- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mikeee89
senior tag
Ha kisebb lépésekben is, de lett SSD is, egy Crucial 525 GB-os. Meg már 16 GB ram van a gépben
-
BiP
nagyúr
válasz
#24845312 #318 üzenetére
Pont ezért kell SSD-t tenni a laptopba. Azt nyugodtan a hóna alá csaphatja az ember.
Ma leült egy tök idegen (mármint aki még sosem ült előtte, nem tudta, milyen gépem van, nem is beszéltem vele erről korábban, nem is szakmabeli) ember a gépem elé, és rákérdezett, hogy "SSD van benne? Érezni".
-
távcsőves
senior tag
válasz
Johnnyxy27 #320 üzenetére
Az a helyzet ha teljes értékű a 2.-ik mag, amit kiprobálhat ingyen, mert a lapja alkalmas rá, és utána olvas a tuningnak (2.8ghz abszolút nem elérhetetlen), majd aprón keres egy gtx460 1gb vagy hd7770 1gb vga-t 10-12ezer ft-ért, az említett játékokkal játszhat, és a hardveres böngésző és videó gyorsítás miatt a nettezés is pipa. Ha megy a 2.-ik mag, nem kell kidobni a gépet. De a ramot bővíteni kell 4gb-ra. Viszont egy 2gb-os modul árával is csak 15 ezret költött. Mit kapsz ennyiért? Ez egy 4fös család mozilátogatása felénk...
-
törölt tag
Az asztali gép tőlem távolabb van, megy benne 5-10 venti, a HDD-t meg se hallom. Hogy épp dolgozik-e, csak a HDD ledből látom, mert hallani nem hallom.
A laptopot meg hurcolászom, a kezemben fogom, ölembe veszem, stb., még a leghalkabb HDD-t is hallom benne, illetve érzem is, ahogy kattog/dolgozik. -
törölt tag
válasz
Depression #285 üzenetére
Megnéztem a videót, hát én csak emiatt biztosan nem vennék SSD-t. HDD-vel sem laggol nálam egyetlen játék sem. HDD-s kereteken belül nagyon gyors a HDD-m, van 16 GB RAM-om, nem igazán tudok játékok közbeni problémáról beszámolni a HDD miatt. Hogy egy játék 3 mp helyett 2 mp alatt töltődne be, az meg vicc kategória, semmi jelentősége.
Viszont én nem az SSD ellen vagyok, de nem is tartom létszükségletnek. Játékok alatt semmiképpen. Általános használatra már egyértelműen van értelme, bár semmiképpen sem létszükséglet. -
Ralond
tag
Sziasztok!
Van egy GA-MA74GMT-S2 alaplapom, AMD Sempron 140 processzorral és 2Gb memóriával. Megéri ehhez a kofigurációhoz videokártyát( ezt: [link]) megvásárolni?
Alapvetően Faming Simulator 15 és hasonló kis gépigényű játékok, esetleg CS:GO menne rajta. -
T_Stark
őstag
Igen, a témában jártasabb ésszel én is így állnék neki a kérdésnek, de el sem hiszed hány olyannal találkoztam már, aki inkább a maradék 15-20K-ját arra fordítja, hogy i5 helyett i7 legyen a szuper gamer gépében, jellemzően persze olyan VGA mellett, amit az i5 is vígan megdolgoztat, az SSD-ről meg kb azt sem tudja micsoda is igazából.
-
Johnnyxy27
aktív tag
válasz
#63439360 #312 üzenetére
Az én arcom a helyén van, mindenki a saját tapasztalatából merít, mint ahogy te is. Hál' istennek nem vagyok kolléga, mert hivatalosan nem kell a hobbimmal foglalkozni, viszont fű alatt mellékesben nagyon jó pénzt hoz külföldön a konyhára, csak ne becsüld le a másikat
! Pont hogy te beszélsz hülyeségeket, mivel a technológia fejlődése ellen beszélsz marhaságokat. Neked meggyőződésed, hogy az ssd a mai napig megbízhatatlan, a motorvezérelt, mechanikus hdd meg atombiztos
! Hogy is van ez? A hdd volt mindig is a legnagyobb fogyóeszköz egy számítógépben, vagy tévedek? Arányában a hdd-hez képest mennyi hibásodik meg normál használat mellett (rendszer és programok futtatása, NEM ADATTÁROLÁS!)?
Csak ne becsülj le senkit, látatlanba! Igenis SSD az oprendszernek kell, rengeteg időt spórolsz meg vele, mert gondozásmentes! Amiket leírtál, az folyamatos karbantartást meg időt igényel, örülök, hogy rengeteg szabadidőd van! A kihívás elfogadva! Ma pont szabadnapos vagyok. -
törölt tag
válasz
Johnnyxy27 #303 üzenetére
Kedves kolléga úr (nem kívánt rész törlendő).
Ez szellemi kihívás részemről, sport, ha tetszik. Bizonyos képességek, körülmények, és adott software, hardware együttállás (mint a csillagoknál) origója. (Idáig megvan?)
Telepítés után, egyszer elvégzendő beállítások. Idő, valóban....
Viszont én, erre a gépre, kb. 4 - 5 éve egy buznyákot sem költöttem, holott megy, mint a Zinger....
Érthető, kolléga úr? -
törölt tag
válasz
Johnnyxy27 #304 üzenetére
.."Ha a géped kinyírja az SSD-ket akkor a tápod a ludas.."
Köszönöm szépen a diagnózist, de semmi baja a tápnak. Meg is mondtam neki...............
-
törölt tag
válasz
Johnnyxy27 #308 üzenetére
Netto marhaságot írsz, és nem először.
Nem zavar? -
törölt tag
válasz
Johnnyxy27 #304 üzenetére
Igen igen örülök, hogy kapásból rámutatsz a probléma rejtett gyökerére.
Az IT expert, az már csak ilyen. Mélyenszántó, lényegre törő, első pillanatban felismerő, stb.Javaslatom/kérdésem:
Nem kellene visszavenni az arcodból?
Indokolja azt bármi is? -
domos
senior tag
válasz
Johnnyxy27 #306 üzenetére
XP van a gépen, de szerencsére tökéletesen működik a speedstep.
-
Polllen
nagyúr
válasz
Johnnyxy27 #301 üzenetére
Nézd meg mire válaszoltam. Nem baj az, ha egészében nézed a beszélgetéseket és nem csak kiragadsz dolgokat.
Amúgy nem úgy volt, hogy el tudsz menni a téma mellett?
-
Johnnyxy27
aktív tag
válasz
#63439360 #295 üzenetére
én meg kb 50-100 SSD-t passzoltam el gépekben vagy csak magában az utolsó 5 év alatt, mégis csak egyetlen egy OCZ AGILITY 3 60 gigás adta meg magát, mert szervizes rendszernek használtam, érted napi szinten bedug, kihúz, ledob stb... volt rossz! Ja meg egy ebayes kínai 120-as volt DOA, ennyi! Másnak meg más a tapasztalata! Ha a géped kinyírja az SSD-ket akkor a tápod a ludas
, vagy csak a rossz karma, vonzástörvény, mert óckodsz tőlük. Mi más lehetne
?
A szervizes tapasztalatod meg... néhány száz, a több millió eladott ssd közül...mittomén, egy százalékos hibásodási arány?
-
Johnnyxy27
aktív tag
válasz
Depression #290 üzenetére
720p->480p OPTIMALIZÁSNAK HíJJÁK by bagaroller
-
BiP
nagyúr
válasz
#63439360 #298 üzenetére
Majd egyszer, talán.
De a jelenben szerintem nem is ez a cél, hogy leváltsuk a HDD-ket, hanem a kettő kombinálásával egy optimális kihasználást valósítsunk meg. SSD a rendszerre és a gyors lemezműveleteket (főleg olvasás) igénylő folyamatokra, HDD meg tárolásra.
Szerintem ez ma megvalósítható megfizethető kereteken belül. Így lehet gyorsítani a gép általános sebességén, (kiiktatni a mai legnagyobb bottleneck-et, a lassú HDD-t), és otthoni felhasználás esetében szerintem egy mai SSD még mindig a kellően biztonságosan használható szinten belül van.És szerintem itt a fórumban a többség ezért mondja, hogy ma (MA) egy SSD erősen ajánlott kategória, mert a rendszerHDD-t lecserélve egy tároló HDD mellé csapva rendszernek bőven gyorsítható a gép sebessége, reakcióideje. Lassú gépbe azért, mert egyszerűen gyorsul tőle a rendszer, (és akkor kiderül,hogy nem is annyira szar proci az a core2, i3, i5, csak a vinyó fogta vissza)
gyors gépbe meg azért, mert nem fogja vissza a HDD a sok tekeréssel.
Nem feltétlenül a vinyó helyett, szerintem inkább mellé.Én anno i5-2500k mellé vettem meg az első SSD-met, a legjobb döntés volt. Többet gyorsult tőle a gép, mint a Core2Quadról való proci/platformváltás összességében.
És bármennyire is sebességhajhászás, egy m.2 ssd sebességtöbbletét is meg lehet érezni a SATA3 után.
(Igaz, erre már nincs racionális indok, de hát a hobbi már csak ilyen)
-
törölt tag
Rengeteg idő kellene hozzá.
Először is, össze kellene szedni, valahogy rendszerezni a változtatásokat.
Csuklóból csinálom telepítés után, soha nem jutott eszembe, hogy összeírjam, dokumentáljam.
Na meg, nem havonta telepítek, felejtek is.
Csak a registry változtatások összeszedése betyár egy munka lenne.
Nem tudom.... -
törölt tag
Nem majmoztam le senkit : a szajkó egy madár - azt, írtam valóban.
És azt is írtam, hogy ....
" De újra leírom, nem fikázom az SSD-ket:
Az SSD nagy találmány, mérföldkő... Majd talán, további fejlesztések után, maradéktalanul képes lesz kiváltani (kompromisszumok nélkül) a HDD-t......"..."Jó az SSD, de sokkal jobb is lehetne (lesz is?)...." Ezt is írtam.
Tartom is a véleményem.
Tudod, mindig azzal van probléma, amiről meg se nyikkan a demo, a hivatalos ajánló, a leírás, a gépkönyv.
De ez nem új dolog, így van ez majd mindennel.
Bízom benne, hogy belátható időn belül, nagyságrendileg fog fejlődni az SSD technológia.
Majd akkor leváltja gyakorlatilag a HDD-k tömegét. -
BiP
nagyúr
válasz
#63439360 #295 üzenetére
Én elhiszem, hogy neked nem jött be az SSD, és sok hibás darabbal találkoztál. (én speciel magánemberként kb. 12/0 aránynál tartok, ismerősi körömben is szerencsések vannak, akinek tudom, hogy SSD-je van, nem panaszkodtak még sem a tempóra, sem meghibásodásra.)
Csak a stílus nem tetszik, hogy aki nem futott rá ilyen hibákra, és tetszik neki az SSD koncepciója, és be is jött neki a gyakorlatban, azt egyből marketingmajmoló, fogyasztói társadalom által megvezetett majmoknak titulálod. Ezen lépjünk túl, felnőtt emberek vagyunk.
És azzal a hozzáállással is szimpatizálok, hogy akinek van ideje, képessége, tudása, türelme, az megelégedhet egy jól optimalizált, régebbi géppel. Ez szimpatikus. (kis szakértelemmel tényleg használhatóvá lehet varázsolni egy régebbi, szar windows-zal megterhelt gépet)
De megbélyegezni azt, aki erre nem fordít időt/energiát, és inkább vesz olyat, ami jobban kielégíti az igényeit, na, az nem kóser. -
zzola
titán
Lassan 2017-et írunk és váltás "korszerű s1150-re"? Mi benne a korszerű? Szerintem hiba volt nem s1151-re váltani...
-
törölt tag
válasz
Depression #290 üzenetére
A kezdetektől fogva kialakult gyakorlatom, hogy letöltöm a kivánt videót, filmet (jó a letöltési sebesség), és Full HD-ben nézem meg.
Ha tetszik, akkor úgyis marad - és már le van töltve a gépemre. -
törölt tag
..."Ezt a "belőni gyengébb gépet" marhaságot meg hagyjuk már..."
Te, valóban hagyd.
Egyébként, két új topik kevés lenne, ha minden változtatást le akarnék írni. Ez a topik nem erről szól (már így is erősen OFF.)
Súrolva a teljességet:
Néhány 1000 (EZER) registry kulcs szerkesztés (vagy törlés - vagy új registry kulcs), egyéni igényeim és software/hardware optimalizálás jegyében.Egy példa:
Semmilyen hibát nem tűrök/viselek el egyetlen gépemen sem, semmilyen körülmények között.
HIBÁTLAN, OPTIMALIZÁLT működés...
A Windows 7 Professional erőteljes, ésszerű lefogyasztása - tőkesúly (kiel, balansz, holt súly, meddő súly, stb.) a vitorlás alá való, nem az OP.redszerbe. Karcsúsítani kell, ésszerűen, egészen a hibátlan működés határáig.A 60 GB-os OS. partíció így néz ki:
Automatikus programindulások száma csak a szükségesre redukálva.
Windows szolgáltatások belövése..
Szakszerű karbantartás (önmaga ez a téma megérne egy külön misét - elképesztő tévhitek, marhaságok forognak kézen-közön).
Portable változatok favorizálása mindenek előtt, ha lehet.
Több gépem is van, a PII utáni első P 4 - "kedvenc" állatorvosi lovam vázlatosan:
Kb. 11 - 12 éves gép
CPU: 2,8 GHz; 1 mag.
RAM: 2 GB. DDR I (nem II, nem III.)
HDD: Hitachi sima SATA (SATA, nem SATA II - III)
Alaplap: valami ASUS...
VGA: ATI RAdeon HD 4600 Series.
ODD: egy jobb Plextor.
Táp: Chieftec - 350 W.Napi 16 - 18 - 20 órákat megy, rendszeresen. Minden munkára (a teljes spektrumra gondolj) icipici türelemmel kompromisszummal, éppen elég.
Mobil Internet.
Játszani is szoktam a gépen:
Carbon Race, Most Wanted Race, Honda Civic, V8 Supercars, és Netes játékok..Így kell nekikészülni egy játéknak - nem mint Tóth az anyjának:
Cpu - nullán...
(Majd te megmondod a hogyant, te vagy a szakember - én nem fogom).Ez az ócskavas 35 sec alatt minden aut. indítású programot/folyamatot tokkal vonóval betölt, háttér folyamatok már lefutottak - abszolut munkakész:
Ez csak érintőleges karcolás - sok hely, és sok idő kellene egy teljeskörű leíráshoz...
Ne strapálj már a tudatlanságoddal, kérlek.
Egy éves, villámgyors gépem is van (utólag - meglettem volna néküle). -
Depression
veterán
válasz
#63439360 #287 üzenetére
Azért kíváncsi lennék, hogy te milyen gépet optimalizáltál magadnak otthon.
De ha ilyen nagy a tudásod, szívesen megfizetnélek érte. Van a környezetemben 2 olyan gép is, amire azt kellett, hogy mondjam, ideje váltani.
De van az a gyanúm, hogy te az igényeket vinnéd lejjebb( youtube hd helyett legyen elég a 480p, illetve minek 2 facebook jàték egyszerre), semmint a gép tudását fel.
A személyeskedést meg jobb lenne, ha kerülnéd. -
Polllen
nagyúr
Jellemzően, aki SSD-t venne, mert még nincs neki, de érdekli, az nem i5-ről vált helyette i7-re vagy 8 GB-ról 16 GB-ra.
Inkább azon vacillál, hogy a pentium helyett i3 vagy 4 helyett 8 GB. Mert hogy ez budget gamingnél szokott kérdés lenni. Aki i7-re sem sajnálja a pénzt, ssd-re sem fogja.
Depression
Nem nagyon láttam, hogy bárki is ágálna az SSD ellen. Az ellen ágálunk, hogy must have és amellett, hogy ráér a lista végére tenni. Hatalmas különbség.
Scorp2011
2,5"-s hdd hangos, de a 7200-s 3,5-s meg nem?
-
domos
senior tag
M2-es SSD-k bejöttek a képbe, iszonyúan fűtenek, és az általuk nyújtott sávszélesség csak speciális esetekben használható ki
Én is azt hittem hogy melegedni fog, de 35C fölé még nem ment. A sávszélességet meg minden kihasználja, gyorsabban indulnak pl. a programok. Van akinek ez fontos, személy szerint nekem is. Ezen kívül bárhol jól jön ahol nagyméretű fájlokkal kell dolgozni: adatbázisok, videószerkesztés, stb.
bagaroller: Én tisztában vagyok vele, hogy semmi szükségem egy olyan gépre, mint amim van. De ez a hobbim, más meg elissza/cigizi a pénzét. Ezt a "belőni gyengébb gépet" marhaságot meg hagyjuk már, minden ilyen embert aki ezzel jött, megkérdeztem hogy na akkor mégis hogy kell "belőni" a gépet, aztán csak a nagy csend volt a válasz. Szóval itt a lehetőség, mutasd meg hogy Te tudsz, magyarázd el nekem kérlek ezt a folyamatot.
-
törölt tag
Szegény, szegény kereskedelmi marketing által hülyített áldozatok...
Már észre sem veszitek, hogy a marketing sugallta szövegkiemeléseket szajkózzátok? Aminek ugyan a fele sem igaz, de legalább jól hangzik - ezt kidomborítják, a negatívumokat elhallgatják?
Mókuskerék effektus? Vedd, vedd, vedd?
Két - három éves mobiltelefon, PC, snassz, kevés? NASA bedolgozók vagytok?
Rátok épül az egész Black Friday kidomborította hisztéria (tagadhatatlan, hogy nem éppen elmebajnokok, kivetkőzve emberi mivoltukból oltárhoz (pénztárgép) járulnak "nélkülözhetetlen, hű de jól jártam bevásárlás"...
- Soha véget nem érő, egyirányú futkározás a mókuskerékben. Homo sapiens módosulás?Az a gyanúm, hogy nem tudtok tisztességesen, maximálisan belőni egy (gyengébb) gépet. Ez itt a baj, a tudáshiány.
Pótcselekvéssel pótoljátok. És, még meg is ideológizáljátok. Ez vicces (és legalább ennyire szomorú). -
pet007
aktív tag
Szerintem megint lenyegesen eltertunk a lenyegtol. Haldokolt alaplapja, es ahelyett, hogy vett volna masik 1155os alaplapot, lepett egy generaciot. Ketto kozti kulonbseget irta le. (En se szivesen hasznalnek gepet ssd nelkul, de csak mert mar hozzaszoktam hogy van.) Amugy aki nagyon erolteti ssd-t, tessek irni egy cikket, meg lehet mutatni min es mennyit segit. Hsz-ek alapjan lenne ra igeny. (Ugyanigy cpu hutorol is lehetne.)
-
Depression
veterán
válasz
#24845312 #284 üzenetére
játékok alatt, ahol tényleg a legkisebb a haszna.
Még az ssd előtt az autosave ill. folyamatos pályatöltés, amikor nincs loading screen (pl oblivion alatt) elkezdett laggolni a gépem a hdd miatt.
De sokkal fontosabb, hogy pl. egy böngésző megnyitása azonnal történik.
6 éves ph! teszt: "Az erős konfiguráció (4+ mag) nagyon jól láthatóan rengeteget profitál az SSD jelenlétéből (fogalmazhatnánk úgy is, hogy a merevlemezek irtózatosan visszafogják). Egy négymagos konfiguráció egy merevlemez mellett "érzésre" könnyen lassúnak tűnhet, holott nem a CPU-val, hanem a winchesterrel van a gond. Egy erős gépbe véleményünk szerint szinte kötelező SSD-t venni, anélkül ugyanis nem beszélhetünk csúcs gépről, csak egy kényszerből visszafogott, éheztetett "versenylóról"." Akkor még horror áron voltak az ssd-k.Nem is értem, hogy miért agálhat még bárki egy úgymond filléres alkatrész ellen, amit ráadásul bármikor lehet utólag pótolni, és nem olyan, mint az alaplap, proci, memória trió, ami nélkül nem indul a gép.
-
törölt tag
Azért is írtam oda, hogy játékok alatt. Netezéshez, filmnézéshez nyilván nem szükséges sem i7, sem 16 GB RAM, de játékok esetében a 16 GB RAM lassan már elvárás lesz, és akár egy i5 is kifogyhat az erejéből manapság. A legtöbb esetben persze VGA limit van, ahogy írtad.
i5-2400 -> i7-2600, illetve i5-4460 -> i7-4770 váltás esetében egyértelműen érezhető a teljesítménybeli különbség játékok alatt, még csak méricskélnem sem kellett hozzá. (Persze azért megtettem, az i7-2600 elverte természetesen a 2 generációval újabb i5-öst is.)
RAM-ból meg már a 2014-es COD Advanced Warfare is megevett nálam 12 GB-ot, de pl. a sokak által kedvelt GTA 5 sem elégszik meg 8 GB RAM-mal, 9-9,5 GB körül fogyaszt nálam.
Laptop esetében inkább tartanám kulcsfontosságúnak az SSD-t, mert ott legtöbbször csak 5400 rpm-es HDD van, ami lassú, hangos, melegszik, sérülékeny, és többet is fogyaszt, mint egy SSD, de nekem az asztali gépben lévő 7200 rpm-es 64 MB cache-sel rendelkező HDD bőven kielégíti az igényeimet, gyors, halk, és nagy. (2 db 3 TB-os)
-
T_Stark
őstag
válasz
#24845312 #282 üzenetére
Sehol nem írtam játékot. Egyébként ahhoz hogy egy i5-ről i7-re váltást megérezz játékok alatt, már igencsak a felső kategóriában kell lennie a gépnek. A legtöbb PC-ben előbb fogy el a VGA, mint egy i5 vagy a 8GB RAM.
Egy SSD viszont minden gépben érezhető javulást okoz, sőt, nekem már egyenesen idegesítő egy HDD-s gép szüttyögését kivárni, SSD után.
-
törölt tag
-
T_Stark
őstag
Az SSD pont az a hardver, amivel olcsón, érezhető gyorsulást érhetünk el.
Jelenleg szerintem egy átlagos otthoni gépbe több értelme van, mint mondjuk 8-ról 16 GB-ra bővíteni a RAM-ot, vagy i5 helyett i7-et venni. -
Polllen
nagyúr
válasz
Johnnyxy27 #278 üzenetére
Nem, itt leírtam, miért tartom hasznosnak, éppen neked válaszként.
A notimban feleslegesnek érzem, nincs is benne.Scorp2011 viszont leírta, hogy neki felesleges, majd az volt a válasz, hogy nem drága, csak 10k. Nem releváns.
Mindig azon lovagoltok, hogy az SSD kell és nem tudtok elmenni szó nélkül amellett, hogy valakinek egyáltalán nem kell vagy a lista végén van, nem az elején.
-
Johnnyxy27
aktív tag
válasz
Depression #273 üzenetére
most vettem ebayen 3 darab Samu 830 64 gigás sata3 ssd-t 4700 forintért darabját postával...
Az ilyenből be kell tárazni, főleg mert most feljebb mentek az árak... -
Johnnyxy27
aktív tag
hallod az m.2 nvme ssd-k se melegednek normál szituban bordával meg jó légkeverős házakban, ne higyj el mindent amit olvasol , mert a környezet nagyon sokat számít! Ne vegyünk gyors tuningmemót, mert melegszik a fesz emeléstől
! Minek az itthonra? Mert neked nem kell, attól még had legyen már m.2 hyperx predator a gépemben, mert olyan gyors a gépem tőle, mint egy jól optimalizált iphone, ha tudod az milyen!
-
Polllen
nagyúr
válasz
Depression #273 üzenetére
Amikor olyat vásárolunk, amire nincs szükségünk, az pénz kidobás? Igen.
-
fanti
addikt
válasz
#24845312 #272 üzenetére
Hát nézd, egy mai átlag gép, i3, 8GB, stb. már miért ne tennék SSD-t? Igen, nagyon fontos!
Pláne, hogy már használtban 10-ért megvan egy 120GB-os garis darab, akkor meg miért hagynám ki?
Nem százezrekről van szó, mint pl. egy komoly VGA esetében.Nem kötelező az SSD, igen, de gépet venni sem az. Csak ésszerű venni egy SSD-t, ha már 100k-s gépet veszünk. Pláne ha drágábbat.
-
törölt tag
Már miért lenne kötelező egy SSD?
Miért buktatna meg egy PC-t csak azért, mert nincs benne?
Egy kicsit átestetek szerintem is a ló túlsó oldalára, ha ilyen kijelentéseket tesztek.Részemről ez a helyzet:
Használtam-e már SSD-t? Igen. Jó volt? Jó. Tudok nélküle élni? Simán. Kevesebb fps-t kapok a játékok alatt SSD nélkül? Nem. Akadályoz bármiben is a HDD sebessége, amire használom a gépet? Nem. Akkor minek??? -
fanti
addikt
1. bocs
2. nehéz, mert csak extrém speciális esetben válhat szükségessé az az irgalmatlan sebesség, és nem is nagyon tudok példát hozni otthoni felhasználásra, olyat ahol pl. 3GB/s-os írás/olvasás kellene
3. távmunkában programozok, ezért számít az otthoni gépemFélreértés ne essék, én a notival együtt most 5 db SSD-t használok nagy elégedettséggel, és aláírom azt, hogy egy mai átlagos új számítógépet teljesen megbuktat az, ha kihagyjuk belőle az SSD-t, szerintem is ez már kötelező és az ára sem vészes (egy normális 250GB-os SSD 25k).
Én csak azzal a tendenciával nem tudok megbékülni, hogy az M2-es SSD-k bejöttek a képbe, iszonyúan fűtenek, és az általuk nyújtott sávszélesség csak speciális esetekben használható ki, amúgy meg csak puszta bencsmarktündöklés, semmi több. -
domos
senior tag
1. Nem kell személyeskedni, az én itthoni gépem teljes mértékben a hobbim tárgya, és a kényelmemet szolgálja, semmi munkát nem végzek rajta. Munkaidőben dolgozom, munkahelyi gépen.
2. Komolyan ennyire nehéz elhinni, hogy vannak akiknek szüksége van PCIe SSD-re? Számít ez egyáltalán neked?
3. Ha az otthoni gépedről van szó, akkor mit számít a munkád/foglalkozásod? -
fanti
addikt
Óhhhh igen, de sajnálom azt, akinek kevés a PCIe SSD.....ez is egy hétköznapi példa.
Valószínű, hogy ezen embereknek a 32 magos Xeon is kevés lesz.Te bizonyára annyira nagyon komoly munkát végzel a gépeden otthon, aminek a kiszolgálásához egy hétköznapi SATA3-as SSD nagyon kevés lenne, de még egy M2 is akadozna, és számodra szűk keresztmetszetet jelentene, de nekem, programozónak, jó otthonra "szüttyögni" egy akármilyen is.
-
fanti
addikt
válasz
Johnnyxy27 #266 üzenetére
Hát ebben igazad van, de akkor már egymillió fölött járunk gép és 4k-s monitor vonzatában.
Van ilyen anyagi hátterű gamer, de nem ez az általános. -
fanti
addikt
válasz
Johnnyxy27 #263 üzenetére
Olvasd el, pont hogy az SSD-k mellett állok ki.
Én inkább az M2-es csatlakozású hipergyors meghajtókra írtam ezt az előbbit. Azoknál törekednek az iszonyat nagy átvitelre, csak tudnám minek....? És igenis fémlapos hűtést eszkábálgatnak már rá egyes alaplapgyártók.
kb. olyan nagy szükség van otthon egy ilyen túlhajszolt M2-es csodára, mint egy GTX1080 SLI-re......
-
domos
senior tag
Uram isten, veszedelmes nagy baromságok szabadultak el ebben a topikban.
-
fanti
addikt
válasz
#63439360 #259 üzenetére
"Viszont a fejlesztési iránya nem tetszik.
A mindenek feletti SSD sebesség hajhászás privilégiuma furcsa jelenségeket hoz: A leggyorsabb konzum SSD-ket már javasolt hűteni (hűtik is újabban..).
Szerintem, ez mellékvágány."Na látod, ezzel aztán maximálisan egyet kell értenem!
Csakugyan ez a sebesség mindenek felett elmélet igen károsan hat az SSD fejlesztésre. Csak a sebesség, a mindenható sebesség.....őrült tempó, de a stabilitás és az adatbiztonság már másodlagos, vagy éppen sokadlagos szemponttá avanzsál.
Ez még egyszer vissza fog köszönni, igen keservesen. -
vhw
addikt
válasz
Depression #252 üzenetére
Most jobb lett volna, ha marad az 1155 - mert olcsóbb feljebb lépni?
De az 1150 már halott, és -> nem jó?
Mire odaér ezzel, hogy feljebb lép, akkor a Haswell lesz olyan helyzetben (áron), mint most az Ivy. (És az 1151 lesz "halott".)
-
törölt tag
A kora nem számít egy SSD-nek (kivétel - a 24/24 h folyamatos üzem esete). Semmit nem jellemez, legfeljebb annyit mond, hogy régi...
(Van kb. 12 éves pendrive-om, de jó ha ebből 10 órát dolgozott)
Az üzemóra, és az indítások száma sokkal egzaktabb egy SSD (vagy HDD) jellemzők egy tároló esetében.Pl.: 17 611 hours üzemóra jelen pillanatban a Hitachi HDD-m eddigi ciklusa (indítások számát nem tudom, de nem is érdekel,,).
Hogy ez 3 évre, vagy 10 évre oszlik el, az nem számít semmit.
Ezek a mutatók jellemeznék egzakt módon egy (bármilyen, bármelyik) tároló élettartamát.
Az indítások (újraindítások) száma különösen jellemző, kritikus adat (áramtüskék kezelése, eliminálása).Lentebb írod: .."Vigyázok rájuk............".
(Egy HDD-re nem kell vigyázni - használni kell, kompromisszumok nélkül, minimális odafigyeléssel)
Szinte el lehet felejteni, hogy a PC-ben van egy/több.De újra leírom, nem fikázom az SSD-ket:
Az SSD nagy találmány, mérföldkő... Majd talán, további fejlesztések után, maradéktalanul képes lesz kiváltani (kompromisszumok nélkül) a HDD-t. És az ár/kapacitás viszony sem lesz iszony.......
Viszont a fejlesztési iránya nem tetszik.
A mindenek feletti SSD sebesség hajhászás privilégiuma furcsa jelenségeket hoz: A leggyorsabb konzum SSD-ket már javasolt hűteni (hűtik is újabban..).
Szerintem, ez mellékvágány.
Jó az SSD, de sokkal jobb is lehetne (lesz is?).
(Csak az a fránya önköltség/nyereség aránya ne hajszolná mellékvágányokra a gyártókat...)
Örülök, hogy te maradéktalanul elégedett vagy a saját SSD - iddel. -
fanti
addikt
válasz
#63439360 #249 üzenetére
Nem értek egyet.
Én használok olyan SSD-t is, ami jövő tavasszal lesz hat éves! Ráadásul egy Kingston SSDNow 100-as, a síma, nem a pluszos. Igaz, hogy 50% körüli a kondíciója, és kb. 4-5 fw kijött hozzá, amiket rendre fölraktam, de a mai napig megy szépen.
Másik SSD-m egy OCZ Agility 3, ami az SSD topik szerint az előzőleg említett Kingstonnal együtt a NEM AJÁNLOTT kategória, igaz ez csak 4 éves, de szépen üzemel.
Azután van Kingston SVP200-as, hibátlan, bő három éves, van Samsung 850 és 750 EVO is, és ADATA SP-920 is a notiban.Soha semmiféle problémám nem volt egyikkel sem, mindegyiken a legfrissebb fw van fönt, szépen dolgoznak egy Z77-es lapban az ADATA-t kivéve, ami notiban üzemel.
Vigyázok rájuk, nem tempelek, nem virtuálmemóriázok, nem böngészőkesselek, nem töredezettségmentesítek, nem torrentezek SSD-re, csak rendszert futtatok és programokat, úgyhogy zömében csak olvasás megy, kevés írással, mondjuk évente 3 TB-ot írok SSD-n ként.
Szerintem nagyon fontos szerepük van az SSD meghajtóknak, a mai átlag gépeken iszonyat nagyot lök sebességben egy olcsó alap SSD egy gyors HDD-hez képest is.
Menteni? Azt mindig kell. SSD-röl és HDD-röl egyaránt KÖTELEZŐ a dupla példányos mentés a pótolhatatlan dolgainkról. -
raskolnikoff
őstag
válasz
Johnnyxy27 #255 üzenetére
Nem is olyan adatra gondoltam hanem amiket programok v jatekok tarolnak. Adatra ott a tobb teranyi hdd-m
-
mcs
veterán
Amíg nincs ssd-je az embernek, nem tudja, hogy hozzá képest a lemezes vinyó rendszermeghajtónak mennyire katasztrófális. Utóbbival a sebesség kis túlzással egy tizenezres droid telefonnal vetekszik. Majdhogynem fél napot kell várni egy tartalmasabb windows update feltelepítésére is.
Alig várom már, hogy az ssd annyira biztonságos szintre fejlődjön, hogy meg lehessen szabadulni a lemezes vinyóktól. -
Johnnyxy27
aktív tag
válasz
raskolnikoff #247 üzenetére
ne tárolj rajta adatot arra ott a hagyományos vinyó
-
válasz
Depression #252 üzenetére
Én is most váltottam két hete. (1155-->1150) 10+ ezerből megúsztam a cserét, amit nem tudtam volna skylakere váltással megoldani. Drágábbak a procik, a ddr4 ramok, alaplapok. 1150re még lehet rakni egy rakás alaplapot. 7.5-ért vettem a lapom vaterán, 43.5-ért a procim lectől, a ramok maradtak.
Akartam venni alaplapot, de Z-s lap felejtős volt 25+tól kezdődtek és már kitudja hány évesek, a kondik rajtuk kitudja milyen állapotban vannak, nem tudni hány évet mennek. H61 lap visszalépés lett volna de napokon keresztül nem találtam azt sem seholEgyszerűen elfogytak a hirdetések.
-
törölt tag
Érv az, valós,statisztikailag IS bizonyított érv (nem egyéni, szabadonválasztott kűr...).
Bármilyen HDD kondíciójáról, kondícióromlásáról, vannak egyértelmű adatok, előrejelzések, hibára, várható hibára utaló tünetek, - smart adatok, riasztás, stb.
Általában (az esetek 98%-ában) megelőzhető az adatvesztés időben történő beavatkozással, mentéssel, cserével, kivéve a fatális hibákat (leejtés, túlfesz., atombomba, egyebek...).Nem így az SSD vezérlő hiba... Az kivédhetetlen...
Egyszer csak abszolút váratlanul nem bootol a gép egy indítás során az SSD-ről, előzetes tünetek nélkül.
Vagy, egy újraindítás (reboot) után adja meg magát az SSD. Nem indul, nem bootol soha többé...
Általában, tárolóként viszont továbbra is használhatóak maradnak ezek az SSD-k, tehát írhatóak, olvashatóak ; de soha többé nem bootolnak.A kamu marketing ezt nem igen reklámozza, inkább elhallgatja...
A rendszeres mentés fontosságáról viszont igazat írsz...
A BIZTONSÁG ALFÁJA ÉS OMEGÁJA. -
Depression
veterán
1155-ről 1150-re váltani szerintem rossz ötlet volt. egy i5 2k-i7 3k-es sorozattal simán elérted volna ezt olcsóbban. Ha majd én váltok, tuti nem megyek 1151 alá. Az 1150 már most halott.
Ja olvasom, rossz az alaplapod. De innen megint csak komplett váltással fogsz tudni feljebb menni.
-
dugo_
veterán
válasz
raskolnikoff #247 üzenetére
Menteni, menteni, menteni. HDD-nél sem úszod meg, szóval ez nem érv.
-
törölt tag
Az általánosítások mindig sántítanak (a marketing erősen torzítja a reál értéket.)...
Kb. 12 év szerviztapasztalattal a hátam mögött mondom ezt..
Már 4 db SSD-t "fogyasztottam el", különböző márkájúakat, különböző árcédulákkal..
Nem szeplőtlen a történet.
Nincs SSD a gépemben egy ideje (bár most is van SSD-m), és nem is tervezek...
A marketing szöveget levonva, még ma sem tökéletesek (élettartam, vezérlő kapitulálás, adatvesztés) és a HDD-hez képest drágák.
Ne zavarjon senkit, hogy erről nem sokat írnak - nem illik a marketing profilba.
Szerintem, a fejlesztési irány is hibás az SSD gyártóknál a konzum SSD-kre nézve ; van más irány is, de az megfizethetetlen halandó számára.Vannak vitathatatlan előnyei egy SSD-nek, de bőven van még hova fejlődnie. És nem a sebességére gondolok elsősorban.
(Olyan ez, mint az autók fogyasztása - az enyém élből 1 L-rel kevesebbet fogyaszt mint a tied, bármennyit is mondtál...)Nem fitymálom az SSD-t, tényleg mérföldkő. De nem kötelező hardware elem. (Majd, ha sokkal jobb, biztonságosabb, olcsóbb lesz..)
-
-
BiP
nagyúr
válasz
Johnnyxy27 #244 üzenetére
Miért értenélek félre?! Hiszen mindkettőnek (hdd és ssd) megvan a létjogosultsága. Nálam is így van. SSD a rendszernek, hdd meg tárolásra.
Igazából azokat sajnálom, akik még nem jutottak el oda, hogy belássák, hogy ma az SSD erősen ajánlott, és igenis érdemes rá áldozni. Ma már nem is megfizethetetlen. -
BiP
nagyúr
válasz
Johnnyxy27 #242 üzenetére
A világon 2 féle ember van. Akinek már van SSD-je, meg aki még nem tudja, hogy neki kéne.
Gyakorlatilag az SSD tulajok győzködik a HDD-hez ragaszkodókat. Akinek már volt valaha, annak most is van, mert sose válna meg tőle.
-
Medocsabi
addikt
Jó cikk lett!
Vicces olvasni a kommenteket,jobb hűtő ssd stb...ezek mind jók ha vannak,de nem létszükség.MINIMÁLIS költséggel számolva a változtatást,ezek mind fölöslegesek.Ha minden ilyenhez odaírnánk hogy csak +5000 a véfén az +30-40.000ft...
A procihűtőt meg nem értem,a mostani laptopomban lévő i5 6300hq se megy 70 fok fölé játékokban...Intelnél simán jó a stock hűtő,ha minden fillér számít.
ssd meg jó ha van,de én pl ki tudom várni azt a rettentő 20 sec-es bootot a 7 helyett
...Szerintem.... -
mcs
veterán
válasz
raskolnikoff #235 üzenetére
,,Ha az SSD-t nem is erőltetném (játékhoz mind1), de a RAM azért több helyen spórolna az idővel."
Olyan játékoknál, amik folyamatosan töltik be a távolabbi textúrákat, nem mindegy, hogy ssd-ről vagy hdd-ről fut-e. Nálam még a legújabb Unreal Tournament is ötöd annyi idő alatt tölt be ssd-ről. Utóbbival kínkeservesen eltököl fél percet, aztán pluszba egy-kettőt is erősen beakad a meccsek elején.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Johnnyxy27 #237 üzenetére
Haha, hol leszek én már 50 év múlva
-
Johnnyxy27
aktív tag
-
kolopele
nagyúr
válasz
Johnnyxy27 #232 üzenetére
A prime 95 egy olyan teszt, ami nem való egy átlagos otthoni gépre. Azt a terhelést soha nem fogja megkapni. Elég, ha az Aida alatt szép stabilan marad 70 fok körül.
-
raskolnikoff
őstag
Én több RAMOT tennék bele. Ha az SSD-t nem is erőltetném (játékhoz mind1), de a RAM azért több helyen spórolna az idővel. Meg esetleg egy jó táp, ha nincs jó minőségű áramelosztó, csak hogy biztonságban legyen a cucc.
Jó teszt, grat a géphez!
-
Johnnyxy27
aktív tag
válasz
Enigma1945 #233 üzenetére
Ugyanitt egy 120 gigás Integral SATA3 SSD és egy Corsair HX 650 gold rated táp eladó
!
No meg egy Coolermaster 412S fasza kis csendes hűvös hűtő!
-
Enigma1945
őstag
szia! köszi a tesztet, mehet egy SSD és egy modernebb táp!
-
törölt tag
Egyetértek mindenben, viszont azt ne felejtsd, hogy te OC-ről beszélsz ("Non-K OC"). Alapórajelen használt nem K-s processzor esetén a gyári hűtővel sem fog visszavenni az órajelből túlmelegedés miatt, tehát nem fog throttlingolni. Ha igen, akkor ott valami nincs rendben.
Én Aida64 Rendszerstabilitás teszt-tel szoktam tesztelni a processzorokat, 100%-ra terheli a CPU-t, és jelzi a throttlingot is. Ha nagy ritkán ilyen processzor akad a kezembe (100-ból talán 1), megy is vissza, legyen szó akár új, akár használt CPU-ról. -
fogtunder
nagyúr
Haswell/Skylake témához én is hozzátenném a saját véleményemet. kicsit több, mint 2 éve vettem egy mITX konfigot (utólag értékelve ez volt a fő gond), G3220, 4GB 1600mhz RAM, GTX 750 Ti, mert arra volt keret éppen, ezt fejlesztgettem szépen apránként, használt de még garis cuccokból. került bele i5, még 4GB RAM, aztán végül egy GTX 970. ez már sajnos sok volt az akkori házamba, vettem egy rendes ATX méretűt. az optikai dolgokat leszámítva (hülyén nézett ki a házban, a kábeleket néhol igencsak érdekes volt bekötni) is kezdtem már érezni, hogy az alaplapot le kell cserélni.
itt volt a döntési pont, hogy akkor most megy a levesbe minden, proci, RAM, deszka és veszek újonnan egy Skylake konfigot, vagy veszek egy új Z97 lapot és kimaxolom azt, ami a Haswellben még van. nézegettem az árakat, CPU fronton mondhatni ugyanaz az áras volt, ha boltban veszem, viszont az alaplap és a memória jelentősen drágább lett volna. plusz hozzájött még az a faktor is, hogy meg kellett volna finanszírozni egy félkonfigot, amire perpill nem volt pénzem és ki tudja, mikorra bírtam volna eladogatni a komponenseket, mert tuti, hogy nem egyben mentek volna. arról már nem is beszélve, hogy egyelőre egyáltalán nem érzem, hogy kevés lenne a Haswell + DDR3 platform, a monitorok 60Hz-esek, 60FPS-em nagyjából mindenben van normális beállítások mellett, ha CPU limitem lesz, majd veszek egy K-s procit, aztán megrángatom.
nem hiszem, hogy komolyan hátrányba kerülnék azzal, hogy kihagyom a Skylake-et és kibekkelek egy-két generációt ezen a platformon, cserébe apróról lehet vadászgatni bele dolgokat olcsón és így modulárisan tudom fejleszteni, ha kell.nyilván, ha nulláról indul az ember, akkor más a helyzet és baromság nem Skylake-ről indulni, akkor én is azt tettem volna.
az SSD kérdésben meg csak annyit tudok hozzátenni, hogy nekem van már jó 3 éve a gépben, idén vettem a másodikat, mert a 128-ast sajnos kinőttem, a leghasznosabban elkölthető pénz, amit gépfejlesztésbe tolhat az ember. a melós laptopban, mert a cég sóher, minden egyes boot, vagy egy 40-50MB-os file megnyitása maga a gyötrelem, ami közben csak azon jár az agyam, hogy miért nem tudok már dolgozni.
-
fanti
addikt
Gyerekek, tényleg ez a hűtő téma eléggé elnyúlik, de akkor én is nyújtom tovább.
Én megyei kórházban voltam 17 éven át rendszergazda, és szereltem is a gépparkunkat, kb. 1000 gépről van szó, aminek a zöme OEM gép, gyári hüsivel.
Vannak Dell, IBM és egyéb hardverek is olyan 15%-ban, a CPU-n rajtuk tényleg egy elég vaskos fémkocka van, és egy 8-9cm-es venti.Gyári hűtő világszerte tényleg sok gépen van, úgy kb. szerintem is olyan 95%-on gyári van, a többi 5%-on meg valamilyen alternatíva.
De itt is az arany középút a jó, ugyanis hiába a méregdrága egy kilós Noctua, ha az ember nem tuningol.
Na most a tuningolók szűkös tábora tényleg komoly léghűtéseket és vízhűtéseket használ, de aki kocatuningos, az pl. nem veszi le a CPU sapkáját, mert fél ilyesmit tenni. És akkor mindjárt ott is vagyunk a lényegnél, hogy az Intel forrasztásos technikája jó rég lecserélődött egy hőközlő pasztás megoldásra, azaz sokat rontottak "véletlenül" a hőátadáson. De ha ez így van, márpedig így van, akkor mi a fenének egy 15-20 ezres léghűtő? Mert mit is hűtök vele? A CPU sapkát, amire a magról átkerülő hőmennyiség nagy részét tudom elvezetni. De a hőközlő paszta nem közli a teljes hőmennyiséget ugyebár a CPU sapka felé, azaz a 15 ezres hűtők okafogyottá is válnak azonnal, mert egy fele olyan árú hűtővel is pont ott vagyok, vagy majdnem pont ott.Saját példám.
Asrock Z77 Extreme 3-as alaplap és benne egy i7-3770.
UEFI-ben a "Non-K OC" bekapcsolva van, ami azt eredményezi, hogy két fizikai magos terhelésig 43-as, három magos terhelésig 42-es, és teljes négy magos, azaz nyolc szálas terhelés esetén 41-es szorzók vannak, így rendre 4300,4200,4100 Mhz-eken jár a processzor.
Egy DeepCool Gammax 3-as hűtővel hűtöm, ami egy elég alap hűtő, bár én MX-2-vel pasztáztam alá, ami azért jelent valamicskét. De a legforróbb nyáron is tökéletesen megteszi így, utánamértem és teszteltem, nincsen lassulási küszöb elérés miatti frekivisszavétel. Nyilván a gyári hüsi is lehetne rajta, csak azzal lenne meglassulás önvédelemből, de nem égne meg, és nem is károsodna.Én azt mondom, hogy egy i3-as szintig jó a gyári, de fölötte, azaz i5 és i7 esetén ha lehet, akkor valamivel komolyabbat tegyünk rá, de 5-6 ezernél többet akkor sem kell költeni rá.
-
BiP
nagyúr
No offense, de csak engem untat halálra ez a "milyen hűtő" téma?
-
törölt tag
"Na, te se láttál még cégek által használt pc-t, az tuti."
Nyugodt lehetsz, láttam már pár ezer db-ot. Ennyit a "tuti" megérzéseidről.
A másik meg hogy szerinted a cégek csak Dell/Fujitsu/Lenovo, stb. komplett PC-ket használhatnak? Biztosíthatlak afelől, hogy ez nem így van, sőt!
Egyébként mire tippelsz a gyári Intel ventit vs nem gyári Intel ventit használók aránya mi lehet? 99% vs 1% körül lehet az arány, ha nekem tippelnem kéne, bár ez csak egy tipp, amit az elmúlt bő 2 évtizedben megszerzett nagyker/kisker körökben eltöltött idő alatt tapasztaltam meg.Van amúgy CPU venti nélküli Lenovo gépem is, még abban sincs harmadkilós fémtömb, főleg nem 90mm fölötti CPU venti. (Van ekkora venti benne, de az nem a hűtőn van. Van böszme fémtömb is benne, de mivel aluból van szegény, súlya sincs neki. Erről ennyit.)
-
kekegsm
őstag
válasz
#24845312 #218 üzenetére
"több millió céges gép ami van szerte a világban mind gyári hűtővel van használva" -> Na, te se láttál még cégek által használt pc-t, az tuti.Azért nézzél meg egy Dell vagy Fujitsu vagy Lenovo PC-t, milyen negyed-harmadkilós fémtömbök vannak bennük, meg a venti is 90mm-nél indul...
-
kekegsm
őstag
válasz
kolopele #216 üzenetére
Most te ilyen huszon-harmincakárhányezres hűtőkről beszélsz, amik egyébként jelentősen túlárazottak is, ugyanazt a teljesítményt 12-16 ezerből is meg lehet kapni.
Amiket én írtam, azok az olcsó és jó alternatívái a stock coolernek.
Konkrét értéket akarsz?: Akár kétszer jobban hűt, mint valami más.
-
távcsőves
senior tag
válasz
#24845312 #218 üzenetére
Hőfokkal Ti jöttök egyedül, fel sem hoztam. Csendesebb a hőcsöves? Csendesebb és nem is kicsit. (Egy darab EIST enabled elég a hangzavarhoz egy gyenge házban i7 2600 esetén) Jobban mutat? Jobban. (Ablakos házban.) Nem kerül egy vagyonba? Nem. Kis méretű (midi) házakba is beférnek? Be. (90mm-es ventilátoros darabok biztosan.) De valóban hűvösebb is. Tönkre megy a processzor 70C fok alatt? Nem. Írtam ilyet, hogy tönkre megy? Nem. Még is kb 8.h.sz.-ként megjelenik valaki, hogy nem ég le, és a többi hülye.. Hát persze, én meg facsiga. Biztos vagyok benne, baromira nem olvasott vissza egyik sem. Megjelenik, hoppá a hűtő, há persze, de hülye, há nem is látott ilyet De láttam azzal ellentétben aki viszont nem.
(Akkor amikkel én találkoztam munkahelyen és itthon ,pont a rengeteg eladott darab miatt, van ami tönkre megy! (A ventilátor elsősorban mielött jön megint valaki aki nem tud olvasni és azt mondja egy darab alumíniumon nem megy tönkre semmi.) De tönkre megy. Zörögni kezd. Baromi idegesítő. Nem mutat fordulatszámjelet és az OEM gépek visítva indulnak, hogy úristen nincs hűtés. Ez is idegesítő. Magától eltörik a hűtés lefogató kis pöcök! Ez is megesett, szintén OEM gép volt. Ennyit a hibátlan hűtőről. És nem dolgozom nagy multinál.) Há nem ég mán ez le.. Hát ki a fe... füty... tö... írt ilyet? Nem kell visszaolvasni, onnét indult, hogy hatalmas méretű hűtő került szóba és annak az ára. Erre írtam 5500Ft -os alternatívát, és azt, akinek erre cseréltem, egy sem mondta nem lett csendesebb. És odaírtam ba...meg, akinek megfelel a gyári az használja azt ahogy az működik és amit tudd. Jöhet a következő szakértő, de azt már leszarom. Elég volt. Nyitottam egy JAger-t. Egészségetekre!
Fentiekben nem mind rád reagáltam Scorp2011, de nem szedem külön.
-
pet007
aktív tag
Szerintem kar a gyari vs nem gyari huton vitazni. Akinek eleg, eleg, aki akarja lecsereli... Amugy biztos van milyen procihutot vegyek topic, ott lehetne folytatni..
-
törölt tag
válasz
távcsőves #217 üzenetére
Tényleg.
Tudod hány Intel processzor pusztul el csak azért, mert a gyári Intel hűtővel van használva? Egy sem.
A több millió céges gép ami van szerte a világban mind gyári hűtővel van használva akár napi 24 órában nagyon sok éven keresztül. Mégis tökéletesen működnek mind a mai napig, mert ha valami besz@rik bennük, akkor az nem a processzor lesz, az tuti.
Erről beszéltünk, nem arról, hogy ne lehetne drága pénzért jobb hűtést vásárolni. Akinek igénye van rá, mert jobban érzi magát, ha a CPU-ja X fok helyett X-Y fokos, vagy épp közel néma hűtőre vágyik, ám vegye a drágábbat. Működés és élettartam szempontjából nem tudok semmiféle problémáról beszámolni a gyári hűtők kapcsán, tehát se túlmelegedés, se elhalálozás nincs a gyári hűtők miatt Intel fronton. Nagyságrendekkel előbb fognak kihalni az adott foglalathoz tartozó alaplapok, mint maguk a processzorok (lásd 1156 és most már 1155 foglalat esetében is, ahol ha van is nagy ritkán alaplap, aranyárban mérik őket, processzorok viszont vannak dögivel, és lesznek is). -
távcsőves
senior tag
válasz
#24845312 #206 üzenetére
Tényleg? EIST enable, mind a 4/8mag/szál 3.8Ghz-n boostol és tekints rá a hőfokokra és halgasd a turbina hangot... Fuu bazze a 3470 i5 az hűvős valóban, csak a szipi-szupi hűtő adott kattogó hangot. Na jó, én befejeztem. Én már az elején leírtam, akinek megfelel használjon gyárit. De az a fajta okoskodás ami utána jött.. Akinek hűtő kell gyári ugorjon apróra de ingyen nem lesz mert FÉM....
Békés karácsonyt!Az aida terhelése meg.. de az igaz játék még ennyire se terhel.
Kolopele nem 1kilós léghütő amiről szó van, hanem 3-4száz grammos csöppségek, már megint házszámot tévesztettél..
Majd januárban visszanézek, ebből elég lett, kolopele írását várom már csak.
-
pet007
aktív tag
Amugy ha mar ennyire szobajott: nincs valakinek felesleges gyari intel hutoje?
lga 775tol felfele barmi erdekel. Hsz-ek alapjan kilora vennem a 0 oras peldanyokat! (Nem vicc, na jo reszben az.)
-
kekegsm
őstag
válasz
#24845312 #204 üzenetére
Nem hinni kell, hanem tapasztalni. Próbáld ki ezeket, mérd le, hasonlítsd össze, lepődj meg:
/id-cooling-dk-01t
zalman-cnps90f
/lc-power-cosmo-cool-lc-cc-94 -
kekegsm
őstag
Nem.
Mindennek van egy optimális üzemi hőmérséklete. Az elektronikai eszközök túlnyomó többségének a 15-30 fok között van ez. Ilyen hőmérsékleten stabilabb a működésük, leghosszabb az élettartamuk.
Ennek a procinak, amit a srác beletett a gépébe, 72 fok a kupakon mért maximum hőfoka. Tényleg fontos ezt megközelíteni egy egyébként nem túl jól szellőző házban? Nem ér meg 1500-2000 forintot, hogy nyugodtan hajthassa? -
-
törölt tag
válasz
kolopele #205 üzenetére
K-s verziónál egyértelmű.
i7-hez meg úgyis rézmagos hűtő jár. 95W TDP-s i7-2600 60 fok körül van Aida64 Rendszer stabilitás teszt alatt, pedig ott 100% terhelést kap. Játékok alatt meg eleve nem fog soha ekkora terhelést kapni, így a hőfok se lesz még ennyi se. És ez egy 2. generációs i7 volt, az újabbak ennél kisebb TDP-vel rendelkeznek, azokhoz még inkább elég a gyári. Persze ha valaki alacsonyabb hőfokot akar (bár ez sem magas), vagy esetleg közel néma működést, ám vegyen másikat. -
-
Mikeee89
senior tag
Hibás a régi alaplapom, néha kifagyogat meg kékhalálozik, mivel egyszer szállítás közben elgörbült vagy 10 láb a procifoglalatban. Szervizben elvileg kiegyenesítették a lábakat, de hát már nem tökéletes. Általában üresjáratban fagyott meg és néha volt kékhalál is. Azért kellett deszkát cserélni és akkor már váltottam platformot is.
Más: Kérdezték már, és igaz hogy, a proci, alaplap, videokártya új, 130e Ft körül volt.
-
BiP
nagyúr
Bennem is az merült fel, mint amit #32-33-ban már kérdeztek, de nem jött rá válasz.
Hogyhogy nem egy erősebb Sandy-Ivy lett a procicseréből? Mi indokolta az alaplapcserét, ill. az mennyibe került ? Pl. az mehetett volna a proci árába.
Mert ha már alaplapcsere, akkor már lehetett volna időtállóban platformot váltani. (oké-oké, plusz 20e, ez igaz. De a 1150-re váltást sem indokolta semmi, -vagy legalábbis nem tudjuk- az is belekerülhetett valamennyibe, szintén feleslegesen).Kerek 1 éve én is haswell-re váltottam Skylake helyett, mert nem akartam ramot cserélni, Utána meg fogtam a fejem.
Szintén csatlakozom az SSD-t támogatók táborához. Gyenge gépbe erősen ajánlott, erős gépbe meg erősen ajánlott
Sok éve, amikor először vettem SSD-t, akkor úgy fogalmaztam meg magamnak, a legjobb, leghatékonyabb gépfejlesztésem volt, ezt az ugrást semmilyen procicserével nem tudtam volna hozni.
Azóta már m.2 ssd-m van, és az előnye érezhető a Sata ssd-vel szemben is.szerk: (#203) Mikeee89: Köszi a választ, így már érthető.
Érdemes lett volna beletenni a cikkbe, mint alap motiváció a cserére, tisztább lenne a kép.
Mert ha az alaplapcsere borítékolt volt, akkor már érthető a váltás, és más megvilágításba kerül a +20e költsége is.
(Bár még mindig azt mondom, hosszútávon talán jobb lett volna a skylake váltás, abba a kaby lake procik is bele fognak menni.
Meg szerintem saccra kevesebből is kijöhetett volna a memcsere (konkrét áraknak most nem néztem utána). Kivéve, ha annyival többre, jobbra akarsz váltani.)szerk2: gyorsan megnéztem: 15-ért már van normális boltban újan 2x4GB DDR4 2133-as (2400-as 16e-től), ebből még visszajön a ddr3 ára, amit 10-12-ért el lehet adni. 5e-ből meglett volna a csere.
Igaz, ez budapesti viszonylatban, Sátoraljaújhelyről nehézkesebb egy ilyen cserét megoldani, ezt aláírom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- HP Probook 640 G2 (14FHD/i3-G6/8GB/256SSD/Magyar/Win11) - Szép!
- AMD Ryzen 5 5500 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Kamerarendszerek telepítése //// Gyengeáramú hálózatok kiépítése //// Informatikai segítségnyújtás
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i7 9750H 32GB 500GB Radeon Pro 5300M hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged