Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [Szevam:] Érzelmi magabiztosság/biztonság - miért megyünk sokan külföldre valójában?
- [Re:] [bambano:] Bambanő háza tája
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] eBay-es kütyük kis pénzért
- [Re:] [Tüzi:] Geek-hatarozo
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] Gurulunk, WAZE?!
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
Jhonny06
veterán
Szerintem belefér 1-2x kiönteni sört, én már öntöttem ki egészen drágát is. Nem sznobságból, egyszerűen azért, mert olyan szinten nem ízlett, hogy nem fogok szenvedni a megivásával csak azért, mert egy drága sörről van szó.
Sajnos igen. En is ontottem ki draga sort nemreg. Nem fogom csak azert lekuzdeni mert sokba fajt. Szerencsere ritkan van ilyen.
[CsuCsu]
őstag
En egy dragabb TIPA-t ontottem ki... valami gebasz volt vele, barna volt az egesz fura izzel.
jegenye77
addikt
Én is mindig megnézem a videóit. Sokszor jókat röhögök rajta. Engem szórakoztat
Más :
Most már rendelnem kellene megint egy pár doboz IPA t de ahonnan rendeltem utoljára webshop készletén, kb negyed annyi sör sincs raktáron mint korábban. Ez máshol is így van? Kivannak fogyva a készletek vagy csak egyedi eset lehet?
Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
jegenye77
addikt
F-ECT$
titán
Ha rossz a sör, akkor kiöntöd. Ha nem rossz, de nem ízlik, akkor is ki lehet önteni, mert tényleg fölösleges szenvedni vele, csak azért mert kifizetted.
Viszont itt inkább arra utaltam, hogy vannak olyan sörök, amik Robi szerint hozzák azt a szintet, amit el lehet várni tőlük, néhány fórumtársnál mégis a lefolyóban végezték. Azaz Robinál van sör 2-3-as pontszámnál is, míg mások 4 alattit már nem is nagyon kóstolnak.
Dive ever, work never.
[CsuCsu]
őstag
Megkostolom es neha meg is veszem a 4 alattit kategoriatol es sortol fuggoen (pl lager, tradicionalis cask, stb).
De peldaul DIPA es imperial stout eseten valoban hozza sem nyulok a 4 alattihoz, minek vegyem meg ha konnyen elerheto a sokkal jobb is? Meg tudnam inni, de a veges alkoholkapacitast amit fogyasztok nem fogom gyengebb cuccokra pazarolni. Szimplan probalom a normalis keretek kozott es nem tul dragan elerhetoek kozul a legjobbat inni.
Szoval nem az a helyzet a 2-3 pontos sorokkel, hogy ihatatlanok lennenek, csak minek, felteve, ha az embernek nem kell nagyon sporolnia?
Amugy ez az egesz fogyasztasi szokasoktol is fugg. En keptelen vagyok egy ulto helyemben tobb uveggel meginni ugyanabbol a sorbol, meg amugy is lassan iszom a sort, szoval az 'ivosor' szamomra ertelmezhetetlen, ezert zavar kevesbe a jobb sorok jellemzoen magasabb ara.
kökény
aktív tag
[CsuCsu]
őstag
Na ez emberes IPA valogatas. Ezeket en is megiszom, sot, van is a hutoben beloluk
kökény
aktív tag
Ahogy te is írtad 4 alá ipában nem fogok menni kivéve a magyarokat, azokat be lehet szerezni nyilván itthonról, meg azokat már becsületből és hazaszereteből is megveszi az emberfia
Dilikutya
félisten
Az megint más. Egy Hedon Charlie Firpo nálam is a lefolyóban landolt egyszer, pedig alapból szeretem. De már bontáskor habzott mint a fene, csupa szmötyi volt, íze, szaga is mint a poshadt sör. De pusztán sznobságból, mert ez nekem túl rossz. Ennyi erővel a fele savanyú mezőnyt is locsolhatnám kifele, mert nagyon kevés van, ami valóban ízlik. Igaz, ezért inkább nem is kísérletezek savanyúkkal. De általam kedvelt stílusokban komolyabb sörrel nem fordult elő, hogy annyira eltért volna az ízlésemtől, hogy ki kéne öntenem. Igazából alapból lefolyóérett sörrel csak az olcsó nagyüzemi lágereknél találkoztam.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
mondjuk artol es stilustol fuggoen 3.7-4.0 alattival normal esetben tenyleg nem nagyon kell foglalkozni, foleg, ha mondjuk 6-8 euro az uveg. mondjuk kivetel van, pl ez a heretic / brygghus 19 international haze 3.75el totalis anomalia, barati korben egymastol fuggetlenul harman konstataltuk, hogy minimalis hop burnon kivul (szelloztetni kell es elmulik) ez nagyon jol ossze van rakva.
lager szinten kivetel, ugyanugy a bejaratott (es erleles utan zsenialis) belga quadok egy resze 3.9-4 korul mozog.
---
egeszsegetekre, afterwork @ home folytataskent. (lervig / verdant - its not me its you, csak eleg tukros a cimke es keptelen voltam normalis kepet loni kitoltve is. glutenmentes.)
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
Jhonny06
veterán
A Pöhjala sörök olyanok, hogy állandóan beletesznek valami nagyon fura fűszert, ami dominálja kvázi az egész sört és ha az nem jön be, akkor lőttek az egésznek. Pár napja is bontottam egyet még a karácsonyi készletből és szintén nem szívesen ittam meg. Pedig már van egy elég jól kialakult ízlésem és nagyon ritkán veszek olyat, ami nem ízlik. Szóval nem, nem csak akkor lehet kiönteni sört, ha már romlott. És pláne nem nevezhető sznobságnak. Hiába a jó minőség, egyszerűen a magasabb árkategóriában is szembe jön néha egy-egy olyan sör, ami egyáltalán nem ízlik. Felesleges ezen vitatkozni.
[ Szerkesztve ]
looser
addikt
(#20795) [CsuCsu]: eléggé betalálnak a gagyisör tesztjei, bár a Palóccal szerintem kegyetlenül elbánt. Én sok éve kóstoltam (2013-14?) és akkor nem tűnt rossznak, igaz, a Petersbrau meg ilyen olyan bergerek sem, szóval...nem mérvadó. Simán el tudom képzelni, hogy a kiköpött (hányt) búza frissen, jól tárolva még jó is lehet. Érdemes lehet mindenesetre megkülönböztetni, hogy a sör hibás-e (a készítés folyamata vagy tárolás közben sérül), az alapanyag rossz minőségű; nem hinném, mivel legtöbben piacról szerzik be az alapanyagokat, nincsenek árpatermesztő manufaktúrák, a komlóföldek viszont szaporodnak. Az élesztőt is szerintem nagyban szerzik be, itt sem tudok túl sok cégről, bár ez nem jelent semmit. A nem megfelelő alapanyag, fertőtlenítés, tárolás, nem megfeleően képzett szakember, technológia; bárhol ott lehet a bűnös.
(#20797) nyisziati: hasonló okok (inkább prekoncepciók, bármennyire is ciki) miatt nem néztem, de közben belekukkantottam és rájöttem, nekem ennyi pimaszság belefér. Négy csatornát nézek, Robiét, Anzselika Habpatront, a Zállatorvost és a Kurzgesagt-ot. Nem vagyok nagy youtube fogyasztó, ha ajánlanak valamit, megnézem. Amikor elsőnek felmerült itt pár hónapja WR, akkor sem néztem meg, pár hete "kattantam" és csodálkoztam rá. Elfogadom amit mondasz, de én nem így látom. Nem hiszem, hogy barátok lennénk az életben, de örömmel ülök le a műsorát nézni :-)
(#20798) F-ECT$: igen, azok egyike volt, amikor az ún. másodlagos szégyent éreztem, amikor valami hülyeséget mondott, szerintem itt is szóvá tettem. De egyébként jók tényleg ezek a főzdelátogatások, a Zip's és a Mad Scientist táv-videoriportok tök jók voltak :-)
(#20799) OPiiPO: dettó
Mindent tudok a rákászszakmáról...
looser
addikt
Hónapok óta heverészett két doboz LIDL-es angol pakk nálam, tegnap az egyiket kibontottam és meglepően jó volt. Ami igazán megdöbbentett, hogy vékony, de elegáns testtel lehet jó sört készíteni. Untappdon eléggé le van húzva, de szerintem kiváló alacsony alkoholtartalmú sör, amolyan egész estés. A neve Brakspear Bitter. Ez a sörtesztelő blogger is jó véleménnyel van róla. nem érzek ízhibát, ebből a durván 8 ballingból szerintem kihozták a maximumot. Többször leírtam, nem vagyok "igényes" sörfogyasztó, utoljára a Pécsi lager és pils söröktől is szinte elájultam, annyira jól eltalált darabok. Nehéz az Untappd értékeléseket ezek után komolyan venni, de legalábbis feltételekkel kell kezelni. Ettől függetlenül az első dolgom, ha új sör kerül elém, itt csekkolom először :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
Pöhjalát már öntöttem ki én is. Némelyik sörükben valamit nagyon túltolnak, kb csak az első korty esik jól vagy néha az se.
Dilikutya
félisten
Bármikor kiöntheted, de pár korty után ez sznobság, urizálás. Meg szerintem ciki, de hát nem vagyunk egyformák.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
Jhonny06
veterán
Szóval te inkább megiszol egy sört, ami egyáltalán nem ízlik és nem esik jól csak azért, mert kiadtál érte valamennyi pénz? Egy 0,33-as sörnél mennyi után engeded meg, hogy kiöntsem? Ha már megittam legalább 0,2-t belőle? Mert pár korttyal már majdnem megittad a felét. Remélem érzed te is, hogy nettó baromság, amiket írsz.
Kíváncsiságból végigpörgettem az utolsó ~200 kommentedet és nem igazán látom, hogy nagyon kóstoltál volna külföldi söröket, szóval nem is értem egyáltalán miért reagálok..
[ Szerkesztve ]
Ha elmész egy fancy étterembe (pl egy micehelin *-ba) és rohadtul nem ízlik az étel akkor csakazértis betolod?
[CsuCsu]
őstag
A Pohjala keszit par fuszeres cuccot, altalaban ezek melegitik a polcot. En sem veszem meg oket. A jobb cuccaik gyorsan elfogynak. Erdemes raolvasni a vasarlas elott milyen tipusu a sor es mit tesznek bele. A leirasod alapjan a Winter Banger-be futhattal bele, karacsonyi fuszerekkel. Azokat en kerulom barkitol.
@looser
A nagyobb gyarak kivetel nelkul, es egyes profibb kraft fozdek is sajat maguk tenyesztik az elesztot. Sajat elesztokulturajuk van. A wild ale-ket pedig a levegoben elo bacikkal oltjak be.
Az a Brakspear egyebkent egy tok alap angol ale, vedelos sor. Kezipumpabol mondjuk jobb, mint uvegbol. Az Untappd ertekeleseket tipushoz merten kell tekinteni. Legtobb hagyomanyos cask ale 4 alatt van, 3.5 mar egesz jo szokott lenni, mikozben egy modern imperial stout ennyi pontszammal tobbnyire hulladek. Kis tapasztalattal az Untappd nagyon jo benchmark, es sok informaciot ad. Segit eligazodni, hogy mire erdemes penzt kolteni elozetes ismeret nelkul.
[ Szerkesztve ]
Aranypatkány
tag
Én régebben szerettem a Pöhi imp. stoutjait/portereit aztán rájöttem, hogy túl édesek
Dilikutya
félisten
Étteremben nem nagyon fordulhat elő, mert tudom, mi az, amit biztos nem eszek meg. Fűszerekre meg nem vagyok kényes, persze van ízvilág, ami nem jön be, de én kísérletező vagyok. Ittam pl. rozmaringos sört, amire azt mondom, nem összeillő dolgok, de nem kiöntöttem, hanem ízlelgettem, próbáltam kiérezni belőle a fűszereket. Meg nem egyszer volt, hogy valami első kortyra nem jött be, pl. tavaly egy savanyú áfonyás, mivel a savanyú alapból rizikós nálam, aztán meg végül kiittuk a hordót is. De lehet csak távol áll tőlem a pazarló hulladéktermelő nyugati ember életfelfogása. Vagy csak csóró proli vagyok, vagy úgy nőttem fel, és ha valamit drágán vettem, nem fogom kiönteni. Bár igazából elképzelni se tudom, hol van itt egyesek ingerküszöbe, amikor valami már olyan, hogy ki kell öntenie. Olyan rossz ízesítésűt még nem ittam, amit pusztán a benne lévő dolgok íze miatt akarnék kiönteni.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
Aranypatkány
tag
Rossz sört akkor sem öntünk ki semmi esetkor sem. Ott van benne az alkohol, ha már ihatatlan, legalább hatása legyen majd...
Kivéve a Faxe 10%-os brutálerős, de brutál pocsék ízű "söre", na az vegyszer a javából. Senkinek sem ajánlom! Tényleg nagyon rossz.
[ Szerkesztve ]
"Ott van benne az alkohol, ha már ihatatlan, legalább hatása legyen majd... " akkor inkább iszom egy-két kortyot a szülinapos whiskymből
Faxe fuáhh, haverjaim csak fingatós sörnek hívták.
Dilikutya
félisten
Nekem az a tapasztalatom, hogy szinte az összes erős (7-10%) nagyüzemi sör szar. Argus, Eichbaum, Steambrew, meg az ilyen sajátmárkás 8%-osok. Igazából nincs is ezek között csak gagyi. A Dreher ugyan lefőzi a Bakot 7%-al, de nagyjából itt vége is itthon az erősebb iható nagyüzeminek.
Faxe tud ihatót csinálni, az 5% körüli barnájuk egész jó, de a világossal sincs semmi baj. Régen vettem akcióban, békeidőben nem tudom, megéri-e az árát. Ezt a 10%-os variánst sose mertem megpróbálni.
Az első mondattal pedig maradéktalanul egyetértek, pláne hogy épp grillezni indulok, ahol nem terveztünk sommelierkedni és gurmékodni ma.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
az utolso paragrafus az untappdre nagyon igaz.
---
egyebkent en azert nem szoktam kionteni sort, mert:
- ha olyan nem veszem meg
- a helyi alkoholmonopolium gyakorlatilag specialis kereskedesnek minosul es ugyelnek a tarolasra / szallitasra
- jellemzoen fel ora a levegon es nemi felmelegedes markansan tud javitani egy sor karakterisztikajan, foleg imperial stoutoknal, souroknal es barley wineoknal, de valamennyire ez apatsagi quadokra is igaz. tulhutve pl egy friss Founders KBS/CBS is tud objektive rossz lenni, hogy aztan ahogy melegedjen jojjenek elo a reszletei. tehat dragabb es megbizhatonak tuno soroknel en altalaban hagyok idot. par csucs BA sor jatszik a komplexitasaval es valtozik izre az aranyaival ahogy melegszik.
pl Firestone Walker, Lervig, Founders, Rodenbach es Chimay BA soroket tilos az elso korty utan megitelni szerintem. vagy ott volt a Brooklyn Black Ops es a Ballast Point Piper Downja, mindkettonel fel ora utan valahol a masodik pohar kozepen esett le, hogy ezek mennyire jok.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
Aranypatkány
tag
Volt régen a Gössernek is barna söre, az is 7% fölötti volt és nagyon finom. Gösser Bock néven futott. Már vagy 8 éve nem látom sehol sem
F-ECT$
titán
Gösserért ki kell menni a sógorékhoz.
Dive ever, work never.
Aranypatkány
tag
Úgy tudom náluk sincs már az a sör. Van Bock Gösser, de az nem az a barna ami régen volt.
divot
veterán
A Metro áruházakban most bárki vásárolhat, úgyhogy életemben először beugrottam. Nos, 400 forintért mérik a Zirci apátsági cuccokat, jó pár ismertebb magyar kézművest 5-600 forintért, meg vettem Braufactum söröket külföldiából, mert azokat nem ismertem.
Aranypatkány
tag
Winkler Robira visszatérve szerintetek megissza a felvételek után a söröket, vagy kiöntögeti, főleg ha sokat kóstol és erőseket?
F-ECT$
titán
Tuti kiönti a nagy részét. Néha szokta mondani, hogy azért is hív vendéget, hogy ne a lefolyóban végezze az a sok sör. Max 1-1 jobb darabot elkortyolgat kamerán kívül.
Vettem Spar-ban Tokyo-t, kíváncsi leszek rá.
Dive ever, work never.
Gut. Besser. Gösser.
jsk
Topikgazda
looser
addikt
Lehet, hogy csak 13 balling 5% alkohol, sok erjesztetlen cukorral
Mindent tudok a rákászszakmáról...
kökény
aktív tag
mekker
őstag
Penny liga
Lomza Dark - mézes barna lager. Sajnos rámászik az ízre a "maciméz", pedig korrekt sör lenne:/ Lobkowitz > ez
Edelmeister IPA - nem sok ipás jellege van, de az árát megéri. Valamiért ez is elég cukros, viszont kevésbé zavaró. Would buy itt again
Egger Bock világos - az egyetlen a három közül, ami eltalálta a műfajt. Sima Egger nem túl jó, de ez egy nagyon jó sör lett.
Interspar liga
Hübris APA + IPA - decemberben kóstoltam először Hübrist, és azóta egyre jobb véleményen vagyok róluk. Alávágnak árban a fél magyar kraftnak, és nincsen csalódást keltő sörük. Nem vagyok láttam még róla itt posztot, úgyhogy egy kis promó rájuk fér. Támogassátok az ő munkásságukat is ezekben a nehéz időkben.
[ Szerkesztve ]
Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.
F-ECT$
titán
Hübris búzát vettem, de még nem kóstoltam meg. Kíváncsi leszek rá.
Dive ever, work never.
Dorian
félisten
Hübris búza nekem ízlett. Persze ne a hagyományos német búzát képzelje el senki, hanem jól meg van fűszerezve. "Hagyományos" búzát képtelenek a kisüzemiek jól főzni, uccsó példa erre pl. részemről a Szarvasié.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
[CsuCsu]
őstag
A Hubris-rol csak annyit, hogy unios penzbol nem nehez alavagni. A politikai kotodesei es emiatt en nem szivesen tamogatnam a fozdet.
Akit erdekelnek a reszletek, Google kidodbja, de nem fogok itt politikai cikkeket linkelgetni.
[ Szerkesztve ]
kökény
aktív tag
Pedig nemrég volt róla szó, én lexaroztam, mások védték. Az én véleményem nem változott
mekker
őstag
Nem tudtam. Mondjuk a Székesfehérvár gyanús volt
Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.
atthany
aktív tag
Holnaptól az Auchanban:
[link]
chatran
őstag
Köszi, a Konrad igen jó áron van.
atthany
aktív tag
Van 3 fajta, mi a különbség köztük?
Dilikutya
félisten
Fura. Múltkor a sparos Hübris árakat akciónak gondoltam, de a saját webshopjukban is 549 Ft/0,33l. Ismert webshopokban, kedvenc italboltomban meg standard craft áron megy. Egyébként nem kell feltétlenül a vállalkozásfejlesztési támogatások mögé rögtön Viktort, Szilárdot, Lőrincet meg a többit látni.
Ezek a pennys sörök viszont ijesztőek.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
Steam Brew Imperial IPA
Találtam egy dobozzal itthon gondoltam megszisszentem. A german red változatnál egy fokkal jobb, de ez sem egy jó sör. Habja okés, színe is, de túl alkoholos és az én ízlésemnek már túl keserű és hosszantartó a lecsengése. (mondjuk annyival jobb, hogy ez nem a lefolyóban végezte)
Dilikutya
félisten
Alap lager, meggyes lager, és guminő. Ott van leírva.
Ezek érdekesebbek:
az erős Konrad
az Antonin india pale lager
549-től lesznek a Fullers-ek
899 a Charlie Firpo
valami Király nevű, magát craftnak hirdető dobozos
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
jsk
Topikgazda
A hétvégén volt szerencsém az Edelmeister IPA-hoz. Egynek elmegy, ha a másik választás a Holsten .
A Hübris esetében a Matolcsy klánt kell mögé látni.
Ha viszont ízlik valakinek, attól még nyugodtan ihatja. Az Mad Scientist tulaj Sz. Tamást sem bírom, de attól még veszem a söreiket.