Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Digitális Állampolgárság Program
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Az emberek furák lettek
- Gurulunk, WAZE?!
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
bozsozso
őstag
válasz bozsozso #13156 üzenetére
Még annyi jutott eszembe, hogy programból a táblákban mezőket is létre lehet hozni így amikor rögzítek egy anyagot akkor létrehozható a termékek táblában egy ugyanilyen mező illetve ahol még szükséges. Így már meg is van a táblám. Igaz ebben az esetben tele lesz null értékekkel amelyik terméknél nincs olyan anyagfelhasználás, de ez jelenleg az excel táblámban is így van. Lassan kezd összeállni a képem, közben egyelőre MS accessben próbálkozom a táblákat elkészíteni milyen lesz és mysql-ben meg majd a végleges.
-
martonx
veterán
válasz bozsozso #13125 üzenetére
mysql, postqresql, Microsoft sql, oracle, és akkor a kismillió nosql-ről még nem is beszéltünk. Bármelyiket választhatod, noha ilyen célre, én nosql-el nem szopatnám magam, inkább hagyományos tranzakciós sql-t választanék.
Webes rendszernél egy webes rendszerre gondolok, ami egy szerveren fut, és böngészőből lehet elérni, és használni. Itt kelleni fog neked valamilyen szerver oldali nyelv, lehet az php, JavaScript, java, c#, Python tudomisén bármi.
Én kérek elnézést!
-
bambano
titán
-
bambano
titán
válasz bozsozso #13145 üzenetére
ha rendesen akarod csinálni, akkor lesz egy terméktáblád, meg egy anyagtáblád, amiben a termékek és az anyagok fix jellemzőit tárolod, lesz anyagbeszerzés táblád, amiben az adott anyagokból aktuálisan beérkezett tételeket tárolod, meg felhasználásod, amiben egy elkészült termékmennyiséghez tárolod azt, hogy melyik anyag melyik beszerzési tételéből mennyit használtál fel.
szerintem postgresql-t érdemes használni, nem mysql-t. különösen, ha egyikkel sincs korábbi tapasztalatod.
arra is figyelj, hogy menő java architektek ne szóljanak bele a projektedbe, mert akkor qva bonyolult lesz
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Silεncε
őstag
válasz bozsozso #13137 üzenetére
Táblák (disclamer: nem vagyok profi DB-tervező, szóval nem feltétlenül hibátlan):
Termékek táblában mezőnévbe kellene:
Termék kód
Termék név
Termék ár
Anyag kód1
Anyag kód2
sorban folytatva ami megjelenik az anyagok táblábanKód-név-ár: ezek jók, ha ennyit akarsz csak tárolni.
Anyag kód..: na innentől jönnek a bajok. Egy SQL-sémában az oszlopok meg van előre határozva, szóval olyanokat nem tudsz csinálni, hogy egy rekordnak ugyanabban a táblában más oszlopai vannak mint egy másiknak (NoSQL-t meg a többit ne keverjük most ide…). Ennek megoldása lenne, ha például minden anyag kódot felvennél oszlopnak, és amelyik termékben nincs x anyag, annak oszlopa null. Ilyet viszont nem csinálunk (a tábla nagy része NULL-okkal lenne tele + mivel anyagot is szeretnél később hozzáadni, ezért minden egyes anyag hozzáadása után módosítani kéne a termék táblát, új oszlopot hozzáadva, ami megoldható ugyan, de na...). Másik megoldás, hogy csinálsz egy többértékű attribútumot, aminek értékei felsorolva az anyag kódok. Ha nem akarsz SQL-el az anyagkódok között matatni, megoldás lehet, de előfordulhat, hogy túl sok anyagkód kerül egy fieldbe, nem fér bele. Többértékű attribútumokat nem szeretjük, normalizálás első lépése, hogy ezeket kukázzuk.
Szerintem a legjobb megoldás, ha csinálsz egy külön táblát, ahol a termék-anyag kapcsolatokat kezeled, pl:Termék kód
Anyag kódAnyagok táblában mezőnévbe:
Anyag kód
Anyag név
Anyag árEz jó.
Rendelt tábla mezőnév:
dátum
Termék kód1
Termék kód2
stb.
ezt is automatikusan kellene vennie a termékek táblábólEzt hasonlóan csinálnám, mint a legelsőt, illetve a dátumtól függ, de én tennék ide egy ID-t, bár ha mondjuk TIMESTAMP a dátum, akkor az már eléggé egyedi kulcsnak.
Szállított tábla mezőnév:
Egység
dátum
szállítólevél száma
Termék kód1
Termék kód2
stb.
ezt is automatikusan kellene vennie a termékek táblábólEz pedig ua mint az előző
-
bandi0000
nagyúr
válasz bozsozso #13134 üzenetére
egyszerű html+css dizájnál nem igen okoz gondot, persze ha külső modulokat, bootstrappet használsz akkor igen lehet, de én személy szerint azt mondom, amit ki fognak itt fütyülni mert nem jó hozzáállás, de aki még mindig pl IE explorert használ, az meg is érdemli, hogy ne menjen neki a weboldal
Persze a te esetedben egyszerű, mert cégen belül meg tudod mondani hogy melyik böngészőt használják, illetve ha a tesztelés során több böngészőn is kipróbálod akkor nagyon mellé nem tudsz lőni
Xbox One: bandymnc
-
Silεncε
őstag
válasz bozsozso #13128 üzenetére
Alapvetően amit én mondtam, az egy webes irány. Futtatás: lesz egy webszervered, ami fogja neked szolgáltatni a weboldal fájljait (html, css, js, stb..). A PHP ott jön képbe, hogy te szeretnél pl adatot bevinni, adatokból oldalakat generálni, hasonlók. Ehhez kell a PHP. Az említett XAMPP több dolgot tartalmaz: van benne egy mysql db, egy Apache webszerver, hozzá PHP (meg ezenkívül még több dolog, de az nekünk most nem fontos). Amikor beírod a böngésző címsorába az oldal címét, a webszerver kiadja neked az adott oldalt és mivel az tartalmazni fog PHP scripteket, azok lefutnak. Te a php kódot nem fogod látni, csak a végleges HTML oldalt kapod meg, a PHP szerver oldalon fut. Azt, hogy lehet-e belőle .exe-t csinálni nem tudom (de tuti van valami ilyen elborult projekt), de nem is kell szerintem, pont ez a lényege.
A közös db-t azért írtam, mert gondoltam, hogy több helyről is el akarjátok érni, de mivel csak egy gépről, ez így tárgytalan.
Ha leszeded a XAMPP-ot, abban benne van minden, azzal már tudsz dolgozni.
cattus: azok is jók lehetnek, kérdés, hogy egy JavaFX mennyire jó kezdés olyannak, aki még nem látott (ez csak feltételezés, sry, ha tévedek) Java-t
[ Szerkesztve ]
-
bandi0000
nagyúr
válasz bozsozso #13128 üzenetére
Ha ún. webes dolgot akarsz, akkor lesz pl 1 gépen a Mysql db-d, lesz pl egy php/java rest apid, ami kapcsolatot tart a db vel és a klienssel, ami esetedben lehetne egy bot egyszerű HTML+Css weboldal, és kb olyan lenne a végterm3k mintha megnyitnál egy weboldalt, csak esetedbe nem kéne ezt kitenni webszerverre
Bár szerintem ez így bonyolult, ha jól veszem ki a szavaidból nem fejlesztő vagy, csak össze akarsz dobni valamit valamilyen nyelven ami segít valamiben
Szal akár Javaban is, vagy C# ban is meg lehet csinálni, és akkor lesz egy futtatható állományod bár hogy mi lenne a legegyszerűbb hát passz
Xbox One: bandymnc
-
bozsozso
őstag
Itt gondolom létre kellene hoznom egy termékek táblát, ami tartalmazza az adatokat amibe majd írni tudom az értékeket, kellene az anyagok tábla amibe szintén írnom kellene. Úgy esetleg létrehozható a termékek tábla, hogy az anyagokat figyelembe vegye ami alatt majd rögzítem a felhasznált mennyiséget
Termékek táblában mezőnévbe kellene:
Termék kód
Termék név
Termék ár
Anyag kód1
Anyag kód2
sorban folytatva ami megjelenik az anyagok táblábanAnyagok táblában mezőnévbe:
Anyag kód
Anyag név
Anyag árRendelt tábla mezőnév:
dátum
Termék kód1
Termék kód2
stb.
ezt is automatikusan kellene vennie a termékek táblábólSzállított tábla mezőnév:
Egység
dátum
szállítólevél száma
Termék kód1
Termék kód2
stb.
ezt is automatikusan kellene vennie a termékek táblábólVagy esetleg ezt másképpen javasolnád megtervezni?
-
Silεncε
őstag
A mysql jó lehet. Én a Pascalt nem biztos, hogy erőltetném, inkább ahogy martonx is mondja, valami webes irányba nézelődnék. Szerintem PHP-ban viszonylag egyszerűen össze lehetne rakni, feldobsz egy XAMPP-ot, az hozza magával a mysql-t meg a PHP-t, PHP-ból egyszerűen lehet kezelni a mysql-t. Ha jól értettem, ez egy belső használatú cucc lenne, szóval cicomázni sem annyira kell, minimál css (vagy raksz rá egy bootstrap-et, ha akarsz) és kész. Hátránya a webes cuccnak, hogy valahol nyilván hostolni kell, de ez akkor is állna, ha Lazarusban írnád, mert a közös db-t tenni kell valahova.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Androidos tablet topic
- Torrent meghívó kunyeráló
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kedvenc zene a mai napra
- Anime filmek és sorozatok
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Formula-1
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest