Hirdetés
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Steven: Miért váltottam TV-ről projektorra?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- moongoose: Hajópadló (nem parketta) felújítása a realitások talaján maradva!
- joghurt: frenda dsttöytoi
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- hmzs: Fujitsu Futro S920 csúcsra járatva
Új hozzászólás Aktív témák
-
geckowize
őstag
Sziasztok,
Adott lesz a következő konfig:
MB: MSI Z590-A PRO
CPU: Intel Core i5-10600KF
Cooler: ARCTIC Freezer 34 eSports DUO
RAM: Patriot Viper RGB 16 GB (2 x 8 GB) DDR4-3200 CL16
VGA: MSI GeForce GTX 1070 8 GB ARMOR OCA kérdésem:
Jól gondolom, hogy a 10600KF defaulton is kihajtja az 1070-ből a maxot single player játékok alatt? Tehát nem érdemes addig CPU OC-vel foglalkozni, amíg 1070 van, ugye?A választ előre is köszi!
-
geckowize
őstag
válasz
Apollo_21 #38484 üzenetére
Próbáld ki 1,485 Volton, úgy ment a 3dmarkolas, alacsonyabb feszen beszart a CPU teszt résznél... Mondjuk a scythe katana 3, elöl hátul bitfenix spectre pro a házban es 60 alatt nem bírja tartani, ráadásul a katanat full on ra nyomtam tehát 2600 rpm ami piszkosul zajos mar....
tehát várom azt aki elmondja, mi az az alulfeszeles, es hogy 965@4ghz hogyan érhető el kevesebb fesszel...amúgy meg tudlak érteni hogy oc tuning meg black edition Rájuk van irva aztan nem olyan szép az élet a gyakorlatban... nekem is az asrock 970 Extreme4 magától felallitja a dram multipliert aztán sipol a gep mert 1600as ramnak kicsit sok a 2000, főleg hogy az 1333hoz tartozó idozitesket állítja be neki... Vicc ez az egész...
-
geckowize
őstag
Hello!
Phenom II X4 965 jo hutovel 4 ghzet bírja? 1,425 V kell hozzá? Vagy több? -
geckowize
őstag
Hello
ASRock 970 Extreme4-emben szeretném Ref clock emeléssel tuningolni a procit, ami sikerül is, viszont a ram szorzóját magától átállítja a lap, hogyha 1600-at akarok kihozni (márpedig 1600as a ram), 1999-est rak be. (5,33-as szorzó helyett a 6,67-est választja, nem tudni miért...)
Meg tudná valaki mondani, hogy a Corsair Vengeance DDR3-1600 DC Kit-hez hogyan találok ki 1999 mhz-hez időzítéseket? Vagy felejtsem el, hogy annyin fog menni? -
geckowize
őstag
Hello! Összefoglalom, mi is a problémám:
Nem tudom, hogy kell beállítani a ramokat (corsair vengeance 8gb ddr3-1600 kit), valaki segítene?
Szorzózáras a procim (phenom ii x4 945), úgyhogy a ref clockot állítva szeretném tuningolni.
Most tapasztalom ki, hogy mennyit bír a deszka (asrock 970 extreme4), egy oldal szerint 315 mhz-ig, és én még bőven alatta tapasztalom azt, hogy nehézségekbe ütközöm.A probléma az, hogy ha 250-nél nagyob ref clockkal próbálkozom, 3 short beep üdvözöl, ami megnéztem, hogy az AMI BIOS-oknál ezt jelenti:
A memory failure has occurred in the first 64K of RAM. The RAM IC is probably badTehát a memóriával van a baj. Gondolom az időzítések, amik 4es szorzóra, azaz 4x200=800 mhz-re vannak beállítva, nem nagyon tetszenek neki, mivel 4x250 az már 1000 MHz.
Éppen ezért próbálkoztam az AIDA64 és CPU-Z által kiírt, 518 MHz-re (1036 effektív) megadott időzítésekkel, de hiába, így 3 sípolás történik.Hogy kellene?
-
geckowize
őstag
válasz
geckowize #38381 üzenetére
Most ez az UEFI mi a nyavalyát ír ki, a 200as ref clockkal megszorzottat?
Előbb beállítottam DDR3-1000-re (gondoltam h 200zal számol, tehát 5-ös szorzót jelenti valójába, ref clock 265, tehát 1325nek kéne kijönni), most az mellett balra (ahol én gondolom az eddig beállított szerepel) DDR3-1412 van... Ahhoz meg jóhogy nem jó az 1333-hoz beállított időzítés, csak nem értem miért 1412-t állít be, honnan szedi?
-
geckowize
őstag
Hello!
ASRock 970 Extreme4 plusz Corsair Vengeance ddr3-1600zal próbálok tuningolni egy phenom ii x4 945-öt...
Elég sikertelenül, mivel 3at csipog általában mindenféle memória beállításra, megnéztem és AMI BIOSnál ez "A memory failure has occurred in the first 64K of RAM. The RAM IC is probably bad" Tehát gondolom a RAM-mal van a baj, hogy a francba kell beállítani? Elolvastam ezt, de az időzítésekről alig van valami, és szeritnem azzal lehet a baj.... Azt nem értem, hogy Pl 1020mhz-esre beállítom (mert ugye nem szorzót írja ki, hanem egyből az effetkívet) és beállítom hozzá az 1066-os spd-s időzítéseket, erre szar megint...
Valaki tudna segíteni? -
geckowize
őstag
válasz
geckowize #38083 üzenetére
Véleményem szerint:
Pro:
- DDR3 (ennek nem tudom mennyi előnye lenne DDR2-höz képest)
- USB3 (ennek már lenne, mivel van usb3as pendriveom)
- SATA3 (később, ssd-nél vehetném hasznát)
- Tovább bírná a Ref clock, mint 265 MHz, pl 300 MHz-ig, akkor 15x300=4500 MHz-ig lehetne elviekben tuningolni
- Lehetne feszt emelni
Kontra:
- El kell adni DDR2 modulokat (ki venne ilyet már?)
- El kell adni alaplapot (ki venne ilyet már?)Szerintetek?
-
geckowize
őstag
A DDR2-800-as Kingston Hyper-X Blue bírná az 1060 MHz-et?
Most 883-on megy (3,33 x 265).Nekem az a nagy homály, hogy az időzítéseket mi alapján és mikor kell változtatni? Ha bírja 1060-at, milyen időzítések kellenek?
Más:
Közvetlenül a CPU Vcore-t nem tudom változtatni, felette van a DDR2 Voltage Control és azt lehet növelni, ezek szerint együtt növelődik a cpu vcore és a ddr2 voltage? -
geckowize
őstag
Tudna valaki linkelni egy szájbarágós leírást Phenom II X4 945 tuningoláshoz?
Eddig Athlon II X4 620-am volt, ott azt csináltam, hogy kikísérleteztem lejjebbvett szorzóval a maximum Ref/Host clockot, ami 200-ról egész 265-ig ment stabilan (akkori leírásban egy 770-es chipsettel asszem 300-ig ment), aztán állítottam a proci szorzóját mindig 0,5-tel felfele és teszteltem prime 95-tel. A vége 12,5-ös szorzó volt (3,318 GHz), 13-nál (3,445 GHz) már instabil lett a rendszer. Akkor megkérdeztem a fórumban, hogy mit kéne tenni, feszemelést javasoltak, de féltem tőle kicsit, meg leírás se nagyon volt hozzá.
Ja és a ramokat is visszavettem 3,33-as szorzóra, így 3,33x265 = 883 MHz lett, ez egy Kingston Hyper-X Blu Kit-nek nem nagy tuning, lehet ezt jobban? Feszemeléssel?
Az NB-t és HT-t békénhagytam, mert instabil lett a rendszer, ahányszor hozzányúltam. Az akkori leírásban le volt írva, mit hogy kell, de nekem AM2+os lapom van, 690G-s chipsettel és ott még 1000 a HT, vagy nem tudom mi volt a probléma.
A kérdésem tehát, hogy a 945-öt is ugyanígy kell-e tuningolni, illetve feszemelés howto-t valaki tudna-e linkelni, nehogy 1 V-onként kezdjem el kikísérletezni, hogy tényleg füsttel működnek-e a microchipek...
-
geckowize
őstag
A wikipediás lista alapján gyárilag 0,850 - 1,425 V között alakul a fesz (HDX945WFK4DGI part numberesről van szó), akkor ne is emeljem meg?
-
geckowize
őstag
Phenom II X4 945 esetében:
Hány voltonként érdemes adogatni feszt, ill honnan tudom hogy a következő adag emelésekor nem fog elfüstölni?
Ha 3,975 GHz-en akarom járatni, tipikusan mennyi feszt kell neki adni? Azért ennyin, mert alaplapom host clockját 265-ig tudom kitolni, neki meg 15ös a szorzója. -
geckowize
őstag
Hello! AMD Phenom II X4 945-öt megéri venni 22ért újonnan dobozosan garival? Tuningolható annyira, hogy észrevehető változást mutasson egy 3,32 GHz-re tuningolt Athlon II X4-hez képest? Gondolom jobban kihajtaná Radeon 5830-at.
Scythe Katana 3 hűtő 40 fok fölé sose ment 30%-os tuninggal, a phenomot is bírni fogja ugye? -
geckowize
őstag
Hello!
AMD Athlon II X4 620-amat sikeresen feltuningoltam 3,32 GHz-re (12,5 x 265 MHz), azért csak 12,5-ös szorzó, mert 13-as szorzóval már instabil volt. Feszt nem emeltem, alapból 1,424 V.
Érdemes feszt emelnem és 13-ra felrakni a szorzót? Mivel a hűtő elég jól teljesít, ezért gondoltam még a 100%-ot kihozni (a lap max 265-ös ref clockot bír, de ugye a proci bírja még a 13-as szorzót), azért a 3,45 GHz elég jól hangzik, csak kérdés, megéri-e a kockázat, hogy "elfüstöl"... Mit javasoltok? Eddig még nem emeltem soha sem feszültséget, milyen léptékben biztonságos, és kb mennyire kéne? -
geckowize
őstag
darálow, lehet elsiklottál felette, de téged kérdezlek, fesz emelésből teljesen láma vagyok, mi számít soknak, mi számít kevésnek, 3318-ról 3445-re húzásnál megéri-e?
-
geckowize
őstag
válasz
darál0w #24209 üzenetére
A 265-ös ref clockkal eljutottam a végéig, 13x265-ig, ami 3445 MHhz, windows betöltött, de sajnos prime95 smallffts közben újraindult a gép, úgyhogy ezt nem nevezném stabilnak.
Fesz emeléssel gondolom stabillá lehetne tenni, csak fogalmam sincs, hogy mennyire emeljem, milyen léptékben, ebben ha valaki tudna segíteni, azt megköszönném.
12,5-re visszavett cpu szorzóval 3313 MHz-en megy, fél óra smallffts lement, fél óra blend is lement, úgyhogy ez stabilnak mondható.
Utóbbi tesztek közben néztem a hőmérsékleteket, Scythe Katana 3 elég jól lehűti procit (CPU max 47°C, magok max 43°C), csak az alaplap miatt aggódik, mert az 64°C.
Alaplapra is vonatkozik, hogy ne legyen huzamosabb ideig 60°C felett? Mert akkor lehet el kéne gondolkodnom ütősebb alaplapi hűtésen, így néz ki, ezzel mit lehetne kezdeni? -
geckowize
őstag
válasz
darál0w #24209 üzenetére
A ramok sosem mentek 800 mhz felett, egyszer próbáltam ki 900 mhz-cel, nem adott képet a gép...
Most 2,66x265=705 mhz-en mennek, 3,3-as szorzóval már lehet nem indulna (875)... Hyper-X-nek meddig kéne bírnia? Mert elviekben magasabb órajelet bír feszemelés nélkül. Csak mennyi az az annyi? Időzítésekkel kéne babrálni? Magasabb (lassabb) időzítéseken fut csak magasabb mhz-en?Visszafelé mentem 280 mhz-től és 265 mhz-es ref clockon már nem hibázott prime95. Akkor a további tuning gondolom abban merülhet ki, hogy a cpu szorzót emelem 10-ről, és mivel nem black edition, de az alapórajel az 200x13, ezért 13-ig elmehetek elvileg nem? Így akkor az 3,445 ghz lenne, ami nem rossz.
NB szorzót meg HT szorzót úgy válasszam, hogy maradjon alapórajelhez (nb: 1600, ht: 1000) közel? Egyik sem hoz jelentős teljesítményjavulást ha húzom?
-
geckowize
őstag
-
geckowize
őstag
Kitapasztaltam, ref/ext clocknak 280 mhz-et nem akaródzik elfogadni az alaplap, sehogyan sem, így kénytelen voltam 275 mhz-en hagyni, és aztán emeltem 10-esre a cpu szorzót, így megkaptam a 2750 mhz-et. (NB 6x275=1650, HT 4x275=1100, RAM 2x275=550)
Így el is indult a gép, minden szép és jó volt, még a smallffts se dobott hibát, aztán a blend test Test 5-nél fatal error történt.
FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4
Hardware failre detected, consult stress.txt file.Mind a 4 Workernél ezt írta. Mi lehet a baj? Alaplap nem bírja? Oliverda írásában vígan húzta 300 mhz-ig a ref clockot.
-
geckowize
őstag
válasz
geckowize #24200 üzenetére
Közben utánanéztem, az lehet, hogy nem szorzót, hanem frequencyből kiszámolt szorzót lehet beállítani HT-nél? Mert van 1000, 800, 600, 400, mhz-ben az összes, és akkor ezek felelnek meg gondolom 5x, 4x, 3x, 2x-es szorzóknak, nem?
Közben megnéztem, 280 mhz-es ref/ext clockkal ilyen módon csökkentve HT órajelet 1100-ra, úgy se működött, windows logon előtt újraindul a gép. 840 mhz-re visszavéve se működött, ekkor még nb-t is levettem 5x280=1400ra... Nem tud többet 280-nál az alaplap, ilyen lehet? Mert akkor "örülök", hogy megvettem a scythe katana 3-at 9k-ért, hogy 300x10-en járassam a procit...
-
geckowize
őstag
válasz
geckowize #24198 üzenetére
280 mhz-re felhúzom a ref/ext clockot, aztán logonnál fagy a windows...
(cpu 8x280=2240 mhz,
nb 6x280=1680 mhz,
ht 5x280=1400 mhz...)275 mhz-es ref/ext clockon még nincs gond (bár stabilitásteszt még nem volt).
Gondolom a HT-nak sok, mivel alapból 1000 mhz, aztán sok neki a 400 mhz-es emelés (vagy rosszul gondolom?), csak az előző kérdésemben ugye kérdeztem, hogy hol állítsam a szorzót a biosban, még mindig nincs meg, a strength nem hiszem hogy az, mivel 0-31ig lehet változtatni az értékét...
-
geckowize
őstag
válasz
darál0w #24183 üzenetére
Nekem az a bajom, hogy a BIOS-ban (legfrissebb) nem találom a HT Link multiplier-t, csak ezek vannak az Intelligent Tweaker almenüben:
M.I.T.Igaz, van HT Link Control külön almenü, de ott csak ezek vannak:
HT Link Control
Ezek között van a szorzó? Hiába állítom a HT Link Frequency-t pl 1 GHz-re, 5-ös szorzó marad, és megy fel a CPU Host Clock Control (Ref/Ext clock) emelésével.
Tippre a HT Drive Strength (P)-re gondolok, mivel ott van beírva az 5, de fogalmam sincs mi az, úgyhogy nem akarom állítgatni, amíg meg nem erősít valaki.Itt van még a DRAM configuration is, ha esetleg kéne:
DRAM Configuration -
geckowize
őstag
válasz
darál0w #24180 üzenetére
Nekem a Gigabyte GA-MA69G-S3H F8e (legújabb) BIOS-ban HT-t csak mhz értékekben lehet állítani, max 1 ghz-re. Tehát nem lehet szorzót állítani, ahogy a k10/k10.5-es leírásban volt, mit csináljak? Mennyire fontos ez tuningnál? Az 1 GHz az effektív 2 GHz-et jelent? Vagy melyikeknél kell 2-vel szorozni, sosem tudom...
-
geckowize
őstag
válasz
darál0w #24173 üzenetére
A ram visszaosztása nem tiszta.
Ez az a dolog, amikor azt írja a leírás, hogy a 4-es szorzót a 4x200-ban vegyük le 2-re? És akkor utána a megnövelt Ref/Ext/Host clock az lesz 200-ról 300, ezután 2x300 lesz a tuning végén a ram órajele, ami 600, de ddr miatt x2 (btw ilyenkor kell beszorozni 2-vel?), és akkor az ddr2-1200? Nem sok az a ddr2-800-as kingston hyper-xnek?
-
geckowize
őstag
Hello!
Olvastam Oliverda AMD K10/K10.5 túlhajtási útmutatóját, amelyben pont egy Athlon II X4 620 procinak a húzását írja le (magam is egy ilyennel próbálkozom), de néhány dolog nem tiszta.Prime95-tel a CPU Host Clock/Reference Clock/External Clock/tévesen FSB minden egyes 10 vagy 5 mhz-es emelésénél mennyi ideig kell tesztelni?
Azt írta 200-ról 250-ig 10 MHz-es léptékekben kell haladni, utána 5 MHz-enként 300-ig. Egy lépték gondolom azt jelenti, hogy beállítom, aztán save bios, majd reboot, eztán prime95, de mégis meddig?
Gugliztam, de valaki ilyen 12 órákat írt, na most azért nem hiszem, hogy minden 10 vagy 5 MHz-es emelésnél 12 órákat fogok várni, azt azért már túlzásnak tartom, de erősítsetek meg abban, hogy mi a helyes.Másik kérdésem ezzel kapcsolatos:
Például ha az SPD-ben 800MHz-hez 5-5-5-15 időzítés szerepel és mi még e mellé beállítjuk a 300MHz-es alapórajelet, akkor könnyen megkaphatjuk az 1200MHz 5-5-5-15-öt végeredménynek, amit nem biztos, hogy tolerálnak a modulok. Ezt mindenképpen ellenőrizzük le és ha kell kézzel fixáljuk a késleltetéseket, mielőtt a referencia órajel emelésébe kezdünk!Én a memória időzítésekbe annyira nem ástam bele magam, azt tudom, hogy az első szám az a CAS Latency, a többit is meg tudnám nézni, hogy mit jelent, de attól, hogy a nevüket tudom, még nem fogom megérteni, mi alapján kell beállítani.
Tehát mi alapján állítsam be az időzítéseket? Esetleg valaki valami jobb tutorialt mint ami az első hsz-ben van?
-
geckowize
őstag
válasz
darál0w #23884 üzenetére
Csak azért kérdeztem, hogy megéri-e, mert annyira nem bonyolódtam bele, hogy akkor a ddr2 listen megtalálható chipek közül melyik chip a jobb, és természetesen nincsenek tapasztalataim hyper-xről, nekem geil value 2x1 gb-om van, az szolgál rendesen már majdnem 3 éve, igaz nem tuningoltam soha.
Tudnál érveket mondani, hogy Te magad miért vennél hyper-x-et? Megköszönném.
Valamint az is fura nekem hogy ha berakom a 2x1 és 2x2 giga ramot akkor hogy mennek dc-ben? Az alaplapom kézikönyvében ott van, hogy mely slotokba kell rakni dual channel aktiválás esetén a ramokat, ha berakok még 2-t a +2 slotba, akkor a másikban is létrejöhet? Vagy valamit félreértettem?
És még annyi, hogy ha húzni akarom athlon II x4 620-at gondolom nem elég a gyári hűtő, milyet javasoltok?
-
geckowize
őstag
Hali! Nem tudok dönteni melyik ramot vegyem, mert nem vagyok tisztában vele, hogy a processzor húzásánál mennyire számít a ram tuningolhatósága.
Két ram között vacillálok, az egyik a
GeIL Value 4GB DDR2-800 CL5,
a másik, amely 2500 ft-tal drágább,
GeIL Ultra 4GB DDR2-800 CL4.
Na most az ultráról azt mondják, tuningra jó, valamint CL4-es ami ugye kisebb késleltetés.
Vettem továbbá a Gigabyte GA-MA69G-S3H AM2+ foglalatos alaplapomba egy AMD Athlon II X4 620-as procit, amelyet szeretnék a 2,6 GHz-es alapórajelről azért minimum 2,8-2,9 GHz-re felhúzni (hogy játékban, amely nem használ pl 4 magot, ne lassuljon a mostani x2 6000+ procim 3 ghz-éhez képest alacsony órajel miatt)
Tehát a kérdés, hogy a proci tuninghoz mennyire számít a ram? Vegyem inkább az ultrát, ha tuningolni akarok?
-
geckowize
őstag
Sziasztok.
Az a kérdésem (vagyis haveromé), hogy az AMD Duron 1200MHz-es procit tényleg fel lehet-e húzni 3333MHz-ig? Ha nem, akkor egyáltalán megéri tuningolni? És milyen hűtőt érdemes rárakni?Az alaplap Abit KD7-E és egy 512MB-os (AGP-s) HD2600Pro fog belemenni, tehát ezért kéne tuningolni... 1 GB DDR RAM van még benne.
Mindent összevetve szerintetek ez a gép fel tud-e zárkózni tuninggal, vagy haverom ezzel a géppel NFS Pro Streetről inkább ne is álmodjon?
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működés
- LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- Lenovo ThinkCentre M910q Mini PC / i7 7gen/8GB RAM/240GB M2 SSD/12 hónap jótállással
- Samsung Galaxy A9 2018 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest