- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
- Gurulunk, WAZE?!
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Vigyázz a háttértáradra...
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha – bevezető - igényfelmérés
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Harmadik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
northmahri #24298 üzenetére
jo.
akkor mehet 2Vra a ram. többi marad.
-
northmahri
tag
válasz
northmahri #24296 üzenetére
Nah valszeg vmi nem volt jó, mert miután save, és exit, és bekapcsolt, nem jött kép, kényszerített kikapcs, majd bekapcs, és kiírta hogy overclocking fail.
-
northmahri
tag
Arra gondoltam, hogy nem húzzom el 3,5GHz-ig, csak 400as FSB-t állítok be, így a memória pont 800MHz-en lessz, így nem kell feszültségekkel baszakodnom, csak a proci feszültségével. Tehát amiket beállítok:
PCI: 100MHz
FSB: 400
Ram: 800MHz
Vcore: (amikor jó lessz), alap fesz: 1.344v,ennél párral feljebbre raknám, természetesen eggyesével
Amikkel nem tudom hogy csináljak-e vmit:
FSB Strap to North bridge
Dram timming control(időzitéssel csináljak? miért jó ha kisebb az időzités)
North bridge voltage
South bridge voltage -
darál0w
Jómunkásember
válasz
northmahri #24275 üzenetére
egyelőre ramfeszt ne állíts...probáljuk gyárival. hátha bírja ugy is
időzítések is gyári értéken legyenek.
NB feszt küld meg 1.3Val.
többi fesz marad normal.
strappal ne foglalkozz.
(#24277) geza12345 cpu-nb feszt növled kicsit.
(#24278) Tibl persze hogy az...irány a lapod topikja és kérdezgesd meg, h lehet e fesz állítani...ha nem biosbol, akkor vmi progival.
-
Peterson_
addikt
Sziasztok!
Az adatlapomon lévő konfigom van, és szeretném kicsit meghúzni a procit.
Nem sokat konyítok hozzá,de állítólag C3 steppingesek nagyon jól húzhatóak.Olvasgattam már itt,de így elsőre kicsit bonyolult volt nekem
A lényeg az lenne, hogy kaptam segítséget egy fix beállításra, de ahhoz is minimum kellenének a ramjaim alap időzítései.
Gyártói oldalon néztem, semmi, dobozán néztem, szintén semmi.
Everest ír ilyesmit a túlhajtás résznél:továbbá a gáz az, hogy itt volt egy javaslat az első hsz-ben, miszerint át kell nyálazni a kézikönyvet...
Hát nagy örömömre, szinte nulla bios leírás van a kézikönyvben, de még a gyártó oldalán is.
Direkt Asrock n68c-S UCC topikot meg nem találtam.
Hőfokokat már mértem dögivel, szerintem azzal nem lesz gond:
alapból 19 fokosak a magok, 29-32 körül alakul maga a CPU
2 óra everest cpu stressz, 24 fokos magok, 40 fok cpu. itt be is állt.Ha kapnék egy kis segítséget/tanácsot, nagyon hálás lennék.
Előre is köszönöm -
BL@CK
tag
válasz
darál0w #24270 üzenetére
Kiirogattam a bios beállításaimat hogy miket próbálok 4 gigához de még kisebb órajelen 3.6 on se akar stabil lenni, ahogy elinditom ibt kékhalál.
GIGABYTE GA-EP45-DS3Rlapomon igy vannak beállitvaa dolgok
MB Intelligent Tweaker(M.I.T.)
Robust Graphics Booster ..................: Turbo
CPU Clock Ratio ..........................: 8vagy 10
Fine CPU Clock Ratio......................: 0
CPU Frequency ............................: 4,000Mhz
Clock Chip Control
Standard Clock Control
CPU Host Clock Control..................: Enabled
CPU Host Frequency (Mhz) ...............: 500Mhz vagy 400
PCI Express Frequency (Mhz) ............: 100Mhz
C.I.A. 2
Advanced Clock Control [Press Enter]
CPU Clock Drive..........................: 800mv
PCI Express Clock Drive..................: 900mv
CPU Clock Skew (ps)......................: 150ps
MCH Clock Skew (ps)......................: 250ps
DRAM Performance Control
Performance Enhance....................: [Standard]
Extreme Memory Profile (X.M.P.) .......: Disabled
(G)MCH Frequency Latch.................: [333MHz]
System Memory Multiplier ..............: 2.00B
Memory Frequency (Mhz) ................: 1,000Mhz
DRAM Timing Selectable ................: Manual
Standard Timing Control
CAS Latency Time ..............................: 5
tRCD ..........................................: 5
tRP' ..........................................: 5
tRAS ..........................................: 15
Advanced Timing Control [Press Enter]
tRRD............................................: auto
tWTR............................................: auto
tWR.............................................: auto
tRFC............................................: 52
tRTP............................................: auto
Command Rate (CMD) .............................: Auto
Channel A
Static tRead Value.........................:Auto
tRD Phase0 Adjustmen......................:Auto
tRD Phase1 Adjustment......................:Auto
tRD Phase2 Adjustment ....................:Auto
tRD Phase3 Adjustment.....................:Auto
Trd2rd(Different Rank).....................:Auto
Twr2wr(Different Rank).....................:Auto
Twr2rd(Different Rank).....................:Auto
Trd2wr(Same/Diff Rank).....................:Auto
Channel B
Static tRead Value.........................:Auto
tRD Phase0 Adjustmen......................:Auto
tRD Phase1 Adjustment......................:Auto
tRD Phase2 Adjustment ....................:Auto
tRD Phase3 Adjustment.....................:Auto
Trd2rd(Different Rank).....................:Auto
Twr2wr(Different Rank).....................:Auto
Twr2rd(Different Rank).....................:Auto
Trd2wr(Same/Diff Rank).....................:Auto
Motherboard Voltage Control
Voltage Type.... Normal
CPU
CPU Vcore..........................: 1.556v
CPU Termination..... 1.200V*.......: 1.36v
CPU PLL....1.500V*.................: 1.61v
CPU Referen.....0.755V*............: Auto
CPU Reference2,,0.800V*............: Auto
MCH/ICH
MCH Core.....1.100V.................: 1.300
MCH Reference..0.800V...............: Auto
MCH/DRAM Ref.......0.900V...........: Auto
ICH I/O.....1.500V..................: Auto
ICH Core...1.100V...................: Auto
DRAM
DRAM Voltage ....1.800V...............: 2.06v
DRAM Termination .0.900V..............: Normal
Channel A Reference 0.900V............: Normal
Channel B Reference 0.900V............: Normal
Advanced Settings
Limit CPUID Max. to 3.....................: Disabled
No-Execute Memory Protect.................: Enabled
CPU Enhanced Halt (C1E)...................: Disabled
CPU EIST Function.........................: Disabled
Virtualization Technology.................: Enabled -
geza12345
tag
igen nekem amd van ,akkor nem szóltam semmit
Sziasztok!
Nekem az a problémám hogy meghúztam a procim prime 95 small fft alatt nem hibázott amint a blend testre rakom egyből dob egy kék halált.
A ramokat visszavettem dd2 800 mhz most a cpu freky 235 x14.5 ez 3400mhz cpu voltage az alap 1.440 most egy lépcsőfokot állítottam így 1.464.ha a ramnak feszt adok be se jön a windows ha autorol beállítom a listán felsorolt 1.80 ra akkor se és igazából nem tudom milyen időzítésen kéne mennie most ilyenen van gyárilagmit állítsak időzítést vagy valamit hogy jó legyen?
-
northmahri
tag
válasz
darál0w #24269 üzenetére
Ha 6x szorzó van, az fsb meg 450 lesz,akkor a proci: 2,7GHz-es lessz, ami kicsivel több mint az alapórajel(2,66Ghz), így nem kell proci feszt emelni. Ramnak a gyártó 1,8V-t ír elő 800MHz-en, ha én 450-re rakom az fsb-t , tehát 900MHz-es ramnál 1,9V-ra kell rakni?
de még vannak más feszültségek is: northbridge strap to...., ezeknél is állítani kell, ahoz hogy megtudjam hogy a ram megy-e 900MHz-en? -
BL@CK
tag
válasz
darál0w #24272 üzenetére
Azt vettem most észre hogy a lap visszábveszi a proci feszültségét. Ezt úgyértem hogy ugye droppol a lap X értékre. Namost van amikor teljesen leveszi 1.1 re is amikor bioszba 1.5 van berakva és droppal randomba 1.47 körül van. Mien energysaveres beállitás lehet ez? Nemtaláltam bioszba mielehet/bármiféle energiagazdálkodási lehetőséget se találok bioszba.
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
northmahri #24266 üzenetére
semmit nem szabad auton hagyni.
ramfeszt annyira tedd, amennyit a gyár ráírt.
24267) geckowize coretempben nézd azt a feszt.
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
northmahri #24264 üzenetére
az auto beállítás az nem alapfesz....mondom...állítsd mindet normal értékre.
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
northmahri #24262 üzenetére
adatlapod töltsd ki, h ne kelljen mindig visszanézni milyen a konfigod.
minden feszt normalra. ramot gyári normalra. időzítést is.
egyelőre...
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
northmahri #24258 üzenetére
eressz rá prime blendet.
mennyire lőtted be őket?
-
Tibl
tag
Mien ramjaid vannak?? Minek akarod tesztelni??
Sztem nálam is az lessz a gond mint nálad
Énis 3.5 re probálom huzni de nem nagyon akarja a dolgokat.
-
northmahri
tag
válasz
northmahri #24256 üzenetére
Mivel teszteljem le a ramot?
-
Tibl
tag
Sziasztok!
A problémám a következö lenne!
Adott egy Q8400 as proco egy ASUS P5QL/EPU 1600FSB OC-s lappal.A proci alap gyári feszen 2.66 GHz et tud.Én 3200MHz-ig huztam.
Eddig minden stabilan fut.8 x-os a maximum szorzom.A biosban 333 az alap fsb, ha ezt felhuzom 400-ra, ugye 400x8=3200 MHZ. Na most ezt szeretném felhuzni egy 3.5 GHz-ig, de ha tulhuzom a 3.2GHz en, akkor ha elinditom a gépet akkor nincsen net. Na most a biosban meg egyáltalán nem is találom, hogy hol lehet + feszt adni a procinak, mert arra gondoltam, hogy az lehet a gond. Vagy talán az a gond, hogy cpu z szerint, 3.2 -re huzva használom ki az alaplapom 1600fsb-jét amit maximum tud. Vagy ez nem akadály, attol még lehet tovább huzni??Nagyon megköszönném ha, ha valaki értelmesen, részletesen tudna segiteni.
De annak mégjobban örülnék, ha valaki felvenne, mondjuk skypra egy rövid tuninglecke ideéig.Esetleg skypom ha valaki rászánná magát: tibl01
Köszönöm. -
darál0w
Jómunkásember
válasz
northmahri #24254 üzenetére
mindenképpen 1:1 kell...
kezdésnek lökd fel 450re...jah
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
northmahri #24252 üzenetére
feszeket tedd normal értékre.mindet. kezdésnek a ramfeszt is gyári alapfeszre és gyári időzítésre.
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
northmahri #24250 üzenetére
prociszorzo vissza.
FSB emel.
persze feszek és pcie freki fixálva.
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
northmahri #24248 üzenetére
az mondjuk nem rossz...de elég idő táp leeht...
mind1...csak kibírja.
tehát...ramodat kell előbb letesztelni, hogy mit bír...
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
northmahri #24246 üzenetére
derítsd ki a tápod márkáját előbb.
-
405
tag
válasz
darál0w #24241 üzenetére
Sziasztok
Tudom nem egy tuning alaplap ,de egy kicsit szeretném feljebbhúzni!
GA-M61SME -S2 alaplap + Phenom ×4 9650 lenne az áldozat.
2300Mhz -ről 2500Mhz-t szeretnék emelni de valamit mindig elrontok
Vagy a memória órajele megy fel v. újraindításnál kéri hogy F1 v. Del.(F1 visszaállít Del.-BIOS-ba küld)
Mit kellene visszább venni?
Thx. -
darál0w
Jómunkásember
válasz
northmahri #24225 üzenetére
ez oké ahogy leírtad
pár aproság. a többi feszt is fixálni kell...
ha 3,5ghz kell neked, akkor a ramjaid tullépik a 800mhzes alaporajelüket, szal előbb azt kell tesztelni, hogy mit bír...
aztán milyen márkáju az a táp?
mivel hűtöd a procit?
hirtelen ennyi
24229) geckowize tuls sok hűtés nincs a lapon...de sztm ez még belefér.
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
geckowize #24224 üzenetére
hyperxek bírnak többet is...szal nem az lesz a gond...a lapod adta meg magát. ennyi van benne.
ramokat alapértékeken használd...ugy sem veszed észre mindennapi alkalmazásokban a sebességnövekedést.
proci, ha most 10es szorzon van, akkor jah...addig emelheted.
HT növelése nem hoz teljesítménybeli javulást, de az NB igen. viszont ott lehet feszelned kell a cpu-nbt.
#24234) geckowize azt te tudod neked megéri e
mennyi az alapfeszed? 1.45Vig emelhetsz egyébként nyugodtan.
-
geckowize
őstag
darálow, lehet elsiklottál felette, de téged kérdezlek, fesz emelésből teljesen láma vagyok, mi számít soknak, mi számít kevésnek, 3318-ról 3445-re húzásnál megéri-e?
-
geckowize
őstag
válasz
darál0w #24209 üzenetére
A 265-ös ref clockkal eljutottam a végéig, 13x265-ig, ami 3445 MHhz, windows betöltött, de sajnos prime95 smallffts közben újraindult a gép, úgyhogy ezt nem nevezném stabilnak.
Fesz emeléssel gondolom stabillá lehetne tenni, csak fogalmam sincs, hogy mennyire emeljem, milyen léptékben, ebben ha valaki tudna segíteni, azt megköszönném.
12,5-re visszavett cpu szorzóval 3313 MHz-en megy, fél óra smallffts lement, fél óra blend is lement, úgyhogy ez stabilnak mondható.
Utóbbi tesztek közben néztem a hőmérsékleteket, Scythe Katana 3 elég jól lehűti procit (CPU max 47°C, magok max 43°C), csak az alaplap miatt aggódik, mert az 64°C.
Alaplapra is vonatkozik, hogy ne legyen huzamosabb ideig 60°C felett? Mert akkor lehet el kéne gondolkodnom ütősebb alaplapi hűtésen, így néz ki, ezzel mit lehetne kezdeni? -
northmahri
tag
válasz
Helyesbítés: ASUS P5QLD-PRO az alaplap, sorry!
-
Kristof86
tag
válasz
Sziasztok lehet rossz helyre írok ezért előre elnézést kérek!
Interneten több videót betöltök egyszerre akkor a számítógép képernyője befagy majd visszajön a kép és a Windows kiírja hogy hiba történt a videokarival majd helyreált a probléma!
Érdekes ez csak akkor jön elő amikor felhúzom a porci órajelét. Amikor nem tuningolom a gépet akkor nem jön elő ilyen probléma. Valamit rosszul csinálhatok a cpu beállításnál vagy mi lehet a probléma??
Köszi -
northmahri
tag
Sziasztok!
Ez a konfigom:
ASUS P5B PRo
Intel Core2Duo E6750 2,66GHz-en(alap)
300W PSU
AMD 5670
4gb 800MHz-es, 5-5-5-18-as timingal, Kingmax.Szeretném a processzort 3,5 GHz-re felhúzni.
Utána olvasással arra jutottam, hogy ezt kéne csinni:
0. PCI- 100MHz
1. Ram és FSB között 1:1-es arány beállítása
2. FSB 20-alnövelni
3. Ram sebesség visszaállítása 800MHz köré
4. Restart. Tesztek. Majd 2; 3. lépés ismételgetése amíg nem bootol be.
5. Ha nem bootol be akkor CPU feszültség növelés, restart, tesztek.
2-5. lépések ismételése egészen a kívánt 3,5GHz-ig. Ha minden teszt lefut normálisan, akkor kéne még valamit csinálni a rammal elvileg. DE fingom sincs mit.Olvastam h feszt is adni kell neki, meg az időzitésekkel is babrálni kéne.Nagyon megköszönném ha vki segítene, előre is köszönöm!
-
geckowize
őstag
válasz
darál0w #24209 üzenetére
A ramok sosem mentek 800 mhz felett, egyszer próbáltam ki 900 mhz-cel, nem adott képet a gép...
Most 2,66x265=705 mhz-en mennek, 3,3-as szorzóval már lehet nem indulna (875)... Hyper-X-nek meddig kéne bírnia? Mert elviekben magasabb órajelet bír feszemelés nélkül. Csak mennyi az az annyi? Időzítésekkel kéne babrálni? Magasabb (lassabb) időzítéseken fut csak magasabb mhz-en?Visszafelé mentem 280 mhz-től és 265 mhz-es ref clockon már nem hibázott prime95. Akkor a további tuning gondolom abban merülhet ki, hogy a cpu szorzót emelem 10-ről, és mivel nem black edition, de az alapórajel az 200x13, ezért 13-ig elmehetek elvileg nem? Így akkor az 3,445 ghz lenne, ami nem rossz.
NB szorzót meg HT szorzót úgy válasszam, hogy maradjon alapórajelhez (nb: 1600, ht: 1000) közel? Egyik sem hoz jelentős teljesítményjavulást ha húzom?
-
BL@CK
tag
válasz
darál0w #24218 üzenetére
na kipróbáltam. Mch 1.3 vtt 1.3 pcie freki 100 cpu,pcie clock drive 800/900 proci 1.42 bioszban. Ram fikszálva gyári értékeken. Minden feszültség fikszálva gyári értékre. ibt nem fut le akármennyire teszem a szorzót. próbáltam 11*333 meg 10*333 ugyanúgy kékhalál miután elinditom ibt-t. Előző tulajnál 3.6 még gyári fesszel is megvolt procinál. Más ötlet?
-
flash-
veterán
sziasztok
az aláírásomban szereplő konfig van alap beállitásokkal,gyári hűtéssel.
Szeretnék tuningolni de anniyt hogy ne kelljen a hűtést cserélni.
Mikkel célszerű az én esetemben próbálkozni?
hogy kezdjek neki,meddig menjek?itt egy screenshot terhelés nélkül,aida:
-
Nagymelák
senior tag
válasz
darál0w #24210 üzenetére
Igen,olvastam.
A leírtak alapján a következő re jutottam:
Alapfeszen van minden:
FSB:265
CPU: x13.5
HT: x8 (2120MHz)
Ram:1:2,66Na most a kérdésem a következő az FSB-t nem nagyon tudom feljebb vinni mert nem indul a gép,fesz emelés segítene,vagy tényleg ennyi a vége?
Most ezekkel a beállításokkal 3,6GHz-n megy a gép.
-
darál0w
Jómunkásember
jo...
akkor mchnak ( nb fesz ) tolj oda 1.3Vot. akárcsak VTTnek ( fsb termination )
pcie freki 100, ha még nem lett volna meg.
és minden más fesz is fixálva legyen...normal értéken.
aztán mehet a szorzoemelés.
mivel tesztelsz egyébként?
IBTt ajánlom. max stress. 10 kör. ha az lemegy, akkor a proci stabil.
-
BL@CK
tag
válasz
darál0w #24212 üzenetére
Pórbáltam szórzóemeléssel is meg fsb emeléssel is. Úgy gondolom szörzóemelés jobb mivel az csak a procit terheli. Procit próbáltam már 1.52vel is bioszban cpu refnek is adtam ramot próbáltam 1000 en tartani de alatta is és ugyanaz az eredmény. Ram egyébként bir 1200 at 2.1 el már próbáltam. Többi feszt nemvágom fejből gyári értéknél 0.5 nél többet semminek sem adtam.
-
BL@CK
tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni egy QX6850ES tuningjában. Giga p45 ds3r lapom van és OCZ REAPER X 1000 es ramom. Namost a problémám olyan lenne hogy 3.8 ra felrakoma procit minden teszt lefut stabil meg minden aztán pár napra rá elkezd fagyogatni meg kékhalálozni. Próbáltam már minden feszeket emelni meg ami eszembejutott de nemsikerült rájönni mi lehet a gondA proci megy többet mert másik lapban 4.3 at ment előző tulajnál. Hűtessel úgyszintén nincs gond mivel true copper van rajta 2 ventivel... Segítségeteket előre is angyon szépen köszönöm!
-
geckowize
őstag
-
Nagymelák
senior tag
Hali!
A következő kérdésem lenne,adott egy MSI790Fx-Gd70 + AMD Phenom II X6 1055T + 4 giga 1333 Mhz ram,a problémám a következő szeretném a procit tuningolni amennyire lehet,de bármit próbálok semmi nem jön össze. Az FSB emelés nem akar működni mert bármilyen keveset is emelek a gép nem akar elindulni hosszas imádkozás után csak oda jut a gép hogy elindul és felajánlja hogy a Biost állítsam be.A lapban ez előtt egy x4 955 volt és ott simán működött a tuning igaz az Black Edition volt.
Hogyan tudnám tuningra bírni a gépet vagy ezt a procit ennyire nem lehet húzni.
Legyetek szívesek részletesen írjátok le mit kellene megpróbálnom. -
geckowize
őstag
Kitapasztaltam, ref/ext clocknak 280 mhz-et nem akaródzik elfogadni az alaplap, sehogyan sem, így kénytelen voltam 275 mhz-en hagyni, és aztán emeltem 10-esre a cpu szorzót, így megkaptam a 2750 mhz-et. (NB 6x275=1650, HT 4x275=1100, RAM 2x275=550)
Így el is indult a gép, minden szép és jó volt, még a smallffts se dobott hibát, aztán a blend test Test 5-nél fatal error történt.
FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4
Hardware failre detected, consult stress.txt file.Mind a 4 Workernél ezt írta. Mi lehet a baj? Alaplap nem bírja? Oliverda írásában vígan húzta 300 mhz-ig a ref clockot.
-
geckowize
őstag
válasz
geckowize #24200 üzenetére
Közben utánanéztem, az lehet, hogy nem szorzót, hanem frequencyből kiszámolt szorzót lehet beállítani HT-nél? Mert van 1000, 800, 600, 400, mhz-ben az összes, és akkor ezek felelnek meg gondolom 5x, 4x, 3x, 2x-es szorzóknak, nem?
Közben megnéztem, 280 mhz-es ref/ext clockkal ilyen módon csökkentve HT órajelet 1100-ra, úgy se működött, windows logon előtt újraindul a gép. 840 mhz-re visszavéve se működött, ekkor még nb-t is levettem 5x280=1400ra... Nem tud többet 280-nál az alaplap, ilyen lehet? Mert akkor "örülök", hogy megvettem a scythe katana 3-at 9k-ért, hogy 300x10-en járassam a procit...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3067
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 256GB Midnight Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2253,95% Akkumulátor
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest