Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:59:05

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2018) lezso6 válasza #65675776 (#2015) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Ami megvalósult már, azt nem kell tovább tolni, ilyen egyszerű.

Amit Roddenberry szeretett volna (és te tévesen PC-nek nevezed), az a 60-as években az emberi jogok kapcsán az mára mind megtörtént. Egy nőnek ma ugyanannyi joga van, mint egy férfinak, szavazhatnak, stb, a törvény van rá, hogy nem diszkriminálhatod. A nem fehéreknek is ugyanannyi joguk van már, nem létezik már a faji szegregáció az USA-ban, házasodhatnak különböző bőrszínű emberek, stb. És manapság a legtöbb államban azonos neműek is házasodhatnak végre, nem üldözi őket az állam, stb. A lényeg, hogy az egyenjogúság (legalábbis itt nyugaton) tökéletesen megvalósult.

A PC viszont nem erről szól. A PC azt szeretné, hogy a statisztikák bőrszín, nem, stb alapján felosztva ne lengjenek ki egyik irányban sem. Egyenlőséget szeretne, nem egyenjogúságot. Ezt pozitív diszkriminációval akarja elérni, ami ugyanúgy diszkrimináció, hiába teszed elé, hogy "pozitív". Ezek ugye többletjogok. Az indoklás meg általában az, hogy a történelmi sérelmekért kapják, visszamenőlegesen. S ez részben igaz, hogy a feketéket, melegeket, transzneműeket, nőket a történelem során elnyomták, ez utóbbi tény. De ezért én ma miért lennék felelős fehér hetero cisznemű férfiként? Ja ez már nem diszkrimináció, hogy hátrányban leszek, mert az identitásom mindig is elnyomó volt történelmileg? Akkor bizony kettős mérce van, és ez a fő probléma a PC-vel.

És ezek a PC dolgok már törvényesen léteznek, pl az USA-ban a nem fehérek az egyetemeken többletpontokat a bőrszínük alapján kapnak, nem pedig szociális alapon. Vagy ott az Isztambuli Egyezmény, ami nagyon jól illusztrálja, hogy a mai feminizmusnak nevezett mozgalom, milyen szinten férfigyűlölő. Melegekkel, pontosabban az LMBTQIA+ kapcsolatban most hirtelen nem tudok példát, itt úgy néz ki nincs gond.

Egyébként filmeknél van amolyan "PC-meter", ez pedig nem más mint pl a Bechdel-teszt meg a Vito Russo teszt. A STD egyértelműen ezeken a teszteken való átjutást tűzte ki célul, a lehető legmagasabb pontszámért.

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.