Új hozzászólás Aktív témák

• harry

veterán

Ma próbáltam körbejárni a különböző kommunikációs lehetőségeket, de kezdem elveszteni a fonalat...

Alapvetően maradnék annál a felállásnál, hogy van egy raspberry központ, amin weben lehet nézegetni a dolgokat, emailt küld, monitoroz, stb. Tetszőleges számú arduinora pedig szenzorok vannak kötve.
    A gond ott kezdődik, hogy lenne két távolabbi pont is, ahol lesz lcd+gombsor, ugye aktiválás/kikapcsolás feladatokkal. Ide szerintem mindenképp praktikus lenne egy vezérlő, hisz a 8 vezeték kevés lenne, hogy a központban helyezzem csak el a vezérlést, tehát mondjuk ezek kapnak egy arduinot, ami így messzebb van a többitől.
    Így a kommunikációhoz az i2c nem nyerő a nagyobb távolság miatt. Praktikusabb lehet az RS485, noha nem csavart érpár megy, csak párhuzamosak, de csak 10-20m-ről van szó, szerintem ez nem gond (még talán i2c sem, de nem szeretném e köré tervezni, mert azt neccesnek érzem).

Viszont egyelőre nem tudom, miképp oldanám meg, pl. egy raspberry és két arduino rs485-ös illesztését, mivel az előbbin ha jól tudom, spi, i2c, uart van. Néztem, hogy lehetne-e valamilyen konvertert készíteni (pl. i2c -> rs), de annyira nem érzem szép megoldásnak; nem tudom, mennyivel lenne bonyolultabb a kommunikáció, lehetne-e kétirányú, címzés menne-e; illetve a logikai feszültségszintekre is figyelni kell, ide sem ártana egy konverter (rpi-n 3v, arduinon 5v megy).
    Felmerült bennem, hogy esetleg valami primitív rf kapcsolat lenne a központ(nál lévő arduino) és a távoli lcd-s blokk között, és akkor a központnál maradhatna i2c. De bluetooth/zigbee drága, mezei rf meg nem tudom, mennyire megbízható / biztonságos.
    Még egy lehetőség, hogy lesz egy "bridge" arduino, ami középen állva két szerepet töltene be: rs485-ön kommunikálna a másik (vagy akár több) arduinoval, amikre a szenzorok, lcd, gombsor van kötve; a másik irányba meg i2c kommunikáció lenne az rpi-vel. Amiatt is kényelmesebb, hogy ha az rpi a master, akkor nem kell a feszültségszintek miatt semmi egyéb átalakító.

Vagy az rpi-hez elég lehet egy sima kétirányú fesz konverter, és mehet is rs485-re? Erről még nem igazán találtam infót, mi különbség is van uart és rs485 között, mert talán ez lenne a legjobb. De ha ehhez is kell a két konverter, akkor inkább már egy arduino és i2c.

Új hozzászólás Aktív témák