Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- arabus: 256GB-os DDR5 memóriamodul 5700 USD.
- Meggyi001: Amire figyelned kell Párizsban is.....
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- hcl: Amúgy mi a terv?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
EGOKA
tag
Fú Melly, ez édes.

Sajnos itt bunyó lenne a lányért.
-
Lina
csendes tag
Hát tényleg nehéz megfogni. Szerintetek az mit jelent ha a malac össze-vissza szaladgál, közben magyaráz és ugrál?
-
Lina
csendes tag
Elindult a malacom!!!! Végre!!!!!

-
EGOKA
tag
Na, a fiaim veszekednek.

-
eXodus
őstag
[link]
A gyilkos fogazat.
-
Botee17
tag
2 Hete született 3kismalacom
. Nagyon jófejek
. Az egyik Dezsőke, a másik Dezsőke a harmadik Pedig Rudíííí
. -
Algieba
őstag
Van egy trükk. Ne etesd a ketrecében, hanem a szobában tegyél le neki ennivalót. A hasa meg fogja mozdítani. Meg aztán csak egyszer döbbenjen rá, hogy szabad a pálya, lesz nagy futkosás, alig bírod majd elkapni. Hogy nekem miféle barikádrendszert kell csinálnom, amikor be akarom fogni a cocómat... Nagyon ravasz, nagyon gyors, úgy kell sarokba szorítanom és lecsapnom rá. Egyébként jó fej malac, csak éppen igazi pasi malac, menne a saját kedve szerint szabadon.
-
Lina
csendes tag
Hát én inkább maradok a benti szabadon engedésnél. Még véletlenül se szeretném hogy elszökjön a malacom. Annyit nem ér a dolog. Ugylátszik az én malacom nem szeret mászkálni, csak ülni. Minek erőltessem ha nem akar szaladgálni???!!! Ez van sajna. Majd egyszer csak elindul magától. Remélem

-
Lina
csendes tag
Miért nem írtok???

-
Retekegér
MODERÁTOR
Remélem nem nagy pofátlanság
[link] -
Lina
csendes tag
És ha malac, már megszokta a kerti sétát, nem szökik el?
-
Lina
csendes tag
Csak tudjátok az a gond, hogy ahogy lerakom a fűbe, rögtön el akar szaladni. Kibújt a hámból és ha nem kapom el, akkor ma már nem lenne malacom. Nem merem csak úgy otthagyni a fűben, egy fa alatt, de talán ha ölbe veszem és megsimizem elötte, nem lesz bolond.

Mint mondtam az előszobában nem tudom se radiátor, se szekrény alá betenni, mert nekünk nincs ilyesmi ott. Szobába meg nem vihetem, mert ott padlószőnyeg van, ráadásul a szekrény plafontól a földig ér, nincs alja, a radiátor meg magasan van. Tehát elbújni nem tudna. A paprikára visszatérve, én nem adok a malacnak ugy paprikát hogy benne van a mag, levágok egy szeletet és ha van benne mag vagy ér, azt kivágom. Szerintem ettől nem tudna megfulladni. -
rlazol
veterán
Szia!
Magok - mindenképpen kell valamennyi, a zöldség-gyümölcs önmagában nem tartalmaz mindent. Kisállatboltoban találsz bőven. Mivel sok bennük a kukorica, hízásra hajlamosítanak, csínján. Megfulaldni tőlük? Még nem hallottam ilyet, de bizonyára előforsult már.
De szerintem a gyári malac tápok túl nagyok ehhez. Ne adj neki kanárieleséget és kész.
Paprika - nem javasolt. Van egy vékony, hártyás hámja ez is magakadhat, na és annak aztán tényleg pici, veszélyes magva van.
Séta - tedd rá a hámot, tedd le egy csendes rétre egy bokor alká és vegyél elő egy könyvet. Kell egy kis idő, akíg el mer indulni. Megijed minden váratlan dologtól. Lalásban se csak ukkmukkfukk tedd ki a padlóra, hanem valami búvóhelyre tedd (szekrény alá stb) és biztosits neki nyugalmat. -
Lina
csendes tag
Szerintem zöldségek közül paprikát érdemes adni a malinak. Abban van a legtöbb C-vitamin az összes zöldség közül. Magot pedig többször kevesebbet adj neki és akkor mégse egyszerre terheli meg magát és ha kiengeded, le tudja mászkálni.
Sajna 2 malit nem tudok tartani, mert ezt a malit is alig akarták megengedni. De maximálisan jól van tartva minden szempontból. Naponta több órát foglalkozok vele. Meg ha 2-en lennének, engem le se ....... Szóval hiába van egyedül, nem unatkozik. Persze én nem helyettesíthetek egy mali társat. Nalunk nincs mi alá elbújnia, mert az előszobába nincs semmi. De ha a fürdőbe rakom, akkor is csak ül. Lassan már 1 éve van velem, ugyhogy már megszokhatta volna a környezetet. Fura egy malac
-
Algieba
őstag
Karamella már első nap kilógott a ládából, ezért került ketrecbe. De ha teheti, akkor ellóg, és le-föl kocog a szobában.
Tegnap a kutya megpróbált kapcsolatot létesíteni vele, a cocó kíváncsian a ketrec belső oldalához nyomta az orrát és motyogott a bajsza alatt. Aztán rájött, hogy a kutya nem haver, hiába nyöszög neki Babszem.
Imádom a cocót, de túl jól sikerült a hízókúrája, most már bizony testes. Hogyan foghatom vissza feneketlen étvágyát, mit adjak neki, hogy tele legyen a hasa, minden tápanyagot megkapjon, de ne gyarapodjon tovább? -
EGOKA
tag
Szerintem hagyd nyugiba, kell vagy 10 perc, mire megszokja az ismeretlen helyet.
Amúgy az sem árt, ha erre a 10 percre olyan helyre teszed, ahová be tud bújni. Fűtőtest alá, szék alá, ilyesmi. Aztán elindul. Bár nekem 2 van, együtt bátrabbak, ha az egyik elindul, a másik ott a sarkába. Már ismerik a szobát, így egyedül is el mernek már indulni, de már rég óta itt vannak (7 hónap), volt idejük megszokni.
-
Lina
csendes tag
Hát ez sehogy se akar összejönni
Ma kivittem a malacot az udvarra, hogy mozogjon egy kicsit. Rátettem a hámot, letettem a fűbe és azonnal el akart szökni. Kirángatta magát a hámból és majdnem meglógott. Éppen hogy csak utána tudtam kapni. Nem is tudom mi lett volna ha nem tudom megfogni.....
Kiraktam a szobába is, de csak ül. Mondjátok meg, ilyenkor mit lehet tenni????
[Szerkesztve] -
Lina
csendes tag
Hát sajna az én cocikámnak elég macerás levágni a körmeit. Hiába nyugtatom meg vagy adok jutalmat, nem engedi hogy megfogjam a lábait. Mindig rúg. De azért majd próbálkozom.

-
Algieba
őstag
Vizet adok a malacomnak, ugyanis iszik. Egy rozsdamentes itatóedénye van a ketrecében.
A szénát is imádja, de a friss lucernát is nagyon szereti.
A körömvágás egyszerű, ki kell használni a passzív hangulatát. Óvatosan a térdemre rakom cocót, majd egyenként előhúzom a lábikóit a teste alól, és némi ügyeskedés után körömcsiptetővel levágom a túlnőtt körmöket. Türelmesnek kell lenni, óvatosan csinálni és a malac szinte észre sem veszi, hogy mi történik vele. -
Lina
csendes tag
Értem és köszi. Én Pepés magot adok a malimnak, meg sok zöldséget, vizet ugyanis nem iszik. Szoktam még jutalomfalatokat is adni neki, de nem igazán eszi meg. Ezenkívül gyógyfüves szénát adok. Remélem megfelően etetem. És a körömvágást hogy oldod meg?

-
Algieba
őstag
A cocóm vegyes magkeveréket kap, ez a fő eledele a gyümölcsökön és zöldségeken és lucernán kívül. Van benne napraforgó, tökmag, kukorica, búza, zab és lucerna granulátum. Minden állatom ezt kapja, a vitakraft dobozos kajájával etetem már évek óta az összes rágcsálómat. És eddig egyik sem fulladt meg.
Sétáltatni még egyiket sem vittem. Úgy legelték mindig a jó kis tyúkhurt, hogy rájuk borítottam egy szellős gyümölcszállító ládát.
Mazsolát, az első malacomat viszont szabadon is el lehetett engedni, azonnal a bejárati ajtó felé rohant, be a biztonságos lakásba.
A malac látszólag passzív jószág, mert ha egyszer felfedezte, hogy szabad a pálya, nagyon gyorsan nekiiramodik. A gazdi meg futkoshat utána. -
Lina
csendes tag
Köszi a segítséget! És szerintetek tényleg igaz hogy mellőzni kell a magok adását? Egy másik fórumon ezt olvastam, állítólag sok mali meg is fullad a magoktól. És az is érdekelne, hogy van-e köztetek olyan aki szokta a malacát sétáltatni? Én vettem az enyémnek egy hámot, de meg se moccan benne. Le az udvarra meg nem merem vinni, mert félek hogy elszökik.
Aki tud segíteni azt kérem hogy segítsen!
Köszi előre is! -
Lina
csendes tag
Készítettem egy honlapot, aki gondolja nézze meg!
www.gportal.hu/portal/wrcoca -
Lina
csendes tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem: ha kiveszem a malacot, és leteszem, nem akar szaladgálni. Csak ül és néz. Szerintetek mit kéne tennem hogy futkosson? -
Algieba
őstag
Tegnap megint megfürdettem Karamellát, egyelőre a legjobb korpásodás elleni samponként reklámozott samponnal enyhítem viszketését. Eddig 4x fürdettem meg vele, és a vállán visszanőtt a szőr és a combján is sűrűsödik a bundája, de még mindig ideges a viszketés miatt, viszont már nem harapdálja magát.
Az étvágya továbbra is kiváló.
Nagyon jó fej. Imádja a családom. Tegnap elszabadult a ketrece takarítása során, aztán meg le-föl kocogott a szobában és közben motyorászott. Lehet, hogy magányos. Szerintetek, vegyek mellé egy lányt? De akkor beindul a kis cocó áldás... -
Melly
csendes tag
Szeretem az enyém még mindig él megszólalást.A malac ugyanugy nem ehet krumplit ahogy a kutya sem.Nem tudja a gyomruk rendesen lebontani és elpusztulhat.A malac simán bélelzárodásban elmegy 1 perc alatt.
Én sem ragaszkodom a szakkönyvekhez etetésben, de nem sodrom szándékosan bajba vagy halálba öket.
Nem NEM ehetnek krumplit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -
EGOKA
tag
Úgy fest a malacaim félnek a vihartól. Szegénykék.
-
Algieba
őstag
Mennyibe kerül ez az oltás? És mi ellen védi meg a malacot? Immunis lesz tőle a gombára? Mert ha igen, akkor beadatom neki, de nem mostanában. Az állatorvos jó messze van tőlem, és jelenleg a meleg és a lábam gondja házban tart. Marad a hűsítő fürdő ideiglenes megoldásként.
Most etettem meg, nagyon elégedetten bukott rá a sárgabarackra. Neki rozsdamentes tálkában van a víz. Azt is frisset kapott, a tálkát kimostam. El van látva minden jóval, és miután végeztem a gombával, kap egy társat. -
dragonfx
veterán
válasz
Thulcandra
üzenetére
nyáron szerintme ez kevés ilyenkor beteszem az itatot és azé elég hamar elfogy.
Sőt néha hűtésképpen még leszoktma őket permetezni hidegvízzel, mert sokat nyavalyognaka meleg miatt vagy kirakom őket az udvarra szaladgálni egy nagyobb körbekerített területre. -
EGOKA
tag
Az ÉN malijaim is pont ezt produkálták. De szerencsére a doki helyre tette őket.
-
-
Melly
csendes tag
Gombás is lehet.Amit elkaphatott akár a forgácsból is...ez nem a forgács márkájának eredetének vagy az árusítójának a hibája.Egyszerüen benne élnek a fába...ahogy leírod szerintem inkább gomba mint böratka.
De egyszerű a megállapítás.A hasijánál óvatosan és figyelmesen simítsd végig, ha érzel a ször alatt a bör alatt ilyen apró kis gümöket, golyókat akkor atka ha nem akkor valoszínűleg gomba.
Gombára ajánlom a Nisoral sampont vagy az Imaverol fürdetöt.Az utobbit állatorvosnál is tudsz venni kisebb adagokban.Hígítani kell malacnak jobban mint kutyának.Ha emellett döntesz segítek elmondom hogyan hígítsd.(attol is függ mennyit veszel ).Atkára van 1 csepp amit a malacka füle mögé kell cseppenteni...nem jut eszembe a neve...de megnézem neked mindjárt a maliszekrényben csak az 1 emelettel lentebb van éppen...vagy esetleg lefujhatod Frontline sprével.Csak óvatosan szemébe és az intim helyekre ne menjen.
Melly -
Algieba
őstag
Sziasztok!
Karamella szőre megritkult és gyakran vakarózik. Annyira viszket a bőre, hogy időnként beleharap. Mi lehet a baja?
Szabvány faforgácsban tartom, olyanban, amiben az eddigi összes rágcsálómat tartottam, és a törpehörcsög is abban van. Normálisan táplálom. Az étvágya okés. Élősködőt nem láttam rajta, átnéztem a testét. Akkor viszont mitől viszket a bőre?
Rüh nem lehet, mert egyik állatom sem rühes, és amikor megvettem semmi baja nem volt. -
RAM
őstag
válasz
Thulcandra
üzenetére
krumplit

-
kisninja
őstag
válasz
Thulcandra
üzenetére
Nem kall aggodni nem lesz baja, nekem 10 évig viz nélkül voltak malacaim de igy nyáron azért jobban érzem magam ha van vizük, isznak is rendesen.
-
Thulcandra
senior tag
Én malacom 6 éves, vizet nem kap, de semmi baja. Sosem kapott.
Kap viszont sok uborkát, salátát, paprikát, almát, körtét, káposztát, krumplit, nyáron melegbe répa zöldjét bevizezve, na meg kupac füvet mikor az udvarban még zöld, ergo tavasztól őszig. -
kisninja
őstag
Tegnap vettem itatot az a golyos 480Ft volt.. megérte hamar rájöttek mi is az és előszeretettel használják. Nagyon aranyossak mikor isznak.

-
kisninja
őstag
A fenntiekhez hozzászólva az enyémek sem kapnak vizet...nem szokták nem igazán isznak... mégis boldogok igaz ebben a melegben elég hosszúak
Ma vágtam le a kann nak a körmét bizott bennem ezért hagyta magát olyan aranyos volt. Ölbe veszem majd a hasánál tarottam öm ilyedt szemekkel nézett rám, hogy mi is van 
-
snowflake
tag
Szia,
Kösszönöm a válaszod... akkor majd megpróbáljuk beazonosítnai a pulyákat 4 hetes korukban. És akkor majd szét is szortírozzuk őket.. 2-nek már biztos helye van... a másik kettőnek majd még lobbizunk...
egoka: Mi is örülünk, hogy eddig minden oké velük (kopp-kopp)...
Ki szoktuk már őket engedni a szobába is, amit első alkalommal nagyon a szívükre vettek, de második nekifutásra már vígan vették az akadályt.. ugráltak mint a popcorn ill. csapatokba verődve fedezték fel az ismeretlent. Persze volt aki leszakadt kiváncsiságából kifolyólag és ilyenkor természetesen anyuci segítségét kellett ígénybe vennie... amolyan akusztikus formában
-
Melly
csendes tag
válasz
snowflake
üzenetére
Szia
Gratula a kicsikhez.
A 9-10 hét megkérdőjelezendő valoban...de azt tudnod kell, hogy a nöstény tengerimalac 4 hetesen képes már vemhesülni, de ez természetesen nagyon rossz sokszor ott is marad a mama.Sok évvel ezelött én is így vettem az első malaclányomat.Utálom a kereskedőket szerintem olcsobb és jobb tenyésztőtől venni akik eléggé sokan vannak már Mo-on jo nevüek és biztosan nem kapsz vemhes malacot.
Megállapítani a neműket nem bonyolult.Feljebb tettem be 1 linket a gemon oldalát ahol le van rajzolva.
A lánykáé olyan mint 1 y a hímeké mint 1 i betű.De mivel nem minden malacka egyforma ott sem sokszor hasonlít a hímnek is 1 nöstényére.De azért 4 hetes korára elég egyértelmű.Amikoris mindenképpen külön kell választani öket a mamátol mert a 4 hetes hím már javában udvarol a mamának és a tesóknak is.Elvileg 60 naposan képes a hím de volt rá példa hogy a 4 hetes kicsi a mamát...(nem nálam).
A vemhesség 68-70 nap.Szoval nagyon hamar vemhesűlhetett a malid de azért 10 hétnél szerintem idősebb.
HA megtartasz mellé 1 lányát valószínű hogy nem lesznek viták.Jól ellesznek.Vannak kirívó esetek de azt észreveszed ha nem szeretik egymást.
Melly -
snowflake
tag
Nem régen van csak cocánk (április) és ráadásul már a kereskedőnél (ahonnan vettük a lujzát) kiderült, hogy ő bizony ''úgy'' maradt. De mivel ő tetszett meg nekünk így ő lett az új családtagunk. Mivel a kereskedő azt mondta hogy még csak 9-10 hetes a röfi, ezért később utánnaolvasva a dolgoknak picit tartottunk attól, hogy ez a korai vemhessége ne okozzon problémát.
Hál'Istennek nem volt semmi probléma kb. 15-20 perc alatt lezavarta az eseményt (13:00-kor). (...bámulatos dolgokat tud produkálni a természet, fantasztikus volt végignézni -persze megfelelő távolságból- hogyan gyarapodik a világ...)
Mellesleg így utólag megkérdőjelezhető az a 9-10 hetes kor, mivel 4 egészséges kölyköt (3 ribizli és 1 szotyi) hozott a világra.
Ellenben mi úgy olvastuk, hogy az első ellésnél általában csak 1-2 kölyök szokott születni...
Néhány kép:
A születés egyik pillanata :
[link]
A születés egy másik pillanata :
[link]
Itt még csak 5 órásak és még láthatóan azt az elvet vallják, hogy egységben az erő:
[link]
Itt már 1 naposan, magabiztosan törnek a csúcsra:
[link]
2 naposan szotyinak a kíváncsisága meghozza az eredményt és véghezviszi az egy nappal korábban még lehetetlennek tűnő feladatot, megtöri a nagy kajás edény szigorú, rideg uralmát... :
[link]
De hogy érdemben is hozzászoljak a témához, lenne 2 kérdésem:
- van arra esély, hogy mi -laikusok- megállapíthassuk a kicsik nemét?
- ha meghagyunk egy leányzót a társaságból a lujza mellett az okozhat-e gondot a későbbiekben?
[Szerkesztve] -
rlazol
veterán
Az minden hozzászólásodból látszik h szereted őket. Az már kevésbé, h sokszor alaptalanul is elmentek dokihoz, de örülök h így van.

A gemont oldala alapvetően jó, de természetesen nem lehet vakon rá hagyatkozni.
egészségügyi kérdésekben pláne nem, az állatorvos meg nem az alapján gyógyít. A laikusnak meg tökmindegy, mi van odaírva, úgyse tudja h pl egy kreatinin-érték mit jelent, megmérni meg pláne nem tudja. De olyan jó h kinnt van és meg lehet nézni...
A betegségeket is jól összefoglalja, ügyesen kihagyva azokat, amikkel a gyakorlati körülmények között tengerimalcban hazánkban nemigen lehet mit kezdeni, nem megy át mindenféle szakszövegbe (kórokozó fajnevek stb) - mondtam h eltettem a linket.
Tartási dolgokban meg inkább az ő (és a te) tapasztalatuk(tod) mérvadó. A vita abból indult h mi van a vízzel - abszolút igazad van abban, h jó ha van előttük, főleg a mai szelepes itatókkal
. De az is tény h (ha úgy van szoktatva) nem zavarja, ha egész életében nem lát vizet - akkor viszont lédús és mindig friss gyümi kell.
további jó malacozást!
-
Melly
csendes tag
Ha a betegség gyanuja fennáll megyünk az orvoshoz....(sokszor feleslegesen ezt is hozzátenném, mert alapos vagyok) És azonnal észreveszem ha a malacom nem ugy viselkedik ahogy szokott, bármi van azt álltalában észreveszem.
Mindamellett amit oldalakat ismerek, és az állatalam választott (egyetlen) tengerimalacklub is a gemont ajánlja jobb mint a többi kontár forumok elején hírdetett ismertetők.
És ott a klubban nem hülyék ülnek.Hanem nagyon okos hozzáértő emberek.Lehet nem mind állatorvos de nem 1 olyan van aki bizony az és speciálisan egzotikus állatokkal foglalkozik.
Az én malackáim többsége 7 évet betöltve mentek el.Volt daganattal dolgom 4 esetben.
Jó malacgazdi vagyok és nem adom oda ajándékba a malacaimat 2-3 évesen mert már nem tenyészthető.Én szeretem őket!!!Akkor kedvencnek a lányom foglalkozik velük többet. -
rlazol
veterán
Na álljon meg a nászmenet. Csúnyán kiforgatod a szavaim!

És mellé szakszerűtlen dolgokat irogatsz.
''Egyetlen rágcsáló aminek vízre van szüksége?'' Mindegyiknek van szüksége vízre! Más kérdés h egyesek ki tudják nyerni megfelelő mennyiségű lédús gyümölcsből, de vízre minden szárazföldi állatnak szüksége van, még a hangyának is.
Mielőtt az én malackámat bántanád: 7 évet élt teljes egészségben, tartási hiba (véletlenül rányitott ablak következtében kialakult tüdőgyulladás) miatt halt meg 10 éve. Amikor megkaptam, 10 éves voltam, és az akkor itthon kapható könyvek (1989 - Süni magazin, Schmidt Egon stb) azt taglalták h nem kell elé tenni vizet, elég a gyümölcs, a vizet csak felborítja, belelép - kipállik a lába stb - ezért én így tartottam. Kapott mellette sok száraztápot (Vitakraft), természetesen, egyéb kiegészítőt soha. Nyugalmi állapotban 46 cm hosszú volt, és majdnem 1,5 kiló. Egész nap a lakásban rohangált, és igen jó egészségben élte le azt a 7 évet...
Más kérdés, h azóta tudom, h ha úgy szoktatjuk, akkor semmi baja nem lett volna a víztől, és igenis jó, ha van előtte. Nem azt mondtam h ne legyen előtte csak azt, h szoktatástól függően jól elvan nélküle.
Te az előbb 54 malacos állományról meg tenyészetről beszéltél, abból kettőt daganat vitt el? Az nem mennyiség. Kiforgatod a szavaim: Vannak daganatos betegségeik mint minden állatnak, csak messze nem az vezeti a listát. Magyarul nem az a leggyakoribb. Én ezt mondtam. És ezt tartom.
Visszatérve az ivás-pisilés kérdésre, kérlek, érstd meg a lényeget:
ez mennyiségi kérdés.
A sok, mint fogalom, nem abszolút fogalom, hanem relatív. Ha egy malac 3 évig napi 2 decit ivott, akkor a hirtelen napi 8 deci akkor is sok, ha történetesen egy nagyobb anya a vemhesség utolsó fázisában meleg nyáron egymaga is megihat ennyit és neki az nem sok.
Ha feltűnik h sokat iszik az állat (önmagához képest) azt nem lehet nem komolyan venni. De h mi a sok és mi a nem sok azt állatja válogatja a körülményekről nem is beszélve (meleg, páratartalom, szél, vemhesség stb). Sokszor igen nehéz eldönteni, mi a sok és mi a nem sok.
ami a belinkelt oldalt illeti. a teszt aranyos, elsőre hibátlanul végigmentem rajta, pedig előtte meg se néztem az oldalt.
Van benne néhány durva hiba (pl penyészidő fogalmát keveri az ivarérésével, a fiziológiás értékhatárok (hőm-től a légzésen át a vvs élettartamig, limfocyta arányig) túl tágak (bőven a kóros határon belül sokszor), vérnyomást altatás közben - altatótól függ, egyéb vérösszetevőket nem a labor által használt mértékegységben adja meg (mg<=>mmol), sorolhatnám).
Ami azért furcsa, mert az egyik, forrásnak jelölt munkát ismerem, és ott biztosan nem ez szerepelt.
De amúgy igen jó oldal, köszönöm és el is tettem a linket. Figyelmedbe ajánlom ezt a mondatot: ''Tengerimalacnál daganattal igen ritkán találkozunk,''
meg és főleg ezt: ''Fontos, hogy a betegség tüneteit idejében észrevegyük. E kisállatokra jellemző, hogy megpróbálják elrejteni betegségüket, ez a viselkedés ösztönös és a túlélést szolgálja - a vadonban a beteg állatot a ragadozók hamar felfedeznék. Ha a betegség gyanúja (!) fennáll, vigyük orvoshoz, mert lehet, hogy a nyilvánvaló tünetek jóval később jelentkeznek.''
jó malacozást! -
EGOKA
tag
1, Nem ÉN mondtam, hogy sokat iszik a malac.
2, A dokim mondta, hogy nem ért annyira a malachoz. Most akkor mit gondoljak? -
Kidus
őstag
''Akkor te se igyál megfelelő táplálás mellett.''

Vagy esetleg kovethetnem a tehenek etrendjet.
''Ha te állatorvos lennél nem irnál ilyeneket.Nem sülyednél ide.''
Gratulalok! Tenyleg hozzaerto vagy, mindemellett hihetetlen joindulattal es belelatassal rendelkezel. Meghajolok bolcsesseged elott, es hagyom az egeszet rad, a professzorra

Egyebkent hova is sullyedtem? -
Melly
csendes tag
Akkor te se igyál megfelelő táplálás mellett.
Én mindenben hallgatok arra a 3 dokira aki kezeli a malikat.És igen hozzáértő vagyok.Honnan tudod hogy nem.
Ha te állatorvos lennél nem irnál ilyeneket.Nem sülyednél ide.Mindegy.Az én malackáimnak jo dolga van jo orvosok veszik körül.És adok inni nekik az így egészséges nekik.Visszatérve a sok víz=sok pisi efektusra.Tudod ha pisis kitakarítom. -
Kidus
őstag
En 2 dologra probaltam felhivni a figyelmet.
1. Nem kene hulyenek nezni a dokit, valoszinuleg tobbet tud az allat betegsegeirol, mint ti.
2. Nem kene ( nem tudom szebben fogalmazni ) okoskodni, mert ennek rossz vege lehet az allat szempontjabol. Az, hogy te hozzaertonek tartod magad, az egy dolog. De azt, hogy egy allatorvos velemenyenek ellent mondj, kicsit erdekesnek tartom. Ehhez legalabb annyira kene tudnod a dolgokat, mint neki.
Hiaba tenyeszted a malacokat, nem jelent semmit egy olyan betegseg felismeresenel, amivel meg nem talalkoztal. A sok vizivas lehet normalis, de lehet egy betegseg velejaroja is. Inkabb a kivizsgalas, mint a meg nagyobb baj.
Egyebkent pedig ha hiszed, ha nem, a malacnak sem kell feltetlen viz, megfelelo taplalas mellett. -
Melly
csendes tag
Pont az olyanoknak nem adnék a kezébe tengerimalacot aki nem tudja hogy az egyetlen rágcsáló akinek vízre van szüksége.Kiváncsi lennék hogy néz ki a malacod bundája és foga a csontozata mennyi a sulya és persze hogyan adsz neki cebion cseppeket ugye mert a zöldségek nem nagyon elegek a c-vitamin kielégítésére ebben a mai világban.
A gemont ajánlom a figyelmetekbe.Ha engem le is fikáztok pedig értek hozzá.
http://www.gemon.ro/hu.htm -
rlazol
veterán
szépen eszabadultak itt az indulatok
...
az én tengerimalacom soha életében egy korty vizet sem ivott. Egyszerűen nem úgy volt szoktatva és kész. És az anyja se, ahhoz képest elég szépen kihirdott jópár vemhet.
Az ivás szoktatás kérdése, a tünetek nem.
EGOKA aggódott, h sokat iszik-e a malac, de azt pl még mindig nem tudjuk h ő mit tekint soknak? Amit te leírtál ivásmennyiségre az helyben is van, de nem tudjuk, az ő malaca mekkora és mennyit iszik. Innentől kezdve az egészségügyi állapotára utaló minden következtetés puszta tipp.
A gyulladás egyik tünete valóban a sok víz ivás - és ismét visszakanyarodunk, a mennyit iszik kérdéshez, mert csak akkor tudjuk eldönteni, sokat iszik vagy sem,ha tudjuk mennyit. A gyulladásnak még jópár általános és jópár szervtől függő, specifikus tünete van - ezekről EGOKA nem beszélt, én pusztán csak példaképp említettem pár betegséget, ami szintén sok víz ívást eredményez és nem gyulladás.
Cukorbetegség - valóban a primer oktanú cukorbetegség (hál istennek) gyakorlatilag ismeretlen a rágcsálóknál, de másodlagos előfordulhat. A vesegyulladás se úgy kezdődik h nem tud pisilni mert fáj neki - az már bőven előrehaladott stádium.Ami úgy kezdődik, az nem a vesegyulladás, hanem az ún. alsó húgyuti gyulladás, vesegyulladásnál először sok és híg vizelet van. De én nem vesegyulladásról hanem veseelégtelenségről beszéltem, ami nagyon nem ugyanaz.
''petefészek ciszta és a daganatok a leggyakoribb a malacoknál '' - ezt megint csak nem kéne hangzoztatni, mert nem igaz. Még úgy se, h a leggyakrabban diagnosztizált. A különböző eredetű légúti és bél gyulladások vezetik toronymagasan a toplistát, más kérdés, h egy tapasztalt tenyésztőnél nem, hiszen ezek hátterében mindig van valami tartási probléma. De az állattartók többsége nem tapasztalt tenyésztő. Ezután jönnek a különféle anyagforgalmi rendellenességek (egyes szerzők - szarvasmarhára hivatkozva - összefüggésbe hozzák a cisztával, de malacoknál ez nem bizonyított), a szem, a fogak és a csontvázrendszer betegségei, és csak utána a ciszták.
A malacok tünetei ugyanaolyan sokrétűek és változatosak mint a kutyáéi csak kevés tulaj veszi a fáradságot h foglalkozzon velük. Mivel nagyon gyorsan elmennek, nem kéne senkit lenézni azért mert levitte a betegnek vélt malacát dokihoz. Neki nincs olyan tapasztalata mint neked és ennyi. Ezzel a hozzáállásoddal viszont ügyesen eléheted h akkor se viszi le, amikor már te is levinnéd.
Jobb félni mint megijedni és az állatokat se akkor kéne dokihoz hurcibáni, amikor már csak fekszenek az oldalukon és hörögnek. Szvsz inkább vidd le 10szer ''feleslegesen'' mint egyszer otthon maradjon, amikor kéne. -
Melly
csendes tag
Nem kell ellenségeskedni és gunyolodni.Jó nevű állatorvosokhoz járok az állataimmal és évek ota tenyésztek szörös és kopasz malacot is.Nem kellene rémítgetni a többieket.A tengerimalac sokat iszik.Ez nagyban függ az időtől hogy mennyire van meleg.Szép is volna ha nem inna.A vemhes malac el is vetélne ha nem inna eleget.Gyakorlatilag egész nap eszik meg iszik olyankor.
Lehet nem kellene gunyolodni...eléggé szélsőséges esetekről beszélsz.A petefészek ciszta és a daganatok a leggyakoribb a malacoknál mint betegség.És a bélelzáródás amit nem elöz meg tünet észre sem veszed ha csak egész nap nem nézed az állatkát.Ha rád hallgat valaki akkor minden nap rohanna az orvoshoz amikor kicsit több vizet iszik a mali.Ha belegondolok én naponta 2 malit vihetnék mert sokat isznak.54 malacom van szörös és kopasz együtt. -
Kidus
őstag
-
Melly
csendes tag
Na igen...
Az enyémek is sokat isznak és mégsincs bajuk.A malacok eleve sokat isznak és szükségük is van rá.Nagyon hamar kiszáradnak és elpusztulnak.Átlagban 1-2 nap is elég hogy elmenjenek.Nekem folyamatosan ellenörzik a tenyésztésben résztvevő malacokat és nincsen bajuk.Kb fél liter vízet iszik meg 1 nap 3 mali akik 1 ketrecben 1 itatót használnak.A vemhes malacok például egyedül naponta képesek ennyit meginni.
Szoval nem kell rémisztgetni egymást.Azért azt észreveszed ha baja van a malacnak.És éppen az ha a vesegyulladása van kevessebb a pisi mert nem tud pisilni fáj is neki...volt 1 malomnak és nem kívánom senkinek.Azonnal észrevehető a malac viselkedéséből és hogy sirdogál.A cukorbetegség a malacokra nem jellemző. -
EGOKA
tag
A doki nem tuti, hogy tudja. Ezt épp hogy nem tanulja, illetve igen, 25 másik állattal fél éven keresztül. Az ezotikus állatokhoz annyira nem értenek. Ezt nem felróni akarom neki, de végülis lódokik, nem tengerimalac ápolók.
-
rlazol
veterán
válasz
Csiborbogár
üzenetére
cukorbetegség, veseelégtelenség, szívizomelfajulás - soroljam? nem kell ahhoz gyulladás h sokat igyon a jószág. És mire előjön más tünet már rég késő, mert a szervezet az utolsó pillanatig kompenzál - ehhez kell a vízivás.
A kulcskérdés az h mennyi is a sok? Mekkora az a malacka, hány deka? Fogyott/hízott mostanában?
Másrészt: mit eszik? és mennyit? mennyit mozog? -
Kidus
őstag
válasz
Csiborbogár
üzenetére
Nem biztos.
Egy jo kis petefeszek gyulladasnak is lehet tunete a sok ivas. Nem is kell, hogy mas feltuno tunete ( laz ) legyen. Es kezeles nelkul vegzetes kimenetele lehet.
Jobb azert az ilyenre figyelni, a doki nem hulye. O ezt tanulta is
-
rlazol
veterán
válasz
Csiborbogár
üzenetére
a sokivás/sokpisi sok betegség első tünete.
A kérdés csupán annyi, mit jelent a sok? mennyit iszik az a malacka? hány Decit/nap? -
Algieba
őstag
Karamella rákapott a réti széna fogyasztására, amit a boltban vettem neki. Száraz széna gyógyfüvekkel elkeverve.
Cocóm élete az élelem körül forog.
-
Csiborbogár
őstag
-
EGOKA
tag
Ma megkapták az emlékeztető szurit. Hát remélem nem lesz több ilyen.
Új hozzászólás Aktív témák
- Saeco Intelia Deluxe (HD8904) automata kávéfőző cappuccino fejjel
- DXRACER Air R1S gamer szék (hardver beszámítás)
- Xiaomi Mijia Smart Socket Plug kínai WIFI-set keresek
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- Új (kibontott) Sage Express Impress SES876BSS
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és Hardver felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- Samsung Galaxy Z Fold4 Graygreen Duplakijelzős produktivitás, 120 Hz, Garancia 2026. 03. 22-ig
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2927, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3631,94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest