-
tvamos
nagyúr
válasz
#40553216 #16824 üzenetére
"Pendrive formázás? Ez mennyire hétköznapi probléma már egy kezdő Linuxosnak? "
Az szokott a gond lenni, szerintem, (nem tudom, csak gondolom, mirol lehet szo,) hogy "megirjak" a pendrive-ot Win alatt, mondjuk unetbootin-nel, es utana nem tudjak "visszaallitani", hogy tudjak hasznalni. (Mer' ugye ott vannak egy vadi uj rendszerrel.)En mondjuk szeretem az Ubit is, meg a LM-et is, amugy, de egyiket sem hasznalom.
A Peppermitn OS a legjobb!
-
törölt tag
válasz
N0zer0 #16793 üzenetére
1. Nem tudom, honnan veszed ezt a LO-Vlc függőséget.
2. Ha Ubuntut akarsz használni abszolút nem keveredő felületekkel, akkor
a) telepíthetsz mini.iso-ból
b) az újonnan feltelepítendő DE/WM felrakása előtt vagy után teljesen leszedheted a másik DE/WM-hez tartozó összes csomagot.A verzió ápgréd meg bizony jó dolog. Nekem kifejezetten herótom lett volna, ha a 7.10-től z első újratelepítésig (10.x volt ext3>ext4 váltás miatt), majd azóta a 14.04-ig félévente történt ápgédeknél félévente kellett volna újrarakni. Persze, nem kell, de tettem, és hibátlanul ment.
A Unitynekem tetszik, és használnám is, ha ment volna a gépemen rendesen, de összeomlott. És ráadásul szutyok gépem van (Intel M530). De nem estem kétségbe, először felraktam Gnome fallback-et, most meg tisztán Lubuntu van.
(#16806) ubyegon2
Nyilván arra célzott, hogy a Mint projekt el sem indul az Ubuntu nélkül.A linkelt cikk (5 things...): "Kidz like Linux Mint...".
Pendrive formázás? Ez mennyire hétköznapi probléma már egy kezdő Linuxosnak? Nekem eszem ágában sem volt magamtól pendrive-ot formázni. Csak akkor tettem, ha valami probléma volt. Legutóbb egy Puppy-t tettem dd-vel pendrive-ra, és a fájlkezelőben nem lehetett törölni róla (mármint a pendrive-ról) a fájlokat, csak a formázás segített.
Codec-ek telepítése jogi okokból van úgy, ahogy.
(#16811) Teasüti
DVD-re is kiírhatsz iso-t, ugyanúgy bootol. -
tvamos
nagyúr
válasz
ubyegon2 #16822 üzenetére
""Egyetlen dolgot kell belátni, Ubuntu nélkül nincs Mint." Szerintem ez nem igaz, még az Ubuntu topicon sem. Axiómaként csak ne nyilatkoztassunk ki valótlan megállapítást."
Ezt kifejtened egy kicsit bovebben? Mire gondolsz? Az LMDE-re? Azert az inkabb csak "szepseg tapasz"... -
válasz
Rimuru #16816 üzenetére
Stílusomat tekintve minden bizonnyal igaza van, ezt be is ismertem neki.
Egyetlen dolgot idéztem utóbb, mint tévedést:
"Egyetlen dolgot kell belátni, Ubuntu nélkül nincs Mint." Szerintem ez nem igaz, még az Ubuntu topicon sem. Axiómaként csak ne nyilatkoztassunk ki valótlan megállapítást.(#16813) bob.zxr
Ő volt az aki szakmai oldalról közelítette meg a dolgot és tudott mondani mást is azon kívül hogy jobb mer csakazér mer ez a legjobb mer a kezdőnek ez a jó.Fentieket kár, hogy nekem címezted, mert én nem bizonygattam az általad érzékeltetett bugyuta stílusban, hogy kezdőknek ez a jó.
Kezdőknek az a jó, amit könnyen fel tud telepíteni és problémamentesen tud használni.
Ezen már csak nem találtok fogást. -
törölt tag
válasz
Teasüti #16811 üzenetére
Nem mazsoláztam még át alaposan de ha minden igaz ez is lehet egy megoldás:
[telepites-pendrive-usb-boot-tamogatas-nelkul]
A leírásban szereplő 2. módszer rendszer nélküli gépen is megy azt írják.
-
-
meoindil
aktív tag
Sziasztok!
Tudna valaki olyan külső HDD dokkolót típust mondani ami működik linux alatt? Eddig még egynél sem láttam leírva hogy támogatott lenne. Ilyesmire gondolok:
CHANNELPLUS Xcasedock 2.5/3.5"
Az nem baj, ha ext3/4-et nem tud írni-olvasni, ha legalább ntfs-t kezel linux alól.Előre is kösz a segítséget!
Üdv!
meoindil -
matej013
tag
válasz
Teasüti #16817 üzenetére
Akkor még megpróbálhatod azt, hogy a 12.04 LTS-t telepíted fel. Ez még kifér CD-re és 2017-ig támogatva van. Ha pedig van hozzá türelmed, akkor már a rendszer alól frissítheted 14.04 LTS-re. Habár ilyenkor már a terminálban kell egy kicsit turkálni. A pontos parancsra már nem emlékszem.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
matej013 #16812 üzenetére
Vmi őskövület, bontószökevény munkahelyi gép. Nem lesz időm foglalkozni vele, épp csak annyi, amíg berakok vmit és plug&play mennie kellene mókolás nélkül. Nem tudom mi van benne, de amiben CD olvasó van, arról sztem joggal feltételezem, h nem tud usb-ről boot-olni.
Boot-olást mindig is ki lehetett választani, floppy, cd, hdd, scsi, etc. Usb ezeknél azért újabb feature.
szerk: megnézem, köszi!
Gépigényre nem is gondoltam, akkor nem úszom meg vizsgálat nélkül. Mindenesetre ezzel a Lubuntuval teszek egy próbát.
-
válasz
Teasüti #16811 üzenetére
Nem akarok ünneprontó lenni, de amelyik gép nem bootol USB-ről, annak nem hinném, hogy a Unity-s Ubuntu lenne való. A Lubuntu telepítője pl ráfér egy CD-re.
Tutit persze csak a konfigruáció megismerése után tudok mondani, de így elsőre ennyi.@ubyegon2: Rövidítem, csak neked: Nem érdekel, hogy mit használsz, örülök, hogy az ubuntus kollega jól megvan a MINTtel is, majd visszatér.
A probléma VELED volt, nem a mint vs Ubuntuval. Azzal vádolsz, amit te tettél, és nem én. Ennyi. És ezt fejezd be, kérlek. -
válasz
lionhearted #16810 üzenetére
Jobb lett volna, ha maradsz az ígéretednél és ignorálsz, mert kissé zagyvaság halmazra emlékeztet, amit írsz, de én inkább kiszállnék ebből, mert értelmetlen és meddő vitának tűnik.
Javallanám, hogy olvasd el (#16808) Shrike7973 hsz- ét, egy Ubuntusnak csak hiszel!?
zanzásítom:
"Én magamat Ubuntu-snak tekintem, 10.04 óta azt használok."
"Azonban jelenleg, bár utálom, mégis az összes gépemen (2 notebook, egy netbook) Linux Mint 17 van."
(#16807) EarL 007
(#16813) bob.zxr
Max respect, de nekem nem volt célom semmit bizonygatni, egyszerűen csak a felmerült problémákra szerettem volna választ kapni, kaptam is egyébként a legzűrösebbre és a hülye irónikus stílusomban megnyilvánultam, de attól még azok tények maradnak, hogy az Ubisoknak fájtak! Az Ubi és a MINT is olyan amilyen, különösebben nem érdekel az Ubi, de mint a MINT szüléje mégis csak érdekelnek a felmerülő problémák. Nem kell ezt ennyire puskaporosra hangolni. -
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #16806 üzenetére
Teljesen mindegy mekkora a Google+ elterjedtsége, a nagy számok törvénye alapján még mindig jobban mérvadó mint a haverjaid.
Ki kell állnom lionhearted mellett, Ő volt az aki szakmai oldalról közelítette meg a dolgot és tudott mondani mást is azon kívül hogy jobb mer csakazér mer ez a legjobb mer a kezdőnek ez a jó.
-
matej013
tag
válasz
Teasüti #16811 üzenetére
Hali!
Hát nem tudom, de még az én régi 2000-es Socket A-s lapomban is volt olyan funkció, hogy a bootolást ki lehetett választani. Milyen régi gépről van szó? Ha az alaplap típusa alapján rá tudnál keresni a neten a kézikönyvére, akkor lehet, hogy találnál egy rejtett boot funkciót a lapon.
-
Teasüti
nagyúr
[writeonly]
Sziasztok!
Hogy tudnék felrakni net nélkül egy igen régi gépre friss Ubuntut usb boot lehetősége nélkül, CD-olvasóval?
Sajnos a cd-t már kihízták az ISO-k, usb-ről jó eséllyel nem fog boot-olni a gép, net nincs.
Vagyis van, de korlátos mobilnet, így egy minimál iso netes telepítéssel nem játszik.
Ötlet?
Nincs vmi CD-s bootmanager, ami aztán tudná izzítani az usb-t?
Köszönöm!
[/writeonly] -
válasz
ubyegon2 #16806 üzenetére
Bár azt ígértem, hogy ignorállak, azért ha velem van bajod, és állítasz rólam, vagy a tetteimről valótlant, akkor azért kiállok magamért.
Tehát, azt állítod rólam, hogy én helyeztem érzelmi alapokra először a tárgyi kérdéskört... és akkor lássuk az idézeteket időrendben:
Tőled: "Kérdésem az, hogy ha Ubuntura telepítek valamit, kell- e még valami különöset csinálni, hogy utána simán tudjam használni azt a programot? MINT használóként nem ismerem ezeket a plusz lépéseket." Illetve "Kezdem megérteni miért kellett a MINT csapatnak sok idő a 17 kiadásához."
Válaszom: "Úgyteszel, MINT aki vicces. Pedig nem. Nincs több lépés. És senki nem bűntet semmiért. Nem kell a negatív hangnem" ezekután pontos segítségnyújtás.
Tőled: "ne légy már ennyire érzékeny, ha piszkálja valaki az Ubit, mert azzal azt jelzed, hogy tudod, hogy a kedvenceddel baj van, de ne merje senki bántani - pszichológiai alapvetés"Én pusztán értelmi alapon felhívtam a figyelmed arra, hogy két azonos alapú rendszer azonos (apt-get) csomagkezelője nem lehet különböző. És ezt érzelmi szintre (azaz: "jajj, mintben nincs is ilyen!!!! ott minden könyebb!!!") helyezni nem vicces már régóta. Mire megkapom, hogy persze, én kis mimóza lelkű, ha érzem, hogy gond van vele máris sértődöm...
Én is örültem volna, ha értelmi vonalon marad, de megfosztottad a threadet ettől.Go home, you're drunk.
-
Shrike7973
senior tag
Leírom a saját tapasztalatomat az Ubuntu vs Mint témában, hátha valaki érdekesnek találja.
Én magamat Ubuntu-snak tekintem, 10.04 óta azt használok.
A Unity a mai szélesvásznú képernyőket szerintem a lehető legeffektívebben használja ki, konvergálási szempontból is jó irányba halad, én támogatom. Ahogy a Mir-t is. A megjelenésben felhasznált meleg színek gyönyörűek. Amikor megláttam, hogy a 14.04-ben végre lokál menük is vannak, gondoltam kész, ennél jobb nem kell...
Azonban jelenleg, bár utálom, mégis az összes gépemen (2 notebook, egy netbook) Linux Mint 17 van.
Az Ubuntu 14.04 két olyan Unity-t érintő buggal jelent meg, ami miatt én nem használom, és másnak sem tudom ajánlani jelenleg. A bugok: bug 1, bug 2. Egyiket már javították, remélem a javítást az Ubuntu 14.04.1-el a 7.3-as Unity verzióval megkapjuk. Amint javítva lesznek ezek, térek is vissza Ubuntura. A DE szerintem nagyon fontos része a rendszernek, szerintem hiba volt kiadni ilyen állapotban. Ez a bug mindenhol jelentkezik, virtualbox-os gépen is, és nem frankó, hogy nem látja az ember például, hogy egy alkalmazásból már fut több ablak is, mert a rendszer elfelejtett nyilacskákat rajzolni. Ilyen esetben szerintem el kellene napolni a megjelenést, ahogy azt a Fedorások is teszik sokszor...
Viszont örülök, hogy van Mint, mert bár számomra a 13-14-15-16 kiadások mind igénytelenek voltak, főleg témában, a 17-es esetében egy teljesen használható rendszerről van szó szerintem. A Cinnamon gyakorlatilag bugmentes, mivel szinte semmi sem változik, az évek alatt volt ideje letisztulni. Szerintem jó dolog, hogy a Mint-tel egy olyan kiadással bővült a Linux disztribúciók sora, ami úgy egészében ajánlható az átlag felhasználónak. Nem olyan, mint például egy Xubuntu, hogy feltelepíti egy kezdő, és nézi, hogy miért nincs vertical sync. Olvashat finomságokról, mint hogy xrender, esetleg be lehet rakni egy többé-kevésbé működő compton-t... és még sok dolog. Nem olyan, mint OpenSuSe, hogy gyárilag ronda font kezelést kapsz, ha pedig felrakod esetleg az infinity font kezelést, akkor csomó esetben bugos a megjelenés (gépelés közben fel-alá ugrál a gépelt sor).
Ezt fel lehet telepíteni, megy. Az most mindegy, hogy ez kinek az érdeme (az egész Linux közösségé), a lényeg, hogy van értelmes választási lehetőség. Amúgy szép támogatást kap a Mint, ha jól emlékszem csak az áprilisi hónapra 11.000 USD adomány érkezett.
A jövőt az Ubuntu-ban látom. Viszont ameddig ez a jövő eljön, egy biztonságos alternatíva lehet a Mint, és szerintem fontos, hogy legyenek jó alternatívák.
Kíváncsi vagyok amúgy, hogy mi történne a Mint-tel, ha megjelenne egy hivatalos Cinnamon derivatíva... -
válasz
lionhearted #16797 üzenetére
Egyetlen dolgot kell belátni, Ubuntu nélkül nincs Mint.
Nem szivesen teszem, de ki kell, hogy javítsam fenti mondatodat, mert úgy fest, hogy nagy tévedést osztanál itt meg! Van MINT Ubuntu nélkül, legfeljebb nem tudsz róla, bár ezt nem hiszem. Debian alapú az LMDE, akár az Ubuntu.
Több tárgyi tévedésedre most nem világítanék rá "tenyérbemászó" stílusommal, elég keményen osztod tudásod itt, becsúszik ez- az nagyszámok törvénye alapján. Ma reggel nézegettem egy linkelt cikket és alul ajánlottak egy neked valót.
5 Things Linux Mint 16 Does Better Than Ubuntu 13.10
Olvastam itt a vitát, nem szivesen szálnék be, ha már ki lettem utálva, de most Chakráról írok, elhajtva MINT- esként lettem. Igazából nem értem a hisztidet velem kapcsolatban, feltettem Ubuntut, hogy segítsek valakinek és problémákat tapasztaltam, gondoltam itt megfelelő topicban kérdezek ezekkel kapcsolatban. Az, hogy levontam bizonyos konklúziókat, amik tényeken alapulnak, de fáj az Ubuntusoknak.
Jobban örültem volna ha marad értelmi alapú a további társalgás, de érvek híján érzelmi alapokra került. Szakmai jellegű topicokban ez nem igazán viszi előre a tudás birtokba vételét, de elfogadom.
(#16803) bob.zxr
Google+ az igazán mérvadó.
Egyébként többen ismerik és használják az Ubuntut, ez tény. Pár emberrel beszéltem erről, szondta, nem ismer mást. -
válasz
N0zer0 #16804 üzenetére
Esetleg nézz meg róla videót, elég jól hasít az a Unity 8.
Ubuntu Touch néven találod a tapis unity felületet. Az MS-sel ellentétben nem akarja ugyanazt rárakni a tabletre sem, a desktopra sem a tapi / szélérzékeny felületet hozta...@bob.zxr: FB-n a hivatalos page lájk mennyiség:
Ubuntu - 1,062,213
Mint - 64,956DistroWatch, mi?
-
N0zer0
senior tag
válasz
lionhearted #16802 üzenetére
Akkor azt elég rosszul gondolja, mert a Unitytől gyengébb PC-k is belassulnak, nem hogy telefon meg tv, és tablet. Ráadásul ez volt a Microsofttal is, izmoztak, hogy egy felület mindenre, aztán jól be is fürödtek vele.
-
BoB
veterán
válasz
lionhearted #16802 üzenetére
Népszerűséggel kapcsolatban: Facebook-on nem tudom mert azt nem használom, de Google+ -on a linux Mint kommünénak 10,000, az Ubuntu-nak 146,000 tagja van.
-
válasz
N0zer0 #16800 üzenetére
Nem mondtam, hogy fejtsd ki, azt mondtam, hogy kifejtetted.
Nem járattalak le, nem mondtam rád semmi negatívat, szembesítettelek azzal, amit mondtál, és azzal, hogy nem egy nézőpont van, így nem is egy vélemény ugyanarról a dologról. És felhoztam hogy a vitát szakmai alapon folytassuk, ne ilyen "jobban össze van rakva" és "máshogy kezeli a függőségeket" szinten. Főleg, ha nem is igaz. És egy szóval nem mondtam, hogy szerintem az Ubuntu felhasználóbarátabb, főleg nem, hogy csak ez lehet az egyetlen igaz, viszont a közös csomagok és az ezzel járó dolgok tények.
A DistroWatch pedig hit (megtekintés, saját oldalon belül) alapján működik, nem használat alapján. Nagyságrendi különbség van a két tábor között. Biztos voltak elveszett, hőbörgő, akármilyen userek. De olyanok is akadhatnak, akik ebben találták meg a kedvencüket, és eddig nem Ubuntuztak. Tömeges, valóban nagyszámú (>10%) elvándorlásról, csökkenésről én nem tudok.
Továbbra is tartom, hogy nem egy win-like disztró szeretne lenni, hanem egy könnyen használható, kényelmes rendszer. Miközben hasonló felületet akar tvre, tabletre, telefonra. Erre a Cinnamon, lássuk be, alkalmatlan jelen helyzetében.
-
stopperos
senior tag
Nem értem miért kell itt ennyire bizonygatni egymásnak, hogy kinek mi a jó. Azért használunk valamilyen disztribúciót, mert megtehetjük és mert nincs 1 domináns cég, ami megmondja hogy most ez a jó és fizess érte.
Nekem amúgy az UHULinux volt a kedvencem, amikor még támogatták. A gimiben is ez volt felrakva xp mellé. A mortal-szombat volt a legjobb játék.N0zer0: A Gnome3-al is sok felhasználót veszített a Gnome tábor, ezért lett mate és cinnamon. Sőt a RazorQT is kb ekkor kerekekedett újtára. De a lényeg hogy le lehet cserélni a felületet. A Windows userek meg sírnak, hogy a metro milyen rossz, és hogy inkább maradnak az xp mellett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Villanyszerelés
- Motoros topic
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
- Stellar Blade
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- PlayStation 5
- Parfüm topik
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus B350 R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB Cooler Master CM 690 III TT 500W
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 10% -tól elvihető.Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! ACER PREDATOR HELIOS
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged