Hirdetés
- weiss: Autó költségek
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
Új hozzászólás Aktív témák
-
niti
aktív tag
Az egyikük nagyon örült az ubinak... Ő a hasamon fekve is hajlandó volt enni. Aztán lepisilt
A másik viszont elég aggasztó. Alapból, ő már nagyobb egy kicsit, a boltban azt mondták, 3 hónapos. Többek között azért is tetszett meg, mert olyan nagy
Na szóval ő nagyon fél
Meg sem mozdul egész nap. Mondjuk megengedte, hogy a kezembe vegyem. Az jó jel, nem? Egy idő után megpróbált megszökni, akkor le kellett csapnom rá sajnos. Ja, igen. Még a boltban történt egy sajnálatos eset: megkérdeztük az eladó csajszit, hogy lánymalac- e vagy fiú, és ő megragadta a grabancánál fogva, mint a kiskutyákat is szokták, és hatalmas uízás közepette elvitte a kolléganőjének megmutatni
Lehet, hogy még most is fáj szegénynek?! Elhiszem, hogy most nagyon kivan az emberektől... Lehet, hogy egy pár napig nem kéne közeledni hozzá?
Amúgy róla van szó. -
orkester
őstag
Szegény.
Mi is már 1 hete naponta visszük injekcióra Eni egyik malacát, mert a tályog nem múlt el a múltkori "orvos" műtéte után a fogánál és megint nem evett. Itt Vecsésen meg az egyik állatorvos lófogász is, így reméljük segít. Bár mondta, hogy ilyet még nem látott, hogy nem a fogánál hanem mellette van a tályog, így azt sem tudja mi okozhatta. Altatta is a malit, hogy megnézhesse jobban, előtte aláírattak egy nyilatkozatot is, hogy nem vállalják a felelősséget az ébredésre, stb. Szóval ért a kisállatokhoz is, anno Zsömit is megmentette, pedig már ő sem bízott benne. Ahol előzőleg volt a tályogos mali, ott a "doki" elővette a kiskönyvet, hogy mit ír a tengerimalacról.
Más: Ha a ketrecbe a forgácsra terítek egy réteg szénát sokkal szívesebben fekszenek elnyúlva bent. A forgács ugye tömörödik, a pisi elszívására pont jó, így a széna száraz marad felette.
Ráadásul sokkal kevésbé büdösödik. -
orkester
őstag
Reméljük azért most már minden rendben lesz vele!

Pár napja elszórtam 1 marék fűmagot a szobai cserepekbe. Van kertünk, de gondoltam így biztos nem éri semmi szennyeződés. Másra úgysem használnám. Már 2-3 cmes a fű, a másik cserépben nő a metélőpetrezselyem(ezt ugyan készen vettük, de remélem meg marad sokáig). Tervezek salátát is, bár kérdés még abból mi lesz.
Füles már egészen jól néz ki szőrileg, bár még nem 100%-os a bundája.
Pötyi legtöbbször nem a bejáraton megy a ketrecbe, hanem beugrik a lenyíló részen, de miután egyszer véletlenül ráugrott Nyafira, azóta mindig benéz előbb van-e ott valaki, ha nincs, akkor fut egy kört és ugrás.
Érdekes, hogy amit akarnak rögtön megtanulnak, másra meg esély nélkül veszem rá őket. 
-
malacok.hu
csendes tag
szia,
idézek:
" Figyelem! A tengerimalac képtelen hányni. A hányás, mely reflexfolyamat, a gyomor érintettségével és/vagy az idegrendszer közbejátszásával támad, e kisállat idegrendszerében az a központ, melynek izgatása hányási ingert válthatna ki, nincs jelen. Ugyanakkor egyszerű gyomrának gyenge a fala, ez nem teszi lehetővé a gyomor ellentétes mozgásának fokozódását, mely hányást eredményezhetne. Amit egyszer lenyelt, az már csak a végbelén keresztül távozhat."
Bálint
---------- -
malacok.hu
csendes tag
szia,
a malik nem hánynak, maximum felköhegnek valamit vagy "nyáladzanak", valószínűleg ez utóbbit láthattad.
Ha most nyár lenne és nagyon meleg, azt mondanám, hogy a tünetek alapján valószínűleg hőgutát kapott. Bélelzáródás nem lehet, mert akkor nem tudna kakilni. Egyébként, ha kakil, akkor valamennyit eszik, valószínűleg a zöldség-gyümölcsöt részesíti előnyben. Lehet még bélfertőzése vagy mérgezése, tünetileg stimmelne hozzá, ez esetben zöldség-gyümölcs-elvonási kúrát lehetne megpróbálni.
Fiú vagy lány, egyedül van vagy párban, esetleg nem vemhes?
Az a baj, hogy így messziről nehéz megmondani, mi a baj, de drukkolok a malinak:Bálint
-------------- -
ladybug
őstag
A mi Bogyónkkal is hasonló probléma volt. Aztán ki se derült mi volt a baj. Ő kb 3 hónapig húzta, voltak nehezebb és könnyebb időszakok, aztán 2 hete távozott szegény.
Te Bogyód iszik? Mert ha nem, akkor vedd a kezedbe, és itasd meg. Zöldséget ne adj neki. Inkább tápot, szénát.
Remélem meggyógyul.
A port vízbe is lehet tenni, nem. Fecskendővel nem tudod beadni neki a szájába?
-
D.Orion
veterán
Megértem én az aggodalmaikat meg a tanácsaikat is szívesen fogadom. Biztos sok olyan állattartót láttak már aki nem értett a kedvencéhez. Szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy tudom mi a jó a malacoknak és figyelek(meg rajtam kívül még 3 személy itthon) is rájuk. Azonkívül nem vagyok holmi paneldzsungelben élő srác. Nagyszüleimnek rengeteg állata van/volt és gyerekkorom nyarait falun töltöttem. Van némi tapasztalatom e téren.
Persze a tanácsot mindig szívesen olvasom. 
Ui: Mellesleg nem első alkalommal írtam a malacaimról és képeket se most rakok fel először. Régebbi képeken volt, hogy körömvágás és fürdetés előtti állapotok voltak, meg 1 napos helyen fényképeztem őket, akkor nem szóltatok semmit, pedig az tényleg nem volt ideális.
-
malacok.hu
csendes tag
sziasztok,
én még új vagyok itt, egyrészt bemutatkoznék, másrészt szeretnék egy téveszmét eloszlatni.
Bálint vagyok, jelenleg egy 40 fős tengerimalac-falkát igazgatunk párommal, kb. 3 éve kezdtük a "malackodást". Találtunk egy olyan fajtát, ami még nagyon kevés (kb. 4 db) volt az országban, hozattunk be (illetve kimentünk értük) Németországból és Hollandiából, és megalapítottuk a tenyészetet. A fajtát abesszinnek hívják, untatni nem szeretnék senkit, akit érdekel ez a dolog, a honlapunkat meg fogja találni.
A fogkoptatásról szeretnék pár szót szólni: ugye a malacnak 20 foga van (4 metsző, amit látunk és 16 őrlő). A legjobb fogkoptató a széna, a második legjobb az olyan faágak, amik malacra nézve nem mérgezőek. A kenyér azért nem jó, mert:
1. mire a hátsó fogakhoz ér, addigra már puha lesz, szóval az első fogakat koptatja csak,
2. a malac gyomrába érve az élesztő miatt a malac elhízását szokta okozni
Tehát nagy tételben nem ajánlom, mi esetenként "legatyásodott" vemhes anyának szoktuk adni addig, amíg el nem éri a szokásos testsúlyát.Én csak ennyit szerettem volna, ma regisztráltam, mindenkinek jó hétvégét kívánok:
Bálint
--------------- -
orkester
őstag
Nekem egyelőre csak pozitív tapasztalataim vannak. Nyafi már néha el is alszik rajta(eddig a háztetőn aludt sokat), nem pisilnek fent, nagyobb lett a hely a ház nélkül. Érdekes, hogy míg Nyafit a nyugágy, addig Pötyit az emelet hagyja hidegen, csak kaja vagy kergetőzés miatt megy fel. Amúgy a ketrec alj pereméig kellett kellett raknom az emletet, mert feljebb nem mertek rá felmenni. Úgyhogy javaslom, hogy vegyél egyet, akár dokartól ha neki nem kell, megéri.

-
rien
senior tag
Köszi!
Aha akkor az itató normál, hogy csöpög. Oké, értem.
Jaj dehogy zavar, hogy harapdál
nagyon édes. Először nyalogat, majd elkezd harapdálni de nagyon finoman. Jajj nagyon imádom
Csak attól féltem, hogy nem eszik magvakat és nem-e éhes szegényke. De akkor értem, hogy malacszokás a harapdálás és a válogatás. Hát kap mindent dögivel...válogathat
Az uborka, a petrezselyem és a piros szőlő a kedvence (eddig ahogy látom).
A petrezselyemről olvastam, hogy nagy mennyiségben vesekövet okoz. Hány naponta lehet neki adni, hogy ne legyen baj belőle? mert nagyon-nagy élvezettel eszi
-
dokar
addikt
Szereti a feleségem is a malacokat, legalább annyira, mint én. Nem akarunk most hipp-hopp egyből megszabadulni a malacoktól, csak tapogatózunk, ha esetleg arra kerülne sor, akkor ne az legyen, hogy állatkertbe kelljen beadni. Igazából a legjobb megoldást kéne megtalálni, hogy maradhassanak. Most itt az albérletben hiába porszívózunk rendszeresen, de a forgács, a malacszőr mégis eljut minden helyiségbe. Kisbaba mellett nem biztos, hogy jó dolog ez. Egy kertes házban könnyű lenne a dolog, mert lakásban nem tehetem azt meg, hogy pancsolok és szórom a forgácsot gond nélkül, mint amikor az udvaron cseréli az ember a macik helyét.
Az előbb elfelejtettem írni, de azért fürdetni is kell ám őket:

-
dunc
nagyúr
Nem az állat elfogyasztásával van bajom,hanem az elötte lévő műsortól,szerencsétlen állat meg tűri
Nem kívántam enyhébben fogalmazni,a véleményem UA. És nem akarok gondolkodni tisztába vagyok a egyes kulturák szokásaival....Kína a másik kedvencem pl medve epe csapolás ,kutya bottal való verése mielött elfogyasztják,hogy jó porhanyos legyen a húsa.Ha nem tetszik a véleménynyílvánitásom akkor moderáltasd,de oktatást nem kérek. -
parandroid
félisten
A vízkő bármilyen vízből kiválik, ami elég kemény (zanzásítva: magas a kalcium-tartalma). ezzel együtt a trutyi biztosan alga. Érdemes az itatót forró vízzel rendszeresen átmosni, vagy akár néha átfőzni. Ha ettől sem múlik el a jelenség, akkor leszokni a csapvízről (nem csak a malacoknak, de emberi fogyasztással is), és panaszt tenni a helyi vízműnél.
Ezzel együtt valószínűnek tartom, hogy az algák az itató nem megfelelő tisztítása miatt telepedtek meg. Ami elősegíti az elszaporodásukat, az egyébként a víz minél magasabb hőmérséklete, ill. a napfény.kem: Jó látni az idillt, remélem hosszú távon is jól kijönnek majd.

p
-
orkester
őstag
Egyelőre Fidó nevelgeti őket. Még nem hangolódtam rájuk, de remélem ez most már csak napok/órák kérdése. Még a nevüket sem találtam ki. Bár volt egy olyan ötletem, hogy a világosabb Krémi legyen, mert pont olyan a színe, mint az Algida krém könnyű vaníliának, de Párom lebeszélt, hogy erőltetett. A kicsinek van ugye egy fekete foltja, ezért őt Foltinak(bár ez is erőltetett) gondoltam, esetleg Pötyinek. Köszi az együtt érzést és Neked is kisninja!
-
orkester
őstag
Most jöttünk nem rég, csak még kitakarítottam őket, kaja, stb.
Azt mondta az orvos, hogy nincs köze a betegségnek a lábán levő daganathoz(ez is kiderült), hanem idegrendszeri problémája van. Azért nem tud normálisan menni, meg tartani a fejét. Most, hogy ez a daganat-e vagy sem azt nem mondták, csak annyit, hogy valószinűleg nem fogja túlélni.
De kaptunk egy kis reményt, mert kapott gyulladáscsökkentő injekciót, mert elképzelhető, hogy gyulladás van a szervezetében és az okozza ezt. Megjegyezte, hogy jó erőben van, jó súlyban, nem látszik igazán a betegség. Holnap még visszamegyünk, bár azt mondta, hogy ilyen rövid idő alatt még nem derül ki, hogy hat-e a gyógyszer, de mivel "hosszú hétvége" lesz, ezért inkább menjünk vissza, aztán majd meglátjuk, hogy alakul. Altatásról nem volt szó, de nem is szeretném. Ha meg kell halnia, inkább csendben aludjon el itthon a társa mellett, ne egy hideg műtőasztalon remegve a félelemtől.
Amíg eszik, iszik, mászkál addig nem adom fel a reményt, mert a múltkor is erős volt és meggyógyult(sőt akkor még rosszabb állapotban volt - nem evett, ivott, mozdulatlanul ült). Persze szenvedni nem fogom hagyni... -
orkester
őstag
Köszi!
Nem tudok aludni itt ültem a gép előtt. Hoztam fel neki a vacsit (ma uborka volt), majd miután evett egy keveset kibotorkált a ketrecből. Közelemben mászkált, megbökte a lábam, majd megint és elkezdett a székem mellett körözni. Megsimítottam és megállt. Nem mozdult jó darabig, erre felvettem, és simogattam egy fél órát. Majdnem el is aludt a karjaim között. Pedig Őt aztán soha nem lehetett elkapni, a ketrecben is kergetni kellett. Erre most idejött hozzám...Ezt magyarázza meg valaki...
-
ladybug
őstag
MInden malac egy rafinált kis pimasz. A malackáimat takarításkor kiveszem, és kiteszem őket. Mire a mi Bogyónk fogja magát, bemászik a nyuszi ketrecébe, és felfal mindent a legrövidebb időn belül. Akkora haspók.

A pitypang, a paprika, a saláta most nagyon megy nálunk. Végre az udvar is tele van friss fűvel, úgyhogy van mit falniuk a falánkoknak.

-
Anee
csendes tag
Nah, igen. Ez a picúrka is még csak egy hetes, de már dupla akkorára nőtt, mint mikor megszületett. Elképesztő milyen gyorsan nő!!
Az biztos, hogy jó dolga van nálam egytől egyig a malackafamíliának, mert egész nap nekem sípolnak, ezzel zsarolnak mert tudják, így tutira kapnak kaját... Ilyenkor megesik rajtuk a szívem... És kapnak vmi finomságot, de le is mozgatom őket.
Egyébként igaz, hogy a fiú kismalackák gyorsabban nőnek, mint a lánykák? Mert akkor az enyém fiúka lesz.... Megnéztem, a kezemben, és azt hiszem minden kétséget kizáróan fiú.... El is szomorodtam mindjárt... Úgy meg akartam tartani. Viszont így nem tarthatom...
Az enyémek csak a ketrecben fürgék, mint Te is mondtad, ha kiteszem őket lemerevedik mindegyik...
-
ravaszka*
csendes tag
Szia!
A széna nagyon fontos nekik! És imádják. Mi magunk szedtünk még tavasszal (kerestünk egy helyet, ahol nem nagyon jár senki, és tiszta a környezet) nagyon sokat, még mindig azt eszik. Előtte kisállat kereskedésben vettem, általában átlátszó a zacsi, nézd meg, hogy jó minőség legyen (nem olyan barna, vastag, de látszik rajta). -
orkester
őstag
Miért Te nem??? Alapvető táplálék a malacoknak. Ezt nagyon szeretik az enyémek, vagy mostanában a Fressnapfban vettünk, mert egy 5kg/150L-es 2000Ft. Multifit Alpesi széna a neve, nagyon sokáig elég. De válogatni kell, mert van, hogy vastag szálú, rosszabb minőségű, kevésbé zöld szénát csomagolnak. Pl. a múltkor 10ből 8 olyan volt.
-
Kidus
őstag
-
Melly
csendes tag
Na igen...
Az enyémek is sokat isznak és mégsincs bajuk.A malacok eleve sokat isznak és szükségük is van rá.Nagyon hamar kiszáradnak és elpusztulnak.Átlagban 1-2 nap is elég hogy elmenjenek.Nekem folyamatosan ellenörzik a tenyésztésben résztvevő malacokat és nincsen bajuk.Kb fél liter vízet iszik meg 1 nap 3 mali akik 1 ketrecben 1 itatót használnak.A vemhes malacok például egyedül naponta képesek ennyit meginni.
Szoval nem kell rémisztgetni egymást.Azért azt észreveszed ha baja van a malacnak.És éppen az ha a vesegyulladása van kevessebb a pisi mert nem tud pisilni fáj is neki...volt 1 malomnak és nem kívánom senkinek.Azonnal észrevehető a malac viselkedéséből és hogy sirdogál.A cukorbetegség a malacokra nem jellemző. -
Csiborbogár
őstag
Az nem jó....
A mienket is elvittük, mert túl sokat ivott.
Le is nyírták a hasát, és megvizsgálták ultrahanggal is. Szó nélkül bírta. Hanem amikor vért akartak venni a kis lábacskájából, nahát akkor visított rendesen.
Kiderült, hogy valszeg nem volt semmi baja, csak mi voltunk túl ijedősek. Egy pár óráig nem ált szóba velünk, de aztán jött az etetés... -
Csiborbogár
őstag

Ez nagyon ász!
Én egyszer olvastam a szőnyegen, és csak a Borka puttyogosát hallottam, aztán talált egy kis rést a pólómban, és bemászott, majd a hasam alatt kényelmesen elhelyezkedett.
Csikis volt a javából. Aztán alig bírt kijönni, mert a körme beleakadt a pólómba.
Tündéri volt!
Új hozzászólás Aktív témák
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- Autós topik
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Apple asztali gépek
- Linux kezdőknek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Bekeményítenek az ügyfelekkel szemben a memóriagyártók
- Milyen házat vegyek?
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 (5TW10AA) - 3x4K felbontás
- Honor Magic 4 Pro 512GB,Újszerű,Dobobzaval,12 hónap garanciával
- Akciós kisWorkstation! Dell Precision 3570 i7-1255U 4.7GHz / 32GB / 1000GB / Quadro T550 4GB FHD 15"
- 170 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Meg sem mozdul egész nap. Mondjuk megengedte, hogy a kezembe vegyem. Az jó jel, nem? Egy idő után megpróbált megszökni, akkor le kellett csapnom rá sajnos. Ja, igen. Még a boltban történt egy sajnálatos eset: megkérdeztük az eladó csajszit, hogy lánymalac- e vagy fiú, és ő megragadta a grabancánál fogva, mint a kiskutyákat is szokták, és hatalmas uízás közepette elvitte a kolléganőjének megmutatni
Ez, moziba nezos, youtube-on meg kapcsoljatok HD-ba, ennyi szőr a világon nics.

Ráadásul sokkal kevésbé büdösödik.
Persze a tanácsot mindig szívesen olvasom.