Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
- laca223: A civilizáció mint bugos operációs rendszer
- hege8888: Retro Kocka Kuckó harmadjára Hódmezővásárhelyen
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
Új hozzászólás Aktív témák
-
D@ni88
addikt
mennyi a gyári fesz amin menni kell egy pentium4 540 procinak?
mert most autón van és egy kicsit sokat zabál
-
Badman 4ever
őstag
válasz
zolka78
üzenetére
Nem a hűtő a gond, hanem, hogy a proci meddig bírja, általában 75-100fokig bírja a strapát, utána a hővédelem leállítja a gépet. Az értékek, pedig jónak tűnnek. Sajna a lapot nem ismerem
,úgyhogy ennyit tudok segíteni. Talán annyi hogy ha a memók 800-asak, de csak 667-en mennek, akkor 800-ig bírják biztosan a nyúzást. -
zolka78
senior tag
Sziasztok, lecseréltem a P4 gépemet egy core2-re amit később húzni szeretnék. Ezért úgy döntöttem, hogy addig is amíg nem állok neki az újnak bele vágok a P4 hajtásába, csak úgy tapasztalat szerzés címén mert ez még új nekem. A konfigom a következő, P4 631 3.0Ghz processzor, ati radeon 3850, asus P5nd2-sli deszka, 2 darab kingmax 1GB 667 memória. A procin egyelőre még csak a gyári hűtő van mert a CM tx2 hűtő a core2-re került. Tehát eddig úgy néz ki a dolog, hogy biosban állítottam be az AI overclockot és mivel itt csak százalékban engedi felhúzni a dolgokat így adtam neki 10%-ot kezdésnek. Már érezhetően sokkal gyorsabb volt a boot idő. Jelenleg ezek az adatok, proci 3.3GHz 12x275 (teljes 10% húzás, fsb 38% plusz) így 32 és 34 fok között van a hőmérséklet, terhelve 48. A DRAM-fsb arány az 8:5 - re változott, memória időzítések 5-6-6-16. Menyire jó értékek ezek? Valamint az alaplap biosában nem találtam hol kéne le fikszálni a Pci-e frekvenciáját és azt sem tudom hol kellene a DRAM-fsb arányt megváltoztatni. Meddig bírja a gyári proci hűtő, nem szeretnék még egy hűtőt. A memóriákon mit kéne állítani és hol?
-
Badman 4ever
őstag
-
E70f
csendes tag
válasz
Badman 4ever
üzenetére
Nagyon köszönöm a tippeket és a segítségedet.
Mindhárommal megpróbáltam de ez a makacs gép csak komótosan és rögeszmésen ragaszkodik ahhoz amivel megetették anno.
-
E70f
csendes tag
válasz
kriszbon
üzenetére
Természetesen próbálkoztam még resettel is de makacsul ragaszkodik ehhez az állapothoz.
Ettől eltekintve kérdésem a következő.
Van értelme ezzel foglalkozni értem ez alatt ha sikerülne is az unlock vagy egy másik alaplappal ezzel a processzorral érhető el "jelentős" látványos gyorsulás.
Túl sok energiát nem fektetnék igazából ebbe a projektbe mivel terveztem tervezem egy komoly mai konfig megépítését csak a jelenlegi árak mellett halogatom bízva a szebb olcsóbbb jövőbe. -
E70f
csendes tag
válasz
Badman 4ever
üzenetére
Szervusz szép estét
Köszönöm hogy megpróbálsz segíteni.
Játszani már keveset használom (bár volt idő mikor jócskán ment a játék) a gépet, inkább munka és persze a szokások napi zsizsgések.
Természetesen az sem baj ha a masina mellett a VGA is jobban tud szaladni.
Sok sok éve nem foglalkoztam már hardware témával de amit írsz az nem ismeretlen és itt a fórum oldalain is próbálta frissíteni a jócskán elmaradt tudásomon.
Ennek ellenére megrekedtem és keresem a kiutat.
Ugyanis a bios-ban nem lelem hol tudnék beavatkozni, mert az alapokon túl gyakorlatilag semmi nem állíható.???!!!!
[link]
A hardware monitor menü ahol vélhetően lehetne a beállításokat eszközölni zárolva.
[link]
[link]
Egyéb módszert meg nem ismerek még.
Az alaplapról gyakorlatilag nincs info a neten drivert sem találtam ráadásúl jó berozsdáltam már én is.
Szóval tanácstalan vagyok nem kicsit de a jelenlegi hardware árak mellett most nem költenék bár ha nem lesz más muszáj lesz mert haladni kell.
Továbbra is várom a tippeket ötelteket segítséget vagy olyan ügyeskezű embert aki tud még néhány hetek hónapot lehelni ebbe a gépbe. -
Badman 4ever
őstag
Én szívesen segítek, márha tudok.
Először is játékra kell-e vagy nem?
Játékhoz kell a videókártya tuningja és mivel nekem is 9600XT-m van ebben segíthetek biztosan. A procinál először szorzót próbálj emelni és ezután FSB-t ha nem megy mehet neki +feszültség. Ha bármi kérdés felmerül megpróbálok segíteni. -
E70f
csendes tag
Szép napot mindenkinek!
Adott egy koros ( kövület anno 2004 ) Hp d230 tipusú gyári gép
P4 Pentium 2.26MHz
2x512MB RAM-al és egy
Club3d Ati Radeon 9600XT 256MB kártyával.
Még egy fontos információ hogy az alaplapon Hardware Monitor Setup-ja "Locked" és nem tudom miként űzhető ki eme állapotból.
Sajnos a laprol ( Lite-On Tech. 0884) info a világhálón nincs.
[link]
Váltani szeretnék majd róla de most az árak alakulása végett kényszerülök várni de ha más megoldás nem lesz akkor elkerülhetetlen mert dolgozni és haladni kellene.
Addig viszont jó lenne ha az eddig kiválóan szolgáló gép egy kicsit jobban teljesítene.
Kérdések:
1., Lehetséges ennek a konfignak a "látványos" gyorsulását elérni némi húzással?
2., Akad vállalkozó szellem aki a nyilvánosság kihagyásával segítene a probléma megoldásában?
3., Eretnek gondolat benzint rá és szikra teret engedve az új gépnek? Na ezt azért ne favorizáljátok, mert bizonyos határokon belül egy atom jól szolgáló gép volt eddig de az igények hirtelen megszaladtak melyel már nehezebben birkózik.Előre is köszönöm az építő hozzászólásokat
-
mokamiki1
csendes tag
Sziasztok!
Lenne egy nagy kérdésem, hátha Ti tudtok rá megoldást.
Van egy Fujitsu-Siemens Amilo L6825-ös notebook-om. Gyárilag Nekem sajnos egy Socket 478-as Celeron 2,8Ghz-es 400Mhz FSB, 128Kb L2-es proci volt benne. Ezt lecseréltem egy Socket 478-as P4 2,66Ghz, 533Mhz FSB, 512Kb L2-es procira. Namármost, nem tudok semmit sem állítani a biosban, mert annyira egyszerű, mint egy darab üres lap. Max 1-2 dolgot lehet módosítani. Hogyan tudnék erre valamilyen használható biost rárakni. Az alaplapról fogalmam sincs,mert amolyan sablonos szar, mint a Compaq, és hasonló egyveleges gépbe amiket raknak. (Manufactured: Uniwill, Modell: 755II5) Chipset Intel 845G
Szeretném kicsit húzni a procit, és ezt milyen progival tudnám, mivel nem tudok semmit módosítani a biosban. -
Bluegene
addikt
melyik a legnagyobb 400-zas FSB-jű proci?? a 2,4Ghz-es ?
-
kriszbon
őstag
Sziasztok! Kérdésem nem éppen tuning jellegű ezért bocs! Mondja már meg valaki hogy mi a nyavaját jelent a P4 proci leírásoknál hogy HT-s
De nehogy azt mondja valaki hogy Hiper-Threading technology, mert az H.T.T. Nekem is olyan és még sincs odaírva! Megköszönném a választ 
-
kriszbon
őstag
Köszi a választ! Igen a proci feszt elírtam(hiába korán volt még, vagy inkább későn
) 1.38 v. Hát sajnos csak ez a lap van, cserét egyenlőre nem tudok kivitelezni, mert akkor alaplap/proci/ram az meg nekem most sok! Amúgy az a PCI opció mi a fene? Ja és valamivel meg tudnám nézni a PCI-e+PCI sebességet? Azért még kínlódok egy kicsit, csak a kíváncsiság kedvéért is(csakazértis) Köszönöm 
-
mycso
veterán
válasz
kriszbon
üzenetére
Hi, a ramnál ezek jelentik az osztókat az FSB-hez képest:
400--> 1:1
333--> 5:4Tehát az FSB emelésével nőni fog a ramod sebessége a fent említett arányban.
(pl.: 240FSB --> 333-ra állítva, 384MHz-en fog menni a ramod)Ha a pci-e frekit nem lehet fixálni, az bizony okozhat gondokat...
A procid alapfesze 1.25-1.4v között van (az a 3.8 nemtom mi lehet, de nem a proci fesze az biztos)
Hát bizony megeshet, hogy a lapod miatt nem megy a tuning, mert ez bizony nem egy kimondott tuning deszka.
-
kriszbon
őstag
Sziasztok! Kérdésem hogy miért nem tudom rendesen húzni a procim.Alapvetően minden adott lenne, csak esetleg a biosban van gond(gondolom én) Az Fsb 240-ig mehetne,de már 220-nál az eszközfelismerés betöltéskor akadozik, néha a biosig alig jutok el! A ramot 400-ra v.333-ra v.auto-ra tudom tenni de mindnél megy fel az Fsb-vel! Pci-e nem fixálható, Pci eszközök állításánál csak egy opció van Pci Latency Timer(nem tom kell e húzáskor állítani ez valami késleltetés?)alapból 64-en van, 32-től 2xx valamennyi 32-es lépésben! Feszültséget tudnák még adni a ramnak de csak 0.1v.-ot(alap 2.5v.) Procnak valamivel többet(alap 3.8v. bios szerint) A hűtésem is adott a tuninghoz! Van valakinek ötlete hogy mit próbáljak ki? A fene esz már meg hogy általában mindenki tudja húzni a procit csak nekem nem akar összejönni az a 3.6 Ghz
Nagyon megköszönném a segítséget 
-
mycso
veterán
Jó lenne tudni a proci pontos tipusát (tipusszám/foglalat/fsb...)
Bár ha 266-os akkor gondolom 133FSB-s azoknak 775 és 478-as foglalatban is 1.25-1.4v közötti alapfesz van meghatározva.
Max 1.45 esetleg nagyon jó hűtés mellett 1.5v a max ami adható neki mindennapi használatra.
Hogy meddig fog menni?????
Mivel a ramod nem lehet korlátozó, innentől a lapon/procin esetleg tápon múlik a dolog.Először mindenképp alapfeszen húzd (szerintem úgyis tudnia kell 3.2-3.5GHz körül).
A hőfokára figyelj, ne menjen terhelve 70 fok fölé.
-
kem
addikt
Sziasztok!
Egy 2,66GHz-es Prescottot mennyire lehet általában feltuningolni, és mennyi feszt kaphat max? Hűtés megfelelő rajta feszemeléshez, és a táp is bírja. Ramok 800-asak asszem, az is bírja mert 1:2 van állítva(533).
Nos?
-
{Zodiac}
senior tag
Intel Pentium 1.6 GHz / 256 / 400
vagy
Intel Celeron 2.0 GHz / 128 / 400?
Abit BD7II-be mennének, melyiket tegyem bele?
-
Livius
őstag
Van egy P4 1.5Ghz-es Willamette cpu-m. Kellett vennem hozzá egy új alaplapot, hát nehezen de sikerült egy vadi újat szerezni. A kérdésem az hogy ennek a cpu-nak nem 1.75V-on kellene mennie? A BIOS-ban 1.85V-t ír, és az Everest is. Ez még Normális eltérés?
-
mycso
veterán
válasz
fenergie84
üzenetére
84w
-
fenergie84
addikt
Valaki meg tudná mondani, h egy p4 3.2 (640) és egy p4 3.4 (650)-nek mennyi a gyárilag megadott fogyasztása W-ban?
Előre is köszi! -
mycso
veterán
válasz
ÁjjLe BoBBi
üzenetére
Szia, a lapod jó a procid milyen magos, milyen stepping???
A tápod, hát....nem a márkásabbak közül való...illetve a tuninghoz elengedhetetlenek a jó ramok és a jó hűtő!Hát nemtom az a 400-as codegen mennyi energiát tud igazából leadni.....volt nemrégiben egy p4 630-am (3GHz) --> 4GHz-re húzva 1.41v-on, 2 giga ram, 2 winyó, 2-3 ventilátor, 7900GS --> ez fullon megterhelve 250w-ot fogyasztott!!!
fenergie84: Valószínűleg kevés lesz hozzá, még alapjáraton is...
-
ÁjjLe BoBBi
tag
Sziasztok!
Szeretném kicsit tuningolni a gépet, mert hát röhej, de az 5éves lapomról most tudtam meg hogy kb arra találták ki...

Ezen csak azért lepődtem kicsit meg, mert valahányszor állítani akartam az fsb-t, vagy nem indult el, vagy egy idő után szétfagyott, vagy sípolt.
Semmi komolyba nem nyúltam bele, igazából működnie kéne, valamit tuti nem jól csinálok.
A konfig előző gazdája annó azt mondta hogy ő 3.8ghz-en járatta és mindig stabil volt.
Nálam ezt már nem tudja, igaz a tápom, és a ramjaim már nem ugyanazok.
400as codegen táppal rendelkezem, és 2x 512es ddr-el, melyek közül egyik csingli-csungli, másik kingmax (hozzáteszem napokon belül nagyobb és komolyabb ramokhoz jutok).A proci hűtőjét is le kell cserélnem, mert valami 5 éves szar van rajta ami jelen pillanatban sem képes 50 fok alá paszírozni az alap órajelen működő cpu-t.
Egyébként a 400as táp elég e a művelethez? Hol tudom megnézni hogy a rendszer mennyit eszik meg belőle? -
fenergie84
addikt
Sziasztok!
A kérdésem az lenne, h egy gyári E8600 hűtője, elég-e egy P4 3,2 (640) 3,4 (650) procinak?
A hűtő elég vékony darab.
Valaki tudna segíteni?
THX -
pappkarcsi
senior tag
Köszi a válaszat, kicsit lassan kapcsoltam

most ez a 2.8as 3.2en megy, most vettem meg rá a zalman 9500 cu-t és terhelten 40fok.

de most adom is el a cpu-t és veszek helyette egy 3.4 prescottot, amit akkor színtén felhúznék, akkor kb... 4.2-4.4 re ha látom h mennyi az annyi.
zalman 7500 volt eddig azzal 45fok volt alapból, ezzel meg terhelten is kevesebb.

köszkösz
-
kpal
nagyúr
Menyiért lehet eladni egy p4 631 3ghz 2m cache 800mhz ?
-
Tomi_Sci
őstag
Nem létezik a procim?

Azt hogy a tökömbe? Várjál priviben küldök everestet. -
Tomi_Sci
őstag
Nekem a 3006 mhz-s 133-as prescottom gyári beállításokkal ütögeti a 70 fokot
Frissen pasztázott, gyári hűtő 
Nembaj majd ha meglesz az e8400 akkor erre pakolok egy kis szárazjeget és kinyírom
-
mycso
veterán
Hát 2 féle módon lehet:
1, valahol a bios chip környékén, vagy a vga foglalat alatt kell lennie a cmo_clear jumpereknek.
Vagy 2 vagy 3DB tű. (alaplap könyvében biztosan említik, hol található)
ha 2 --> akkor rájuk kell húzni egy jumpert (természetesen kikapcsolt állapotban), várni 5-10mp-et, majd leszedni, és lehet indítani a gépet.
ha 3--> akkor valószínűleg az első kettőn van alapból a jumper és az utolsó kettőre kell rárakni, a többi ugyanúgy, mint az előbb.2, valahol a lap alján kell lennie egy elemnek. kikapcsolod, áramtalanítod a gépet (konnektorból is kihúz), majd az elemet kivesz, vagy 10mp-re, aztán vissza minden.
Mind2 verziónál vissza kell állnia a biosnak az alap gyári beállításokra.
-
mycso
veterán
empir: nemtom a bios reset/cmos clear megvolt-e, esetleg még azt próbáld ki, ha az után is baszkódik akkor passz....
a bios a másik proci miatt el állíthatódott, de mást nem okozhatVirtualista: asszem valahol 70 fok körül van a maximum, tehát 70 felé terhelve ne menjen.
Hogy sebességbe meddig mehetsz???? Ameddig bírja...(nekem a 2.8-as prescottom 3.6-3.8GHz körül ment, annyi hogy ez nem ht-s volt)

-
pappkarcsi
senior tag
Hello. nekem lenne egy 2.8 p4. prescott 800as procim és a kérdésem az hogy mennyi az a sebesség és hőmérséklet amin még nem lehet baja. egyszer volt 3.2n hajtva és ennyi kb 5percig. csak érdekelne hogy mit tud és hogy mennyivel lenne jobb egy 3.4es ugyanilyen (adottságú) processzor. köszi hello.
-
empir3
tag
Köszönöm a válaszodat! Ezt az oldalt én is megnéztem hogy van-e frissités, van is, de megjegyzésként pirossal ki van irva, hogy csak a v3.0 kezeli a prescott procikat
"Don’t support Prescott CPU in V1.3 and V1.5 M/B due to hardware limitation. If V3.X M/B, it can support Prescott CPU."Amúgy ehhez a laphoz valaki egy BIOS optimális beállitást nem tud leirni?
Nagyon hálás lennék, ha valaki leirná, hogy hogyan kell beállitani a BIOS-t, hogy stabilan kezelje a dolgokat. Mert vannak olyan percek amikor magától úrjaindul a gép és ez azóta van amikor belerekatuk a prescott procit és azzal nem ment a gép és visszatettük a régit, és igy a BIOS alapértelmezett beállitásokra került. -
empir3
tag
Sziasztok! Volna egy nagy problémám. Van egy pcchips M952-es chipsettel rendelekező alaplapom és van egy intel celeron 2.4 ghz-s procim 128 kb cache-vel rendelkezik. Le szerettem volna cserélni egy intel pentium 4 2.8ghz-s és 1 mb cache-val rendelkező processzorral! Beletettük az új procit és azzal a gép nem indult, és még jumpereltuk is manuálisan! Végül visszakerült a celeron processzor és a BIOS lenullázodott vagyis minden alapbeállitásra került! Visszaállitottuk a dolgokat és azóta indul újra a gépem kiszámithatalanúl. És mi lehet a gond ha egyszer minden visszakerült úgy ahogy volt azelőtt. Már 2 szer is újratelepitettema windowsot reménykedve, hogy azzal volt a baj, de nem.
És egy BIOS updateval valyon felismerné az új procit?
Amúgy a verzió számot nem találtam az alaplapon, vagyis kaptam egy olyant hogy REV 1.3B, ez volna a
verziószám? -
zoltanz
nagyúr
Adhatsz neki 1,75 -nál többet is, persze 2 V ot nem javaslom azért, de nálunk egy gép már jópár éve futkorászik és semmi nem volt vele még (persze ha nem kell teljesítmény vissza veheted időnként) kérdés milyen procit fogsz ki

Nekem is az egyik notiba P4 Celeron lakozik, kár hogy akkoriba ezekbe nem raktak HT néha jól jönne.
-
mycso
veterán
mongi_: Nem sikerült akkor mégsem megoldanod? msn-en már azt mondtad megy a dolog...
maxpayne:hali, az első hsz.-t olvasd át és a szerint kezdj neki. A feszhez, első körben ne nyúlj, olyan 10-20% körüli tuning valószínűleg alapfeszen is kipréselhető belőle. (bár procija válogatja), a feszhez, csak akkor nyúlj, ha instabil, fagyogat, stb. tuningolás után.
A feszelés mértéke függ a tuning mértékétől, illetve a hűtés hatékonyságától-proci hőfoktól.
Ami átlagos/biztonságosnak mondható az max +10% (kis lépésekben, nem kell egyből plusz 10% fesszel megkínálni.)A ramodnak tudni kellene a gyári időzítését, ami a 400MHz-hez van rendelve, bár elsőkörben az időzítést ne piszkáld, és próbáld 400MHz-körül tartani a ramot.
3GHz p4-et abban az esetben érdemes venned, ha nagyon olcsón jutsz hozzá, természetesen jóval gyorsabb lenne a mostani procidnál, sőt 3GHz prescottból vannak nagyon jó tuningprocik, amik elszaladgálnak akár 4GHz körül is.
kpal: A proci 86w-ot, az intel szerint. (alapfeszen alap órajelen)
Volt pár hónapja egy p4 630-am, ebben a konfigban:
Gigabyte p35 DS3L
p4 630
2x1GB A-data VeeDDR2 800MHz
Chieftec 400w 8cm + 12cm GT silentBlade
Palit GF7900 GS 256MB + cooler
SATA 2 Samsung 200GB
Seagate 500GB
Pioneer dvr 111L ATA
Spire dualfan 2x4cm@5v
Chieftec 12cm@5v
Zalman 8cm@5v
TT Silentcat 9cm@5v
CM HyperTX 9cm@7vproci 1.41v-on 4GHz-en: idle: 140w, full terhelve 250w (csak halkan jegyzem meg, a mostani húzott core2+8800gt-mel nem fogyaszt ennyit a gép...)
-
kpal
nagyúr
Hello!
Egy P4 631 3ghz -es proci mennyi áramoteszik ?
Köszönöm a választ ! -
maxpayne
csendes tag
Sziasztok!
Napokban egyre jobban rá vagyok állva a témára, hogy kihozzam a maximumot a gépemből! Leírom a konfigot. Abit IC7, P4 2.4 Northwood (nem Hyper-Threadinges)+Zalman 7700CU hűtő, 2*1GB Kingston DDR400 memória, Sapphire ATI Radeon 9800Pro+Zalman hűtés rajta. Jelenleg minden gyári beállítások szerint megy. Kérlek segítsetek, hogy mit hogy állítsak be. Szerintem ez a proci 2.8-at vígan elmenne ebben a deszkában, csak nemtom mennyi fesz.-t kell emelni, a RAM-hoz a helyes időzítés beállításokat, stb.
Ja és még egy kérdés. HA vennék mondjuk egy 3ghz-es northwood vagy prescott procit ami már hyperthreading-es akkor azzal sokkal előrébb lennék? vagy nem ér annyit az egész?
Előre is köszi a válaszokat.
-
kicsigeri
senior tag
Ezt olvasd el Ha ezek után se megy akkor abban a topikban lehet többre mész.
-
passatgt
aktív tag
Hali!
Kicsit furcsa kérdés, de remélem elfér itt

Van egy Celeron 2600 Mhz-s vinyóm. A kérdés az, hogy ez szerintetek megy procihűtő nékül vagy vissza kell venni feszültséget/órajelet?
-
mongi_
aktív tag
- DualCore Intel Pentium D 805, 2666 MHz + AC Alpine 7 Cooler
- Asus P5ND2-SLI
- 2048 MB (DDR2-667 DDR2 SDRAM)
- Gainward GeForce 7900 GTS (256 MB) helyett
- Creative Audigy LS
- Seagate HDD (300 GB, 7200 RPM, SATA-II)Ebben a gépben szeretném a processzorom tuningolni, de gyakorlatilag már a legkisebb tuningolásra (az alaplap beépített tuning funkciónál az overcloking 5%-nál gyakorlatilag játékok közben kifagy a gép és újraindul...) Véleményem szerint ennek a procinak akár bírnia kéne a 3600 MHz-et is. A gyári hűtőt lecseréltem helyette a fentebb említett AC Alpine7-es hűtő van rajta, ami véleményem szerint jobb is mint a gyári. Kérdezném, hogy ha valaki időt szánna rá, és elmagyarázná, hogy hogyan lehetséges ebből a prociból a maximumot kihozni, és milyen módon az megoszthatná velem.

Előre is köszönettel,
mongi_ -
monti20
tag
A BIOS valahogy így nézz ki:
Main / Advanced / Security / Boot / Exit
Az Advanced-et én is néztem, de csak 2 állítási lehetőség van:
Geyserville Support: ezen belül, Enabled és Disabled. Itt Disabled-re van állítva.
És az integrált VGA kártyának lehet beállítani, hogy mennyit használhat a RAM-ból.Ezért vagyok én is meglőve, nem tudom hol lehetne átállítani a CPU értékeket.
-
mycso
veterán
válasz
monti20
üzenetére
Hali,
Mivel fogalmam nincsen hogy néz ki a biosod, ezért csak találgatni tudok...
Gondolom van valami advanced vagy hasonló menü, ahol pl.: a cpu vagy memória tulajdonságai vannak (órajel, szorzó....)Itt valami ilyesmit kellene keresni:
Cpu Ratio vagy cpu host frequency --> mert ugye az is kérdéses, hogy hogyan lett visszaállítva...szorzó vagy fsb visszavétellel vagy mind2-vel????
Ja egyébként hol nézted a proci sebességét win alatt???
Memória DC mód --> ezt nem lehet állítani, ha tudja az alaplap, és a megfelelő módon, a megfelelő helyre beraksz 2 ugyan olyan/hasonló ramot akkor magától "aktiválódik".
-
monti20
tag
Helló!
Kb. 2-3 évvel ezelőtt vettem a Notebook-omat. Az eladó azt mondta, hogy a CPU órajelét lejjebb vették, mert így nem melegszik annyira és kevesebbet fogyaszt a gép. Ez ideáig nem is érdekelt, de ma láttam, hogy az Intel(R) Pentium(R) M 1.60MHz CPU csupán 600MHz-en megy!
Hát eléggé kiakadtam! A BIOS-ban visszaakartam állítani 1600MHz-re, de nem találom sehol, hog hol lehet. Ebben kéne nekem segítség!
Ez egy Gericom Notebook, AMI BIOS-sal, Intel i855GM/GME Gericom Alaplappal.
Tehát az érdekel, hogy hogyan tudom a CPU értékeket visszaállítani 600-ról 1600MHz-re?!
Ja még egy kérdés, a BIOS-ban a RAM-nál hogyan lehet beállítani a Dual Channel módot?Köszi előre is!
-
-
NAD-H
csendes tag
-
mycso
veterán
Hát még a lap revízió számát lenne jó tudni, mert sok féle kiadásban készült:
P4VMM2 (V5.0A)
P4VMM2 (V7.3)
P4VMM2 (V1.1A)
P4VMM2 (V3.1)
P4VMM2 (V1.3)
P4VMM2 (V7.1)
P4VMM2 (V3.2A)
P4VMM2 (V8.1)
Én a v7.3-ról találtam adatokat, az elvileg 2.8, sőt 3.06-os procit is fogad, de csak is 533FSB-set!
Illetve valószínűleg csak is northwood-ot, a prescott el sem indulna benne...
Közben utánanézegettem, pl a 8.1-nél már írja a prescottot is, jó lenne tudni, mi is a pontos neve a lapnak revízió számmal együtt (valahova a lapra is rá van írva, délhíd körül, cpu vagy ram foglalatok környékén)
Illetve a manualja már nincs meg hozzá???
(neten fentvan mindegyiké, csak ahoz meg a rev szám kellene) -
NAD-H
csendes tag
Ja még annyi hogy most megnéztem a dobozt és 400FSB van ráírva..akkor most az 533-as tuti menni fog?
-
NAD-H
csendes tag
Nagyon szépen köszönöm a segítséged,hogy utána néztél meg minden.
Megnéztem a BIOS-t de semmit nem enged állítani,egyszerűen inaktívak a dolgok hiába próbálnám én a 100-ról feljebb venni.
Úgyhogy azt hiszem megpróbálok keresni valakit akivel elcserélhetném,akár kisebb mhz-s is. Akkor 533 fsb-s tuti jó lenne?
Hát így jár az aki nem ért hozzá és ész nélkül vásárol
na de ebból is tanultam valamit.
Mégegyszer nagyon szépen köszönöm! -
mycso
veterán
Hát végülis mind2 ötletem bejött valószínűleg..
Utána néztem a lapodnak, 3.06-ig támogatja ugyan a p4 procikat, viszont csak a 400/533 FSB-seket!!!
A te procid 2.8/800... itt a bibi!
Az előbb említett cmos cleart vagy elemkivételt meg kellene ejtened, hátha akkor törénik valami (pl felteszi 533-ra az FSB-t)
Ha nem megy, akkor a biosban kellene olyan opciót, ahol az FSB-t tudod emelni --> ott valószínűleg 100-ra lesz állítva és 133-ig lehet emelni (ha véletlenül lehetne 200-ig, akkor állítsd arra, hiszen az lenne a procid alap FSB-je, bár erre nem sok esélyt látok...)
Bios frissítés kizárt, a honlapjukon 2003-as volt a legutóbbi bios

Valószínűleg a 133FB-t fogja engedi, így csak 1.86GHz-en fog sajnos futni a procid, illetve nem fogja tudni használni a HT-t (HyperTreading --> 2 procinak látja az oprendszer, sok alkalmazásnál emiatt látványos gyorsulás lenne tapasztalható.)
Hát egyelőre ennyi, majd várom a fejleményeket, ha valami nem volt világos, kérdezz nyugodtan.

-
mycso
veterán
Szia, milyen alaplapod van???
Illetve milyen a 2.8-as proci????
(northwood, prescott, 200FSB vagy 133FSB)Így látatlanban:
Vagy egy cmos clear kell neki vagy elem-ki
Vagy a lapod nem kezeli ezt a procit, és ezért járatja valószínűleg alacsonyabb FSB-n(everest CPU fülről jó lenne egy kép)
-
NAD-H
csendes tag
ja és még ez is:
http://kepfeltoltes.hu/081205/Untitled_2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg -
NAD-H
csendes tag
Sziasztok!
Nekem egy olyan problémám lenne,hogy most vettem egy 2.8gzh-s pentium 4es procit. eddig volt egy 1.7ghz-s celeron. namost szépen ki van cserélve és ugyanolyan lassú mint eddig. ahhoz hogy betöltse az xp-t legalább 3perc kell. és ezt írja a rendszernél:
http://kepfeltoltes.hu/081205/718468672Untitled_1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
miért van a 2.8 után odaírva hogy 1.4ghz?!?
Légyszi segítsetek,mert nem nagyon értek az ilyen dolgokhoz. Köszi előre is. -
Solero77
csendes tag
Nekem egy Intel d915pcy lapom van.
Tud-e valaki hozzá szoftveres tuningot, mert bios-ban csak a memória időzítése és sebessége állítható, más nem.
válaszokat előre is köszönöm. -
kem
addikt
frankó. A Vcore-t feljebb teheted 1,65V-ra akkor, ha elkezd hibázni a géped.
Ha beállítasz egy értéket, akkor érdemes letesztelni. Prime95-el kell teszelni 1-2 órát blend módban. ha befejezted a tuningot, akor egy 24órás tesztet kell végigtolni, ha az lemegy, akkor hibátlan a konfig. nekem már hibázott 17 óra után.(mondjuk ez inkább fesz ingadozás miatt van). Szorzót is visszaveheted 10-re. Ennél a procinál azonos órajelen gyorsabb, ha kisebb a szorzó, de az FSB magasabb. -
kem
addikt
A CMOS clear azt jelenti, hogy vagy az elem kivételével, vagy az elem melletti jumper oda-vissza dugásával törlöd a tárolt BIOS beállításokat, és utána visszatölti az eredetit, amivel biztosan indul a gép, és lehet folytatni a tuningolást.
Érdemes átfutnod az alaplapod leírását, hogy képben legyél kicsit, meg megnézhetnéd,h mennyi feszt kap a proci. úgy könnyebben tudok segíteni, mostanában nem nagyon tuningoltam ilyet, ami a környezetemben már mind beállítottuk,h menjenek szépen.
Ezek kifejezetten tuning procik!szerk: most nézem ez egy VIA lap, ezzel nem nagyon lehet tuningolni, de érdemes próbálkozni. A helyedben lecserélném egy nForce2 lapra( MSI, agy ABIT NF7)kb 2-3000Ftból megvan a csere, és abban ez sokkal jobban megy azopnos órajelen is...
-
kem
addikt
biosban kell tuningolni nem ilyen programokkal.
ha elrontod, egy cmos clear segít, és minden visszáll alapra.
megsütni akkor lehet ha 1,75V-nál több feszt adsz neki, és nem hűtod rendesen.
50-52°C-ig fölengedheted. Olyan 166MHz körül lehet a vége, vagy följebb... mennyi az alap feszültsége BIOS-ban? milyen lapod van? -
sulep
senior tag
Újraindításnál miért áll vissza az alapértékre?
-
sulep
senior tag
Én az easytune 4-essel próbálom meg feljebbhúzni. MOst éppen a 133 helyett 150-as FSB-n van vagyis 1650MHz(a gyári 1450 MHz helyett) Közbe figyelem az everest hőmérséklet adataid de még mindig 38C a processzor hője. Vgay most meddig húzhatom anélkül hogy meg ne süljön nekem az egész egyik pillanatról a másikra és gép nélkül maradjak? Vagy ha már olyan fsb-hez érek ahol benyekken ott lefagy és újraindításnál visszaáll normál értékre ahol még jó volt?
-
kem
addikt
Ezt a procit nafyon frankón lehet tuningolni, anno arrol volt híres. Nekem is volr pár. Az FSB-t kell BIOS-ban felfele tolni, meg fixálni az AGP és PCI frekvenciákat alapra. procitól függően 20-60-meg még több MHz-et is lehet rajta feltolni, olyan 1,8-2GHz-ig szoktak menni
-
sulep
senior tag
Sziasztok!
Tudom nemteljesen ide tartozik de a többi tuning topic eléggé halott.
Van egy Athlon XP 1700+ Thoroughbred B0-s CPU-m. Ezt hogyan lehet feljebb húzni a gyári 1450MHz-ről? Ha jól tudom a hűtése a gyári. Hol kell állítgatni mert nemigen értek hozzá és nemszeretném ha elszállna. De gondolom mielőtt gond lenne a gép kikapcsol majd újraindításnál visszaáll egy józan értékre nem?
Várom válaszotokat és segítségeteket.
Új hozzászólás Aktív témák
- OLED TV topic
- Amazon Fire TV stick/box
- Mini PC
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- És akkor a memóriapánik után beköszöntött a HDD-pánik
- Bittorrent topik
- Windows 10
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- További aktív témák...
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 14400F / RTX 3060Ti / 32GB DDR5 / 512GB SSD!
- Honor Pad X8 / 4/64GB / Wi-Fi / 12 Hó Garancia
- Samsung Galaxy S21 FE / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- ÚJ! 32GB (2x16GB) Kingston DDR5 5600MT/s RAM készlet Bontatlan
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

,úgyhogy ennyit tudok segíteni. Talán annyi hogy ha a memók 800-asak, de csak 667-en mennek, akkor 800-ig bírják biztosan a nyúzást.

Nagyon megköszönném a segítséget

Hát eléggé kiakadtam! A BIOS-ban visszaakartam állítani 1600MHz-re, de nem találom sehol, hog hol lehet. Ebben kéne nekem segítség!