Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2003) hdsentinel válasza ALONSO11 (#2002) üzenetére


hdsentinel
őstag

Minden bizonnyal nem ugyanarról a szektorról van szó, ami korábban is volt (ez a Lemez -> Felület teszt -> Olvasás teszt bizonyítaná, mivel az megmutatja a kérdéses szektor helyzetét). Ezért nem érdemes áthelyezésen gondolkodni, mivel ilyen alapon a teljes felület áthelyezhető lenne ;)

Sokkal inkább a kiváltó okot kellene megtalálni. Ha nem volt reset / szabálytalan leállítás, akkor valami más történt, ami miatt a szektor írása sikertelen lett.
Ilyesmit okozhat pl. tápfeszültség-probléma, csatlakozások (pl. tápkábel-átalakító, hosszabbító), szám. gép általános túlmelegedése, memóriahiba, túlhúzás is.

Egy ilyen hiba még nem a világ vége, de lehet, hogy valamely fájl/mappa elérése sikertelenné válik.

Sajnos a legjobb módszer a teljes törléssel járó ellenőrzés, mást nem tudok javasolni. Viszont ezt is csak akkor ha a fenti okok megszűntek, ellenkező esetben további hibák fognak a későbbiekben is előjönni.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2004) power@


power@
csendes tag

Kb. két évet futott két Samsung 500-as HDD raid-ben egy DNS-323-ban. Gondoltam ránézek a winyókra, hátha... A HDD Sentinel 100-asnak írja, gondolom akkor ez rendben van. A furcsa csak az, hogy nem látja, mennyi időt ment a két winchester.

(#2005) Core2duo6600


Core2duo6600
veterán

Hello

Hogyan lehetne kideríteni, hogy az SSD ém ha csinált már wear levelt, akkor hol tart ?
KINGSTON SNVP325S264GB - ról van szó, a másik a Samu az új még alig ment, gondolom, hogy erről még szó sincs

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#2007) hdsentinel válasza power@ (#2004) üzenetére


hdsentinel
őstag

Tudnál Riport -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opcióval riportot küldeni?

Könnyen lehet, hogy a drive-ok kikapcsolt S.M.A.R.T. mellett futottak, így a belső számlálók (pl. működési idő) nem számoltak, valamint az egyes hibákat sem feltétlen jegyezték fel.

Ezért hasznos lenne az alap kondíció érték ellenőrzésén túl tesztelni, pl. a Lemez menüpont alatti Rövid / Részletes önteszt és a Lemez -> Felület teszt -> Olvasás teszt segítségével. Ezek teljesen biztonságosak a tárolt adatokra nézve, de kiderül, ha valami gond lenne.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2008) hdsentinel válasza Core2duo6600 (#2005) üzenetére


hdsentinel
őstag

Elvileg a program mutatja a szöveges értékelésben és a kondíció % változásában is (hivatkozik az általános általános memória cella kondíciót kifejező "wear leveling" értékre).

Mint mindig, Riport -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek segíthet ;)

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2009) hdsentinel válasza ALONSO11 (#2006) üzenetére


hdsentinel
őstag

A sebességnek valóban annyi környékén kellene lennie, ha másodlagos merevlemezként teszteled, amikor is nem fut rajta semmi és a teszt alatt semmilyen más program nem befolyásolja az eredményt. Mivel ez egy rendszer HDD és a Windows aktív rajta és a teszt alatt folyamatosan dolgozik (a többi, más háttér-programról nem is beszélve), ez mind a mért sebesség-értékeket befolyásolják, amire a program figyelmeztet is.

Tehát, ha sikerülne tesztelni másik gépben (másodlagos HDD-nek betéve) akkor rögtön látható lenne, hogy van-e valódi sebesség-csökkenés.
Nem valószínű, hogy lesz - és az sem valószínű, hogy a nagyker örömmel venné, ha cserét kérne ilyen esetben az illető.

Valószínűleg most más szektor érintett, ahogy írtam. Ezért nem szól a chkdsk, korábban midnen bizonnyal a fájl-rendszert leíró MFT egy szektora sérült, ami érzékenyebben érintette a Windows-t, most pedig lehet, hogy simán egy utoljára írt fájl, pl. egy ideiglenes internetről letöltött (cache-be helyezett) fájl érintett.

Próbáld meg teljesen teleírni a HDD-t. Ha szerencséd van, akkor elképzelhető, hogy a kérdéses szektort is megtalálja a felülírás és javul az állapota.

De a géppel továbbra is lehet gond, nem kizárt, hogy másik HDD beszerzése esetén ott is hasonló fordulna elő.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2010) Core2duo6600 válasza hdsentinel (#2008) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Rendben, ha nem felejtem el, akkor ma este küldök mind a 2 gépemről egyet.

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#2011) power@ válasza hdsentinel (#2007) üzenetére


power@
csendes tag

Majd kiszedem újra, és csinálok riportot, de ezek szerint ezt a két wincsit el tudnám sózni 0-kilóméteresnek? Aki kikapcsolja ezt a funkciót, és használja, az így át tud vágni bárkit?

(#2012) deathtania válasza power@ (#2011) üzenetére


deathtania
senior tag

én anno nasból származó hdd-t vettem. volt neki 9 óra működési ideje és 36 indítása smart szerint. mondom takarodj, az lehetetlen. :D 36 indításnál azért pár hét működési idő benne van a dologban... :)

www.brczart.hu

(#2013) hdsentinel válasza power@ (#2011) üzenetére


hdsentinel
őstag

Megjött a riport, igen, látom: 1 óra működési ideje van.

Látszólag nem ment semmit, de azért más értékekből (pl. itt az indítások számából) azért lehet következtetni, hogy többet ment azért :K

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2014) InfiniteReality


InfiniteReality
őstag

Nálam is NAS-ban van 2 HDD. HDS riportot ezért nem tudok róla küldeni, de naponta 1x kapcsol be időzítetten, megy 15 percet, aztán kikapcsol (biztonsági mentésre van csak használva, minek menjen nonstop).
Ha ezeket a HDD-ket megnéznénk HDS-sel, viszonylag sok indítási / leállási szám tartozna viszonylag kevés "futási" időhöz. Csak azért írom ezt, mert vannak ilyen NAS-ok, ahol lehet időzíteni a ki és bekapcsolásokat.

http://logout.hu/cikk/samsung_led_tv_tudastar_d_szeria/alapok.html

(#2015) arfer


arfer
aktív tag

Tisztelt hdsentinel! Alexan szervezésében vettem meg ("családi licensz") a programot, és az lenne a kérdésem, hogy XP-Win7 dual bootnál használhatom-e a progit. XP-n regisztráltam-aktiváltam, de ha Win7-be boot-olok, akkor nem regisztráltnak írja, és a *.hdk fájlt sem olvassa be. Két licensz kellene? Köszönöm a választ!

(#2016) potyi23


potyi23
senior tag

Hi. Hdd sentinelem miert nem irja ki az adatokat ? a masik rendszeremen,es a hdd n rendesen kivoltak irva az adatok.Itt pedig Feltoltes alatt ? mar 2 hete ? :F

(#2017) liksoft válasza potyi23 (#2016) üzenetére


liksoft
nagyúr

Ezek az adatok NEM a drive-ból olvashatóak ki, így a program fejlesztőjének kell minden típushoz külön-külön rögzítenie. Nagy valószínűséggel a következő változatban már benne lehet, hiszen a rendszer sajnos magában hordozza a "késést". Küldj riportot a fejlesztőnek, mert akkor megkönnyítheted a dolgát. ;)

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2018) potyi23 válasza liksoft (#2017) üzenetére


potyi23
senior tag

koszi,és ha kersnék ujabb sentinelt?

(#2019) deathtania válasza potyi23 (#2018) üzenetére


deathtania
senior tag

4.0 a legutolsó. annál újabbat nem fogsz találni... :)

www.brczart.hu

(#2020) hdsentinel válasza arfer (#2015) üzenetére


hdsentinel
őstag

A licensz azonos gépen tetszőleges mennyiségű op.rendszer alatt használható. Nem gond, ha XP és Win7 alatt is aktiválod, az (mivel azonos gépről van szó) egy aktiválásnak minősül.

De ha nem szeretnéd aktiválni on-line ismét, akkor próbáld meg úgy, hogy Win7 alatt add meg a kapott regisztrációs kódot és kattints a "Regisztráció és aktiválás e-mail-ben", majd ezután töltsd be a korábbi HDK fájlt egyből ugyanitt az "Aktivált kulcsfájlt betöltése" gomb segítségével. Az a fájl csak az aktiválási adatokat tartalmazza (de magát a kódot nem, azt külön kell megadni), ezért nem volt elegendő korábban csak azt betölteni.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2021) hdsentinel válasza potyi23 (#2018) üzenetére


hdsentinel
őstag

A következő verzióban már biztosan benne lesz :K

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2022) arfer válasza hdsentinel (#2020) üzenetére


arfer
aktív tag

Köszönöm, így fogok tenni :) !

(#2024) Silentfrog


Silentfrog
veterán

Üdvözletem!

Elkezdem "dolgozni" a Sentinellel.
Régebben volt egy 1.5 tb-os merevlemezem 10 szektorhibát irt ki a program,nem foglalkozam vele rá is hagytam,uj volt igaz de volt rá 3 év garancia.
A napokban kaptam egy merevlemezt,egyből felraktam a programot és meglepödve vettem észre,hogy a szektorhibák eltüntek a 1.5 os merevlemzről. Viszont amit kaptam 80gb-osat az tele van /170 hibás szektorral/ a kérdésem az lenne,hogy ha mindenféle javitó programmal, a Sentinel a lemez felületének ujrainicializásával "gyógyitgatom" a hdd-met akkor várható a merevlemez kondiciójának javulása?
Érdekes modon a felületteszt nem mutat ki szektorhibát,tökéletesnek látja
Mivel a merevlemezt el szeretném adni és mindeni a Sentinel képet kéri ezért lenne itt,ez a kérdés fetéve.

(#2025) potyi23 válasza hdsentinel (#2021) üzenetére


potyi23
senior tag

alexan , koszi !

(#2026) hdsentinel válasza ALONSO11 (#2023) üzenetére


hdsentinel
őstag

Szia !

Ezt nem írtad :U
Én annyit láttam, hogy a program Nálad fel volt telepítve és csak a kérdéses rendszer-merevlemez volt a gépben, így feltételeztem, hogy ez a futó rendszer és a program-változat végezte a tesztet.

Akkor viszont a teszt valóban rávilágított arra, hogy vannak lassabban kezelhető területetek, amik valóban okozhatnak gondot a jövőben.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2027) hdsentinel válasza Silentfrog (#2024) üzenetére


hdsentinel
őstag

Jó lett volna látni a korábbi állapotot a 1.5-es HDD-ről. Lehet, hogy ott gyenge szektorok voltak csak, amik állapota felülvizsgálatra került és mivel hibátlannak tűntek, állapotuk valóban javult.

Általánosságban a hibás szektorok nem "gyógyulnak" meg. Miért is tennék - hiszen a kiváltó ok (pl. mikroszkópikus felületi sérülés) nem tűnik el.
Ilyenkor a merevlemez ezeket a területeteket a további használatból kizárja, azokat többet nem éri el, nem írja/olvassa. Ezért semmilyen módon (tesztekkel sem) érhetőek el.

Kevés ilyen hiba egyáltalán nem gond, probléma akkor van, ha a számuk viszonylag sok és/vagy további hibák találhatóak, azaz a drive állapota nem stabil - így esély van további romlásra.

Bővebben: Hibás szektorok találhatóak a lemezen. Lehetséges-e garanciális csere?
vagy a szöveges értékelés melletti "?"-re kattintva.

A Hard Disk Sentinel által biztosított tesztekkel (főleg a Lemez -> Felület teszt -> Lemez felületének újrainicializálása teszttel) és bizonyos mértékben némely "csoda" programmal annyi érhető el, hogy a merevlemez a teljes aktív felületet megvizsgálja és rákényszeríti a HDD-t arra, hogy ha vannak még további hibás részek, azokat is zárja ki a használatból. Ettől azonban a kondíció nem, vagy csak kis mértékben emelkedhet (a hibák típusától függően, pl. gyenge szektorok esetén) viszont ha a tesztek után az állapot stabil, akkor Te magad nullázhatod a hiba-számlálót. Ez azonban a tényleges hibákat nem törli, csak a programban mintegy "tudomásul veszed", hogy mi történt és a továbbiakban nem szeretnél értesülni ezekről a hibákról, csak az esetleges újabbakról.

További infók: Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2028) Silentfrog válasza hdsentinel (#2027) üzenetére


Silentfrog
veterán

Köszönöm a kimeritő választ! :R

Egy kérdésem lenne ami nem tiszta.
Mint emlitetted a szektorhibák nem javulnak meg csak a többé nem kerülnek használatba,ezek helyét új tartalék szektorok veszik át.
Ha igy van akkor a kondicio százalékos számát érte, de a becsült élettartam miért csökken draszikusan a program szerint,hisz ezek a rossz részek már nem működnek aktivan és a lemez felülete hibátlan.

Lehet tudni,hogy egy merevlemez hány százaléka a tartalék terület?

Még valami a 1.5 gb-os hdd amit emlitettem nem gyenge szektorként hanem hibás szektorként szerepelt a kondicioja is 80 % volt.
Azért jegyeztem meg igy mert morcos is voltam,hogy egy új hdd már szektorhibás.
Minegy végülis a lényeg,hogy mésfél év alatt "meggyógyult" !

[ Szerkesztve ]

(#2029) hdsentinel válasza Silentfrog (#2028) üzenetére


hdsentinel
őstag

Pontosan azért, amit Te is láthattál:

adott egy új merevlemez, amin viszonylag kevés hiba megjelenik - de a folyamatos használat és a hibák csekély mennyisége miatt az állapot akár javulhat is.
Ennél az élettartamot és a kondíciót sem befolyásolták a hibák nagy mértékben.

Ezzel szemben adott egy másik merevlemez, amin több hiba található és ilyen esetben várható további hibák keletkezése. Valószínű ha a tesztekkel stabilizálja az állapotot az ember, akkor nem ma, nem holnap, de a közeljövőben.

A kérdés nem az, hogy mennyi a tartalék terület és az tele van-e. Minden egyes ilyen megjelölés és áthelyezés potenciálisan veszélyes az adatokra nézve, adatvesztéssel és rendszer-instabilitással járhat.

A program súgójában a Merevlemez-Tesztek -> Felület teszt pont alatt található néhány "szép" merevlemez, amik igazából nem mutattak túl sok hibát, mégis a felület egy része már gyengélkedik és ezek további használata adatvesztést okozhat.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2030) Silentfrog válasza hdsentinel (#2029) üzenetére


Silentfrog
veterán

Értem világos.
Egy legutolsó kérdés.
Mi a véleményed azokról a programokról ami a Smart értékeket nullázák.? Általábnban mindig indul a winnel a Sentinel és elég idegesitő ,hogy egy X villog a tálcán a 17%hdd hőmérsékleténél.
Le merjem hullázni a smart értékeket? /tudom ez csak optikai tuning a hdd nem lesz tőle jobb/

(#2031) potyi23


potyi23
senior tag

A lemez és a számítógép közötti adatkapcsolatban előfordultak problémák 183 alkalommal. -ezt irja ki a sentinel 2 napja. Mit nezzek meg ,hol keressem a hibat ?

(#2032) liksoft válasza potyi23 (#2031) üzenetére


liksoft
nagyúr

Adatkábel elsősorban.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2033) oncsi válasza liksoft (#2032) üzenetére


oncsi
őstag

Üdv!

Vészharangot csenget a Sentinel a gépemben.

Pontosabban egy WDC W20EARS-00MWWB0 2TB-os wincsin.

Van benne összesen kb 80 nap. soha nem volt vele semmi gond. Legalább fél éve meg sem mozdítottam. (napi pár órát megy mentésre) Mindig 100/100 -os volt.
Tegnap egyszercsak leesett 57%-ra a kondíció, és 37 gyenge szektort mondott amit valamikor majd át kell helyezni. Mondom ok, ez semmi jót nem jelent, de sebaj. 2010 Novemberében vettem még 2, vagy 3 év garival.
Azért is nem készitettem róla képet, mert gondoltam csinálok helyet az adatoknak, és lementek róla mindent. Ma este megint bekapcsoltam (csak, hogy mennyi és milyen partició van rajta, és mennyire van tele, de a kondició már csak 37 %. mert a 37 hibás szektort már áthelyezze. a várható élettartam 148 nap (tegnap még 600 felett volt) A kérdés.
Gariztatható e, és hogy (Ipon) Mivel adatokkal van tele, nem vinném oda amig le nem mentem. De akkor vennem kell egy másikat még előtte.
Lehet e a gari papit pótolni, mert egyáltalán nem 100%-hogy megtalálom.

Mivel sem mechanikai, sem elektromos behatás nem érte (3 ugyan ilyen WD van a gépben, ami szünetmentesről megy) m lehet a kiváltó ok? Ha csinálok képet az segít eldönteni, hogy hogyan tovább, meg talán a kiváltó okot? Nem kapcsolnám be feleslegesen amig nincs egy kb ugyan olyan méretű másik a mentésre

Kinek csak kalapácsa van, mindent szögnek vél

(#2034) InfiniteReality válasza oncsi (#2033) üzenetére


InfiniteReality
őstag

Garipapírral kapcsolatban őket kérdezd meg, elfogadják-e nélküle és/vagy tudják-e pótolni.

És nem szép dolog, de ilyen félig haldokó HDD-ken lehet segíteni, hogy igenis elmenjenek gariba. Kövezzetek meg érte, de én sem bíznám az adataimat egy alapvetően bizonytalan drive-ra.

[ Szerkesztve ]

http://logout.hu/cikk/samsung_led_tv_tudastar_d_szeria/alapok.html

(#2035) hdsentinel válasza oncsi (#2033) üzenetére


hdsentinel
őstag

Valószínűleg a hibás rész egy korábban még nem használt területen volt található. Így amíg a merevlemez a kérdéses részt nem írja/olvassa, addig a kondíció simán maradhat 100%-on, míg ha egyszer valamilyen oknál fogva (ez lehet sima fájl-másolás is) a problémás szektorokra téved, azonnal elkezdi azokat vizsgálni, jelölni - ezt a Hard Disk Sentinel mutatja, ahogy láthattad a kondíció változásában.

Ilyenkor ahhoz, hogy kiderüljenek az esetleges további, lappangó problémák és azok javításra kerüljenek, érdemes alapos tesztelést végezni (persze csak mentés után).
Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?

Ez javasolt egyébként (pont a fentiek elkerülése miatt) új merevlemez első használata előtt is, addig, amíg még nincsenek fontos adatok a merevlemezen.

"Ideális" esetben pedig a tesztek felszínre hoznak annyi hibát, hogy ne legyen kérdéses, hogy garanciális ügyintézés legyen szükséges.
Én sem bíznám rá az életem, de legalábbis addig nem, amíg nem stabil.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2036) oncsi válasza InfiniteReality (#2034) üzenetére


oncsi
őstag

Most már nem haldoklik a wicsi, hanem szinte meghalt. Még ugyan másolok le róla, de csak remélem, hogy kibirja a végéig. Nagyrészt fényképek vannak rajta, meg video anyagok. Nehezen pótolhatóak lennének.

Most Ezt mondja rá a Sentinel

Tegnap előtt még hibátlan 100/100 as volt :((

Kinek csak kalapácsa van, mindent szögnek vél

(#2037) InfiniteReality válasza oncsi (#2036) üzenetére


InfiniteReality
őstag

Ezzel a képpel én elvinném a HDD-t és gariban kicseréltetném.

Érdemes lehet még a gyártói tesztprogramot (letölthető a gyártó tesztoldaláról) lefuttatni, ami ki fog köpni egy hibakódot. Azt még érdemes mellékelni a hibaleíráshoz. De ha a BIOS-ban be van kapcsolva a SMART funkció (hát persze hogy be van :) ), akkor amennyiben bootoláskor már az BIOS is bejelez a drive-ra, akkor semmi egyéb nem kell a garihoz. El kell fogadják hogy hibás a drive (akkor is ha az felpörög adott esetben és oprendszer bedetektálja). Ezt azért mondom, mert szervizek van hogy csak így tesztelnek...

Mi minden esetben a gyári tesztprogramra hivatkoztunk. Ha az kiköpött egy kódot, ugyan segítettünk a drive-on, de azzal a hibával adtuk le szervizbe. Na ilyen drive-okat nem adtak vissza teszt ok-val a nagykerek :)

De ez is csak szép hazánkban van így, közvetlenül Seagate-tel, illetve értelmesebb külföldi nagykerekkel intéztetve a garit sokkal simábban megy minden. Én pl rengeteg lemezt gariztattam le közvetlenül a Seagate-tel (elkerülve a magyar nagykerekkel rendszeresen előforduló rossz-nemrossz-derossz-denemrossz... focizást). A Seagate-nek kiküldtem Hollandiába a drive-okat, volt hogy 2-3 napon belül itt volt a cseréje. Többnyire zsír új lemezek, 1-2 volt csak refurbished (gyártói javított példány). Persze a fizikailag sérült (égett, leejtett) holmikat ők sem szeretik.

[ Szerkesztve ]

http://logout.hu/cikk/samsung_led_tv_tudastar_d_szeria/alapok.html

(#2038) oncsi válasza InfiniteReality (#2037) üzenetére


oncsi
őstag

Az egészben a leg bosszantóbb, hogy most vennem kell egy újat 2x annyiért, mint ezt vettem. Gari papir megvan, telefonban azt mondták elvileg cserélik. 2-3 hét míg bevizsgálják (hogy mi tart ennyi ideig?) Még másolni enged róla, de nagyon belassult. A várható elkészülési idő (a másolás másik winyóra) 41h :-)) (ha addig nem lassul tovább)

Kinek csak kalapácsa van, mindent szögnek vél

(#2039) InfiniteReality válasza oncsi (#2038) üzenetére


InfiniteReality
őstag

Nem szeretik készleten tartani a cseréket, illetve nem szeretnek új készletről azonnal cserélni. Hozzáállás kérdése. A winyódat nem 2-3 hétig vizsgálgatják, hanem annyi idő mig legariztatják a nagykerrel. Erre egyébként a jogszabály sajnos lehetőséget is ad (14 napon belül kell cserélni, de a 14 nap az 3 hét (munkanapokat számolva).

[ Szerkesztve ]

http://logout.hu/cikk/samsung_led_tv_tudastar_d_szeria/alapok.html

(#2040) oncsi válasza InfiniteReality (#2039) üzenetére


oncsi
őstag

Tegnap már 0 kondiciot, és cserét mondott a Sentinel.

Kép1

Ma meg minután egész este mentettem róla. Kép2 Nem indokolt a garanciális csere?
Pár óra múlva (újabb másolások után) [link]

Most akkor kell a csere vagy kell az asztal csapkodás inkább? :F

Kinek csak kalapácsa van, mindent szögnek vél

(#2041) InfiniteReality válasza oncsi (#2040) üzenetére


InfiniteReality
őstag

Az asztalhozcsapkodás rossz módszer :) Jobbat inkább nem mondok.

Ezzel a képpel szerintem elviheted garanciális cserére!

http://logout.hu/cikk/samsung_led_tv_tudastar_d_szeria/alapok.html

(#2042) hdsentinel válasza oncsi (#2040) üzenetére


hdsentinel
őstag

Jelenleg instabil az állapota a drive-nak.
Több hiba állandó, de vannak bizonyos hibák, amik időszakosan jelentkeznek csak.

Érdemes lenne teljes mentés után alapos teszt ( Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni? )
ami valamilyen szinten stabilizálni fogja az állapotot - valószínűleg a hibák jelenlétét is rögzíteni fogja, így már tényleg kérhető garanciális csere.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2043) oncsi válasza hdsentinel (#2042) üzenetére


oncsi
őstag

Épp írni akartam, de megelőztél. Az én gépemen nincs olyan verzió, ami tudna teszteket futtatni. Mindegyik valami kommunikácios hiba miatt leáll, illetve nem jogosult.
De a Barátom céges gépén van! Most megy rajta egy hosszú Írás teszt (nem tudom melyik, de 25h a várható idő. Ha kész, felteszem a képet az eredményről.
De mitől lehet az, hogy 100%-ról leesik a kondició nullára (percek alatt) és mikor elkezdek róla menteni ijedtembe (csak olvasni róla) akkor "javulni" látszik. 23; 29% ra "javul" Amikor átvittem a másik gépre, ott már nem is piros volt a figyelmeztetés és most épp 37% on áll 63szektor áthelyezve. szerinte a garanciális csere még nem indokolt.
Ujra particionáltam, és sem a kapacitása, sem a sebességén nem látszódik semmi hiba
Meg kellene fontolni a Sentinel emberek lelki nyugodalmuk miatti használatát ("boldogok a lelki szegények") :)

Kinek csak kalapácsa van, mindent szögnek vél

(#2044) hdsentinel válasza oncsi (#2043) üzenetére


hdsentinel
őstag

Igen: a tesztek (kivéve a rövid önteszt) csak a teljes, regisztrált változatban érhetőek el.

> De mitől lehet az, hogy ...

Ahogy írtam, a merevlemez ráfutott egy hibás területre, érzékelte és naplózta a hiba jelenlétét és a program ezt kiolvasta és riasztott.
A hiba egy része adódhatott az aktuális gépben a merevlemeztől független okokból kifolyólag (pl. tápellátás, csatlakozás, kábelek), erre utalnak a jelzett gyenge szektorok, melyek állapota aztán később javult, így a kondíció is valamelyest növekedett.

A hiba első jelentkezésekor a fej nem volt képes megfelelő sebességgel dolgozni, így a hiba akkor nagyon súlyosnak tűnt (0% kondíció, amikor is a gyártó szerint is azonnali csere indokolt volt, ezt jelezte a program is).
További olvasás rávilágított, hogy az állapot bár messze nem tökéletes, azért ennyire talán nem vészes, így visszatért az érték a normál működési tartományba, ami a gyártó által meghatározott küszöbszint felett található. Ezért "javult" vissza 23-29%-re.

További javulást eredményezett valószínűleg a programban található teszt(ek) futtatása, amik a gyenge szektorok állapotát stabilizálták. Így most a 37%.

Természetesen kapacitáson és ideális esetben sebességben sem látható gond - ha a merevlemez állapota stabil, mivel az áthelyezett szektorok (ahogy nevük jelzi) nincsenek használatban, helyettük egy tartalék terület kerül használatra.
Így ha nincs további gond, akkor a merevlemez használható - garanciális csere nélkül - de csak fokozott óvatossággal.

Bővebb információk:
- a szöveges értékelés melletti "?"-re kattintva
- http://www.hdsentinel.hu/faq.php#badsectors

> Meg kellene fontolni ....

Ezt nem igazán értem :F
A cél az, hogy a hibák megjelenését azonnal jelezzük és így lehetőséget biztosítsunk a teljes adatmentésre, még mielőtt a hibák még komolyabb problémákat okoznának.
Abból amit írtál, úgy olvastam, hogy sikerült az adatokat az azonnali beavatkozásnak köszönhetően menteni, így nem merült fel adatvesztés. EZ a célja a programnak (és így ilyen szinten lelki nyugalmat biztosítani), nem az, hogy megnyugtassa a felhasználót, hogy nincs semmi gond - miközben az adatok már rég olvashatatlanok :))

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#2045) oncsi válasza hdsentinel (#2044) üzenetére


oncsi
őstag

Természetesen igazad van, és köszönöm is a választ. Persze, hogy jól jött a program (most is) De a frászt hozta rám a 0% kondició!!
2TB nem kevés adat. Nagy részük személyes, főleg foto, és video a családról. Ez a lemez a vész mentő lemez. Elvileg minden megvan máshol is. De most épp cseréltem a napi használatú wincsit amikor bejött ez a 0%-os frász. A rendszer winyó elszállt, (GDB már 2 napja dolgozik rajta) Meg ennek a lementése is mindenre ami kéznél van. (egyébbként minden adat menthető volt)
Néha egyszerűbb lenne a fényképes dobozban keresgélni, meg a polcon a VHS ek között. De hát fejlődésnek ára van :) :)

Kinek csak kalapácsa van, mindent szögnek vél

(#2046) moonguru válasza oncsi (#2045) üzenetére


moonguru
őstag

Szia!

Túl sok HDD sérül meg nálad!

Tápellátás rendben van?

Monitor Guru!

(#2047) Core2duo6600 válasza oncsi (#2045) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Még akár hűtési gond is lehet, bár azért 40 - 56 fokot illene bírnia egy hdd nek !

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#2048) InfiniteReality válasza oncsi (#2045) üzenetére


InfiniteReality
őstag

Az ennyire bizonytalan HDD-n, (persze ha már minden HDS teszt lefutott, akár másik gépen is) megfontolandó kicsit "segíteni" és igenis garis cserét kérni. Ha egy HDD kondícója egyszer leesett ilyen 30% körülire, arra én már fontos adatot nem bíznék :) Maximum egy biztonsági másolat biztonsági másolatának használnám, és ha mégis elvész, nagy kutya...

http://logout.hu/cikk/samsung_led_tv_tudastar_d_szeria/alapok.html

(#2049) oncsi válasza moonguru (#2046) üzenetére


oncsi
őstag

Szia!

Tápellátás? Hisz ezek külső HDD-k, saját táppal.

Nem! meglepően kevés HDD hibához volt szerencsém. Most is ez az egy ami évek óta elromlott. Nálam kényelmes életük van :-)
A mostani esemény is úgy zajlott le, hogy ez 0 kondiciót mutatott, mire én elkezdtem lementeni gyorsan mindent. Na de hová?
4-5 wincsin volt kb 2 Terra hely, és arra próbáltam, meg sajnos a rendszer wincsire is. Ez hiba volt mert egy 640-es Samsungon átméreteztem a partíciót mert az volt a régi rendszer wincsi. Aztán kiderült, hogy tévedés! az a jelenlegi volt. (több rendszer winyom van, mert több op rendszert is használok folyamatosan) Szóval ez a másik nem elromlott, csupán elrontottam a Partícióját sittemben.. .

Kinek csak kalapácsa van, mindent szögnek vél

(#2050) SenorGrande


SenorGrande
senior tag

Lenne egy kérdésem.
Előző rendszeremnél, mikor még a problémáim voltak (szerencsére minden rendben azóta, az újrainicializálás megszüntette a problémákat) ezt írta a HDS:

SAMSUNG HD252HJ
Aktív UDMA átviteli mód : 300 MB/s (6)
ATA ellenõrzõ összeg : Érvénytelen

SAMSUNG HD753LJ
Aktív UDMA átviteli mód : 300 MB/s (6)
ATA ellenõrzõ összeg : Érvénytelen

Az újrainicializálás után természetesen telepítettem egy új rendszert, mert ez az OS-es lemezem. Most ezeket írja a HDS:

SAMSUNG HD252HJ
Aktív PIO átviteli mód : 4
ATA ellenõrzõ összeg : Érvényes

SAMSUNG HD753LJ
Aktív többszavas DMA mód : 2
ATA ellenõrzõ összeg : Érvényes

Miért változtak meg ezek az értékek?
A rendszerlemezem PIO-ban megy. Az nem "lassabb" az UDMA/MWDMA-nál?
Az ellenőrző összegeknek mi a jelentőségük ebben az esetben?

Válaszát előre is köszönöm. :R

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – (Kérjük ennél a vonalnál levágni!)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.