- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
k.soma #24487 üzenetére
A lapod a ludas. Az EP43-as chipset nem tuningra lett tervezve. Akár kis fsb emeléstől is instabillá válhat.
Amúgy mindent fixáltál? Feszek, órajel stb...
Ha tuningolni szeretnél, akkor P35, vagy P45-ös lap kell, esetleg X48 450-es fsb-ig. Illetve az asus rampage bírja tovább is. -
Roland06
aktív tag
válasz
darál0w #24488 üzenetére
lement most 3825Mhz egy max. intelburn test! Sajna 67C -ig melegedett.
17x 225-ön. De csak úgy volt stabil, hogy a proci feszen kívül mindent más feszt fixáltam vagy egy kicsit növeltem!
A problémám az hogy végig ment a terheléses teszt de egy-két órával később mégis lefagyott. (lehet nem a proci miatt?) -
k.soma
senior tag
Üdv mindenkinek!
Remélem tudtok segíteni, mert most kicsit búvalba*zott a hangulatom.
Van egy Gigabyte GA-EP43-DS3L alaplapom, benne egy Q8400-as proci. 2GB 667Mhz DDR2 + 2GB 800Mhz DDR2.
Tegnap vettem a procira egy elég jó kis hűtőt. Nem titkolt szándékom volt vele, húzni akartam a procim órajelét.
Aki nem tudná , az alap órajele a processzornak 2,66Ghz. 333x8-as beállításokkal van alapértelmezetten.
Első indításkor feltettem 3,2Ghz-re, nem volt stabil az alkalmazások random bezáródtak, prime95-ben 2 mag (0. és 3.) tesztje FATAL ERROR-ral befejeződött.
Próbáltam 3,0Ghz-en, így stabil volt (tegnap), de ma amikor hazajöttem már nem úgy tűnt.
Fagyások, alkalmazás leállások véletlenszerűen.
Azóta:
-kiszedtem a 667Mhz-es RAMokat, mert sajnos azokat is felhúzta 800-ra, amit nemhinném, hogy szeretnek.
-beállítottam a biosban, hogy ne változtassa dinamikusan a szorzót és a feszültséget használat közben, mindig maradjon fix
-beállítottam, hogy a memóriákat ne Turbo módban használja, hanem Standard-ban.
-próbáltam túlfeszelni is (nemsokat, 1 fokozatnyit) a procit, próbáltam úgy húzni, hogy manuálisan beállítottam az alap értékekre is a proci feszültségét
-mostmár 3,0Ghz-en is FATAL ERROR-ozik 2 mag prime95-ben.
-Bad Company 2 is bezáródik 1-2 perc után.
-most 2,8Ghz-en (400x7-es beállításokkal és a memóriák is 800Mhz-en vannak) fut a dolog, de még így is FATAL ERROR rögtön 0. és 3. magnak prime95-ben
A hűtéssel nincs gond, csak zavar, hogy nem tudom húzni a procimat úgy, hogy stabil legyen.
Valami ötletetek van, hogy mit ronthattam el, vagy mit hagytam ki? Esetleg újra kéne telepítenem a Win7-et? -
darál0w
Jómunkásember
válasz
northmahri #24477 üzenetére
ha bírja a ramod....
de nemhiszem, h észrevehető lenne a különbség...nagyátlagban csak tesztekben dobja ki.
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
northmahri #24475 üzenetére
alacsony.
-
northmahri
tag
A ram időzités az mit takar?
Mi a jobb ha alacsony vagy ha magas? -
balazs0102
senior tag
sziasztok!
A 4magosított AMD X4 B55 kb egy szinten van a x4 955-el?
-
Roland06
aktív tag
válasz
Roland06 #24469 üzenetére
Most így van de nem stabil
Ai Overclock Tuner (D.O.C.P)
CPU Ratio 19
CPU Bus frequency 200
Dram Frequency 1600MHz
CPU/NB Frequency auto
HT Link Speed auto
PCU feszt. fixáltam
Igy 3800Mhz megy de bármekkora feszt. állítok neki 1.45V-ig mentem de nem stabil.
Az a gáz, hogy ha a szorzót lentebb veszem és 3600MHz-en sem stabil.
Tönkre mehet úgy a proci, hogy semmilyen tuningot nem bír el.???? -
Roland06
aktív tag
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni egy kis tuninghoz.
Van itt valakinek hasonló konfigja (alul látható) és segítene , hogy mit állítsak.......
Próbálkoztam már de nem sok sikerrel(nem stabil , sokszor újraindul,kékhalál,). Szerintetek 3,9Ghz- körül ki lehetne hozni
a prociból?
Előre is köszönöm. -
darál0w
Jómunkásember
válasz
Mvrck one #24462 üzenetére
tehát...
amit nem említek, ahhoz nem kell nyulni. marad gyári beállításon.
ai overclocking manual
FSB frequency 400
pcie frequency 100
dram frequency 800
dram timing manual és első négy érték : 4-4-4-12
CPU voltage 1.3375V ha pont ennyit nem tudsz beállítani, akkor mehet neki 1 kicsit több....
CPU pll 1.5V
Dram voltage 2.1V
FSB termination 1.2V
North bridge voltage 1.25V-1.3V amelyiket be tudod állítani neki.
és ennyi a beállítás...
ezután megnyitsz egy cpu-z cpu ablakot, egy cpu-z memory ablakot. coretempet. és tesztelsz IBTvel. max stress.10 kör. ugy a 6. kör környékén lőjj egy screenshotot. és a végén is egyet. azokat a képeket majd linkeld be ide
coretempet meg figyeld, h a 72°Cot ne lépje át a hő.
sok sikert.
-
-
northmahri
tag
válasz
Mvrck one #24457 üzenetére
A húzás ott kezdődik hogy bemész a bioszba és megemeled az fsb, aminek az alapértéke 333. De előtte a memóriának a sebbeségét 666Mhz(vagy 667 mind1) rakod, hogy az 1:1-es arány fennáljon. Ha feljebb rakod az FSB akkor 3dolog fog változni: A cpu sebbesége(ami FSB * CPU szorzó, ami 8), ram sebbesége, PCI sebbesége. A kezdésként a CPU multiplayert(nem biztos h így írják) 8-ra rakod. Utána a PCI-t 100Mhz-re.Ha ez mind megvan, akkor jöhet maga a húzás. A lényeg hogy 400-as FSB fölött már a ram is tuningolódik révén az 1:1-es arány miatt(tehát 450-es FSB 900Mhz-es Ramot eredményez).Továbbá bizonyos szint fölött már plussz feszeket is kell rakni. Én azt csináltam hogy felraktam 375-ös FSB-re, így 3,0GHz-es procit kaptam, és a ramom 750Mhz-lett. Ehez feszeket még nem kellett állítani, kivéve hogy mindent alapfeszre kell rakni. A CPU-nál ez 1,344V, a ramnál ált. 1,8V(csekkold le),az NB 1,2V. Ezeket állítsd be és utána rakdd 375-ös FSB-re.
Teszteket futatsz, ha minden stimmel és még nem vagy megelégedve a teljesítménynövekedéssel, vagy túl meleg lessz a proci szólj!
ui.: 375-ös FSB-vel nem nagyon lehet elcseszne semmit, ha mindent jól csinálsz és a PCI-t 100MHz-re RAKOD!!! -
Mvrck one
csendes tag
válasz
northmahri #24455 üzenetére
Szia megcsináltam.33és 37 fok ig ment.(egyébként Aero cool aero engine 2 es ház van amibe sok nagy ventilátor van.
Ha tud valaki legyen szíves akkor segítsen. -
darál0w
Jómunkásember
válasz
Sontir Fel #24453 üzenetére
konkrétan a feszre, ami kell neki...
de adj neki 1.6Vot. és 1333on menjen. vagy alatta. még.
-
northmahri
tag
válasz
Mvrck one #24454 üzenetére
Szia!
Bár nem vagyok egy nagy mester, de itt segített felhúzni darál0w egy pont ugyailyen procit 3,2GHz-re.
Annyit tudok mondani hogy a gyári hűtő nem szerencsés, szedj le egy CPU hőfokmérőt(pl CoreTemp), és futass egy CPU terhelő dolgot(a windows 7 élményidex is megteszi), és csekkold a hőmérsékletét. A hőfok limit 65-70fok körűl van, ha húzás nélkűl ilyen hőfokot elér, akkor belese kezdj egy jobb hűtő nélkűl(pl. Cooler Master Hyper TX3 5k nekem is ilyen van, és hűvés mint télapó szakálla). -
Mvrck one
csendes tag
Sziasztok
Szeretném segítségeteket kérni,én sem csináltam még ilyet és nemszeretnék kísérletezni
mert nagyon nehezen kapartam össze a pénzt rá és nem szeretném h satu legyen.
Egy asus p5k alaplapon Core2duo E6750 es proci gyári hűtővel és 2 gb Geil ultra 800 mhz kit
Szeretném húzni csak nemtudom hogy hogyan, már többször elolvastam de nem értem
és nem találtam pont ilyen konfigot sem . Kérlek ha nem nagy gond valaki írja le nekem hogy milyen programmal vagy a biosban pontosan mit hova mennyire írjak. hogy feszültség meg minden fain legyen( ha nem probléma akkor a ram ot is légyszives)
Sokat segítene, Köszönöm -
darál0w
Jómunkásember
válasz
Sontir Fel #24451 üzenetére
és mi van ráírva a ramokra? gyári értékekre gondolok
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
Sontir Fel #24449 üzenetére
milyen ramjadi vannak?
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
northmahri #24447 üzenetére
gpu. lődd be.
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
Sontir Fel #24445 üzenetére
cpu feszhez még bőven elég az 1.2V.
ramnak annyit, amennyi kell neki...1,65V alatt természetesen.
QPI/VTT 1.2V-1.3V között.
más feszt nem nagyon kell piszkálnod...
és mondom...ramot egyelőre hagyd 1333on vagy alatta.
procitesztre meg töltsd le az IBTt. max stress. 10 kör. ha az lemegy, akkor stabil.
ram és rendszertesztre meg majd mehet a prime blend tesztje.
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
Sontir Fel #24443 üzenetére
ramokat csapd vissza alapra, amit a ramvezérlő bír...azaz 1333mhz...aztán ha kész a proci...majd lehet huzni a ramot.
proci akkor mennyin is megy?
-
Sontir Fel
őstag
válasz
darál0w #24442 üzenetére
A blendet futtattam, a másik két mag 40 percig ment aztán lekapcsoltam. A processzoron kívül állítottam az unicore-t és a qpi-t ahogy a cikkben írták. A ramokat is "húztam" (1600asok alapból) 1560-ra (8x195).
Hol tudok utána nézni, hogy milyen feszültséget állítsak a processzornak ha az auto beálllítás nem jó neki?
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
Sontir Fel #24441 üzenetére
auton sosem hagyunk semmiféle fontos feszt...
igen...vmi nem klappol...
csak procit huztál? ramod mennyin megy? prime melyik részét futtatod?
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
Sontir Fel #24438 üzenetére
huzott állapotban magasabb lesz az energiatakarékos orajel, mivel a BCLK emelve van...a cuccos meg csak a prociszorzot és feszt képes visszavenni.
a procik meg mint tudjuk nem egyformák...szal nem biztos, h a procid annyit fog menni, mint a tesztelt darab...
a másik meg...feszek fixálva vannak?
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
northmahri #24437 üzenetére
nagyobb felbontásban kevésbé lesz procilimites a játék...
rossz vinyo miatt meg előfordulhatnak akadások...de az a max FPSt nem bántja.
-
Sontir Fel
őstag
válasz
darál0w #24434 üzenetére
Köszönöm, feltenném itt
195x17-re állítottam a processzort, a memória 8x195. Az UNCORE és a QPI úgy lett beállítva amit az általad linkelt cikkben írtak.
Enabledre állítottam az EIST-et és a Turbot is. A kérdésem az lenne, hogy ahogy néztem a CPU-Zben a core speed 1755 Mhz alá nem megy, alapon viszont ha jól emlékszem 900-1100 között változott.
Meg lehet ezt csinálni húzott állapotában, vagy a húzással automatikusan emelkedik ez a minimum speed is?
A másik kérdésem, hogy a feszültségen nem állítottam semmit, mégis 1.344-et ír, itt a ph tesztben viszont 4000 MHzen pedig csak 1.320-on megy. Én szúrtam el valamit?
-
northmahri
tag
válasz
darál0w #24436 üzenetére
Jó hát 30 körűl lehet, de ez frapsel ennyi...tehát olyan 40,45 átl fps-e lehet max grafikán, nagyobb felbontáson. Mindjárt feltolom az xp-t is mert azon jobban mennek a gammák(komolyan, black opsal teszteltem és a 32bites xp-n jobban futott, az más kérdés hogy ez a windows 7 1,2 gigát elfogyaszt üresjáratában, xp-nél meg 500mb).
A merevlemez kihathat a játékra? Windows élményindex szerint nagyon kaki merevlemezem van. -
darál0w
Jómunkásember
válasz
northmahri #24435 üzenetére
nemlátom a FPSt....
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
Sontir Fel #24433 üzenetére
ha marad kérdés, azt felteheted vagy itt, vagy az lynnfield topikban.
-
Mordok
csendes tag
Kedves fórumozók!
Avval a kérdéssel fordulok felétek, hogy megtudjam mennyire húzható alap gyári hűtővel egy AMD Athlon x4 (alap órajel 3,2 ghz).
10%-ot bír a gyári hűtő? Vagy felejtős az egész?
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
norbinho88 #24426 üzenetére
elvileg itt kellene lennie...
de probálkozz be lapod topikjában...hátha mondanak okosat.
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
norbinho88 #24423 üzenetére
elvileg ugy nehézkes a huzás, ha ramot nem tudunk állítani...
mivel FSB növelésére a ram is reagál...méghozzá orajel növeléssel...
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
norbinho88 #24421 üzenetére
nincs ram beállítási lehetőség? hmm...
tolsz fel képeket a biosrol?
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
norbinho88 #24419 üzenetére
ez a biosod?
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
norbinho88 #24417 üzenetére
oké...
~10 perc és írom.
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
norbinho88 #24415 üzenetére
bír többet is a lap...
de ezt az auto tuningot én nem szeretem annyira....inkább mondok neked manuális beállításokat.
-
norbinho88
csendes tag
válasz
darál0w #24412 üzenetére
Alapvetően ezzel is elégedett vagyok, csak mivel először csinálok ilyet, nem tudom mi-merre-hányméter. Bus speedet ahogy néztem 333-ig tudnám emelni, mert akkor lenne 1333 a rated fsb, amennyit bír a lap. Közben ugye szerkesztettem a hozzászólásokat, úgyhogy azért összefoglalom a lényeget: 1 órás small fft (úristen hányszor ismételgetek, buta kezdő vagyok) teszt a primeban hiba nélkül ment. Na és ott volt 58°C a max cpu hőmérséklet. Nagyon nem akarok most venni hűtőt, úgyhogy ha ez jó, és mellette nem nyírom ki a 800-as DDR2-es ramokat se azzal, hogy 4-4-4-12-es 306Mhz-s időzítéssel mennek akkor nagyon nem játszadoznék a gépem életével.
Csak ezt akartam tudni, hogy nem csinált-e valami turpisságot az AI overclocking
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
northmahri #24413 üzenetére
kevés hozzá nagyon a proci. ne számíts jobbra.
-
northmahri
tag
Tudja vki hogy a dead space 2 legrosszabb(értsd legrosszabb felbontás is) sem megy 30fps fölött?
Lehet h a táp nem bírja a felhúzott órajelű procit? -
darál0w
Jómunkásember
válasz
norbinho88 #24410 üzenetére
akkor jo. csak asztem' alapon ennyi
jo...akkor...mennyi lenne az az orajel, amivel elégedett lennél?
#24411) geckowize 1.42V kevés a ~3400mhzhez?
nem lehet, h más hibázik,?
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
norbinho88 #24408 üzenetére
azon a képen megy a prime? vagy ez nyugalmi helyzeT?
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
norbinho88 #24406 üzenetére
procira gondoltam
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
Sontir Fel #24400 üzenetére
olvasnivalo. i5/i7 egykutya...
és enabled legyen az eist.
#24401) Razer6666 az hideg...és igen..lehet miatta.
#24402) TomiDrummer rammal kapcsolatban miért ide írsz? ez procituning topik.
-
norbinho88
csendes tag
válasz
norbinho88 #24399 üzenetére
Közben észrevettem hogy a ramok 4-4-4-12-es időzítéssel mennek. Az Aida mutatja a tulajdonságokat, és a ramnál ennél az időzítésnél 266 Mhz-et ír (gondolom ez az optimális).
Nálam 306.1-el megy. Ez problémát fog okozni? Mit kéne állítanom? -
TomiDrummer
csendes tag
Hello!
Másik topicba megtudtam mi a probléma a ramommal (1066 helyett mért csak 800on megy)
:" Alapból 1,9 V-ról indul a játék, ahol 5-5-5-16 késleltetések lépnek életbe 1066 MHz-en. Mivel azonban ez az órajel nem elfogadott a JEDEC által, ezért a CSX az érvényes 800 MHz-re is megadott értékeket, melyek megegyeznek a fenti négy számmal, csak éppen 1,8 V-on."
és kaptam hozzá egy kis instrukciót:
Azaz 1,9v on kell inditani nem szabvány értéken hogy vigye az 1066 ot plusz kézzel kell beállitani az időzitéseket így:Tudna nekem segíteni vki, hogy miket kell pontosan állítanom? elég amatőr vagyok ebbe a témába, eddig csak pár dolgot találtam meg a BIOSba: a feszt., a CL-t, a tRCD-t, a tRP-t.
A segítséget előre is köszönöm!!!!
Tomi -
Beretvás
veterán
válasz
darál0w #24393 üzenetére
Eggy ujabb probléma. az a szitu hogya szobában most kb 8 fok van, szal elég hideg. Na most mikor akartam inditani a gépet akkor csak a dfi logoig töltött be s a hdd led sem villogott, tegnap estefelé is igy csinált, 2-3 reset és elindul, aztán ha akármikor inditom vagy le állitom megy, pl reggel is gond nélkül elindult. leghet h a hideg? mert reggel nem volt ijen hideg. vagy valami a tuningbol kifojolag?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7 11700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Ryzen 5 5600X 1 év gari
- ELKELT! FOXRA VÁR!!Intel i5 10400F 2,9Ghz LGA1200 GARANCIA
- Ryzen 5 5600G + Cooler Master Hyper hűtőborda / G.Skill AEGIS CL16 DDR4 3200MHz
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged