Hirdetés

2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1141) szaszlaci válasza lezso6 (#1131) üzenetére


szaszlaci
addikt

Szerintem mi elbeszélünk egymás mellett. Pont én vagyok az, aki nem akarja mindenáron azt bizonyítani, hogy rossz a hanganyag, hanem arra próbál rájönni, hogy miért lett hallható eltérés. Hiszen elismerem, hogy itt lehet létjogosultsága a FLAC-nek. (Mondjuk ilyen eltérések miatt én biztos nem választanám, de ez mindegy is.)

Igen, a lábdob egy apróság, de elég látványos, jól megfogható, ezért ezt emeltem ki. Ezek után pedig felmerül, hogy vajon milyen egyéb anomáliák vannak ebben a zenében? (Ettől még nagyon is alkalmas tesztre, hiszen ha van ilyen zene, akkor figyelembe kell venni. Csak épp a kellő súllyal kezelni.)

Az Audacity gondolom pont azt mutatja, amit a jel tárol, a "profi" programok meg azt, ahogy megszólal.
Na most én erre a részletre ráeresztettem egy 24 dB/oktáv meredekségű, 20 Hz-es felüláteresztő szűrőt. (De lehet elgépeltem, és 21 Hz lett.)
Szerinted mivel magyarázható az ilyen erős változás? Felső eredeti, alsó a szűrt.

Szerintem azzal, hogy az végső soron bizony három – négyszer hosszabb, mint a 20 Hz, ezért kezdte el csillapítani. Ergo kb. 6 Hz. Vagyis közel 0.2 másodperc hosszú. És amiért ez mellett nem akarok elmenni, mert egész mások az arányok, mint az általad mutatott lábdob képén.
De elismerem, ez a bekezdés találgatás a részemről.

Azt is elfogadom, hogy ez önmagában nem fog hallható eltérést okozni. Sőt, normális hangszóró, normális kitérésnél nem is fog emiatt érdemben jobban torzítani az egyéb tartományokban.
De akkor mi az oka? Lehet, egyszerűen a túl sok adat, 1222 kbps, ez majdnem fehérzaj. Azt pedig nem lehet eltárolni 320 kbps-on, ott már jelentősebb a veszteség. (Csatornánként 312 kbps már biztosan elég rá, de az ugye már 640-es MP3 lenne.)
Szóval akkor várjuk a megoldást. :D

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.