Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2401) King Unique válasza tPedro_ (#2396) üzenetére


King Unique
titán

2,5" külső vinyók (notivinyók is) mind parkolnak, a Toshiba és a Hitachi még jobban is, mint a WD, a Seagate-ek kevésbé, meg talán a néhai Samsungok.+ vsz 2,5" RED.
Elements-nél javítás :F kétlen, azon még firmware-t se lehet frissíteni, mint a Passportokon, utóbbiaknál progijába kikapcsolási időt is lehet állítani, de parkolás féken tartására legjobb pl. HDS [link]. A második *-os módszer működik a regisztrálatlan verzióba is, de inkább lemez sorszámát - 0, 1, 2 - érdemes megadni, nálam műxik. :K
Egyébként gyári 2,5" WD-kből nem tudod kiszedni vinyót és SATA-ra dugni, mert NYÁK-ra integrált USB csatis az összes, ami "belelóg" a normál SATA-ba :N

[ Szerkesztve ]

(#2402) szaszlaci válasza rootmin (#2400) üzenetére


szaszlaci
addikt

Szia.

Igen, fennálhat, de valószínű, hogy nem lesz baj, "csak" a 8 mp-es, jól működő parkolás.
Ha veszel, számolj már be az eredményekről!

King Unique: ez a "nem lehet kiszedni" furán hangzik, nem is teljesen értem. Tudnál esetleg mutatni egy fényképet?

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#2403) Benőke válasza King Unique (#2401) üzenetére


Benőke
őstag

"2,5" külső vinyók (notivinyók is) mind parkolnak"

Na most ez nem teljesen igaz. WD Black amelyekkel eddig találkoztam, azok nem pakolgatnak, egyik sem. Sőt van egy 250Gb -os 2,5 WD Blue ami szintén nem pakolgat. ~2000 indításra jut valami ~6000 parkolás.

Szóval totális káosz...

(#2404) szaszlaci válasza Benőke (#2403) üzenetére


szaszlaci
addikt

Az én Blackem meg parkol, és kb. alig lehetett helyrehozni. Sőt, teljesen egyáltalán nem.

"~2000 indításra jut valami ~6000 parkolás." Hát akkor ez mégiscsak parkol, legfeljebb ésszel. Vagy védi a torrent.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#2405) King Unique válasza szaszlaci (#2402) üzenetére


King Unique
titán

Pontosítanék, nem érdemes kiszedni, mert úgy se tudod másik rackbe, gépbe SATA-ra dugni emiatt: kép1, kép2.

(#2403) Benőke: nem tudom te most belső notvinyós használatra gondolsz-e, az nálam se vészes, WD5000BPVT 86 napos működés után 6k környékén jár, de naponta max pár 10-et parkol bele.
Viszont külső használat volt a kérdés, mert ott bizony parkolgat Passportokban a Blue, igaz Toshiba még intenzívebben, 7200-asokat meg ritkán használ az ember melegedés, tápgondok miatt külső 2,5"-ként.
De fentebb említett Sentineles megoldás nálam frankón müxik. :K
Azért egy 2,5" RED majd kíváncsi lennék, lehet beruházok egyre.

(#2406) szaszlaci válasza King Unique (#2405) üzenetére


szaszlaci
addikt

Gyönyörű..

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#2407) Benőke válasza szaszlaci (#2404) üzenetére


Benőke
őstag

Ez a WD 250G Blue egy régi Acer notiban volt csak elhalt az alaplap alóla, most külső tárolóként használom, de ~4 év alatt alig parkolgatott, pedig nem torrent masina volt... Sőt jellemzően egyáltalán nem volt rajta...

Tervezett avulás.

Linux alatt ki lehet kapcsolni? Beleásom már magam, nem óhajtok 2-3 évente teljes adatvesztés mellett vinyókat veszegetni...

(#2408) Benőke válasza King Unique (#2405) üzenetére


Benőke
őstag

Számít hogy külső tárolóként vagy belső ként használod? :F

(#2409) King Unique válasza Benőke (#2408) üzenetére


King Unique
titán

Nem tudom pontosan :N , de az MK /MQ szériás Toshibák külsőként elég intenzíven parkolnak, akinek notijában volt, az meg azt mondta, nála ott kevésbé, másik eset hogy WD Scorpio Blue van akinél notiban szétparkolta magát, nálam a BPVT kevésbé, úgy vettem észre, h külső rackben (Passport) is mérsékeltebben, mint a korábban említett Toshibák...nehéz kiigazodni rajta, vsz adott típuson belül is szériafüggő.

[ Szerkesztve ]

(#2410) worxland válasza King Unique (#2409) üzenetére


worxland
addikt

Az MK belsőként is szeret parkolni, most tart 666775 parkolásnál a HP 2540P-ben.

''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q

(#2411) King Unique válasza worxland (#2410) üzenetére


King Unique
titán

Kinél hogy, de ijj, az kicsit sok nem... :Y , Toshiba elvlleg 600.000 LUC-ig vállal garit, de tied azt is túlfutotta, HDS-ben küszöbszint hol tart (screenshot esetleg) :F En 2,5" külsőm bő 1 év alatt 76.500 körül tett bele, küszöbszint le is ment 100-ról--->93-ra...persze ez azért még bőven elmegy.

(#2412) tknof1871 válasza szaszlaci (#2398) üzenetére


tknof1871
őstag

Egy WD20EARX HDD-n próbáltam ki a pendrive-ról bootolós módszert és a wididle3 /D parancsot adtam (az első kommentben wididle /D van írva, de az hibás parancs), tehát a funkció kikapcsolását választottam. Amikor a wididle3 /R paranccsal megnéztem a beállított időt, akkor Idle3 Timer is disabled volt a válasz.

17 nap, 4 óra (412 óra) volt a HDD működési ideje, a kiindulás a wididle3 /D parancs kiadásánál.
Start/Stop Count: 305
Load/Unload Cycle Count: 2532
Spin up Time: 5458

A funkció kikapcsolása után 18 nap, 18 óra (450 óra) működési időnél néztem meg az értékeket.
Start/Stop Count: 313
Load/Unload Cycle Count: 2540
Spin up Time: 5375

Tehát a módosítás után 38 órát használtam a HDD-t.
Start/Stop Count változás: +8
Load/Unload Cycle Count változás: +8
Spin up Time változás: -83

A Start/Stop Count és a Load/Unload Cycle Count 1-el növekedett 4,75 óránként. A HDD vegyesen volt használva. Volt, amikor ment, de nem volt adatforgalom, volt amikor filmet néztem róla és volt amikor víruskereső futott rajta. Hallás alapján nem tapasztaltam furcsát vagy szokatlant, de ebben nincs is gyakorlatom. Minden rendben? Ez már jó, vagy még számíthatok valami gondra? A 38 óra alatt dokkolóban volt használva. A változtatás az előírt módon történt, ahogy az első kommentben van leírva, vagyis meg se próbáltam USB-ről, a házba tettem.

Még néhány másik WD HDD-n is megnézném a parkolási időt. Ha kicsi, akkor kikapcsolom. Kell valamire figyelni, vagy az első komment mindent leír, amit tudni kell?

Egy WD Caviar Green 186 nap, 17 óra működési időt ért el (4481 óra). A Caviar Green rendben van?
Start/Stop Count: 1379
Load/Unload Cycle Count: 1379
Spin up Time: 5375

Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió

(#2413) szaszlaci válasza tknof1871 (#2412) üzenetére


szaszlaci
addikt

Igen, az első hsz-t kicsit ki kellene már javítanom, mert van benne egy fájóbb hiba is, ami pedig az, hogy a teljes kikapcsolás (/D) nem feltétlen javasolt. Abban az esetben kerülendő, ha a lemez állandóan be van kapcsolva, de adatforgalom nincs. Akár egy – két aktív torrent is elég, ami időnként arrébb rántja a fejet. Te tudod, milyenek a körülmények.

A 8-8 növekedés gondolom nyolc gépkikapcsolást jelent, értelemszerűen akkor is parkol egyet a fej, így ez rendben van. Vagy ha az oprendszer aludni küldi, akkor megint csak leáll, tehát parkol egyet.
Azt érdemes hallgatni, hogy kattog-e mondjuk egy percen belül a fej. Lehet, hogy kattog, csak nem számolja, ez hibás működés, előfordulhat sajnos. Ha a fejmozgást kihallod, akkor ezt egyértelműen észre kell venned.

Spin up time a lemez felpörgetéséhez szükséges idő valamilyen számomra ismeretlen egységben, jelenleg nem érdekes.

A másik WD gondolom szintén 1379x volt kikapcsolva illetve oprendszer által leállítva. Bár ami azt illeti, napi 8 leállás sok. Ennyit kapcsolgatod a gépet? Mert ha nem, érdemes nagyra venni az időt, míg az oprendszer leállítja energiatakarékossági szempontból. De ha folyamatosan pörög, és nincs használva, akkor itt is érdemes 5 perces parkolási értékkel próbálkozni.

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#2414) worxland válasza King Unique (#2411) üzenetére


worxland
addikt

[ Szerkesztve ]

''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q

(#2415) King Unique válasza worxland (#2414) üzenetére


King Unique
titán

Köszönöm a képeket :R , de pont a lényeg nem látszik...

(#2416) GazVezír


GazVezír
tag

Két kiragadott értéket osztanék meg veletek, a tesztalany egy SAMSUNG Spinpoint M7 HM250HI merevlemez, az adatokat pedig smartmontools-szal olvastam ki.

9 Power_On_Hours 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 8145
225 Load_Cycle_Count 0x0032 001 001 000 Old_age Always - 5926399

Nem tudom, hogy ezen a közel hat milliós értéken sírjak vagy nevessek. Az itt szemléltetett adatok ellenére sem gondolom egyébként, hogy felesleges hisztériakeltésről lenne szó, ugyanis OS X alatt is létező a probléma, ami valamivel árnyaltabb, mivel az operációs rendszer a nem Apple által forgalmazott lemezeket másként kezeli energiagazdálkodási szempontból, ami szintén a parkolómód túlzott mértékű használatához vezet - mivel a rendszer energiamenedzsmentjét a vállalat saját firmware-jeivel ellátott lemezekhez igazították.

A megoldásra született már parancssoros bináris hdapm néven, amit innen lehet letölteni. Itt pedig részletesebben is foglalkoznak a témával.

[ Szerkesztve ]

(#2417) tknof1871 válasza szaszlaci (#2413) üzenetére


tknof1871
őstag

Igen, az első hsz-t kicsit ki kellene már javítanom, mert van benne egy fájóbb hiba is, ami pedig az, hogy a teljes kikapcsolás (/D) nem feltétlen javasolt. Abban az esetben kerülendő, ha a lemez állandóan be van kapcsolva, de adatforgalom nincs. Akár egy – két aktív torrent is elég, ami időnként arrébb rántja a fejet.

Ezt nem értem. Tehát a HDD csak adattároló, nem rendszermeghajtó. A számítógép asztali, nem hordozható notebook/laptop. Mit nyerek azzal, ha 5 percenként (300 másodperc) kerül a fejszerelvény parkolóvillára szemben a teljes kikapcsolással (ami valójában 3720 másodperces időt jelent)?
Én úgy értelmeztem az első kommentet és teljesen logikusnak is tűnt, hogy a fejszerelvény parkolóvillára küldése asztali gépnél semmi haszonnal se jár, jobb kikapcsolni, mert ez a parkolósdi csak energiát takarít. De a megtakarított energia csekély, és mivel a villamosenergia nem akkumulátorból, hanem a hálózatról jön így a villamosenergia rendelkezésre állása időben korlátlan.

A másik WD gondolom szintén 1379x volt kikapcsolva illetve oprendszer által leállítva. Bár ami azt illeti, napi 8 leállás sok. Ennyit kapcsolgatod a gépet?

Az kizárt. A dokkolóban is azért vannak a HDD-k, hogy ha csak rövid időre kapcsolom be a gépet, akkor ne menjenek, de így se jön össze napi 8 gépkikapcsolás. Szerintem napi 2 dokkolóbekapcsolás lehet minden idők csúcsa. A HDD szempontjából ez számít, mert a dokkolóban vannak. De ezután figyelem, hányszor kapcsolom be a dokkolót és felírom.

Ha a fejmozgást kihallod, akkor ezt egyértelműen észre kell venned.

Ha olyan hangot kellene hallanom, amit akkor adnak ki, mikor leállítom a gépet (a dokkolóban persze mentek a HDD-k, a dokkolót mindig a gép leállítása után kapcsolom ki kb. 10 másodperccel később), akkor ilyen kattogások nem tűntek fel működés közben a HDD-k felől.

Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió

(#2418) szaszlaci válasza GazVezír (#2416) üzenetére


szaszlaci
addikt

6 millió? Azért ezt egy HD SEntinellel is kiolvasnám, ez már nagyon meredek. Főleg bő egy év üzem után.

tknof1871:
5 perces parkolás: mert ha egy óráig egy sáv fölött áll a fej, túlhevülhet az a lemezrész, nem egészséges. Főleg a nagyobb adatsűrűségű lemezeknél.

Napi 8 kapcsolás: mondom, az oprendszerben a merevlemez leállítása X idő után részt kellene megnézni.
De az is lehet, hogy a dokkló állítja le, ezzel sajnos nem sokat lehet kezdeni.

Igen, hibás működés esetén kikapcsoláskor is hallható kattogást lehetne észrevenni (a lemez megállása nélkül értelemszerűen).

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#2419) tknof1871 válasza szaszlaci (#2418) üzenetére


tknof1871
őstag

mert ha egy óráig egy sáv fölött áll a fej, túlhevülhet az a lemezrész

Akkor mondjuk egy Western Digital Red is a fejszerelvényt parkolóvillára küldi valamennyi idő után, ha nincs adatforgalom? Bár lehetne bármilyen más HDD is a példa, csak a Red jutott eszembe, mert azt tartós, megbízható HDD-nek írják le. Kellemetlen lenne, ha a tétlenséggel el lehet rontani.

Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió

(#2420) szaszlaci válasza tknof1871 (#2419) üzenetére


szaszlaci
addikt

Ki tudja, elvileg a WD Black sem parkol soha, mégis jó páran rácáfoltak. Meg az is lehet, abban megcsinálták azt a rém bonyolult műveletet, hogy időnként egy kicsit arrébb menjen a fej tétlenség esetén.

"Kellemetlen lenne, ha a tétlenséggel el lehet rontani."
Annyi mindennel el lehet "rontani", még szerencse, hogy ezt a súlyos terhet leveszik a gyártól a vállunkról a tervezett élettartam jegyében :)

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#2421) GazVezír válasza szaszlaci (#2418) üzenetére


GazVezír
tag

Több szoftverrel megnéztem már, amik ugyanúgy a S.M.A.R.T. adatokkal dolgoznak, és mindegyik ugyanazt az értéket produkálja. Ezen kívül összedobtam egy nagyon egyszerű shell programot, ami írás alatt tartja a lemezt. A futás ideje alatt pedig nem is változik az értéke. Gondoltam már mindenre én is, de nagyon úgy tűnik, hogy tényleg ennyi az annyi.

(#2422) Zsolti23 válasza rootmin (#2400) üzenetére


Zsolti23
csendes tag

Szerintem vigyázz vele nekem is egy ilyen retek van 10 nap működési idő után 1 gyenge szektor.

(#2423) szaszlaci válasza Zsolti23 (#2422) üzenetére


szaszlaci
addikt

Azért retek a típus, mert a tied épp hibás? :U (Sőt, pár gyenge/hibás szektor simán kijöhet az elején, az nem is igazán számít hibának.)

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#2424) worxland válasza King Unique (#2415) üzenetére


worxland
addikt

Mi lenne a lényeg, amit látni szeretnél?

''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q

(#2425) coqito


coqito
tag

Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni, lenne egy WD10JPVX típusú merevlemezem amit külső merevlemeznek használnék usb-s mobilrack-el. Az intellipark funkció usb-s használatkor is fent áll? Korábbi elhullást okozhat a hdd-nél?

Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Nyerges Gábor

[ Szerkesztve ]

(#2426) King Unique válasza worxland (#2424) üzenetére


King Unique
titán

Csak a SMART küszöbszint értékekre, azok esésére lettem volna kíváncsi ekkora parkolásszámnál.

(#2425) coqito: szinte az összes 5400-as notivinyó parkol (talán seagate-ek, meg az új RED kevésbé,ill. vki WD Black-nél is megjegyezte), külső USB házban is, viszont amíg nem lódul meg nagyon, legalábbis My Passportjaimnál kevésbé, addíg nem kell vele foglalkozni szerintem :K
Persze lehet HDS ingyenes verzióban is tiltani a * helyett [link] , adott lemez sorszámát megadva (1 v 2), v akár mivel szétkapható mobilrack megoldásről van szó, megpróbálhatod az 1. hsz-ban taglaltakat gépbe SATA-ra téve (USB-n nem lehet) :K
Amúgy ha parkolás nő, csökken HDS-ben küszöbszint is, adott attribútumnál (193), de mire azt kritikus szinthez érne, azért idő (évek) kell neki, szerintem pár-néhány 10 ezer még akár bele is fér külső HDD szinten, ha (több) 100 ezerre kúszik fel rövid idő alatt, az már aggasztó lehet.

[ Szerkesztve ]

(#2427) coqito válasza King Unique (#2426) üzenetére


coqito
tag

Köszönöm a választ! :)

(#2428) worxland válasza King Unique (#2426) üzenetére


worxland
addikt

És hol lehet látni a küszöbszintet?

''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q

(#2429) King Unique válasza worxland (#2428) üzenetére


King Unique
titán

Küszöbértékek talán inkább (Érték. Legrosszabb) és ott amit a szöveg pont kitakart, mint a fölötte lévőknél, csak arra lettem volna kíváncsi. Illetve ha kijelülöd 193-as sort és alul attribútum grafikon az Érték mező kijelzését állítod be, akkor küszöb éréréséhez milyen időt ír ki, ami ugyan gyrtó specifikus (pontatlan), de érdekelne.

(#2430) vigyori78


vigyori78
őstag

Sziasztok.
Köszi az írást hasznos volt.
Nekem ezzel a módszerrel sikerült a wdidle3 -at működésre bírnom: LINK

Egy WDC WD10EZRX volt a ludas 12nap 8000 parkolás :(((
Ez már túl zöld vinyó.

(#2431) vigyori78 válasza vigyori78 (#2430) üzenetére


vigyori78
őstag

Ami még érdekesség,hogy először kikapcsoltam wdidle3 /d majd vissza is ellenőriztem wdidle3 /r azt írta Disabled , restart ,mikor betöltött a win már hallottam 2-3x is kiment parkolóba 1 perc alatt meg is néztem Hard Disk Sentinel-el valóban na mondom remek, aztán kipróbáltam ezt wdidle3 /s300 majd vissza is ellenőriztem wdidle3 /r minden oké, restart win betölt semmi hang :D Hard Disk Sentinel-el leellenőriztem 2 óra alatt 0 parkolás.

(#2432) worxland válasza King Unique (#2429) üzenetére


worxland
addikt

OK, meg fogom nézni és belinkelem az eredményt.

''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q

(#2433) worxland válasza worxland (#2432) üzenetére


worxland
addikt

Itt a kép.

''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q

(#2434) King Unique válasza worxland (#2433) üzenetére


King Unique
titán

Hát igen, azért odavágott neki rendesen, 100-ról lement 32-re...ez a 2014-06-06 nyilván nem vehető készpénznek :N , de ha szabadjára van engedve parkolása, akkor vsz okozhat majd problémát a (közel)jövőben.

köszöntem a képet :R

(#2435) worxland válasza King Unique (#2434) üzenetére


worxland
addikt

Sebaj, céges.

''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q

(#2436) tknof1871 válasza szaszlaci (#2418) üzenetére


tknof1871
őstag

Napi 8 kapcsolás: mondom, az oprendszerben a merevlemez leállítása X idő után részt kellene megnézni.
De az is lehet, hogy a dokkló állítja le, ezzel sajnos nem sokat lehet kezdeni.

Energiagazdálkodási lehetőségek alatt.
Merevlemez kikacsolása: 20 perc. Ennyi legyen?

Meg ezek szerint úgy is ki kellene próbálni, hogy nem a dokkolóban vannak, hanem a házban. Ez egy komplikált probléma. Azt majd később. De az az érdekes, hogy mindegyik HDD-t 300 másodpercesre állítottam és ekkora különbség lett. Mindkettő egy dualos dokkolóban van.

A régebbi WD Caviar Green a HD Sentinel szerint
4552-4482=70 órát ment a parkolási idő módosítása (300 sec.-ra) után.
1417-1382=35 Start Stop Count
1417-1382=35 Load/Unload Cycle Count. Ez 2 óránként parkol?
Papíron számolva 12x lett bekapcsolva a dokkoló +1 OS restart. Nem tudom az OS restart is bekapcsolásnak számít-e.
A Start Stop Count=Load/Unload Cycle Count.

WD20EARX HD Sentinel szerint
522-451=71 órát ment a parkolási idő módisítása (300 sec.-ra) után.
350-315=35 Start Stop Count
2978-2541=437 Load/Unload Cycle Count. Ez 6 parkolás/óra.
Papíron számolva 12x lett bekapcsolva a dokkoló +1 OS restart.

Össze lehetne foglalni, hogy milyen problémák vannak? Annyit látok, hogy fizikailag 12 vagy 13 bekapcsolás volt, de a Sentinel szerint 35. A Start Stop Count az most az a szám, hányszor lett összesen bekapcsolva a HDD, vagy az összes bekapcsolás és összes kikapcsolás összege?

Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió

(#2437) szaszlaci válasza tknof1871 (#2436) üzenetére


szaszlaci
addikt

"Össze lehetne foglalni, hogy milyen problémák vannak?"
Igen, user error. :) Szerencsére ezen könnyű segíteni.

"Merevlemez kikacsolása: 20 perc. Ennyi legyen?"
Jó az, ha 20 percenként kikapcsolja a merevlemezt? Nálam "Soha" értéken van, mert nem akkuról megy.

Start Stop Count = teljes kikapcsolás, leállítja a lemezmotort, gyk. olyan, mintha áramtalanítanád. Mivel ilyenkor a fejet is parkolni teszi, értelemszerűen hozzáad egyet ehhez az értékhez is. Jelenleg ezt csinálja 20 perc tétlenség után (tehát ha ennyi ideig nincs lemezművelet) az oprendszer. Egy megállás + egy elindulás eggyel növeli a számlálót.

Load/Unload Cycle Count = ez csak a fej parkolása, a lemezek forgása nem áll meg. Ezt közvetlenül a merevlemezed elektronikája menedzseli; ezt állítottad a wdidle programmal. Egy parkolás + egy újra lemez fölé mozgatás eggyel növeli a számlálót.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#2438) tknof1871 válasza szaszlaci (#2437) üzenetére


tknof1871
őstag

Oké, az Energiagazdálkodási lehetőségek-nél a Merevlemez kikapcsolása: Soha.
Most egyszerre csak egy HDD-t tettem a dokkolóba és a WD20EARX-nek hallhatóan leáll a motorja és leparkol a kar aztán kb. 10 másodperc állás és elindul, a HDD megy tovább. Kb 5 percenként ismétli. A motornak ugye nem kellene leállni? A motor olyan halk, hogy csak akkor hallani, ha oda teszem mellé a fülem. Szerintem a karnak lehet valami fémes pendülésszerű hangja. Inkább azt hallani.

Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió

(#2439) szaszlaci válasza tknof1871 (#2438) üzenetére


szaszlaci
addikt

A motor nem szabad, hogy állandóan leálljon. Valószínűleg nem a dokkoló kapcsolja ki, akkor pedig a vinyó nem hajlandó működni a beállítással, másikkal kellene próbálkozni.
Igen, a fémes "krakk" a fej parkolóvillára való rácsúszása.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#2440) tknof1871 válasza szaszlaci (#2439) üzenetére


tknof1871
őstag

De van még itt valami. A HD Sentinel szerint +71 óra használat mellett +35 Start Stop Count-ot csinált. Az majdnem pontosan 2 óránként +1 Start Stop Count. De a fülem szerint 1 óránként 12-vel kell emelkednie a Start Stop Count-nak. Akkor a parkolásnak is. A 6 parkolás/óra se értem, hogy jött ki a Sentinellel.

A Start Stop Count-ot és a Load/Unload Cycle Count-ot így elszámolhatja a HD Sentinel, vagy én néztem el valamit, vagy a dokkoló zavarja össze mindegyiket?

Igen, a fémes "krakk" a fej parkolóvillára való rácsúszása.
Fura, hogy mennyire másképp hangzik két különböző WD-nél ez a hang. Ahogy bejáratódnak úgy változik, vagy megfejthetetlen melyiknek milyen?

Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió

(#2441) liksoft válasza tknof1871 (#2440) üzenetére


liksoft
nagyúr

Megfejthetetlen, ráadásul a gyártók a SMART adatokkal is trükköznek. Így nem a Sentinel téveszt, hanem ha a fejlesztő kideríti melyik gyártó melyik firmware-e hogyan kezeli az értéket, akkor a kiértékelő algoritmusba bekerül egy következő kivételkezelés. A kiértékelő kód több mint 90 %-a CSAK a kivételek kezelése a különböző változatok esetén (a gyártó információja).

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2442) szaszlaci válasza tknof1871 (#2440) üzenetére


szaszlaci
addikt

Sajnos ez sem lenne egyedi, hogy meghülyül a wdidle-üs állítástól. Az én adatmentős vinyóm nem is számolja már a parkolásokat – pontosabban a Sentinelben nem növekszik már – néha kattan egyet, de legalább alapvetően rendben van. (Nálad viszont gond, mert ahogy mondod, kattog ugye.)

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#2443) Tinúviel


Tinúviel
csendes tag

Az új black scorpio (wd5000pbkt) merevlemezem bármilyen linux és a Windows 8/8.1 alatt annyit parkol, hogy nézni is rossz. Windows 7-en viszont alig, cserébe néhány fokkal jobban melegszik. Melyik a normális működés?

(#2444) tknof1871 válasza szaszlaci (#2442) üzenetére


tknof1871
őstag

270-re állítottam. Most is hallani. A motor leáll, az állandó halk surrogás elhal. kb 10 másodperc és hallani ahogy felpörög. Van egy próbálgatásszán, ami után nem érdemes próbálkozni vagy végigzongorázzak 30-ig?

Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió

(#2445) tknof1871 válasza tknof1871 (#2444) üzenetére


tknof1871
őstag

Most 210-re állítottam, de valami fontosat észrevettem. Nem az első és nem a második 210 másodperces, vagy 240 másodperces, vagy 270 másodperces ciklusban fogja leállítani a motort. De a harmadik vagy negyedik ciklusnál leállítja. :W 18 másodperc lehet az állás. Aztán elindul a motor.
Ebbe belefájdult a nyakam. :W Úgy érzem a WD kib@szott velem. Most még 6 időzítést próbáljak ki és várjak ki több parkolási ciklust, hogy megtudjam, leállítja-e a motort? Úgy érzem a WD kib@szott velem.

Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió

(#2446) tknof1871 válasza tknof1871 (#2445) üzenetére


tknof1871
őstag

180 másodpercre állítottam, és szintén nem az első vagy második 180 másodperces ciklusban, de 3. vagy 4.-től leállítja a HDD-t és elindítja. Azt hiszem (nem biztos), ezt érezni is a használat közben. Amióta a filmeket a WD20EARX-ről nézem. Szokásom, hogy gyakran visszatekerem néhány másodpercet a filmeket. A WD20EARX-ről nézve őket néha van olyan, hogy nem reagál, nem teker vissza, megy tovább a film egy darabig, aztán tekeredik vissza. Lehet, hogy ilyenkor a gyorsítótárból jön a film és nem a tárcsáról mert áll a motor?

Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió

(#2447) szaszlaci válasza Tinúviel (#2443) üzenetére


szaszlaci
addikt

Utóbbi a kevésbé rossz állapot.

tknof1871: hát ez ilyen sajnos, próba szerencse. Érdemes egyből kipróbálni mondjuk 30 mp-el, és ha működik, körbelőni az értéket, amivel még OK.

Persze azt is nézd meg, hogy biztosan nem a dokkolód állítja-e le a motort. SATA-án egyből, DOS alatt hallgatózz, ott nem nyúl hozzá semmi.

Tudtommal minden (nem speciális felülettől eltekintve) a gyorsítótárból jön az adat. Egyszer a vinyóéból, másszor az oprendszeréből.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#2448) tknof1871 válasza szaszlaci (#2447) üzenetére


tknof1871
őstag

Érdemes egyből kipróbálni mondjuk 30 mp-el
Beállítottam. 10 percet mehetett, amikor leállt a motor, majd kis idő múlva elindult. Felmerül a kérdés, talán a gyári beállítással is leállhatott a motor? Ennek talán mindegy mekkora a parkolási idő, mindig leállítja és elindítja a motort.

Persze azt is nézd meg, hogy biztosan nem a dokkolód állítja-e le a motort. SATA-án egyből, DOS alatt hallgatózz, ott nem nyúl hozzá semmi.
Túl hangosak a ventilátorok. Hosszabbító kéne a SATA- és a tápvezetékhez, hogy az asztalra lehessen tenni a HDD-t.
Mekkora poén lenne, ha a dokkoló firmware-jét is piszkálni kéne.

Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió

(#2449) szaszlaci válasza tknof1871 (#2448) üzenetére


szaszlaci
addikt

"Felmerül a kérdés, talán a gyári beállítással is leállhatott a motor?"
Nem lenne példa nélküli. (Mondom is mindig, hogy nem vennék Green-t.)

"Mekkora poén lenne, ha a dokkoló firmware-jét is piszkálni kéne."
Szerintem ez volna a jobb eset, ha a dokkolóval lenne a baj.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#2450) tknof1871 válasza szaszlaci (#2449) üzenetére


tknof1871
őstag

Szerintem ez volna a jobb eset, ha a dokkolóval lenne a baj.
A dokkoló kapcsolja le/fel. A gépben a HDD 20 percet ment anélkül, hogy lekapcsolt és újra indult volna. Erre vonatkozik a garancia?

Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.