Új hozzászólás Aktív témák

• Keeperv85

nagyúr

válasz GvFh #14922 üzenetére

Elbeszélünk egymás mellett. Nem oltásnak írtam, hanem azért említettem a kapcsolóüzemű tápot, mert az akkora teljesítményt vesz fel, amekkorát fel is használ a megtáplált rendszer. Tehát nem kell elmelegíteni a felvett többletet, mert gyakorlatilag 0 felé konvergál. A mostani tápok 90%-os hatásfokkal dolgoznak nagyjából. Viszont melegedni minden kapcsolóüzembe tett tranzisztor tud, mégpedig nem is kicsit. Az a 10% pont elég arra, hogy a PC-s tápokat nem lehet pl. passzívra tervezni... Vagyis: nem szokás. Mert ugye pont azt csinálják, hogy a munkaegyenest a disszipációs hiperbolában úgy tolják el, hogy a két végpont között ugrál. Ha rémlik a bi-stabil multivibrátor, azzal pl. lehet ilyen folyamatot modellezni. Itt a töltőben hálózati kör oszcillátorát kell megoldani, mert úgy jönnek a fokozatok, hogy a 230-ből egyből egyenirányítva van kb. 300V-ra, amit rászuperponálnak egy több kHz-es vivőfrekire, hogy az utána lévő ferrit magos trafó ne legyen akkora, mint egy ház. Majd mikor levették a kívánt nagy frekis jelet a kimeneten letranszformálva, akkor megy a szekunder oldali stabilizátorokon végig. Puffer elkó és zener nem kell: az akku maga egy bazi nagy szuper kapacitás. Nem kell neki túlságosan szűrni a jelet, mert ekkora kapacitáson magától is simul.

A telóban már csak azt nézi meg az IC, hogy nem-e túl nagy a jel, vagy éppen túl kicsi, illetve van benne nagyjából 7-11 db termisztor IC (egyik az akkuban), amik folyamatosan figyelik a hőmérsékletet. Ha valahol megszalad, akkor azonnal szól a procinak, hogy lője le azt a kört. Tehát ez a szabályozó rész már full digitális. Az a része is, ahogy a feszültséget szabályozza le. DC-DC IC-ből láttam akkorát, ami alig volt nagyobb egy SMT kondinál. :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés