- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- Narxis: Problémák, problémák, problémák
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
itanczos #4799 üzenetére
Gondoltam, a bejelentkezésből adódóan. De, lehetőség szerint itthon azért van net szinte mindig.
Alapjában véve csak monitorozni kell, jelenleg többre nem, így már bőven jó. Persze gondolom ebből is lehet többet kihozni.
Amúgy, erre van valami alternatíva, akár mondjuk, hogy pc-ről hozzáférhessek?
-
itanczos
senior tag
A GATEWAY-ek kihagyására több megoldás is szóba jöhet.
Költségben az egyik legjobb megoldás a CC2531 USB stick. De ehhez még kell pár dolog, mert flash-elni kell a kütyüt a használathoz. Bővebben: [link]
Érdemes elolvasni a támogatott eszközök listáját!A hozzászólásodban van egy félre érthető dolog!
Nem a gateway-ben automatizálsz! Az automatizálás a kínai vagy szingapúri szerveren történik!
A gateway csak az, ami a neve is! Wifi-re teszi a Zigbee eszközt! Tehát internet nélkül nem tudsz automatizálni a MiHome app-on keresztül. Ezért, ha nem engede a netre a Gw-t, akkor nincs veszély.Domoticz-ben nem tudok segíteni, HomeAssistant-ban egyszerű az integrálása az USB-s megoldásnak, ahogyan a getway-nek is.
[link] -
kniisa
csendes tag
Sokat olvasgattam már de még nem értem a végére. Sok hasznos infó volt eddig is.
Próbálkoztam.is egyszerűbb dolgokkal (pl Domoticz PC-n, Arilux RGB vezérlőn led sor kapcsolása Wemos D1 EasyEsp fw + mozgás érzékelővel Blockly-n keresztül).
Nézegettem a Xiaomi érzékelőit.
Az a kérdés, lehet-e ezeket használni vmilyen Zigbee USB adapterrel a Domoticz-ban hasonlóan mintha megvenném a Gatewayt? Nem a Gatewayban akarok automatizálni, hanem a Domoticz-ban.
Milyen Zigbee/Z-wave USB adaptert ajánlotok ami illeszthető a Domoticz-hoz és látja a Xiaomi érzékelőit (ajtónyitás, nyomógomb, hő/pára, ...)? Ez látna más Zigbee-s eszközt is? -
BullZeye
veterán
válasz
itanczos #2985 üzenetére
Úgy néz ki, hogy panel lakásba kénytelen vagyok felszerelni egy ilyet, mert 10 lakóból 1 valaki beszerelt egy fújókát, és így random jön vissza a vasárnapi ebéd szaga szomszédtól.
Ha nem okoz problémát megteszed, hogy lősz egy képet az összerakott állapotról? Egyenlőre még ismerkedek a szellőzőkkel, meg próbálom kitalálni, hogy kábeleket hogy oldjam meg.
Amire én gondoltam, hogy a sonoffot nemes egyszerűséggel bedobom a szellőző nyílásba, de ez külső gyári tokba tevés is szimpatikus.
-
-
AcCEsS
senior tag
Tudtok javasolni valami olcsó, bevált, kábeles ajtónyitás érzékelő szenzort? Garázskapu figyelésére kellene és ott könnyen meg tudnám oldani a kábelezést.
-
Alex91
félisten
openHAB 2-nel hogyan lehet beallitani valami jelszot a feluletekhez?
-
Degeczi
nagyúr
válasz
layerke #4786 üzenetére
Nem tudom, mikor az a főverzió, de nincs két hete, h először fölraktam, az eredményt pedig ld. alább: a Gatewayt és a szenzorait ugyan látta, de a beépített feature-öket, mint az éjjeli fény, hanglejátszás, fényérzékelő már nem... (+ a szenzorok elemállapotait is pontatlanul adta vissza, míg a bétával rendben)
-
layerke
aktív tag
válasz
sambenez #4782 üzenetére
Nem kell béta, a legutóbbi főverzió frissítés óta alap a xiaomi gateway kezelés a domoticzban. Egyedül a xiaomi gatewayt kell fejlesztői módba állítani és annak a kulcsát kell beírni a domoticzba, ezután engedélyezni az új eszközök fogadását és már meg is jelenik minden hangszóró, rgb, alarm, stb.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
sambenez #4782 üzenetére
"Azt tudod ugye, beta kell domoticzból a xiaomi gatewayhez?"
Valóban úgy tűnik, h ez a kulcs, köszi!
Ugyan próbálgattam bétával is (sőt, az utóbbi időben már csak azt használtam), de ha már az először fölrakott stable ismerte föl a Gateway-t, utána már a béta sem adta hozzá a hiányzó feature-öket.Most törölve mindent (biztos ami zicher, újabb Raspbiant is telepítve, de azon aligha múlt), majd csak a bétával hozzáadva a Gateway-t már jó!
És ezt az alább linkelt leírás sem említi - így nem csak Sepsinek volt újdonság, nekem is...
-
Degeczi
nagyúr
A Gatewayt adtam hozzá mint hardvert, ami után az arra kötött érzékelők szép sorban (ahogy volt jelentenivalójuk változásról) mind megjelentek, megszorozva néggyel (mind külön mint hőmérő, páratartalom, légnyomás és hőmérő + páratartalom eszköz), +a két ajtónyitás érzékelő és egy vezeték nélküli nyomógomb.
Ezeket átnevezgettem (leszámítva a lényegtelen légnyomásokat, azok közül csak a kültérit).
Így la:A Gateway saját fénye és szenzora azonban nincs itt, azokat nem fedezte föl...
Ha a kapcsolók alatt próbálom hozzáadni manuális új eszközként, akkor viszont az itt fölugró ablakban nincs kiválasztható hardver, így ott sem megy:
Megpróbálom majd még, de Home Assistantban semmi gondom nem volt ezzel (ott viszont a log hajlamos teleszemetelődni rejtélyes módon nekem is, éshát nincs Blocky)
-
sepsi0
őstag
válasz
Degeczi #4781 üzenetére
Én pont ezzel a leírással párosítottam a Domoval, semmi mást nem csináltam.
Ezek jelennek meg az eszközöknél:Xiaomi Gateway - Volume Light/Switch
Xiaomi Gateway - MP3 Light/Switch
Xiaomi Gateway - Lux Lux
Xiaomi Gateway - Doorbell Light/Switch
Xiaomi Gateway - Alarm Ringtone Light/Switch
Xiaomi Gateway - Alarm Clock Light/SwitchNálam most is működik, pedig nem vagyok még nagy mágus.
Amikor írtam az előbb, az asszony rám szolt, hogy felkapcsoltam a gateway lámpát.
Hozzá adtad, mint eszközt (kék balra nyíl)?(#4782) sambenez
"Azt tudod ugye, beta kell domoticzból a xiaomi gatewayhez?"
Na ezt én sem tudtam, mindig a legfrissebb beta van fent, folyamatosan frissítem, viszont köszönöm az infot! -
Degeczi
nagyúr
Játszok még majd vele, mert a Blocky-s programozás nagyon tetszene - de nem tudom, mi mehetett félre...
RPi 3B+-ra került Raspbian, az alá Domoticz először a hagyományos módon, aztán forrásból fordítva is, de mindkét módon ugyanazzal az eredménnyel: a 2 ajtónyitásszenzort és 8 hőmérőt szépen megtalálta - viszont itt véget is ért a tudomány, se éjjeli fény, se fényszenzor... (míg Home Assistantban rögtön megvannak, működnek)
Ez a nem túl részletes leírás szerint elvileg meg kellene jelenjen a hanglejátszáshoz is 5 "kapcsoló": hát itt azok sem voltak, de egyelőre az nekem nem túl fontos
Megpróbálom még majd egy öreg Rpi 1-en, hátha a 3B+-on nem jó vmiért
-
sepsi0
őstag
válasz
Degeczi #4773 üzenetére
Nálam pedig működik.
Domoticz-al és HA bridgen keresztül még Alexa-val is.
Sőt lehet olyat, hogy a gatewayben lévő fényszenzor vezérlésével kapcsoljon fel. A színek változtatása is megy.
Pi Zero W + Domoticz semmi extrát nem csináltam....
(ez a felület amiről írtam)Tudom a fejlesztők ellen beszélek, de tudjátok, hogy nem muszáj megvenni az androidos appot?
Simán crohme böngészőből csináltam egy ikont a Domoticz-hoz,rányomok és olyan lesz mint egy app, mindent tudok vezérelni benne.
Ez nekem anno új volt.... -
sparks
senior tag
Igen, nekem OpenVPN van felrakva. Mivel nem vagyok született linux guru, így megszenvedtem vele, mire minden rendesen összejött, de így már telefonról is 1 kattintás és az itthoni hálózaton csüngök. Jó ez arra is, ha ingyenes wifin van az ember, ott is azonnal felnyomom a saját VPN-re magam és az adataim biztonságban vannak. Nekem Linux Ubuntu 16.04-en van az egész, egy HP Proliant Gen10-es szerveren. Dupla internettel ellátva, kábeles + mobil net. Ha a kábeles behalna, mobilra vált a rendszer azonnal és küldi az értesítést. Olyankor is elérem VPN-en, csak ott a másik IP cím alól (NOIP-vel mindkettőnek van saját domainje).
-
patesz
csendes tag
Valószínűleg akkor tényleg HA irányba megyek tovább. Nagyon szimpatikus amit ezzel kapcsolatban írtok.
Azért is nagyon hasznosak a tanácsaitok, mert a próbálkozási faktort amennyire csak lehet ezek alapján jelentősen le tudom majd csökkenteni, így már az eddigi segítséggel is sok időt tudok majd megspórolni.
Tényleg köszönöm az eddigieket! -
Degeczi
nagyúr
válasz
itanczos #4772 üzenetére
Nekem is elfogyott a türelmem a Domoticz-al ((bár a Blocky-s programozás miatt nagyon szimpatikus lett volna, az egyszerűen ideális ilyen vezérléshez), mert nekem sehogyse sikerült vele a Xiaomi Gateway saját éjjeli fényét elérnem és az elérhető leírások sem segítettek sokat.
Próbaképp fölraktam a Home Assistant-ot, az rögtön látta minden varázslás nélkül, a különböző kísérletezgetéshez pedig rengeteg alapos leírás elérhető - így maradt is az, bármennyire is utálom a yml-es configolást.
-
itanczos
senior tag
Ha HA mellett döntesz (nekem az jött be!), akkor a hassio-t tedd fel egy SD kártyára.
Hass.io telepítés -
sparks
senior tag
Szia!
Nálam jelenleg Domoticz alapokon fut a hálózatom és Xiaomi MiHome, z-wave és 433 MHz-es érzékelők vannak vegyesen.
Z-wave esetén nem kell egyáltalán net, a hálózat mérete is nagyobb lehet, mivel ez mesh hálózat, alacsonyabb frekin is megy (2.4 Ghz vs. 868 MHz - kisebb frekin jobb a "terjedés") és olyan eszközök, amik nem elemesek, hanem konnektorosak, azok átjátszóként is üzemelnek. A tapasztalatom az, hogy ez a rendszer a legstabilabb. Igaz, hogy drágábbak az érzékelők, de biztosabb működést is adnak.
Azonban a Xiaomival is megoldható, hogy net nélkül menjen (viszont pl. Domoticz vagy HA kell hozzá), nálam is működik minden kihúzott internettel is. Igaz én szeretem, ha elérem a házam távolról is, de ezt kizárólag VPN-en keresztül teszem, még a kamerákat is azzal tudom csak megnézni, és a szerveren is van tűzfal, csak a szükséges portok vannak nyitva. Jobb a biztonság, nekem ez riasztóként is üzemel, nem szeretném, ha piszkálná Vérpistike és azzal játszana, hogy ki-be kapcsolja mondjuk a szirénákat
Csak vigyázz, mert ha belefogsz, nagyon rá lehet kattanni, nálam minden héten jön a postás egy pár új érzékelővel, okos konnektorral, kamerával... Függő lettem kissé -
patesz
csendes tag
Már most nagyon sok hasznos információt kaptam Tőletek [itanczos] és [Degeczi]!
Köszönöm szépen!Igen, nekem is legfőképpen a biztonság lenne az egyik fő szempont a kialakítás során, csak megpróbáltam a kényelmet is megtartani.
Akkor egyre valószínűleg az RPi-ra tett Home Assistant irányába indulok el.
Beleásom jobban magam a módszerbe de még annyit kérdést engedjetek meg, hogy jól értem-e az alapokat.Minden eszköz maradhat, a gateway is kell, viszont a vezérléshez használt Home Assistant miatt kikerülöm a kínai szerveres mizériát és a saját RPi-men keresztül történik a kommunikáció? Persze ezzel a második router is feleslegessé válhat ha nem akarom elszeparálni a rendszert.
-
itanczos
senior tag
válasz
itanczos #4764 üzenetére
Hoppá! A rajzodból kihagytad a RPi-t! Anélkül viszont nem működik a rendszer!
A Xiaomi rendszer csak folyamatos internet kapcsolat mellett működik!
Minden egyes parancs a kínai, vagy egyéb szerverről érkezik! Ha megnyomsz egy nyomógombot, akkor annak jele először a gateway-ba megy, onnan a wifi hálózaton keresztül ki az interneten a szerverre, majd ott hajtódnak végre a MiHome app-ban beállított automatizációk! Onnan jön vissza a parancs mondjuk egy okos izzónak, hogy kapcsolódjon fel!
Amint elmegy az internet kapcsolat, nem lesz semmilyen reakció helyben! -
Degeczi
nagyúr
Ez így nem megy, hiszen a Mi Home app a kínai szerverrel kommunikál, azon keresztül a Gateway-eddel, így persze muszáj hozzá a netkapcsolat...
De azt könnyen meg tudod oldani, h nem Mi Home-mal irányítod, hanem a RPi-ra Home Assistant-ot raksz, csak azt engeded ki a netre, és ennek telefonos alkalmazásával felügyeled (bár néha így is ki kell engedned, h Mi Home-ban hozzáadd a szenzorokat a Gateway-hez)
Meg mondjuk nem vmi hasznos infó a kínaiaknak, h mikor kapcsolgatod a lámpáid és milyen meleg van nálad, szóval ezen én nem sokat aggódnék. Az ottani szerverektől független működés inkább azért fontos, mert lassú és megbízhatatlan a kapcsolat (az EU-s Xiaomi szerver pedig nem támogatja a Gatewayt)
-
itanczos
senior tag
Először is az eszközök használatba vételéhez működnie kell a gateway és wifi-s eszközök internet kapcsolatának. Sőt, ezt úgy célszerű megoldani, hogy bármikor egyszerűen később is be illetve ki lehessen kapcsolni (firmware frissítés, új eszköz telepítés, stb.).
Szerintem elég a megadott port-okat, vagy ip címeket tiltani, ezért én nem alakítanék ki másik hálózatot. Ellenben a biztonság miatt megfontolandó! Van, aki külön wifi hálózaton tartja az okosotthon eszközöket. -
patesz
csendes tag
Sziasztok,
Most ismerkedem az okosítás lehetőségeivel és a Xiaomi ökoszisztéma elég tetszetősnek tűnik, viszont olvastam, hogy használat közben kínai szerverekkel való, azokon keresztüli kommunikáció történik. Ezt nem szeretném, max egy-egy elkerülhetetlen esetet.
Ahogy itt a fórumot olvasgattam (és jól is értettem) láttam, hogy ez pl. RPi megfelelő programozásával elkerülhető és biztos volt még megoldás ami elsőre elkerülte a figyelmem.
Ennek a módszernek használata amúgy jár valamiféle funkcióveszteséggel?Felrajzoltam egy elvi felépítést, ami alapján én össze szeretném állítani a saját rendszerem. Szeretném kikérni a véleményetek ezzel kapcsolatban és javaslataitok is meghallgatnám. (Lehet a Xiaomi-tól független megoldás is.) A kép mellékelve.
Röviden ismertetve arról lenne szó, hogy nyitásérzékelőtől, a mozgásérzékelőn, a lámpákon, kapcsolókon keresztül, a kamerákig szeretnék szépen lassal minden bevonni, és egy rendszerként kezelni.
Ezt az első időszakban biztosan úgy szeretném megtenni, hogy csak egy internet elérés nélküli alhálózaton, mondjuk külön router-re (Ábrámon „Router 2”) csatlakozva működjenek az eszközök, ezzel csak otthoni vezérlést lehetővé téve.
Mindezt úgy, hogy én a vezérléshez használt telefonnal vagy táblagéppel a fő router-hez (Ábrámon „Router 1”) legyek kapcsolódva netezés és minden egyéb miatt.Megvalósítható ez egyáltalán?
Esetleg egyszerűbb megoldás 1 db router-t használni és a kommunikációs portokat tiltani?
Lehet egyáltalán tudni pontosan, hogy mely portokon folyik kommunikáció Kína felé 😊 és így melyek a nem kívánatos portok?Később persze cél lenne külső elérés is, ami pl. saját VPN hálózaton keresztül lenne a legszuperebb megvalósítani.
Válaszaitok előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
patesz -
Degeczi
nagyúr
A gugli első találata szerint a párosításhoz nyomógomb van a szögletes Aquara verzión, nem lyukon elérhető rejtett gomb, ami viszont lényegesebb, h elemtöltöttség visszajelzési gondok vannak vele, úgyhogy inkább oválisakat vettem
-
Alex91
félisten
A Xiaomi ajto/ablak nyitoerzekelok kozott van-e valami kulonbseg a designon (ovalis/szogletes) kivul?
-
drklas
csendes tag
Hello,
most találtam rá a fórumra, az én megoldásom: google home + sonoff kapcsolók.
Egy hallgatómmal elkövettem ezt a leírást:Jelen pillanatban két eszköz tulajdonosa vagyok: GH mini, és egy Home. (Az elsőt próbaként vettem meg, a másik már az életem része lett.
Google Music előfizetéssel mindent hallgathatok, még a saját paylistáimat is!
A hangvezérléses világításnál én Sonoff kapcsolókat használok+IFTTT.
Most az okostv hang be és kikapcsolásával küzdök, szimulálva a távirányító power gombját...
Vettem egy sonoff rf bridge-t + egy PIR2 mozgásérzékelőt. Tud valaki segíteni, hogyan csökkenthetném az
érzékelő által küldött push üzenetek számát?
drklas -
Azt mondja, időnként megszorul. Valami kirakódik a vízből.
(#4752) BullZeye: Ebben az esetben nem vagyok biztos benne, hogy a szorultában csökken. De meg tudom mérni.
(#4753) itanczos : A Wemos-sal hogy jelzem neki a mobiljára? Az a lényeg amikor nincs bent, akkor jelezzen.
-
itanczos
senior tag
Lehet a motor áramfelvételét mérni egy HALL-elemes modullal, vagy vannak folyadék áramlás érzékelők.
Egy ESP8266-os lapkával, mondjuk Wemos D1 mini simán megoldható.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Ömlenek majd az iPhone-ok az indiai futószalagokról
- Óvodások homokozója
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Politika
- Elektromos cigaretta 🔞
- További aktív témák...
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- Android 4K TV okosítók / új állapotban / 12 hónap garanciával
- Csere-Beszámítás! Huawei Matebook D15 R7 3700U / 8GB DDR4 / RX Vega 10 / 150GB SSD
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" - és Lenovo Legion Slim 5 RYZEN 7 8845HS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest