Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• rlazol

veterán

válasz Melly #414 üzenetére

Na álljon meg a nászmenet. Csúnyán kiforgatod a szavaim! :(((
    És mellé szakszerűtlen dolgokat irogatsz.

''Egyetlen rágcsáló aminek vízre van szüksége?'' Mindegyiknek van szüksége vízre! Más kérdés h egyesek ki tudják nyerni megfelelő mennyiségű lédús gyümölcsből, de vízre minden szárazföldi állatnak szüksége van, még a hangyának is.

Mielőtt az én malackámat bántanád: 7 évet élt teljes egészségben, tartási hiba (véletlenül rányitott ablak következtében kialakult tüdőgyulladás) miatt halt meg 10 éve. Amikor megkaptam, 10 éves voltam, és az akkor itthon kapható könyvek (1989 - Süni magazin, Schmidt Egon stb) azt taglalták h nem kell elé tenni vizet, elég a gyümölcs, a vizet csak felborítja, belelép - kipállik a lába stb - ezért én így tartottam. Kapott mellette sok száraztápot (Vitakraft), természetesen, egyéb kiegészítőt soha. Nyugalmi állapotban 46 cm hosszú volt, és majdnem 1,5 kiló. Egész nap a lakásban rohangált, és igen jó egészségben élte le azt a 7 évet...

Más kérdés, h azóta tudom, h ha úgy szoktatjuk, akkor semmi baja nem lett volna a víztől, és igenis jó, ha van előtte. Nem azt mondtam h ne legyen előtte csak azt, h szoktatástól függően jól elvan nélküle.
    Te az előbb 54 malacos állományról meg tenyészetről beszéltél, abból kettőt daganat vitt el? Az nem mennyiség. Kiforgatod a szavaim: Vannak daganatos betegségeik mint minden állatnak, csak messze nem az vezeti a listát. Magyarul nem az a leggyakoribb. Én ezt mondtam. És ezt tartom.

Visszatérve az ivás-pisilés kérdésre, kérlek, érstd meg a lényeget:
    ez mennyiségi kérdés.
    A sok, mint fogalom, nem abszolút fogalom, hanem relatív. Ha egy malac 3 évig napi 2 decit ivott, akkor a hirtelen napi 8 deci akkor is sok, ha történetesen egy nagyobb anya a vemhesség utolsó fázisában meleg nyáron egymaga is megihat ennyit és neki az nem sok.
    Ha feltűnik h sokat iszik az állat (önmagához képest) azt nem lehet nem komolyan venni. De h mi a sok és mi a nem sok azt állatja válogatja a körülményekről nem is beszélve (meleg, páratartalom, szél, vemhesség stb). Sokszor igen nehéz eldönteni, mi a sok és mi a nem sok.

ami a belinkelt oldalt illeti. a teszt aranyos, elsőre hibátlanul végigmentem rajta, pedig előtte meg se néztem az oldalt. :DDD
    Van benne néhány durva hiba (pl penyészidő fogalmát keveri az ivarérésével, a fiziológiás értékhatárok (hőm-től a légzésen át a vvs élettartamig, limfocyta arányig) túl tágak (bőven a kóros határon belül sokszor), vérnyomást altatás közben - altatótól függ, egyéb vérösszetevőket nem a labor által használt mértékegységben adja meg (mg<=>mmol), sorolhatnám).
    Ami azért furcsa, mert az egyik, forrásnak jelölt munkát ismerem, és ott biztosan nem ez szerepelt.
    De amúgy igen jó oldal, köszönöm és el is tettem a linket. Figyelmedbe ajánlom ezt a mondatot: ''Tengerimalacnál daganattal igen ritkán találkozunk,''
    meg és főleg ezt: ''Fontos, hogy a betegség tüneteit idejében észrevegyük. E kisállatokra jellemző, hogy megpróbálják elrejteni betegségüket, ez a viselkedés ösztönös és a túlélést szolgálja - a vadonban a beteg állatot a ragadozók hamar felfedeznék. Ha a betegség gyanúja (!) fennáll, vigyük orvoshoz, mert lehet, hogy a nyilvánvaló tünetek jóval később jelentkeznek.''
    jó malacozást!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés