Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2751) Krystal_s válasza szaszlaci (#2746) üzenetére


Krystal_s
addikt

Köszönöm a választ.
Én is azt olvastam külföldi fórumokon, hogy a notebook HDD-k esetén ez normális érték. Gondoltam azért rákérdezek itt is miután láttam, hogy sokaknak jóval kevesebb érték is aggodalomra adott okot. Nem kell attól tartanom, hogy hamarabb tönkremegy a gyakori parkolgatás miatt? Kattanó hangot nem szoktam hallani, ezért nem is gondoltam, hogy ebben is ilyen erős energiatakarékossági védelem van. Másik notebookomban van egy külön program az Intel rapid storage technologyn belül és ott ki lehet kapcsolni az energiatakarékosság miatti kikapcsolásokat, de lehet, hogy az nem a parkolásra vonatkozik.

(#2752) szaszlaci válasza Krystal_s (#2751) üzenetére


szaszlaci
addikt

A "normális" az egyik leginkább szubjektív dolog itt, amit világnak neveznek. A gyártó 3 – 600 ezres maximális értéket szokott megadni, amit elvisel. Kibírhat többet is jó eséllyel, de ez nem egy olyan érték, mint a púder lejárati dátuma.
Elég halkan szokott kattanni, ha növekszik a számláló, akkor parkol is.
A parkolást ilyen szoftverből lehet befolyásolni folyamatos "piszkálással", de állítani elég ritkán. Ez meg inkább sima lemezkikapcsolás lesz X perc tétlenség után, állítható az oprendszerben is.
Mit tehetsz? Csinálsz biztonsági mentést. Aggódással nem lépsz előre. Tipikusan olyan eset, amire én nem tudok ésszerű megoldást.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#2753) #73029888


#73029888
törölt tag

Lefuttattam a HD-Sentinel felület tesztjét és a WD Data Life Guard alkalmazást és nem találtak gyenge szektort,bár a HD-Sentinel kiírja az általános fülön:

(A sebesség csökkenés az normális?

[ Szerkesztve ]

(#2754) Execᵀʰᵀˢ válasza szaszlaci (#2750) üzenetére


Execᵀʰᵀˢ
tag

A nagy sebességcsökkenés is utalhat a táp problémájára? Fénykorában megvolt az 50-80 mb/s között, most meg hozza a 20-25 mb/s-t, elég gyenge.
A biztonsági másolatról, javarészt ilyen nem-annyira-fontos dolgok vannak rajta, ami meg mégis fontos az megvan máshol. Az egész vinyót egyelőre nem tudom kimenteni, de annyira nincs szükség rá.

(#2755) Krystal_s válasza szaszlaci (#2752) üzenetére


Krystal_s
addikt

Most néztem újra az értéket. Nagyon durva. 6-7 óra alatt 415x parkolt eddig úgy, hogy senki sem használta a gépet, csak simán itt hagytam. (energiasémában be van állítva, hogy soha ne kapcsolja ki külön a hdd-t)
D.u. 5-kor ébresztettem fel a gépet (előtte alvóban volt), itt hagytam és most kezdtem használni.
516559 lett az érték.
Kezdem azt érezni, hogy ennél a vinyónál mást jelent ez a szám, mert 415 parkolás 6-7 óra alatt szerintem lehetetlen.

(#2756) szaszlaci válasza #73029888 (#2753) üzenetére


szaszlaci
addikt

Használd a válasz gombot, ne csak úgy bele a vakvilágba!
Ha pár hónap múlva nem lesz(nek) újra gyenge szektorok, akkor csak valami pillanatnyi hiba okozhatta, például áramszünet. De megvan az esélye, hogy pl. a felület kezd tönkremenni.

Executioner9: táp gond nem hiszem, hogy sebességcsökkenést okozna. Hogyha USB2-es, akkor annak ennyi, 20 – 25 Mbps a max átviteli sebessége. Ha USB3, de valamiért (pl. gyenge kábel, adatátviteli hibák) visszaminősítette az oprendszer USB2-re, szintén ez a helyzet.
Ha viszont USB3 és aszerint is működik, az nem jó, lehet, már lassabban tudja olvasni a mechanikus részek bármelyikének haldoklása miatt.

Krystal_s: ha valóban alszik, akkor tudtommal a lemez forgása mindenképp megáll, mechanikai szempontból olyan, mintha áramtalanítanád, tehát az egy parkolás. Hallanod is kellene, ha megáll. Viszont ha ez a lemez is úgy működik, hogy abban a pillanatban, amint megáll az adatforgalom, rögtön parkolni megy, akkor növekedhet gyorsan. Akár másolás közben egy pillanat szünet van, máris. A torrent is hozzányúl nagyon sűrűn, ami pl. 8 másodperces parkolásnál pont előnyös, mert nem engedi, itt viszont baj. Virtuális memória a merevlemezen (amellett, hogy szerintem egy magas szintű ökörség) is tudja növelni a számlálót.
Ja és azt se felejtsd el, hogy a Sentinel nem frissíti azonnal az értékeket, ha teljesen bezárod és újra elindítod, akkor kapod meg az aktuálisat.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#2757) Execᵀʰᵀˢ válasza szaszlaci (#2756) üzenetére


Execᵀʰᵀˢ
tag

USB2-es, a vinyó, és az alaplap is. 50 MB/s körüli sebességet láttam már ezen, ezért kétlem, hogy a 20-25 normális lenne.

(#2758) szaszlaci válasza Execᵀʰᵀˢ (#2757) üzenetére


szaszlaci
addikt

Lehet, hogy valamit félreértettél, az USB2 gyakorlatilag hasznosítható sebessége 30 Mbps fölé nem megy. Kivéve, ha valami gyorsító szoftver van külön telepítve, de az is általában csak látszólag több, viszont az 50 még azzal is túlzásnak tűnik. A 25 körüli a reális érték.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#2759) Krystal_s válasza szaszlaci (#2756) üzenetére


Krystal_s
addikt

"Viszont ha ez a lemez is úgy működik, hogy abban a pillanatban, amint megáll az adatforgalom, rögtön parkolni megy, akkor növekedhet gyorsan."
Igen úgy néz ki, hogy rögtön parkol és az még logikus is lehetne, ha úgy is hagyná addig, amíg nem kezdem újra használni a gépet (vagy valami program), de úgy vettem észre, hogy félpercenként (vagy kevesebb) kapcsolgatja folyamatosan. Windows indexelés ki van kapcsolva, lapozófájl írás biztos nem ilyen gyakori. Nem tudom mi kapcsolja vissza ilyen gyorsan. Vigyázom a gépemre (már csak asztaliként használom), nincs agyonterhelve. Nem szeretném, ha egy ilyen "rossz" beállítás tönkretenné a HDD-t. 2 és fél évesen korai lenne még....

(#2760) worxland válasza szaszlaci (#2758) üzenetére


worxland
addikt

Nem igaz. A legtöbb gépen tényleg 28-30 mega, de bizony használtam már én is olyan gépet, ahol 40 megával tudtam olvasni (tehát cache progik kilőve) arról a pendriveról, ami máshol csak 30-al ment.

''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q

(#2761) szaszlaci válasza worxland (#2760) üzenetére


szaszlaci
addikt

Ácsi. A kérdező nem jelezte, hogy bármi mókolás lenne, ráadásul 50 körüli értéket írt, nem 40-et.
Ezen kívül én is mondtam, hogy némi ügyeskedéssel lehet növelni, de ez nálam általában csak látszólagos volt: például nem azonnal kezdte a másolást, vagy utána a háttérben, észrevétlenül még másolt. A winCMD kiírta ugyan, hogy 40-el megy, de valójában nem lett hamarabb kész az egész.

Hirtelen ezt találtam: "Az USB 2.0 szabvány maximális adatátviteli sebessége 480 Mbit, ebből a legjobb esetben is 280-at hasznosíthatunk (35 MB/s), ami azt jelenti, hogy az elméleti sebesség kb. 58%-a realizálható. " forrás
Úgyhogy az 50 helyett lett 40, ahelyett 35, vagyis inkább 30, ami legyen gyakorlati 25 – 28, és már célban is vagyunk.. :)

Ami érdekes lehet, vajon mi történik, ha az USB frekvenciáját növeljük programmal.

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#2762) worxland válasza szaszlaci (#2761) üzenetére


worxland
addikt

Olvasás volt, rögtön kezdte, céges brand gép, mindenféle mókolás nélkül, több gigabájtnyi anyagot másolt egyenletes sebességel. Nem 35-el, hanem 40-el.

''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q

(#2763) shteer


shteer
titán

adott egy garis WD20EURS:

HDS:
100 / 14%
741 hibás szektor
4 gyenge szektor
32 hátralévő nap

Data LifeGuard:
Quick test: FAIL

számíthatok arra, hogy ezek alapján garanciában cserélik? vagy futtassak egy extended test-et is?

..szerintem jónak tűnik

(#2764) SchumiBácsi válasza shteer (#2763) üzenetére

Ha van pénz mihamarabb új HDD és menteni a menthetőt... ha ez megvan és a HDD Sentinel is kiírja akkor sztem lehet gariztatni. Kérdés mit adnak helyette.

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#2765) shteer válasza SchumiBácsi (#2764) üzenetére


shteer
titán

adatnak hely van, az nem gond :) valójában már el akartam adni, de meglepetés ért mikor bepattintottam a dokkolóba

WDEURX az utódja, gondolom azt

..szerintem jónak tűnik

(#2766) SchumiBácsi válasza shteer (#2765) üzenetére

Lehet hogy a hsz-t nem fejezted be :D

Én most kínlódok 1ébként új HDD vásárlással, mert azok az idők elmúltak amikor beraktam egy HDD-t 500napra a gépbe, utána kivettem és még azóta is elvan rackben, igaz ilyenkor éves szinten csak néhány napot megy.

Már egy ideje a WD GREEN hosszabb üzemekre nem igazán való, meg is ijedtem mikor erre ráakadtam, mert nekem is van 2×1TB ebből a típusból, csak eleve rackben van évek óta és még 2hetet sem mentek együttesen, így nem romolnak el hamar remélhetőleg, és most is az az álláspont hogy a WD GREEN csak tárolásra jó: tehát adat ráment/lejött róla és kikapcs. A WD RED az egy éve még igazi sláger lemez volt, most is lehetnek még ebből a boltok polcain, de egyre inkább esik a színvonal, és hamarosan ezeket is úgy kell használni mint a GREEN-t. Ugyanakkor nincs kizárva hogy a legelső szériák, most kezdenek el meghibásodni, de azt már nem tudni hogy 24órás folyamatos üzem van mögöttük, vagy normál átlag napi 6órás üzem. Ha utóbbi akkor ez is gáz sztem.

Jelen pillanatban nekem a WD PURPLE változatot javasolták már, ami sztem még elég friss mert év elején nem nagyon láttam lila WD-t. Kamerarendszerbe van tervezve 24órás nons-stop üzembe ugyanakkor el tudom képzelni hogy ha ez is felfut és elég sok lesz ebből is már, évek múlva ugyanúgy elkezdenek kihullani és szintén nem ajánlott HDD lehet majd ez is... Így most adunk az érzésnek alapon a rendszerbe megy egy 2TB és külső rackbe is 2TB, teljes tükörnek. 2db csak nem fingik ki egyszerre, ha igen akkor vízzel árasztom el az egész WD gyárat :D

[ Szerkesztve ]

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#2767) szaszlaci válasza worxland (#2762) üzenetére


szaszlaci
addikt

Érdekes.

shteer: Szia. Hogy a Sentinel ígér-e garanciális cserét, nem mérvadó, mert a gyártó saját szoftverével döntik ezt el. Ilyen állapotban kizártnak tartom, hogy ne cserélnék.
A Greeneket mind beolvasztatnám, hogy csináljanak belőle valami hasznosat, de ez csak magánvélemény.

SchumiBácsi: 3.5"-nál lehet kapni márkát is: Toshiba, Hitachi. Remélhetőleg csak egymás között van átmatricázva, és nem a WD gyárban készült, amit épp levesznek az üzlet polcáról.
(Adatmentésre én egy WD Black-et használok: 5 év garancia és legnagyobb sebesség, véleményem szerint ebbe teszik a legjobban sikerült alkatrészeket.)

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#2768) SchumiBácsi válasza szaszlaci (#2767) üzenetére

Én csak a többek tapasztalatai alapján alkottam véleményt a WD egyes cuccairól. Paradox, de csak WD HDD-im vannak, masinában 3db kék, háttértárnak 2db zöld, és most a piros helyett inkább lilát veszek, mert állítólag a piros is kezd problémás lenni. Szerencsémre eddig egyel sincs problémám, ami a meglévőket illeti. Azt is hozzá kell tenni, hogy többlépcsős a túlfeszvédelem és szünetmentesen lóg minden, gyakorlatilag váratlan áramszünetet semmi nem látott. Ezek mellé időben cserélem őket, 500nap futásidő után mennek pihenőre, adatott tárolni. Lehet hogy a RED is jó lenne nálam ahogy használom, mert arról sok infóm nincs hogy ami már tönkrement másnál, mi után tette azt. De ha ilyenekről egyre több szó esik, akkor azt nem vállalom be 2TB méretnél hogy esetleg eltűnjön. Akkor se ha kint ugyanaz volna meg, mert az adatmentés se lehet állandóan 100%, valami így is úgy is elvész ha a gépben megáll valamelyik. A PURPLE 24órás üzemre, éves szinten 60TB adatforgalomra van tervezve ez nálam elvileg örök életnek kéne lennie mert kb, max 5TB forgalma lesz egész élete során, tehát ezt fel se kéne vennie 5év alatt, ha pedig idő előtt csak úgy megáll az sztem kimeríti a vásárló megtévesztése fogalmát.

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#2769) szaszlaci válasza SchumiBácsi (#2768) üzenetére


szaszlaci
addikt

Ha gondolod, olvasd vissza ebben a fórumban az utolsó oldalon lévő hsz-eket, az 69 darab, hátha változik a véleményed.
Az, hogy valamit mire terveztek, azt nem tudhatod, mert csak arról van információd, mit ígérnek. A marketingesek. (A Greeneknél például ígérik 300e fejparkolás elviselését, amit jó spekuláció esetén addigra szed össze, mire véget ér a garancia.)

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#2770) Pazolini válasza SchumiBácsi (#2768) üzenetére


Pazolini
senior tag

Én mindig derülök azon, ahogy Szaszlaci alázza a zöldeket. Mintegy mellesleg sokszor, "egyébként meg le kell rombolni Karthagót" jelleggel, de van, amikor egyenesen ellenük kampányol. :))

Nekem 10 belső és 5 külső vinyóm ketyeg, külsők mind greenek, tökéletesek. Belsőkből 1 ocz 2 seagate, 2 samu, a többi WD (1 piros, 1 kék és 3 zöld) szintén 100-asok. Lehet, hogy csak szerencsém volt eddig (lekopogom).

Amiben igaza lehet a kollégának, hogy statisztikailag, nagy átlagban a greenekkel lehet a legtöbb gond. Ami már necces, az a gyártási selejt greenként való eladása c. összeesküvés-elmélet. Ez ugyanakkor szintén nagyon szórakoztató... :DDD

(#2771) szaszlaci válasza Pazolini (#2770) üzenetére


szaszlaci
addikt

Nem kampányolok én semmi ellen, de hát ami fos, az fos. :))

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#2772) #97716736


#97716736
törölt tag

Üdv mindenki!
Rendszer alá, milyen WD HDD-t tudnátok ajánlani 500-1TB között?
Én ezt néztem ki tudom 5400RPM-es, de nekem fontos, hogy ne zúgjon, ne legyen hangos.
Mindent meghallgatok.
Előre is köszi :R

(#2773) szaszlaci válasza #97716736 (#2772) üzenetére


szaszlaci
addikt

Ha fontos a zaj (és melegedés), akkor szvsz el kellene felejteni mindegyik 3.5"-os darabot.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#2774) #97716736 válasza szaszlaci (#2773) üzenetére


#97716736
törölt tag

SSD-t nem akarok venni, nekem kell a nagy tárhely.

(#2775) szaszlaci válasza #97716736 (#2774) üzenetére


szaszlaci
addikt

Azt nem is mondtam, de létezik 2.5"-os vinyó is.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#2776) freemanone válasza #97716736 (#2774) üzenetére


freemanone
őstag

Rendszer alá öngyilkosság az 5400as hdd, bár ha türelmes ember vagy.... ha pedig tényleg fontos a zaj és a melegedés és 3,5"-os hdd-hez ragaszkodsz, akkor vegyél egy HDD silencer-t. Ebben nem fogod hallani, ahogy kattog kerreg a HDD.
Mondjuk az SSD és nagy tárhely sem zárja ki egymást, csak oda kell egy ssd a rendszernek és egy nagyobb a tárhelynek.

[ Szerkesztve ]

(#2777) szaszlaci válasza freemanone (#2776) üzenetére


szaszlaci
addikt

"Rendszer alá öngyilkosság az 5400as hdd,"
Téves állítás. Ha egyszer betöltődött a rendszer, elég RAM mellett nem kritikus jelentőségű a háttértár sebessége.

Az a szájlenszer sajnos még mindig igen hangos eredményt ad, ráadásul megfőzi a vinyót, még ha kap is egy venitit.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#2778) worxland válasza szaszlaci (#2777) üzenetére


worxland
addikt

Ez konkrétan nem igaz. A céges gépen (250 gigás WD Blue, WD2500AAKX) néha öt-tíz másodpercig leáll a munka, mert épp valami ír-olvas (4 giga RAM, i5, Win 7, semmi intenzív program nem fut - uptime most épp 5 nap 21 óra, tehát nem most töltődtek be a dolgok :) ). A jóval régebbi otthoni gép (Core 2 Q8200, 2 (később 4) giga RAM, Samu 830+Samu 840 Pro) nem produkált hasonlóakat.

''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q

(#2779) #97716736 válasza freemanone (#2776) üzenetére


#97716736
törölt tag

5400, és 7200RPM között nagy a különbség? Melegedés engem nem érdekel, a mostani is 27-32C° között ugrál, szóval lényegtelen hány fokon mennek.
SSD-t is vehetnék és megmaradna a mostani 1TB háttértárnak, de most nincs arra keretem.

(#2780) freemanone válasza #97716736 (#2779) üzenetére


freemanone
őstag

A fordulatszám csak egy dolog a teljes képletből. Viszont elég durva külömbségek tudnak adódni HDD-k között rendszersebesség szempontjából. Amit biztosan mondhatok, hogy gyors 5400-as HDD nincs. Viszont lassú 7200-ashoz volt már szerencsém.

SSD-re nincs kereted? [link] [link] Kapásból itt van kettő, ami olyan árban van mint a HDD amit kinéztél. Feltéve, hogy nem akarsz ettől nagyobbat, ezen bőven elfér a rendszer szerintem. Évek óta használok 120-as SSD-t és eddig mindenre elég volt nekem.

Nade ha már HDD ajánlást kértél, akkor kb ilyesmiket nézegess: [link] [link] [link]
Az utolsó egy Seagate barracuda, meglehetősen jó áron van szerintem.

(#2781) #97716736 válasza freemanone (#2780) üzenetére


#97716736
törölt tag

Csak hallottam erről a HDD-ről amit linkeltem, hogy előző tulajnak 7200-es volt, és nem vett észre különbséget.
Ezeket a HDD-ket ismerem, de nézd azokat az írási, olvasási sebességeket.
Meg olvastam hogy ezek a 60-120-250-500Gb SSD-k más technológiával vannak szerelve, mint a 64-128-256-512-es SSD-k, és élettartalmilag többet bírnak. Egyik szakértőm mondta ezt régebben, csak a neve nem ugrik be hogy mivel vannak ezek szerelve.
Ha már SSD, akkor inkább ez.
Csak úgy voltam vele, hogy ha SSD, akkor legyen 256Gb. Mert Steam-en van 1-2 játék amivel sokat játszom, és az a 128Gb nem egy nagy valami. De lehet elég lenne.

(#2782) szaszlaci válasza worxland (#2778) üzenetére


szaszlaci
addikt

Pagefilet ki kell kapcsolni, ha úgy is ilyet csinál, más baj van. Pont.
(Nekem 320GB-os WD Blue van, 2 tányér, 5400 rpm, 2.5". Brazos, 8 GB RAM. Soha nem tapasztaltam olyat, amit írsz. Volt olyan, hogy havi egy újraindítás, egy ideje meg naponta van kapcsolva. Persze lassan indul el a rendszer, meg a komolyabb programok is, de nem áll meg egy pillanatra sem. Ja és Win7.)

Azt a hülyeséget viszont el kéne felejteni végre, hogy a 7200 rpm az rendszernek való, az 5400 - meg adattárolásra. Az, hogy a noti lemez meg lassú lenne, dettó. Csak nem a leggyorsabb.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#2783) worxland válasza szaszlaci (#2782) üzenetére


worxland
addikt

4 gigánál tuti nem fogom kikapcsolni a pagefile-t. Nem kockáztatom meg, hogy valamelyik ütemezett feladat hajnalban vagy pláne szombaton fejreálljon és magával rántsa a gépet annyira, hogy RDP-vel se érjem el, oszt utána következő munkábamenetelig kapjak naponta 5-10 telefont.
Notilemez nem lassú - hát a 4200-t pörgő 1,8"-as HDD a HP 2510p, 2530p és 2540p-ben igen-igen idegtépázó tudott lenni.
"Azt a hülyeséget viszont el kéne felejteni végre, hogy a 7200 rpm az rendszernek való, az 5400 - meg adattárolásra." - ezzel egyetértek, rendszernek SSD kell.

''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q

(#2784) Killer01 válasza szaszlaci (#2782) üzenetére


Killer01
őstag

azért összefüggés csak van az rpm és a sebesség között hdd-nél... anno a 10 k-n pörgő raptor-ok voltak a csúcs :) vagy az rpm most már (napjainkban) nem ennyire mérvadó? akkor milyen paraméterek fontosak?

(#2785) szaszlaci válasza worxland (#2783) üzenetére


szaszlaci
addikt

Attól függ, mennyi memóriát kérnek a használt programok. Nálam tucatnyi .raw fájllal a PS, mellette böngésző sok ablakkal sem éri el a 4 giga RAM foglalást. (2 – 3 éve lett már kevés a 2 GB, no pagefile.) De másik, 4 giga RAM-ot tartalmazó gépben sincs baj sem videóvágással, sem erősebb zeneszerkesztőkkel.
Viszont a lényeg, a rendszer egy 5400-as noti lemezzel és kikapcsolt pagefile-lal sokkal simább lesz, megállásoktól mentes, mint egy gyors merevlemezzel és bekapcsolt lapozófájllal, akármennyi RAM-al is. Persze a töltésekre többet kell várni, értelemszerűen, de nem fog megfagyogatni; ezért is írtam, hogy attól függ, mire használja az ember.

Killer01: természetesen összefügg, csak sokan óriási jelentőséget tulajdonítanak neki. Háttértár szintről a fájlelérés /lemeznél a fejpozicionálási idő ugye/ ami mérvadó, ezért is tölt nagyon gyorsan az SSD, hisz ott ez nagyon gyors tud lenni fizikai fej híján.
A folyamatos adatolvasási sebesség egy rendszernél nem igazán lényeges szempont. A nagyobb forgási sebesség azért jön jól, mert annyival hamarabb tud az adott adatrész a fej alá forogni. (Viszont 5400 vs. 7200 kb. 30 % eltérés csak, legeslegjobb esetben. Azonban a gyakorlatban ennek a töredéke.)
Jól jönne még nagyobb, egybefüggő fájl másolásánál is, azonban két tök egyforma vinyó, ahol az egyiket négy, a másikat két tányérral szerelték, az eltérés adatsűrűség szempontjából 100 % a kétlemezes javára. (Nem beszélve a véletlenszerűen fellelhető adatok elérésének valószínűségéről kevesebb-több tányér esetén; ezt is érdekes lenne megvizsgálni.)

Mellesleg a noti lemezen nagy az adatsűrűség, de kicsi az átmérő, valamint a fejmotor kvázi lassú, még ha kis távot is kell megtennie. Ezeket összevetve mégis kielégítő sebességre képesek. Mennyit tudott anno a csodaszámba menő raptor? Ezt a tesztet átszaladva ma már nem épp egy űrtechnológia..
Itt lehet nézegetni méréseket notilemezekről.

A rendszer elindulási sebességét a háttértár (főleg fájlelérés) és a CPU számítási kapacitása, ami alapvetően meghatározza.
A rendszer működési sebességét viszont a kikapcsolt pagefile és elég RAM, a CPU, és az oprendszer milyensége határozza meg leginkább.

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#2786) Travelos


Travelos
őstag

szeretném megnézni wdidle3-al az új WD Red-emnél mennyire van állítva a parkoltatási idő gyárilag (WD30EFRX 68EUZNO), ugyanis a HD Sentinelben az érték nagyon össze-vissza változik, nem egyértelmű számomra, hogy mennyin lehet.

Rufussal csináltam egy bootolható FreeDos-os pendrive-ot, de a Gigabyte GA-H97-D3H rev1.0-ás lapom esetén nem akar erről bootolni a gép.
Melóhelyen egy nem UEFI-s lap van, ott simán megy.

mindenfajta beállítgatással próbálkoztam, szerintetek hol rontottam el?

H97 / i5 / 16GB DDR3 / 3TB HDD / 120GB SSD / R9 280 / 24" IPS / 550W

(#2787) szaszlaci válasza Travelos (#2786) üzenetére


szaszlaci
addikt

Szia,
hogy épp mire van beállítva, és épp miként viselkedik, az sajnos az adott darabtól (nem típustól) függ, meg kell nézni.
Hogy érted, hogy össze-vissza ugrál a számláló? Nem "csak" növekszik? Összes üzemidő, bekapcsolások - és parkolások száma?

Ha máshol megy a pen, akkor azzal feltehetően nincs gond.
Gondolom a Giga alaplapodban bekapcsoltad, hogy USB-ről bootoljon. Illetve ha van valami pendrive felismerés akármi, akkor azt is.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#2788) Travelos válasza szaszlaci (#2787) üzenetére


Travelos
őstag

növekszik, de nem egyenletesen, nem tudom megjósolni mennyi lehet az alapbeállítás

az alaplapon a bootsorrendnél ez látszik UEFI 0.0 vagy valami ilyesmi, de nem bootol róla

H97 / i5 / 16GB DDR3 / 3TB HDD / 120GB SSD / R9 280 / 24" IPS / 550W

(#2789) szaszlaci válasza Travelos (#2788) üzenetére


szaszlaci
addikt

Nem is jósolni kell, hanem megnézni: hallod, mikor parkolni megy a fej; fémes reccsenés-kattanás. Ha DOS alatt nézed, ott tuti semmi nem piszkálja meg, tehát megnézhető ez is, és az is, hogy parkolás után nem ugrik-e vissza a lemez fölé. (Ha szabályos időközönként kattog DOS alatt, akkor ez a helyzet.) Tökölős, de nincs jobb.
Amiket kérdeztem adatokat, még nem árultad el.
Amúgy meg 1. hsz!

Ha UEFI az első, akkor lehet, a vinyóval kezdi a BOOT-ot. Ezen kívül gyakran külön menüpontban kell engedélyezni azt, hogy egyáltalán hajlandó legyen indítani penről.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#2790) shield


shield
őstag

Már fájdalmas ez az energiatakarékoskodási mánia. Már tele van a tököm a sok sötét zöld-del. Már biztos vagyok benne, hogy 'zöld' nem kerül az új gépembe. Eddigi tájékozódásom alapján a 'Black'-re szavazom.
Annak idején amikor a Presscott proci 100-120 Wattot evett, soknak tartották. Eddig vitték le a proci fogyasztását, ami már kezd megváltozni, kérdem én, ha egy videó kártya 3-400 wattot zabál már, akkor mi a f@szról dumálnak!? Egy vinyó pedig pörögjön és ugorjon ha kell, az a dolga!
Amúgy pedig, amíg kitudom fizetni az energia fogyasztásomat, lesz@rom a 'sötétzöldeket és a technológiájukat is. Ami nem más mint 'parasztvakítás és lehúzás. A fogyasztó átb@szása.

[ Szerkesztve ]

S.T.A.L.K.E.R. és modok: http://users.atw.hu/stalkermods-hun -- http://www.shieldstalker.nhely.hu

(#2791) Killer01 válasza shield (#2790) üzenetére


Killer01
őstag

bár van igazság a mondanivalódban (még ha karcosan is fogalmazol) de elfelejted, hogy nem csak a desktop vonal van... egy notebook/netbook/ultrabook/tablet/stb gépben sokat számít néhány Watt is :U

(#2792) Krystal_s válasza Killer01 (#2791) üzenetére


Krystal_s
addikt

Lehet, hogy van akinek sokat számít, de legalább lenne az energiagazdálkodási beállításoknál egy olyan lehetőség, ahol én eldönthetem, hogy mi a fontosabb, a HDD élettartam, vagy hogy kevés energiát fogyasszon és pár perccel tovább bírja az akksi.
Az egészben az a gáz, hogy valaki kitalálta ezt a funkciót, ami vitatott, hogy mennyire hasznos, vagy káros és csak trükközéssel lehet állítani, kikapcsolni. Én is rákérdeztem pár fórumon, de nem kaptam konkrét választ, hogy mi a jobb a HDD-nek. 3 notebookot megnéztem és mindegyiknél percenként 37-50 volt a parkolás. Egyik sem WD HDD, hanem Seagate, Toshiba. Csak úgy nem szeretném átállítani az értéket, vagy kikapcsolni, mert lehet pont azzal ártok többet. Nálam most 524833 értéket mutat egy alig használt, megbecsült gépen, ami pont azért ennyi, mivel sokszor csak be van kapcsolva, de nem ülök előtte. Nevetséges lenne, ha ezért kéne új hdd-t vennem 2-3 évente, mert nem használom aktívan. :)

shield: egyetértek

[ Szerkesztve ]

(#2793) SchumiBácsi válasza Krystal_s (#2792) üzenetére

Nem a parkoltatással van a gond hanem azzal ahogy teszi. Perpill úgy tudom hogy kicsapja az olvasófejet, aztán be is húzza újra és ez ismétlődik 8mp-enként, notinál még gyakrabban akár 4mp-enként. Nem tudom hogy ezt szakmailag is hogy tudták elfogadni, mert hogy aki ezt kitalálta nem értett hozzá az tuti. Egy normál, lassú parkolással nem lenne gond, és addig míg nem történik művelet parkolóvillán maradna, ehelyett lényegében vészparkolás történik, olyan amikor hirtelen eltűnik a villany. Használ neki mit ne mondjak. Egyébként írta talán itt valaki régebben hogy kísérletezett a beállításokkal és a két szélső érték közelében 8-30mp és 270-300mp között mindig kicsapta és egyből behúzta, míg 90-120mp körül volt asszem hogy lassan parkolt és kint is hagyta a villán a fejet amíg nem kellett adat. Érdekes...

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#2794) SchumiBácsi válasza Killer01 (#2791) üzenetére

Igen számít a pár watt és ekkor mászok falra, mert lespórol a HDD-vel 1-2% akkukapacitást/nap mikor a vga+monitorral 50-100szorosát is lehetne. Aztán pár év múlva tömegesen kihullanak az ilyesmi HDD-k, és kamionszám mennek az adatmentőcéghez ha mennek, közben már ugrott is a "nyereség" mert újat kellett venni idő előtt. Aztán a bányászatról és gyártásról még csak szó sem volt.

[ Szerkesztve ]

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#2795) Krystal_s válasza SchumiBácsi (#2793) üzenetére


Krystal_s
addikt

Igen az a furcsa, hogy teljesen különböző gyártóknál is pont ilyen "csapkodva" ugyanolyan eljárással működik a parkolás különböző rendszerek alatt is (Linux, Win, MacOS). Nem tudom mi a normális magyarázat arra, hogy nem tartja parkolva a fejet egészen addig, amíg nem használja valami a lemezt. Nem lehet véletlen, hogy ennyi gyártónál így működik. :U Még nem találtam normális választ erre. Külföldi fórumokon hibaként kezeli a többség és letiltják a parkolást, pedig állítólag az még károsabb, mert leéghet a fej.
Viszont még a HDSentinel szakértője is a teljes tiltást ajánlotta.

(#2796) szaszlaci válasza SchumiBácsi (#2793) üzenetére


szaszlaci
addikt

Kicsit kiegészítenék. A WD lemezek, úgymond normál* működésnél, általában 4 – 8 mp múlva parkolni teszik és ott is hagyják. Gyakorlat szerint, ha nincs pl. torrent, tehát nincs, ami nem engedi parkolni, akkor ez túl hamari még, nagyon növekszik a számláló.
Az úgymond nem normál* működés pedig az, amikor ennyi időnként parkolni megy és utána egyből vissza is megy a lemez fölé, tehát ha nincs adatforgalom, drasztikusan növekszik.
A nagyon nem normál* működés az, ha még a lemezt is megállítja parkoláskor, függetlenül az oprendszer jóval nagyobb idejű lemezkikapcsolásánál.

*: mi a normál, mit minősít annak a tervezett elavulás osztály?

Próbálkoztam ilyennel én is, talán erre gondolsz.

Minden esetre leejtés elleni védelem szempontjából nem hiszem, hogy ez a megoldás túl hatékony lenne. Arra ott az azonnali parkolás (egyéb márkák notilemezei) és a gyorsulásérzékelős, szintén azonnali parkolóvillára tevés (egyéb márkák).

A "leszarom, mennyit fogyaszt a PC" vonalhoz meg nincs mit hozzászólni. Az a baj, ha az ilyen ember (kora szerint) felnő, akkor sem változik a szellemisége. Míg nem jön valami krízis..

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#2797) Krystal_s válasza szaszlaci (#2796) üzenetére


Krystal_s
addikt

"általában 4 – 8 mp múlva parkolni teszik és ott is hagyják. Gyakorlat szerint, ha nincs pl. torrent, tehát nincs, ami nem engedi parkolni, akkor ez túl hamari még, nagyon növekszik a számláló."
Torrenten kívül még mi lehet, ami nem engedi, hogy parkolva maradjon a fej? :U Mi lehet, ami Linux, MacOS és Win alatt is ezt okozza? Pont ezt szeretném megtudni. Tudomásom szerint egyik gépemen sem fut semmi olyan alkalmazás, ami ilyen gyakran beleszólhatna. Lehet, hogy a vírusirtó-tűzfal? Linux alatt a többség nem használ egyiket sem.

"A "leszarom, mennyit fogyaszt a PC" vonalhoz meg nincs mit hozzászólni."
Szerintem Ő arra gondolt (legalábbis én úgy értelmeztem), hogy egy PC-ben vannak sokkal komolyabb erőforrásigényű alkatrészek, amihez képest egy HDD fogyasztása elenyészőnek számít...és mit ér az energiamegtakarítás, ha ilyen módon oldják meg, ami miatt kuka lesz 1-2 év alatt a lemez?

(#2798) szaszlaci válasza Krystal_s (#2797) üzenetére


szaszlaci
addikt

Valami olyan szükséges, ami az aktuális 4 mp vagy egyéb időn belül hozzányúl. Lehetne folyamatosan másolni is, de van erre épeszűbb megoldás is: Keep Alive HD vagy a QuietHD program.

Épp ez az, hogy nem az oprendszer – hiába próbálta eleinte ráfogni a WD – hanem a lemezegység magától csinálja.. Már amelyik.

Szerintem félig arra, amit mondasz, egyet is értek. Félig meg tényleg leszarja, mennyit fogyaszt, amíg apu fizeti a villanyszámlát, meg van még elég szén, amit el lehet tüzelni. Bocsánat, de rühellem az ilyen éretlen-szarokbele-hülyegyerek-hozzáállást. Amúgy meg, aki nem inge, nem veszi magára.. Problem? :))

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#2799) SchumiBácsi válasza Krystal_s (#2795) üzenetére

Ezt a leégést nem értem. Ha valami állandóan műveletet végeztet a lemezzel hogy ne parkoljon az miben másabb mint amikor üresben pihen parkolás nélkül? Ha pedig az a probléma hogy egy helyben áll, akkor vagy vándoroljon lassan a lemez felett, vagy megint lassan parkoljon ki. De ne összevissza, kicsapkodva majd berántva.

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#2800) SchumiBácsi válasza szaszlaci (#2798) üzenetére

Nem veszem magamra, ugyanakkor tájékoztatlak hogy valamennyi dolgot már magamnak állítok elő.

A fogyasztással kapcsolatban továbbra is azt mondom hogy amíg egy PC fogyasztásának jószerivel a töredéke a HDD, ne azon faragjon már, főleg hogy 100ból kb. 98usernél az az 1db a fő adattár ami ha ugrott akkor kb. minden adat ugrott. Nekem "könnyebb" mert mindent ki tudok tenni másik külső meghajtóra, ha a PC elolvad akkor is megvan szinte az összes adatom. Mégis kínlódok hetek óta hogy milyen HDD-t vegyek a PC-be ami visz majd 5évet és nem fog 2év múlva bekrepálni mert hülyén van belőve. Mobilrackbe szintén zenész, bár ott már lassan eldől milyen lesz a gép a vacillálós még de az is meglesz remélhetőleg még a héten.

A fogyasztásokkal még annyit hogy amíg ezzel a parkolósdival esetleg megszívatnak ha tönkremegy miatta egy vagy több HDD, addig pl. egy köcsög kivilágított reklám 1nap alatt elvilágítja azt az energiát amit én a HDD-immel 1év alatt se fogyasztok el, tehát itt bukik a zöld szemlélet.

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.