- hmzs: Fujitsu Futro S920 csúcsra járatva
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 2 – Főzés: szabályok, vagy szabadság?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sh4d0w: Tökéletes töketlenség
- Sgr_A: Számítógépeim aktualizálása cseréje
Új hozzászólás Aktív témák
-
kekegsm
őstag
Mondjuk az intel gyári hűtőt én is nagyon vacaknak tartom, munkára is azt szoktam javasolni, hogy egy 1500-2000 forintos ID-Cooling vagy Zalman vagy LC-power hűtőt vegyenek rá, annyira nem nagy költség, és egy nagyságrenddel jobb a hűtés. A te esetedben az írt 60 fok helyett lenne 50 fok.
-
távcsőves
senior tag
Igazad van, a ház a hibás. Ablakos, látszot, hogy randa. Szellős volt az elején és a tetején. Ki is halatszott a ventilátor hangja. Neked jó. Akinek meg nem jó az kidobja a picsbe és rengetegen ki sem próbálják.
Probáltál már normális 90mm-s ventilátoros hűtőt? Szerintem nem.
-
Johnnyxy27
aktív tag
Én úgy gondolom, a saját tapasztalatomból, hogy a m.2 ssd legalábbis az én rendszeremen sokat dobott még a 850 evo-hoz is, ez nem csak placebó! Én azzal érvelek, amit saját magam tapasztaltam, mert a kezdetektől kezdve ssd-zem, láttam a kezdeti bukást, és a sata2 változatok óta fellelhető felemelkedést,és hiszem azt, hogy nem csak szoftveres oldal okozza a különbséget! Mint írtam nem külön csak a ram sebessége, hanem az egész rendszer összteljesítménye (itt a minőségi alaplap, a chipset is idetartozik)határozza meg az ssd sebessége végét, főleg hogy a m.2 pcie x4 port nem fogja vissza!
A pénz kérdésben egyetértünk, elbeszélünk egymás mellett, nálam is csak i5-6600K van, mert beláttam, hogy i7 a játékokhoz nem hoz érdemi változást, én meg mást nem csinálok a gépen, amihez kraft kell. Tesztek, számok félrevezetőek, mert minden rendszerben igazából más eredményt kapsz, azok csak iránytmutatóak! Volt már olyan, hogy vettem valamit, mert hittem a tesztnek és egy csalódás volt. -
sb
veterán
válasz
Johnnyxy27 #175 üzenetére
Ezzel viszont egyetértek. Az összes régi konfigba is bekerült nálam is az SSD. Minimum a rendszer alá, egy 60-as 10k alatt megvan/volt.
Messze ez gyorsítja bármilyen gépen a legtöbbet, lévén a leglassabb komponens a HDD. Főleg ugye randon IO-ra. (De ez a számokban/tesztekben is benne van, nem csoda.) -
sb
veterán
válasz
Johnnyxy27 #155 üzenetére
Amit teszt nem hoz ki az nagyrészt nincs, csak placebo... vagy szar a teszt.
Ne érts félre, nem azt mondom, hogy nincs különbség. Lehet és van is:
1. Bizonyos hw elemek nyilván hatással vannak egymásra, de ezek jól kimutathatóak és mérhetőek is. Logikusak. Amiket írtál abból a fele sem az...
2. Bizonyos feladatok gyorsabbak pl. NVMe-n sokkal, attól, hogy másik 10 alig gyorsabb a SATA-shoz képest. Ez is világos. De ezek - épp ebből láthatóan - mástól függnek. Nem ramtól meg csillagegyüttállástól. Lehet, hogy a szar sw okozza mindkét esetet. Hogy neked is igazat adjak, az is lehet akár sw vagy driver, stb.. oldali ha az NVMe NEM gyorsabb a SATA-nál. Hiszen papíron a számok alapján az kéne legyen.Szóval ezzel eltévesztetted a házszámot. Nem azt mondtam, hogy nincs bottleneck. Csak azt, hogy ha van akkor az kimutatható és kimérhető. Alátámasztják a specifikációk. Ha valaki azzal jön, hogy SSD átvitelnél bottleneck a ram mert DDR3-1600 pl. DDR4-3200 helyett, akkor viszont kiröhögöm. Nézzük már meg a két komponens késleltetését és sávszélességét... hogy lehetne bottleneck önmagában? Ha mégis mérhető különbséget okoz valami annak meg más konkrét oka kell legyen.
És ez nem pénz kérdés. I5-öm van, nekem elég. Az is bizonyítja, hogy most váltottam nemrég a régi...dobpergés...i5-ről.
Anyagiakban ne menjünk bele, de bőven lehetne jobb is.
Itt az a lényeg, hogy célirányos és optimális konfigot keresnek bizonyos emberek. Ahogy a cikkben is történt... HD játékra felesleges lett volna összerakni 1080 SLI-t akkor is ha van keret rá. Nem?
Meg egyébként más oldalról nézve is nonszensz ez a gondolat, hogy minden csak pénzkérdés. Ha renderelsz akkor pl. jobban jársz egy 10-12 magos Xeonnal. Pár magra korlátozott MP játékra meg sokkal jobb lehet egy 4 magos 5GHz környékére húzott cpu. Akkor most mit veszel a korlátlan pénzedből ami egyértelműen jobb? Akármelyiket nézzük a másik oldal hülyének néz - és jogosan - hiába a drága konfig.Rövidre zárva a témát: Szóval, nem. Nem venném a jobbat, így sem veszem ha van pénzem rá. Mert ha felesleges akkor minek? NVMe SSD teszteket megnéztem, amit én használok ott alig mértek különbséget. Aztán kipróbáltam egyet compile alatt valósan egyet. Sok kis file, az IOPS-nak meg kellett volna dobnia. Lóf*sz különbség nem volt. Innentől minek vegyem meg?
Másik példa ha már win frissítést hoztál. Az is pl. tipikus, hogy órákat homokórázhat csak a kereséssel a háttérben ha sok frissítésed hiányzik. Rakhatsz alá bármit, megnézed a resource monitort, semmit nem terhel és mégis vár, keres...
Másik ami erről eszembe jutott: dotnetes management felületek, van 1-2 MS-ben, cégnél próbáltuk, i3-on is 20mp mire elindul SSD-vel és a 12 magos Xeon szerveren raid-be kötött SSD-kkel is ugyanez rakat rammal.
Van amivel nem tudsz mit kezdeni... ill. olyan okok vannak mögötte, amit a számok nem magyaráznak. A többi meg placebo.szerk: Na még egy. Vajon melyik konfig bootol a leggyorsabban friss winnel uefivel? i5-6500 (4/4), DDR4, 850 Pro, i5-6400HQ (4/4), DDR4, NVMe SSD, i5-3317 (2/4, kisebb órajel, jóval régebbi proci), DDR3, 850 EVO? Igen, az utolsó...
Többszöri újrahúzás utáni próbával is mérve.
-
ghodyl
tag
Jó lett a cikk!
Akinek hasonló konfigja van otthon az látja mit érdemes cserélni, vagy meghagyni. Látom sokan írják, hogy mit lehetett volna még hozzá venni. Ennyit szánt gépfejlesztésre, kár ezzel jönni , hogy mi fért volna még mellé olcsón. Nem tudom kitért-e rá, asszem nem, de ha igen ,akkor bocsi, de az alkatrészek újak, szóval hiába írjátok, hogy itt- ott használtan jobbat lehet szerezni. Van aki fél a használt dolgoktól, mert rosszul járt velük, fogadjátok el
. És csatlakozom az előttem szólókhoz, egy SSD tényleg áldás a gépben, de én is úgy gondolom, hogy ez az utolsó amit hozzá kell rakni, amíg még nincs meg a teljesítmény ahhoz az igényhez amihez használnánk ( játék, munka .... ).
Illetve sokan panaszkodnak az intel gyári hűtőjére. Kérdezem, aki ezeket írja, az használt már olyat ? Nekem egy i5-4670k-m van, de amíg nem cseréltem le a mostani hűtőre tuning miatt, addig hangtalanul ment majdnem egy évig. A mellette lévő Gainward GTX 760 is hangosabb nála miközben kivan használva, ha meg nincs egyáltalán nem hallani. Azt eltudom képzelni, hogy a ház a ludas nálatok, de ennyit nem kéne jelenteni-e. És a procimat 60fokon megfogta 4,0GHz-n, úgyhogy nincs mit szégyelnie az intelnek a hűtőivel, amire kell, arra elég.
-
-
pet007
aktív tag
válasz
Mikeee89 #183 üzenetére
Szerintem kellenek az ilyen cikkek, sokkal tobb is lehetne. Azt nem is ertem, hogy akik csak csucs alkatreszeket vesznek/hasznalnak egyaltalan minek irnak ide ilyen lenezo, elkedvtelenito hsz-eket. (Ha millas geped/rendszered van, orulj neki, senki nem nezi ki a szadbol, ha mindezt sajat erobol vetted, legyel ra buszke, de ettol meg nem kell lenezni a maset.) Te legalabb vetted a faradtsagot es idot, hogy megcsinald teszteket es megird a cikket. Koszonjuk!
-
válasz
Dilikutya #161 üzenetére
Sokan szerintem ehhez hasonló gépeket építenek. Nincs mindenkinek pénze fél milliós szörnyekre. Arra már minimum jó volt a cikk, hogy kaptam ötleteket a továbbfejlesztésre, rámutattak a gép gyengébb pontjaira, stb. A full hd felbontást már végigtesztelte a PH! így ugyan meg tudtam volna oldani, maradtam a sima HD felbontásnál, ami nekem amúgy is a fő monitorom felbontása. Nem vagyok mindentudó, és lehet van kivetnivaló a gépben és a cikkben, de arra jó, hogy egy kicsit átbeszélgessük a témát. Az pedig megvolt.
-
Polllen
félisten
válasz
Johnnyxy27 #180 üzenetére
A céges Dell notimban olyan van , ha minden igaz. Illetve amit ne felejtsük el, itt nem fél misi volt a gépfejlesztés.
Az enyém még 150k-t se ér, de van benne. Utolsónak belekerült.
-
Johnnyxy27
aktív tag
Próbáltál már nem sata alapú ssd-t? Kegyetlen gyors játékbetöltésénél. Elhiszem te nem vagy érzékeny rá, de más meg igen, ez ilyen. Te egy vagy a százból, aki érdemi gyorsulást nem tapasztalt. Nem hisztisség az, hogy ha már durván félmisit beletolok a gépbe, akkor k*rva gyors legyen, de azonnal, ez elvárás, nem gyerekesség! Mutass már nekem egy bármilyen gémer tesztgépet, ahol ma játék nincs ssd-re telepítve...
-
Polllen
félisten
válasz
Johnnyxy27 #170 üzenetére
Én abszolút nem értem ezt az ssd őrületet. Van egy 240 GB-s a gépben, mert azt gondoltam, hogy mégse egy wd red-n legyen a rendszer meg a fő játékaim, de számomra érdemi gyorsulást nem hozott. Gyorsult, csak nem verdesem a seggem a földhöz tőle. Diablo 3 és Bf4-ben elsők között tölti be a pályát és aztán várok a többiekre.
Néhány játékom egy usb 3.0-s rackben lévő hdd-re van telepítve és onnan tolom őket, szóval van összehasonlítási alapom. Nem zavar a különbség.Amúgy az ssd nem arra van, hogy a swap gyors legyen. Legyen elég memóriád és nem fog se a hdd se az ssd tekerni, mint a barom.
Illetve ezt az 5 vs 120 másodpercet átgondoltad? 24 a szorzó...
Egy játék betöltésénél sem lesz ekkora különbség.
Az, hogy csendes, meg nem melegszik és kicsi áldás a kis méretű gépemben, de 20k azért, hogy gyorsabban töltse be a játékokban a pályákat olyan extra, amit a lista végére kell szerintem tenni, amikor racionális gépfejlesztésről beszélünk. 20k-ból 16 GB ram-t, cpu-ból meg vga-ból pedig egy kategóriával jobbat lehet venni.
Kisebb SSD esetén meg azt mondom, hogy az oprendszer indulás, böngésző megnyitás és oprendszer leállítás egy hdd-vel sem tétel, felesleges is felhozni. Akkor is, ha kis hisztis gyermekként ragaszkodunk ahhoz, hogy nekünk minden kell és azonnal. 1-2 másodpercet sem szabad várni arra, hogy a firefox elinduljon egyszer egy nap. Szóval ebben az esetben is extra, a fejlesztés legvégére érdemes tenni.
Persze ez csak az én véleményem.
Hja és a céges notimban van SSD, a sajátomban még nincs és vígan elvagyok mindkettővel. Ezen nem sok múlik. -
Johnnyxy27
aktív tag
Persze hogy nem savazzuk azt, aki nem tudja ráfordítani a zsetont! Csak megint elmentél amellett, hogy a cikkíró kiadott 65 rugót a vga-ra, -amit megjegyzek jelenleg a legjobb ár/értékarányú középkat. kályha, mármint kártya -, és nem tudott párezerér venni bele egy akármilyen ssd-t a gépbe,ami egy új szintre emelhetné a sebesség fogalmát és hozzátartozik a gépfejlesztéshez! Emiatt fogom a fejem, mert azt halogatja, ami legjobban javára válna! Még egy utolsó 60 gigás sata2 ssd is... áááá mindegy, az a baj, hogy nem tudja milyen.
-
Praston
tag
válasz
Johnnyxy27 #170 üzenetére
A kötelező és az ajánlott között van egy elég nagy különbség. SSD ajánlott de nem kötelező. Nem gazdag emberkéről beszélünk aki dobálja a pénzt, hanem olyan valakiről aki örül, hogy össze tudott tenni egy játszos gépet és ő egyelőre ezzel teljesen elégedett. Azt nem vitattam egy szóval sem, hogy az SSD nem javít a gépen, főleg open world játék esetén egy HDD zavaró tud lenni, de ha kevés pénzel gazdálkodsz, akkor nem egy SSD-n fogsz egyből gondolkodni, remélem ez világos. Az építő jellegű dolgokkal nincs baj, de amikor átmegyünk parasztba, hogy "némmá, ennek az embernek krumpli gépe van, de gáz" az cink, így az veszi magára aki akarja.
-
Johnnyxy27
aktív tag
Tudjuk mit jelent az adott keret, csak azért "kötözködünk", vagyis próbálunk tanácsot adni, segíteni, mert úgy látjuk, a baj a pénz eloszlásával van, a bővítést az ssd-vel kezdtük volna (vagy a táppal!!!), és azért boldog a tulaj a mostani konfiggal ssd nélkül, mert nincs viszonyítási alapja,nem tudja mit hagy ki!
Amikor meg valaki azt állítja, hogy a játéknál a hdd sebessége nem számít, akkor még nem látott fps droppot a hdd seekelése miatt! Okés, utána beáll az fps mutató, de akkor is ront a játékélményen, nem beszélve a töltésről...ami lehet 2 perc vagy 5 másodperc!
Ha meg visszatérünk a keretre, kiad pénzt egy 65 rugós vga-ra, de már nincs pénze egy használt mondjuk 60 gigás sata2 ssd-re kétezerér'...legalább kezdetnek az oprendszernek elég lenne azt nem lenne fps drop a swappolás miatt.
Tápegység... 400 wattos táp elég, igen működik, de az az egészséges, ha a tápot közepesen terheljük, mert ott a legjobb a hatásfok, nem véletlenül! Tehát itt és simán egy 80+-os 550W-os "mindegymilyen corsair" relatív olcsó tápot a gép hosszútávon meghálálja! Alapszabály, a gépet a táp köré építjük, mert az alapköve az egész buildnek! Láttam már megsütött lapot, meg vga-t, mert a táp megsütötte, megéri 65 ezres vga-t kockáztatni? -
távcsőves
senior tag
A gép szerintem okosan lett felújítva. Bár én i5 3470-t néztem volna olcsón. 3470 és 4460 közt dvga esetén piszkos kicsi a különbség. Úgy még az alaplap is maradhatott volna(ez feltételes állítás részemről, mert az alaplap pontos tipusa nem lett leírva). Jöhetett volna egy ssd helyette.
Kolopele te is, ha lenne rá zsé szerinted nem i7 6xxx gépet épít? Már megint ez a játszogatni leszólás.. Írta, hogy mégcsak nem is mindig fullHD amin játszik, mi a csöcst akarsz itt megint 1080SLI meg i7-el?
-
távcsőves
senior tag
Mert a p...a gyári hűtőt esetleg már az elöző tulaj kidobta, mert véletlen zörgöt azért. (Ha már használt cuccokról beszélünk.) Tök örülök, hogy neked csak pozitív élményed van a stock coolerel. Ránézésre kézbefogva rögtön látni/érezni, hogy egy szépség és igényes az örökévalóságnak tervezett darab igényes anyagokból( amit ablakos házban is szívesen mutogat az ember ha már divat az ablakos ház), és véletlen sem egy a minimumnak még megfelelő darab amiből csak elhullik néhány példány. Erre mertem írni egy 5500ft-s bevált darabot. Egyébként nézz be a milyen hűtőt vegyek fórumba, és láss csodát.. A kompakt vizesbe is benézhetsz. Aztán fogd a fejed.
-
kolopele
nagyúr
Azért én erősen kétlem, hogy ez egy időt álló, kompromisszum mentes gép lesz majd. Inkább úgy fogalmaznék, lehet vele majd játszogatni.
-
törölt tag
Tévedsz, többszörösen.
Nem összerakott egy gépet (ez új gépet feltételezne..), egy meglévő (működő) gépet javított fel.
RÉSZLEGESEN..."Adott keret"....
Nincs olyan kényszer (vagy van?), hogy ma el kell költenem a félretett pénzem, pedig értelmesebb lenne még kicsit fialtatni, és akkor teljesebbkörűen újítani.Azzal, hogy ebből cikket írt, vitára bocsátotta a felújítást.
Semmi bajom a gépével, sem a személyével.
Egyszerűen véleményt írtam, hogy én nem így csináltam volna. Nem pusztán anyagiakról van itt szó.
Passz........... -
Praston
tag
válasz
Dilikutya #161 üzenetére
A mondandóm azon emberekhez szólt, akik nem tudják mit jelent az "adott keret" kifejezés. Van egy olyan érzésem, hogy a cikk írója is szívesen rakna össze egy gépet i7-6850k-val és dupla gtx1080-al 4k felbontásra, ha megtehetné. Illetve egyes emberek hardware-hez való nem hozzá értése vicces tud lenni, lásd: táp. Nyilván n+1 konfig, de ha örömöt okozott neki egy cikk készítése róla, hát had tegye. Nekünk se kötelező mindent elolvasni.
-
Praston
tag
Olvasom a kommenteket és fogom a fejem. Emberünk összerakott egy teljesen jó gépet, ami (és itt jön a hangsúly) számára teljesen megfelelő! Erre írják, hogy ssd nélkül nincs élet, meg miért gyári hűtő (4460-on!!!), és egyébként is egy ilyen gép mellé 1200 wattos platinum táp kellene (a táp egy kis ferdítés volt, mielőtt beleköt pár szakértő). Ennyire ne legyünk retardáltak könyörgöm.
Másik fele a ddr4 és a köré építés. Volt egy keret és kihozta belőle a legjobbat újonnan, ezt értsük meg.A cikk nekem tetszett, és tény hogy kicsit malmozik a vga ezen a felbontáson, de legalább később is élvezheti a játékokat magas beállításon.
Használd egészséggel.
-
Dilikutya
félisten
N+1. értelmetlen gépbővítős írás. Tipikus. Erős középkategóriás CPU és felső-közép VGA, olcsó alaplap, lassú HDD. SSD ide már mindenképpen ajánlott, mert azok a régi vinyók megfogják nagyon a rendszert. Ilyen gépbe már kevés, amit tudnak. Ennek kár volt ekkora feneket keríteni, ezeket a hardvereket bárki megtalálja fél percnyi kutatással.
-
domos
senior tag
válasz
Johnnyxy27 #151 üzenetére
Teljesen egyetértek.
-
Johnnyxy27
aktív tag
mondok egy gyakorlati példát, amit a tesztek nem mutatnak ki, nyáron volt az a nagy win10 frissítés, ami menet közben letöltött vagy egy gigát meg installálta, és mivel egy röccenést se láttam teljesítményben, pedig pont akkor játszottam! Csak oldalt láttam az értesítési ablakban hogy ezt meg ezt telepített, meg is lepődtem. Ilyen apróságokban látom a különbséget a sata ssd-hez képest. No meg pendrive-ról kb 5 perc első boot képernyőtől a 64 bites win10 kulcsra kész állapottól! Ez sata ssd-vel percekkel volt több. Tudom, tudom, PERCEK, de akkor is én türelmetlen vagyok, meg mindent azonnal akarok, ilyen felhasználó is van! Én ilyen szempontok alapján érvelek. Egy q6600-as gép is sokkal gyorsabb ssd-vel, de egy gyorsabb rendszer alatt köröket ver rá, mert nincs bottleneck, ne mondd már, hogy ilyen nincs! A felsőkategóriás gép alatt, az ÉPPEN ADOTT csúcskategóriát értettem, ne fordítsd már ki, itt senki vérpistike
! Csak az igények változnak. Ne mondd már, hogy nem mindenből a legjobbat vennéd, ha a jézuska adna mondjuk félmisit keretnek vasra
! Ugye?
-
sb
veterán
válasz
Nekem is Intelem van és nem az érveléssel van bajom, hanem a feloldhatatlan, illogikus érvekkel. Lásd a fentebb írt váltásokat. Ott érezte ahol az általad is leírt paraméterekben kisebb volt az előrelépés.
A te felsorolásodban pedig az a gond, hogy nincs emögött sem semmi számszerűen, méréssel.
pl. az SSD-hez mi köze a jobb ramnak és chipsetnek? Ram sávszélesség, chipset, PCIe sávok ha megvannak és viszik az adott számokat akkor mi lehet a gond? Niylván van különbség még akár driveres oldalon is, vagy, hogy natív-e a támogatás, de azért ennek számokban/jellemzőkben meg kell mutatkoznia. Az nem elég érv, hogy csúcscucc kell a csúcs SSD mellé. És ha kijön egy új proci? Akkor a régi már nem csúcs és lassabb lesz vele?A másik tényező amin még lovagolunk az a hasznossági tényező. Valami lehet papíron, számokkal alátámasztva is sokszor gyorsabb. Lásd NVMe SSD-k... ha aztán a gyakorlatban mégsem jön ki a különbség mérésnél. Érstd: boot időben, betöltésben, stb... meg pár mp van adott esetekben a töredék sebességű SATA6-hoz képest.
Szóval az összefüggések léteznek amikről írsz, de sokkal plasztikusabb lenne nem érzésre hagyatkozni ilyen kijelentéseknél, miközben a számok mást mutatnak 1-2 teszt alapján.
-
törölt tag
válasz
A GTX 1060 3GB volt még nála is jobb ár/teljesítmény arányú kártya, de annak jelenleg most kicsit elszállt az ára. De volt már 61ezerért is.
-
mickemoto
őstag
Kàr hogy az i5-r7-370 pàrost nem tesztelted.Jò lett volna az összehasonlítàsba.
-
Johnnyxy27
aktív tag
DDR4 előnye akkor jön ki, ha a többi része a gépnek is felsőkategória (ne menjünk bele a felsőkategória fogalmába), most hiába teszel egy skylake i3-6100 alá alap ddr4-2133-at legolcsóbb alap chipsetes alaplap mellé egy hagyományos hdd-vel, ott nem fog gyorsabb lenni! Ez az ssd-re is vonakozik! Egy SATA SSD és egy mondjuk PCIe 3.0 (x4) NVMe SSD között nem fogod érezni a különbséget, ha nincs a megfelelő hozzá teljesítményben felzárkózó chipset, proci, memó trió!
Nekem még a gen2 2015-ös m.2 ssd-m van (1600/600MBs), egy samu 850 satást cseréltem le rá, de olyat odak*r összgép teljesítményben még ahhoz képest is, hogy ha nem saját magad tapasztalod meg, nem hiszed el! De ehhez persze rendszeresen használnod kell, hogy ezt a konklúziót hozd. Persze, hogy ha nincs rá keret, mert igazából a legtöbb versenyzőnek ez a baja vele, akkor másként érvel az ember, természetes, én is sokáig érveltem AMD procis rendszerek mellett ár/teljesítmény mutató miatt, de ha megvan az a pénzkeret, akkor úgy is azt veszi, ami a csövön kifér, mert nincs az ember a kompromisszumra kényszerülve! Azt akkor jön rá, hogy mi is az igazi különbség.A cikkhez hozzászólva hiába nincs jelenleg kihasználva FHD-n a RX470(még), viszont el fog jönni az idő, amikor még az is kevés lehet! Jelenleg ár/értékarányban nála jobb új középkategóriás olcsó kártya nincs.
Pattints egy tisztességes ssd-t azt kész a gép egy időre!
-
kekegsm
őstag
-
sb
veterán
Jó cucc lett ez. Ár/teljesítményben megállja a helyét és ami fontos, nem lett eltévesztve a cél, hogy mire kell.
Aki több, gyorsabb ramot, újabb architektúrát, stb... kér számon az ezt nem igazán látja át.Talán a leginkább a 470 lóg ki ezen a felbontáson a konfigból (megnéztem volna egy i5+370 felállást inkább az i3+470 helyett) mégis mindenki a procin, ramon volt fennakadva.
De ez meg kb. a legkönnyebben cserélhető rész ill. később, FHD-ra jól jöhet. Ott is többet hozna mint mondjuk a semmire sem jó DDR4.Szóval korrekt, célirányos és a fenti szempont szerint a leginkább esélyes továbblépést nézve (FHD) jövőálló konfig ez.
-
-
GreatL
őstag
válasz
->Raizen<- #129 üzenetére
Már nem térdelteti. Jött egy javítás ami a középszerű grafikát teljesen lebutította így száguld.
-
pet007
aktív tag
válasz
Johnnyxy27 #140 üzenetére
Vannak attol joval nagyobb es jobb hutok is. Kerdes inkabb koltoi volt.
-
Puma K
nagyúr
Win 8.1-gyet kapásból kihagytam volna. Inkább Win 7 vagy 10.
Ha a cikkben szereplő "rebootolt Tomb Raider" alatt a 2013-ban megjelent verzióra gondolsz, akkor arra a játékra általában a cikkekben-tesztekben Tomb Raider (2013) néven szoktak hivatkozni.
"... Rockstar Games legújabb játéka sem fog bekerülni a legoptimalizáltabb programok közé, a gond csak az, hogy a fejlesztő ugyanezt a hibát elkövette a GTA 4 és a GTA 5 esetén is."
A GTA V az elmúlt évek legjobb konzolportja külön PC-re optimalizálva. Főleg ha azt nézzük 2016-ban milyen lett a Mafia 3 azonos open world kategórián belül nézve.
A GTA IV-gyel az volt a helyzet 2008-ban, hogy akkor modern játéknak számított.
Egy élő és mozgó város, ami szabadon bejárható.
Összetett és részletes grafikusmotorra (R.A.G.E. engine) volt ellátva ami komoly fejlődés volt az San Andreas után látványvilágát illetően. Plusz fizikája (Bullet fizika) is volt, jó autó törésmodellel és minden a játékban lévő-mozgó karakter lereagálta az őt érő behatásokat a beépített Euphoria animációs motornak köszönhetően: Euphoria TechA mostani GTA-ban is benne vannak mivel ugyan az a R.A.G.E grafikusmotor, Bullet physics és Euphoria animációs motor meg van most is: GTA V REALISM Combat Physics Overhaul
Mindezekhez rendes számítógép kellett.
Mert míg az Xbox 360-ban 3 fizikai magos és 6 feldolgozószálas IBM proci volt 3.2Ghz-cen, addig az emberek számítógépeiben _akkoriban_ 1-2-3 magos CPU nem túl magas órajelen és 1-2GB RAM-al a gépükkel próbálkoztak futtatni a játékot.Kellett a GTA IV-nek a 4 magos proci és a legalább 4GB RAM, hogy rendesen fusson. Lehet ez hú meg ha, de ha nem rendelkeztél megfelelő hardverrel és még csak meg sem vetted a játékot akkor nem okoz nagy meglepetést a végeredmény.
Az emberek nagy többsége nem rendelkezett ilyen géppel anno. Max 1-2 magos proci 1-2GB RAM volt az akkori nagy átlag az meg kevés volt.
A GTA meg mindig fejlődött: Evolution of Grand Theft Auto
A sok torrenthuszár a patch-ekről lemaradt ami jött a játékhoz.
A 1.0.4-gyes patch után látványosan jobban ment, mert optimalizáltak a játékon a készítők és feljebb lehetett venni a grafikai beállításoknál ezt-azt.Anno E8400 + 4GB DDR2-ről direkt a GTA IV miatt váltottam komplett platformot i5 750 + 4GB DDR3-ra. Nem azonnal váltottam, de az egyedüli okom a GTA volt ami miatt cseréltem.
Miután kipörgettem a történetet, rámentem a multi részére amivel megint jó pár órát eltöltöttem. Nem tudok konkrét számot mondani, de szerintem összesen 600-700 órám lehetett a játékban offline és online egyaránt.
Akkoriban akik megfelelő hardverrel rendelkeztek azok nem panaszkodtak, és az online részével nagyon jól elvoltunk.Az V. részhez szintén folyamatosan jönnek a frissítések, amely keretén belül a tartalombővítés mellett optimalizálják is a játékot.
Én is tapasztaltam futtatásbéli javulást az elmúlt lassan 2 évben, hogy kint van a GTA V PC-re (2015. 04. 12.)
Havernak (gépe: i5 3450, 8GB RAM, GTX670, SSD-n Win, HDD-n játékok) is volt pozitív élménye ezzel kapcsolatban: 1 éve nem játszott a játékkal. Akkoriban a csalók miatt hagyta abba akikbe bele botlot néha az ember online. Majd az elmúlt hetekben újból megnézte milyen most. Az elmúlt 1 évben megjelent minden frissítés miután települt elindította és megjegyezte, hogy az FPS mutatója több FPS-t mutat és simábban fut azonos grafikai beállítások mellett úgy hogy a hardvere és a driver-ek ugyan azok.
Az erős FPS drop-ok esetedben a GTA V-ben a nem megfelelően belőtt very high grafikai beállításoknak köszönhető amit használsz, plusz az alacsony felbontás miatt a processzor jobban terhelődik mintha nagyobb felbontást használnál.
A tesszelációt érdemes kikapcsolni vagy normal-ra tenni, a fű és víz pedig elég high-on.
A tükröződésről és az élsimításról nem is beszélve amit tesztelgetni kell egy kicsit. Aztán ha meg van egyszer a megfelelő beállítás onnantól kezdve nem kell piszkálni.
Ilyen géppel Advanced Graphics résznél meg be se kapcsolj semmit.Nekem is volt i5 4460 és 8GB RAM-om.
Szintén a GTA miatt fejlesztettem a gépet: első körben +8GB RAM-ot kapott a gép, mert láttam, hogy 14-16órányi online után 7,9GB-ot eszik játék közben, aztán 16GB RAM-mal már megállt 10-11GB között szintén 14-16 óra játék után a RAM használat.
Majd a procit cseréltem i5 4460-ról i7 4790K-ra. A játék látványosan kisimult és a minimum FPS-em jelentősen javult, plusz az átlag FPS is stabilabb maradt még akkor is mikor egymásnak este az emberek online és 30 ember elkezdte egymás mészárolni mindenféle rendelkezésre álló eszközzel és járművel. -
soman7
csendes tag
Használtam venném
-
soman7
csendes tag
Sziasztok! Egy i5 3470 jó lenne mai játékokhoz is?
Rx 470-el használnám
Vagy inkább megéri inkább már foglalatot váltani? -
Gicz
addikt
Én is most vagyok túl gépcserén, és csak a táp méret dologhoz : i5 6600K proci, 1,3v 4,8ghz, meg egy radeon r9 280x 1000 helyett 1100mhzen, +20% teljesitmeny korlattal, es witcher 3 minden ultra mellett fullhdban, 300-320W ot mutatott afogxasztásmérő a konnektorban. A táp egy Gigabyte odin pro 550W.
-
M5Norbi
őstag
válasz
#16939776 #134 üzenetére
Teljesen egyetértek.
Megértem azokat akik "félmisit" költenek rá hisz ha ez a hobbijuk és nekik ez örömet okoz én csak azt mondom hajrá!
Viszont aki kisebb pénzből fejleszt annak adhat némi támpontot hogy miből mit érdemes megvenni ami már játékra is jó lesz,de még kifizethető.
Biztos van értelme a K-s prociknak,a húzott memóriának,a drága alaplapnak,a sok tízezres vizes hűtőknek,ultrahangos medvecsapdánakde aki nem hardcore játékos és nem forog álmatlanul éjjel ha nem megy a legtöbb játék 4K-ban fullra húzva annak egy ilyen illetve hasonló gép megfelelhet.
Mielőtt fejlesztettem elég sok cikket,tesztet elolvastam és néha úgy tűnt hogy ha "csak" i5 6600-at veszek az nem is lesz jó semmire...
Nos ezért jók ezek a kevesebb pénzből is használható gépet építő cikkek mert segíthetnek egy szélesebb felhasználórétegnek is.
Na meg a fórum akiknek azóta is hálás vagyok a segítségért.Az építő pedig használja örömmel a gépet
Én pont lekéstem az RX470-est(ha jól rémlik késett is a megjelenés). -
törölt tag
Végre nem egy pénzégető setup. Ez jóval közhasznúbb mint az n+1-ik. elköltöttem-fél-misit, nézdmeg-mitvettem-belőlle "jellegű" cikk.
A koszt Ide is összefújja a szél
-
Kansas
addikt
válasz
#41133696 #126 üzenetére
A procid meg a ramod épp a Tomb Raiderben nem sokat oszt/szoroz, nem valami CPU-érzékeny(vagy mondhatni nagyon GPU-limites) az a játék, cserébe fűtesz mint a kazán. Kinek a pap, kinek a papné - gondolom használod a játéknál CPU-intenzívebb dologra is a géped, és nem csak az e-falloszt fényesíted a tuninggal...
A csilli-villi effektekről meg annyit, hogy pl. a 8x SSAA nekem nem szebbé hanem éppen randábbá teszi a játékokat, kivéve a drótokat/póznákat, de a textúrákat cudarul elb*ssza, és az egyik legnagyobb GPU-hog, ami a világon van.
Az én szépérzékemnek épp elég egy 2x, max 4x adaptív MLAA. De megint, kinek a pap... -
dogab93
tag
válasz
#41133696 #128 üzenetére
Persze,bármilyen gépet meg lehet fektetni ha nagyon akarja az ember.Az arma az mondjuk legalább ott van a szeren és nem a semmire igényli a brutál vasat mint jó pár játék.4k-val kapcsolatban egyébként kíváncsi vagyok mikor lesznek olyan hardverek amik megfizethetőek és megfelelőek is lesznek hozzá.
-
törölt tag
válasz
->Raizen<- #129 üzenetére
Állítólag az még ronda is
-
törölt tag
MIndig van olyan játék, amelyik az aktuális csúcskonfigurációkat is kifekteti. Ennek lehet az oka pocsék optimalizálás is, de lehet, hogy tényleg olyan maximális beállítások mellett. Mellesleg ha most lenne egy olyan konfig amit nem térdeltet le, akkor mindjárt meglehetne azzal fektetni, hogy oké ez volt FHB-ben, akkor most nézzük meg 4K-ban... vagy esetleg 8K-ban
-
törölt tag
Egyébként az első oldalon ez áll:
"Remélem, az i5-4460 és az RX 470 társaságában ismét bebiztosítom magam egy jó darabig és nem kell kompromisszumokat kötni a játékok részletessége terén."
Nálam a jelentősen erősebb gépen ahol 4,6 GHz-en fut a Skylake és a 3200 MHz-en a RAM, valamint egy gyárilag OC-s 1060-as 6 GB-os kártya van, néhol beesik az FPS 60 alá, még a 2013-as Tombraider esetében is. Valaki írta, hogy minek bekapcsolni csili-vili effekteket, én mindent ultrán játszok 1080p-ben. Ha az ember játszik, akkor legyen már szép a grafika annyira, amennyire a fejlesztők csak lehetővé tették.
Szóval az általad írt konfigurációnál, ahol nálam 60 alatt kukucskál valamivel, ott diafilm lenne... no offense, csak ez hozzátartozott a dologhoz.
-
Alapos, részletesen megírt teszt, viszont a játékok sima HD felbontáson tesztelése zárójelbe teszi a grafikus teljesítmény elemzését, mivel ma már a 1080p az alap, a viszonyítási pont.
-
imikee
tag
válasz
Bandita222 #35 üzenetére
Ez rossz helyre ment....
-
nyakdam
aktív tag
Grat az íráshoz és a géphez. Köszi a tesztet, szeretem mikor a hétköznapi proci/lap párossal látok VGA-t mert így könnyebb követni, hogy milyen lenne a rendszerem az adott VGA-val.
Szerintem jól döntöttél, a nagyobb ramok hozhatnak valamit a konyhára de nem éri meg a feláruk. A Skylake-nél talán többet ér ha 2133-as helyett legalább 2666-os ram van(a Haswelnél kevesebbet számít), de ahhoz már olyan deszka is kell és a felárból kijöhet egy SSD.
-
dogab93
tag
válasz
->Raizen<- #119 üzenetére
Igen végre lesz normális modern processzor családja az amd-nek is ,de jelentős fejlődés a közeljövőben nem lesz legalábbis olyan nem ,hogy rohanjunk a boltba új processzorért.Kaby Lake lesz a fing reszelésének az igazi megtestesítője kis rosszindulattal azt is lehetne mondani ,hogy újra csomagolt Skylake.Majd talán a Coffe már tényleges előrelépés lesz.
-
A Ryzen elég ütősnek néz ki, de addig már nem bírtam várni
Remélem az AMD is visszatér az élvonalba és lesz árverseny. Mert az Intel egyeduralma már eléggé felemelte az árakat.
-
dogab93
tag
Korrekt középkategóriás játékos masina ,ha marad a jelenlegi processzor fejlődés(fing reszelése) akkor előbb fogsz kártyát cserélni mint procit az tuti.Szerintem jól használtad fel a kereted később apránként fejlesztgeted ,alakítgatod azt kész .Használd egészséggel !
-
fanti
addikt
Teljesen okosan raktad össze a gépet!
Nem lett volna értelme a memória váltásnak DDR3 vs. DDR4, ebből az égvilágon SEMMIT sem profitáltál volna.
Okosan vetted a 470-et, a 480 éppen csak hogy gyorsabb, viszont jóval drágább.
Egy SSD mindenképpen jót tenne a gépnek, ez azért ne feledjük, amint lesz keret lépd meg!
Amúgy meg gratulálok a jó gépedhez, használd egészséggel! FullHD-n kompromisszum mentesen játszhatsz.
-
törölt tag
Az SSD 5 éves
3 HDD, a 640 GB-os HDD-m 2008.07.17-én lett vásárolva.
Arra mennek a Gameplayek mielőtt feltöltésre kerülne Youtube-ra.
Egy olyan HDD, ami már kiszolgált. Nincs az a para, hogy az olyakor 40-50 GB-os MP4 fájlok írása feleslegesen terhelne egy SSD-t, de még a két új HDD-t sem.
Az SSD pedig:
Egyelőre elég, de cserélésre fog kerülni. Minimum 512 GB-osra, csak azért, hogy a legfontosabb játékok, mint Battlefield 1, COH2, elférjen, a többi marad HDD-n.
Amúgy az 1060 a magyar vásárlóknak inkább középkategória teteje, középkategóriának a 34-50K-s kártyákat szokták venni. Tudom, hogy 2008-ban 40K-s 3850 volt, és akkor 150 Ft a $ 240 meg az €, most meg emiatt szívás van...
-
IGN85
csendes tag
Jó kis írás lett, a proci és vga csere rengeteget dobott a teljesítményen
Nem értem a sok megmondóembert, akik a cpu hűtő és DDR4el jönnek. Nyílvánvaló, hogy adott keret állt rendelkezésre a fejlesztéshez. Ebben az esetben egyértelmű, hogy nem olyan dolgokra áldozunk, amik 1-2 fps-t dobnak a teljesítményen, vagy 5 fokkal jobban hűtik a cpu-t. Régebben itt a fórumon több konstruktív hozzászólás volt, nem pedig trollkodás. Ha komolyan gondolták, akkor meg úgy tűnik nem sokat jártak ide művelődni
-
pet007
aktív tag
válasz
#41133696 #92 üzenetére
Csinalhatnal egy ilyen listas minden szirszar nelkul is ami nem tartozik bele a gepbe (ertem ez alatt csak azokat az osszetevoket amik gephazon belul vannak+gephaz), es maris nem osztananak le ennyien, hogy 870ert raktal ossze egy i5ot meg 1060at.. igy is sok helyen feleslegesen tularazott a dolog, de egybol mas kepet mutatna. Talan kicsit indokolhatnal is, miery van 3 hdd, meg egy 60gb-os ssd? Nagyobb ssd meg 1hdd nem lett volna jobb? 32gb ram?
-
törölt tag
válasz
Viktor77 #106 üzenetére
Az idén építettem gépet, az nálam azt jelenti, hogy a főbb alkatrészeket idén cseréltem le.
A táblázatban számos olyan dolog van, aminél korábban sok előd volt, de nyilván csak az új neve és az ára szerepel. Ilyen például a tápegység. A Corsair 450VX pl átkerült 1,5 Km-rel odébb az anyukám gépébe, és váltotta egy moduláris szintén Corsair 550-es.
A gép tehát olyan alkatrészekből áll össze, amelyek egyik másika több mint 10 éves, ilyen a hangfalrendszer közül a JAZZ JS9902, a másik a Genius 1250B meg még egy éves sincs. Az APC Back UPS CS650 2005-ben lett vásárolva, pár éve pedig akkumulátor cserén esett át, ez sem látszik a táblázatban.
A sima túlfeszültségvédők is régiek már, legalábbis 2 kivételével.CPU kronológia:
1997: AMD 75 MHz
1998: Cyrix 233 Alaplap: Acorp 5TX29
2001: AMD Duron 750 Aristo kezdetben később EPOX.
2003: AMD Athlon XP 2200+ Thoroughbred Alaplap: ASUS A7V8X-X LAN
2005: AMD Athlon 64 3200+ (rev. E6, BW) specifications (Venice)
2007: AMD Athlon 64 X2 4200+ (Socket 939, rev. E6) Alaplap: ASUS A8N-SLI2010: AMD Phenom II X4 945 Alaplap ASUS M4A785D-M PRO
Ha 2003-tól nézem többet költöttem, de ismétlem a táblázatban azok a hardverelemek vannak, amiket használok itthon és kifogástalan állapotban vannak.. A másik gép az a 2007-ben korszerűsített X2. Az árakkal kapcsolatban viszont az akkor kipengetett összeg szerepel. Mást nem is írhatnék bele, mert maximum becsülethetném most mennyit érhet egy 10 éves eszköz.
-
-
-
Viktor77
titán
válasz
->Raizen<- #101 üzenetére
G500 meg Jazz J9902 van még újonnan?
Új hozzászólás Aktív témák
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- BestBuy topik
- Milyen videókártyát?
- Kés topik
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Synology NAS
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Ubiquiti hálózati eszközök
- hmzs: Fujitsu Futro S920 csúcsra járatva
- További aktív témák...
- BOMBA ÁR Új Dell Inspiron 16" Gamer Tervező Vágó Laptop -50% Ultra 7 155H 16/1TB RTX 4060 8GB 2,5K
- ASUS ROG STRIX RTX 4070 Ti SUPER OC Edition 16G (kishibás) videokártya garanciával
- Iskolakezdési AKCIÓ! - I7-8700/16GB DDR4/Gigabyte B360/GTX1070/1TB HDD/240GB SSD - 144.999,-
- HP ZBOOK 17 G6 Tervező Vágó Laptop -60% 17,3" i7-9850H 16/512 QUADRO RTX 3000 6GB FHD
- Samsung S21 5G megkímélt jó állapotban.
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3187, 96% Akkumulátor
- HP ZBook Firefly 14 i7-1165G7 16GB 512GB 14" FHD magyarbill 1 év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3304
- Samsung Galaxy A54 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest