- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Gurulunk, WAZE?!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
gery2123
őstag
-
Gyick
őstag
üdv!
Az Ubuntut ha Gnome-al szeretném használni akkor a Gnome verziót töltsem le(ebből csak 13.04-st láttam) vagy a 14-esre is fel lehet tenni utolag?milyen hátúlütője van ha nem az original kezelőfelülettel használom?
(Nekem a gnome vhogy jobban tetszik)Meg egy másik kérdés:Ati hd 5000 szériás kártyánál meglehet oldani hogy teljesértékű driverrel fusson?
-
Littoral
aktív tag
Ezzel haladok jelenleg, recovery mode-ból.
-
törölt tag
válasz
Littoral #16592 üzenetére
Én csináltam ilyet direkt, kihegyezve a kernel telepítésre, tesztelendő az MS féle "ne kapcsolja ki, amíg..." módszerrel szemben (persze csak VBoxban). A grubból válaszd a recovery console-t, és próbáld meg folytatni az upgrade-et
apt-get install -f
és simán ment tovább.
Bár az adatmentés nem árt. Sőt!
-
800.henrik
senior tag
Ubuntuban a teljes képernyős programoknál (pl.: Compiz Config, Firefox, Chrome) rossz helyre kattint az egér... Miért?
-
jimmy399
senior tag
Gondoltam ma feltelepítem az Ubuntu 14.04 LTS-t. Feltettem, szuper. Feltettem a zárt Ati meghajtót (fglrx) a frissítéskezelővel. Újraindítottam a gépet és a X behal... Logban semmi értelmeset nem látok. Annyi hogy boot során fekete képernyő fogad. Átváltok konzolra, bejelentkezek a TTY2-re, indítanám az x-et, elindulna, de visszadob terminálba, hogy nézzem a logot. Semmi érdemes nincs benne. Próbáltam újrahúzni az x-et de nem sikerült...
Ja és a telepítő DVD sem óhajt bejönni csak és kizárólag ha UEFI módban bootolom, egyébként, hogy legyen kép akkor a kernel paraméternek meg kell adni a nomodesetet... Fura, mert eddig az Ubi felment, most meg makrancoskodik... Nem hajlandó rendes Legacy BIOS módban települni, EFIben meg azért nem lehet telepíteni, mert a HD 5550-es VGA nem támogatja az UEFI GOP-ot...
Ezután telepíteném a Debian 7-et, de az meg kifagy a login során, van kép, meg egérkurzor és ennyi... EDDIG mind a kettő felment, semmit sem variáltam a BIOS-sal és most egyik se telepíthető... MIÉRT???
-
stopperos
senior tag
válasz
Littoral #16592 üzenetére
Live CD/USB -> fel tudod csatolni a régi partíciókat nautilus-ból -> tudsz menteni. Elvileg nem veszett el semmi.
Illetve ha külön volt a / és a /home akkor gond nélkül újra tudod telepíteni. Itt vigyázz, hogy mit csatolsz és mit formázol hová.Vadászni kellene/készíteni egy live cd/usb-t. Ha ez megoldható valamelyik ismerősnél.
-
Littoral
aktív tag
T. egybegyűltek!
Segítséget kérnék, ha van ellenszere a dolognak: Ubuntu 10.04-ről 12.04-re frissítés közben a kislányom újraindította a gépet (én aludtam eközben) "megnézni a kiskutyákat".
Onnantól kezdve nincs tovább, először betöltődött egy grafikus háttér, és felajánlotta az X konfigurálását, ez meghiúsult, utána már ez se' töltődik, boot device kijelölését kéri a rendszer, viszont a hdd-ről nem indul. Ötödik éve futott az Ubuntu a gépemen, így még nem jártam soha. A napokban backupoltam, de maradtak olyan könyvtárak, amelyekre még szükségem lenne.
Van megoldás a dologra adatvesztés nélkül?
Ha volt már ilyen kérdés, bocs', egy apró mobileszközről írok, képtelenség rajta visszanézni a hozzászólásokat.
Köszönöm. -
Zirowe
nagyúr
válasz
Kendek #16586 üzenetére
iwpriv wlan0
wlan0 Available private ioctls :
ndis_reset (8BF0) : set 0 & get 0
power_profile (8BF1) : set 1 int & get 0
deauthenticate (8BF3) : set 0 & get 0
network_type (8BF2) : set 1 char & get 0
media_stream (8BF4) : set 1 int & get 0
reload_defaults (8BF7) : set 0 & get 0iwpriv wlan0 -a
wlan0 Available read-only private ioctl : -
törölt tag
válasz
mAtThEw0319 #16575 üzenetére
Hali! Láttam ám
, csak magam nem használom, majd virtuális gépen kell ránéznem.
Egy hosszabb manuál, addig is.
-
válasz
Zirowe #16582 üzenetére
Én azt mondtam, hogy a natív driver ott van az Ubuntu tárolójában, csak telepíteni kell. Azt viszont nem tudom, hogy a te eszközöd mennyire új, hogy valóban támogatja-e már. De ha mondjuk fél-egy évnél régebben dobták piacra, akkor azért elég nagy esély van rá.
(#16583) Edenyke:
Synopsis
iwpriv [interface]
iwpriv interface private-command [private-parameters]
iwpriv interface private-command [I] [private-parameters]
iwpriv interface --allValami mintha hiányozna abból a parancsból...
-
Zirowe
nagyúr
válasz
Kendek #16581 üzenetére
No, most nem tudom mi történ, összevissza telepítgettem a dolgokat, hirtelen megjelentek a vezetéknélküli hálózatok, működik a wifi stick.
Ez már hatalmas előrelépés nekem.
Viszont kiadom a parancsot és ezt kapom:
# iwpriv wlan0 e2p 208=043e
Invalid command : e2piwconfig
wlan0 IEEE 802.11g ESSID:off/any
Mode:Managed Frequency:2.447 GHz Access Point: Not-Associated
Bit Rate:117 Mb/s Tx-Power:32 dBm
RTS thr:2347 B Fragment thr:2346 B
Encryption key:off
Power Management:off
Link Quality:76/100 Signal level:-47 dBm Noise level:-96 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0c:29:8b:c5:f6
inet addr:192.168.60.132 Bcast:192.168.60.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::20c:29ff:fe8b:c5f6/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:3710 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:2833 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:3591208 (3.5 MB) TX bytes:317981 (317.9 KB)
Interrupt:19 Base address:0x2000
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:65536 Metric:1
RX packets:665 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:665 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:62406 (62.4 KB) TX bytes:62406 (62.4 KB)
wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 48:5d:60:d7:c5:54
inet6 addr: fe80::4a5d:60ff:fed7:c554/64 Scope:Link
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:122 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:129 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:14346 (14.3 KB) TX bytes:23186 (23.1 KB) -
válasz
Zirowe #16580 üzenetére
Gondolom, hogy a program az jó lenne hozzá, de abban nem vagyok biztos, hogy nem natív driverrel is tud kommunikálni az eszközzel, hogy végrehajtsa azt amit szeretnél. De ezzel a gyártóval amúgy sem megy alapból a vezérlő, mert csak zárt meghajtó van a termékeihez. Viszont az meg benne van a tárolóban, és elvileg csak telepíteni kell.
-
Zirowe
nagyúr
válasz
Kendek #16579 üzenetére
Az a ra0 próbálkozás még a driver telepítése előtt volt, de persze utána sem változott a helyzet.
Akkor hogyan tudnám használatba venni?
Azon a pár helyen, ahol bcm4323-as wifi eszközökre hivatkoznak, ott mind a windows drivert használják.
Vagy van-e esetleg más módszer a vid/pid megváltoztatására? -
Zirowe
nagyúr
Sziasztok, szeretnék vip/pid-et változtatni egy usb wifi sticken.
Neten van pár leírás erről (alapvetően tv-hez kell, hogy gyáriként ismerje fel az azonos chipsetes sticket), de más fajtához van (nekem nem samu, hanem lg tv-m van, ehhez egy bcm4323-as belsővel rendelkező stick kell).
Vmwarebe telepítettem a legfrissebb ubuntu 32bites verzióját.
Lsusb-vel ki is írja az eszközt, Bus 001 Device 002: ID 0a5c:bd13 Broadcom Corp. BCM4323 802.11abgn Wireless Adapter
Az iwpriv parancs kiadása után ezt kapom:
# iwpriv ra0 208=043E
ra0 no private ioctls.Wifi stick adatai részletesebben ebben a hsz-ben.
Nem nagyon találtam neten ehhez a típusú wifihez linux drivert, ezért a wineset telepítettem ezen leírás alapján, ami sikeres is, kívéve az utolsó lépést (connect with driver and device id), mert arra azt írja, hogy már connected, illetve utána a wicd továbbra sem mutatja a wifi eszközt.
Driver telepítve rendesen és azt mutatja, hogy a hardware csatlakoztatva, ám továbbra sem jelez wifi eszközt, ha kiadom az ifconfig vagy iwconfig parancsokat, akkor nem jelzi az eszközt, wifi hálózatokat sem lát.A cél az iwpriv-vel való vid/pid szám megváltoztatása lenne.
Hogyan tudnám inicializálni az eszközt? -
törölt tag
Történt, hogy eddig routert, és wifit használtam a laptopom internet eléréséhez. Szép volt, jó volt, de magas volt a ping, és valamivel lassabb a sebesség a kelleténél.
Így bedugtam a gépbe az utp-t. Beállítottam a beállítani valót, és örültem.
Jobb fent, "powernapocska" ikon-> rendszerbeállítások-> hálózat alatt lenne mód wifi hotspot létrehozására, de nem akar menni. Mert ugye azért vannak eszközök aminek netet kellene szolgáltatni, telefon, tablet, stb....
Az Ubuntu egy up to date 14.04, a laptop pedig egy Asus X54H.
A tényállás pontosabban.
Fent írt helyen, bekapcsolom. Óra mellett a hálózat ikonra kattintva Kapcsolatok szerkesztése. Kiválasztom az eddig nem létező Hotspot-ot, szerkesztés, beállítom az ssid-t, jelszót, mentem, és semmi. Nem látom a telefonról a beállított hálózatot.
Az utóbbi pár évben elkényeztetett az Ubuntu, hogy minden működik ami működhet. (Lehet szerencsés vagyok hardverválasztásnál? ) Így leszoktam a hibákról, és a kalapálás öröméről. GUI huszár lettem, pár konzolos beidegződéssel...Ötletek?
-
gzbotii
nagyúr
Sziasztok
Az Ubuntu kepes kezelni az express cacheet? (Az a bizosnyos 8-32GB SSHD amit utobbi idoben a laptopokba raknak)
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz
#40553216 #16564 üzenetére
Pfúúú. Köszönöm!
Látom, hogy ez a program jó lenne arra amit szeretnék, de sajnos angol nyelvtudás hiányában (gyenge az angolom sajnos) nem tudom beállítani. Tudsz nekem ebben segíteni?
- Bal, jobb klikk, Enter - bármelyik gomb a 3 közül lenyomódik automatikusan készítsen egy képet egy előre megadott helyre (szóval ha lenyomódik bármelyik gomb, akkor ne kelljen semmit csinálni, csak mentse a képet)
- Automatikus indítás nem rendszergazda felhasználónál (gondolom ezt az indítópultban tudom beállítani)
Elég annyi, hogy beírom oda, hogy gnee ?Köszönöm előre is a segítséged! Nagyon nagy vagy csak kérlek segíts még ebben!
-
N0zer0
senior tag
Ezen bármelyik Linux elmegy sovány ablakkezelővel (LXDE, Xfce), vagy még inkább Openboxszal. Ajánlom ezt a leírást.
-
dz1989
senior tag
Egy furcsaság.
Van egy Nokia Lumia Teló amin ha Windows alatt dugok USB re és másolokré videót, zenét látja. Ha pedig ugyan ezt az Umbunu alatt teszem, a teló nem látja a fájlokat. -
-
Gyick
őstag
hi!
Van egy nagyon régi ibm laptopom gondoltam teszek rá linuxot..mit ajánlanátok hozzá,elég gyengus szegény..
800 mhz p3-as proc,256 mb ram,integrált vga kártya 32mb. régebbi ubuntut esetleg? -
T-s mobil internetet szeretnék beállítani, Huawei E1752-es modemmel. Domino Web a díjcsomag, de vmiért nem megy a csatlakozás 12.04-en.
Ötlet?
-
törölt tag
válasz
mAtThEw0319 #16555 üzenetére
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz
#40553216 #16554 üzenetére
Köszönöm!
Ismerem, de én csak addig jutok el, hogy a beírt szöveget mentse egy fájlba. Képernyőkép mentést hogyan lehet beállítani, bal-jobb egér klikk és enter gombnyomásra? (persze úgy, hogy automatikusan mentse a képet, ne kelljen semmi mentéshelyet beállítani mikor ezek a gombok lenyomódnak) -
törölt tag
válasz
mAtThEw0319 #16549 üzenetére
-
N0zer0
senior tag
válasz
jimmy399 #16548 üzenetére
Elhiszem nektek, hogy ilyen előfordul, de tényleg furcsa. Soha nem futottam bele ilyenbe. Pedig telepítettem már nem egy gépre Windowst, amin előtte linuxos vagy elcsesződött partíció volt, és eddig mindig meg tudtam csinálni a Windows Telepítővel, eltávolítottam a kívánt partíciókat, létrehoztam az újakat, akkor már aktív lett a formázás gomb is, meg anélkül is formázza, ha tovább lépsz a telepítővel. XP-nél érdemes gyorsformázást választani, a Vista/7/8 telepítője már alapból gyorsformáz. Win 7/8-nál még azt is meg szoktam lépni, hogy törlöm a második partíciót, és a 100MB-os indítópartíciót méretezem át, így nem fog ott éktelenkedni a HDD elején a 100 megás szarjuk.
-
TechArtist
aktív tag
válasz
N0zer0 #16545 üzenetére
"Jártam ott", ahol lehetne formázni, telepítés nélkül, viszont ott nem volt olyan opció, hogy NTFS-re formázás. Fat16, fat32 ext3, ext4 stb. volt, NTFS nem.
Win alól meg pont azt volt, amit jimmy is írt, egyszerűen nem volt aktív a "formázás" gomb, nem volt ilyen lehetőség.
-
mAtThEw0319
senior tag
Sziasztok!
Linuxra létezik olyan keylogger, ami kattintások után (bal klikk, jobb klikk, enter) képernyőképet készít? Nem muszáj, sőt nem is kell, hogy 100%-s legyen a képminőség. Tudok mutatni egy windowsos példát: [link]
Egyáltalán nem illegális dologra használnám, tudnának róla, hogy van ilyen a számítógépemen, de szükségem lenne rá.Köszönöm előre is a segítséget.
-
jimmy399
senior tag
válasz
N0zer0 #16547 üzenetére
Speciel tényleg igaz, hogy amikor a Windows telepítő (Vista, Win7, Win8) látja ugyan a partíciót, de egyszerűen nincs olyan opció, hogy formázás vagy partícionálás a felületen akkor cumi. De ilyenkor is van az, hogy a saját partíciótípusát a dinamikus lemezt nem hajnaldó se formázni se törölni, se rátelepülni, egy kicsit gáz. Bár tény, hogy van lehetőség konzolt indítani, és parancssorból lehet gyalulni mindenféle lemezt, de akkor is gáz kicsit, hogy bele kell túrni a rendszerbe ilyenkor...
-
N0zer0
senior tag
válasz
vicces #16546 üzenetére
Szerintem is megcsinálta volna a Windows telepítője, de váltig állította, hogy valami olyan volt rajta, amivel nem boldogult. Innen messziről nem lehet rá mit mondani, meg ez Linux-topik, így ezzel oldottuk meg, de azért írtam én is, hogy ez így gáz. Ha BSD topikról lett volna szó, akkor azzal nyomattuk volna.
-
N0zer0
senior tag
válasz
TechArtist #16543 üzenetére
Mikor elindul a CD, akkor még csak Live rendszer fut. Szerintem már azon is kéne lennie GParted-nek vagy hasonlónak, de legalább fdisk-nek, ha nem fel lehet tenni. Viszont ha a Telepítés ikonjára kattintasz, akkor mikor a telepítő a nyelvválasztás után a particionálásnál tart, akkor kézit kell választani, és lehet is beadagolni a partíciókat, meg be kell jelölni, hogy NTFS legyen. Ezután továbbmegy addig a pontig, ahol a változásokat véglegesíti a telepítő a HDD-n, majd ezt is nyugtázva megszakíthatod a telepítést, és ott lesznek a Windows telepítésére alkalmas NTFS partícióid, de a Linux sem mászik fel a gépedre, és a GRUB-ot sem teszi fel.
Persze csak Ballmer meg ne tudja, kitér a hitéből, hogy Linuxszal készíted elő a Windows telepítését, egész este próbálja majd letusolni magáról a szégyen és megalázás szagát
-
válasz
TechArtist #16543 üzenetére
Gparted- et használtál, de a Linuxok live cd- jén is ugyanazt meg tudod csinálni, ha kézi partícionálást választasz!
-
TechArtist
aktív tag
válasz
N0zer0 #16542 üzenetére
Ja, csak nem a telepítő lemezről, hanem valami gnomeparted vagy hasonló nevű programmal, azzal végül sikerült is. (Amit a source fájlban történő matatás nélkül nem engedett letölteni..) No de fent van a win, most már nem kell semmit átírnom, hogy telepíteni tudjak valamit.
-
N0zer0
senior tag
válasz
TechArtist #16540 üzenetére
A Pingvinux (akár Live rendszer, akár telepített) tud partíciót NTFS-re is formázni. Az meg már jó a Picipuha Nyílászáróknak.
-
RBJ
addikt
Kénytelen voltam win t használni mert szükségem volt nyomtatásra ami linux alatt nem megyen de nem is hiányzik.
Multi os van a gépemen de ezer éve nem használtam wint. Hát martam magam míg ki tudtam nyomtatni valamit, minden elindul, fogja a gépet ezerrel, frissít hát azt hittem kiugrok az ablakon.
Ilyenkor látom, hogy jól választottam anno, hogy elindultam a linux lejtőn. -
TechArtist
aktív tag
válasz
karamblo #16538 üzenetére
Kosz, ezt talaltam en is meg, csak angolul, de ott elakad a folyamat, hogy nem tudom rendszergazdakent megnyitni a linken levo cikkben emlitett fajlt, igy hiaba szerkesztgetem, elmenteni nem tudom.
N0zer0: ext4-es a fajlrendszer, es a win 7-nek csak NTFS jo XP-m meg nincs. Egyebkent nincs bajom a linux-szal, csak tudnek programokat letolteni...
-
N0zer0
senior tag
válasz
TechArtist #16536 üzenetére
Olyan nincs, hogy nem lehet valamit NTFS-re formázni. Ha más nem az Ubuntu Live CD-vel, vagy a telepítőjével. Szerintem a Windowsnak a SATA driver hiányzott, azt kéne neki beadagolni (vagy ha mazohista vagy, és XP-zel, akkor nLite-tal beleintegrálni). Nem mintha baj lenne, hogy linuxozol, jó az, senkit nem vitt még el miatta a mentő
-
karamblo
tag
válasz
TechArtist #16537 üzenetére
http://wiki.ubuntu.hu/index.php/R%C3%A9gebbi_Ubuntu_verzi%C3%B3k_haszn%C3%A1lata
SEGÍTENI FOG.
-
TechArtist
aktív tag
válasz
TechArtist #16536 üzenetére
Akarom irni 11.04
-
TechArtist
aktív tag
Hali, vettem egy laptopot, amin alapbol nem volt oprendszer, de wint nem tudtam felrakni, mert a merevlemez nem ntfs-re van formazva. es formazni sem enged telepites elott, ezert megprobalkoztam egy reg lemezre irt ubuntuval (10.04), ezzel mindossze annyi a gond, hogy enyhen szolva nem tamogatott. Igy flash playert es egyeb alapveto programokat sem tudok telepiteni. Talaltam valami rovidke leirast, miszerint a source.list fajlban kell atirni valamit, de azt alapbol nem lehet modositani (read only). Valakinek valami otlet?
DVD irom nincs, cdre meg nem fer ra ujabb verzio, pendriverol meg valamiert nem bootol a 14.04, pedig windows igenn, de ugye azt meg nem tudom felrakni... (Lemezformazas megint csak kilove a regi verzio miatt.)
-
Osiris
őstag
Ubuntu 12.04-ben a maildrop támogatja a mysql-ben tárolt virtuális email felhasználók kezelését?
(--enable-maildropmysql --with-mysqlconfig=/etc/maildropmysql.conf)Hogy lehetne ennek utánajárni?
-
Az Ubuntu alapú Mint teljesen Ubuntu alapú, olyannyira, hogy annak a csomagtárolóit használja közvetlenül (az LMDE meg a Debianét). Így tehát teljesen kompatibilis is vele (a másik meg a Debiannal). Pár saját csomagjuk van csak amivel kiegészítik a rendszert. Ezáltal az ekvivalens verziójú Ubuntuhoz szánt PPA-k (vagy egyéb tárolók) ugyanúgy használhatóak hozzá.
-
God Vazzeg
veterán
Valaki tud egy jó html editort linux alá? Olyasmi kellene mint a dreamviewer, realtime szerkesztésre. Kompozert használtam régebben, de azt már nem fejlesztik. Vagy ha wine alá felmegy a dreamviewer úgy is jó
-
A Mint és az alap Ubuntu közötti különbségek valahol fel vannak listázva? Nagyon tetszik a Mint, de ha most váltok a 12.04-es LTS-ről a következő Mint LTS-re akkor át kellene vinnem (manuálisan) egy pár egyéni beállítást (pl. Bitsync).
Szerintetek az ilyen tárolókból feltett cuccok oda is ugyanazzal a módszerrel telepíthetők? -
-
Te mondtad, hogy a winyó kiválasztásával indul a rendszer és nem a Windows Boot Managert választva. UEFI esetében az NV RAM-ba berakják magukat a rendszerek, a Windowsnak ez a neve, az Ubuntunak pedig Ubuntu. De mikor indítod a telepítőt, akkor is feltűnik, hogy kétféle lehetőséged van rá, az egyik választási lehetőség UEFI-vel kezdődik. Pl.:
UEFI: HL-DT-ST BD-RE BH10LS30
P1: HL-DT-ST BD-RE BH10LS30
Ha az nincs ott, akkor nem UEFI-re van állítva, hanem Legacy-ra. -
N0zer0
senior tag
válasz
#40553216 #16517 üzenetére
Szívesen! Akkor happy end lett a vége. Mondjuk én már Windowsra sem tudtam feltenni pont emiatt, de én nem szenvedtem vele, nem hozott lázba. Csak ajánlották, meg akartam próbálni, aztán hagytam a fenébe. Jó nekem a Skype, mondjuk Linuxon elég hulladék, de azért lehet használni.
Pedig okostelóm is van, de még ősi Windows Mobile 6.5-tel, és arra nem volt Viber-kliens, legalábbis akkor, azóta nem néztem.
-
N0zer0
senior tag
Nem csináltam még ilyet, de itt van róla egy jónak tűnő leírás. Egy másik leírás ugyanezt írta Fedorához.
A lényege az, hogy hagyományosan kell telepíteni, de kell hozzá két plusz lépés. Az egyik, hogy ki kell kapcsolni a Fast boot-ot.
A másik, hogy az UEFI boot beállításaiba kell belépni, és ott a secure bootot letiltani, ámbár azt is írják, hogy ma már ez a második lépés nem mindig kell.Szerk.: látom megelőztek, már te is tudod a lényeget.
-
válasz
Kendek #16514 üzenetére
Kössz!
Én telepítettem a Win8.1-et.
Most nézem, hogy a Fast boot és a Secure boot is ki van kapcsolva.
Az számít valamit, hogy a Boot opcióknál a bootolás AHCI P0: winyóneve van beállítva?
Ez nem legacy módot jelent?
Ha nem ettől függ, akkor hol tudom megnézni?mod: az ubuntu telepítés után be lehet kapcsolani a secure boot és a fast boot opciókat?
(#16516) N0zer0 Kössz! A windowsban nem találkoztam olyan opcióval, hogy fast boot, valszeg azért, mert a setup-ban ki van kapcsolva.
-
-
Sziasztok!
Szeretném a Win8.1 mellé feltenni a 14.04-es Ubuntut.
Sajna, eddig csak egymásnak ellentmondó leírásokat találtam.Tudnátok írni/linkelni egy naprakész, leírást róla?
Kössz!
mod: A lapom elvileg UEFI-s, de nem vettem észre ezzel kapcsolatban semmilyen változást a régebbi nem-UEFI-s lapommal kapcsolatban, tehát fogalmam sincs, hogy a Windows-om legacy, vagy UEFI-s módban van feltéve, már ha ez számít valamit a telepítéssel kapcsolatban.
HA megmodjátok, hogy a BIOS-ban mit nézzek ennek megtudására, az sem lenne rossz. Sajna a neten talált kifejezések egyikét sem taláálom a BIOS-ban. (AsRock FM2A85X Extreme6)mod2: Általában a linux install nem szokott gondot jelenteni, de a Windows 8.1 mellé még sosem raktam linuxot, és hallottam, hogy a Win8 óta ez problémás, emiatt nem merek kísérletezni, és mert jelenleg nincs hova backupolnom.
-
footy
addikt
Az Elementary OS-sel szivok mar jopar napja. A videokartya driveret nem sikerul mukodesre birni.
A kovetkezoket csinalom:
-clean install
-osszes frisstites letoltese
-synaptic install
-synapticcal telepitem az nvidia-330 nvidia-settings es nvidia prime csomagokat.Reboot utan a kovetkezo hibauzenetb fogad:
Starting preload: *Stopping nvidia prime powersaving mode preload.Valakinek otlet?
A drivereket probaltam mar ugy is feltenni hogy kilepek Ctrl+alt+f1 komboval lellitom a lightdm-et es az nvidia installert inditom,de akkor csak fekete kepernyot kapok a kovetkezo inditasnal es a nomodeset sem seit.
-
törölt tag
Hali! Viber-t lehet desktopon használni anélkül, hogy mobilra kellene tenni, és szinkronizálni?
Amit próbáltam:
letöltöttem a deb csomagot, kibontottam, a mélyén lévő Viber.sh-t indítottam, de ezzel mobilteló telepítést kér.A deb-csomagot telepítve szintén.Merthogy okosteló nincs, és nem is tervezem ilyennek vételét.
Köszi
-
-
gyulank
addikt
válasz
Kendek #16500 üzenetére
W: Sikertelen letöltés: http://ppa.launchpad.net/alexey-smirnov/deadbeef/ubuntu/dists/trusty/main/binary-amd64/Packages 404 Not Found
W: Sikertelen letöltés: http://ppa.launchpad.net/alexey-smirnov/deadbeef/ubuntu/dists/trusty/main/binary-i386/Packages 404 Not Found
E: Néhány indexfájlt nem sikerült letölteni. Figyelmen kívül lettek hagyva, vagy régebbiek lettek felhasználva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RX5500 XT 8GB Rampage SHIVA TT 530W
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP Laptop 15-fc0026nh (AY7E1EA)
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest