- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
Új hozzászólás Aktív témák
-
hads
tag
P4-es prociknál melyik a legjobban tuningolható stepping?
-
Viktor77
titán
Érdekes, hogy külön kiemelik, hogy 512k-s cache-es procit fogad, mikor a 865 simán viszi a Prescott-okat is (1mb L2 cache).
Ha találsz Northwood procit, akkor 3.4-ig mindent belerakhatsz (figyelj a 200(400)-as fsb-re)(533-asokkal ne szórakozz), ha viszont csak Prescott-ot találnál, akkor marad a próba. Hűtésre is figyelj, a meglévő nem biztos, hogy elég lesz.
-
hiuuz
csendes tag
válasz
Viktor77 #5294 üzenetére
Tehát, ebbe szeretnék egy 3-3.4Ghz processzort.
Ezek szerint a Northwood HT processzorok lennének az ideálisak. De ha csak Prescott-ot találok 1Mb L2-vel a nagyobb chace nem baj az alaplapnak? Esetleg bios frissítés megoldja, vagy a chace különbség mindenképpen hardveres dolog? -
hiuuz
csendes tag
-
Viktor77
titán
Sokat segít az ilyen kérdéseknél, ha kitöltöd az adatlapodat a konfig résznél, vagy leírod milyen lapról van szó.
Ha jól sejtem, valami 478-as P4-es lapod van. Ebbe Prescott (1mb L2) vagy Northwood (512kb L2) magos procikat tehetsz (ez utóbbi az ajánlatos, nem fűt annyira, és nem lassabb), egészen 3.4Ghz-ig (nincs is nagyobb, ilyen lábkiosztással).
-
hiuuz
csendes tag
Üdv!
Processzor csere esetén ha az alaplapom fsb-800 l2-512 tud de ennél többet tudó processzort találok bele, menni fog-e a cucc?
-
LuckyLooser
csendes tag
válasz
LuckyLooser #5290 üzenetére
Vettem, köszi!
(itt jegyezném meg, hogy kerestem ilyen gombot és nem találtam)
CPU-Z: [link]
Meg amúgy érdekelne a véleményetek! Mennyire gatter amit csináltam? -
sz.j
nagyúr
válasz
LuckyLooser #5290 üzenetére
Ha a hozzászólás ablakban rákattintanál a "Link" gombra, majd a megjelenő ablakba írnád be a kép elérhetőségének címét, akkor rákattintva mindenki rögtön láthatná.
Pl. az egyik képed linkje ilyen lenne:
[link] -
LuckyLooser
csendes tag
Hello everibodri!
Én csak a "vashoz" értek, csináltam egy vizes rendszert...
A képek jobban elmondják...
http://kepfeltoltes.hu/view/100529/airborne2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/100529/Picture_3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/100529/DSC0001011_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/100529/MOHA_www.kepfeltoltes.hu_.jpgHI!
-
Newvalera
csendes tag
Na srácok én is kérnék segítséget nem értek a proci húzáshoz de van eg yintel celeron 2.4 ghz es procom 478 as tokozással eg yms-6566 alaplap 512 ram 400mhz es a többit nemnagyon tusom a feszt leht állítnai a procin de nem merek nagyon belenyúlni mert nemtóm mi h szall az a lényeg h a 2.4 es proci csak 1.8 an megy jó lenne ha 2.4 en menne vagy 2.2 n ha lehet kérek segítséget
köszka
-
valaki654
tag
válasz
->Raizen<- #5286 üzenetére
Úgy néz ki...
-
->Raizen<-
veterán
Úgy látom ez a topic megdöglött R.I.P.
-
->Raizen<-
veterán
Szasztok van egy 90 nm prescott 478as P4 3 ghz procim 1 mb kesses. Mivel tudnám rendesen meghűteni? Fontos hogy ne legyen drága. Alapórajelen használnám most egy rézmagos p4 3.0 ghz northwood magos gyári hűtőjével próbálkozok. Ha a gép oldala fel van rakva akkor windows alatt 75 fokos! ha le ven véve 60 fok. Prime 95el terhelve 82 85fokra felfő!
-
valaki654
tag
Hello
Van 1 MSi MEGA 865 gépezetem és azt szeretném kérdezni, hogy mér van az, hogy feljebb viszem az FSB-t nem történik semmi?(ugyanúgy 200 Mhz marad)Már próbáltam sok beállítást, de nem segített:S Lehet az a gond, hogy a lapomban nincs sok beállítás tuning téren? +1Mhz se akar működni
-
Badman 4ever
őstag
Az számít, hogy mekkora a gyorsítótára, ami a magtípustól is függ (512 KB - Northwood, 1 MB - Prescott, 2 MB - Cedar Mill), hogy hány bites (32/64) és, hogy mekkora csíkszélességgel készült (130 nm, 90 nm, 65 nm). Tehát a legjobb választás a 3 GHz-esek közül a Cedar Mill magos, 2 MB gyorsítótáras, 65 nm-es 64 bites P4. Ilyen például ez is. Ezen az oldalon nézelődhetsz a P4-ek után.
-
kukinyo
addikt
válasz
Badman 4ever #5275 üzenetére
Köszönöm
Így már nagyjából értem -
Lui76
őstag
válasz
Badman 4ever #5280 üzenetére
jao de az mindegy mi a típusa/száma ? fogyasztás technológia vagy bármiben fejlettebb .
lehet 5 vagy 6 ezerről beszélünk és mégis esetleg vmelyik többet ér mint amit mutat ha érted amire gondolok. -
Lui76
őstag
válasz
Badman 4ever #5278 üzenetére
Akkor mit ajánlanátok ?
asszem a mostani celeronja 2GHz alatt van alapon. -
Badman 4ever
őstag
P4-ből nem volt kétmagos, ami már kétmagosnak tekinthető az a Pentium D, de elég szutyok volt. Mind a sima P4-ek, mind a Pentium D-k sokat zabálnak és nagyon melegednek, a 3 GHz fölöttiek nemegyszer 100 W fölött esznek.
peeti03: A Celeron-t választanám több okból is. Kisebb a fogyasztása, kevésbé melegszik, két magos, fejlettebb architektúrára épül (Core) és jobban is tuningolható, bár nálad akkor ez nem játszik, de kisebb a gyorsítótára (2 MB vs. 512 KB). -
peeti03
csendes tag
Sziasztok! Nem tudom mennyire illik ebbe a topicba, de azért megkérdem:
Lenne nekem egy Pentium 4 631 és egy Intel Celeron E1200 procim. A kérdés az, hogy melyik lenne alkalmasabb játékok futtatására, (nemtudom h sims3 egyszálon fut-e), mert 631-ről sehol nem találtam tesztet neten. Tuning az alaplap miatt nem jáccik nagy szerepet(esetleg 1200-on egy bsel mod), egy "9800gt"-t kéne kihajtani..Kérdésem tehát az lenne, hogy melyiket rakjam a gépbe szerintetek?
-
Lui76
őstag
Skacok segítsetek pls P4-ből nincs emlékezetem ,egy ismerősnek van vmi asrock 775 xfire vista alaplapja , celeroncs procival .
Most vett egy 8600GT ami sokatt dobott a 6200-hez képestde
vmi procit is javasolnék neki ami még elfut a gépében, de nem vagyok teljesen tisztában itt mire kell figyelni csak azt tudom a celeronnál bármelyik rendes P4-el jobban járna.Szóval volt itt már két magos proci P4 ből?
Csak hőt nyomtak sokat vagy wattot is ették rendesen? -
Badman 4ever
őstag
válasz
kukinyo #5273 üzenetére
Azok a számok a memória késleltetése (latency), ami minél alacsonyabb, annál gyorsabb a memória. Csakhogy minél nagyobb az órajele a memóriának, annál kevésbé viseli el a kisebb késleltetést. Tehát ha van egy 400 MHz-es DDR-I-es memóriád, aminek az alap késleltetése 4-4-4-12, az nem biztos, hogy 533 MHz-en menni fog ezen a késleltetésen, hanem csak mondjuk 5-5-5-15-ön hajlandó működni. A késleltetés és az órajel kettőséből tudod kikutyulni, hogy milyen gyors legyen a memóriád. Az 1:1 pedig szerintem az FSB:MEMÓRIA aránya akar lenni, tehát nálad 400 MHz-es az FSB-d és a memóriát is, ha 5:4-re állítod, akkor visszaosztod a memóriát és a 400 MHz-es FSB mellett 320 MHz-en fog menni a memória.
-
kukinyo
addikt
Sziasztok
Configom:Asus P4C800 E-deluxe lap
Intel pentium 4 3 Ghz prescott magos proci
1536 Mb pc 3200 memória Dual
Bios:Ami 1024.001
Elolvastam az egész topicot (nem csak ezt)de nem értem ezt a memória tuningolást.Az fsb-t tudom állítani,úgy gondolom hogy ezáltal húzom a memóriákat is.Viszont bootolásnál változatlanul azt írja hogy a memó 400Mhz.Ezt már nem lehet feljebb vinni?Biosban megtaláltam Cas# Latency stb.állítási lehetőséget. a by SPD-t kell kikapcsolnom és akkor előjön ez a menü.Itt nem egyértelmű a dolog számomra.Ezeket a számokat minél lejjebb vagy feljebb kell vinni a növekedéshez?Mert én olvastam ezt is azt is.A másik hogy nem találok olyan lehetőséget amivel állítom az 1:1-et 5:4-re.Van valami ami 1.1-en áll de azt csak 1:4-re lehet állítani.
Elmondaná valaki egyszerűen hétköznapi nyelven hogy is van ez?
Köszi -
Boxi88
őstag
válasz
patrik1990 #5270 üzenetére
helló
Valószínűleg a lapod nem kedveli vagy a 800as fsb-t vagy az 1M gyorsítót, de a helyedben kipróbálnám egy olyan lapban is a procit ami tuti hogy lekezeli, csak hogy biztos hogy működik e a processzor...
remélem segítettem
-
HaZsolt
őstag
Nyomj BIOS resetet hátha csak a beállítások nem tetszenek neki.
-
patrik1990
csendes tag
Sziasztok!
Lenne egy kis problémám.
Van egy Pentium 4 -es gépem, IBM 8303GCG alaplapom van. /// Socket/Slot WMT478/ NWD, UPGRADE INTERFACE Socket 478, Supported Speed(s) 3 GHz ///
Most egy 2,4 Ghz-es processor van benne./// L 2 ON-BOARD CACHE 512kb /// De vettem egy Pentium 4 3000Mhz/1M/800 processort, beszereltem és nem mozdul meg a gépem, vagyis bekapcsolom a tápot a gépházon és egyfolytában megy a videokártyám monitort nem kapcsol meg semmi.
Ha visszacserélem a régi processorra akkor minden jó, és működik.
Ez miért lehet?
Lehet kicsit zavaros a leírás de nem nagyon értek hozzá!
Előre is köszönöm a segítséget! -
opti06
aktív tag
válasz
kriszbon #5268 üzenetére
egy pci-e sapphire x1950pro 256mb gddr3 as karim van a gépbe
gyári hűtővel fél óra terhelés után 70-71fokon ugrált a proci (alap mhz-n) most még van pár fok a gyári ventis fokhoz képest, feszültséghez nem nyúltam, csak fsb-t állítottam
bár vga-t nem hajtja már jobban ha tovább húzom, de mivel fsb-t állítok csak ramokon viszont látszik a változás
csak érdekelne meddig bírja -
kriszbon
őstag
Nos nekem nem ilyen volt/van, hanem 530-as Prescott, és 3.8 felett már nagyon sok fesz kellett volna neki. Ezt is csak teszt időre használtam, mert játékok alatt nem volt észrevehető hogy 3.65 vagy 3.8-on ment, viszont fesz/hőfok az sokkal nagyobb volt.
Egyébként hőfokban közel vagy a felső határhoz, de még mehetne esetleg [link]. De szerintem nem sok értelme van, mert 3.8-on sok újabb játékban még egy 3850-es kártyához is édeskevés volt. -
opti06
aktív tag
Van nekem egy Prescott magos Ht-s p4 524 es procim 3.06 @ 3.8 GHz
terhelve zárt házban 62fok PH-ról származó EKL-es hűtővel, érdekelne kinek van ilyen procija, ill meddig tudta húzni, tovább nem nagyon merem :/
FSB-t lehet csak állítani ram 2x1gb kingmax 533@660hz 4-4-4-12ha túlhúznám első jelként mi lenne? vagy valakinek tapasztalat ezzel kapcsolatban?
nem akarom elfüstölni szegényt -
piadex2
senior tag
Sziasztok!
Mennyi lehet egy 478-es prescott max fogyasztása. Tudom, hogy 88W a TDP-je, de ennél biztos, nem több?
Kösz:piadex2
-
agarkutya
csendes tag
válasz
kriszbon #5263 üzenetére
Köszi.Így világos miről van szó,csak nem tudom hol tudom ki és bekapcsolni.Párszor már elolvastam ennek a topicnak az elejét,de az én lapom biosában nem egészen olyan nállítási lehetőségek vannak mint amiket leírtak.Asus P5K lapom van,valakinek van ilyen laplya??Hátha tudna segíteni.Köszi.
-
agarkutya
csendes tag
Köszi az infót.Igazából még nem tuningoltam,de szeretnék egyenlőre olvasgatok infót gyüjtök,hogy hogyan is kezdjek neki.Ha már itt tartunk mi az a HT?Gondolom valaminek a rövidítése,de minek?
-
Badman 4ever
őstag
válasz
agarkutya #5260 üzenetére
Igen, valószínűleg nagyon sokan tuningoltak ilyen procit és a kérdésedre a választ már leírták, az op. rendszer nem számít tuningnál.
Adiking: Igazából játékfüggő, vannak olyan játékok, amik nem szeretik a HT-t, van amelyiknél nem számít, úgy tudod kideríteni, hogy FRAPS-ot futtatsz a játékokkal együtt és megnézed, hogy HT-vel vagy anélkül megy-e jobban. -
agarkutya
csendes tag
Tuningolt már valaki ilyen procit?
-
agarkutya
csendes tag
Hali.Ez a topic meghalt?
-
agarkutya
csendes tag
Sziasztok.Érdeklődnék,tuning szempontjából mennyire számít milyen rendszer van a gépen?Nekem asus p5k alaplapom van intel pentium 3.2 Ghz prescot procim.Jelenleg windows 7 van rajta.Előre is köszi.
-
Adiking
tag
Szerintetek egy P4 630 90nm 3Ghz procinál mi a jobb játékra? ha be van kapcsolva HT v ha nincs?
-
kriszbon
őstag
válasz
#63718632 #5254 üzenetére
Mivel ez "CPU Host Clock Control:{Disabled}" ki van kapcsolva, úgy ez "CPU Host Frequency (MHz) 266" a funkció nem él, tehát alapon megy. Ha zavar hogy 266-on van akkor kapcsold be és a + illetve - billentyűvel magad is beállíthatod 200-ra.
Ha nem tuningolsz akkor maradhat így "PCI Express Frequency (MHz):{Auto}" de ha kíváncsi vagy a tuningra, akkor rakd 100-ra(tuningnál mindíg ezen legyen).
Ha aktiválod a 266-ot akkor a ram sebességet ha megnézed nem ennyi lesz "Memory Frequency (MHz) 533 533" tehát tuningnál(ami ugye nem lesz) ezt "System Memory Multiplier (SPD):{Auto}" nem hagyhatod autón, hanem manualisan vissza kell osztanod 2.66-ra.
Tuningnál ez se legyen autón(ami ugye nem lesz) "System Voltage Control:{Auto}" hanem normálon.
A végére akkor pedig, mivel ez "CPU Host Clock Control:{Disabled" ki van kapcsolva, így ez "az enyém viszont 266-on megy ami az 1066-os FSB-hez passzol" nem érvényes.
Most akkor már képben vagy ugye.
De hogy minden funkcióhoz hozzáférj rendesen, mikor beléptél a bioszba, a főmenűnél nyomsz egy Ctr+F1-et és lesz mégtöbb állítgatni valód is.
Ja még azt kihagytam hogy ezeknél a lapoknál eléggé melegszenek a híd bordák, és nem árt egy oldalventi ami tolja a lapra a levegőt, vagy egy jól szellőző ház, ventivel. -
törölt tag
Helló Mindenkinek!
Elkelne egy kis segítség,nem tunungolni akarok csak inkább értelmezni kellene egy két dolgot.Ez lenne a vas:proci: P4 531 3GHz/800FSB/1mega L2/HT/LGA775,
alaplap: GIGABYTE GA-G31M-ES2L (zsír új),
ramok: Kigston 1GB DDR2/533 és PQI 512MB DDR2/533,Csont nélkül indul a gép,de a BIOS-ban ezeket az értékeket látom,arra kérlek titeket,hogy mondjátok meg jó vagy nem jó?
CPU Frequency:3.00GHz(200x15)
CPU Host Clock Control:{Disabled}
CPU Host Frequency (MHz) 266
PCI Express Frequency (MHz):{Auto}
Performance Enchance:{Standard}
System Memory Multiplier (SPD):{Auto}
Memory Frequency (MHz) 533 533Ha CPU Host Clock Control:{Enabled} akkor a CPU Frequency 4GHz(266x15),de a
Host freki nem változik.Ami aggaszt az,hogy a könyv szerint 800FSB-s procihoz a 200MHz Host freki passzolna,
az enyém viszont 266-on megy ami az 1066-os FSB-hez passzol.
Jó ez így,vagy nem?Nem lessz-e ebből probléma a későbbiek folyamán?Az a lényeg,hogy alapbeállításokon akarom használni a cuccot,bőven jó a 3gigás órajel.
Ami még aggaszt az a hidak hőfoka.Csak a biosban voltam pár percig és süt mindkét hűtőborda.
Ja még ezek is ide tartoznak:
System Voltage Optimized
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
System Voltage Control:{Auto}
DDR2 Over Voltage Control: Normal
FSB Over Voltage Control: Normal
CPU Voltage Control: Normal
Normal CPU Vcore: 1.38750VHát ennyi lenne a mondókám.
Köszönöm előre is mindenkinek.Üdv.:
-
-
pgergo
tag
Sasztok!
Van egy Intel core duo e7300 2.66ghz es procim
Felakarom vinni olyan 3ghz ig.
Milyen program kell hozzá és a 3hz nem tul sok e?
Köszi! -
kriszbon
őstag
válasz
csabika0001 #5248 üzenetére
Azt még nem írtam, hogy itt az apróm nem biztos hogy elmenne jó áron, bár megpróbálhatod itt is (kitudja). Ha esetleg ismered a másik oldalakat akkor még ott is meghírdetheted pl. vatera, teszvesz. Megpróbálhatod egyben az egészet eladni, mármint alaplap+proci+hűtő+ram, mert sokan úgy is megveszik, mivel akkor esetleg nem kell külön keresgélnie még cuccokat, meg neked is jobb lenne egyben az ára. Ja meg elég vonzó a 3.4GHZ+3GB ram.
Most nem néztem hogy vannak e ilyenek fent, de ha lesz időm utánanézek, de ezt te is megteheted.
Amúgy ha minden egyben van akkor próbáld ki hogy mit mutat, és hogy neked elég e annyi. De minél később adod el ezeket annál kevesebbet kapsz értük.
Már a mostani játékok közül is van ami meghálálja a 4 magos procit, azt is húzva, de a kétmagost jól meghúzva mindenképpen pl. Crysis, GTA4, Arma II, Stalker, meg mittomén még mi. Persze vannak amik ezzel is szépen mennek(kicsit régebbi nem annyira igényes játékok, de van igényes is köztük) amúgy egyre több lesz ami igényli a többmagos erős gépeket, ahhoz hogy szépen menjenek, nem lebutítva. -
kriszbon
őstag
válasz
csabika0001 #5246 üzenetére
Nos akkor mindjárt első nekifutásra azt mondom, hogy ahhoz a kártyához ez a proci harmatgyenge, még akkor is ha 4GHz-en menne.
Aztán meg a ram sem a legjobb hogy DDR1-es.
Ez a konfig még egy 4670-es kártyát sem tud rendesen kiszolgálni, nemhogy ezt, aminek már illik egy 2 magos 3-3.3GHz-es procit adni.
A Cpu limit az garantált, és valamennyit nyersz vele ha húzod, de sokra ne számíts.
A programok/játékok azért nem használják ki a 2 magot, mivel ez csak 1 magos proci, csak képes 2 szálon futtatni progikat(HT), ami támogatja is ezt.
Ahogy számolom hogy mennyiért tudnád elpasszolni a cuccokat, abból már kapnál egy normálisat, amivel biztos hogy jobban jársz!
Na lássuk is hogy mennyiért mennek a hírdetési oldalakon: Lapod~5-6 talán 7k, procid~8-9k, ramod 3x1GB~19-20k=szűken 32k, bőven 34k.
Mit kapsz érte: (Alaplap) ez olcsó jól tuningolható a következő (Procival) most nincs náluk 5200-as, mert az is jó és valamivel olcsóbb(de még ezeket is 3-3.3Ghz-en kell járatni, és simán tudják), hát sajnos a (Ram) árak mostanában felmentek, de egyenlőre elég lenne ennyi is, és később mikor olcsóbb veszel még ennyit.
Ez így 36838 és garantált a siker minden mai játék futtatására.
De ha szűkös lenne a keret akkor itt egy másik (Proci) ami alapon megeszi a tiédet, és ugyan úgy húzható mint a másik, csak az L2 cache kevesebb benne.
Akkor -4200=32638
Természetesen a többi cucc maradna, és ez részemről csak egy ötlet volt, és így is tudsz azért játszani a géppel ahogy most van, csak kompromisszumokat kell majd kötnöd. -
csabika0001
senior tag
Sziasztok
Nemsokára összeáll a gépem amit nehezen kinyögök a költségvetésből.Az lenne a kérdésem kinek mi a véleménye és észrevétele ezzel kapcsolatban.
proci P4 HT 3,4Ghz SL7J8
ram 3GB csx 400Mhz
alaplap MSI MS7046 pontos elnevezést nem tudom csak a cikkszámot
vga Gigabyte HD4850 512MBSokszor felmerül bennem a kérdés hogy CPU limit, ami valószínüleg itt is lessz. De nem értem azt hogy, a programok és a játékok igen csak nagyrésze nem használja ki a többmagot. Szóval szerintetek ez a proci elég ebbe a konfigba ha tényleg szeretné az ember ujj játékokkal jáccanni ??
Nah és ha valakinek ilyen prockója mik a tapasztalatai??
Meddig húzható úgy nagy átlagba ??
Nah és a másik nagykérdés érek e vele valamit ha húzom ?? -
Sziasztok!
Egy 478-as 2,2Ghz-es CeleronD-ből (256kb) mi hozható ki alapfeszen?Fontos az alapfesz, mivel csak gyári coolerem van.
-
kriszbon
őstag
válasz
Forceman #5239 üzenetére
Szerintem kb. ugyan az lehet a bibi mint akinek előtted írtam. Csak az ő procija 533Mhz Fsb-s a tiéd meg 800Mhz, de a szitu ugyan az. Ha jól tudom meg ahogy tapasztaltam, ez akkor szokott lenni mint amit ott írtam. Ha bioszban nem találsz állítási lehetőséget a Pci freki fixálására 33.3Mhz-re, akkor már csak a SetFsb progi segíthet esetleg, ha a lapod clock generátor chipje benne van a listájában.
-
Forceman
tag
Sziasztok!
Az alaplapomban nincs valamiért feszültségállítás , ezért nem nagyon megy a tuning. A lapom asrock 775xfire-vsta. Viszont azt nem értem hogy felnyomom 240-ig (x15) a kövi mhz-nél már azt írja hogy nincs vinyóm(241). A procim egy 631 (3ghz). A hűtőm artic cooling feezer 7 pro.
Tudtok segíteni? Köszönöm. -
kriszbon
őstag
válasz
morenever #5237 üzenetére
Azzal hogy állítottál az Fsb-n elmászott a Pci freki is 33Mhz-ről, és szerintem azért nem látja. Keresd meg bioszban azt a funkciót ahol lehet állítani és manualisra tedd, és akkor beállítod neki, meg előfordul sok lapnál hogy van még olyan hogy szinkronba vagy aszinkronba menjen az Fsb húzáskor(asszem aszinkron kell neked, de ki kell próbálni).
Mondjuk nem ismerem ezt a lapot, így nem tudom hogy mi van a bioszban! -
morenever
csendes tag
Sziasztok, ma vásároltam egy ASRock alaplapot és egy 2.4-es P4 procit itt Hardveraprón!
Az eladó tanácsára átállítottam az fsb-t 133-ról 155-re, hogy elérjem a 2800Mhz-s pörgést.
Megis történt az eredménye, 2800on fut a proci. Viszont a bökkenő az hogy az adatvinyóm, ami egy Maxtor, váratlanul eltűnt, ami anynit jelent hogy BIOS látja, eszközkezelő látja, de a lemezkezelőben már nicsen benne, sem a sajátgépben!
Gondoltam kicserélem a tápot, hátha kevés a 350W. továbbrais ez maradt a helyzet, viszont Mikor visszaállítottam az fsb-t 133-ra akkor felismerte.Mit tudok tenni h 155 ös fsb értéknél is használni tudjam az adat vinyómat?
A válaszokat előreis nagyon a köszönöm, ha esetleg plusz infó kellene amit nem írtam le, bátran írjatok, megpróbálok válaszolni!
Üdv, Mn
-
fabko
tag
válasz
kriszbon #5234 üzenetére
Rosszul volt rajta a hűtő, ami egy gyári darab! Pedig ha megmozgattam, úgy tűnt tökéletesen illeszkedik. Leszereltem, és a hűtő aljának csak 1/4-e volt pasztás! Elkentem a pasztát vékonyabbra, hűtő vissza, és most már az everest terhelés tesztje során sem megy 46-47 fok fölé. Azért a BIOSban is utána nézek a dolgoknak. Köszönöm szépen a segítséget!
-
kriszbon
őstag
Igen a sok paszta is lehet hiba, mert abból csak annyi kell hogy az esetleges légrést kitöltse. Mielőtt rögzíted a hűtőt, előtte jobbra-balra sokszor mozgasd meg a procin, úgy hogy aránylag erősen rányomva tartod. Rögzítésnél meg állandóan tartsd erősen lenyomva.
Nem tudom milyen hűtőd van, de ha a bepattintós akkor annak 2-tőt kell kattanni és akkor jó(elég dúrva erővel kell nyomni hozzá) ha csavaros akkor meg egyformán húzd meg.
A lapodat nem ismerem, de az enyémnél a PC Halt menü alatt állítható be a hőfok riasztás(szerintem olyan 68-70-re tedd).
Az Advanced menü alatt lehet kapcsolni az energia takarékossági funkciókat és a hőfok figyelést(nálam) C1E, Eist, Cpu Thermal monitor TM2(visszaveszi az órajelet és feszt ha gond van) ha ezek be vannak kapcsolva akkor idle leveszi a proci szorzót/feszt nálad csak 14-re tudja visszavenni. -
kriszbon
őstag
Szerintem nem jó, vagy rosszul van a hűtő rajta mégis, vagy sok/kevés a paszta. Ellenőrizd le újból, mert már én is jártam úgy hogy csak sokadjára lett jó. Nem mindegy hogy biosban 35-38-ról indul a hőfok vagy már eleve 45-48-ról. Ott valami nem illeszkedik rendesen.
Ha jól emlékszem a gyári max, valami 67 fok csak, egyébként biosban nincs beállítva hogy ilyenkor(80°C) visszavegye az órajelet a védelem?
-
fabko
tag
Sziasztok!
Tegnap beletettem az Asus P5LD2 lapba egy P4 540J 3.2GHz,800FSB, 1M cpu-t. Pár perc játék után a proci 80C fokos lett az everest szerint! Az alaplap pedig 35C. Nem sok ez nagyon? A hűtő rajta van rendesen, frissen pasztázva. Tuning semmi! Újraindításkor a BIOS-ban is 66C fokot ír. Üresjáratban pedig megáll 45C környékén. Rendjén van ez így?
Segítséget köszönöm!
-
Temesvari
tag
válasz
kriszbon #5229 üzenetére
4Ghz lett a vege ugy hogy max terhelesnel 61C, alaphelyzetbe lemegy 47C-ra is
Ugyvettem eszre hogy a Batman Arkham Asylum jobban futna, regebben akadozott az atvezeto videoknal, msot ujrakezdtem es semmi akadast nem tapasztalok, nagyonszepen megy a jatekKöszönöm a válaszodat!
üdv -
kriszbon
őstag
válasz
Temesvari #5227 üzenetére
Szerintem örülj annak hogy annyit megy stabilan ekkora fesszel. Annó az enyémnek is kb. itt volt vége értelmes feszültségen. Egyébként nem sokat dob már rajta pl. ha 3.6 vagy 3.8Ghz-en használod (talán 0.x Fps)
A fesz az lehet hogy a dropp véget változik állandóan, vagy az energia takarékossági funkciók végett. Nem hiszem hogy problémázni kellene rajta, esetleg everest stab. teszt alatt nézd meg, de szerintem ott stabil lesz.
Gyári adat szerint 65°C körül ajánlott a max hőfok(nem pontos, nem néztem utána)+házventi sokat segíthet.
Ezzel a procival mindenképpen procilimites leszel a 3850-el akárhova húzod is! Most nem keresgélek képet, de trémárkban Prescott 3.65Ghz/3850 6000 pont, E5200 alapon 2.5Ghz/3850 10500 pont.
A ramokkal nem szórakoznék, mert nem nyersz vele semmit játékoknál, esetleg sok kékhalál a jutalom, vagy fagyás.
A biosz általában igazat szokott írni. -
Temesvari
tag
Kieg:
A Biosz 1.385V mutat core voltage-nek, de CPU-Z szerint 1.265-1.32-136 kozott ugral. Nekem ez eleg horrorisztikus, foleg egy FSP Everesttel. Most kakor ez normalis ?:/ Meg melyiknek higgyek? 2004-es Biosznak vagy a CPU-Z-nek? -
Temesvari
tag
Sziasztok!
Sokaig probalgattam a proci tuningot, de eddig nem nagyon ment.
Van egy P4-es HT-s procim(SL7PM) 3Ghz-röl felhuztam 3,72-re, eleg stabil most a rendszer ugyvettem eszre, 5:4-es aranyban van a rammal, tehat cpu 247Fsb, ram 198Mhz, tehat majdnem eleri a ram az alap allapotot. 1.285V-rol most 1,385-ön van, igy a proci terheles nelkul Zalman CNPS7700Cu-val 46C terhelessel 60C.
A kerdeseim:
-A 60C mar karos egy processzorra nezve?
-A +710Mhz jelentos teljesitmenyjavulast eredmenyez-e? Nemvolt energiam 3DMark06-ot futtatni, sem jatekokkal tesztelni, eleg vaksivagyok ehhez, hogy mst 20Fps-el megy-e a MW2 vagy 24-el mar...(azert is volt szukseg cpu overclockingra mivel a hd3850-el igencsak cpu limites volt a rendszer... Esetleg ha allitgatnam a memoriak idoziteseit akkor gyorsulna-e a rendszer? 3 4 4 8 ha jolemlekszem most a kesleltetes. Ha atalitom 2.5-re mondjuk akkor a tobbit is vissza kell alitanom?Ha valamit ez segit, a rendszer a felhasznalonevemben megtalalhato.
-
LiteCross91
aktív tag
válasz
potyi23 #5225 üzenetére
LOL?
Azt inkább ne. Belerakod a drótot, aztán a procit a foglalatba és szépen majd beleszorul a drót mikor ki akarod venni. Rosszabb esetben meg zárlatot okoz. Nem nagyon értek hozzá, de nem drótozgatnék egy processzort. Azt mondod működik rendesen, akkor lehet nem is kell oda az a láb
.
-
potyi23
senior tag
Hi! Van nekem egy intel 1,7 es gepem!feltettem a win7 es ,sajnos akadozva birta.Egyik haverhoz atmentem,talt otthon intel 2,4 prockot.Hazahoztam akkor lattam csak h a nyilnal ami a procin van,ott az egyik labacska hianyzik.KIprobaltam,megyeget,de nemokoz e hibat? hogy tudnam azt a labat potolni?legszelso lab felul!! mivel szoktatok potolni?KIs droto szurjak a lapba,es helyezzem ra a procit ?lehet h jolesz?
-
papg79
tag
válasz
pasquale #3117 üzenetére
Szia!
Tudom már eltelt egy kis idő a "próbálkozásod" óta, de nekem is ugyanez az alaplapom van (Asrock P4i65g) egy pentium 4 Northwood magos procival 2,4Ghz D1 steppinges és 133Mhz FSB. A tuningnál csak az FSB-t húztad? Stabil volt utána? Én is szeretném tuningolni egy kicsit a rendszeremet, eddig annyit csináltam, hogy az FSB-t felemeltem 133-ról 144-re. Nem tudom hogy meddig lehet elmenni. Jó lenne ha a videokonvertálás egy kicsit gyorsabban menne.
-
papg79
tag
Sziasztok!
Na, megpróbáltam. Az FSB-t megemeltem 133-ról, 144-re, így a processzor most 2600 Mhz-n ketyeg. 8%-kal van túlhajtva.Igazából a videókonvertálást szeretném egy kicsit meggyorsítani. Csak az FSB-t emeltem. Mennyit kellene állítani és mit, hogy érezhető teljesítménynövekedést érjek el? Előre is köszönöm a segítséget.
-
papg79
tag
Sziasztok!
Szeretném tuningolni a gépem. Az alaplapom típusa Asrock P4i65G i865G chipsetes, a processzorom pedig Pentium 4 2400 Mhz (18X133) Northwood magos, D1 steppinges. 1 GB Kingston DDR Ram van a gépben. Az lenne a kérdésem, hogy mennyire húzható a processzor? Elég ha csak az FSB-t emelem, mondjuk 155-re (most 133) és máshoz nem nyúlok? Előre is köszönöm a válaszokat.
-
papg79
tag
Sziasztok!
Szeretném én is tuningolni a gépemet. Az alaplapom típusa Asrock P4i65G, pentium 4 2,4Ghz-s processzorral és 1 GB Kingston rammal. Mit tanácsoltok, hogy kezdjek hozzá? Ki lehet ebből a konfigból hozni valamit? Előre is köszönöm a válaszokat!
-
szat8
tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.A következőket állítgattam a biosban:
- PCI freq: 33 MHz
- PCI Ex. freq: 100 MHz
- spread: disabled
- memória órajel: 533 MHz
- végül azt a paramétert, ami nem FSB, de vmi olyasmi, elkezdtem 5-ösével felfele tornászni 200-ról.Két kérdésem lenne:
1. Bár a RAM-om 800 MHz-es, az alaplap elvileg csak 533-at bír (illetve a frissített hivatalos honlap szerint native 600-at), de mivel az FSB-t növeltem, így 533-ról feljebb ment ez az érték. Ilyenkor lejjebb kéne vennem 400-ra az alaplap miatt, vagy a memória paramétere számít?
2. 220-nál nem bootol a gép, csak 215-nél (annál viszont stabil a rendszer), pedig arra számítottam, hogy 240-ig nem lesz gond. Ennek mi lehet az oka? Az, hogy a feszt nem növeltem az órajellel párhuzamosan, és 215 felett már magasabb feszültségre lenne szüksége a procinak?
(A proci hőmérséklete terhelés alatt se megy nagyon 60 fölé.)A konfigom:
- asus P5GDC Delux alaplap
- 2x1GB DDR2 CSX RAM (800MHz)
- P4 541 3.2GHz (Prescot) proci
- NX5000 nexus táp (500W)
- Scyth Ninja procihűtő
(- ati x1300 pro videókártya, de gondolom ez mindegy)Előre is köszönöm a segítséget!
U.i.: Ha tényleg a feszültség növelése a megoldás, akkor arra kérnék néhány tanácsot, mert elég óvatos vagyok, ezért magamtól nem szeretném növelgetni, ha nem muszáj.
-
kriszbon
őstag
válasz
LiteCross91 #5216 üzenetére
Szia! Na tehát akkor eddíg megvan a dolog és gratulálok hozzá! Szerintem bioszban az Fsb csak 100-on van, mert ha jól tudom ezeknek 21 a szorzó (Cpu-z írja amúgy, meg alatta az Fsb-t is)). Be kellene menni a bioszba és ott a proci beállításoknál ha autón van akkor manualra kellene rakni, és utána az Fsb-t átrakni 133-ra (szorzót ezeknél nem lehet állítani). Lehet hogy mikor állítod akkor úgy írja a listában hogy 133/33 a 33 a Pci sebesség. Ha ez van ott akkor azt állítsd be neki. Ha van Everested azzal is megnézheted az adatait. Aztán írd meg mire jutottál.
Mod: Ennyit pötyögni feleslegesen, de azért jó ha utána nézel hogy hol kell állítani, mert jól jöhet tuningnál is.
Kellett nekem megint mást csinálnom, miközben írtam a hsz-t! -
LiteCross91
aktív tag
válasz
LiteCross91 #5216 üzenetére
Megoldottam. Ennek a lapnak a cpu fregvenciáját kézzel kell állítani, un. jumperrel. Magyarul volt két fehér pöcök amit ellenkezőleg kellett felrakni, ezt nem megamtól
. A kézikönyvbe volt leírva
. Ettől 100 Mhz-ről 133 ra nőtt a freki.
-
LiteCross91
aktív tag
Hi. Szóval betettem a procit. Fel is ismeri, de a Cpu-z szerint 2100 Mhz-n pörög csak. Nem lehet, hogy vmit a biosban kell állítani?
-
kriszbon
őstag
válasz
LiteCross91 #5213 üzenetére
Nah nincs meg még a proci? Vagy valami gáz volt/van?
-
-
kriszbon
őstag
válasz
LiteCross91 #5211 üzenetére
Nekem is angliából jött a héten 1+ később még kettő, és talán a 4. napon már itt voltak mind a kétszer. Légipostán légpárnás borítékban jöttek. Jó majd írd meg hogy mi lett az eredmény.
Szivesen segítek, persze ha tudok
Gondolom akkor te érdeklődtél a 3Ghz-es után? -
kriszbon
őstag
válasz
LiteCross91 #5208 üzenetére
Akkor a vásárlás megoldva. Igen nem kell más csak paszta és mehet a dolog, ja és persze hogy oem mivel ezek használtak, így nincs semmi hozzá. Még jó hogy adnak valamennyi garit. De azért addíg ne add el a procid amíg a másikat ki nem próbáltad, hogy megy a lapban, de a gyártó szerint kell mennie.
-
atesss
addikt
Üdv !
Van valakinek tapasztalata P4 478-as proci lábdrótozásos feszültség emelésében (VID mod) ?
Vagy DefaultFSB -modban ? (BSEL mod) -
LiteCross91
aktív tag
válasz
kriszbon #5206 üzenetére
Szia!
Köszönöm szépen az infókat. Amúgy vaterát ismerem már sokszor vásároltam ott és jelenleg is árulok. Gondolom mivel ez a proci oem, nem jár hozzá semmi, akkor elég beszereznem egy kis hűtőpasztát meg ugye a proci, és kész?
Gabesz bocs, hogy közbeszóltam, nem azért, mert bunkó vagyok csak simán nem tudom.
-
-Gabesz-
senior tag
Üdv!
Nagy problémám van. Pentium 4 3.4Ghz socket 478 prescot SL7Q8 proci.
Ez az a széria ami nem is létezik, sok lapban nem is fut mivel a proci EM64T-s, tehát 64 bites. abit ic-g és asus p4c800-e deluxe nem megy vele....Van valakinek tapasztalata? Érdemes beszereznem olyan deszkát amivel műxik?
ki lehet használni az EM64T opciót?thx.
-
kriszbon
őstag
válasz
LiteCross91 #5205 üzenetére
Az a proci neked nem jó. Írtam hogy csak ami a listában bent van. Körülnéztem én is a hirdetési oldalakon, de nem találtam, amúgy ha lenne is akkor szerintem drágán adnák, mert HT-s. Valami 2.8Ghz-est írtál hogy tudsz, de ahogy nézem a listát a lapod nem kezeli azokat amiben az L2 1MB tehát csak azokat amiben 512kb gyorsítótár van. Találtam egy 2.8-ast, csak nem HT-s 3500-ért, de a mostani procidnál sokkal gyorsabb és 30 nap garit adnak rá. Az a gond hogy oda regisztrálnod kell hogy venni tudj vagy ha van ismerős akkor azzal vetetsz. Nézd meg. [link]
Ja igen, ezeknél a régi prociknál nem lehet állítani a szorzót, csak Fsb-t tudsz emelni a biosban ha engedi a lap! -
kriszbon
őstag
válasz
LiteCross91 #5203 üzenetére
Nincs mit szivesen segítek ha tudok. Nos ha v.7.1 akkor ott az oldalon találtam neked valamit (P4 3.06Ghz/512k/533Mhz/HT) ilyent keress ha tudsz mert ez HT-s is, így két szálon futnak a progik még gyorsabb lesz! De szerintem a Biost nézd meg hogy a legújabb van e a gépeden, ha nem akkor szerintem mielőtt cserélsz frissítsd (Bios). Sok sikert hozzá!
Mod: Ja igen, azt a procit is támogatja! -
kriszbon
őstag
válasz
LiteCross91 #5201 üzenetére
Megnézheted (Itt) hogy milyen procikat tudsz belerakni a lapodba. A hűtés szerintem az összeshez jó.
-
LiteCross91
aktív tag
Helló!
Kis proci helpet kérnék. Szeretnék egy olcsó pentium 4-es processzort szerezni. Nekem most egy Intel Celeron 2 Ghz van (478, Northwood), 2 fő tényező miatt kellene egy P4 3 GHz körüli proci, 1. neten nem megy akadozás nélkül egy flash játék se, 2. Counter Strike Source gépigényének megfelelne és tudnék vele játszani, (3. 720p-s videók, de ehez nem tudom milyen proci kell, van egy pár .mkv filmem, a laptop [Dual-Core] szépen viszi). Szóval az a két-három tényező megérne nekem 5-6 ezer forintos "beruházást". 3 információt írnak a procik után persze a tokozáson kívül, mert azt tudom, hogy 478-as kell. Pl.: itt egy Vaterás "P4-2.8ghz/1m/533 478-as processzor+új hűtő". A frekvenciát értem, 1m az a cach lehet, de nem tudom, hogy az alaplapnak ez mind1-e, hogy mekkora, majd az 533, utána olvastam és az a frontside bus sebessége, kinyitottam az alaplapom kiskönyvét és azt írja, hogy 400/533 Mhz a támogatott. Elméletileg, akkor ez a proci jó a lapomba. Az a baj, hogy 3 Ghz-es processzorok szinte mind 800 Mhz busosak, szóval attól nem lehet beletenni az alaplapomba, hogy 800-as? A másik a hűtés, ezeknek a nagyobb processzoroknak kell vmi erősebb hűtés vagy jó a régi. A harmadik pedig a magtípus, hogy prescott vagy northwood, a kiskönyvben ilyet nem találtam, hogy melyik a támogatott.
Kérlek benneteke, ha nem nagy kérés és persze van egy kis időtök írja le vki, hogy is van ez, mi az amit jól gondolok és mit nem, mert nem szeretnék úgy járni, hogy el se indul a gép vele. Alaplap pontos neve: ECS P4VMM2.
Köszönöm előre is!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Automata kávégépek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nintendo Switch 2
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- Core i5 12500 (50e) + Core i9 12900 (88e)- 3 hó gari - hűtő nélkül
- Intel Core i9-14900K 24-Core 3.2GHz LGA1700 oem(36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- AMD Ryzen 5 7500F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core i7 9700T - TDP 35W - 8mag/8szál - Eladó!
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! AMD FX-8320 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest