Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz #68216320 #13700 üzenetére
Hát, próbálkozni próbálkozhatsz.
Alul vannak a 3.12 és 3.13 stabil kernelek a Saucy-hoz és a Trusty-hoz. Nem kell külön fordítani. -
törölt tag
válasz stopperos #13701 üzenetére
Nekem még a 3.8-at hozza.
topuser@homeserver:~$ sudo apt-get install linux-image-generic-lts-raring
Csomaglisták olvasása… Kész0%
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása… Kész
Az alábbi extra csomagok kerülnek telepítésre:
linux-image-3.8.0-35-generic
Javasolt csomagok:
fdutils linux-lts-raring-doc-3.8.0 linux-lts-raring-source-3.8.0 linux-lts-raring-tools
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
linux-image-3.8.0-35-generic linux-image-generic-lts-raring
0 frissített, 2 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 0 B/48,2 MB.
A művelet után 177 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja [I/n]?tomtyi: Ezek akkor gond nélkül mehetnek Precise-hez is?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz lionhearted #13699 üzenetére
Sikerült felfrissíteni, de csak 3.11.0-15-re. Ezek szerint kénytelen leszek mégis újabb rendszert feltenni a 3.12 kernelhez.
-
stopperos
senior tag
válasz #68216320 #13706 üzenetére
Ne felejtsd el az xserver-xorg-lts-saucy csomagot sem felrakni. Én már egy 2 hete trusty xubuntu-val nyomom (ott 3.13 a kernel), a standby még nem működik nálam, de emígy jól használható.
(#13708) hcl: A munkahelyemen nekem csak 3.8 kernellel volt hajlandó látni a hálókártyámat. Vagy ha felraktam a 3.2 kernelhez a backportolt modulokat.
Ethernet controller: Qualcomm Atheros AR8161 Gigabit Ethernet (rev 10)Neked milyen kártyád van?
[ Szerkesztve ]
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
-
-
-
törölt tag
-
törölt tag
Felment a Trusty alap rendszere. Most teszem fel a számomra szükséges dolgokat.
Szükségem van erre külön? xserver-xorg-lts-saucy
Vagy egyszerűen mehet fel a sudo apt-get install xorg ?[ Szerkesztve ]
-
mokiber
tag
sziasztok, egy nagyon blöd kérdésem lenne, de mivel nem ismerem az ubuntut ezért vállalom:
lubuntu lett felrakva a gépemre. a mappálk így néznek ki egymás alatt:
"nevem"
asztal
lomtár
az a probléma, hogy ha valamilyen alkalmazást ki akarok rakni az asztalra jobb egér gomb, küldéssel, akkor nem az asztalra rakja, hanem a "nevem" mappába. az asztalon kövképp nincs semmi hiába próbálom odarakni amit gyakran használok.
köszönöm előre is. -
törölt tag
válasz #68216320 #13717 üzenetére
sudo apt-get install xbmc
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez azt jelentheti, hogy
egy lehetetlen állapotot kért, vagy ha az unstable disztribúciót
használja, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
lett mozdítva az Incoming-ból.
Az alábbi információk segíthetnek megoldani a problémát:Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
xbmc : Függ ettől: xbmc-bin (< 2:13.0~git20140206.0205-10fb205-0trusty.1~) de csak 2:13.0~git20140207.0203-2fe3117-0trusty telepíthető
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza.Nem tudom feltenni az XBMC nightly verziót
-
Mukorka
addikt
Hello!
Kaptam egy új céges gépet (Lenovo y510p) és lenne pár kérdésem:
1. 13.10-es ubi van rajta most, ezt később könnyedén lehet majd 14.04-es lts-re frissíteni ugye? (Mert ha necces akkor inkább rakok rá régebbi verziót)
2. Ebben ilyen hibrid vinyó van, azt kezeli az ubuntu?
3. Sli is van benne meg optimus ugye.. ezzel hogy áll a dolog? Jó már a támogatottság az optimushoz?
Szeretném tudni hogy induljak el vele, elég jó cucc és ki kéne hozni belőle amit lehet (akkor is ha munkagép).
Köszi!
Mukor#2214 --- "Ezt nem én gondolom így, EZ EGY TÉNY!"
-
törölt tag
Ha Trusty Tahr Xubuntu-t szeretnék, akkor a daily legutolsó érdemes feltenni vagy alpha 1 / 2-t? A Debian egyenlőre nekem sok, tehát azt töröltem, viszont Ubuntu-t sem akarok, mert az i3 Ivy IGP-je kevés a Unity-nek (lassú). Az XFCE viszont rohadt gyors. Nem sokkal van tőle lemaradva a Debian 7.3.0 gnómja. Megszerettem az XFCE-t. Ronda és finom.
Mondjuk még egy tisztes Office csomag sincs benne. Erre melyiket ajánjátok? Libre vagy OpenOffice? Gondolom ez a kettő a legjobb. Egy oldal nagyon jól leírta, de ez már egy éve volt: Both programs are open source and share a code base, they're more similar than different. Today, LibreOffice has a slightly better range of new and improved word processing features, while OpenOffice is slightly ahead in performance.
Amúgy már akartam írni, hogy megjelent úgy két napja az Ubuntu 12.04.4 LTS, de rákerestem és láttam, hogy már megelőztek.
[ Szerkesztve ]
-
stopperos
senior tag
Én netinstall daily-vel mennék neki a dolognak. Akkor jönnek le a legfrissebb csomagok.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
Giovanny
őstag
Most próbáltam Ubuntu 12.04.4 LTS virtualbox-ba,és lenne egy kérdésem az op.rendszer nekem angol,de telepítésnél magyart választottam,miért?
Zero Defect.No Compromise !
-
gtasystem
őstag
Üdv.
xp mellől letöröltem a win7-et (másik partíción volt) ezzel a módszerrel, de az ubuntu és egyéb linux telepítők továbbra is win 7-et látnak xp-t nem pedig win7 az nincs már a gépen és még az xp mbr helyreállítását is végigcsináltam (fixmbr fixboot) de továbbra is ez a helyzet..
namost a win7 külön partíción volt de nem merek csak úgy telepíteni semmit sem mert nehogy az xp-mnek valami baja legyen..mit lehet ilyenkor csinálni?
próbáljam meg "win7 mellé" opcióval feltenni az ubit hátha nem bántja az xp-t?
és ha felteszem akkor mi lesz mert ha nem látja az xp-t akkor utána el se tudom indítani..?http://db.tt/fdsEa7Ff <--itt regisztrálj és nem bánom meg..:-)
-
atesss
addikt
Üdv !
Mi a véleményetek egy Asus P5GZ-MX alaplapról Ubuntu 12.04 (vagy esetleg 7.1-es debian, aminek a kernele ha jól tudom ugyanúgy 3.2-es) támogatottságban ?
Lehet valamivel probléma ?
Az 5.1 nagyon fontos hogy tökéletesen működjön !
Olyat tervezünk vele, hogy két "virtuálisan" 5.1-es hangfájlt játszunk le párhuzamosan. Az egyik valójában a két elsőn szól csak (többi 4 csatornán csend van), a másik pedig az egyik hátsón (és a többi 5-ön csend van benne).[ Szerkesztve ]
-
stopperos
senior tag
válasz #59070464 #13727 üzenetére
A netinstall képben csak annyi van benne, hogy legyen hálózat meg alap hw kezelés, a többit mindet netről húzza le az adott tárolóból. A későbbiekben pedig te választod ki, hogy most akkor egy ubuntu netinstall esetén milyen taskokat akarsz még (SSH szerver, Xubuntu desktop, Video és audio cuccok, Kubuntu netbook,...). Mivel ezek a tárolóból jönnek le, ezért mindig a legfrissebb.
A kollégiumban úgy csináltam meg, hogy van 1-2 fix live cd amit pxe-ről el lehet érni, ha javítani kell. De a telepítéseket mindig netboot-ba pxe-zve csinálom. Annyi a kiegészítés, hogy van a szerveren egy squid-deb-proxy a rendes proxy mellett, és a csomagokat itt keresi (a proxy letölti, ha nem lenne). Így ha 9 gépet telepítek újra, akkor csak 1x tölti le a csomagokat, a többi már csak belső hálózatról megy.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
# Hol találok Xubuntu 14.10 daily netinstall-t? Itt sehol nincs. Egyáltalán bármilyen Xubuntu netinstall-t?
# A daily-ben gondolom van esély alpha hibák javításárára. De a köztes időben keletkezhettek új hibák. Most akkor melyik a stabilabb, az alpha vagy a daily?
# Xubuntu 12.04.4 vagy a "régebbi" Xubuntu 13.10 az újabb?
-
stopperos
senior tag
válasz #59070464 #13731 üzenetére
14.10 nincs még. Olyan, hogy xubuntu netinstall nincs. Csak egy féle netinstall van, és telepítés közben választod ki, hogy neked a xubuntus dolgok jőjjönek le. Ma raktam ki az amd64-hez tartozó 14.04 netinstallt, keress vissza.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz stopperos #13733 üzenetére
Elírtam. Elvileg megtaláltam a linked (mini.iso). Ez egyébként melyik Trusty? A legutolsó? Mivel nem látok verziókat, ezért azt következtetem ki, hogy a legutolsó aktuális 14.04 daily-t tölti le. Gondolom senki nem telepít minden nap, de sokan szeretnének naprakészek lenni. A frissítésekkel mindennap lejönnek az akutális daily újdonságok?
[ Szerkesztve ]
-
Remekelek28
őstag
Sikeresen felment pár napja a linux,de sajnos ezzel se lett gyorsabb,szerintem a gép processzora fáradt el a 9 év alatt. Viszont legalább már van rajta egy oprendszer A kérdésem az lenne,hogy láttam rajta ezt a chrome-hoz hasonló böngészőt,ennek a parancsikonját hogy tudom kitenni asztalra? És excel word szerkesztőt tudtok linkelni?
-
stopperos
senior tag
válasz #59070464 #13734 üzenetére
az url-ben van benne: http://cs3.swfu.edu.cn/ubuntu/ubuntu/dists/trusty/main/installer-amd64/current/images/netboot/
a többit a http://cdimage.ubuntu.com/netboot/ oldalról szoktam, de ott még nincs trusty.A frissítések minden nap jönni fognak hogy a fejlesztés halad.
(#13735) Remekelek28: Milyen kiadást tettél fel? Office témában pedig libreoffice mehet fel, a csomagtárolóban benne van.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Remekelek28 #13735 üzenetére
Nyilván nem lett gyorsabb, főleg nem a böngészés. Egy 9 éves vason annak kell örülni, hogy megy Nekem megy 14 évesen is... Ja, és hogy frissül, meg hogy biztonságos és támogatott cuc van rajta.
Szőnyegszerkesztőt nem kell linkelni, keresd meg a csomagkezelőt vagy a szoftverközpontot, és pötyögd be, hogy libreoffice, felteszi neked az oprendszer.
Mutogatni való hater díszpinty
-
törölt tag
válasz stopperos #13736 üzenetére
Van különbség a Software Center és a parancssoros telepítés között? Verziószám különbségekre gondolok.
Illetve egy Firefox ESR-t telepítve (letöltve a mozilla ftp-ről), hogyan tudom elérni, hogy a software-ek között keresve (nagyító) megjelenjen? Kicsomagolom, fut a firefox-bin file-al, de ennyi. Szerintem hiányzik még egy parancs a komplett telepítéshéz.
Melyik mappába szoktuk telepíteni az így letöltött file-okat? Még közel sem vagyok teljesen tisztában a Linux könyvtárszerkezetével.
[ Szerkesztve ]
-
stopperos
senior tag
válasz #59070464 #13738 üzenetére
Nincs különbség, ugyanazt a verziót éred el, csak a software center szebb köntöst ad neki.
Firefox esr-el ne szenvedj. Rakd fel a tárolóból a legfrissebb verziót és kész. Nem éri meg a szenvedést.Linuxon nem szokás külső helyről telepíteni, mert ott van ami kell a tárolóban. Amit külső helyről tennél fel, annak meg van leírása. De ha annyira akarod, akkor a google megmondja, hogy cseréld le a firefox verziódat esr-re.
Én személy szerint a /opt mappát használom a külső dolgokhoz, de ahhoz rendszergazda jogok kellenek."What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
Mukorka
addikt
Másnál is jelentkezik a képernyőn egy sáv ott ahol a menü jön elő bal oldalt? Mármint ez akkor is ott van ha nincs menu és elég zavaró.
Mukor#2214 --- "Ezt nem én gondolom így, EZ EGY TÉNY!"
-
gtasystem
őstag
üdv.
továbbra is az a gondom hogy nem látja a telepítő a partíciókat és az xp-t sem..
van a gépen egy xp és egy win7 külön partíción, de csak a win7-et látja, mellételepítéskor pedig egyben látja a hdd-t mintha xp-s partíció nem is lenne..
valami ötlet?ha a 'valami más' opciót választom ott elég csak az üres helyet vagy egy új partíciót kell kiválasztani?
még van hely bőven, csinálhatok neki egy új partíciót de ezt a bonyolultabb telepítést még nem csináltam és nem szeretném ha az xp-nek valami baja lenne..[ Szerkesztve ]
http://db.tt/fdsEa7Ff <--itt regisztrálj és nem bánom meg..:-)
-
fecus
őstag
Tiszteletem!
Ubuntu 12.04 szerveren szeretnék levelet kapni a vírusirtó működéséről.
Ha beírom parancssorba:
root@*********:~# clamscan -i /filetar | mail -s "tftp vírusellenőrzése11" foldif@gmail.comAkkor a levél helyes lesz:
root foldif@gmail.com
tftp vírusellenőrzése11
----------- SCAN SUMMARY -----------
Known viruses: 3101028
Engine version: 0.97.8
Scanned directories: 1
Scanned files: 5
Infected files: 0
Data scanned: 3.69 MB
Data read: 2.64 MB (ratio 1.40:1)
Time: 30.319 sec (0 m 30 s)Ha cron-ba teszek bejegyzést:
0 4 * * 7 root clamscan -i /filetar | mail -s "A tftp vírusellenőrzése lezajlott" foldif@gmail.comAkkor üres levelet kapok. Csak tárgya van.
Mi a baj a bejegyzéssel?
A levelezés működik, mert a frissítéskor kapok levelet tartalommal.
Üdv.
FF.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
gtasystem
őstag
válasz #19617792 #13744 üzenetére
inkább az ms tudja hogy sokan linuxot tennének fel az xp helyett, és ezért nem lehet egyszerűen letakarítani a win7-et..
amúgy úgy néz ki nekem egy multiboot rendszer lesz a vége és nem úszom meg a kézi telepítést..
[ Szerkesztve ]
http://db.tt/fdsEa7Ff <--itt regisztrálj és nem bánom meg..:-)
-
zed01
őstag
sziasztok!
Nagy problémám van. Linux Mintet használok, ami az Ubuntu deriváltja. Van egy PPTP VPN előfizetésem, de egy VPN helyett az ifconfig -a kettőt mutat. Így néz ki a hálózati térkép:
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:24:1d:73:2d:4d
inet6 addr: fe80::224:1dff:fe73:2d4d/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:176921 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:145212 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:192398738 (192.3 MB) TX bytes:128945970 (128.9 MB)
Interrupt:43 Base address:0x2000
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:644 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:644 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:55238 (55.2 KB) TX bytes:55238 (55.2 KB)
ppp0 Link encap:Point-to-Point Protocol
inet addr:188.143.89.146 P-t-P:10.0.0.1 Mask:255.255.255.255
UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST MTU:1492 Metric:1
RX packets:228 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:232 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:3
RX bytes:83782 (83.7 KB) TX bytes:39174 (39.1 KB)
ppp1 Link encap:Point-to-Point Protocol
inet addr:10.4.1.34 P-t-P:10.4.1.2 Mask:255.255.255.255
UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST MTU:1400 Metric:1
RX packets:90 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:48 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:3
RX bytes:18005 (18.0 KB) TX bytes:3941 (3.9 KB)
vmnet1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:50:56:c0:00:01
inet addr:192.168.245.1 Bcast:192.168.245.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::250:56ff:fec0:1/64 Scope:Link
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:106 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
vmnet8 Link encap:Ethernet HWaddr 00:50:56:c0:00:08
inet addr:192.168.164.1 Bcast:192.168.164.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::250:56ff:fec0:8/64 Scope:Link
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:104 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)Az első az ethernet kártyáé, a másodikkal sincs baj, viszont a harmadiknál kezdődnek a gondok. a 10.0.0.1-es hardveres ip-ről nem is hallott a vpn szolgáltatóm, márpedig PPTP kapcsolatnak mutatja. A többivel sincs probléma, mert a ppp1 a nprmál VPN szolgáltatóm, a többi a feltelepített vmWare-hoz tartozik, ami a rátelepített xp-vel működik is. Próbáltam letiltani a ifconfig ppp0 down paranccsal a kérdéses hozzáférést, de semmi nem változott, ugyanazt mutatja a hálózati térkép mint előtte. Én úgy gondolom hogy a ppp0 a DIGI előfizetésem csak valami hacker rátelepedett. Az több mint gyanús hogy letiltani sem lehet. Nem lehetne valahogy kitörölni a ppp0-át és újra felépíteni?
A választ előre is köszi és sziasztok.
[ Szerkesztve ]
“Amikor az emberek félnek a kormánytól, az önkényuralom. Amikor a kormány fél az emberektől, az szabadság.” Thomas Jefferson
-
válasz #40553216 #13748 üzenetére
Ez meredek... Valami nagyon elkefélődhetett...
(Nekem pl. a PTP eszközömet nem ismeri fel egy ideje (fényképezőgép). A gphoto2 leszedi a képeket, csak nem tudom, a filemanager miért nem kezeli le... OK, írtam rá egy scriptet, de azért érdekes lenne tudni az okot )Mutogatni való hater díszpinty
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Fotón a Xiaomi 15 Ultra kamerái
- BestBuy topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Máris elérhetőek a WarCraft sorozat első két részének remaster kiadásai
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Büszke apukák és anyukák topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- Android szakmai topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- További aktív témák...
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest