Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1201) PhoenixK válasza Wind-Storm (#1198) üzenetére


PhoenixK
őstag

Elnézést, de nincs kedvem messzire menni: Ezután az alaplap BIOS-ában a SATA vezérlő működését IDE módba kell kapcsolni.

A másik pedig a saját tapasztalat: RAID mode-ban hagytam a vezérlőt, majd rutinból kiadtam a "wdidle /s300"-at a vadi új WD20EARX-on. Az a három zsál hajam égnek állt, amikor rájöttem, hogy beállt az a szutyok, majdnem hívő lettem, mire újraindult a gép, és láttam, hogy minden OK...

szerk.: Bár emlékeim szerint itt, a topic-ban volt már más is, akinek AHCI módban simán ment, de én inkább maradnék az ajánlottnál, max 2 perc átállítani meg vissza!

[ Szerkesztve ]

"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"

(#1202) Wind-Storm válasza PhoenixK (#1201) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Nem is kell messze menni, csak forrást kértem, amit szépen be is linkeltél, ok. :)
Pont témaindító, mily meglepő... :D

(#1203) szaszlaci


szaszlaci
addikt

WDC WD3200BEVT: gondoltam vigyázok rá, nem kapcsolgatom.
Működési idő: 291 nap
Felpörgetés: 173
Ééés parkolás: 12'780..a szemétje..

WDidle segédprogram módosította sikeresen 5 percre, remélhetőleg egyéb probléma nem jön elő. Pár napig figyelem, ha gond van, jelzem.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#1204) Wind-Storm válasza szaszlaci (#1203) üzenetére


Wind-Storm
őstag

:DD

(#1205) jeffo


jeffo
tag

Mától én is csatlakoztam a WDIDLE3 állítók táborába, sajnos már majdnem későn. Ugyanis még tavaly valahol elkaptam ezt az állítós hírt, de aztán elfelejtődött, mert közbejöttek magánéleti meg egyéb gondok, aztán elfelejtettem jobban utánajárni, ill. homályosan emlékezvén a cikkre, úgy véltem, hogy nem fontos átállítani (ugye jobban Linux-ot emelik ki a cikkben, nekem meg WinXP van a gépen).
Azóta pedig merevlemezek mentek-pörögtek, és növekedett a parkolások száma...

Most jött elő a téma a kapcsán, hogy tervezünk venni egy új hdd-t, amit egy szerverbe tennénk be, valószínűleg WD 1TB Black SATA3 lesz. A kérdéses szerverben is van WD Green (WD10EARS), RAID-ben, a Black csak simán lesz beletéve. Ránéztem a szerverben lévő WD-kre a HD Sentinel programmal, majd végül az itthoni gépben lévőkre, és ledöbbentem.

Egykori rendszervinyóm, az 500GB-os WD5000AADS (szerepel a cikkben felsoroltak között), amely karácsony óta, egy rendszer újratelepítés után másodlagos, adattárolós vinyóvá vált, átlépte az itt a fórumon is említett 300000-es határt. Valaki úgy írta, hogy a WD ennyire tervezte a merevlemezek élettartamát, hogy 300000-ig biztosan működik a parkolás. A HD Sentinel programban a SMART fülön a 193 Load/Unload Cycle Count jelenleg 338945-ön áll, tavaly december 26-án 308298 volt az értéke. Mondjuk annyira nem sokat használtam, ill. terheltem, de amikor igen, akkor nem tapasztaltam rendellenességet. 14923 óra (majdnem 621 nap) a működési ideje.

Most az összes Green vinyómat átállítottam a /S300-as opcióval, és észrevehető gyorsulást tapasztaltam a rendszeren, a merevlemezek elérhetőségén.
A cikkben letölthető ISO fájlt írtam ki egy cd-re, és bootoltam be vele úgy, hogy mindig csak 1 db vinyó volt rákötve a gépre. Van eSATA csatlakozással is egy Thermaltake rackben egy 1TB-os, de inkább betettem a gépre az átállítás idejére, nehogy valami gond legyen.
A WDIDLE3 program azonban kicsit furán működik, ha egyszer el lett indítva és lefutott, utána kilövi a DOS-os boot lemez elérését, így még egyszer sem lehet lefuttatni. Pl. ha /S300-al lement - 1-2 másodperc alatt végzett nálam mindig -, és utána akarok /R opcióval ellenőrzést, akkor nem csinál semmit, de fordítva sem működött, /R után /S300-ra egy idő után kidobta, hogy nem tudja olvasni az A: driveot, ami ugye a boot cd lenne. De ha újraindítottam a gépet, akkor már le tudtam futtatni a /R-es visszaellenőrzést.

A WD15EARS merevlemez jelenleg 9639 óra (közel 402 nap) mellett 89847-nél tart a parkolások számában, az új rendszer telepítésekor, 2011.12.26-án 54445 volt ez a szám. Még jó, hogy nem rendszervinyónak tettem be, mert volt ilyen tervem, hogy többfelé particionálom, végül csak sima adattárolásra használtam, és volt pár hónap, amikor csak ritkábban nyúltam hozzá, talán ennek köszönhetem, hogy nem ment fel 100e vagy 200e fölé.

Összehasonlításképp a WD Black 640GB-os vinyó 24367 óra (1015 nap) használat alatt csupán 889-szer parkolt, de ebben nincs is ilyen Green-es Intellipark funkció, lévén hogy Black modell, és így a Load/Unload Cycle Count megegyezik a Start/Stop Count számával, ami az összes indulás/leállás száma.

Az eddig rackben használt 2 db 1TB-os Green-t is megnéztem, a WD10EARS, amit mostanság gyakrabban használok, 35000 körül tart, míg a régebbi, a WD10EADS csak 300 körüli értéket mutatott, pedig azt is használtam egy ideig, de azért biztonságképp mindkettőt átállítottam 5 percre. A /R lekérdezés mindkettőnél 8 másodpercet mutatott. De az is lehet, hogy a HD Sentinel nem volt pontos a WD10EADS-nál, mert még nem volt logolva, ugye hosszabb használatnál mutatná, én trükköztem, átállítottam a dátumot előrébb kétszer, és így hozott be valami értéket.

Most akkor nekiállok és a fontosabb adatokat lementem dvdre a WD5000AADS-ről, habár nem valószínű, hogy sok időm lesz rá, lévén hogy hétközben dolgozom.
Habár ha éveleje óta bírta, akkor csak kibírja még jó darabig, akár pár hónapig is vagy tovább. Vagy majd akkor semmiképp nem írok rá új adatot a jövőben, az archiválásnál is nem direktben róla olvastatok a dvd író programmal, hanem átmásolom egy másik vinyóra.

Szerintetek a leállások számának túlzott növekedése elkerülése végett ezen az 500GB-os vinyón állítsam nagyobbra a WDIDLE3 programmal a parkolási időt? A /D opcióval ugye lehetne tiltani, de valahol olvastam, hogy az nem szokott működni, annak ellenére visszaáll az alapértékre vagy ilyesmi.

Van tapasztalat ilyen nagy parkolás számmal, vak közöttetek olyan, aki hasonlóan későn vette észre, és ennyire felment a szám? Vagy jobban az 1TB és afeletti vinyóknál kell aggódni?

[ Szerkesztve ]

(#1206) Wind-Storm válasza jeffo (#1205) üzenetére


Wind-Storm
őstag

A „A WDIDLE3 program azonban kicsit furán működik˝ c. bekezdésedre.

Nem lehet, hogy a DOS hibája volna?
Esetleg próbáld meg ez alapján Win98 boot-tal USB-n, ha van rá eszközöd.

De az is lehet, hogy a HD Sentinel nem volt pontos a WD10EADS-nál, mert még nem volt logolva, ugye hosszabb használatnál mutatná, én trükköztem, átállítottam a dátumot előrébb kétszer, és így hozott be valami értéket.

Mindig pontos, közvetlenül a SMART-ból olvassa ki az adatokat, neked csak át kell állítani decimális értékűre az adatmezőket.

Szerintetek a leállások számának túlzott növekedése elkerülése végett ezen az 500GB-os vinyón állítsam nagyobbra a WDIDLE3 programmal a parkolási időt? A /D opcióval ugye lehetne tiltani, de valahol olvastam, hogy az nem szokott működni, annak ellenére visszaáll az alapértékre vagy ilyesmi.

Érdemes nagyobbra venned, illetve ennyire nem feltétlen kell papírforma szerint venni a dolgot. Valakinél már milliós nagyságrendben jár ez az érték...
Nekem eddig nem okozott gondot a /d opció, ha visszanézed képet is láthatsz róla.
Szerintem te kevered az APM-mel, az áll vissza áramtalanítás után.

[ Szerkesztve ]

(#1207) bandi94


bandi94
tag

Ez a hiba csak a Linuxosokat érinti? Mintha valami olyasmit olvastam volna...

De miután megvettem a sokadik WD merevlemezt, megbántam és azt mondom hogy soha többet nem veszek WD-t.(Kivéve WD-40 :DD ) Sorra kezdenek szektorhibásak lenni.Laptopban van egy Caviar blue ,karácsonykor lett véve, 67 szektorhiba a 320 gigán.Van egy 3,5 colos 2 terás caviar green néhány hónapos, 2 szektorhiba.Van egy 500 as caviar green , kb egy éves, 5 szektorhiba.

Epiphone Les Paul with Seymour Duncan SH2-SH4 Hot Rodded set

(#1208) Wind-Storm válasza bandi94 (#1207) üzenetére


Wind-Storm
őstag

A linuxosokat sem kíméli, ez egy OS független feature.

Hát mit csinálsz te velük... :U

Van átfogó képed a géped aktuális állapotáról? Mert az a nem mindegy, ha nincs.

(#1209) bandi94 válasza Wind-Storm (#1208) üzenetére


bandi94
tag

A linuxot azért kérdeztem hogy w7 alatt kell e félnem.

Hogy érted az átfogó képet?

[ Szerkesztve ]

Epiphone Les Paul with Seymour Duncan SH2-SH4 Hot Rodded set

(#1210) Wind-Storm válasza bandi94 (#1209) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Laptopot mennyire vagdosod asztalhoz, mennyi rázkódás érheti.. egy merevlemez mégsem SSD.

Valamint a PC-d tápegysége milyen márkájú, feszültségszintek, mert rossz táptól is lehet.

(#1211) bandi94 válasza Wind-Storm (#1210) üzenetére


bandi94
tag

A laptopot nem szoktuk dobálni, egy asztalon van rajta, ott szoktuk használni, nem sűrűn hordozzuk el.

A tápegységek meg mind fsp vagy Gigabyte de gyakorlatilag a kettő ugyanaz, a gigabyte ban fsp nek a bele van.

Epiphone Les Paul with Seymour Duncan SH2-SH4 Hot Rodded set

(#1212) Wind-Storm válasza bandi94 (#1211) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Értem, hát... peches vagy, vagy nem tudom.
Saját WD-im közül még egyik sem volt bad-es, de a samsungommal sem amiatt volt bajom, hogy egy bad sector is lett volna rajta.

(#1213) bandi94 válasza Wind-Storm (#1212) üzenetére


bandi94
tag

Nem is tudom miért tértem át a WD re előtte samsungom volt több is, azok annyit voltak használva hogy 6-7 év után kellett őket eldobni mert csapágyasra lettek hajtva.Folyamatos napi használat azért betett nekik :D

[ Szerkesztve ]

Epiphone Les Paul with Seymour Duncan SH2-SH4 Hot Rodded set

(#1214) szaszlaci


szaszlaci
addikt

WDC Scorpion Black WD7500BPKT gyárilag 8 másodpercen. (Igen, a Black!) De a gyakorlatban úgy a fele idő alatt parkolta magát.

wdidle3 /s300 ami 5 percre állítaná -> 105 másodpercenként parkolgatja a fejet.
Kb. 10 percig néztem, a motort nem állította le.

wdidle /d ami kikapcsolná -> 110 – 120 mp-ként parkolja le.

Ez az WD, csak így tovább! Elvégre csak az adataimról van szó, biztos máshol is ilyen precizitás figyelhető meg..
Ha meg már precizitás, biztosan pontosan marták ki a lemezeket, mert elképesztő alapzaja/rázkódása van, odaver egy 3.5"-nak.
Ennek a lemezei kikapcsolás után kb. 1 mp-ig forognak 7200 rpm után, egy Hitachi 5400-el pedig bő 5 (!) mp-ig. (Mindkettő 2.5"-os, két lemezes.)
De hogy pozitívumot is mondjak róla, teszt szerint nagyon gyors, főleg kis fájlok esetén! +5 év garancia, ha van biztonsági mentés, akkor ez így oké.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#1215) Wind-Storm válasza szaszlaci (#1214) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Szép... :U

A lemezeket szerintem nem a WD gyártja bele.

Ennek a lemezei kikapcsolás után kb. 1 mp-ig forognak 7200 rpm után, egy Hitachi 5400-el pedig bő 5 (!) mp-ig. (Mindkettő 2.5"-os, két lemezes.)

Ezt hogy tesztelted?

(#1216) szaszlaci válasza Wind-Storm (#1215) üzenetére


szaszlaci
addikt

Kikapcsolás = áramtalanítás, így értem. Hallani, mikor megáll.
Nem tudom, a Hita hogy csinálta, de bizonyára köze van a pontos megmunkáláshoz (nulla rázkódás), és a jó csapágyakhoz.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#1217) Wind-Storm válasza szaszlaci (#1216) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Konkrétan a füledhez tapasztod és úgy hallgatod?

De gondolom a hitachi is parkolgat azért... :U és arra még ilyen program sincs talán.

(#1218) szaszlaci válasza Wind-Storm (#1217) üzenetére


szaszlaci
addikt

Tapasztalataim szerint, mikor megállnak a forgásban ezek a 2.5"-os lemezek, akkor ilyen érdekes hangjuk van, mintha egy csúszócsapágy nem lenne olajozva, és rettenetesen szorulna. Vagy ha homok lenne benne. Nyilván ilyenekről szó sincs, csak a hangja ezekhez hasonlítható.
Hogyha alacsony a környezetzaj, akkor lehet hallani, ha nincs túl messze fülünktől a lemez.

Tudomásom szerint minden noti lemez parkolgat – ugye a cikk arról szólt, hogy a WD 3.5" is csinálja – elég gyakran. Nálam a Hita azonnal kirakta a fejet, igaz, ott is maradt elég sokáig, WinXP alatt.
Programról nekem sincs tudomásom, csak erről, tehát akkor a WD nyerő lehetne ilyen téren, mert még mindig lehet valameddig növelni az időt. Viszont egyből vissza is rántja ugye, szóval 24 óra üresjárat alatt beletehet ezer fölötti parkolást..

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#1219) Wind-Storm válasza szaszlaci (#1218) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Én csak a lemezre parkolós 3,5"-öknél figyeltem meg cincogó hangot, noti HDD-knél még nem.
Szerintem hallgasd meg a füledre tapasztva, hátha eddig nem hallottad a lemez forgásának teljes leállásáig.
APM-mel lehet ugye még szórakozni, a HDSentinel segítségével ha kipipálod, hogy minden programindítás után újra állítsa be maximum értékre.

Nekem egyébként WD7500BPVT-m van és szerencsére nincs ilyen gondom vele.

[ Szerkesztve ]

(#1220) I.T.E.M


I.T.E.M
senior tag

Üdv!

2012.08.14 és 2012.08.25 között 117 L/U érték 447-re emelkedett. WDC30EZRX. Win 7 alatt van használva,és gyárilag ez egy 3TB-os WD MYBOOK.

Van egy csont ilyen HDD-m egy Synology DS112 NAS-ban a Nas 21 napja 2 órája és 24 perce megy egyfolytában, néha néha persze hibernálja a HDD-t mert be van állítva neki. Mivel Linux alapú ez a Nas is,ezért van okom félni attól,hogy ez is idő előtt elhalálozik ?? A S.M.A.R.T azt mutatja,hogy nincs gond eddig.

Az alap 20 perces hibernálási funkciót 1 órára állítottam be. Mondjuk,ha hibernál akkor amúgy sem megy,szal lehet,hogy vissza kellene raknom 20 percre ? :F Az indítás,leállás ezek szerint nem olyan nagy probléma ezeknél,mint a fej parkolóállásba való vitele 8 másodpercenkét,ha jól értelmezem a dolgot.

A választ előre is megköszönöm! :R

[ Szerkesztve ]

日本 - ダイレクトストリームデジタル

(#1221) Wind-Storm válasza I.T.E.M (#1220) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Mint már párszor említettem, vagy akár más, O.S. független a dolog, tehát mindegy, hogy milyen operációs rendszer kezeli.

Először is tisztázzuk, hogy a leállítás mindenképpen maga után vonja a fejek parkolópályára állását. Egyéb esetben tönkremenne a drive.

Nem tesz jót neki ez gyakori ki- bekapcsolgatás.

(#1222) I.T.E.M válasza Wind-Storm (#1221) üzenetére


I.T.E.M
senior tag

Értem,köszi.

Közben kiolvasta a DSM a S.M.A.R.T értékeket,ezt mutatja (csak a fontosabbakat írom ide most):

Spin_Up_Time: 7883
Start_Stop_ count: 175
Power_On_Hours: 323
Load_Cycle_Count: 181

[ Szerkesztve ]

日本 - ダイレクトストリームデジタル

(#1223) Wind-Storm válasza I.T.E.M (#1222) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Egyelőre 6 eltérés van az indulások/leállítások és a parkolgatás között.
Az összesen 2 hetes működéséhez képest nem is olyan túlzottan sok ez még.
Én azért nem kapcsolgatnám ki-be, ha lehet.

(#1224) I.T.E.M


I.T.E.M
senior tag

Érdekesek ezek az új WD RED HDD-k. Gondolom már lehetett itt szó róla,de azért megemlítem őket.

A WD-RED széria esetén megemelték a 300.000-res értéket 600.000-re, (kérdés,nem lett volna-e egyszerűbb a parkoltatási értéket nagyobbra állítani a belső szoftverben?! :U ) ezen kívül bevezettek egy pár új szolgáltatást is,amelyek pl RAID módban segítik a S.M.A.R.T elektronika és kötet közötti megfelelő kommunikációt. Ahogy láttam,a fogyasztásuk is kisebb lett pl az én 30EZRX-emhez képest (6W) csak 4.4W-ot eszik az ugyanekkora mérettel rendelkező 30EFRX.

Van valakinek tapasztalata ezekkel,vásároltatok már ilyet ?

Előnyük a gyártó szerint:

Kevésbé melegszik
Tovább bírja (1 millió MTBF)
Kompatibilis a RAID móddal

Streaming támogatás – a NASware beépített kompatibilitást nyújt az ATA Streaming Feature Set-tel, mely igen fontos a tárhelyet intenzíven használó audió/videó alkalmazások számára, mint pl. a Windows Media Center.

SMART Command Transport (SCT) támogatása – a NASware lehetővé teszi a lemez működésének monitorozását és paramétereinek, statisztikáinak kiolvasását a SMART parancskészleten keresztül.

Tápellátás-menedzsment – Biztosítja az optimális áramfelhasználást NAS-rendszerekben történő üzemelés közben.

BIC teljesítmény – optimalizált fejpozícionálással a BIC teljesítmény érdekében, miközben csökken a fogyasztás és a zajszint.

Elnézést,ha ez már egy lerágott csont a topikban,csak esetleg későbbiekben érdemes lesz-e pont ilyen lemezeket vásárolni,akár asztali rendszerbe is?! Én gondolkodom rajta,persze az árukon is sajnos meglátszik az újítás. :U :(((

[ Szerkesztve ]

日本 - ダイレクトストリームデジタル

(#1225) Wind-Storm válasza I.T.E.M (#1224) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Én még nem is hallottam erről.
Újabb selejt? :C
Gondolom ezek is 5400RPM-esek... a lényeges dolgokról egyszerűen szó sem esik... idióta marketing :(((

(#1226) worxland válasza Wind-Storm (#1225) üzenetére


worxland
addikt

NAS-ba szánták, oda elég az 5.4k rpm. Az ára viszont bukásra ítéli.

''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q

(#1227) I.T.E.M válasza Wind-Storm (#1225) üzenetére


I.T.E.M
senior tag

WD RED HDD-k

A fele lehet,hogy marketing,van ott videó is,ahol elmondják,hogy mennyire is jók ezek az új RED szériás cuccok,pl a Green szériához képest.

Technikai adatlap

;)

日本 - ダイレクトストリームデジタル

(#1228) Wind-Storm válasza worxland (#1226) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Az 5,4k RPM-mel nincs is bajom...
Intelliparkról sincs szó, se fordulatszámról, ezeknek úgy kell utánuk járni.
Még a gyártó honlapján is láttam olyat a greenekkel kapcsolatban, hogy automatikus fordulatszám-szabályzás 5400-7200.. egyszerűen szánalmas.

(#1229) szaszlaci válasza Wind-Storm (#1219) üzenetére


szaszlaci
addikt

Ezt kizárólag hardver szinten akarom megoldani. Egy botrány ez, kétlem, hogy ne használnák ezeket a lemezeket sokan asztali PC-ben, ahol nem olyan fontos az a negyed Watt. (A 3.5-ről nem is beszélve..)

A BPVT gyárilag 4 – 8 mp-en volt, vagy már a kezdetektől nem parkolt le?

Red témához: úgy látom, az a lemez hivatalosan 24/7, ezt nem sok gyártó írja ám rá. (Nem meglepő módon, Hita lemezeken elég gyakori.)

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#1230) Wind-Storm válasza szaszlaci (#1229) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Használják bizony... nekem is volt egy, de aztán adtam is el a fenébe, hiába disabledeltem wdidle-vel, videók rejtélyes módon akadtak rövid időre...

A BPVT gyárilag 4 – 8 mp-en volt, vagy már a kezdetektől nem parkolt le?

8 másodpercen volt gyárilag és én állítottam át.

Red témához: úgy látom, az a lemez hivatalosan 24/7, ezt nem sok gyártó írja ám rá. (Nem meglepő módon, Hita lemezeken elég gyakori.)

Hol írják ezt? Nem nagyon találkoztam még ilyennel, de amúgy is hülyeségnek tartom ezt az egész 24/7 ajánlgatásos témát...

[ Szerkesztve ]

(#1231) Wind-Storm válasza I.T.E.M (#1227) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Ez kész szánalom, a videó semmirevaló kb.
Itt akkora baromságokat írnak, hogy még olvasni se jó.

A megbízhatóság további növelése érdekében a NASware minimálisra csökkenti az adatok hibás továbbítását, vagy elvesztését hirtelen áramkimaradás esetén azáltal, hogy az aktuális parancs a folyamaton belül mindenképpen befejeződik, mielőtt leállna az elektronika.

Ez meg érdekesen hangzik, ha tényleg így van, csak a gyakorlatban nem tudom mennyi haszna van ennek.

Végül had gratuláljak a WD "datasheet"-nek nevezni mert szarjához.
Ha rákeresek benne az RPM szóra, egyedül csak egy ilyen sort találok (a csillagozott apró betűs sorban lévő említésen kívül):

Rotational speed (RPM)3 IntelliPower IntelliPower IntelliPower

Gratulálok WD,csak így tovább!

Már fel sem tüntetik, most már nemhogy hülyeséget nem írnak, hanem oda se írják.. hogy megmondtam.. :U

[ Szerkesztve ]

(#1232) szaszlaci válasza Wind-Storm (#1230) üzenetére


szaszlaci
addikt

Szürkében egyből!

"8 másodpercen volt gyárilag és én állítottam át."
Na álljunk meg egy pillanatra! Hogy állítottál be rajta 3720 mp-et? Nekem odáig sikerült jutni, hogy wdidle3 /s300 a maximum. Nagyobb számnál üzenetet küld, hogy nem adható meg.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#1233) Wind-Storm válasza szaszlaci (#1232) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Szürkében egyből! mi? :F
Hogy állítottál be rajta 3720 mp-et? a /d kapcsolóval.

(#1234) szaszlaci válasza Wind-Storm (#1233) üzenetére


szaszlaci
addikt

"Legfontosabb erényük, hogy jól bírják a folyamatos, akár 24/7-es működést is"

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#1235) Wind-Storm válasza szaszlaci (#1234) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Ja, hogy ph-s hír... és afféle pletyka, ok :C
Szerintem az én BPVT-m is tökéletesen bírná a 24/7-et... nem notebookban használom.

(#1236) bandi94 válasza Wind-Storm (#1235) üzenetére


bandi94
tag

A 24/7 az a folyamatos üzem? Elvileg minden hdd jobban szereti azt mint a naponta való indulás-leállást...kivéve ha tartósan 50 fok körül, vagy fölötte van...

Epiphone Les Paul with Seymour Duncan SH2-SH4 Hot Rodded set

(#1237) Wind-Storm válasza bandi94 (#1236) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Igen. A hét 7 napján 24 órás üzemben és én is így tudom, csak tudod a hülye marketing duma...

(#1238) szaszlaci válasza szaszlaci (#1214) üzenetére


szaszlaci
addikt

FONTOS!

Megfigyeltem, hogy a wdidle3 programnak a gyakorlatban három módja van!
Az alany: WDC Scorpion Black WD7500BPKT.
Rendszer: DOS és WinXP.

/s8 – /s60: tehát a parkolást 8 és 60 mp közé állítjuk.
Eredmény: a megadott idő múlva, halkan parkoló állásba teszi a fejet, és ott is marad, míg nem nyúlunk hozzá.
Mikor visszamegy a fej a lemez fölé, alig hallhatóan teszi. Érdekes, hogy nem növekszik SAMRT-ban az érték, erre nem tudok mit mondani.
Tehát ezzel a beállítással rendben van, a konkurenciához képest talán a legjobb.

/s90: a fejet nagyjából 90 mp múlva teszi parkoló állásba, de elég hangosan! Olyan, mint amikor menet közben elvesszük az áramot, úgymond vészleállás. Tehát ez a beállítás egy másik parancsot hajtat végre, és biztos, hogy nagyon nem egészséges.
A fej kint is marad.

/s120 – /s300, "/s3720", /d: (a 3720 mp a régebbi verzióban kerül kiírásra a /d kapcsoló alkalmazásával. Újabbakban már disabled üzenetet kapunk, de ott is a 3720 mp-es paramétert állítja be.)
Ez a fejet szintén hangosan vágja ki parkolóállásba, kicsivel több, mint 90 mp múlva, viszont ami nagy baj, hogy egyből vissza is teszi a lemez fölé! Tehát ezzel a kapcsolóval fog üresjáratban növekedni masszívan a számláló, nem szabad használni!

Hogy kinél mi válik be, ki kell próbálni, ez csak a nekem jutott BPKT-nál volt így.

Még hogy az oprendszer nem kompatibilis a fejlett energiagazdálkodási sémával..
Ezt a hozzászólást viszont valahogy ki kellene emelni, mert igencsak fontos, hogy ne okozzunk a programmal több kárt, mint hasznot!

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#1239) szaszlaci válasza szaszlaci (#1238) üzenetére


szaszlaci
addikt

+ bónusz mód:

gyári: lekérdezés szerint 8 mp, a gyakorlatban mégis csapkodja a fejet.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#1240) szaszlaci válasza szaszlaci (#1238) üzenetére


szaszlaci
addikt

WDC Scorpion Blue WD3200BEVT, ezen elv szerint:

gyári: lekérdezés szerint 8 s, mégis elég magas értékig jutott.

/s8 – /s300: mindig a megadott idő múlva parkol le, halkan, és kint is marad. Számláló növekszik.

/d: nem próbáltam.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#1241) Wind-Storm válasza szaszlaci (#1238) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Érdekes tapasztalatok...

Eredmény: a megadott idő múlva, halkan parkoló állásba teszi a fejet, és ott is marad, míg nem nyúlunk hozzá.

Biztos vagy benne, hogy az parkolóállás, és nem valami pihenő? Mert egyébként szerintem számolná...

Ez a fejet szintén hangosan vágja ki parkolóállásba, kicsivel több, mint 90 mp múlva, viszont ami nagy baj, hogy egyből vissza is teszi a lemez fölé!

Lehúzott adatkábelnél tesztelted így? Mert ha nem, akkor szerintem nem igazán érvényes, még ha nincs is I/O művelet, bármi beleszólása lehet a gépnek/vezérlőnek a HDD parkolási metódusába és lehet másik konfigurációban nem így működne.

WDC Scorpion Blue WD3200BEVT, ezen elv szerint:

gyári: lekérdezés szerint 8 s, mégis elég magas értékig jutott.

Szintén lehúzott adatkábellel tesztelted? :F

#1238-as OFF-odban azt hogy értetted? Elolvastam vagy 3x, de nem értem.. :F

[ Szerkesztve ]

(#1242) szaszlaci válasza Wind-Storm (#1241) üzenetére


szaszlaci
addikt

Biztos vagy benne..
Nem. Miért, van netán a villán kívül más pozíció is ezekben?

Lehúzott adatkábelnél tesztelted így?
Nem. Viszont nem egy tesztet csináltam, és DOS alatt kétlem, hogy bármi beleszólna. Az eredmények pedig 100 %-os egyezést mutattak egymással a következő esetekben: DOS, Win, alaplapi SATA és 2 darab USB átalakító.
Ezek után kételkedsz?

Szintén lehúzott adatkábellel tesztelted?
Nem. Mégis mi piszkálta volna, ami pont akkor tűnt volna el nyomtalanul, mikor paramétereztem a firmet egész más oprendszer alól? Uggyammá..

Ráadásul mindig a beállított időtől függtek a dolgok.

Az a hivatalos álláspont, amit írtam az első mondatban. Mivel nehezen értek vele egyet, ezért tettem a végére két pontot.

Még egy észrevétel: ha sejthetően a vinyó cache-éből olvas, akkor az nem számít bele a parkolásig hátralevő időbe. Illetve nem is teszi akkor vissza a fejet.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#1243) Wind-Storm válasza szaszlaci (#1242) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Nem. Miért, van netán a villán kívül más pozíció is ezekben?

BPVT-mben default APM beállítás mellett, wdidle /d-vel 8 másodperc után valószínűleg kihúzza a fejet a lemez szélére (de nem parkol,) mert hangosabban sziszeg (vagy pont halkabban, már nem tudom, de utóbbi logikusabbnak hangzana energiatakarékossági szempontból a kisebb légellenállás végett), míg max. APM beállítás mellett ilyen nem volt.

Ezek után kételkedsz?

Nem írtad a tesztmódszereidet, de ha már ennyiféle módon tesztelted, akkor beiktathatnál egy adatkábel nélküli tesztet is, hogy mit csinál indulás után. :K

Nem. Mégis mi piszkálta volna, ami pont akkor tűnt volna el nyomtalanul, mikor paramétereztem a firmet egész más oprendszer alól? Uggyammá..

Ki beszélt eltűnésről? nem értelek :F
Egy adatkábel nélküli elindításra gondoltam (táp bekapcs.) majd fülel.

Az a hivatalos álláspont, amit írtam az első mondatban. Mivel nehezen értek vele egyet, ezért tettem a végére két pontot.

Még mindig nem értem... az első bekezdés egy kérdés akarna lenni? Meg milyen op rendszer? A második pedig az elsővel miért állna összefüggésben? Feltételezhetően a wdidle-ről van szó.

[ Szerkesztve ]

(#1244) szaszlaci válasza Wind-Storm (#1243) üzenetére


szaszlaci
addikt

A halkabb/hangosabb sziszegés elméletileg állandóan változik, nálad is, figyeld csak meg! Kétlem, hogy az parkolópálya lenne. Ha meg igen, akkor azonnal odateszi kattanás nélkül. Nálam viszont kattan egy aprót!
A villás parkolásnak inkább az lehet az értelme, hogy nem kell állandóan árammal ellátni a fej pozicionáló tekercsét, hogy egy helyben maradjon. Mert magától biztos nem maradna ott. Hogy mekkora a légellenállás, tippem szerint mindegy, nem fog ezért alacsonyabb teljesítményen üzemelni a fej pozicionáló mágnese.
De ezek csak feltételezések részemről.

Adatkábel nélkül: meglesz.

A második mondatom ez volt:
Ezt a hozzászólást viszont valahogy ki kellene emelni, mert igencsak fontos, hogy ne okozzunk a programmal több kárt, mint hasznot!
Ebben hol nem fogalmaztam érthetően? Ki kell emelni ezt a hozzászólásomat a topikon belül. Pl. első hozzászólásba beszerkeszteni.
Külön téma, csak egyberaktam.

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#1245) King Unique válasza Wind-Storm (#1243) üzenetére


King Unique
titán

Korábban már jártam itt,kérdeztem ez ügyben,most ismét. :)
Külső 2,5" adattár vinyóknál most akkor kell erre figyelni,nem csak rendszerhdd-ként használva cinkes,Sentinel szerint a WD10TPVT belsős My Passport eddig 22600-x parkolt (vajon új WD10JPVT is hasonló lehet?) ,van másfajta is,ami Toshiba belsős,igaz pár hónapos,az 6600 körül jár,ez rövídíti élettartamukat,tönkreteheti őket ilyen felhasználás mellett,v nem kell túllihegni a dolgot :F Használom a javasolt Sentinelben az "APM maxra húzós" (de akkor ugyen gyári üresjárati forgásleállítás se megy aszem),de nem minden gépen,így növekszenek az értékek,szétszedni csak ezért és a gyári progival átállítani meg nem akarom. :N De,ahogy láttam többifajta toshi,hita,samsung vinyók is parkolják intenzíven (v talán nem annyira,mint WD) a fejet,de most akkor mi van?
Továbbá,ha közeljövőben mobilrackbe vennél 2,5" hdd-t,akkor ezt figyelembe véve WD10JPVT , Samu M8 , Toshiba MQ01ABD100 , Hitachi travelstar 5k1000 küzöl válasszak (máshol olcsóbb...) :F

[ Szerkesztve ]

(#1246) Wind-Storm válasza szaszlaci (#1244) üzenetére


Wind-Storm
őstag

A halkabb/hangosabb sziszegés elméletileg állandóan változik, nálad is, figyeld csak meg! Kétlem, hogy az parkolópálya lenne

Na én ilyet aztán nem írtam, hogy az lenne!

Ha meg igen, akkor azonnal odateszi kattanás nélkül. Nálam viszont kattan egy aprót!

Nagyot tévedsz. A parkolópályára álláskor, mint leállásnál is megfigyelheted, hogy kattan.
De leginkább afféle „klikk" hangja van.

Végül mindegyik notebook HDD kivétel nélkül villás, illetve desktopnál is a WD-k többsége az, kivéve valamelyik régebbi design raptor.

A második része külön érthető...
De ez: „Még hogy az oprendszer nem kompatibilis a fejlett energiagazdálkodási sémával.."
számomra félreérthető, mert mit értesz alatta? APM-et?

(#1247) Wind-Storm válasza King Unique (#1245) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Külső 2,5" adattár vinyóknál most akkor kell erre figyelni,nem csak rendszerhdd-ként használva cinkes

Cinkes ez mindenhogy, ha hosszabb távon bekapcsolva használod.

vajon új WD10JPVT is hasonló lehet?

Tudtommal az összes notebook HDD érintett márkafüggetlenül.

Én ezek után személy szerint WD-t vennék továbbra is, mert a wdidle3.exe-vel át lehet állítani (mint látod, úgy ahogy már amelyiket, szóval szerencse kérdése is).

(#1248) szaszlaci válasza Wind-Storm (#1246) üzenetére


szaszlaci
addikt

Adatkábel nélküli teszt: dettó, mint eddig.

60 mp: kiteszi csöndben, és ott is marad. Áramtalanításnál pedig nem kattan, ergo a villán van, és nem parkolópályán.

150 mp: hangosan csapkodja az eddig is megfigyelt időközönként. Áramtalanításnál ismét kattan, mivel csak egy pillanatig van a villán.

SMARTba egyik sem írta be magát. Érdekes..

Szerintem elég egyértelmű, hogy a lemez csinálja a hülyeséget, hiába engedi a program paraméterezni, nem mindent vesz be. Vissza lehet emlékezni, hogy volt, akinek még a tányért is leállítgatta, annyira meghülyült.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#1249) Wind-Storm válasza szaszlaci (#1248) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Adatkábel nélküli teszt: dettó, mint eddig.
:R

60 mp: kiteszi csöndben, és ott is marad. Áramtalanításnál pedig nem kattan, ergo a villán van, és nem parkolópályán.

Ja, ez csak most tűnt fel, hogy két fogalmat használsz. Ezeknél nincs parkolópálya, mert az lemezre parkolást jelentene ami ezeknél végzetes! Azaz jelen esetben parkolópálya = parkolórámpa/villa/pálya

A füledre tapasztván hallgatod? Nagyon fontos lenne minden mozzanatát hallani ilyen esetben!

SMARTba egyik sem írta be magát. Érdekes..

HDSentinellel nézed? Mer takkor refresh-t remélem nyomkodsz.

[ Szerkesztve ]

(#1250) szaszlaci válasza Wind-Storm (#1249) üzenetére


szaszlaci
addikt

Értelmezésemben a fogalmak:
parkolópálya = lemezen kialakított adat nélküli rész
parkolóvilla = lemez mellett levő idom, ami kiemeli a fejet
parkoló rámpa = oda már kocsival parkolnak :)
Bár szerintem te is így érted.

Hallok minden mozzanatot, a gép egyetlen ventijét is kikapcsolom ilyenkor, ablak csukva, lemez 30 centire.

Sentinel: nyomok refresh-t, de mióta jobban próbálkoztam ezzel a programmal, egyetlen parkolást sem írt bele. De ez legyen a legkisebb baj..

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.