Hirdetés
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- juhi11: Karácsony esély, hogy észrevegyük: mások is valakik - még Isten is
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qkackca
őstag
válasz
várnarancs
üzenetére
, kb pont így. -
Qkackca
őstag
Érdekes, milyen szorzók vannak?
A ram fülről is csinálhatnál képet hogy látszódjon mindkét modul.
Tesztelted már mennyit megy a proci illetve a ram? Vagy csak tapogatózol hogy melyik irányba haladj? Sztem előbb nézd meg kisebb szorzóval mennyi fsb-t bír a cucc aztán ha úgy alakul akkor nagyobb szorzóval is. A cpu : ram arányt 1:1-be állítsd.Jó a háttered, majdnem olyasmi pózban gondolkodtam én is
-
Qkackca
őstag
Milyen lap, milyen steppingű a proci, milyen hűtő, milyen ramok?
Mennyi feszt kapott a proci a különböző sebességeken?A hőmérséklet szempontjából ha s775-ös akkor 67,7 fok, ha s478-as 75 fok.
Szerintem kisebb szorzó nagyobb fsb, pláne ha bírja a ram, bár ha írsz konkrét példá(ka)t mit akarsz használni akkor egyértelműbb lenne.
Két külön proci vagy tudod állítani a szorzót?
-
Qkackca
őstag
válasz
várnarancs
üzenetére
Milyen steppinges a procid vagy sspec?
Sztem ott lehet a vége 240 körül ez esetben, a lapnak tudnia kéne, a ramnak is, a agp/ pci frekit rögzítetted? A ramok jók, nem fagynak? Kézzel nézve a bordát is reális aza 55 fok?
Az aláírásodban szereplő másik rampár nélkül hajtod? Tápod bírja még? Procihűtő? -
-
-
Qkackca
őstag
válasz
gamer0101
üzenetére
Jobb ha manuálisan állítod be a dolgokat, az alaplap nem mindig baráti feszültségeket állít be, ha auto-n marad.
Gondolom nem négy egyforma modul van benne, más időzítésűek a modulok (páronként megegyeznek ha dual) így a ramokba programozott alapértékekből próbál egy használhatót összehozni lap, attól függetlenül hogy lehet mennek 400-on is. Egy kis manuális beállítás, tesztelgetés és megoldódik a problémád.
A cpu-z pedig szintén a beprogramozott alapértéket mutatja (spd) azon a fülön ahol a 2,5V-ot látod, szóval ha többet állítasz be, azon a fülön akkor is ennyi lesz (bármely más ram esetén is, persze ddr1-nél).Ajánlom figyelmedbe az 1. hozzászólást, a topik olvasgatását, illetve a tuning kezdőknek témát is

Megoldást nem tudunk adni, max útmutatást.
-
Qkackca
őstag
Nemtom, de sztem a 200-as fsb-t nem biztos hogy eléred, vagy nagyon kell adni neki a feszt.
A dual kb kétszeres teljesítmény dob azokban az alkalmazásokban amik erősen kihasználják a ramot, pl tömörítés, szintetikus tesztek, a többi alkalmazásban pedig szimplán észrevennéd hogy gyorsabb

-
Qkackca
őstag
válasz
csacsa1988
üzenetére
Most lehet hülyeséget mondok, mert most nem néztem utána, de úgy rémlik: kétszer akkora a sávszélessége, illetve kisebb a feszültsége a 8x-esnek.
Annyit meg nem játszottam sose, hogy megmondjam van-e a gyakorlatban különbség közte. -
Qkackca
őstag
válasz
csacsa1988
üzenetére
Ha csak egy bios frissítésen múlik, akkor szerintem belevághatsz.
-
Qkackca
őstag
válasz
csacsa1988
üzenetére
Észrevennéd a különbséget.
Kétszer akkora rendszer busz, sokkal több cache, gyorsabb órajel, nagyobb fogyasztás illetve több hőt termel, ezeken a területeken nagyobb értékeket produkál, illetve a hyper threading is ottvan. Ha tehetném, a helyedben cserélném erre a celeront.ut3: jó kis motyó, régebben ilyesmit akartam, nem jött össze , a lap szuper, a procinak is menni kéne igencsak, a videókártya tuningjáról fogalmam sincs, a ramoknak is hasítani kellene. Milyen op.rendszert használsz?
-
Qkackca
őstag
Asztali proci laptopba? Egész jó lehet.
Annak próbálj utána nézni hogy a lapod támogatja-e az Intel 05A vagy 06-os procikat mint a 631-es, mert a 630-os az Intel 04A. Gyakorlatba nem tudom mi a különbség, de lehet kompatibilitási gond. Bár ha volt hozzá bios is, akkor mehet.
-
Qkackca
őstag
válasz
csacsa1988
üzenetére
Szorzózárat nem tudsz ennél a procinál feloldani meg nem biztos hogy a lapodat is tuningra hegyezték ki.
-
Qkackca
őstag
válasz
forest_ns
üzenetére
Most nagyon szakszerű leszek: az órejelgenerátor az egy alaplapi alkatrész (bizgenytű) és rajta szokott lenni egy típusjelzés, na azt kellene leolvasni róla (a saját szemeddel, nem programmal) és az említett programban kiválasztani vagy a hozzá legközelebb állót. (Órajelet hoz létre amit felhasznál a többi bizgentyű
) -
Qkackca
őstag
válasz
forest_ns
üzenetére
De nagyjából, a 130nm-es az a Northwood idejében volt, a 90nm-es pedig a Prescott idejében (aszatali procik esetén). Elvileg minél kisebb annál fejlettebb, kisebb fogyasztás, kevésbé illene melegednie, picit gyorsabb.
A chipset támogatja az 533-as buszú procikat. Mire számíthasz? Kb 33%-al gyorsabb lesz a rendszer.Win alól pl: Clockgen vagy SetFsb, viszont ezekhez tudnod kellene milyen órajelgenerátor van a lapodon, vagy neked kellene megtalálni a megfelelőt ami pár fagyást eredményezhet mire rájössz

Szerintem laptopot igazán procicserével, ram cserével vagy netán merevlemez cserével lehet gyorsítani
-
Qkackca
őstag
válasz
forest_ns
üzenetére
A biosban nem hiszem hogy lenne ilyen lehetőség, hiszen laptop, azokat a biosokat nem ilyen szempontok figyelembe vételével készítik.
Amit linkeltem oldalt, onnan elvileg akármelyik proci jó lenne neked, de a amelyiknek 400-as rendszerbusza van az biztos.
Esetleg win alól valamilyen progival tudnád kicsit feljebb tornázni.
-
Qkackca
őstag
válasz
forest_ns
üzenetére
Milyen chipset van alatta?
[innen választhatsz]recsse: van olyan topik hogy tuning kezdőknek, ott is szívesen és biztosan segítenek. Függ az alkatrészeid minőségétől, a szerencsétől illetve a tapasztalatodtól. Keres valami olyat hogy frontside bus (fsb) vagy valami hasonló nevű dolgot, elkezded szépen növelni az értékét, majd mikor fagy adsz neki egy kis plusz feszültséget aztán teszteled hogy bírja a cucc és így tovább addig a határig amíg el mersz menni illetve amennyi a biztonságos maximum érték a dolgaidnak.
-
-
-
Qkackca
őstag
válasz
anonymus89
üzenetére
Megoldható, írtam üzit.
-
Qkackca
őstag
válasz
anonymus89
üzenetére
Érdekes, pedig az everest az új, igaz van újabb cpu-z, de annak is simán kellene ismernie a procid, nézd meg újabbal is.
Igazából aza furi hogy az everest 375-ös fsb-t ír illetve 12-es szorzót ráadásul a memória arány sem stimmel...Próbáld meg más aránnyal is pl 4:5-össel.
Olyan képet is csinálj amin látszik ez az everest teszt illetve a cpu-z cpu illetve memory füle.
Az energiatakarékossági funkciókat kikapcsoltad vagy használod? Vagy tudod állítani a proci szorzóját?
A ramok a fekete slotban vannak? Nézd meg ha adsz még egy kis feszt a ramnak nem javul meg? -
Qkackca
őstag
válasz
anonymus89
üzenetére
Annak tűnik, bár ha az ablakmozgatásnál is jelentkezik lehet hogy ram lesz a ludas. A videókártya tuningolva van? Hőmérsékletek rendben? Kicsit visszább veszed az fsb-t akkor is ezt csinálja? Most hogy állsz az órajelekkel cpu/ram/vga?
-
Qkackca
őstag
válasz
anonymus89
üzenetére
Cpu spread spectrum és pci spread spectrum.
#4603: alakul, tesztelgess, nézd meg stabil-e, aztán igény szerint próbálkozhatsz feljebb is

-
Qkackca
őstag
válasz
anonymus89
üzenetére
Jól jön ám. Az a 290 sem rossz ám.
További megahertzekért adjál még a procinak, ha elakadsz akkor a pll-nek is, az északi hídnak kb 450-as fsb-ig elégnek kellene lennie az 1.4V-nak.
Dram timing-ot beállíthaod manuálisan is 5-5-5-15-re, vagy lazábbra ha nem megy.
Pcie frekit is teheted 100-ra, bár a 101-től sem kellene bajnak lenni.
Miután megtaláltad a procid beállítását és a ramod is bírja a Transaction Boostert bekapcsolhatod.
Az FSB Termination-t is megnézheted nagyobb feszen.Mod: a spectrumos valamiket kikapcsoltad?
-
Qkackca
őstag
válasz
anonymus89
üzenetére
Most mennyit kap a proci, ram, északi híd meg a többi? Írd le a beállításokat hogy állsz jelenleg, aztán meglátjuk.
Mellesleg szerintem szép eredmény az 15x295, stabil is vagy csak egy tesztre ment ennyit?
-
Qkackca
őstag
válasz
várnarancs
üzenetére
Az szép, elég jó ha csak 65 fokos passzívan is

-
Qkackca
őstag
válasz
szkorhetz
üzenetére
Ott van az is, a Version 1.xx felirat alatt. Ahogy nézem van vagy négyfajta a chipsetedhez, lehet többet is ki kell próbálnod, hogy megtaláld a megfelelőt.
Ha tényleg semmit sem enged állítani a bios, akkor lehet nem kéne nagyon tuningolnod, mert ha sikerül a setfsb-vel húzni akkor az valószínűleg emeli a pci/agp busz sebességét ami nem biztos, hogy egészséges lesz a dolgaidra nézve (pl videókártya vagy akár hdd). -
-
Qkackca
őstag
válasz
epidemic85
üzenetére
Az alaplapoddal kapcsolatban nem tudok segíteni hogy kéne, személyesen nem sikerült tuningolnom egy Asrock lapot, viszont irányelvet talán mondhatok.
Olvasd el az első hozzászólást kezdetnek, illetve tuning kezdőknek című topikot is ajánlom.
A beállításokat amik viszonylag egyértelműnek tűnnek (cpu, északi híd, fsb feszültség, ram fesz) próbáld manuálisan beállítani, ne hagyd auto-n. Próbáld meg az alap feszültsége(ke)t beállítani aztán pedig növelni az fsb-t apró lépésekben (5-össével, ha fagyást vagy mást tapasztalsz akkor kisebb értékkel, vagy ha biztos vagy a dolgodban - tapasztalat/tudod mid mit bír- akkor próbálhatod nagyobb lépésközzel pl 10-essével).
Közbenellenőrzésként futtathatsz különböző teszt progikat illetve az általad használ programokat hogy bírják a kiképzést. Ha fagy akkor a megfelelő dolognak adhatsz egy lépcsővel több feszt, de természetesen akkor ha tudod mi lehet a bibi, nem értelmetlen túlfeszelesre buzdítanálak...Biztonságos határ pedig kb 68 fok a procinak teljes terhelés alatt és kb 1,5V a feszültségnek, ezeken a határokon belül megy ahogy megy.
anonymus89: annak elégnek kellene lenni.
-
Qkackca
őstag
válasz
anonymus89
üzenetére
1.39-ről 1.264-re az elég nagy. A lapod topikjában érdeklődj/keres rá a ceruzás drop (pencil mod) modra szerintem, sokat jelenthet. Az északi hídnak is adtál?
-
Qkackca
őstag
válasz
anonymus89
üzenetére
Olyan 1.6V-ig elmehetsz, bár tartós használatra alatta maradnék.
-
Qkackca
őstag
válasz
tzsolesz
üzenetére
Nem nembaj ha be van kapcsolva, csak többnyire a tuningnál kiszokták kapcsolni hogy ne zavarjon míg megtalálod a számodra megfelelő beállítást, aztán igény szerint vissza. Viszont ha ki tudod játszani akkor még jó is lehet a 12x szorzó miatt, ugyanakkora órajel mellett mint eredetileg volt, nagyobb lesz az fsb, gyorsabb lesz ergo (ahol nem az órajel számít).
-
Qkackca
őstag
válasz
tzsolesz
üzenetére
Írd le beállításaid, miket állítottál eddig?
A strap-os dolgot hagyd auto-n vagy 200-on. Energiatakarékos bigyókat tényleg nem lehet kiszedni? Windowsba lévő energiatakarékossági beállításokat kapcsold ki, aztán a biosban lévőket is, hátha használ vmelyik. A proci tuti megy 267-et?
-
Qkackca
őstag
válasz
anonymus89
üzenetére
Ha tényleg elírtad a feszültséget akkor semmit, csak kicsit nagynak tűnt az eltérés (a ceruzás mod alatt pedig azt hogy mikor nagy az eltérés a biosban beállított / a terhelés alatti feszültségnek, akkor lehet ezen segíteni ha besatírozol egy megfelelő smd-t).
-
Qkackca
őstag
válasz
anonymus89
üzenetére
Kicsit kevés a proci fesz, vagy biztos hogy tud ekkora fsb-t 1.3V-on?
Adj a procinak, ha az nem lenne elég akkor a pll-nek is és/vagy az északi hídnak is.
A biosban 1.38V van a procinak? Elég nagyot droppol ha 1.19-1.3 között van, az energiatakarékos beállításokat használod? Egy ceruzás drop modot nézhetnél... -
Qkackca
őstag
válasz
freestylerrr
üzenetére
Ja, az a 300 az annyi hogy max annyit bír a chipset, nem azt hogy megy is annyit, az újabb lapoknál 200-800 között szokott lenni az beállítható fsb, de 600 feletti eredmény sincs túl sok, szóval az inkább elméleti maximum lehet.
A saját beállításaidról tudsz képet csinálni vagy leírni? Ramok mennyin mennek milyen fesz mellet?
-
-
Qkackca
őstag
válasz
freestylerrr
üzenetére
Lehet, szerintem azonban a sis chipset inkább, nem igazán tuningra hegyzték ki.
-
Qkackca
őstag
válasz
freestylerrr
üzenetére
Azért jó a g1 mert az a legutolsó kiadás, kevésbé melegszik, jobban tuningolható átlagban.
A rightmark nekem sem csinált semmit amikor kipróbáltam, de valakinek ment még régebben mobil procival talán...HunChaos: nincs valami energiagazdálkodás bekapcsolva?
-
-
Qkackca
őstag
válasz
freestylerrr
üzenetére
Jó steppinged van, az a g1
, kevesebb fesszel nem megy?
Nem biztos hogy van, de sztem lehet vhol egy modbios (ebben sajnos nemtudok segíteni) -
Qkackca
őstag
válasz
freestylerrr
üzenetére
Azon a lapon szerintem sehogy nem fogod eltűntetni a szorzó zárat
A procid steppingje mi? Saccra 20% tuninggal számolhatsz szerintem.A régebbi alaplapokhoz nem igazán készül már újabb bios, esetleg vmi moddolt bios valahol van, de az asustól ne várd.
-
Qkackca
őstag
válasz
anonymus89
üzenetére
Nekem 7700-as Zalman van, az előző lapomnál (P4P800-E) alapjárat/terhelve 30/52 fok volt, a mostaninál a legutolsó béta biosszal 40/62 fok, mindez kb 1600-as fordulaton, így nem zavar a hangja.
Igazából én sem vagyok nagyon elmélyülve a témában, de a tx2 jó lehet.A lefutása egy 3dmarknak ha mindent bepipálsz kb 15 perc.
-
Qkackca
őstag
válasz
anonymus89
üzenetére
Az amit kinéztél korrekt hűtő, de gyárival 54 fok sem olyan rossz, bár egy több órás játék után lehet még menne kicsit feljebb is.
A háklis alatt pedig azt értem hogy kinek, melyik 3dmark válik be egy bizonyos stabilitási szempontból, különösen ha a vga-t is húzza. Nekem pl a 3dm03 repülős tesztje elég érzékeny volt a ramjaimra, de van akinél a 05-ös cpu tesztje a bibi, másnál meg a 2001-es a jó vagy a éppenséggel a 06-os. Pl futtatja a prime-ot pár órát és stabil, aztán meg belefagy a 3dmarkba, vagy akár fordítva, ilyesmire gondoltam.
-
Qkackca
őstag
válasz
anonymus89
üzenetére
Rendszer teszthez, igen az a 3 program célszerű, mindegyik 3dmark elég háklis tud lenni vmelyik alkatrészre, az orthos meg a prime a prioritást nagyra állítva már valami támpont lehet, de az igazi ha azokkal a programokkal tesztelsz amiket használsz, ha azok redben lefutnak akkor szerintem jó úton vagy.
Milyen hűtővel mennyi fokos a proci?
-
Qkackca
őstag
válasz
anonymus89
üzenetére
Nincs mit ha tényleg hasznos volt.
Próbáld meg nyugodtan 15-ön is, igaz sokat nem kellene hogy jelentsen, de azért mégis, leglátványosabban talán úgy tudsz megbizonyosodni, ha futtatsz egy winrar sebesség tesztet a különböző beállításokon. -
Qkackca
őstag
válasz
anonymus89
üzenetére
Ha teheted inkább te állítsd be a dolgokat, ne hagyd auto-n. Ha tuningolni is szeretnél akkor próbáld meg megy-e.
-
Qkackca
őstag
válasz
anonymus89
üzenetére
Eszerint jó, effektív 800-on megy a ram.
-
Qkackca
őstag
válasz
anonymus89
üzenetére
Aza 400 az effektív 400, vagy mi írja hogy 400-on megy?
Most milyen arányban hajtod? Az everest vagy cpu-z megmondja nked. -
Qkackca
őstag
válasz
trialboy
üzenetére
Nem, nem alaplapfüggő a pci/pci-ex sebesség, de érdekes mindenesetre a bibi.
Olyan előfordulhat, hogy bizonyos fsb esetén ha nem rögzíted a pci busz (meg a többi) sebességét akkor nem látja a vinyót.Próbáld meg úgy is hogy rögzíted a pci/pci-ex sebességét de alapon tuning nélkül. Ha megy aztán újra nézheted feljebb is.
-
Qkackca
őstag
válasz
trialboy
üzenetére
2.6V-on nem kell venti, csak akkor ha megfogod és melegnek érzed, az csak nagyobb feszen célszerű.
Nemtom meddig lehet húzni eseteleg ha tudnád milyen chip van rajta, akkor talán.
Az a hibaüzenet azt mondja hogy nem találja a vinyódat...
Fixáltad a pci és a pci-express frekit 33/100-on? Sata vinyón van a rendszer? -
Qkackca
őstag
válasz
trialboy
üzenetére
Ok, így már stimmel. Azt a 15-öt még mindig sokallom, nem tudod lejjebb venni, mondjuk 8 körülre? A ramnak adhatsz nyugodtan 2,6V-ot, ha többet akarsz akkor nézd meg magán a ramon van-e vmi matrica amire rá van írva mennyit kér, aztán pedig figyeld melegszik-e ha eljutsz 2.7-2.8V-ig akkor már egy ventit is odarakhatsz.
A hűtéssel pedig teljes terhelés esetén maradj 70 fok alatt.
Azt megnézheted, hogy a proci meddig megy el ezzel a feszültséggel, akkor nem kéne melegednie jobban mint most. -
Qkackca
őstag
válasz
norbi1992
üzenetére
Socket 478 esetén 70 fok, bár egyik régebbinél 100 fok, bár ha legalább a steppinget tudnád az jó lenne.
A tuningnak akkor van értelme, ha nincs keret jobbat venni és szükséged van egy kis plusz teljesítményre, vagy egyszerűen szereted csinálni...
Ventiket meg igen a biosból, esetleg Speedfannal win alól.
-
Qkackca
őstag
válasz
trialboy
üzenetére
Milyen alaplapod és ramod van, ill milyen időzítésen használod?
Egy lépésnyit emelhetsz a feszen, ha nem lenne elég akkor még egyet.Most nekem is 15x214-en megy a gép, de én 1.41V-ot adok neki, így ha keveslem a sebességet kicsit, akkor a win alatt emelem 15x240-re, majd ha végzek vissza veszem.
-
-
Qkackca
őstag
Meg van az új lapom P4C800-E Deluxe
, egy baj van vele, hogy olyat droppol hogy az na...0.1V-ot 1.43-ról leesik 1.33-ra. Aztán találtam forrasztós drop modot, azt megcsináltam ceruzával és jó lett, most már majd nem annyit kap mint ami a biosban be van állítva, sőt néha felé is ad. -
Qkackca
őstag
Nekem sem akadt még a HT miatt, sőt most egyenesen hiányzik a HT... A palacsintasütős északi híd miatt lett hirtelenbe Asrock 775 Dual VSTA egy Celeron 336-os procival. Észrevehető a különbség a 3.0 GHz-es prescott és a Celeron között, amikor több progit futtatok különösen.
Véeletlenül vkinek nincs tapasztalata mennyit megy kb a 336-os Celeron?
-
Qkackca
őstag
válasz
Qkackca
üzenetére
Új fejlemény, sztem kipurcant a drága.
Kivettem mindent, csak a proci maradt a lapba, és még mindig csak a cpu test failed-et hajtogatja, semmi sípolás, hogy esetleg hiányolná a vga-t, vagy a ramot.Másik gépben megy a procim.Másik proci sem megy viszont az én lapomban.
Egy tűnetet észleltem, az északi híd bordája iszonyat melegszik, kb félperc alatt olyan meleg lesz, nem állja a kezem, máskor egész napi működés után is langyi volt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen nyomtatót vegyek?
- AliExpress tapasztalatok
- Autós topik
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen routert?
- CASIO órák kedvelők topicja!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi